sandal logo

Η πόλη σήμερα με μια ματιά

banner-kolonakia

Ημερολόγιο & Επίκαιρα

Σεπτέμβριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Επιλεγμένες Ανακοινώσεις

14-05-2021
Απαλλαγή δημοτικών τελών σε σεισμόπληκτους

Με την υπ’ αριθμ. 96/2021 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων σε εφαρμογή των διατάξεων του αρ. 20 του Ν. 4566/18, αποφασίσθηκε η απαλλαγή από τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, το φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας των ακινήτων που βρίσκονται στο Δήμο Λαρισαίων, τα οποία έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, λόγω του σεισμού της 3ης Μαρτίου 2021 και έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα.

Η χορηγούμενη απαλλαγή ισχύει για όσο χρονικό διάστημα τα ακίνητα είναι μη κατοικήσιμα και κατά συνέπεια δεν χρησιμοποιούνται, κατόπιν αίτησης/δήλωσης των ιδιοκτητών στην Ψηφιακή Πλατφόρμα του Δήμου Λαρισαίων, προσκομίζοντας:

1. Έναν πρόσφατο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

2. Το Δελτίο Επανελέγχου της ΥΠΥΜΕ-ΓΓΥ-ΓΔΑΕΦΚ.

Επισημαίνεται, ότι σε περίπτωση επαναχρησιμοποίησης των εν λόγω ακινήτων, οι ιδιοκτήτες τους οφείλουν να υποβάλλουν δήλωση στο Τμήμα Εσόδων του Δήμου Λαρισαίων για την επιβολή των παραπάνω δημοτικών τελών.

14-05-2021
Απαλλαγή δημοτικών τελών επιχειρήσεων λόγω Covid-19

Με την υπ’ αριθμ. 95/2021 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων αποφασίσθηκε η λήψη επιπλέον έκτακτων μέτρων οικονομικής στήριξης από το Δήμο Λαρισαίων σε επιχειρήσεις που αναστέλλεται υποχρεωτικά η λειτουργία τους με κρατική εντολή λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού κατά το δεύτερο lockdown (π.χ. εστίαση από 30/10/20, λιανεμπόριο από 7/11/20, εκπαίδευση από 16/11/20 κ.λ.π.) και για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσουν τα περιοριστικά μέτρα στο Δήμο Λαρισαίων, τα οποία είναι τα κάτωθι:

 • Απαλλαγή καταβολής των ανταποδοτικών δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς παροχής ρεύματος.
 • Απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων όσων δεν κάνουν χρήση του παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου.

Ως εκ τούτου, όσοι υπάγονται στις παραπάνω κατηγορίες προκειμένου να απαλλαγούν από την καταβολή δημοτικών τελών, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην Ψηφιακή Πλατφόρμα του Δήμου Λαρισαίων, επισυνάπτοντας:

1. ΑΡΧΙΚΗ δήλωση αναστολής λειτουργίας στο ΕΡΓΑΝΗ, ή εν ελλείψει αυτής, την εκτύπωση του taxis με υπογράμμιση του κύριου ΚΑΔ της συγκεκριμένης επιχείρησης.

2. Έναν πρόσφατο λογαριασμό παροχής ρεύματος.

Επισημαίνεται, ότι στην περίπτωση καταβολής των παραπάνω τελών κατά το διάστημα απαλλαγής αυτών, θα υπάρχει η δυνατότητα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών.

27-04-2021
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - Αιτήσεις για άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων έτους 2021

Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση για άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου για τραπεζοκαθίσματα έτους 2021 (ΥΠΑΡΧΟΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ - ΠΡΟΣΘΕΤΟΣ ΧΩΡΟΣ)

Οι ενδιαφερόμενοι άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων έτους 2021, καθώς και πρόσθετου κοινόχρηστου χώρου ατελώς έως τις 31/10/2021 (αρ. 60 του Ν. 4795/17-4-21), θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση μέσα από τη ψηφιακή πλατφόρμα του Δήμου Λαρισαίων. Πιο αναλυτικά:

Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση για άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου για τραπεζοκαθίσματα

(Κατηγορία Αιτήσεων: Τμήμα Εσόδων –Υποκατηγορία Αιτήσεων: Τμήμα Εσόδων-ΚΧ τραπεζοκαθισμάτων).

Αίτηση μείωσης τέλους κοινόχρηστου χώρου για τραπεζοκαθίσματα έτους 2021

Όσοι δεν επιθυμούν ή δε δικαιούνται πρόσθετο κοινόχρηστο χώρο για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μείωσης του τέλους κοινόχρηστου χώρου έτους 2021 (αρ. 65 του Ν. 4688/20) μέσα από τη ψηφιακή πλατφόρμα του Δήμου Λαρισαίων. Πιο αναλυτικά:

Αίτηση μείωσης τέλους κοινόχρηστου χώρου για τραπεζοκαθίσματα

(Κατηγορία Αιτήσεων: Τμήμα Εσόδων –Υποκατηγορία Αιτήσεων: Τμήμα Εσόδων-ΚΧ τραπεζοκαθισμάτων-Μείωση τέλους)

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ανά κατηγορία αίτησης καθώς και οδηγίες συμπλήρωσης και υποβολής των αιτήσεων αναφέρονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του Δήμου Λαρισαίων.

Μετά την Οριστική Υποβολή της αίτησης, θα γίνει έλεγχος από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων.

Σε περίπτωση έγκρισής της, η τακτοποίηση της οφειλής θα γίνεται με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό GR57 0172 6060 0056 0600 4883 211 της Τράπεζας Πειραιώς, στην οποία υποχρεωτικά θα αναγράφονται Ονοματεπώνυμο – ΑΦΜ – αιτιολογία κατάθεσης.

Η απόδειξη της τραπεζικής κατάθεσης (καταθετήριο), μπορεί να επισυνάπτεται και ηλεκτρονικά στη Ψηφιακή Πλατφόρμας του Δήμου Λαρισαίων.

Στη συνέχεια, η υπηρεσία θα «ανεβάζει» στην πλατφόρμα, στα «Παραδοτέα Έντυπα», την άδεια που αιτείται ο ενδιαφερόμενος δημότης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο Τμήμα Εσόδων τηλ: 2413 500 313.

15-04-2021
Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον εμβολιασμό απο τον Δήμο Λαρισαίων

«Εμβολιάζομαι γιατί νοιάζομαι»

 • Καμπάνια προώθησης του εμβολιασμού από τον Δήμο Λαρισαίων

Στην μεγάλη προσπάθεια προώθησης του εμβολιασμού κατά της COVID 19, ώστε η κοινωνία να βγει, όσο γίνεται πιο σύντομα, από την πανδημία και τους περιορισμούς, συμβάλει ο Δήμος Λαρισαίων με τις δικές του δυνάμεις. 

Ειδικότερα, ο Δήμος υποστηρίζει την εθνική προσπάθεια, μέσω μια τοπικής καμπάνιας προώθησης του εμβολιασμού με κεντρικό σύνθημα «εμβολιάζομαι γιατί νοιάζομαι».

Εξάλλου, Ο εμβολιασμός κατά του Covid19 αποτελεί υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας και σε αυτούς που αγαπάμε και νοιαζόμαστε.

Η καμπάνια θα εξελιχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες, προγραμματίζοντας τον εμβολιασμό τους, στη βάση των προτεραιοτήτων που θέτει η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμού.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας αναπτύχθηκε και η ιστοσελίδα emvoliolarissa.gr που περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες, διευθύνσεις και τηλέφωνα των εμβολιαστικών κέντρων που λειτουργούν στο Δήμο Λαρισαίων αλλά και σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα, ενώ θα φιλοξενεί επίκαιρη ενημέρωση και όλο το προωθητικό υλικό.

Σας στέλνουμε το link με το πρώτο video της καμπάνιας

https://www.youtube.com/watch?v=QucZ3dlQGic

ellas 2021 short

saata banner dimos

Webp.net gifmaker 1

platforma eisodos neo

deh dhmos new

Πρόσφατα Νέα - Ανακοινώσεις

21-09-2021
Συνεδρίαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Πέμπτη 23/09/2021, ώρα 10:00 (ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ)

Για το κείμενο της πρόσκλησης πατήστε ΕΔΩ

21-09-2021
Δ.Ε.Υ.Α.Λ. - Διακοπή νερού (Τετάρτη 22/09/2021, ώρα 09:00-13:00)

Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ανακοινώνει ότι την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου και από ώρα 9:00 μέχρι 13:00 θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης στη συνοικία της Νέας Σμύρνης στις οδούς:

 • ΟΜΗΡΟΥ (από Σωκράτους έως Λυκούργου)
 • ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ (από Ομήρου έως Δημοσθένους)
 • ΠΑΡΟΔΟΣ ΟΜΗΡΟΥ
 • ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ
 • ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ (από Σωκράτους έως Πλάτωνος)
 • ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ
 • ΜΙΛΤΙΑΔΟΥ

και από 9:00 έως 12:00 θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης στη συνοικία των Λαχανόκηπων στις οδούς

 • ΤΣΑΡΤΣΑΡΑ
 • ΑΛΚΑΙΟΥ
 • ΚΑΡΥΣΤΟΥ (από Αρκαδίου έως Ιστιαίας)
 • ΑΘΑΜΑΝΩΝ

 

Λάρισα, 21 Σεπτεμβρίου 2021

21-09-2021
Performance και παραστάσεις στο Β’ Αρχαίο Θέατρο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος

Συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον οι δράσεις του Θεσσαλικού Θεάτρου στο πλαίσιο της πρώτης συνάντησης του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Παράλληλα με τα σεμινάρια το πρόγραμμα περιλαμβάνει και παραστάσεις στο Β΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Πληροφορίες - κρατήσεις θέσεων καθημερινά 10:00-14:00 στο 2410621209 .

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, στις 21:00.

ΔΕΕ Διαταραχή έλλειψης ειλικρίνειας - Performance του διεθνούς εικαστικού Φίλιππου Τσιτσόπουλου

Αλληλεπίδραση δυο κειμένων με μια μάσκα σε ένα Αρχαίο Θέατρο. Ένα ποίημα του J. Mekas σε αντιπαράθεση με το μονόλογο του Ριχάρδου ΙΙΙ. Loop έως εξαντλήσεως. Ο τίτλος αντικατοπτρίζει την ανικανότητα του καλλιτέχνη να μιλήσει με τα δικά του λόγια και τη σύνδεσή του με τα δικά του συναισθήματα. Χρειάζεται μια εξωτερική εκπυρσοκρότηση, συνήθως από ένα κείμενο ή μια φωνή κάποιου άλλου για να τον αφήσουν οι εσωτερικές του δεσμεύσεις να εκφραστεί. Προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, εν μέρει για να την αποδεχτεί και εν μέρει να την κάνει να σωπάσει μέσα του και να την επανατοποθετήσει. Δεν αισθάνεται συναρπαστικός σε έναν κόσμο γεμάτο «αλήθεια» όπου χτίζει τους δικούς του ελλείμματικους, σπασμένους κώδικες ειλικρίνειας και επικοινωνίας για να αντιμετωπίσει τον εαυτό του και τον καθρέφτη της ύπαρξής του πολλές φορές φορώντας μάσκες. Έλλειμμα ειλικρίνειας η ή Διαταραχή Έλλειψης Ειλικρίνειας κάνει έναν υπαινιγμό σε αυτό που μπορούμε να ονομάσουμε «Ψέμα».

Ένα ψέμα που μπορεί να δημιουργήσει τη δική του αμφίδρομη αλήθεια.

Η performance πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Γκαλερί Cask.

23-24 και 25 Σεπτεμβρίου 2021, στις 21:00.

Χορείες Χώρων του Ζωρζ Περέκ, σκηνοθεσία Αλεξάνδρα Καζάζου – Ομάδα Transatlantic

Στις Χορείες χώρων, κάτι ανάμεσα σε ημερολόγιο και δοκίμιο, o Perec μας καλεί να περιδιαβούμε μαζί του τον χώρο. Πολλή αναφορά, ισχυρίζεται, έχει γίνει και γίνεται σχετικά με τον χρόνο, όχι όμως και γύρω από τον χώρο. Μας προτρέπει να παρατηρήσουμε το μέρος που ζούμε, τις συνήθειες τόσο τις δικές μας όσο και των άλλων ανθρώπων, τις προσόψεις των κτιρίων, την εξοχή και τα προάστια.

