sandal logo

Η πόλη σήμερα με μια ματιά

banner-kolonakia

Ημερολόγιο & Επίκαιρα

Αύγουστος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Επιλεγμένες Ανακοινώσεις

14-05-2021
Απαλλαγή δημοτικών τελών σε σεισμόπληκτους

Με την υπ’ αριθμ. 96/2021 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων σε εφαρμογή των διατάξεων του αρ. 20 του Ν. 4566/18, αποφασίσθηκε η απαλλαγή από τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, το φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας των ακινήτων που βρίσκονται στο Δήμο Λαρισαίων, τα οποία έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, λόγω του σεισμού της 3ης Μαρτίου 2021 και έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα.

Η χορηγούμενη απαλλαγή ισχύει για όσο χρονικό διάστημα τα ακίνητα είναι μη κατοικήσιμα και κατά συνέπεια δεν χρησιμοποιούνται, κατόπιν αίτησης/δήλωσης των ιδιοκτητών στην Ψηφιακή Πλατφόρμα του Δήμου Λαρισαίων, προσκομίζοντας:

1. Έναν πρόσφατο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

2. Το Δελτίο Επανελέγχου της ΥΠΥΜΕ-ΓΓΥ-ΓΔΑΕΦΚ.

Επισημαίνεται, ότι σε περίπτωση επαναχρησιμοποίησης των εν λόγω ακινήτων, οι ιδιοκτήτες τους οφείλουν να υποβάλλουν δήλωση στο Τμήμα Εσόδων του Δήμου Λαρισαίων για την επιβολή των παραπάνω δημοτικών τελών.

14-05-2021
Απαλλαγή δημοτικών τελών επιχειρήσεων λόγω Covid-19

Με την υπ’ αριθμ. 95/2021 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων αποφασίσθηκε η λήψη επιπλέον έκτακτων μέτρων οικονομικής στήριξης από το Δήμο Λαρισαίων σε επιχειρήσεις που αναστέλλεται υποχρεωτικά η λειτουργία τους με κρατική εντολή λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού κατά το δεύτερο lockdown (π.χ. εστίαση από 30/10/20, λιανεμπόριο από 7/11/20, εκπαίδευση από 16/11/20 κ.λ.π.) και για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσουν τα περιοριστικά μέτρα στο Δήμο Λαρισαίων, τα οποία είναι τα κάτωθι:

 • Απαλλαγή καταβολής των ανταποδοτικών δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς παροχής ρεύματος.
 • Απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων όσων δεν κάνουν χρήση του παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου.

Ως εκ τούτου, όσοι υπάγονται στις παραπάνω κατηγορίες προκειμένου να απαλλαγούν από την καταβολή δημοτικών τελών, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην Ψηφιακή Πλατφόρμα του Δήμου Λαρισαίων, επισυνάπτοντας:

1. ΑΡΧΙΚΗ δήλωση αναστολής λειτουργίας στο ΕΡΓΑΝΗ, ή εν ελλείψει αυτής, την εκτύπωση του taxis με υπογράμμιση του κύριου ΚΑΔ της συγκεκριμένης επιχείρησης.

2. Έναν πρόσφατο λογαριασμό παροχής ρεύματος.

Επισημαίνεται, ότι στην περίπτωση καταβολής των παραπάνω τελών κατά το διάστημα απαλλαγής αυτών, θα υπάρχει η δυνατότητα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών.

27-04-2021
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - Αιτήσεις για άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων έτους 2021

Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση για άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου για τραπεζοκαθίσματα έτους 2021 (ΥΠΑΡΧΟΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ - ΠΡΟΣΘΕΤΟΣ ΧΩΡΟΣ)

Οι ενδιαφερόμενοι άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων έτους 2021, καθώς και πρόσθετου κοινόχρηστου χώρου ατελώς έως τις 31/10/2021 (αρ. 60 του Ν. 4795/17-4-21), θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση μέσα από τη ψηφιακή πλατφόρμα του Δήμου Λαρισαίων. Πιο αναλυτικά:

Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση για άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου για τραπεζοκαθίσματα

(Κατηγορία Αιτήσεων: Τμήμα Εσόδων –Υποκατηγορία Αιτήσεων: Τμήμα Εσόδων-ΚΧ τραπεζοκαθισμάτων).

