sandal logo

Η πόλη σήμερα με μια ματιά

Ψηφιακή Πλατφόρμα Δήμου Λαρισαίων
Εφαρμογή Novoville. Στείλε το αίτημά σου στο Δήμο Λαρισαίων από το κινητό σου
Πύλη Γεωγραφικών Δεδομένων
Ελεγχόμενη Στάθμευση για Μόνιμους Κατοίκους
Ιούνιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Απαλλοτρίωση Κοινόχρηστου Χώρου 867Γ για την ανάδειξη Αρχαίου Θεάτρου

Γραφείο Στήριξης Μικροεπιχειρηματικότητας

Επιλεγμένες Ανακοινώσεις

11-06-2024
Αναστολή λειτουργίας των Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις 12 και 13 Ιουνίου λόγω καύσωνα

Στη λήψη απόφασης για την αναστολή λειτουργίας των Δημόσιων – Ιδιωτικών Σχολικών Μονάδων και των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία-Δημοτικά), αύριο, Τετάρτη 12 και μεθαύριο, Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 προχώρησε ο Δήμος Λαρισαίων, λόγω καύσωνα.

Η αναστολή λειτουργίας κρίνεται απαραίτητη για την προστασία των μαθητών, εξαιτίας των προβλέψεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για επικράτηση ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών στην περιοχή του Δήμου Λαρισαίων.

Διαβάστε την σχετική απόφαση του Δημάρχου Λαρισαίων.

11-06-2024
Διάθεση κλιματιζόμενων χώρων του Δήμου Λαρισαίων, λόγω καύσωνα

Αυξάνονται οι κλιματιζόμενοι χώροι που τίθενται στη διάθεση των πολιτών, ιδίως των ευάλωτων ομάδων, του Δήμου Λαρισαίω, λόγω του καύσωνα και των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένεται να σημειωθούν, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής, πιο συγκεκριμένα, σήμερα, Τρίτη 11.06.2024 θα λειτουργούν ως τις 9 μ.μ.:

- Α’ ΚΑΠΗ (Τσαρουχά 9, Νέα Σμύρνη), τηλ. 2410.233.918

- Β’ ΚΑΠΗ (Λαγού & Κραννώνος, Άγιος Αθανάσιος), τηλ. 2410.620.014

- Γ’ ΚΑΠΗ Λάρισας (Ηρ.Πολυτεχνείου & 23ης Οκτωβρίου), τηλ. 2410.286.576,  2410.233.430.

Αύριο, Τετάρτη 12 και μεθαύριο, Πέμπτη 13 Ιουνίου, προστίθενται δύο επιπλέον χώροι -έτσι, θα λειτουργούν από τις 9 π.μ. ως τις 9 μ.μ.:

- Α’ ΚΑΠΗ (Τσαρουχά 9, Νέα Σμύρνη), τηλ. 2410.233.918

- Β’ ΚΑΠΗ (Λαγού & Κραννώνος, Άγιος Αθανάσιος), τηλ. 2410.620.014

- Γ’ ΚΑΠΗ (Ηρ.Πολυτεχνείου & 23ης Οκτωβρίου), τηλ. 2410.286.576,  2410.233.430.

- Δ’ ΚΑΠΗ (Αχιλλέως 26, Ανθούπολη), τηλ. 2410.610.468, 2410.616.390

- Ε’ ΚΑΠΗ (Κάρλας 47, Περιοχή Αγίου Γεωργίου), τηλ. 2410.239.499

Για αστέγους

Παράλληλα, ειδικό κλιμάκιο του Δήμου, θα πραγματοποιεί συνεχείς επιτόπιες παρεμβάσεις στους δρόμους της πόλης, για τον εντοπισμό και την ενημέρωση αστέγων, προκειμένου να λάβουν, εφόσον το επιθυμούν, υπηρεσίες στέγασης ή προστασίας τους στις δομές του Δήμου.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι σε 24ωρη βάση, λειτουργεί από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής, η τηλεφωνική γραμμή 6970236181, όπου οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι που χρειάζονται βοήθεια.

Οδηγίες για προφύλαξη και προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων

Κατά τη διάρκεια του καύσωνα:

  • Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
  • Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
  • Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
  • Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
  • Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.
  • Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.
  • Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
  • Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.
  • Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μαζικά μέσα μεταφοράς όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Aν έχετε βρέφη και παιδιά

  • Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
  • Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.
  • Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.
  • Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Aν έχετε ηλικιωμένους

  • Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά, φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.
  • Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.
  • Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά, εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

04-06-2024
Εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων - Σύντομα στη διάθεση πολιτών και επισκεπτών 150 κοινόχρηστα ποδήλατα, με δωρεάν χρήση

Στην εγκατάσταση οκτώ σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων, στο κέντρο αλλά και σε συνοικίες, προχωρά ο Δήμος Λαρισαίων. Η αρχή έγινε χθες, Δευτέρα, με την εγκατάσταση του σταθμού φόρτισης στην Κεντρική πλατεία και την πλατεία Ταχυδρομείου, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες εγκατάστασης και στα υπόλοιπα σημεία.

Οι οκτώ σταθμοί στους οποίους προβλέπεται, αρχικά, η εγκατάσταση σταθμών φόρτισης είναι: Κεντρική πλατεία, πλατεία Ταχυδρομείου, πάρκο Αλκαζάρ, πλατεία Νεάπολης, πάρκο Χρωμάτων (Χατζηχαλάρ), πλατεία Αβέρωφ, πλατεία Νέας Πολιτείας, πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς). Στη διάθεση των πολιτών, για δωρεάν χρήση, θα είναι 150 ποδήλατα, ηλεκτρικά και συμβατικά, περίπου στα τέλη του Ιουνίου.

Πρόκειται για 55 ηλεκτρικά ποδήλατα ειδικής σχεδίασης, ενώ παράλληλα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και το σύστημα μίσθωσης με ειδικό τερματικό -η χρήση θα είναι δωρεάν. Φορέας χρηματοδότησης είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α., ενώ η προμήθεια έχει ενταχθεί στο υποέργο «Βιώσιμη μικροκινητικότητα μέσω συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων σε Δήμους της χώρας». Παράλληλα, άλλα 55 ηλεκτρικά ποδήλατα, καθώς και 40 συμβατικά θα είναι στη διάθεση των πολιτών στο πλαίσιο του έργου «Open Mall».

Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει εγκατάσταση επιπλέον βάσεων και διάθεση ποδηλάτων σε περιφερειακά πάρκινγκ, ως μέσο ενίσχυσης της χρήσης πράσινων μέσων μεταφοράς και με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη αποσυμφόρηση του κέντρου, από την κυκλοφορία οχημάτων.

29-05-2024
Ακαθάριστα οικόπεδα: Παράταση προθεσμίας υποβολής δήλωσης ως τις 30 Ιουνίου

Ακαθάριστα οικόπεδα: Παράταση προθεσμίας υποβολής δήλωσης ως τις 30 Ιουνίου στην εφαρμογή https://akatharista.apps.gov.gr/

Μέχρι την Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024 θα πρέπει οι υπόχρεοι να δηλώσουν στο Mητρώο τον καθαρισμό οικοπέδων και των ακάλυπτων χώρων, σύμφωνα με  Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (28.05.2024). 

Υπενθυμίζεται πως η πλατφόρμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης: https://akatharista.apps.gov.gr/

βρίσκεται ήδη σε λειτουργία και πως σε αυτή θα πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα στοιχεία, ακόμη και των υπόχρεων – ιδιοκτητών που έχουν ήδη δηλώσει τον καθαρισμό του οικοπέδου τους στις υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων.

Αναλυτικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων:

Με Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δίδεται παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2024 στους πολίτες, προκειμένου να δηλώσουν τον καθαρισμό των οικοπεδικών και των ακάλυπτων χώρων ιδιοκτησίας τους, στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr, καθώς και στον ιστότοπο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας civilprotection.gov.gr.

Να υπενθυμίσουμε ότι, υπόχρεα πρόσωπα προς υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο είναι αυτά της παρ. 3 του αρθρ.53Α του ν. 4662/2020 και πιο συγκεκριμένα:

Οι ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται:

α) σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,

β) σε περιοχές εντός ορίων οικισμών, χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,

γ) σε εκτάσεις εντός ακτίνας εκατό (100) μέτρων από τα όρια των περ. 1) και 2), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, και

δ) εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας,

προβαίνουν σε καθαρισμό των ανωτέρω χώρων από την 1η μέχρι την 30ή Απριλίου κάθε έτους, και στη συντήρηση αυτού, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Για το πρώτο έτος σύστασης του μητρώου ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής υπεύθυνης δήλωσης των υπόχρεων ορίζεται η 30η Ιουνίου 2024 (παρ. 1 του αρθ. 3 Φ.Ε.Κ. 2695/Β΄/2024), έπειτα από παράταση.