Χωρισμένο με τίτλους όπως διαμέρισμα, πολυκατοικία, πόλη, γειτονιά, εξοχή, κόσμος, το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί μια καλή βάση να ταξιδέψει κανείς ξεκινώντας από το κρεβάτι του, συνεχίζοντας στο υπόλοιπο σπίτι, κατεβαίνοντας τις σκάλες της πολυκατοικίας, περπατώντας στη γειτονιά, στην πόλη, ταξιδεύοντας λίγο πιο πέρα στην εξοχή και συνεχίζοντας ανά τον κόσμο.

Κανένας δογματισμός, απλές παρατηρήσεις, πολλές από τις οποίες σίγουρα έχεις κάνει είτε συνειδητά είτε όχι. Ένα διαφορετικό έργο που αποτελεί μεγάλη έμπνευση για τη σκηνή και προσφέρει ποικίλες δυνατότητες έρευνας. Με πηγαίο χιούμορ το οποίο εμπεριέχει η τραγική ειρωνεία της καθημερινότητας.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Αλεξάνδρα Καζάζου

Επιμέλεια δραματουργίας: Αλεξάνδρα Καζάζου, Karol Jarek

Σκηνικό – Εικαστική εγκατάσταση: Χρήστος Λάσκαρης

Επιμέλεια φωτισμών και βίντεο: Karol Jarek

Μουσική σύνθεση – Ερμηνευτής: Rafal Habel

Ηθοποιοί: Αντιγόνη Φρυδά, Σπύρος Δέτσικας, Βασίλης Μπούτσικος, Βασίλης Τρυφουλτσάνης

 

21-09-2021
Ολοκλήρωση Φεστιβάλ Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας

Με την παράσταση «ΕΡΩΣ ΛΥΣΙΜΕΛΗΣ, 3 Μύθοι για τον Έρωτα», η οποία επιμελήθηκε από νέους ανθρώπους και παρακολούθησε πλήθος κόσμου, καθώς και με συζήτηση για το μέλλον των νέων και την δημοκρατία ανάμεσα σε Δημοτικά Συμβούλια Νέων από όλη την Ελλάδα (Δήμος Θέρμης, Δήμος Παγγαίου), ολοκληρώθηκαν στον εμβληματικό χώρο του Β’ Αρχαίου Θεάτρου οι διεργασίες του 1ου Φεστιβάλ Νεολαίας & Διά Βίου Μάθησης.

            Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Λάρισας – Πόλη που Μαθαίνει από το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων με την υποστήριξη του Δήμου Λαρισαίων, παρά τον άστατο καιρό, πραγματοποιήθηκαν μία σειρά από πολιτικές, πολιτιστικές, εκπαιδευτικές αλλά και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

            Το φεστιβάλ το οποίο πραγματοποιήθηκε στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης, του Μύλου του Παππά και του Β΄Αρχαίου Θεάτρου θεωρούμε πως πέτυχε τον στόχο του με τη σημαντική εμπλοκή και παρουσία νέων ανθρώπων τόσο στο κομμάτι της διοργάνωσης όσο και στη διάρκεια των εκδηλώσεων. Η συμμετοχή αυτή των νέων ανθρώπων, οι οποίοι μοιράστηκαν τις έννοιες και τα όνειρα τους για το μέλλον, μας κάνει αισιόδοξους πως το φεστιβάλ θα αποτελέσει ένα σημαντικό θεσμό για την πόλη της Λάρισας τα επόμενα χρόνια.

            Ως Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά όλους και όλες, αυτούς και αυτές,  που βοήθησαν στη διοργάνωση του φεστιβάλ καθώς και όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους.  Καθώς βέβαια να ευχαριστήσουμε επίσης και όλους τους φορείς που συμμετείχαν στο φεστιβάλ χωρίς τους οποίους το αποτέλεσμα δε θα ήταν το ίδιο.

            Με την ολοκλήρωση του 1ου φεστιβάλ αλλά και της 1ης θητείας του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας, καλούμε όλους τους νέους και τις νέες να δηλώσουν συμμετοχή στο Μητρώο Νέων Πολιτών του Δήμου Λαρισαίων ώστε να είναι κομμάτι του επόμενου οργάνου. Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί από μεριάς του Δήμου μεγάλη καμπάνια με σκοπό την ενημέρωση σχετικά με την εγγραφή στο Μητρώο. 

 

21-09-2021
Παρουσίαση του βιβλίου του Δημ. Αθανασέλου στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Οι εκδόσεις Θράκα παρουσιάζουν το βιβλίο του ποιητή Δημήτρη Αθανασέλου «Το πρόσωπο εντός μου» την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021 στις 9 μ.μ., στο καφέ του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο ποιητής Κώστας Λάνταβος και ο  Κλινικός Ψυχολόγος, Καθηγητής στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης και συγγραφέας  Ηλίας Κουρκούτας.

 

21-09-2021
Μείωση διδάκτρων για τις νέες εγγραφές στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

Μείωση στο μισό διδάκτρων για βιολί και κιθάρα στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

Το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας προσφέρει για την τρέχουσα σχολική χρονιά 2021-22 μείωση κατά 50% των διδάκτρων σε όσους γραφτούν για πρώτη φορά στις τάξεις κιθάρας και βιολιού, προκειμένου να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερα παιδιά να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τα συγκεκριμένα όργανα.

Η προσφορά ισχύει μέχρι 15/10/2021, ώστε όσοι εγγραφούν να μπορέσουν να ενταχθούν στο μαθητολόγιο.

Πληροφορίες στη γραμματεία του ωδείου, τηλ 2410531960 κα Βάνα Φαρμακιώτη.

21-09-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

21-09-2021
TRANSITIONS – Μεταβάσεις στο ΔΩΛ - Παράσταση-αποτέλεσμα του καλλιτεχνικού residency με τον Nabil Ouelhadj

Την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου στις 20:30  στην αίθουσα συναυλιών Δημοτικού Ωδείου Λάρισας και στο πλαίσιο του 8ου Μύλου Παραστατικών Τεχνών που συνδιοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και το ΣμουΘ θα πραγματοποιηθεί η  παράσταση-αποτέλεσμα του καλλιτεχνικού residency με τον Nabil Ouelhadj.

O Γάλλος χορευτής και χορογράφος Nabil Ouelhadj, προσκλήθηκε από το φεστιβαλικό δίκτυο ΜΕΤΑΒΑΣΗ με σκοπό να διευθύνει καλλιτεχνικά τη δημιουργία μιας πρωτότυπης παράστασης χορού, με επιλεγμένους χορευτές από όλη την Ελλάδα.

Η θεματική πρόκληση που του δόθηκε, τον οδήγησε στην ιδέα μιας παράστασης με στοιχεία μετάβασης τόσο στο εκφραστικό όσο και στο θεματικό κομμάτι.

Η ομάδα δούλεψε μαζί του για 5 μέρες (σε καλλιτεχνικό residency στη Λάρισα) πάνω σε εικόνες καθημερινότητας, διερευνώντας τη μετάβαση μεταξύ αυθόρμητου και προσποιητού, αληθινού και επίπλαστου, προτύπων και ταυτότητας, επικοινωνίας, κοινωνικοποίησης και απομόνωσης.

 Οι 7 χορεύτριες θα παρουσιάσουν επί σκηνής μια παράσταση Μεταβάσεων που συνδυάζει το χοροθέατρο, με το Urban Dance.

Το καλλιτεχνικό residency πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, στους χώρους του Μύλου του Παππά, από τις 16 ως τις 20 Σεπτεμβρίου και η παράσταση θα παρουσιαστεί σε Λάρισα και Βόλο, στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.

Είσοδος: 2€

Τα έσοδα των εισιτηρίων θα κατατεθούν στον λογαριασμό της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας για την ενίσχυση των πυρόπληκτων της Εύβοιας.

Το κοινό μπορεί να προμηθευτεί εισιτήρια την ίδια μέρα των εκδηλώσεων από την Connectiva, Βενιζέλου 133 και ώρες 10:00-14:00, καθώς και στον χώρο κάθε εκδήλωσης 45 λεπτά πριν από την έναρξη.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους γίνεται με την επίδειξη ενός από τα παρακάτω: Πιστοποιητικό εμβολιασμού, Πιστοποιητικό νόσησης από Covid-19, Βεβαίωση αρνητικού PCR test 72 ωρών ή rapid-test 48 ωρών.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του φεστιβάλ, κλειστούς και ανοιχτούς.

Λίγα λόγια για τον χορογράφο

Nabil Ouelhadj (FR)

Χορογράφος, περφόρμερ και εκπαιδευτής, μεταξύ Πανεπιστημίων και χορογραφικών κέντρων, το άτυπο μονοπάτι του ανοίγει τις πόρτες σε πολύ διαφορετικά σύμπαντα. Συνεργάζεται με την Carolyn Carlson και τον José Montalvo, είναι βοηθός των Farid Berki και Kader Attou, με τους οποίους δημιουργεί έργα και καλλιτεχνικά projects σε διεθνές επίπεδο.

Μέλος του «συμβουλίου καλλιτεχνών» του διεθνούς δικτύου ROOTS & ROUTES International και δημιουργός της ομάδας Racines Carrées, είναι ο εμπνευστής πολυάριθμων παραστάσεων που συνδυάζουν χορό, video, θέατρο και μουσική και παρουσιάστηκαν στην Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Είναι μέλος του “Masters in Motricity, Expression, Language and Health” και η καριέρα του ως χορογράφου ενισχύθηκε από διεθνείς εκπαιδεύσεις, που του έχουν δώσει τη δυνατότητα να γίνει ειδικός σε καλλιτεχνικά –παιδαγωγικά ζητήματα του urban dance.

 

21-09-2021
Διανομή Τροφίμων από το Πρόγραμμα ΤΕΒΑ Σεπτέμβριος 2021

Από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων ανακοινώνεται ότι θα πραγματοποιηθεί διανομή τροφίμων του «Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής ΤΕΒΑ»,τις ημέρες  Τετάρτη 22/09, Πέμπτη 23/09, και Παρασκευή 24/09/2021 και ώρες   09:00-14:00,  στη Σκεπαστή Αγορά Νεάπολης Λάρισας.

Στη συγκεκριμένη διανομή θα διανεμηθούν τα ακόλουθα προϊόντα : Ελαιόλαδο, Αλεύρι, Ρύζι, Φακές, Φασόλια, Φρυγανιές, Μακαρόνια, Μέλι, 2-4 ΒΥΣ:  Αφρόλουτρο-Σαπούνι για τα μονομελή νοικοκυριά , Οδοντόκρεμα-Σαμπουάν-Σκόνη Πλυσίματος-Σαπούνι για οικογένειες με 2-8 μέλη, 3 Νωπά προϊόντα: Βόειο κρέας, Χοιρινό κρέας,Φέτα. Οι πολυμελείς οικογένειες θα παραλάβουν επιπλέον Γραβιέρα,Πατάτες και Καρότα. 

Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα παραλάβουν τα προϊόντα με την επίδειξη της απόφασης έγκρισης ΚΕΑ ή του ΑΜΚΑ του μέλους της αίτησης που παραλαμβάνει και σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης των ιδίων, με επιπλέον κατάθεση εξουσιοδότησης ετέρου προσώπου με βεβαίωση γνήσιου υπογραφής από αρμόδια Αρχή.Όταν η εξουσιοδότηση δε φέρει το γνήσιο της υπογραφής απαιτείται επίδειξη της αστυνομικής του ταυτότητας, ή άλλου επίσημου εγγράφου από το οποίο προκύπτουν ο ΑΜΚΑ ή ο ΑΦΜ του.