Αίτηση μείωσης τέλους κοινόχρηστου χώρου για τραπεζοκαθίσματα έτους 2021

Όσοι δεν επιθυμούν ή δε δικαιούνται πρόσθετο κοινόχρηστο χώρο για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μείωσης του τέλους κοινόχρηστου χώρου έτους 2021 (αρ. 65 του Ν. 4688/20) μέσα από τη ψηφιακή πλατφόρμα του Δήμου Λαρισαίων. Πιο αναλυτικά:

Αίτηση μείωσης τέλους κοινόχρηστου χώρου για τραπεζοκαθίσματα

(Κατηγορία Αιτήσεων: Τμήμα Εσόδων –Υποκατηγορία Αιτήσεων: Τμήμα Εσόδων-ΚΧ τραπεζοκαθισμάτων-Μείωση τέλους)

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ανά κατηγορία αίτησης καθώς και οδηγίες συμπλήρωσης και υποβολής των αιτήσεων αναφέρονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του Δήμου Λαρισαίων.

Μετά την Οριστική Υποβολή της αίτησης, θα γίνει έλεγχος από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων.

Σε περίπτωση έγκρισής της, η τακτοποίηση της οφειλής θα γίνεται με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό GR57 0172 6060 0056 0600 4883 211 της Τράπεζας Πειραιώς, στην οποία υποχρεωτικά θα αναγράφονται Ονοματεπώνυμο – ΑΦΜ – αιτιολογία κατάθεσης.

Η απόδειξη της τραπεζικής κατάθεσης (καταθετήριο), μπορεί να επισυνάπτεται και ηλεκτρονικά στη Ψηφιακή Πλατφόρμας του Δήμου Λαρισαίων.

Στη συνέχεια, η υπηρεσία θα «ανεβάζει» στην πλατφόρμα, στα «Παραδοτέα Έντυπα», την άδεια που αιτείται ο ενδιαφερόμενος δημότης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο Τμήμα Εσόδων τηλ: 2413 500 313.

15-04-2021
Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον εμβολιασμό απο τον Δήμο Λαρισαίων

«Εμβολιάζομαι γιατί νοιάζομαι»

 • Καμπάνια προώθησης του εμβολιασμού από τον Δήμο Λαρισαίων

Στην μεγάλη προσπάθεια προώθησης του εμβολιασμού κατά της COVID 19, ώστε η κοινωνία να βγει, όσο γίνεται πιο σύντομα, από την πανδημία και τους περιορισμούς, συμβάλει ο Δήμος Λαρισαίων με τις δικές του δυνάμεις. 

Ειδικότερα, ο Δήμος υποστηρίζει την εθνική προσπάθεια, μέσω μια τοπικής καμπάνιας προώθησης του εμβολιασμού με κεντρικό σύνθημα «εμβολιάζομαι γιατί νοιάζομαι».

Εξάλλου, Ο εμβολιασμός κατά του Covid19 αποτελεί υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας και σε αυτούς που αγαπάμε και νοιαζόμαστε.

Η καμπάνια θα εξελιχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες, προγραμματίζοντας τον εμβολιασμό τους, στη βάση των προτεραιοτήτων που θέτει η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμού.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας αναπτύχθηκε και η ιστοσελίδα emvoliolarissa.gr που περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες, διευθύνσεις και τηλέφωνα των εμβολιαστικών κέντρων που λειτουργούν στο Δήμο Λαρισαίων αλλά και σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα, ενώ θα φιλοξενεί επίκαιρη ενημέρωση και όλο το προωθητικό υλικό.

Σας στέλνουμε το link με το πρώτο video της καμπάνιας

https://www.youtube.com/watch?v=QucZ3dlQGic

ellas 2021 short

Webp.net gifmaker 1

platforma eisodos neo

deh dhmos new

Πρόσφατα Νέα - Ανακοινώσεις

04-08-2021
Πανεπιστήμιο των Πολιτών του Δήμου Λαρισαίων 2020-2021: ένας θετικός απολογισμός σε μια πολύ δύσκολη χρονιά

- Τρίτη χρόνια για το Πανεπιστήμιο των Πολιτών του Δήμου μας και ανακοίνωση της βράβευσής του με το ευρωπαϊκό βραβείο   "Grundtvig Award 2020"

- Πλούσιος απολογισμός δράσεων και πάνω από 2500 συμμετέχοντες σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία

- 1 παγκόσμιο συνέδριο, 10 Κύκλοι Μάθησης, 12 διαδικτυακές συζητήσεις (webinars), συνεργασίες με δεκάδες φορείς, συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια και ημερίδες

 

Πλούσιος είναι ο απολογισμός δράσεων για το Πανεπιστήμιο των Πολιτών του Δήμου μας για την περίοδο Οκτώβριος 2020- Ιούλιος 2021 σε μία περίοδο δύσκολη, όπου τα πρωτόκολλα ασφάλειας για την υγειονομική κρίση διαμόρφωσαν μια νέα πραγματικότητα για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.  Από την άλλη πλευρά, αυτή η τρίτη περίοδος του Πανεπιστημίου των Πολιτών, μοναδικού θεσμού για την τοπική αυτοδιοίκηση, που έκανε την εμφάνισή του τον Οκτώβριο του 2018, σημαδεύτηκε από την ανακοίνωση της βράβευσής του με το ευρωπαϊκό βραβείο "Grundtvig Award 2020"  από  την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Εκπαίδευση Ενηλίκων (European Association for the Education of Adults – EAEA). 