Επίσης, παρακαλούνται οι πολίτες που έχουν ιδιοκτησίες στα όρια του Δήμου Λαρισαίων να τις δηλώσουν και στα τηλέφωνα 2413500311-216 του Αυτοτελές Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων.

Σημειώνονται οι λεπτομέρειες της διαδικασίας υποβολής αιτήσεως:

  • Είσοδος στην πλατφόρμα με τους προσωπικούς κωδικούς Taxis.
  • Στοιχεία οικοπέδου: Επιλογή ιδιότητας του πολίτη σε σχέση με το οικόπεδο. Ως Ιδιότητα έχουμε τις ακόλουθες επιλογές: Ιδιοκτήτης του οικοπέδου ή επικαρπωτής ή μισθωτής ή υπομισθωτής του οικοπέδου.
  • Εντοπισμός Οικοπέδου: ΚΑΕΚ, Συντεταγμένες (πρότυπο ΕΓΣΑ’87). Για την επιλογή / εντοπισμό του ΚΑΕΚ, κάνουμε εισαγωγή ΚΑΕΚ οικοπέδου μέσω τους κουμπιού Αναζήτησης.
  • Νομός: Επιλογή Νομού.
  • Δήμος: Επιλογή Δήμου.
  • Δημοτική Ενότητα: Επιλογή Δημοτικής Ενότητας.
  • Οικισμός: Εισαγωγή Οικισμού.
  • Διεύθυνση: Εισαγωγή Οδού.
  • Αριθμός: Εισαγωγή αριθμού.
  • Τ.Κ.: Εισαγωγή ταχυδρομικού κώδικα.
  • Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία με τη συμπλήρωση των εργασιών που διεξήχθησαν για την υποβολή της δήλωσης.
15-01-2024
Τμήμα Εσόδων - Νέος τρόπος υποβολής του δημοτικού φόρου

Η υποβολή του δημοτικού φόρου (0,5% ή 5%) θα πραγματοποιείται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr) όπως ορίζει η Υπουργική Απόφαση με Αριθμό 1209/22-12-2023.

Η Ψηφιακή Πλατφόρμα του Δήμου Λαρισαίων θα παραμείνει ενεργή για υποβολή δηλώσεων που αφορούν τα έτη: 2019, 2020, 2021.

Περισσότερες πληροφορίες για την υποβολή δηλώσεων μέσω της Ψηφιακής Πλατφόρμας του Δήμου Λαρισαίων

Ελεγχόμενη Στάθμευση για Εργαζόμενους στις Ζώνες Α και Β
MyDimosLive. Κλείσε ψηφιακό ραντεβού
Θυρίδες Δήμου Λαρισαίων Πιστοποιητικά - Ληξιαρχικές Πράξεις - Μόνιμη Κατοικία - Άδεια Πολιτικού Γάμου

Πρόσφατα Νέα - Ανακοινώσεις

13-06-2024
Το μήνυμα του Δημάρχου Λαρισαίων, κ.Θανάση Μαμάκου για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

«Ύψιστη πράξη αλτρουισμού και αλληλεγγύης η αιμοδοσία» - Το μήνυμα του Δημάρχου Λαρισαίων, κ.Θανάση Μαμάκου για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

- Με δενδροφύτευση στο Πάρκο των Χρωμάτων (Χατζηχαλάρ) τιμούν τους εθελοντές αιμοδότες Δήμος Λαρισαίων και ΠΓΝΛ

«Με μία και μόνο φιάλη αίμα, ένας συνάνθρωπός μας κερδίζει και πάλι τη ζωή. Η αιμοδοσία είναι ύψιστη πράξη αλτρουισμού και αλληλεγγύης. Η αυτόβουλη ανταπόκρισή μας, ως πολίτες, σε αυτή τη ζωτική ανάγκη είναι το μέτρο του ήθους και της δυναμικής της κοινωνίας μας. Γι’ αυτόν τον λόγο, φέτος, τιμούμε τους εθελοντές αιμοδότες για τη μεγάλη προσφορά τους, με μια συμβολική κίνηση: φυτεύοντας ένα δένδρο, το δένδρο της ζωής», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη (14 Ιουνίου).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Λαρισαίων-Διεύθυνση Πρασίνου, σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας θα προχωρήσουν σε μια ξεχωριστή δράση, αύριο Παρασκευή, στις 10 το πρωί, στο Πάρκο των Χρωμάτων (Χατζηχαλάρ). Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη, θα πραγματοποιηθεί δενδροφύτευση, προς τιμήν εθελοντών αιμοδοτών της Λάρισας -το μήνυμα της δράσης είναι: «Με το αίμα μας ποτίζεται το δέντρο της ζωής».

Το κεντρικό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, φέτος, είναι «Γιορτάζοντας 20 χρόνια προσφοράς: Σας ευχαριστούμε εθελοντές αιμοδότες!» και, όπως υπογραμμίζει ο κ.Μαμάκος, «αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους εθελοντές αιμοδότες και στους συλλόγους, όπως επίσης και στους ανθρώπους των Τμημάτων Αιμοδοσίας των νοσοκομείων της πόλης μας για την προσπάθεια και το έργο τους. Οι ανάγκες σε αίμα είναι διαρκείς και θα πρέπει να υπάρχει επάρκεια και ικανά αποθέματα για όσους το χρειάζονται. Δικό μας χρέος και ευθύνη είναι, όσοι μπορούμε και για όσο μπορούμε, να είμαστε σε σταθερή βάση εθελοντές αιμοδότες».

Υπενθυμίζεται ότι το Τμήμα Αιμοδοσίας του ΠΓΝΛ, με τη συμμετοχή του Δήμου Λαρισαίων και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού πραγματοποιεί σε καθημερινή βάση, ως τις 16 Ιουνίου, υπαίθρια αιμοδοσία (9.00 - 13.00), στην πλατεία Ταχυδρομείου.

13-06-2024
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΣΟΔΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024 ΑΠΟ 01/01/2024 ΕΩΣ 31/05/2024 (Ν 4305/2014 ΑΡΘΡΟ 15)

Ο Δήμος Λαρισαίων έχει την υποχρέωση σύμφωνα με το Ν 3852/2010 ΑΡΘΡΟ 266 ΠΑΡ 6 να δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του Δήμου στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.

Για να δείτε το αρχείο, πατήστε ΕΔΩ

13-06-2024
Φεστιβάλ Μουσικών Δράσεων από τις Λέσχες Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων

Φεστιβάλ Μουσικών Δράσεων διοργανώνουν ο Δήμος Λαρισαίων, οι Λέσχες Πολιτισμού του Δήμου και το Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας από τις 16 έως και τις 18 Ιουνίου 2024, στο χώρο του “Χατζηγιάννειου” και στο Αναψυκτήριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας.

Μια μουσική ανάσα δροσιάς στην έναρξη του καλοκαιριού. Ένα πανηγύρι δημιουργίας και χαράς από μαθητές τμημάτων μουσικής των Λεσχών Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων.

Οι μουσικοπαιδαγωγοί Νατάσα Νικούλη, Τάσος Νοτόπουλος, Αχιλλέας Σίμος οργανώνουν ένα τριήμερο εκδηλώσεων μαζί με τους μαθητές των Λεσχών σε Ηπειρώτικα, Λιβαδάκι, Πυροβολικά, Χαραυγή, Αλκαζάρ, Φαλάνη, Αμπελόκηπους, Άγιο Κωνσταντίνο, Άγιο Γεώργιο, Ιπποκράτη

Κιθάρα, αρμόνιο και μουσική προπαιδεία, μουσικά σύνολα, σόλο, ντουέτα και κουαρτέτα.

Πολλές εκπλήξεις και ξεχωριστοί καλεσμένοι τραγουδιστές, χορευτές, παιδαγωγοί.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Κυριακή 16/6 12:00 μ. Αναψυκτήριο Δημοτικής Πινακοθήκης

> Παιχνίδι με την “μπάλα” μουσικοκινητικών δραστηριοτήτων

Τα παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού θα γνωρίσουν, με έναν διαδραστικό τρόπο, την ομορφιά της μουσικής, με τον μουσικοπαιδαγωγό Αχιλλέα Σίμο. Συμμετέχει η παιδαγωγός Χριστίνα Τοπουζλή

> Kουαρτέτο Κλασικής Κιθάρας

Από τους μαθητές Κωνσταντίνο Κοντογιάννη, Μυρτώ Παπαγιαννούλη, Ιωάννα Λάτσιου και τον Αχιλλέα Σίμο. Κλασικά μελωδικά θέματα αλλά και μουσική από την Ζάκυνθο

> Σόλο Κιθάρα από μαθητές στις Λέσχες Αγίου Γεωργίου, Ιπποκράτη, Αγίου Κωνσταντίνου, Αμπελόκηπων (Μαθητές Τάσου Νοτόπουλου)

Γιώργος Ευσταθιάδης Waltz (Shostakovich)

Γιάννης Πουλικίδης, Γρηγόρης Ζαμπέτας Ακορντεόν (Λοΐζος)