Μεθοδολογία Διανομής «Drive Through»

Λόγω της υφιστάμενης κατάστασης και της πανδημίας Covid-19, οι ωφελούμενοι που θα προσεγγίσουν το σταθερό σημείο διανομής (Σκεπαστή Αγορά Νεάπολης) με όχημα θα ακολουθήσουν τους διαμορφωμένους διαδρόμους εισόδου και εξόδου του οχήματος στο περιβάλλοντα χώρο του γυμναστηρίου έτσι ώστε:

 • Οι ωφελούμενοι δεν θα αποβιβάζονται σε καμία στιγμή από τα οχήματα τους.
 • Να διέρχονται από δύο «στάσεις» όπου
  • Στη πρώτη, θα πραγματοποιείται η ταυτοποίηση τους από υπαλλήλους του Δήμου που θα είναι προφυλαγμένοι με μάσκες και γάντια. Μετά την ταυτοποίηση οι ωφελούμενοι θα υπογράφουν στο ηλεκτρονικό σύστημα ταυτοποίησης.
  • Στη δεύτερη, ο ωφελούμενος θα υποδεικνύει στους υπαλλήλους του αναδόχου που θα τοποθετήσουν τα τρόφιμα (σχάρα, πορτ – παγκάζ, εντός του οχήματος) και οι υπάλληλοι της αναδόχου εταιρείας ολοκληρώνουν την διαδικασία.
  • Με την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας συνεχίζουν την έξοδο τους από τον περιβάλλοντα χώρο.

Υποχρεώσεις Ωφελούμενων

Οι ωφελούμενοι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες:

 • Να προσέλθουν στο σημείο παραλαβής των τροφίμων αυστηρά στη προκαθορισμένη μέρα και ώρα που θα τους κοινοποιηθεί με SMS. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τηρηθεί ο συγκεκριμένος κανόνας για την αποφυγή μποτιλιαρίσματος.
 • Κατά τη ταυτοποίηση και παραλαβή να φορούν μάσκα.

Το ΤΕΒΑ υποστηρίζει τη διανομή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών, συνδυάζεται με συνοδευτικά μέτρα τα οποία στοχεύουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων και υλοποιείται στο σύνολο της χώρας. Συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου για την ανακούφιση των χειρότερων μορφών της φτώχειας, προάγει την κοινωνική συνοχή και ως εκ τούτου συνεισφέρει στον στόχο της εξάλειψης της φτώχειας και συγκεκριμένα στη μείωση του αριθμού των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Ενισχύει την δημιουργία ευρύτερου δικτύου συνεργαζόμενων Δήμων και Φορέων.

Η ενημέρωση θα γίνει με γραπτό μήνυμα SMS στα κινητά τους τηλέφωνα των δικαιούχων.

Ωφελούμενοι του Προγράμματος είναι:

* Άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας πληρούν τα κριτήρια της υπ’ αριθμ.Δ23/οικ.17108/875/10.04.2017 Απόφασης της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΦΕΚ Β’1474/28.04.2017) και συμπεριλαμβάνονται στην πλατφόρμα του ΚΕΑ στον Πίνακα).

* Άστεγοι, που εξυπηρετούνται από αντίστοιχες δομές φιλοξενίας αστέγων (π.χ. κέντρα ημέρας, συσσίτια αστέγων κτλ).

20-09-2021
Ο ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΟΔΟ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΙΑΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Συνεχίζουμε, αφουγκραζόμαστε, βελτιώνουμε και δημιουργούμε τη νέα Λάρισα

 • Κ. Αγοραστός: Εποικοδομητική η συνεργασία με το Δήμο για χρηματοδότηση έργων Αστικής Ανάπτυξης από το ΕΣΠΑ/ΕΠ Θεσσαλίας
 • Περιφερειάρχης, δήμαρχος, περιφ. Διευθυντής Εκπαίδευσης και μαθητές φύτευσαν συμβολικά λουλούδια στα παρτέρια  μπροστά από το 3ο Δημοτικό Σχολείο

Με μια όμορφη και λιτή εκδήλωση στην νέα οδό Ιουστινιανού που έχει μετατραπεί σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, συνεχίστηκαν σήμερα το πρωί οι δράσεις του Δήμου Λαρισαίων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

Η οδός Ιουστινιανού, σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του ΣΒΑΚ ως δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, δημιουργώντας συνθήκες γειτονιάς,  και πλέον με την ολοκλήρωσή της προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στις μετακινήσεις των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία που βρίσκονται στην περιοχή, ενώ αποτελεί δρόμο αναφοράς για την πόλη και για όσες πόλεις προετοιμάζουν Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το 3ο Δημοτικό Σχολείο  είχε τίτλο "Οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας στην ζωή της πόλης». Παρόντες ήταν ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Πινακάς, στελέχη της δημοτικής αρχής, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Γ. Δοδοντσάκης, στελέχη υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων,  μαθητές και εκπαιδευτικοί του 3ου Δημ. Σχολείου, κάτοικοι της περιοχής κ.α.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Απ. Καλογιάννης υπογράμμισε ότι ο Δήμος Λαρισαίων προχωρά συντεταγμένα στην υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος που αλλάζει το ευρύτερο κέντρο της πόλης, προς όφελος των πολιτών, προωθώντας τις ήπιες μετακινήσεις και αποτρέπει την αλόγιστη χρήση του αυτοκινήτου. «Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα στην πορεία αυτή. Προχωράμε, Αφουγκραζόμαστε, παρεμβαίνουμε όπου χρειάζεται για βελτιώσεις και δημιουργούμε τη νέα Λάρισα. Μια πόλη περισσότερο φιλική στους ανθρώπους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογιάννης. 

Ο Δήμαρχος εξέφρασε, επίσης ευχαριστίες προς τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό για την συνεργασία, και τις συνέργειες μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας που είχαν ως αποτέλεσμα την ένταξη έργων του ΣΒΑΚ, όπως αυτό της Ιουστινιανού, στο ΕΣΠΑ/ΕΠ Θεσσαλίας για χρηματοδότηση.  Ευχαριστίες επίσης απηύθυνε σε όλους τους φορείς και συλλόγους που συμμετέχουν στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας καθώς και στις υπηρεσίες του Δήμου για την υλοποίηση των έργων.

Παράλληλα, ο κ. Καλογιάννης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση και υποστήριξη των μεγάλων αλλαγών που συντελούνται στην πόλη από τις νέες γενιές των Λαρισαίων. Τέλος, ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε και στο θέμα της ολοκλήρωσης των εργασιών αποκατάστασης στο 3ο Δημοτικό Σχολείο, ενώ πριν την εκδήλωση μαθητές του σχολείου παρέδωσαν επιστολή στον δήμαρχο με την οποία τον ευχαριστούσαν για την  έγκαιρη ολοκλήρωση των εργασιών στο σχολείο.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με το Δήμο για την υλοποίηση έργων και δράσεων που υποστηρίζονται και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ/ΕΠ Θεσσαλίας, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι η Περιφέρεια υλοποιεί και τους μεγάλους  περιφερειακούς δρόμους της Λάρισας που εξυπηρετούν στην ασφαλή και ταχύτερη μεταφορά ανθρωπίνων κοινοτήτων και αγαθών αλλά και στην ομαλή συγκοινωνιακή λειτουργία της Λάρισας.

Επίσης ο κ. Αγοραστός εξέφρασε την ικανοποίησή του και συνεχάρη το Δήμο για την ταχεία ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών στο 3ο Δ.Σ.

Αμέσως μετά περιφερειάρχης, δήμαρχος, περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης και μαθητές του σχολείου φύτεψαν λουλούδια στο παρτέρι έξω από το σχολείο.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν επίσης  Θεατρικές και αθλητικές δράσεις  απο το προσωπικό του αθλητικού τμήματος του Δήμου Λαρισαίων και την ομάδα κλόουν Edu Europe, ενώ συμμετείχε και  η μπάντα κρουστών του Μουσικού Σχολείου Λάρισας.

20-09-2021
Προκήρυξη διεθνούς Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για περιβάλλοντα χώρο Α' Αρχαίου θεάτρου

Προκηρύχθηκε από το Δήμο Λαρισαίων ο διεθνής ανοικτός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για τον σχεδιασμό του Περιβάλλοντος χώρου του  Α’ Αρχαίου Θεάτρου.  Ο διαγωνισμός εγκρίθηκε από τη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA), και θα διεξαχθεί σύμφωνα με τους κανονισμούς της UNESCO και τις συστάσεις της UIA για την καλύτερη εφαρμογή τους.

Ειδικότερα, ο Δήμος Λαρισαίων προσκαλεί αρχιτέκτονες, ή ομάδες πολλαπλών ειδικοτήτων οι οποίες αποτελούνται από τουλάχιστον έναν αρχιτέκτονα μαζί με άλλες ειδικότητες, όπως αρχιτέκτονες τοπίου, αρχιτέκτονες αστικού σχεδιασμού κλπ. από όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν στον Διεθνή Ανοικτό Διαγωνισμό Ιδεών για τον Σχεδιασμό του Περιβάλλοντος Χώρου του Αρχαίου Θεάτρου Α’ στη Λάρισα.

Το Αρχαίο Θέατρο Α’ της Λάρισας είναι ένα υπαίθριο θέατρο, χτισμένο το δεύτερο μισό του 3ου αιώνα π.Χ. το μεγαλύτερο στην Θεσσαλία-Κεντρική Ελλάδα, κατασκευασμένο για χωρητικότητα 10.000 ατόμων, βρίσκεται στην νότια πλαγιά του λόφου του «Φρουρίου», ο οποίος ταυτίζεται με την οχυρωμένη αρχαία ακρόπολη, στο κέντρο της πόλης της Λάρισας.

Το θέατρο έχει αποκαλυφθεί σχεδόν ολόκληρο πρόσφατα μετά από μια μακρά περίοδο απαλλοτριώσεων και ανασκαφών. Τα έργα αποκατάστασης, τα οποία σταδιακά ολοκληρώνονται, θα επιτρέψουν την πλήρη λειτουργικότητά του.

 

Η όλη διαδικασία του διαγωνισμού θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, στην ακόλουθη ασφαλή ιστοσελίδα: https://www.saata-competition.gr

 

ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Ο διοργανωτής αναγνωρίζει το σημαντικό νόημα και αξία του Αρχαίου Θεάτρου Α΄ της Λάρισας, καθώς και τον αντίκτυπό του στην ταυτότητα της πόλης.

Η πρόθεση του διοργανωτή να δώσει το θέατρο στο κοινό και να μετατρέψει αυτό το μεγάλης αξίας αρχαίο μνημείο σε ενεργό μέρος της σύγχρονης ζωής της Λάρισας, απαιτεί την επανεξέταση του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου του με στόχο τόσο τη βέλτιστη ανάδειξή του, όσο και την καλύτερη δυνατή ένταξή του στον πολεοδομικό ιστό και τη σύνδεσή του με τα άλλα σημαντικά τοπόσημα και τις χρήσεις γης.

Η μελλοντική λειτουργία του μνημείου ως θέατρο με προβλεπόμενη χωρητικότητα 1500 θεατών, θα δημιουργήσει πέρα από τις λειτουργικές ανάγκες και νέες ισορροπίες και δυναμικές σε ολόκληρη την πόλη και θα επηρεάσει σημαντικά την ίδια της την ταυτότητα.

 

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Η πρόκληση του διαγωνισμού είναι η μετατροπή ενός μη ενεργού μείζονος αξίας αρχαίου μνημείου σε ενεργό σημείο αναφοράς της σύγχρονης ζωής της πόλης, το οποίο θα δημιουργήσει νέες ισορροπίες και συσχετισμούς.

Ταυτόχρονα, μέσω του επαναπροσδιορισμού και επανασχεδιασμού των ανοικτών δημόσιων χώρων που περιβάλλουν το Αρχαίο Θέατρο Α ', του σχεδιασμού εκείνων που ενδεχομένως να προκύψουν με τις απαλλοτριώσεις, καθώς και την χωροθέτηση των βασικών λειτουργικών αναγκών του θεάτρου, ο διαγωνιζόμενος καλείται να επιτύχει την ανάδειξη ενός νέου ενεργού τοπόσημου πολιτισμού, ικανό όχι μόνο να φέρει διεθνή προβολή και αναγνωσιμότητα, αλλά και να προσελκύσει επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Επιπλέον, η θέση του μνημείου στην καρδιά του κέντρου της πόλης σε συνδυασμό με τη μελλοντική λειτουργία του κάνει την περίπτωση μοναδική.