Την περίοδο 2020-2021  οι περισσότερες δράσεις του Πανεπιστημίου των Πολιτών, που ενεργοποιείται στο πλαίσιο της “Λάρισας -Πόλη που Μαθαίνει”, υλοποιήθηκαν διαδικτυακά, σηματοδοτώντας και την άμεση προσαρμογή του θεσμού στις νέες κοινωνικές συνθήκες. Πάνω από 2500 συμπολίτες μας είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν και να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια και συζητήσεις με ειδικούς για επίκαιρα κοινωνικά θέματα, όπου συνεργάστηκαν σημαντικοί φορείς της πόλης μας. Πραγματοποιήθηκαν 12 συνολικά διαδικτυακές συζητήσεις (webinars) με σημαντικές συνεργασίες με την νεοσύστατη Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και το επίσης νεοσύστατο Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου μας.

Από το σύνολο των δράσεων αυτής της περιόδου, ξεχωρίζουν:

 • To διαδικτυακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη της Κριτικής Σκέψης στην Εκπαίδευση με χρήση της Εκπαίδευσης από Απόσταση» (Δεκέμβριος 2020 έως Μάιος 2021, με διάρκεια 15 εβδομάδες) Στο πρόγραμμα, που είναι το μοναδικό που υλοποιήθηκε από φορέα της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη στήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας σε μια δύσκολη γι’ αυτήν περίοδο συμμετείχαν 200 εκπαιδευτικοί της περιοχής μας και ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Πανεπιστημίου των Πολιτών με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, την Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και το ΠΕΚΕΣ, την Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας.
 • Η υλοποίηση για 4η συνεχή χρονιά, διαδικτυακών αυτή τη φορά, ομάδων “Σχολών Γονέων” με τη συμμετοχή δεκάδων γονέων παιδιών όλων των ηλικιών, για τις οποίες συνεργάζονται σημαντικοί φορείς ψυχικής υγείας της πόλης, όπως το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ, το Κέντρο Πρόληψης Ν. Λάρισας “Ορφέας”, η Κοινωνική Υπηρεσία του Γ.Ν. Λάρισας, οι κοινωνικοί επιστήμονες των Δήμου μας και της ΔΗΚΕΛ και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας. Σημαντική φετινή καινοτομία η λειτουργία ομάδας γονέων προσφύγων με τη στήριξη του προσωπικού του προγράμματος ΕΣΤΙΑ της ΔΗΚΕΛ. Για το Φθινόπωρο του 2021 προγραμματίζονται αντίστοιχα για πρώτη φορά “Σχολές Παππούδων και γιαγιάδων”- Ομάδες ενδυνάμωσης και υποστήριξης ηλικιωμένων, με τη συμμετοχή των κοινωνικών λειτουργών των ΚΑΠΗ του Δήμου μας
 • Η σημαντική συνεργασία του Πανεπιστημίου των Πολιτών με τους «Άγγελους της Χαράς», που για πρώτη φορά ενεργοποιούνται εκτός Αθήνας, για τη δημιουργία μιας τοπικής Ομάδας Εμψυχωτών, η οποία θα υλοποιεί εμψυχωτικά προγράμματα για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες του Δήμου. Ήδη πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία δράσεις στο Δημοτικό Γηροκομείο και τα δημοτικά ΚΔΑΠ ΑμεΑ.
 • Τα διαδικτυακά εκπαιδευτικά προγράμματα για την τρίτη ηλικία, θεατρικής παιδείας, γυμναστικής, ευρωπαϊκών και λάτιν χορών σε συνεργασία με τις Αντιδημαρχίες Κοινωνικής Πολιτικής και Εκπαιδευτικών δράσεων, ΚΑΠΗ, Αθλητισμού και το Θεσσαλικό Θέατρο με τη συμμετοχή δεκάδων ηλικιωμένων της πόλης.
 • Το Διαδικτυακό Επιμορφωτικό Πρόγραμμα 3 κύκλων με τίτλο «Μαθαίνουμε για την Υγεία”, σε συνεργασία με την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Λάρισας, το Σύλλογο Καρκινοπαθών Λάρισας και το Κέντρο Συστημικής Θεραπείας, με σκοπό την προώθηση της έννοιας της Υγιούς Πόλης.
 • Το Διαδικτυακό πρόγραμμα υποστήριξης & Επαγγελματικής Ανάπτυξης» του προσωπικού του Προγράμματος «ESTIA 2021» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης (Ι.Ψ.Α)
 • Η οργάνωση Δράσεων Κυκλοφοριακής Αγωγής, που είναι άμεσα συνδεδεμένες με το ΣΒΑΚ και την έννοια της προσβασιμότητας. Tα δωρεάν προγράμματα ποδηλατικής οδηγικής συμπεριφοράς «Κινούμαι με ποδήλατο με το παιδί μου" και «Εκπαίδευση Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά», πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή δεκάδων γονέων και παιδιών, με στόχο την ασφαλή οδήγηση ποδηλάτου και τη χρήση του στην πόλη, σε πεζοδρόμους, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και νέους ποδηλατοδρόμους
 • Παράλληλα πραγματοποιήθηκε σειρά webinars σε συνεργασία με την Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Λαρισαίων με τίτλο "Η Γυναίκα στο Επίκεντρο, μια Διαχρονική Περιπέτεια", και ενημερωτική εκδήλωση με θέμα “Η Λάρισα στηρίζει την ισότητα στους Ολυμπιακούς Αγώνες”. Αντίστοιχες δράσεις υλοποιήθηκαν με πρωτοβουλία των επιτροπών του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας σειρά για θέματα ιστορικά, περιβάλλοντος, πανδημίας, επιχειρηματικότητας, παιδείας, πολιτισμού, ετερότητας και αντιρατσισμού.