Μάξιμος Καφόπουλος Κεμάλ για δύο κιθάρες (Χατζιδάκις)

Φάνης Καραμούτης Ανάθεμά σε (Θαλασσινός) / Μήλο μου κόκκινο (Παραδοσιακό)

Γιάννης Καραναστάσης Παραμύθι με λυπημένο τέλος (Πασχαλίδης)

> Σύνολο Κιθάρας Λαϊκής Μουσικής (Μαθητές Αχιλλέα Σίμου)

Συμμετέχουν : Γιάννης Καρνάβας, Σωκράτης Κορδάς, Θάνος Χατζημπάρμπας, Γκέντσι Μεμέλλι, Θανάσης Αμαξόπουλος, Ιωάννα Γκέκα, Δημήτρης Πανταζής

Στο τραγούδι η ερμηνεύτρια Δέσποινα Μαύρου

Το σύνολο θα παρουσιάσει παραδοσιακά τραγούδια, αλλά και κομμάτια των Χατζιδάκι, Λεοντή, Κουγιουμτζή, Τσιτσάνη και Λοΐζου

Δευτέρα 17/6 19:00 Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο

> “Κιθαροαφηγήματα”

Η Λιλή Σιαδίμα και η Έφη Βουλκίδου με τις κιθάρες τους συναντάνε τον Τσαϊκόφσκι, την Ισπανική Ρομάντζα και τους στίχους του Όσκαρ Ουάιλντ.

> Μουσική Προπαιδεία (Τμήμα Νατάσας Νικούλη)

Θα ακουστούν τα τραγούδια: “Καλωσορίσατε όλοι παιδιά!”, “Τι χαρά!”, “Κάτω στον γυαλό”, “Τα περάσαμε όμορφα”, “Γλυκό καλοκαιράκι” καθώς και ποιήματα για το καλοκαίρι. Συμμετέχουν οι μαθητές του τμήματος προπαιδείας: Ανάρργυρος Γεωργίου, Μαρίλεια Γιαννίκη, Χρήστος Καλύβας, Κατερίνα Λένγκα, Μαλεβή Μουταφίδη, Στελίνα Παλάσκα

> Project “Ludwing Van Beethoven” “Μια μουσική ιδιοφυΐα, στη ρωγμή του χρόνου!”

Μαθητικό Σύνολο Κιθάρας “El Clásico” του Αχιλλέα Σίμου

Φιλική Συμμετοχή: ”Σχολή Χορού - Αμπελώνα” της Βασιλικής Σαγώνα

Μια μουσικοχορευτική παραγωγή αφιερωμένη στον Μπετόβεν, με αποσπάσματα από έργα του ίδιου, του δασκάλου του Χάυντν, του παιδιού θαύματος - Μότσαρτ και του συνθέτη πατέρα του. Παίζουν κιθάρα οι μαθητές: Πωλίνα Τσιβούλη, Χάρης Ψαροκωστόπουλος, Νίκος Ριζάκης, Θεοφάνης Καρατσιβούλης, Γιάννης Σαμαρίνας, Χρήστος Κωνσταντάκος, Εύα Τσώνη, Κωνσταντίνος Λαμπρίδης, Δημήτρης Τσιούρης

> Σόλο Πιάνο & Αρμόνιο (Μαθητές Νατάσας Νικούλη)

Αθανασία Τεντολούρη Für Elise (Beethoven)

Λουίζα Τσινόγκου Πεντοζάλης (Κρητικός Χορός)

Σοφία Παλάσκα Tarantella (Burgmüller)

Εύα Πετσιδήμου Πέρα στους πέρα κάμπους (Παραδοσιακό Δωδεκανήσου)

Ανδριάννα Κασούμη Το ουράνιο τόξο

Κωνσταντίνος Παρλακίδης Hungarian Dance (Brahms)Θωμάς Δαμασιώτης The greatest show on earth

Νάσια Παρλακίδη Μενουέτο Νο 45 (ντουέτο)

Αριστείδης Μηνοβγίδης Get Away

Αθηνά Γκονέλα Τhe blue danube waltz (Strauss)

Σωκράτης Γεωργούλας O καλός βασιλιάς

Άγγελος Αντωνόπουλος Folk Dance (Béla Bartók)

Τρίτη 18/6 19:00 Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο

> Σόλο Πιάνο & Αρμόνιο (Μαθητές Νατάσας Νικούλη)

Νεκτάριος Καραφυλλίδης Έκπληξη - Yankee Doodle (Ντουέτο)

Μαριλένα Μαυροπούλου Ώρα για βαλς!

Μάρθα Χρυσικού The Can Can

Θάνος Αραμπατζής Ο καλός βασιλιάς

Μαρίλια & Χαρά Μαγαλιού Πέρα στους πέρα κάμπους (Παραδοσιακό Δωδεκανήσου)

> Σύνολο Κιθάρας “Junior” (Μαθητές Αχιλλέα Σίμου)

Θα ακουστούν τα τραγούδια: “O κιθαρίστας”, “Στην παιδική χαρά”, “Χαροπά τα δυο μου χέρια”, “Ο ύμνος της χαράς” και “Φεγγαράκι μου λαμπρό”. Συμμετέχουν οι μαθητές: Νικόλας Σιμόπουλος, Θάνος Βαρβάρας, Άννα Τσικούρα, Ζωή Γκρόζου, Δήμητρα Κουκουράβα, Μελίνα Σιακαβάρα, Κωνσταντίνος Καραμπέρης

Συμμετέχει ακόμη η Φωτεινή Μπλουγούρα με το ”Νανούρισμα” του Μάνου Λοΐζου (Από το τμήμα της Λέσχης Αγίου Γεωργίου του Τάσου Νοτόπουλου)

> Σόλο Πιάνο & Αρμόνιο (Μαθητές Νατάσας Νικούλη)

Βασιλική Ντίνα Malaguena (Spanish Dance)

Βαγγέλης Πήχας The greatest show on Earth

Ευαγγελία Πατσιούρα Lemoine

Κυριάκος Τσόγκας Aria - Menuet (Bach)

Ειρήνη Ζητούδη Für Elise (Beethoven)

Ευαγγελία Λιάπη Arabesque (Burgmüller)

Θεοφανία Ακριβοσούλη Alla Turka - Rondo (Mozart)

Καλυψώ Ντίνα Rondo, Γ μέρος - Sonatina Kuhlau

Θέλια Πέρρου Romanza

Δημοσθένης Κακαές Ας κρατήσουν οι χοροί (Σαββόπουλος)

> Σύνολο Κιθάρας POP - ROCK (Μαθητές Αχιλλέα Σίμου)

Από την παράδοση των ΗΠΑ στους Hooters, τους Animals, τους Deep Purple, τους Pink Floyd και τους Eurythmics ως τον Παύλο Σιδηρόπουλο, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τον Νίκο Πορτοκάλογου. Ένα μελωδικό ταξίδι στην pop και την rock με καράβι την κλασική μας κιθάρα. Παίζουν : Δημήτρης Μπάρμπας, Μάριος Κουσιωρής, Νίκος Πλασάτης, Πάνος Παπαντώνης. Συμμετέχουν ακόμη: Νάσος Ρομφέας, Δημήτρης Πιτσαρής, Κωνσταντίνος Καραμπέρης

Τραγουδούν μαζί μας οι ερμηνευτές: Μαρία Μπέλλου, Νίκος Σκούφας, Δημήτρης Φωτίου, Χάρης Καραμπέρης

Καλλιτεχνική Επιμέλεια Φεστιβάλ: Αχιλλέας Σίμος

Με την υποστήριξη: Μικρός Κόσμος Το Χαλαρό Καφενείο, ΚΔΑΠ "Brainfit", Pink Studios (Λάρισα), Golden Cleaning (Αλέξης Αθ. Χατζημπάρμπας), Δρόσου Βασιλική - Κυλικείο (Εμπορικό Επιμελητήριο Λάρισας)

13-06-2024
ΕΙΣΒΟΛΕΑΣ - 25 Χρόνια Εισβολέας - Η συναυλία ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ

Από την εταιρία διοργάνωσης της συναυλίας γνωστοποιούνται τα παρακάτω:

"Με μεγάλη λύπη σας ενημερώνουμε ότι η συναυλία που ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024 στο Κηποθέατρο Λάρισας, για τα 25 χρόνια του Εισβολέα, αναβάλλεται λόγω του θανάτου του πατέρα του καλλιτέχνη.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και την βαθύτατη αγάπη μας προς τον Λιάκο σε αυτή την δύσκολη στιγμή. Σύντομα θα ανακοινώσουμε καινούργια ημερομηνία διεξαγωγής της συναυλίας.

Η ακύρωση των εισιτηρίων θα γίνει ως εξής:

Τα ηλεκτρονικά εισιτήρια θα επιστραφούν αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Τα φυσικά εισιτήρια θα επιστραφούν από τα σημεία που τα προμηθευτήκατε. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση."