 

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ (ΠΕΡΙΟΧΗ 1 - ΠΕΡΙΟΧΗ 2)

Η περιοχή του διαγωνισμού καταλαμβάνει περίπου 42 εκτάρια (420.000τμ) και χωρίζεται σε 2 περιοχές:

1) ΠΕΡΙΟΧΗ 1: είναι ο περιβάλλων χώρος σε άμεση γειτνίαση με το αρχαίο θέατρο

2) ΠΕΡΙΟΧΗ 2: είναι ο ευρύτερος περιβάλλων χώρος επιρροής του θεάτρου

 

ΤΥΠΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ-ΓΛΩΣΣΑ-ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ

Ο διαγωνισμός για τον «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ Α΄ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ» είναι ένας Ανοικτός Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών, και αποτελεί μια πρώτη πρόσκληση ιδεών από επαγγελματίες όπως απαιτείται από τη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA). Όλοι οι κανονισμοί και κατευθυντήριες γραμμές, καθώς και η επιλογή της Κριτικής Επιτροπής, είναι σύμφωνα με τις απαιτήσεις περί αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών διαγωνισμών της UIA.

Η γλώσσα του διαγωνισμού είναι η Αγγλική.

Το σύστημα μέτρησης είναι το μετρικό.

 

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Ο Διαγωνισμός είναι ανοικτός σε αρχιτέκτονες από όλες τις χώρες του κόσμου, που έχουν δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος στη χώρα κατοικίας τους.

Λόγω της μεγάλης σημασίας της περιοχής του διαγωνισμού και το μέγεθός της, ο Διοργανωτής ενθαρρύνει τον σχηματισμό ομάδων που θα ενσωματώνουν εκτός της αρχιτεκτονικής και άλλες ειδικότητες όπως αρχιτεκτονική τοπίου, αστικό σχεδιασμό, πολεοδομία, αρχαιολογία, ιστορία, κοινωνιολογία κ.ά..

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΕΠΑΘΛΟ

Συνολικά το καθαρό ποσό των 63.000 ευρώ θα μοιραστεί στους νικητές που θα επιλεχτούν από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή, και θα είναι ως εξής:

1ο βραβείο 30.000 Ευρώ

2ο βραβείο 15.000 Ευρώ

3ο βραβείο 10.000 Ευρώ

4ο βραβείο 5.000 Ευρώ

5ο βραβείο 3.000 Ευρώ

Ο ΦΠΑ θα πληρωθεί επιπλέον στις ανωτέρω αμοιβές.

Στη Λάρισα θα πραγματοποιηθεί έκθεση όλων των συμμετοχών και βραβευμένων έργων.

 

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ κατηγορία

όνομα

εθνικότητα

Διεθνής Κριτής

Deniz Incedayi

Τουρκία

Διεθνής Κριτής

Rainer Mahlamäki

Φινλανδία

Διεθνής Κριτής, Πρόεδρος της επιτροπής

Renato Rizzi

Ιταλία

Έλληνας Κριτής

Aristidis Sapounakis

Ελλάδα

Διεθνής Κριτής, Εκπρόσωπος UIA

Christian Sumi

Ελβετία

Διεθνής αναπληρωματικός Κριτής - Εκπρόσωπος UIA

Jacek Lenart

Πολωνία

 

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Έναρξη διαγωνισμού και εγγραφής 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Λήξη εγγραφής στην ιστοσελίδα 19 Νοεμβρίου, 2021

Περίοδος ερωτήσεων 24-30 Σεπτεμβρίου, 2021

Δημοσίευση απαντήσεων 15 Οκτωβρίου, 2021

Προθεσμία υποβολής συμμετοχών (ταχ/κή αποστολή) έως: 24 Φεβρουαρίου, 2022

Προθεσμία παραλαβής συμμετοχών με ταχυδρομείο ή courier 14 Μαρτίου, 2022

Συνεδριάσεις Κριτικής Επιτροπής 16-18 Μαρτίου, 2022

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων 22 Μαρτίου, 2022

Εγκαίνια έκθεσης Θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ

Η εγγραφή των διαγωνιζομένων θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά μέσω της ιστοσελίδας του διαγωνισμού (https://www.saata-competition.gr), μέσω του κουμπιού «registration» (εγγραφή), το αργότερο μέχρι τις 19 Νοεμβρίου, 2021.

 

20-09-2021
Δ.Ε.Υ.Α.Λ. - Διακοπή νερού (Τρίτη 21/09/2021, ώρα 09:00-13:00)

Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ανακοινώνει ότι την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου και από ώρα 9:00 μέχρι 13:00 θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης στη συνοικία της Ανθούπολης στις παρακάτω οδούς:

 • ΙΘΑΚΗΣ (από Αγαπίου έως Παξινού)
 • ΑΙΑΚΟΥ
 • ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ (από Αθηνογένους έως Αιακού)
 • ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΥ

                                    

                                           Λάρισα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

20-09-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

20-09-2021
Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διεξαγωγής rapid test (20/09 εως 26/09) στο Δήμο Λαρισαίων

Από τον Δήμο Λαρισαίων ανακοινώνεται το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διεξαγωγής rapid test, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

 

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου

Κεντρική Πλατεία 8 π.μ. – 4 μ.μ

Πλατεία Ταχυδρομειου 8 π.μ. – 4 μ.μ

Πλατεία ΟΣΕ 8 π.μ. – 4 μ.μ

Πλατεία ΑΤΑ 8 π.μ. – 4 μ.μ

Υπεραστικό ΚΤΕΛ 8 π.μ. – 3 μ.μ

Ραχούλα 8 π.μ. – 12 μ.

 

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου

Κεντρική Πλατεία 8 π.μ. – 4 μ.μ

Πλατεία Ταχυδρομείου 8 π.μ. – 4 μ.μ

Πλατεία ΟΣΕ 8 π.μ. – 4 μ.μ

Σκεπαστή Νεάπολης 8 π.μ.- 2 μ.μ

Αμπελόκηποι, πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου 8 π.μ. – 2 μ.μ

Πλατεία Αγίου Βησσαρίωνα 8 π.μ. – 2 μ.μ

Νέα Σμύρνη, πάρκο οδού Αισχύλου 8 π.μ. – 2 μ.μ

 

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου

Κεντρική Πλατεία 8 π.μ. – 4 μ.μ

Πλατεία Ταχυδρομειου 8 π.μ. – 4 μ.μ

Πλατεία ΟΣΕ 8 π.μ. – 4 μ.μ

Πλατεία ΑΤΑ 8 π.μ. – 4 μ.μ

Υπεραστικό ΚΤΕΛ 8 π.μ. – 2 μ.μ

Αγιος Αχίλλιος (άλογο) 8 π.μ. – 2 μ.μ

Πλατεία Ανθούπολης 8 π.μ – 2 μ.μ

 

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου

Κεντρική Πλατεία 8 π.μ. – 4 μ.μ

Πλατεία Ταχυδρομειου8 π.μ. – 4 μ.μ

Πλατεία ΟΣΕ 8 π.μ. – 4 μ.μ

Πλατεία ΑΤΑ 8 π.μ. – 4 μ.μ.

Νέα Πολιτεία, πλατεία Θεοδωρακοπούλου 8 π.μ – 2 μ.μ

Αγιος Γεώργιος, νέα Πλατεία  8 π.μ. – 2 μ.μ.

Λειβαδάκι, πλατεία 8 π.μ. – 2 μ.μ

 

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου

Κεντρική Πλατεία 8 π.μ. – 4 μ.μ

Πλατεία Ταχυδρομειου 8 π.μ. – 4 μ.μ

Πλατεία ΟΣΕ 8 π.μ. – 4 μ.μ

Πλατεία ΑΤΑ 8 π.μ. – 4 μ.μ

Κηποθέατρο Αλκαζάρ 8 π.μ. – 4 μ.μ

Υπεραστικό ΚΤΕΛ 8 π.μ. – 3 μ.μ.

Νεάπολη, πλατεία  8 π.μ. – 2 μ.μ. 

 

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου

Κεντρική Πλατεία 8 π.μ. – 4 μ.μ

 

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου

Κεντρική Πλατεία 8 π.μ. – 4 μ.μ

20-09-2021
Στελέχη της πολιτικής κίνησης «ΕΜΕΙΣ» στο Δήμαρχο Λαρισαίων

Συνάντηση με το Δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννης είχε η πολιτική κίνηση κοινωνικού φιλελευθερισμού «ΕΜΕΙΣ».

Στη συνάντηση συμμετείχαν  από την πλευρά της «ΕΜΕΙΣ» ο συντονιστής της κίνησης Δημ. Σακατζής, εκπαιδευτικός από Λάρισα, τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας Χρ. Εμμανουηλίδης, γιατρός – ογκολόγος από τη Θεσσαλονίκη και Σταύρος Τζέπας, πολιτικός μηχανικός από Λάρισα.

Στη συζήτηση αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ τα μέλη της κίνησης ενημέρωσαν τον κ. Καλογιάννη για τις επόμενες πολιτικές κινήσεις της «ΕΜΕΙΣ», αναφορικά με τη διενέργεια συνεδρίου και τη μετεξέλιξή της σε κόμμα, με την ονομασία #ΜΕΤΑ.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε φιλικό επίπεδο και οι θέσεις της «ΕΜΕΙΣ» έγιναν πλήρως κατανοητές.

 

20-09-2021
Εκθέσεις στον 8ο Μύλο Παραστατικών Τεχνών

Δύο μοναδικές εκθέσεις θα φιλοξενηθούν τις επόμενες ημέρες στον Μύλο του Παππά, στο πλαίσιο του 8ου Μύλου Παραστατικών Τεχνών που συνδιοργανώνεται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών και το ΣΜουΘ, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πρόκειται για την εικαστική διαδραστική εγκατάσταση “Don’t touch me” του Γιάννη Κρανιδιώτη (17 – 26/09– 21:00, κεντρικό κτήριο-ισόγειο) και την έκθεση πορτρέτων της Λωξάνδρας Λούκας και συμμετεχόντων στο project 1000 FACES της ομάδας Εν Δυνάμει (18-21/09, 17:00-21:00, 2ος όροφος).

Η είσοδος στον χώρο της έκθεσης είναι ελεύθερη, σε περιορισμένο αριθμό ατόμων κάθε φορά, και με την επίδειξη στην είσοδο ενός από τα παρακάτω: Πιστοποιητικό εμβολιασμού, Πιστοποιητικό νόσησης από Covid-19, Βεβαίωση αρνητικού PCR test 72 ωρών ή rapid-test 48 ωρών.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του φεστιβάλ, κλειστούς και ανοιχτούς.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις εκθέσεις:

Don’t touch me (2019), Γιάννης Κρανιδιώτης

Διαδραστικό οπτικό και ακουστικό γλυπτό με οπτικές ίνες, ακρυλική ρητίνη, LEDs, Raspberry Pi, Arduino και προσαρμοσμένο λογισμικό.

Το "Don't Touch Me" είναι ένα διαδραστικό γλυπτό που ερευνά τη σχέση μεταξύ ανθρώπου και μηχανής. Μετά το προηγούμενο γλυπτό "Touch Me", όπου ο επισκέπτης κλήθηκε να το αγγίξει και να αλληλεπιδράσει μαζί του, αυτό το γλυπτό απορρίπτει και τελικά απαγορεύει τη φυσική επαφή.

Όταν ο επισκέπτης πλησιάζει την επιφάνειά του, αρχίζει να εκπέμπει ανησυχητικό χρώμα και φως. Το ύψος των ήχων γίνεται υψηλότερο καθώς ο "εισβολέας" πλησιάζει. Αν το αγγίξετε τελικά, αναβοσβήνει με έντονο κόκκινο χρώμα και απενεργοποιείται.

Μετά από μερικά δευτερόλεπτα, το γλυπτό ενεργοποιείται ξανά.

Το λευκό χρώμα και η μορφή του γλυπτού είναι εμπνευσμένα από τα αρχαία κυκλαδίτικα είδωλα με έντονη αναφορά στον φουτουριστικό πολιτισμό Sci-Fi.

Το «Don't Touch me» προσπαθεί να διερευνήσει τις δυσκολίες της αλληλεπίδρασης ανθρώπου-μηχανής.