Σημαντικές, βέβαια, είναι και οι δράσεις εξωστρέφειας,  καθώς ο Δήμος Λαρισαίων και το Πανεπιστήμιο των Πολιτών συμμετείχε σε διεθνή διαδικτυακά συνέδρια και ημερίδες, που ανέδειξαν τις καλές πρακτικές της πόλης, ενώ σημαντική είναι και η συμμετοχή ως εταίρος ή συνεργάτης σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Γεγονός της χρονιάς που πέρασε ήταν το διεθνές διαδικτυακό συνέδριο «Ενισχύοντας την Εκπαίδευση Ενεργών Πολιτών σε τοπικό επίπεδο» (12 & 13 Νοεμβρίου 2020) που διοργανώθηκε από την πόλη μας και την πόλη Yeonsu-gu (Δημοκρατία Κορέας), παγκόσμιες συντονίστριες της θεματικής Citizenship Education  στα πλαίσια του Παγκοσμίου Δικτύου των Πόλεων που Μαθαίνουν  (Learning Cities) της UNESCO στα πλαίσια ενός παγκόσμιου διαλόγου για τη Δημοκρατία και την έννοια του ενεργού πολίτη στην περίοδο της πανδημίας. Στο πλαίσιο του ίδιου διαλόγου η πόλη μας σε συνεργασία με τις πόλεις Tongyeong (Δημοκρατία Κορέας) και Gdynia (Πολωνία) τον Ιούνιο του 2023 διοργάνωσε διαδικτυακό εργαστήρι με θέμα Εκπαίδευση στην Ενεργό Πολιτειότητα για Υγιείς και Βιώσιμες Κοινότητες”. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα ανακοινωθούν στο 5ο Διεθνές Συνέδριο Πόλεων που Μαθαίνουν της UNESCO  που θα διεξαχθεί το Φθινόπωρο του 2021 στην πόλη Yeonsu της Νότιας Κορέας.

Ο σχεδιασμός για τη νέα χρονιά θα ανακοινωθεί στις αρχές του Φθινοπώρου του 2021, ενώ αξίζει να σημειωθεί και η υλοποίηση του 1ου Φεστιβάλ Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, που θα πραγματοποιηθεί 7-11 Σεπτεμβρίου με την ενεργό συμμετοχή του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας και φορέων της πόλης. 

Το Πανεπιστήμιο των Πολιτών λειτουργεί με την επιστημονική ευθύνη συντονιστικής επιστημονικής ομάδας ειδικών  από την περιοχή, από το χώρο της εκπαίδευσης, της διά βίου μάθησης και της απασχόλησης με επιστημονικό υπεύθυνο τον Ομότιμο Καθηγητή Εκπαίδευσης Ενηλίκων  Αλέξη Κόκκο και σύμβουλο τον καθηγητή του Columbia University της Νέας Υόρκης Δρ Ted Fleming και υποστηρίζεται από το Τμήμα Διά Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών και Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου Λαρισαίων.