13-06-2024
Εργασίες ασφαλτόστρωσης στην Ε.Ο. Λάρισας-Κοζάνης από σήμερα το απόγευμα – Σε ισχύ θα τεθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων ανακοινώνεται ότι σήμερα, Πέμπτη, 13 Ιουνίου και αύριο, Παρασκευή, 14 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν εργασίες για την αποκατάσταση του οδοστρώματος επί της Ε.Ο. Λαρίσης-Κοζάνης, προς Γιάννουλη. Οι εργασίες θα πραγματοποιούνται τις απογευματινές ώρες, λόγω συνθηκών καύσωνα και σε ισχύ θα τεθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Οι εργασίες απόξεσης της ασφάλτου και ασφαλτόστρωσης αφορούν στο τμήμα της Ε.Ο. Λαρίσης-Κοζάνης από το 3ο ως το 4ο χλμ (από το ύψος του σηματοδότη στο σούπερ-μάρκετ «Σκλαβενίτης» ως τα φανάρια στη στροφή για Αμπελώνα και θα γίνονται από τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης, 13/6 ως τις 7 το πρωί της Παρασκευής 14/6 και από τις 6 το απόγευμα της Παρασκευής ως τις 7 το πρωί του Σαββάτου 15/6. Να σημειωθεί ότι οι εργασίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των έργων αποκατάστασης των ζημιών από την κακοκαιρία Daniel.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα και με τη σχετική απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, στο σημείο εκτέλεσης των εργασιών θα γίνει μερική κατάληψη του ενός ρεύματος κυκλοφορίας και η κυκλοφορία των οχημάτων θα γίνεται εκ περιτροπής, μέσω του τμήματος της οδού που απομένει.

Εξ αιτίας του αυξημένου κυκλοφοριακού φόρτου που επικρατεί στην Ε.Ο. Λάρισας-Κοζάνης, οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν βραδινές ώρες, με μερική κατάληψη της μιας λωρίδας κυκλοφορίας και την διεξαγωγή της κυκλοφορίας από το εναπομείναν τμήμα της οδού ή εκτροπή της.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται σύμφωνα με κατάλληλες πληροφοριακές και ρυθμιστικές πινακίδες, που θα τοποθετηθούν από τον ανάδοχο του έργου.

12-06-2024
14 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: Δράση Εθελοντικής Αιμοδοσίας

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Λάρισας και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Νομού Λάρισας διοργανώνουν Εθελοντική Αιμοδοσία την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας από τις 09:00 έως τις 13:00 σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Η 14η Ιουνίου ορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη τον Μάιο του 2005 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος. Αυτήν την ημέρα τιμούμε τους ανώνυμους εθελοντές αιμοδότες που διαθέτουν 10 λεπτά από τον χρόνο τους προσφέροντας το αίμα τους με σεβασμό και αλληλεγγύη προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο και διαδίδουμε το μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας με σκοπό την προσέλκυση νέων εθελοντών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γιορτάζει 20 χρόνια από την θέσπιση της παγκόσμιας ημέρας κοινοποιώντας το φετινό μήνυμα “Γιορτάζοντας 20 χρόνια προσφοράς: Σας ευχαριστούμε, αιμοδότες!”.

Σας περιμένουμε όλους να δώσουμε μαζί ένα ηχηρό μήνυμα αγάπης και αιμοπροσφοράς δείχνοντας σε όλους τους συμπολίτες μας τον δρόμο προς την πιο αγνή μορφή εθελοντισμού.

12-06-2024
21η Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Η μουσική γιορτάζει μέσα από τους ήχους του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας

Μοναδικές ερμηνείες μουσικών συνόλων του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, θα λάβουν χώρα σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα στις 21 Ιουνίου 2024, στον Αίθριο χώρο του ΔΩΛ και ώρα 17.30μμ – 19.00μμ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής.

Στο Παρίσι 21 Ιουνίου του 1982 και με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Πολιτισμού Jack Lang, γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Το 1985, με ενέργειες της Μελίνας Μερκούρη, η Αθήνα ως πρώτη Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, είναι η πρώτη πόλη μετά το Παρίσι που γιορτάζει την ημέρα της Μουσικής.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για tο κοινό.

12-06-2024
Θεσσαλικό Θέατρο: Συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία οι καλοκαιρινές παραστάσεις στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ

Συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία οι καλοκαιρινές παραστάσεις στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί.

Το Θεσσαλικό Θέατρο ανακοινώνει ότι την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024 θα παρουσιαστεί Φιλανθρωπική Συναυλία με την μουσικό Ευανθία Ρεμπούτσικα της οποίας τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Υπενθυμίζουμε στο κοινό πως κατά την διάρκεια  των παραστάσεων σε όλους του χώρους του Κηποθεάτρου Αλκαζάρ απαγορεύεται το κάπνισμα όπως και η μαγνητοσκόπηση μέρους ή όλης της παράστασης χωρίς την άδεια της παραγωγής.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση του κοινού.

11-06-2024
Κανονικά η λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών στους κόμβους Ηπείρου-Παπαναστασίου και Μανδηλαρά-Παπαναστασίου

Από τον Δήμο Λαρισαίων και το Τμήμα Βιώσιμης Κινητικότητας ανακοινώνεται ότι κανονικά λειτουργούν οι φωτεινοί σηματοδότες στους κόμβους Ηπείρου-Παπαναστασίου και Μανδηλαρά-Παπαναστασίου.

Υπενθυμίζεται ότι στα συγκεκριμένα φανάρια είχε σημειωθεί βλάβη χθες, Δευτέρα, εξαιτίας εκτεταμένης φθοράς της καλωδίωσης, λόγω παλαιότητας.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η αντικατάσταση των φαναριών στους δύο συγκεκριμένους κόμβους με φωτεινούς σηματοδότες τεχνολογίας led, που συμβάλλουν τόσο στην εξοικονόμηση ενέργειας, όσο και στην ελαχιστοποίηση του κόστους συντήρησης. 

11-06-2024
Κάλεσμα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού σε μικροπωλητές για συμμετοχή στο Φεστιβάλ Πηνειού

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πηνειού 2024, καλεί όλους τους μικροπωλητές που θέλουν να συμμετέχουν φέτος στο Φεστιβάλ και που κατέθεσαν την αίτησή τους μέχρι και τις 10 Ιουνίου 2024, να παραστούν στο Μύλο του Παππά, στο κεντρικό κτίριο, την Παρασκευή 14 Ιουνίου στις 12 μ. Διευκρινίζεται πως η άδεια των μικροπωλητών πρέπει να είναι για λουκουμάδες, ποπ-κορν, καλαμπόκι και μαλλί της γριάς.

11-06-2024
Εκδήλωση του ΚΕΑΝ και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού για την Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα 2024

Εκδήλωση με τίτλο “OUR HOME - ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ” συνδιοργανώνεται από το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Λάρισας του Σωματείου ΚΕΑΝ - Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, τη Δευτέρα 17 Ιουνίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα,  στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και το αμφιθέατρο του 2ου ορόφου του Μύλου του Παππά, στις 19:00.

Η εκδήλωση αποτελεί μια πρωτοβουλία που αναδεικνύει το ζήτημα των εκτοπισμένων ανά τον κόσμο, ανάμεσά στους οποίους ολοένα και συχνότερα ανήλικοι, παιδιά ή έφηβοι που φθάνουν σε άλλη χώρα μόνοι τους, χωρίς την οικογένειά τους ή άλλον ενήλικα να τους συνοδεύει και να μεριμνά για αυτούς. Ωστόσο, ένα «σπίτι» μπορεί να δημιουργηθεί πολλές φορές εκεί που δεν το περιμένει κανείς, από ανθρώπους που αγαπούν τους ανθρώπους και μαζί δημιουργούν όμορφες στιγμές.

Στην εκδήλωση θα εκτεθούν τρεις θεματικές Εκθέσεις Φωτογραφίας που επιμελήθηκαν παιδιά που φιλοξενούνται ή φιλοξενήθηκαν για ένα διάστημα στο Κ.Φ.Α.Α. του ΚΕΑΝ στη Λάρισα, θα προβληθεί ταινία μικρού μήκους στην οποία πρωταγωνιστούν παιδιά που έχουν φιλοξενηθεί στο Κέντρο Φιλοξενίας μας, θα αναγνωστούν ποιήματα εμπνευσμένα από τις μοιρασμένες στιγμές μαζί τους και θα παρουσιαστεί ένα καλλιτεχνικό δρώμενο με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά και την υποστήριξη και επιμέλεια του Συνεργείου Μουσικού Θεάτρου.

Για επιβεβαίωση της παρουσίας σας κι οποιαδήποτε διευκρίνιση  επικοινωνήστε στο 2410253353 ή στο 6947607046 ή/και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

11-06-2024
Απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας σε περιοχές NATURA κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας πυρκαγιάς
11-06-2024
Αναστολή λειτουργίας των Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις 12 και 13 Ιουνίου λόγω καύσωνα

Στη λήψη απόφασης για την αναστολή λειτουργίας των Δημόσιων – Ιδιωτικών Σχολικών Μονάδων και των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία-Δημοτικά), αύριο, Τετάρτη 12 και μεθαύριο, Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 προχώρησε ο Δήμος Λαρισαίων, λόγω καύσωνα.