Οι άνθρωποι περιβάλλονται από τεχνολογία αφής και έχουν συνηθίσει να αλληλεπιδρούν με αυτήν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Με τόσες απτικές συσκευές που μας περιβάλλουν στην καθημερινή ζωή, πόσο έτοιμοι είμαστε να απορριφθούμε από μια μηχανή;

 

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη:

Ο Γιάννης Κρανιδιώτης είναι ένας καλλιτέχνης, το έργο του οποίου διερευνά την σχέση μεταξύ επιστήμης και τέχνης, χρησιμοποιώντας κυρίως το φως, την κίνηση και τον ήχο, δημιουργώντας χώρους και εμπειρίες όπου και τα δύο συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν.

Ενδιαφέρεται για φυσικά φαινόμενα όπως η αρμονική ταλάντωση, η φυσική επαναληψιμότητα και η κυματική, αλλά και η διερεύνηση και η επεξεργασία επιστημονικών δεδομένων, όπως οι ιδιότητες των νέων εξωπλανητών ή του ηλιακού ανέμου.

Η αυξανόμενη ρύπανση του πλανήτη με πλαστικό και οι επιπτώσεις στους ωκεανούς είναι θέματα που επηρεάζουν επίσης την πρακτική του. Πολλά από τα έργα του ενσωματώνουν κίνηση και αλληλεπίδραση, ενώ άλλα περιλαμβάνουν μεθόδους επεξεργασίας δεδομένων και ηχοποίησης.

Αυτό απαιτεί μία διεπιστημονική εργασία ανάμεσα στην μουσική, sound art, εικαστικά, ηλεκτρονικά, φυσική και προγραμματισμό. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και Οπτική (M.Sc.) στο Essex University.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

1000 FACES

Η Λωξάνδρα Λούκας και η ομάδα Εν Δυνάμει ταξιδεύουν στη Λάρισα για μια μοναδική έκθεση αποτέλεσμα του εργαστηρίου 1000 FACES.

Το project 1000 FACES - 1000 ΠΡΟΣΩΠΑ προέκυψε από την ίδια τη Λωξάνδρα, καλλιτέχνιδα με σύνδρομο Down και μέλος της ομάδας Εν Δυνάμει, με τη μέθοδο που δημιούργησε και προσάρμοσε στις δυνατότητές της με την Ελένη Δημοπούλου.
Στην έκθεση αυτή, συμπεριλαμβάνονται τα πορτρέτα από το χέρι της Λωξάνδρας και συμμετεχόντων σε προηγούμενα εργαστήρια 1000 FACES μέχρι σήμερα.

Στις 18 Σεπτεμβρίου, η Λωξάνδρα θα πραγματοποιήσει εργαστήριο για να μοιραστεί με το κοινό της Λάρισας τη δική της μέθοδο δημιουργίας πορτρέτων, ανοιχτό σε όλες τις ηλικίες.
Η έκθεση θα λάβει χώρα από τις 18 έως και τις 21 Σεπτεμβρίου, στον 2ο όροφο του Μύλου του Παππά. Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε άτομα με κινητική αναπηρία.

Η είσοδος στην έκθεση και στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Δηλώσεις συμμετοχής στο εργαστήριο στο https://mpart.gr/el/contact/

Λίγα λόγια για την καλλιτέχνιδα:

Η Loxandra Lucas είναι 28 ετών και είναι μέλος του «En Dynamei» μια ομάδα δημιουργικών τεχνών που αποτελείται από νεαρά μέλη, με και χωρίς αναπηρίες.

Το συγκρότημα δραστηριοποιείται από το 2008 και αναγνωρίζεται ως πολιτιστική και καλλιτεχνική δύναμη στην Ελλάδα. Ως ερμηνευτής, η Λωξάνδρα έχει συμμετάσχει σε πολλές παραγωγές, "The fan-man or how to dress a ελέφαντας", "The other Home", Horses in Love, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου. Φεστιβάλ Αθηνών, Rencontres du Jeune Théâtre Européen Grenoble, Our Stage Europäisches Bürgerbühnenfestival Δρέσδη, Φεστιβάλ Δημήτρης Θεσσαλονίκης.

«Νόμιζα ότι ήσουν ξένος» ένα κολάζ αληθινών ιστοριών γύρω από πρόσφυγες, σε σκηνοθεσία Ελένης Δημοπούλου 2013. «Morning Star» της Γιάννης Ρίτσου, σε σκηνοθεσία Ελένης Δημοπούλου 2012. Συμμετέχων στην ομαδική εργασία «En dynamie», «Home; μικρό μικρό σπίτι »και« The Signs », και οι δύο μικτές εγκαταστάσεις πολυμέσων στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Εργαστήριο εντατικής ομάδας "Inspire" 2015 με τον Γάλλο καλλιτέχνη Pierre Labat, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκη. Φεστιβάλ Αθηνών «Jerusaleum» 2014, κοινωνική χορογραφία, έργο του Michael Klien.

Φεστιβάλ Αθηνών «Jerusaleum» 2014, κοινωνική χορογραφία, έργο του Michael Klien. «Το κορίτσι που πέταξε πέρα από τον ωκεανό επειδή σε αγαπούσε» του Δημήτρη Ζάχου, μιας ταινίας μικρού μήκους αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου 2012 και μια τηλεοπτική διαφήμιση για το 2015. «TEMPUS» Μια πειραματική μουσική παράσταση. Ασημένιο μετάλλιο στους Εθνικούς Ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Ελλάδας, ρυθμική γυμναστική.

Συμμετοχή σε πολλές παραστάσεις των Σχολείων Μαντουλίδης με διάσημους συνθέτες Ευανθία Ρεμπουτσικά, Διονύση Σαββόπουλο, επίσης «Τρελαντώνης», «Παραμύθι χωρίς όνομα»  και άλλα.

 

17-09-2021
Η Αντιγόνη του Σοφοκλή στο Β’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Μια παράσταση, που έχει ήδη αποσπάσει θερμές κριτικές, την Αντιγόνη  του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, από την Ομάδα Σημείο Μηδέν, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το θεατρόφιλο κοινό της Λάρισας, την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου, στις 21:00.

Η παράσταση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Θεσσαλικό Θέατρο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος.

Πρόκειται για την 3η συνεχή χρονιά που η παράσταση ταξιδεύει σε επιλεγμένους σταθμούς σε όλη την Ελλάδα ενώ αυτό το καλοκαίρι οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία νέα, δεύτερη, εκδοχή της παράστασης.

Η «Αντιγόνη» της Ομάδας Σημείο Μηδέν είναι το αποτέλεσμα πολύμηνου εργαστηρίου πάνω στην αρχαία Τραγωδία, που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2018. Για τις ανάγκες της ερευνητικής διαδικασίας και της παράστασης δημιουργήθηκε νέα μετάφραση του έργου από τον Δημήτρη Δημητριάδη.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Σάββας Στρούμπος σημειώνει:

«Το σκεπτικό της παράστασης: Βλέπουμε την «Αντιγόνη» ως Τραγωδία για τη Διεκδίκηση της Ζωής. Η ακατάβλητη επιθυμία της Αντιγόνης να θάψει τον νεκρό αδερφό της παρά τις διαταγές του Κρέοντα, δεν τη συνδέει μονάχα με τον κόσμο των νεκρών της και της οικογένειάς της. Ξεκινώντας από τη διεκδίκηση της ταφής απέναντι στην κρατική εξουσία, οδηγείται στη διεκδίκηση νέων όρων για την επανεκκίνηση της Ζωής στην πόλη μετά τον πόλεμο. Η Αντιγόνη επιχειρεί να ενώσει Μνήμη και Πόλη, Ύπαρξη και Ιστορία, Εξέγερση και Κοινωνία.

Ο Κρέων φέρει το τρίπτυχο δύναμης της ανδρικής – κρατικής εξουσίας ως απόλυτη αρχή: πατριαρχία – στρατοκρατία – φαλλοκρατία. Όποιος δεν είναι μαζί του είναι εναντίον του. Κατά τη γνώμη του όλοι και όλα τον απειλούν, όλοι χρηματίζονται για να υποσκάψουν την εξουσία του.

Η Αντιγόνη αντιτίθεται, αντιστέκεται. Η στάση της δεν αφορά μονάχα την οικογενειακή διάσταση του ζητήματος. Στον οίκο των Λαβδακιδών κάθε πράξη είναι άμεσα πολιτική, γιατί επηρεάζει άμεσα την πόλη. Ο κατ’ επιλογή θάνατος της Αντιγόνης αποτελεί κραυγή Ζωής! Επιλέγει τον θάνατο γιατί θέλει να ζήσει ασυμβίβαστα.

Η παράστασή μας παίζεται αμέσως μετά από έναν πόλεμο. Δεν βλέπουμε τον Μύθο στο βάθος του παρελθόντος, αλλά στο Μέλλον. Μπορεί η ζωή να επανεκκινήσει μετά τον πόλεμο; Μπορεί ο άνθρωπος να διεκδικήσει εκ νέου τους όρους της ζωής του; Ο πόλεμος αφορά την οικουμένη και δεν έχει χωρικό όριο. Το ίδιο και η τραγωδία. Μέσα από την οπτική του πολέμου συναντάμε την οντολογική και βιοπολιτική προσέγγιση του έργου ως αστερισμό τραγωδιών μέσα στην τραγωδία:

-Η τραγωδία του εξεγερμένου Ανθρώπου: Αντιγόνη

-Η τραγωδία της Εξουσίας: Κρέων

-Η τραγωδία του Συγκρουσιακού ανθρώπου: Ισμήνη

-Η τραγωδία του Λόγου: Αίμων

-Η τραγωδία της Προφητείας: Τειρεσίας

-Η τραγωδία του βραχυκυκλωμένου ανθρώπου: Ευρυδίκη

-Η τραγωδία της Υποτακτικότητας: Φύλακας

-Η τραγωδία της Δημοκρατίας: Χορός

Ο Χορός διαρκώς αναζητά το μέτρο. Θέτει ερωτήματα, αμφισβητεί και αυτό-αμφισβητείται, κρίνει και κρίνεται, αναιρεί και αυτό – αναιρείται. Προσπαθεί με μεγάλη αγωνία να ορίσει το δίκαιο και το άδικο, το σωστό και το λάθος, τον θύτη και το θύμα, χωρίς να υπάρχει καμία εξωκοσμική αρχή να δώσει σαφείς και οριστικές απαντήσεις. Πρόκειται για την Τραγωδία της Δημοκρατίας. Δεν μπορεί κανείς να είναι ήσυχος, αναθέτοντας την ευθύνη πολιτών και πόλης σε κάποιον θεό ή σωτήρα: «Ή θα είμαστε ήσυχοι ή θα είμαστε ελεύθεροι», έγραφε ο Θουκυδίδης.

Η Αρχαία Ελληνική Τραγωδία

Η αρχαία Τραγωδία είναι τελετουργικό θέατρο προς τιμήν του θεού Διόνυσου, θεού της γονιμότητας και της βίας, της μεταμόρφωσης και των ενστίκτων. Βγαίνει μέσα από το συλλογικό ασυνείδητο της κοινωνίας. Μελετάει τη Ζωή στα ακραία όρια της Φύσης, της Ύπαρξης και της Ιστορίας. Είναι ένα βιοπολιτικό θέατρο, που ασκεί δριμύτατη κριτική στο δημοκρατικό πολίτευμα που το γέννησε, με σκοπό το ίδιο αυτό πολίτευμα να βαθαίνει διαρκώς τα χειραφετητικά του χαρακτηριστικά.

Η Τραγωδία, παιδί και μήτρα της Φιλοσοφίας και της Δημοκρατίας, είναι θέατρο καθολικής αμφισβήτησης. Μας προσκαλεί σε μια ριζική επαναξιολόγηση όλων των αξιών της ζωής, με το βλέμμα στραμμένο στον ενεργό και χειραφετημένο πολίτη σε διαρκή εγρήγορση».

Η ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης

Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Έβελυν Ασουάντ, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Έλλη Ιγγλίζ, Γιάννης Γιαραμαζίδης, Ρόζυ Μονάκη, Άννα Μαρκά – Μπονισέλ, Μπάμπης Αλεφάντης, Ντίνος Παπαγεωργίου

Εισιτήρια: 15 ευρώ κανονικό, 10 ευρώ μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι ΟΑΕΔ, ΑμΕΑ, συνοδός ΑμΕΑ, άνω των 65, ΟΛΜΕ-ΔΟΕ, με την επίδειξη της αντίστοιχης κάρτας), δεκτές ατέλειες Σ.Ε.Η.