 

04-08-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

04-08-2021
Στο Δημαρχείο της Λάρισας ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν

Στο Δημαρχείο της Λάρισας βρέθηκε χθες Τρίτη, ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στη Ελλάδα  Anar Huseynov,  στο πλαίσιο επαφών του για την προώθηση της συνεργασίας με φορείς της περιοχής.

Tον κ. Huseynov, υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίουκ. Δημ. Δεληγιάννης και ο αντιδήμαρχος κ. Γ. Αλεξούλης.

Κατά τη διαρκεια της συνάντησης, τα στελέχη του Δήμου Λαρισαίων για τη δυναμική και της Λάρισας σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο ενώ αντηλλάγησαν απόψεις και για την προοπτική περαιτέρω συνεργασίας.

Κατά την εθιμοτυπική ανταλλαγή δώρων, οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής προσέφεραν εκδόσεις για την ιστορία της Λάρισας και της Θεσσαλίας.

 

03-08-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Προμήθεια επίσωτρων ελαστικών
03-08-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

02-08-2021
Χώρος Μνήμης και Ιστορίας το ιστορικό παλιό Κοιμητήριο της Λάρισας
 • Η πρόταση του Δήμου Λαρισαίων εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»  με θετική εισήγηση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»
 • Θα γίνουν έργα ανάπλασης με σεβασμό στην μνήμη χωρίς να διαταράσσεται η λειτουργία του ως Κοιμητήριο για τους συμπολίτες που διαθέτουν οικογενειακούς τάφους

Το δρόμο της υλοποίησης παίρνει το έργο της αξιοποίησης του Παλιού και ιστορικού Κοιμητηρίου της Λάρισας και την μετατροπή του σε χώρο Μνήμης και Ιστορίας, μετά την έγκριση και ένταξη της πρότασης που προετοίμασε και κατέθεσε ο Δήμος Λαρισαίων, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών.

Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση που αναδεικνύει, με σεβασμό στην μνήμη το ιστορικό Νεκροταφείο της Λάρισας. Ένας ιστορικός χώρος για την πόλης μας, θα εξελιχθεί σε ένα χώρο Μνήμης και Ιστορίας, συνεχίζοντας παράλληλα να λειτουργεί ως Κοιμητήριο για τις οικογένειες των συμπολιτών μας που διαθέτουν οικογενειακούς τάφους.

Το έργο είναι προυπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ περίπου και από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης θα χρηματοδοτηθεί με 500.000 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί από πόρους του Δήμου Λαρισαίων. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο έργο, έχει θετική εισήγηση και από την Επιτροπή 2021 και έχει ενταχθεί σε πρόσκληση με τίτλο «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021» και στον άξονα προτεραιότητας «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός».

Όπως αναφέρεται στην τεχνική έκθεση της πρότασης του Δήμου Λαρισαίων «η παρέμβαση στο παλιό Κοιμητήριο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού της πόλης που αφορά στην εφαρμογή και υλοποίηση επεμβάσεων που αναδεικνύουν την πορεία της Λάρισας στην ιστορία ενεργοποιώντας μνημεία, διαδρομές, μουσειακούς χώρους ως μέρη μιας αφήγησης για την πόλη. Το παλαιό κοιμητήριο της Λάρισας

είναι μια περιοχή με σημαντικό ιστορικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον που χρίζει ανάδειξης και σύνδεσης χωρικά και νοηματοδοτικά με τα σημεία αποτύπωσης της ιστορικότητας της πόλης και των ανθρώπων της. Στο πλαίσιο της προτεινόμενης παρέμβασης σχεδιάζεται να υλοποιηθούν έργα που θα εμπλουτίσουν το αστικό περιβάλλον προσφέροντας χώρο για την ανάπτυξη του πολιτισμού, των υπαίθριων δράσεων, της περιβαλλοντικής συνείδησης καθώς και της

αισθητικής, της λειτουργικής και της περιβαλλοντικής αναβάθμισης της περιοχής μέσα από τις υποδομές που μελετούνται.

Οι είσοδοι στο χώρο της ανάπλασης σχεδιάζονται εκ νέου στο βόρειο και νότιο άκρο του κοιμητηρίου όπου σήμερα βρίσκονται υπαίθριοι ελλειμματικοί αστικοί χώροι. Εσωτερικά του χώρου μέσω των νέων γραμμικών και σαφώς χαραγμένων

διαδρομών γίνεται ένα θεματικό ταξίδι στην ιστορία της πόλης και της Ελλάδας περνώντας από σηματοδοτημένα ταφικά μνημεία του

κοιμητηρίου.