Η αναστολή λειτουργίας κρίνεται απαραίτητη για την προστασία των μαθητών, εξαιτίας των προβλέψεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για επικράτηση ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών στην περιοχή του Δήμου Λαρισαίων.

Διαβάστε την σχετική απόφαση του Δημάρχου Λαρισαίων.

11-06-2024
Σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης της βλάβης στα φανάρια των κόμβων Ηπείρου-Παπαναστασίου και Μανδηλαρά-Παπαναστασίου

Σε εξέλιξη βρίσκονται, από το πρωί της Δευτέρας, οι εργασίες για την αποκατάσταση της βλάβης που παρουσιάστηκε στα φανάρια των κόμβων Ηπείρου-Παπαναστασίου και Μανδηλαρά-Παπαναστασίου.

Εκτιμάται ότι μέσα στις επόμενες δύο ημέρες, περίπου, θα επαναλειτουργήσουν οι φωτεινοί σηματοδότες και στους δύο κόμβους (Μανδηλαρά-Παπαναστασίου και Ηπείρου-Παπαναστασίου).

Η βλάβη που σημειώθηκε οφείλεται σε εκτεταμένη φθορά της καλωδίωσης στα συγκεκριμένα σημεία, λόγω παλαιότητας.

Να τονιστεί ότι η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται, προς το παρόν, κανονικά, βάσει της σχετικής υφιστάμενης σήμανσης οδικής κυκλοφορίας και οι διερχόμενοι οδηγοί οχημάτων, όπως και οι πεζοί, θα πρέπει να επιδεικνύουν τη δέουσα προσοχή.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η αντικατάσταση των φαναριών στους δύο συγκεκριμένους κόμβους με φωτεινούς σηματοδότες τεχνολογίας led, που συμβάλλουν τόσο στην εξοικονόμηση ενέργειας, όσο και στην ελαχιστοποίηση του κόστους συντήρησης. 

11-06-2024
Ανάσα δροσιάς για την τρίτη ηλικία - “Θαλασσινά Mπάνια 2024”

Ο Δήμος Λαρισαίων, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του, διοργανώνει και φέτος δωρεάν θαλασσινά μπάνια για τα μέλη των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ).

Με κοινωνική ευαισθησία και αμέριστο ενδιαφέρον η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας, παρέχει τη δυνατότητα στα μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου μας να απολαύσουν στιγμές δροσιάς και αναψυχής κοντά στη θάλασσα.

Το πρόγραμμα είναι ένα από τα πλέον επιτυχημένα και με εξαιρετικά μεγάλη αποδοχή καθώς πρόκειται να συμμετάσχουν 300 μέλη. Πρόκειται για πέντε δωρεάν ημερήσιες μετακινήσεις για μπάνια σε παραλία του νομού μας οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τον μήνα Ιούλιο.

Η μέριμνα είναι συνεχής για τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας με σκοπό να προσφέρονται περισσότερες υπηρεσίες που στοχεύουν στην κοινωνική ευεξία των ατόμων  και στην καλύτερη ποιότητα ζωής. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο ΚΑΠΗ που είναι εγγεγραμμένοι από τις 12 Ιουνίου έως και 21 Ιουνίου 2024.

Δικαιολογητικά:

  • Αίτηση συμμετοχής – Υπεύθυνη δήλωση (δίνεται από την Υπηρεσία)
  • Ιατρική Βεβαίωση όπου θα αναφέρεται ότι ο αιτών-ούσα είναι υγιής και μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ¨θαλασσινά μπάνια¨
  • Εκκαθαριστικό Σημείωμα Φορολογικού Έτους 2022 ή 2023

Οι μετακινήσεις των ηλικιωμένων θα γίνονται με συνοδεία Κοινωνικής Λειτουργού και Νοσηλεύτριας.

11-06-2024
Διάθεση κλιματιζόμενων χώρων του Δήμου Λαρισαίων, λόγω καύσωνα

Αυξάνονται οι κλιματιζόμενοι χώροι που τίθενται στη διάθεση των πολιτών, ιδίως των ευάλωτων ομάδων, του Δήμου Λαρισαίω, λόγω του καύσωνα και των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένεται να σημειωθούν, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής, πιο συγκεκριμένα, σήμερα, Τρίτη 11.06.2024 θα λειτουργούν ως τις 9 μ.μ.:

- Α’ ΚΑΠΗ (Τσαρουχά 9, Νέα Σμύρνη), τηλ. 2410.233.918

- Β’ ΚΑΠΗ (Λαγού & Κραννώνος, Άγιος Αθανάσιος), τηλ. 2410.620.014

- Γ’ ΚΑΠΗ Λάρισας (Ηρ.Πολυτεχνείου & 23ης Οκτωβρίου), τηλ. 2410.286.576,  2410.233.430.

Αύριο, Τετάρτη 12 και μεθαύριο, Πέμπτη 13 Ιουνίου, προστίθενται δύο επιπλέον χώροι -έτσι, θα λειτουργούν από τις 9 π.μ. ως τις 9 μ.μ.:

- Α’ ΚΑΠΗ (Τσαρουχά 9, Νέα Σμύρνη), τηλ. 2410.233.918

- Β’ ΚΑΠΗ (Λαγού & Κραννώνος, Άγιος Αθανάσιος), τηλ. 2410.620.014

- Γ’ ΚΑΠΗ (Ηρ.Πολυτεχνείου & 23ης Οκτωβρίου), τηλ. 2410.286.576,  2410.233.430.

- Δ’ ΚΑΠΗ (Αχιλλέως 26, Ανθούπολη), τηλ. 2410.610.468, 2410.616.390

- Ε’ ΚΑΠΗ (Κάρλας 47, Περιοχή Αγίου Γεωργίου), τηλ. 2410.239.499

Για αστέγους

Παράλληλα, ειδικό κλιμάκιο του Δήμου, θα πραγματοποιεί συνεχείς επιτόπιες παρεμβάσεις στους δρόμους της πόλης, για τον εντοπισμό και την ενημέρωση αστέγων, προκειμένου να λάβουν, εφόσον το επιθυμούν, υπηρεσίες στέγασης ή προστασίας τους στις δομές του Δήμου.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι σε 24ωρη βάση, λειτουργεί από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής, η τηλεφωνική γραμμή 6970236181, όπου οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι που χρειάζονται βοήθεια.

Οδηγίες για προφύλαξη και προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων

Κατά τη διάρκεια του καύσωνα:

  • Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
  • Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
  • Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
  • Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
  • Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.
  • Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.
  • Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
  • Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.
  • Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μαζικά μέσα μεταφοράς όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Aν έχετε βρέφη και παιδιά

  • Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
  • Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.
  • Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.
  • Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Aν έχετε ηλικιωμένους

  • Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά, φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.
  • Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.
  • Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά, εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

10-06-2024
Έκθεση Στατικού Μοντελισμού στον Μύλο του Παππά

Για 7η συνεχή χρονιά, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων και η Λέσχη Στατικού Μοντελισμού Λάρισας, διοργανώνουν την Έκθεση-Διαγωνισμό Στατικού Μοντελισμού (7th ModelLarissa 2024), στις 14, 15 και 16 Ιουνίου 2024, στο Μύλο του Παππά με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η εκδήλωση έχει ήδη γίνει θεσμός στα “μοντελιστικά” δρώμενα της χώρας μας με επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Φέτος θα υπάρξει ειδικό θέμα στην εκδήλωση αφιερωμένο στη συμπλήρωση 80 χρόνων από την απόβαση της Νορμαδίας – D-Day.

Μέγας Χορηγος: Exalco S.A.
Χορηγοί: Café Bruno, Ελαστικά Τσούλκας, Κέντρο Ξένων Γλωσσών Ιωάννης Σιμούλης, Τέντες Μπατζιανούλης Δημήτρης, Gallery Εργόχειρο, Αγγλικά Genius, Install Χατζάκης , GPG Tools, Λογιστικά – Ανδρίτσιου Σταυρουλα, Εμπόριο Χρωμάτων Λιάκος Νίκος, Metallon, Αφοί Σαγρώση, Kaldi’s coffee, Αφοί Χονδροδήμου, Κλίμαξ, Monkey & Donkey και τους Δωροθέτες μας Το Αεροπλανάκι, Elliot’s Models, Mironious Models, 3D Goreshop, Hobby Gallery, Model Zone, Serious Models, Hellenic Ship Model, Modellers, Hobby Colours, Zvezda, Hobbyland, Eagle Aviation, Grand Models και χρώματα Jim Scale .

Χορηγός ενυδάτωσης: το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Θεόνη.