Πληροφορίες / Κρατήσεις: simeiomiden.gr

17-09-2021
Ο ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
 • Ηχηρό μήνυμα για μια πιο ανθρώπινη και φιλική πόλη για τους ανθρώπους, στις εκδηλώσεις της Ευρωπαικής Εβδομάδας Κινητικότητας
 • Εκατοντάδες ποδηλάτες, κυρίως παιδιά και οικογένειες, συμμετείχαν στην ποδηλατάδα στους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας
 • Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των επόμενων ημερών

Ηχηρό μήνυμα για μια ανθρώπινη πόλη με έμφαση στις ήπιες μετακινήσεις και ειδικότερα το ποδήλατο, έστειλαν εκατοντάδες ποδηλάτες που συμμετείχαν στην ποδηλατάδα που διοργάνωσε ο Δήμος Λαρισαίων, το απόγευμα της Πέμπτης.

Η ποδηλατάδα περιλαμβάνεται στις δράσεις της Ευρωπαικής Εβδομάδας Κινητικότητας που διοργανώνει ο Δήμος μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου.

Εκατοντάδες ποδηλάτες, κάθε ηλικίας και  πολλές οικογένειες με παιδιά, μετείχαν στη δράση, με σημείο της εκκίνησης την Κεντρική Πλατεία και κινούμενοι στους νέους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και ποδηλατοδρόμους και σε δρόμους που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Στην Κεντρική  Πλατεία βρέθηκε και ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης μαζί με αντιδημάρχους και στελέχη της δημοτικής αρχής, καθώς και ο βουλευτής Λάρισας κ. Βασ. Κόκκαλης.

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες ο Απ. Καλογιάννης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη συμμετοχή μικρών παιδιών, σημείωνοντας χαρακτηριστικά τα εξής:

«Ο Δήμος προσπαθεί με τα έργα υποδομής, τους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και τους ποδηλατοδρόμους να κάνει την πόλη ανθρώπινη, να αποδόσει το δημόσιο χώρο στους πεζούς και στους ποδηλάτες, να δώσει ώθηση στις ήπιες μετακινήσεις έναντι τους αυτοκινήτου. Οι άνθρωποι στη μέση ηλικία και οι μεγαλύτεροι προσπαθούμε  να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και αλλάξουμε την νοοτροπία μας σε σχέση με την αλόγιστη χρήση του αυτοκινήτου.

Όμως οι γενιές που θα αλλάξουν οριστικά την κατάσταση, τα σημερινά παιδιά, βρίσκονται εδώ. Είναι οι γενιές που μεγαλώνουν με καλύτερη νοοτροπία είναι οι γενιές που σύντομα θα αλλάξουν οριστικά την κατάσταση στην πόλη μας» τόνισε ο κ. Καλογιάννης.   

Πριν την έναρξη της ποδηλατάδας πραγματοποιήθηκε δρώμενο από ομάδα θεάτρου φόρουμ @κλουν Λάρισας Edu Europe.

 

Εκθεση ποδηλάτων, στατική ποδηλασία και προσομοιωτές πρόσκρουσης

Σήμερα Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεχίζεται με έκθεση ποδηλάτων στην Κεντρική Πλατεία, ποδηλασία αλληλεγγύης, από το ΙΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ (Για κάθε χιλιόμετρο στατικής ποδηλασίας, ένα ευρώ για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων)

Επίσης σήμερα, όσοι βρεθούν στην Κεντρική Πλατεία, από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ, θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν μια πρωτότυπη βιωματική εμπειρία. Ειδικότερα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Λαρισαίων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» θα υπάρχουν από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ, προσομοιωτές πρόσκρουσης – ανατροπής και γυαλιά

 • Προσομοιωτής Πρόσκρουσης: Σύγκρουση σε σταθερό σημείο με πολύ μικρή ταχύτητα. Συζήτηση για τη χρήση της ζώνης ασφαλείας, ακόμη και με μικρές ταχύτητες κίνησης,εντός του αστικού ιστού.
 • Προσομοιωτή Ανατροπής: Ανατροπή 360ο ως οδηγός ή επιβάτης σε όχημα. Επίδειξη της χρησιμότητας της ζώνης ασφαλείας για όλους τους επιβαίνοντες σε κάθε διαδρομή .
 • Γυαλιά Προσομοίωσης Μέθης : Δραστηριότητα σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

 

Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών

   

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

 
 

10:00-22:00

Έκθεση Ποδηλάτων

 Πλατεία Σάπκα (Κεντρική)

 

10:00-22:00

Ποδηλασία  Αλληλεγγύης -ΙΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ -Για κάθε χιλιόμετρο στατικής ποδηλασίας , ένα ευρώ για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων

 Πλατεία Σάπκα (Κεντρική)

 

10:30-11:00

Ερυθρός Σταυρός -Επίδειξη Πρώτων  Βοηθειών

Πλατεία Σάπκα (Κεντρική)

 

16:00-20:30

Εκδήλωση HERO 2030 (πίστα δεξιοτεχνίας για ποδήλατα αφιερωμένη στους 17 στόχους για την βιώσιμη ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών,mini baby race -για παιδιά 3-6 ετών,fun race, εκπαιδευτική παρουσίαση "Ποδηλατώ στην φύση και στην πόλη και μαθαίνω τα μυστικά της ποδηλασίας"), Βιωματικό Εργαστήριο από το ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας  - "Ποδήλατο στην γνώση", Εικαστικό εργαστήρι " Τα λεωφορεία της τέχνης" από τους εικαστικούς των Λεσχών πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, Workshops από ποδηλατάδικα της πόλης (Νestor bikes, Dalavikas bikes, Ορθοπεταλιά) με θέμα "Συντήρηση του ποδηλάτου" και εύθυμα θεατρικά παιχνίδια : "Πράσινη κινητικότητα" από την ομάδα Θεάτρου φόρουμ @Κλόουν Λάρισας την ΚΟΙΝΣΕΠ Edu Europe -Επίδειξη Πρώτων Βοηθειών ΕΠΟΜΕΑ

Πάρκο Αλκαζάρ

   

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

 
 

09:30-14:00

ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

 
   

Αστικό ΚΤΕΛ όλη τη μέρα δωρεάν εισιτήριο για μαθητές και μισό εισιτήριο για ενήλικες -"Μετακινούμαστε με μέσα φιλικά στο περιβάλλον. Αλλάζουμε την καθημερινότητα και τις ζωές μας. Μένουμε υγιείς"

 
 

10:00-22:00

Έκθεση Ποδηλάτων

Πλατεία Σάπκα (Κεντρική)

 

10:00-22:00

Ποδηλασία  Αλληλεγγύης -ΙΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ -Για κάθε χιλιόμετρο στατικής ποδηλασίας , ένα ευρώ για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων

Πλατεία Σάπκα (Κεντρική)

 

10:00-11:00

Πολιτιστική Διαδρομή με Ποδήλατα -Ξενάγηση σε ιστορικά μνημεία της πόλης -Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας

Εκκίνηση από Αρχαίο Θέατρο (Βενιζέλου)

 

10:30-11:00

Ερυθρός Σταυρός -Επίδειξη Πρώτων  Βοηθειών

 
 

10:30-12:00

Πολιτιστικός Περίπατος με Αναπηρικά Αμαξίδια- Ξενάγηση σε ιστορικά μνημεία της πόλης- Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας - ΠΟΜ ΑΜΕΑ Θεσσαλίας-Πανθεσσαλικός Σϋλλογος Αναπήρων Πολιτών

Εκκίνηση από Πλατεία Α. Μπλάνα (πλ Ωδείου, πάνω από το Parking)

 

11:00-12:30

 Κυνήγι Θησαυρού -Δράση AID

Εκκίνηση από Πλατεία Σάπκα(κεντρική)

 

10:00-13:00

Επιδαπέδιο Σκάκι

Πλατεία Σάπκα (Κεντρική) 

10:00-12:00

Ομάδα Θεάτρου φόρουμ @Κλόουν Λάρισας την ΚΟΙΝΣΕΠ Edu Europe- "Οι σεληνάνθρωποι" με εικόνες ενσυναίσθησης για την αναπηρία και την κινητικότητα τους

 Πλατεία Σάπκα (Κεντρική)

 
 

10:00-13:00

Πίνγκ Πόνγκ-  Αθλητικός Σύλλογος Λάρισας "Δύναμη" 

 Πλατεία Σάπκα (Κεντρική) Επί της οδού Κύπρου

 

11:00-13:30

"Πράσινες διαδρομές στους πολύχρωμους σταθμούς της Δημιουργικής Πόρτας"- ΚΔΑΠ Δημιουργική πόρτα

Πλατεία Ταχυδρομείου

 

10:00-12:00

Καθαρισμός πινακίδων σήμανσης από το 1ο Σύστημα Αεροπροσκόπων, το 2ο και 5ο Σύστημα Προσκόπων

Παπαναστασίου, Μ.Αλεξάνδρου και Κύπρου

 

10:00-11:00

Περίπατος στην πόλη-Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Λάρισας-Σύλλογος Καρκινοπαθών Λάρισας

Εκκίνηση από  Πλατεία Σάπκα (Κεντρική)

 

11:30-12:00

«Μπες στη θέση μου» ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ-Μια μικρή διαδρομή μπορεί να είναι ικανή για να αλλάξει την οπτική μας; Η ομάδα μας και ένα αμαξίδιο θα βρίσκονται εκεί για να λύσουνε αυτή την απορία. Συμμετέχει ο αθλητής Παραολυμπιάδας στο ακόντιο Βαρυτιμίδης Μπάμπης

Πλατεία Σάπκα (Κεντρική)

 

12:00-12:30

#doitathome with TRAINators! Ομάδα σπουδαστών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ παρουσιάζει πρόγραμμα άθλησης για γυμναστική στο σπίτι

Πλατεία Σάπκα (Κεντρική)

 

11:00-13:00

Ξυλορακέτες-Σύλλογος Ξυλορακέτας Λάρισας

 Πλατεία Σάπκα (Κεντρική)-Απέναντι από τη Λέσχη Αξιωματικών

 

18:00-19:00

Ξυλορακέτες-Σύλλογος Ξυλορακέτας Λάρισας

 Πλατεία Σάπκα (Κεντρική)-Απέναντι από τη Λέσχη Αξιωματικών

         

 

 

 

 

 

17-09-2021
Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατάργηση τάξεων σε Κοιλάδα και Φαλάνη

Για το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ

17-09-2021
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου(ΕΚΤΑΚΤΗ - ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ )Δευτέρα 20/09/2021, ώρα 11:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

17-09-2021
Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής (ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ) Πέμπτη 23/09/2021, ώρα 13:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

17-09-2021
Διαδικασία Γραπτών Ερωτήσεων Δημοτικών Συμβούλων Τρίτη 21/09/2021, ώρα 19:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

17-09-2021
Δ.Ε.Υ.Α.Λ. - Διακοπή νερού (Δευτέρα 20/09/2021, ώρα 09:00-12:00)

Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ανακοινώνει ότι τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου και από ώρα 9:00 μέχρι 12:00 θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης στη συνοικία των Λαχανόκηπων στις παρακάτω οδούς:

 • ΔΩΔΩΝΗΣ (από Ιστιαίας έως Αρκαδίου)
 • ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
 • ΧΑΛΚΙΔΟΣ
 • ΕΥΦΡΟΣΥΝΗΣ
17-09-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Προμήθεια επίσωτρων ελαστικών
17-09-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

17-09-2021
8ος Μύλος Παραστατικών Τεχνών - Πρόγραμμα Παραστάσεων

Παραστάσεις στον 8ο Μύλο Παραστατικών Τεχνών

Ξεκινούν από την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις του Μύλου Παραστατικών Τεχνών που συνδιοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και το ΣμουΘ στον Μύλο του Παππά, με πλούσιο πρόγραμμα παραστάσεων, συναυλιών, προβολών, εργαστηρίων και εκθέσεων.

Φέτος, στις εκδηλώσεις υπάρχει συμβολικό εισιτήριο 2€. Τα έσοδα των εισιτηρίων θα κατατεθούν στον λογαριασμό της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας για την ενίσχυση των πυρόπληκτων της Εύβοιας.