Στο πλαίσιο της ανάδειξης της μνήμης, του αποτυπώματος που αφήνει ο χρόνος, στη μεταβολή της όψης και της σύστασης από μια κοινωνία, τους ανθρώπους τον υλικό πολιτισμό τους αξιοποιούμε στο σχεδιασμό υλικά που ¨έχουν μνήμη¨. Με άλλα λόγια υλικά που μεταφέρουν στην όψη τους το πέρασμα του χρόνου. Συνεπώς, στην αρχιτεκτονική διαμόρφωση του χώρου επιλέγεται να μεταφέρουν αυτή την ιδιότητα της ¨θύμησης¨ υλικά όπως το ξύλο και το μέταλλο.

Απ. Καλογιάννης: Ένα ακόμα σημαντικό έργο υλοποιείται – Στα 25 εκατ. ευρώ τα έργα του Δήμου Λαρισαίων από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης»

Σε σχετική δήλωσή του ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης σημειώνει τα εξής:

«Ένα ακόμα σημαντικό έργο του Δήμου Λαρισαίων προτάθηκε και εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Συνολικά ο Δήμος Λαρισαίων διεκδίκησε και συνεχίζει να διεκδικεί έργα ύψους 25 εκατ. ευρώ από το συγκεκριμένο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών. Ένα απ΄ αυτά τα έργα  είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση του παλιού Κοιμητηρίου της πόλης. Θα πραγματοποιηθούν έργα και παρεμβάσεις με σεβασμό στη μνήμη, με στόχο ο χώρος του ιστορικού Κοιμητηρίου της πόλης να αποτελέσει μέρος της αφήγησης για την Λάρισα.

Ευχαριστώ θερμά τα πολιτικά στελέχη που εργάστηκαν για την συγκεκριμένη πρόταση και ειδικότερα τους αντιδημάρχου Γ. Σούλτη και Π. Σάπκα καθώς και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες που μεθοδικά και υπεύθυνα εργάστηκαν για την σύνταξη ενός άρτιου φακέλου.»

 

02-08-2021
Λήξη καλοκαιρινού προγράμματος του δικτύου ΚΔΑΠ – ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Δήμου Λαρισαίων

Tην Παρασκευή 30 Ιουλίου ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» ΕΣΠΑ 2020-2021 στο οποίο εντάσσονται μέσω της Ε.Ε.Τ.Α.Α τα ΚΔΑΠ του Δήμου Λαρισαίων. Σε μια χρονιά δύσκολη, γεμάτη αγωνίες για την υγεία και την ασφάλεια μικρών και μεγάλων, η θερινή επαναλειτουργία των ΚΔΑΠ του Δήμου Λαρισαίων πρόσφερε μια πληθώρα  χαρούμενων στιγμών στα παιδιά και τους παιδαγωγούς.

Το πρόγραμμα των δομών συνεχίστηκε με τις σταθερές και αγαπημένες δραστηριότητες (χορό, μουσική, θεατρικό παιχνίδι, εικαστικά, γυμναστική, αερόμπικ, σκάκι ρομποτική) και παράλληλα εμπλουτίστηκε με ποικίλες ψυχαγωγικές και πολιτιστικές δράσεις. Κολύμπι στη Δημοτική Πισίνα Νεάπολης, εκπαιδευτικά προγράμματα σε μουσεία της πόλης, επισκέψεις στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, πικ νικ και εκδρομές σε πάρκα της πόλης χάρισαν στα παιδιά απολαυστικές καλοκαιρινές στιγμές γνώσης, ξενοιασιάς και χαρούμενων αναμνήσεων.

Η ΔΗ.ΚΕ.Λ. ευχαριστεί θερμά: την Αντιδημαρχία Αθλητισμού για την υποστήριξη της δράσης στην Δημοτική Πισίνα Νεάπολης, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών - Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων - Μύλος του Παππά για την εκπαιδευτική ξενάγηση στο Μουσείο και την παροχή εκπαιδευτικού υλικού, τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα για την υποστήριξη του εκπαιδευτικού προγράμματος «Γίνε Εξερευνητής της Τέχνης»,  την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής – Διεύθυνση Παιδικών Σταθμών και Εκπαιδευτικών δράσεων για την εκπαιδευτική δράση στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής και το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας για τη διάθεση επιλεγμένων ταινιών animation.

Μέσα στο καυτό ελληνικό καλοκαίρι καταφέραμε να μεταμορφώσουμε τις μέρες της εβδομάδας σε μέρες εξερευνήσεων, ανακαλύψεων, έμπνευσης και δημιουργικότητας και να υποστηρίξουμε για μια ακόμη φορά τα παιδιά και την ελληνική οικογένεια.