Πρόγραμμα
Παρασκευή 14/6:
Παραλαβή Εκθεμάτων και έναρξη της έκθεσης 9:00 έως 21:00

Σάββατο 15/6:
Άνοιγμα της έκθεσης από τις 09:00 και παραλαβή μοντέλων έως 14:00
15:00 έως 19:00 κρίση όλων των εκθεμάτων που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό σκέλος της έκθεσης.
18:30 – 20:00 Σεμινάριο Διαγωνιστικού Μοντελισμού (Πολύζος Α.-Τενεδιώτης Γ.)
20:00 Εγκαίνια Έκθεσης
22:00 Πέρας της έκθεσης για το κοινό

Κυριακή 16/6:
09:00 Άνοιγμα της έκθεσης για το κοινό
14:00 Έναρξη λαχειοφόρου
14:30 Τέλος της έκθεσης για το κοινό
14:30 Έναρξη βραβεύσεων

07-06-2024
Στην κυκλοφορία η πεζογέφυρα Πηνειάδων Νυμφών

Παραδόθηκε η πεζογέφυρα των Πηνειάδων Νυμφών - Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες για το έργο "Ανάπλαση Εγκαταστάσεων του Πάρκου Αλκαζάρ"

Στη διάθεση των πολιτών είναι από σήμερα, Παρασκευή, η πεζογέφυρα των Πηνειάδων Νυμφών, που οδηγεί στο πάρκο Αλκαζάρ, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακατασκευής, που ήταν σε εξέλιξη το προηγούμενο διάστημα.

«Η αναβάθμιση της πεζογέφυρας των Πηνειάδων Νυμφών αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση του Πάρκου Αλκαζάρ και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς την παράδοση του έργου Ανάπλασης του Πάρκου Αλκαζάρ, δημιουργώντας τον σημαντικότερο πόλο αναψυχής για την πόλη», σημείωσε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, που επισκέφθηκε την πεζογέφυρα.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πρασίνου, κ. Χρήστος Τερζούδης, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων, κ. Αθανάσιος Πατσιούρας, και ο ανάδοχος του έργου, κ. Χρήστος Καλογερόπουλος.

Οι εργασίες

Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν σε: αντικατάσταση του παλαιωμένου ξύλινου καταστρώματος της γέφυρας, καθώς και ανακατασκευή της σκάλας που οδηγεί στην εσωτερική κοίτη του Πηνειού. Να υπενθυμίσουμε ότι, η ανακατασκευή της πεζογέφυρας των Πηνειάδων Νυμφών αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την αναβάθμιση και ανάπλαση του Πάρκου Αλκαζάρ. Το έργο «Ανάπλαση Εγκαταστάσεων Αλκαζάρ» έχει συνολικό προϋπολογισμό 2,5 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και ίδιους πόρους του Δήμου Λαρισαίων. Στο πλαίσιο του έργου, υλοποιούνται επτά σημειακές παρεμβάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν την Ανακατασκευή της λίμνης, την Αναβάθμιση του Μνημείου Εθνικής Αντίστασης, την Ανάδειξη του Μνημείου του Ιπποκράτη, την Δημιουργία Βοτανικού Κήπου και την Κατασκευή διάβασης πεζών για την σύνδεση του Μνημείου του Ιπποκράτη με τον Βοτανικό Κήπο.

07-06-2024
Ευρωεκλογές 2024 - Ενημέρωση πολιτών και το Σαββατοκύριακο - Παράδοση εκλογικού υλικού στους δικαστικούς αντιπροσώπους

«Μάθε πού ψηφίζεις» σε ΚΕΠ, Δημοτολόγιο και Ληξιαρχείο και το Σαββατοκύριακο - Παράδοση εκλογικού υλικού στους δικαστικούς αντιπροσώπους

Στη διάθεση των πολιτών θα είναι αύριο, Σάββατο, 8 Ιουνίου και μεθαύριο, Κυριακή, 9 Ιουνίου το κεντρικό ΚΕΠ (Ι.Δραγούμη), το Δημοτολόγιο και το Ληξιαρχείο, προκειμένου να ενημερωθούν για το εκλογικό τμήμα στο οποίο μπορούν να ψηφίσουν.

Στο μεταξύ, με την παράδοση του εκλογικού υλικού στους δικαστικούς αντιπροσώπους συνεχίστηκαν σήμερα, Παρασκευή, οι προετοιμασίες για τις ευρωεκλογές 2024, μεθαύριο Κυριακή, 9 Ιουνίου. Η παράδοση/παραλαβή γίνεται στο ισόγειο του Δημαρχείου Λάρισας, μέχρι τις 9 μ.μ. απόψε και αύριο, Σάββατο, από τις 8 π.μ. ως τις 2 μ.μ.

Να σημειωθεί ότι χθες, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των υπαλλήλων του Δήμου Λαρισαίων, αναφορικά με τις διαδικασίες ενόψει των εκλογών της Κυριακής.

 

07-06-2024
Σε ετοιμότητα οι Κοινωνικές Υπηρεσίες για τον καύσωνα - Οδηγίες προφύλαξης και προστασίας από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων, ενόψει του επερχόμενου καύσωνα, τόσο για την προστασία των αστέγων της πόλης, όσο και για τη διάθεση κλιματιζόμενου χώρου στους πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό, ειδικό κλιμάκιο πραγματοποιεί συνεχείς επιτόπιες παρεμβάσεις στους δρόμους της πόλης για τον εντοπισμό και την ενημέρωση των αστέγων προκειμένου να λάβουν, εφόσον το επιθυμούν, υπηρεσίες στέγασης και προστασίας τους στις δομές της Διεύθυνσης μας.

Επιπλέον, όσοι πολίτες διαβιούν σε επικίνδυνες συνθήκες, θα έχουν τη δυνατότητα να προστατευθούν από τις υψηλές θερμοκρασίες σε κλιματιζόμενους χώρους, ενώ θα προσφέρονται κρύα ροφήματα.

Πιο συγκεκριμένα, από την ερχόμενη εβδομάδα (από την Τρίτη 11 Ιουνίου ως και την Παρασκευή 14 Ιουνίου) θα είναι διαθέσιμος από τις 9.00 πμ έως τις 21.00 μμ, κλιματιζόμενος χώρος στο Γ΄ ΚΑΠΗ, στη συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και 23ης Οκτωβρίου (τηλ. 2410286576, 2410233430)

Σε περίπτωση παράτασης του καύσωνα θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι σε 24ωρη βάση λειτουργεί από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής τηλεφωνική γραμμή 6970236181, όπου οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι που χρειάζονται βοήθεια.

Τέλος, σημειώνεται πως ο Δήμος Λαρισαίων προχωρά σε εφαρμογή  των οδηγιών και  εγκυκλίων του Υπουργείου Εργασίας και της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την εργασία των υπαλλήλων σε εξωτερικούς χώρους.

Σε περίπτωση παράτασης του καύσωνα θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση.

Οδηγίες για προφύλαξη και προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες

Από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων έχουν εκδοθεί σχετικές οδηγίες, για τον καύσωνα:

Κατά τη διάρκεια του καύσωνα:

  • Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
  • Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
  • Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
  • Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
  • Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.
  • Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.
  • Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
  • Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.
  • Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μαζικά μέσα μεταφοράς όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Aν έχετε βρέφη και παιδιά

  • Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
  • Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.
  • Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.
  • Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Aν έχετε ηλικιωμένους

  • Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά, φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.
  • Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.
  • Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά, εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

07-06-2024
Με τους τελικούς αγώνες ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Εργαζομένων 2023-24

Με τους τελικούς που έγιναν Τρίτη 4 Ιουνίου και Πέμπτη 6 Ιουνίου έληξε το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου των Εργαζομένων 2023-24 που πραγματοποιήθηκε για 37η χρονιά από το Τμήμα Αθλητισμού Δήμου Λαρισαίων.

Το πρωτάθλημα αυτό, το οποίο διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία, αποτελεί σημείο αναφοράς για τους εργαζόμενους που αγαπούν το ποδόσφαιρο και επιθυμούν να συμμετάσχουν σε μια δραστηριότητα που προάγει την ομαδικότητα, την ευγενή άμιλλα και την συνεργασία.

Φέτος στο πρωτάθλημα συμμετείχαν δέκα ομάδες που αγωνίστηκαν σε αγώνες ενός γύρου. Με τη λήξη της 1ης φάσης οι τέσσερις πρώτες ομάδες  έπαιξαν στους ημιτελικούς της Α1 και οι υπόλοιπες  μέχρι την οκτάδα στους ημιτελικούς της Α2.