Το κοινό μπορεί να προμηθευτεί εισιτήρια την ίδια μέρα των εκδηλώσεων από την Connectiva, Βενιζέλου 133 και ώρες 10:00-14:00, καθώς και στον χώρο κάθε εκδήλωσης 45 λεπτά πριν την έναρξη.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους γίνεται με την επίδειξη ενός από τα παρακάτω: Πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης από Covid-19 - βεβαίωση αρνητικού PCR test 72 ωρών ή rapid-test 48 ωρών.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του φεστιβάλ, κλειστούς και ανοιχτούς.

Αναλυτικά οι παραστάσεις της πρώτης εβδομάδας, από τις 17 ως τις 22 Σεπτεμβρίου:

ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΟ ΚΑΜΠΑΡΕ – Οpera Chaotique

Παρασκευή 17/09, 21:00

Θερινός Κινηματογράφος “Μπαρμπής Βοζαλής”

Αποφθέγματα και ρητά συνδυάζονται με μελοποιήσεις σπουδαίων Ελλήνων και ξένων ποιητών και πώς η τραγωδία επηρέασε το σύγχρονο καμπαρέ.

Το πέρασμα από τις σοφίες των αρχαίων στα ακατονόμαστα των νεότερων. Το εκκεντρικό ντουέτο παρουσιάζει στη νέα του παράσταση τη μετάβαση από τα αρχαία χρόνια στην νεότερη εποχή. Από τον Αριστοφάνη και τον Σωκράτη στον Εμπειρίκο και τον Βάρναλη. Από τον Διόνυσο στον Tom Waits.

Νέα τραγούδια και ορχηστρικά μπλέκονται με αγαπημένες μελωδίες και μεγάλες επιτυχίες.

Ο Τένορμαν χτυπάει τα πλήκτρα βγάζοντας ουρλιαχτά ενώ ο Βούντου κοπανάει τα δέρματα των τυμπάνων. Τολμηρά κείμενα ακούγονται πάνω σε ελληνικούς ρυθμούς που κορυφώνονται σε ένα ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΟ ΚΑΜΠΑΡΕ.

Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες:

Οι OperaChaotique έχουν εμφανιστεί σε 19 χώρες ήδη στα 10 χρόνια πορείας τους. Με soldout σε Εθνική Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και Φεστιβάλ Αθηνών, έχουν συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα (Δ. Σαββόπουλος, Λ.Μαχαιρίτσας, Μ. Πασχαλίδης κ.α.) και από τον υπόλοιπο κόσμο (NouvelleVague, TheTigerLillies , OjosdeBrujo κ.α.).

Μόλις κυκλοφόρησε το 4ο άλμπουμ τους και πρώτο ελληνόφωνο με τίτλο «Στων Διακαμένων σας Χειλιών την άκρη» από το OgdooMusicGroup.

Συντελεστές: Tenorman- Γιώργος Τζιουβάρας, Voodoo Drummer - Χρήστος Κουτσογιάννης

ΑΠΕΘΑΝΤΟ

Σάββατο 18/09, 21:00

Θέατρο “Κώστας Τσιάνος”

Η θεατρική ομάδα Hippo παρουσιάζει την παράσταση «ΑΠΕΘΑΝΤΟ»: ένα πολυμεσικό έργο, βασισμένο στην παραλογή του Νεκρού Αδερφού, που συνδυάζει την υποκριτική τέχνη με τη σύγχρονη κινησιολογία και μουσική και τα new media με τον κινηματογράφο και τη ζωγραφική.

Έχουμε άραγε μεταβεί σε μια νέα εποχή, κι αν όχι, τότε θα το προσπαθήσουμε; Η διασκευή του κειμένου είναι αιχμηρή, με πολλά ειρωνικά στοιχεία και οξύ λόγο που αναφέρεται στην σύγχρονη Ελλάδα του σήμερα.

Συντελεστές:

Κείμενο: Φώτης Δούσος – Ιωάννα Λιούτσια – Αλέξανδρος Ράπτης, Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ράπτης, Δραματολόγος: Δημήτρης Καλακίδης, Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστίνα Μπακαστάθη, Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Κατερίνα Χατζοπούλου Κίνηση: Μίκα Στεφανάκη- Αλέξανδρος Ράπτης, Χορογραφίες: Μίκα Στεφανάκη, Μουσική: Γιώργος Δούσος, Βίντεο – Εικαστική Σύνθεση: Βασίλης Σελιμάς, Video Mapping – Φωτισμοί: Αποστόλης Κουτσιανικούλης, Φωτογραφίες: Δώρα Καλακίδου

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ελένη Ευθυμίου (βίντεο), Ανδρομάχη Μακρίδου, Γιώργος Σοφικίτης, Δανάη Τίκου

Λίγα λόγια την ομάδα:

Η ομάδα HIPPO ιδρύθηκε το 2009 και αποτελείται από τους Αλέξανδρο Ράπτη και Φώτη Δούσο. Δραστηριοποιείται στο χώρο του ενήλικου, του παιδικού θεάτρου και του Εκπαιδευτικού Δράματος και χαρακτηρίζεται από μια “avant-garde” αισθητική που συνομιλεί με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές αναζητήσεις. Οργανώνει σεμινάρια και θεατρικά εργαστήρια για παιδιά με εκπαιδευτική μέριμνα, αγάπη και κέφι στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Είναι από τους ελάχιστους θεατρικούς οργανισμούς στην Ελλάδα που ειδικεύεται στο Εφαρμοσμένο Θέατρο και το Εκπαιδευτικό Δράμα (Applied Theatre & Drama in Education).

Το Νοέμβρη του 2018 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ομάδας με τίτλο kinemo από τις εκδόσεις Αγγελάκη που συνοψίζει τη θεωρητική προσέγγιση της ομάδας στο σωματικό θέατρο.

Τον Σεπτέμβρη του 2020 η ομάδα ίδρυσε το Hippo Theatre School, ένα διαδικτυακό καλλιτεχνικό σχολείο.

 

Manoeuvre

Κυριακή 19/09, 19:30

Μύλος του Παππά, κεντρική αυλή

Μια ξύλινη σανίδα και δύο χορεύτριες. Αυτό είναι όλο; Μπορεί, αλλά όχι! Παράδοξη συνθήκη και εύστοχος περιορισμός για να ερευνήσει κανείς τα όρια της κινητικής επινοητικότητας και να μελετήσει το χορευτικό σώμα επί τω έργω.

Το έργο παρουσιάζεται στην core εκδοχή του, σε εξωτερικό χώρο με φυσικό ήχο και φως, εστιάζοντας στην κινητική του παρτιτούρα.

Χορογραφία & Ερμηνεία: Κάντυ Καρρά & Χαρά Κότσαλη

Σχεδιασμός και Κατασκευή Σκηνικών & Αντικειμένων: Χρυσούλα Κοροβέση, Μάριος Γαμπιεράκης, Σχεδιασμός Φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, Ηχοτοπίο & Μουσική Σύνθεση: Jeph Vanger

Μια ανάθεση και παραγωγή του 7ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση (7ONC).

Ταξιδεύοντας με τα παραμύθια των Ρομά - Τρίο Ταξιίδεψέ με

Κυριακή19/09, 20:00

Κουκλοθέατρο Τιριτόμπα

Αφήγηση τσιγγάνικων παραμυθιών από διάφορα μέρη και καταυλισμούς της Ελλάδας με συνοδεία μουσικής και τραγούδια που εξασφαλίζουν το εισιτήριο για μια γνωριμία με τον μυστήριο και αεικίνητο κόσμο των Ρομά.

Ιστορίες που συγκινούν, μαγεύουν, μας ταξιδεύουν στους μύθους, τα ήθη και τα έθιμα των Τσιγγάνων και μουσικές που δίνουν αυτή την πολυπόθητη ανάταση στην ψυχή και σε παίρνουν μαζί τους σε αυτή την αέναη πορεία των τσιγγάνικων καραβανιών.

Σύλληψη και δημιουργία: Χριστίνα Βράκα

Συντελεστές: Αλέξης Κωνσταντίνου, Γιώργος Κατσάρας

Διάρκεια: 90'

Kassandra

Δευτέρα 20/09, 21:00

Μύλος του Παππά, 2ος όροφος

Ένας σπαρακτικός και κωμικός μονόλογος που ο Sergio Blanco εμπνεύστηκε από την Αθήνα και έγραψε για την ηθοποιό Δέσποινα Σαραφείδου

Η Kassandra ξετυλίγει την Οδύσσειά της, φορώντας κόκκινες γυαλιστερές μπότες. Με τα σπαστά αγγλικά της, μιλάει για τη δική μας αναζήτηση νοήματος και ελπίδας. Πόλεμος, εξουσία, κερδισμένοι και χαμένοι, σεξ, χιούμορ και σαρκασμός. Ευριπίδης και Bugs Bunny, Abba, Manchester United και Σκάρλετ Ο’Χάρα. Η απόσταση μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, ηθοποιού και θεατή, χώρου και λόγου, καταρρέει.

Στον μονόλογο του Μπλάνκο, η μυθική Κασσάνδρα γίνεται άντρας που νιώθει γυναίκα, μια σύγχρονη trans μετανάστρια που παλεύει για την επιβίωση, σε διαρκή αναζήτηση ταυτότητας – εξόριστη στο σώμα της, ξένη σε κάθε πατρίδα.

Κείμενο: Σέρχιο Μπλάνκο, Σκηνοθεσία: Δέσποινα Σαραφείδου, Ευαγγελία Ανδριτσάνου, Επιμέλεια κοστουμιών: Λουκία Μινέτου , Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Τσόνογλου
Παίζει: Δέσποινα Σαραφείδου

Διάρκεια: 60 λεπτά

Παράσταση-αποτέλεσμα του καλλιτεχνικού residency με τον Nabil Ouelhadj

Τρίτη 21/09, 20:30

Αίθουσα συναυλιών Δημοτικού Ωδείου Λάρισας

Ο Nabil Ouelhadj, δημιουργός της ομάδας Racines Carrées, έχει στο ενεργητικό του πολυάριθμες συνεργασίες σε διάφορα καλλιτεχνικά περιβάλλοντα (από το urban dance ως τον σύγχρονο χορό και από το παραδοσιακό κινέζικο τσίρκο ως τα οπτικοακουστικά μέσα). Αυτές τις πρακτικές θα επιχειρήσει να συνθέσει, εξερευνώντας την έννοια της ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ στη σύγχρονη χορευτική σκηνή, σε μια πρωτότυπη παραγωγή που θα προκύψει μέσα από 5ήμερο residency με συμμετοχή επιλεγμένων χορευτών από τη Λάρισα, το Βόλο, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Το καλλιτεχνικό residency πραγματοποιείται στη Λάρισα, στους χώρους του Μύλου Παππά, από τις 16 ως τις 20 Σεπτεμβρίου και η παράσταση θα παρουσιαστεί σε Λάρισα και Βόλο, στις 21 και 22/09 αντίστοιχα.

 

Το Μαράκι έκλασε- Seven Sisters

Τετάρτη 22/09, 21:00

Θέατρο Κώστας Τσιάνος

Ένα ensemble ηθοποιών με βασικό τους μέλημα να επικοινωνήσουν την ιστορία, να παρουσιάσουν την αλήθεια του κειμένου και όχι τις εαυτές τους, τις οποίες βλέπουν σαν διαμεσολαβήτριες, σαν παραμυθούδες. Με μεγάλες δόσεις χιούμορ, με μικρές δόσεις ειρωνείας και σαρκασμού, με διάθεση παιχνιδιού, βασίζονται η μία στην άλλη, δημιουργούν κοινούς κώδικες επικοινωνίας και ερευνούν διαρκώς το θέατρο, τη σκηνή, τον λόγο και το σώμα.

«Το Μαράκι έκλασε» είναι μια σπονδυλωτή παράσταση βασισμένη σε 5 διηγήματα της Λένας Κιτσοπούλου (Σάκης, Η Τρύπα, Ο Καραγκιόζης, ΕΛΤΑ, Χαρταετοί). Έξι γυναίκες αφηγούνται πέντε σκληρές ιστορίες με πρωταγωνίστρια την αγία ελληνική οικογένεια. Με μοναδικό σκηνικό 6 σχολικές καρέκλες και 1 θρανίο -σημεία αναφοράς για τα παιδικά τους χρόνια απ’ όπου ξεκίνησαν όλα- οι Seven Sisters πειραματίζονται με τις έννοιες του αυτοσχέδιου, του χειροποίητου, του μετακινούμενου, του μεταβαλλόμενου, του minimal.