Υπενθυμίζουμε πως η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για δωρεάν ένταξη στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ που γίνεται ηλεκτρονικά στη σελίδα της ΕΕΤΑΑ (www.eetaa.gr ) ολοκληρώνεται στις 8 Αυγούστου ( παράταση υποβολής) και το προσωπικό της ΔΗ.ΚΕ.Λ είναι στη διάθεση του κοινού για να βοηθήσει στη συμπλήρωση των αιτήσεων.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα των ΚΔΑΠ και τη δωρεάν εγγραφή μέσω ΕΣΠΑ.

Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρησης Δήμου Λαρισαίων ΔΗ.Κ.Ε.Λ., Ηπείρου 96 – 98,  τ. 2410 661-727 και 2410 663 085 καθημερινά, 8:00 – 15 :00

https://www.facebook.com/kdap.dimoslarissa/

 

02-08-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

02-08-2021
Πρόγραμμα διενέργειας rapid test στο Δήμο Λαρισαίων(2.8 – 8.8)

Από τον Δήμο Λαρισαίων ανακοινώνεται το πρόγραμμα διεξαγωγής rapid test, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Διευκρινίζεται ότι λόγω του καύσωνα, το ωράριο των δειγματοληψιών διαμορφώνεται από τις 7 το πρωί έως της 12 το μεσημέρι, καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και για όλα τα σημεία.

 

Δευτέρα 2 Αυγούστου                 

Κεντρική Πλατεία 

Πλατεία Ταχυδρομείου

Πλατεία  ΟΣΕ    

Πλατεία ΑΤΑ                                     

                                               

Τρίτη 3 Αυγούστου                        

Κεντρική Πλατεία 

Πλατεία Ταχυδρομείου

Πλατεία  ΟΣΕ                    

Αλκαζάρ

Πλατεία Ανθούπολης

 

Τετάρτη 4 Αυγούστου

Κεντρική Πλατεία 

Πλατεία Ταχυδρομείου

Πλατεία  ΟΣΕ    

Πλατεία Αγίου Βησσαρίωνα      

Πλατεία Αγίου Θωμά

               

Πέμπτη 5 Αυγούστου                                    

Κεντρική Πλατεία 

Πλατεία Ταχυδρομείου

Νέα Πολιτεία – Πλατεία Θεοδωρακοπούλου                                    

Παρασκευή 6 Αυγούστου                                           

Κεντρική Πλατεία 

Πλατεία Ταχυδρομείου

Πλατεία  ΟΣΕ    

Πλατεία ΑΤΑ                                     

Σάββατο 7 Αυγούστου

Κεντρική Πλατεία 

                               

Κυριακή 8 Αυγούστου                                  

Κεντρική Πλατεία

02-08-2021
Ό,τι θυμάμαι χαίρομαι στα Πλατάνια Βελίκας

Με δύο παραστάσεις στο Θέατρο Θάλασσας στα Πλατάνια Βελίκας, την Τετάρτη 4 και την Πέμπτη 5 Αυγούστου συνεχίζεται η περιοδεία της παράστασης του Θεσσαλικού Θεάτρου Ό,τι θυμάμαι χαίρομαι σε κείμενα και σκηνοθεσία Κ. Τσιάνου.  Η σκηνή γεμίζει με όμορφες αναμνήσεις από το παρελθόν, χρώματα και εικόνες που αναβιώνουν την ιστορικότητα της πόλης της Λάρισας και τονίζουν την διαχρονική της λαμπρότητα σε έναν κόσμο ονείρου, αναμνήσεων και φαντασίας.

Πληροφορίες: καθημερινά 10:00-14:00 στο 2410621209.

Ώρα έναρξης: 21:15. Πώληση εισιτηρίων: viva.gr.

Τιμές εισιτηρίων: ΑμεΑ – Άνεργοι 5 ευρώ, Μαθητικό – Φοιτητικό 8 ευρώ, Κανονικό 10 ευρώ.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος

Σκηνικά – Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου

Μουσική Επιμέλεια, Διδασκαλία: Αλέξανδρος Τσιωνάς

Φωτισμοί: Μάκης Παπατριανταφύλλου

Βοηθός Σκηνοθέτη : Ειρήνη Ζγούρη

Προβολές: Ιωάννης Πέτρου

Επεξεργασία εικόνων Βαγγέλης Αντωνόπουλος

Κατασκευή Κοστουμιών : Νικολέτα Καϊση

Κατασκευή Σκηνικού: Χρήστος Καράκης, Νίκος Ανδριανόπουλος

Υπεύθυνος Παραγωγής : Νίκος Γεωργάκης

Επιμέλεια ήχου  Γιώργος Γκόλαντας

Φωτογραφίες παράστασης: Βασίλης Αγγλόπουλος

Βοηθός φωτογράφου  Ηλίας Αγγλόπουλος

Τρέιλερ: Δημήτρης Βάλλας - Life of Film productions,

Αφίσα: Μουτζούρα

Παίζουν με αλφαβητική σειρά οι ηθοποιοί: Βασίλης Καρμίρης, Χρήστος Κορδελάς, Μαρσέλα Λένα, Δέσποινα Πολυκανδρίτου, Αθηνά Σακαλή, Ηρακλής Τζαφέτας, Παναγιώτης Τόλιας, Θάλεια Χαραρά.