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ Α1 κατηγορίας

Τα παιχνίδια έγιναν στο Α.Κ. Νεάπολης Α΄ μεταξύ των ομάδων

Τρίτη 28 Μαΐου ΤΕΕ-ΕΡΓ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ 2-1

Πέμπτη 30 Μαΐου ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ-ΑΡΤΟΠΟΙΟΙ 2-0

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ Α2 κατηγορίας

Τα παιχνίδια έγιναν στο Α.Κ.«Δ.Κουκουλίτσιος -Δ.Μουσιάρης» μεταξύ των ομάδων

Τρίτη 28 Μαΐου ΛΟΓΙΣΤΕΣ-ΠΥΛ 3-0

Πέμπτη 30 Μαΐου ΔΗΜΟΣ-ΕΣΠΕΘ 3-2

ΤΕΛΙΚΟΙ

Την Τρίτη 4 Ιουνίου 2024, έγινε ο τελικός της Α2 Κατηγορίας στο γήπεδο Νεάπολης Α΄ μεταξύ των ομάδων ΔΗΜΟΣ-ΛΟΓΙΣΤΕΣ. Μετά από ένα εκπληκτικό παιχνίδι, νικήτρια ήταν η ομάδα του ΔΗΜΟΥ , όπου και αγωνίστηκες ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Μαμάκος Αθανάσιος, με σκορ 4-2.

Οι νικητές αν και προηγήθηκαν 3-0 με γκολ του Βεργή, χατ-τρικ, πιέστηκαν στη συνέχεια από την ομάδα των ΛΟΓΙΣΤΩΝ που μείωσαν με δύο γκολ του Κατσάρα και απείλησαν με ισοφάριση. Τη «λύτρωση» για την ομάδα του ΔΗΜΟΥ την έδωσε στις καθυστερήσεις ο Μπέσας και διαμόρφωσε το τελικό 4-2 μέσα σε ξέφρενους πανηγυρισμούς των παικτών.

Τον αγώνα διεύθυνε ο κ. Καραθάνος με επόπτες τους κ.Γεροβασίλη και κ.Αλεξίου

Οι απονομές έγιναν από τον Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Μαμάκο Αθανάσιο και από τους Αντ/ρχους κ.κ.  Γερογιώκα Ηρακλή και Τζατζάκη Φώτη όπως και από τον πρόεδρο των Εργαζομένων του Δήμου Λαρισαίων κ. Χατζίκο Δημήτρη.Παρόντες ήταν : ο κ.Καταραχιάς Βασίλειος, υπέυθυνος των πρωταθλημάτων εργαζομένων, η κα Ζήλου Έλενα, αν.προϊσταμένη τμ.Αθλητισμού και κοινωνικών δράσεων , ο κ. Θυμούλιας Απόστολος καθώς και μέλη του διοικητικού συμβουλίου των εργαζομένων του Δήμου.

Την Πέμπτη 6 Ιουνίου στο ίδιο γήπεδο ήταν η σειρά του μεγάλου τελικού της Α1 κατηγορίας. Οι ομάδες της ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ και του ΤΕΕ έδωσαν πραγματική «μάχη» για τον τίτλο.

Η ομάδα της ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ προηγήθηκε γρήγορα με δύο γκολ των Οικονόμου και Τζήκο και φαινόταν να έχει τον έλεγχο του παιχνιδιού. Το ΤΕΕ μόλις «συνήλθαν» από τα δύο γκολ πίεσαν ασφυκτικά αλλά έχασαν κραυγαλέες ευκαιρίες να μειώσουν στο 1ο ημίχρονο.

Στο 2ο ημίχρονο το σκηνικό δεν άλλαξε, το ΤΕΕ συνέχισαν να πιέζουν αλλά έπεσαν πάνω σε ένα εκπληκτικό Μόσιαλο, τερματοφύλακα της ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, που πραγματοποίησε φοβερές αποκρούσεις.

Το σκορ δεν άλλαξε και το σφύριγμα της λήξης βρήκε την ομάδα της ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ πρωταθλήτρια  για 13η φορά!! Φυσικά είναι η πολυνίκης του θεσμού.

Τον αγώνα διεύθυνε ο κ. Κοντογιώργος με επόπτες τους κ.Μύτη και κ.Βαλιώτη

Οι απονομές έγιναν από τον Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Μαμάκο Αθανάσιο και από τους Αντ/ρχους κ.κ.  Γερογιώκα Ηρακλή και Τζατζάκη Φώτη ενώ τους διαιτητές βράβευσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας κ. Βαλιώτης. Παρών στον τελικό ήταν και ο Πρόεδρος των ΤΕΕ κος Παπαγεωργίου Νικόλαος.

Η συνέχιση του πρωταθλήματος εργαζομένων δεν είναι μόνο μια ευκαιρία για διασκέδαση και άθληση αλλά και μια στρατηγική επένδυση στην υγεία και αποφέρει πολλά οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους. Η φετινή συμμετοχή απέδειξε για άλλη μια φορά τη σημασία και την αξία του θεσμού αυτού. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την  επομένη χρονιά λοιπόν!

07-06-2024
Διακήρυξη Ανοικτού Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού - Προμήθεια Κάδων Πλαστικών
07-06-2024
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου - Πέμπτη 13/06/2024, ώρα 19:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

07-06-2024
Συνεδρίαση Δημοτικής Επιτροπής - Τετάρτη 12/06/2024, ώρα 13:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

07-06-2024
Η ταινία "200 Μέτρα" στον Θερινό Κινηματογράφο του Μύλου

Μια ιστορία πατρικής αγάπης, μία ταινία με βραβείο «BNL People's Choice» στο Φεστιβάλ Βενετίας και έναν Χρυσό Αλέξανδρο στο Διαγωνιστικό Τμήμα «Γνωρίστε τους Γείτονες» στο 61ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έρχεται από τη Δευτέρα 10 Ιουνίου στον θερινό Κινηματογράφο Σινέ Μύλος «Μπαρμπής Βοζαλής», στο Μύλο του Παππά.

“200 μέτρα” ο τίτλος της ταινίας, που θα προβάλλεται μέχρι και το Σάββατο 15 Ιουνίου, στις 22.00.

Διακόσια μέτρα χωρίζουν τον Μουσταφά από την γυναίκα του και τα παιδιά του. Τα σπίτια τους είναι αντικριστά, όμως αυτή η απόσταση στην περίπτωσή τους είναι αδιαπέραστη. Κι αυτό γιατί ανάμεσά τους παρεμβάλλεται ένα τείχος, εκείνο της Δυτικής Όχθης, που έχει επιβληθεί στον λαό του Μουσταφά και τον έχει διχοτομήσει. Ο Μουσταφά θα φτάσει στα άκρα για να δει το παιδί του που παθαίνει ατύχημα, όταν για ασήμαντη αφορμή του απαγορεύεται να περάσει το τείχος στη Λωρίδα της Γάζας.

Σκηνοθεσία Αμίν Ναϊφέ, με τους Αλί Σουλιμάν, Άννα Ουντερμπέργκερ, Λάνα Ζρέικ.

Εισιτήριο 4 ευρώ.

Δείτε το πρόγραμμα των ταινιών:

06-06-2024
Ευρωεκλογές 2024 - Ενημέρωση σχετικά με την παραλαβή του εκλογικού υλικού από τους δικαστικούς αντιπροσώπους

Σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 7-6-2024, από τις 12:00 έως και 21:00 και το Σάββατο 8-6-2024 από τις 08:00 πμ έως και 14:00 οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα παραλαμβάνουν με πρωτόκολλο παραλαβής, από το Δημαρχείο (Ισόγειο) την εκλογική σφραγίδα, τα κλειδιά της κάλπης, τα tablet για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων και το εκλογικό υλικό από τους υπαλλήλους του Δήμου Λαρισαίων, έχοντας μαζί τους το Διοριστήριο και την Αστυνομική τους ταυτότητα.

Είμαστε στη διάθεσή σας

Με εκτίμηση

Τμήμα Υπηρεσιακής Εξέλιξης Ανθρώπινου Δυναμικού

Διεύθυνση Διοίκησης & Προσωπικού

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2413-500204, 2413-500342, 2413-500316

06-06-2024
Πρόγραμμα ψηφοφορίας Εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 9ης Ιουνίου 2024
06-06-2024
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Δράσεις μαθητών στην κοίτη του Πηνειού

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Δράσεις μαθητών στην κοίτη του Πηνειού - «Εργαζόμαστε για την αναμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος, διασφαλίζουμε το μέλλον για τα παιδιά μας», σημείωσε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και βιωματικών εργαστηρίων γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος από μαθήτριες και μαθητές δημοτικών σχολείων της Λάρισας, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Α’θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας. «Προσδιορίζουμε τους στόχους μας και τις προτεραιότητές μας, εργαζόμαστε για την αναμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος μας, με σκοπό να διασφαλίσουμε ένα αξιοβίωτο μέλλον για τα παιδιά μας, σε ένα υγιές φυσικό περιβάλλον, με ποιότητα ζωής», σημείωσε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, ο οποίος είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τις μαθήτριες και τους μαθητές που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις.