Κείμενο:Λένα Κιτσοπούλου, Σκηνοθεσία: Γιώτα Σερεμέτη, Σκηνικά - κοστούμια: Seven Sisters, Μουσική επιλογή: Γιώτα Σερεμέτη, Σχεδιασμός φωτισμών: Κώστας Φιλίππογλου, Βοηθός σκηνοθέτη: Βάνα Σλέιμαν , Φωτογραφίες - βίντεο: Λυδία Τσάτσου Παρασκευοπούλου
Καλλιτεχνική συνεργασία: Παναγιώτα Βαρελά, Μαρούλα Καλαμποκιά, Ανδρομάχη Μακρίδου

Παίζουν:Χριστίνα Ανδρεάκου, Ελένη Γκιούρα, Άρτεμις Δούρου, Μαρία Σαρέλη, Γιώτα Σερεμέτη, Βάνα Σλέιμαν

Διάρκεια: 90 λεπτά

Λίγα λόγια για την ομάδα:

Οι Seven Sisters δημιουργήθηκαν τον Μάρτιο του 2020 από 5 γυναίκες που είχαν ήδη συναντηθεί στο Εργαστήρι Σωματικού Θεάτρου του Κώστα Φιλίππογλου και αποφάσισαν για πρώτη φορά να φτιάξουν κάτι δικό τους, μια παράσταση που θα μιλά για όλα εκείνα που τις ενοχλούσαν από παιδιά και που τελικά τις διαμόρφωσαν και τις διαμορφώνουν μέχρι σήμερα.

Το πρώτο lockdown ανέκοψε βίαια τη φόρα τους, αλλά τον Οκτώβρη του 2020 βρέθηκαν ξανά, με μεγάλο πείσμα και όρεξη και με δύο «αδερφές» περισσότερες.

Η ομάδα προέκυψε από τη βαθύτερη ανάγκη αυτών των 7 γυναικών να βρεθούν με άλλες γυναίκες και να μιλήσουν γι’ αυτά που τις τρώνε μέσα τους χρόνια. Με την ιδιότητά τους ως performers και με εργαλείο τη γυναικεία αλληλεγγύη, αμφισβητούν το “this is a man’s world”, παίρνουν δύναμη από τα σώματά τους, φτύνουν κατάμουτρα μια πατριαρχία που τις θέλει αδύναμες και μόνες. περιβάλλον.

16-09-2021
Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας σχετικά με τη μοριοδότηση των μαθητών σεισμόπληκτων περιοχών και μη έγκρισης λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων

Για το κείμενο του ψηφίσματος, πατήστε ΕΔΩ

16-09-2021
Ο Δήμος Λαρισαίων φιλοξενεί το ετήσιο συνέδριο του Δικτύου Major Cities of Europe
 • To δίκτυο «σημαντικών Πόλεων της Ευρώπης» (major Cities of Europe)  εμπιστεύεται την Λάρισα και τη Θεσσαλία – το διαδικτυακό συνέδριο αποτελεί προπομπό μεγάλου δια ζώσης συνεδρίου που προγραμματίζεται για τον ερχόμενο Μάιο
 • Με την  αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της ΚΕΔΕ και του e-Trikala

Ένα εξαιρετικά σημαντικό διεθνές διαδικτυακό συνέδριο πραγματοποιείται με επίκεντρο τη Λάρισα στα μέσα Οκτωβρίου. Πρόκειται για συνέδριο που διοργανώνει  ο Δήμος Λαρισαίων και το Δίκτυο  Major Cities of Europe,  στις 13-15 Οκτωβρίου 2021 το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της ΚΕΔΕ και του e-Trikala και αποτελεί προπομπό του μεγάλου δια ζώσης συνεδρίου που θα διεξαχθεί τον Μάιο του 2022 στη Λάρισα.

Το θέμα του συνεδρίου αφορά  τις διαφορετικές προοπτικές και προσεγγίσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού, με έμφαση στις προσδοκίες των πολιτών.

Για τη διοργάνωση του Συνεδρίου, αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός,  παρουσία αντιπεριφερειαρχών, αντιδημάρχων και μελών της οργανωτικής επιτροπής, ενώ μεταδόθηκε και μήνυμα του προέδρου του δικτύου Major Cities of Europe κ. Giorgio Prister.

Ο κ. Καλογιάννης στην τοποθέτησή το, αφού υπογράμμισε ότι το διεθνές διαδικτυακό συνέδριο αποτελεί προπομπό του μεγάλου, δια ζώσης, συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάιο στην Λάρισα, συμπλήρωσε πως για το Δήμο Λαρισαίων αποτελεί ακόμα μια δράση εξωστρέφειας και προβολής της πόλης, ως μιας συγχρονης πόλης που επενδύει στην γνώση και στο ανθρώπινο δυναμικό, ως μια ανοικτής πόλης, ως μιας πόλης που μαθαίνει. Σημειώνεται πως τα πρόσφατα ετήσια συνέδρια του δικτύου MCE φιλοξενήθηκαν στις πόλεις Βενετία, Λειψία, Ζάγκρεμπ, Φλωρεντία, Αμβούργο, Ζυρίχη, Λιουμπλιάνα, Βιέννη, Πράτο και Βερολίνο

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, το φετινό συνέδριο αναμένεται να το παρακολουθήσουν περισσότεροι από 300 συμμετέχοντες κυρίως αιρετοί, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι και Γενικοί Γραμματείς, καθώς και στελέχη ΟΤΑ που εμπλέκονται με το σχεδιασμό και την ανάπτυξη, εκπρόσωποι επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, οι οποίοι θα παρουσιάσουν καινοτόμες προτάσεις που οδηγούν σε λύσεις smart cities, εκπρόσωποι ακαδημαϊκών και άλλων ερευνητικών φορέων που εμπλέκονται σε ευρωπαϊκά προγράμματα σχετικά με την έρευνα και ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων και όσοι ενδιαφέρονται γενικά για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πόλεων.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, υποστήριξε ότι η χώρα, η Ευρώπη και ο όλος ο κόσμος ζουν μια διαφορετική εποχή κατά την οποία με τις κατάλληλες ενέργειες και διαδικασίες μπορούμε να ανταποκριθούμε θετικά στις προκλήσεις της μετα covid εποχής και να κερδίσουμε το στοίχημα του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Το Συνέδριο που διοργανώνεται, τόνισε ο κ. Αγοραστός, βάζει τη Λάρισα και τη Θεσσαλία μπροστά στις εξελίξεις για την αναζήτηση και τη συζήτηση για τις καλές πρακτικές που μπορούν να οδηγήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

G. Pister – Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής: Είναι η ώρα του ψηφιακού μετασχηματισμου

Στο μήνυμά του ο πρόεδρος του Δικτύου Major cities of Europe και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Giorgio Prister , ο οποίος αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αποτελεσματική συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων αναφέρθηκε στη χρονική περίοδο διεξαγωγής και τους λόγους που προτρέπουν στη διεξαγωγή του:

«Γιατί είναι αυτή η σωστή περίοδος για να πραγματοποιηθεί αυτός ο μετασχηματισμός?

 Η απάντηση είναι απλή, μια και ακόμη και αν είχαμε προβλήματα στην αποτελεσματική πραγματοποίηση του μετασχηματισμού στο παρελθόν, έχουμε μία μοναδική ευκαιρία, το χρηματοδοτικό πρόγραμμα Next Generation EU plan and funding, που θα βοηθήσει πολύ σε αυτή την κατεύθυνση. Θα ήταν κρίμα να μην το εκμεταλλευτούμε ως Δήμοι και γενικότερα Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τολμώ να πω ότι χωρίς ένα πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό δεν υπάρχει τρόπος να επεξεργαστούμε και να αξιοποιήσουμε όλα τα δεδομένα που αποκτούμε και να σχεδιάσουμε νέες υπηρεσίες ή να αναμορφώσουμε τις υπάρχουσες.

Χωρίς τον «πράσινο» μετασχηματισμό τα «πράσινα» projects θα είναι πολύ περιορισμένα, όπως και η επίδραση τους. Το να υπάρχει ένα ευρύ και αποτελεσματικό πρόγραμμα σχετικά με «πράσινες» και βιώσιμες πόλεις είναι κύρια προτεραιότητα μας.

Αλλά τι γίνεται με τις δεξιότητες; Έχουμε τις σωστές; Χρειαζόμαστε κι άλλες; Χρειαζόμαστε εξ ολοκλήρου νέες και διαφορετικές; Αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε.

Όπως επίσης και τι γίνεται με την ηγεσία; Απαιτείται νέα προσέγγιση και στυλ που να εμπλέκει πολίτες και στελέχη και να παρακινεί σε αποτελεσματική ομαδική δουλειά για καλύτερα αποτελέσματα; Εμείς το πιστεύουμε και θα υπάρξει συζήτηση για το ζήτημα αυτό.

Τι γίνεται με την ιδιοκτησία δεδομένων, με την προστασία τους και γενικά με την ψηφιακή ηθική; Είμαστε βέβαιοι για την κυβερνοασφάλεια μας; Η εμπειρία μας, μετά από μια σειρά από εβδομαδιαία meetings και ανταλλαγής απόψεων, μας δείχνει ότι δεν είμαστε τόσο βέβαιοι, αλλά δουλεύοντας ομαδικά στη διαχείριση τέτοιων απειλών, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να τις αντιμετωπίσουμε. Θα συζητηθεί εκτενώς και αυτό.

Σας προσκαλώ να συναντηθούμε online από τις 13 έως τις 15 Οκτώβρη και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τον επόμενο χρόνο, το Μάιο του 2022, που το συνέδριο μας θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στη Λάρισα πάλι με τη συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων, θα μας δοθεί η ευκαιρία να μοιραστούμε ακόμα περισσότερες εμπειρίες και να αναλύσουμε ακόμα περισσότερο τα θέματα που θα παρουσιάσουμε αυτή τη χρονιά.»

Τέλος, σημειώνεται πως ειδικά φέτος το συνέδριο έχει ενταχθεί στις παράλληλες εκδηλώσεις της BEYOND 4.0 της πρώτης διεθνούς έκθεση για τη Βιομηχανία 4.0 στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη 14 – 16 Οκτωβρίου.

Παρόντες στην συνέντευξη τύπου ήταν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ν. Λιούπας, οι αντιδήμαρχοι Γ. Σούλτης και Ντ. Διαμάντος,  στελέχη του Γραφείου Ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Δήμου Λαρισαίων και της Alpha Marketing που έχει αναλάβει τη διοργάνωση.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://www.majorcities.eu/  .

Η παρακολούθηση του συνεδρίου είναι δωρεάν, ωστόσο απαιτείται εγγραφή στην ψηφιακή πλατφόρμα μετάδοσης https://mce.liveon.tech/

 

16-09-2021
Δ.Ε.Υ.Α.Λ. - Διακοπή νερού (Παρασκευή 17/09/2021, ώρα 09:00-12:00)

Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ανακοινώνει ότι την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου και από ώρα 9:00 μέχρι 12:00 θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης στη συνοικία της Νέας Σμύρνης στις παρακάτω οδούς:

 • ΘΕΟΔΩΡΑ
 • ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
 • ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ
 • ΕΡΕΧΘΕΑ
 • ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ (από ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ έως ΓΟΡΓΙΑ)
16-09-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

Δήμος Λαρισαίων

Σχεδιάζουμε

μία σύγχρονη πόλη, που κάθε πολίτης θα χαίρεται να ζει σε αυτή

Αναπτύσσουμε

κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες για τους πολίτες και τους επισκέπτες

Δίνουμε έμφαση

στην παιδεία, τον πολιτισμό και στην ενίσχυση των θεσμών

Υλοποιούμε

έργα υποδομών που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της πόλης

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
Fax: 2410 250 372
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1

Copyright © 2016 Δήμος Λαρισαίων | Όροι Χρήσης | Πολιτική Προστασίας Ιστοσελίδας | Πολιτική Cookies | Δημιουργία Ιστοσελίδας ITBIZ DIGITAL AGENCY