Οι μικρές μαθήτριες και μαθητές, από νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στην κοίτη του Πηνειού ποταμού, εντός του αστικού ιστού, όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την προστασία του δάσους και του φυσικού περιβάλλοντος, για τις ορθές πρακτικές ανακύκλωσης, όπως επίσης και να συμμετέχουν σε εικαστικά δημιουργικά εργαστήρια με θέμα τα δέντρα και τα φυτά του Πηνειού, από ειδικούς επιστήμονες-στελέχη των υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων, της ΔΕΥΑΛ, της Δημοτικής Πινακοθήκης-Μουσείου Γ.Ι.Κατσίγρα και της Α’θμιας Εκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή των Αντιδημαρχιών Παιδείας & Άθλησης, Τεχνικών Έργων και Πρασίνου, Καθαριότητας & Ανακύκλωσης, καθώς και της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, υπό την αιγίδα της ΔΕΥΑΛ.

Αξιοβίωτο μέλλον

Το «παρών» στις εκδηλώσεις έδωσε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, ο οποίος σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως «το περιβάλλον κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: αύξηση θερμοκρασιών και λειψυδρία είναι δύο από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για την περιοχή μας. Προσδιορίζουμε τους στόχους μας και τις προτεραιότητές μας, εργαζόμαστε για την αναμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος μας, με σκοπό να διασφαλίσουμε ένα αξιοβίωτο μέλλον για τα παιδιά μας, σε ένα υγιές φυσικό περιβάλλον, με ποιότητα ζωής». Παρόντες ήταν ακόμη οι Αντιδήμαρχοι Παιδείας & Άθλησης, κ.Ηρακλής Γερογιώκας και Ανακύκλωσης & Καθαριότητας, κ.Δημήτρης Λεωνιδάκης, η Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείου Γ.Ι.Κατσίγρα, κ.Αικατερίνη Κόσσυβα, η Διευθύντρια Π.Ε. Λάρισας, κ. Αικατερίνη Καραγιώργου, καθώς και διευθυντές και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Λαρισαίων. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε και η βράβευση μαθητών που διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς ζωγραφικής και γραπτού-ποιητικού λόγου, με θέμα το περιβάλλον.

ΛΗΨΗ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Στο πλαίσιο της ανάγκης διενέργειας εκδηλώσεων πολιτιστικού και εορταστικού χαρακτήρα από το Δήμο μας, ενδέχεται να υπάρχει και δική σας συμμετοχή ως πολίτες. Κατά τις εκδηλώσεις αυτές, συνήθως θα γίνεται λήψη οπτικοακουστικού υλικού (φωτογραφίες, βίντεο) από το Δήμο μας, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για λόγους προβολής και προώθησης, στην ιστοσελίδα του ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ή και σε λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης, επίσης του ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ (προσοχή: μόνο σε αυθεντικούς τέτοιους λογαριασμούς).
Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι πολύ σημαντική για τον ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ και για το λόγο αυτό σας ενημερώνουμε για την χρήση των δεδομένων αυτών και τη διατήρηση τους στο αρχείο μας, με σκοπό την προβολή και προώθηση των δράσεων του Δήμου, μέσω της ανάρτησης των φωτογραφιών/βίντεο στην ιστοσελίδα του καθώς και στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης του ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ.
Τα δεδομένα σας θα διατηρηθούν για 6 μήνες. Για τα προσωπικά σας δεδομένα, σας παρέχονται τα δικαιώματα πρόσβασης, διόρθωσης, διαγραφής και λήθης, περιορισμού της επεξεργασίας, εναντίωσης στην επεξεργασία και φορητότητας μετά από σχετικό σας αίτημα εδώ.
Ενημερωθείτε πλήρως για την προστασία των προσωπικών δεδομένων σας.

06-06-2024
Έργα για τη βελτίωση αγροτικής οδοποιίας στη Γιάννουλη - Υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ Δήμου Λαρισαίων και αναδόχου εταιρείας

Ξεκινούν οι εργασίες για τη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας στη Δημοτική Κοινότητα Γιάννουλης, καθώς υπεγράφη η σχετική σύμβαση, μεταξύ του Δήμου Λαρισαίων και της αναδόχου εταιρείας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε περίπου 0,5 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ), ενώ το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε έξι μήνες, περίπου.

Για το έργο «βελτίωση Αγροτικής Οδοποιίας στη Δημοτική Κοινότητα Γιάννουλης» ο Δήμος Λαρισαίων έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και το πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020». Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία «Νικόλαος Μπούσιος-Κωνσταντίνα Μπούσιου και Σια» ΕΕ.

Σκοπός του έργου είναι η ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις για τα μηχανήματα και η ασφαλέστερη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων από τις αγροτι­κές περιοχές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ώστε να είναι δυνατή η βελτίωση και εκσυγχρονισμός των καλλιεργητικών μεθόδων και να βελτιωθούν οι συνθήκες ανταγωνισμού των εκμεταλλεύσεων της διαβίω­σης των κατοίκων των οικισμών.

(Διάγραμμα: η οδός παρέμβασης εμφανίζεται στο διάγραμμα με μωβ χρώμα)

05-06-2024
Eγκαινιάζεται η 23η Έκθεση Βιβλίου στην πλατεία Ταχυδρομείου

Η 23η Έκθεση βιβλίου εγκαινιάζεται την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024, στις 19.30 στην πλατεία Ταχυδρομείου, από το Σύλλογο Βιβλιοπωλών Λάρισας και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων.

Το βιβλίο αποτελεί ιδανική συντροφιά για όλες τις ηλικίες κι όλες τις εποχές και η έκθεση αυτή, εδώ και 23 χρόνια φέρνει το λαρισαϊκό κοινό πιο κοντά στο βιβλίο, στοχεύοντας κυρίως στην ανάπτυξη της αναγνωστικής κουλτούρας και στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας. Οι Λαρισαίοι θα έχουν την ευκαιρία από τις 6 έως και τις 15 Ιουνίου, να επισκεφθούν τα περίπτερα των βιβλιοπωλείων, να ενημερωθούν για τις νέες εκδόσεις, να ξεφυλλίσουν τα βιβλία και να διαλέξουν τίτλους για μικρούς και μεγάλους.

Στην 23η Έκθεση Βιβλίου εντάσσονται παράλληλες λογοτεχνικές δράσεις. 

Ώρες λειτουργίας Έκθεσης: 10:00-14:00 και 18:00-23:00.

05-06-2024
Εγκαινιάζεται η έκθεση Αγιογραφίας και Ζωγραφικής των μαθητών της Λέσχης Πολιτισμού Νέας Σμύρνης του Δήμου Λαρισαίων

Εγκαινιάζεται την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024, στις 19.30, η έκθεση Αγιογραφίας και ζωγραφικής των μαθητών της Λέσχης Πολιτισμού Νέας Σμύρνης του Δήμου Λαρισαίων, με υπεύθυνη την κ.Ζωή Καραμαλίγκα. Οι μαθητές της κ. Καραμαλίγκα, θα παρουσιάσουν, με αφορμή τη λήξη της σχολικής χρονιάς, τις δημιουργίες τους, με την στήριξη της Αντιδημαρχίας  Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στη λέσχη πολιτισμού της Ν. Σμύρνης, Τσαρουχά 5, Λάρισα.

Πολιτική Προστασία

Job Center

Δημοτικό Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων

Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας
Πανεπιστήμιο των Πολιτών

Κατασκήνωση στην Πόλη

Κέντρο Κοινότητας Δήμου Λαρισαίων

Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας

Εβδομάδα Ευρωπαϊκής Κινητικότητας

Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για τον Περιβάλλοντα Χώρο του Αρχαίου Θεάτρου

Επανασύνδεση ρεύματος για ευπαθείς ομάδες

Οικογιορτή Λάρισας

Λάρισα Ιστορία Πολιτισμού Παρελθόν και Μέλλον

Βόλτες στην πόλη του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης

Εκδρομές στη Λάρισα PDF

Larissa Tours and Excursions

Food Corridors European Program

Εμβολιάζομαι Νοιάζομαι

  ΕΟΔΥ Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας

Λάρισα Είμαστε Μαζί απέναντι στον covid-19

ΚΔΑΠ - ΚΔΑΠ μεα

Βρείτε σε ποια Κοινότητα του Δήμου Λαρισαίων ανήκετε

Υδάτινοι Πόροι και Περιβάλλον Θεσσαλίας

Πολυοδηγός για Μετανάστες - Multiguide for Immigrants

Λάρισα Πόλη που Μαθαίνει 

Stop TTIP/CETA

Η Ευρώπη σου

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις

Εγγραφή στο 112

Μέτρα Προστασίας από τα Κουνούπια

Δήμος Λαρισαίων

Σχεδιάζουμε

μία σύγχρονη πόλη, που κάθε πολίτης θα χαίρεται να ζει σε αυτή

Αναπτύσσουμε

κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες για τους πολίτες και τους επισκέπτες

Δίνουμε έμφαση

στην παιδεία, τον πολιτισμό και στην ενίσχυση των θεσμών

Υλοποιούμε

έργα υποδομών που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της πόλης

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1