Οι φωτογραφίες στην παράστασης είναι του Τάκη Τλούπα.

02-08-2021
Με θετικό αποτύπωμα η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του συστήματος πρόσβασης στους πεζοδρόμους
 • Χωροθετούνται 88 θεσεις στάθμευσης δικύκλων περιμετρικά του λόφου του Φρουριου
 • Μικρή επέκταση στο μεσημβρινό ωράριο τροφοδοσίας των καταστημάτων
 • Συνεχής η διαβούλευση του Δήμου με φορείς, επαγγελματίες και κατοίκους

Ενθαρρυντικές είναι οι πρώτες αποτιμήσεις από την πρώτη εβδομάδα δοκιμαστικής λειτουργίας του ελεγχόμενου συστήματος πρόσβασης στους πεζοδρόμους. Ως γνωστόν από την περασμένη Κυριακή οι μπάρες έχουν σηκωθεί στην βόρεια ζώνη του πεζοδρομημένου κέντρου της πόλης και ειδικότερα περιμετρικά του λόφου του Φρουρίου, στο τμήμα που περικλείεται από τις οδούς Μανωλάκη, Γεωργιάδου, Δήμητρας, Βύρωνος, Ολύμπου και Κύπρου.  Στο Δήμο Λαρισαίων αξιολογούν με θετικό πρόσημο αυτή την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του συστήματος.  Παράλληλα, τα αρμόδια επιφορτισμένα στελέχη με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας– Ψηφιακής Πολιτικής Ντίνο Διαμάντο, βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με εκπροσώπους φορέων και συλλόγων προκειμένου να επιλύονται μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα που προκαλεί η,  ούτως ή άλλως,  τεράστια παρέμβαση και αλλαγή που συντελείται στην λειτουργία των πεζοδρόμων της Λάρισας.

                Ωστόσο, τα στελέχη του Δήμου τονίζουν ότι υπάρχει σημαντικό βαθμός προσαρμοστικότητας από όλους τους εμπλεκόμενους στη νέα πραγματικότητα.

Την ίδια ώρα πάντως, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που συνεδριασε αυτή την εβδομάδα, μετά από εισήγηση του προέδρου της αντιδημάρχου Ντ. Διαμάντου, έλαβε ομόφωνες αποφάσεις που συνδέονται άμεσα με την λειτουργία του συστήματος.

Θέσεις δικύκλων

Ειδικότερα,  εγκρίθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ η Χωροθέτηση χώρων στάθμευσης δικύκλων περιμετρικά της Ζώνης Ελέγχου του Βόρειο Τομέα αυτής με τη δεδομένη χωρητικότητα θέσεων δηλαδή στις οδούς.

Ειδικότερα, τα σημεία που χωροθετούνται σημεία στάθμευσης δικύκλων (συνολικά 88 θέσεων) είναι τα εξής:

ΜΑΝΩΛΑΚΗ (σε 2 σημεία)  > 25Θ

ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ (σε 1 σημείο) > 15Θ

ΕΡ.ΣΤΑΥΡΟΥ (σε 1 σημείο) > 11Θ

ΓΑΡΙΒΑΛΔΗ        (σε 1 σημείο) > 10Θ

ΒΥΡΩΝΟΣ (σε 1 σημείο)  > 10Θ

ΟΛΥΜΠΟΥ (σε 4 σημεία) > 17Θ

                Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ο Δημόσιος χώρος των πεζοδρόμων για την κίνηση των πολιτών και δίνεται τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που παρέχουν delivery υπηρεσίες να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα καθώς και στους εργαζόμενους διανομείς ασφάλεια και νομιμότητα χωρίς να διακινδυνεύουν με την πρόκληση ατυχήματος ή/και με πρόστιμο παράνομης διέλευσης.

                Αυτό αποφασίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλων (ΕΟΔ) μετά από συνάντηση του Προέδρου τους κου Καψιμάλη με τον Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο της ΕΠΖ Κωνσταντίνο Διαμάντο. Στα πλαίσια της συνεργασίας αυτής τέθηκαν από τον Πρόεδρο της ΕΟΔ άλλοι δύο χώροι για στάθμευση δικύκλων delivery που εξετάζονται περαιτέρω από τη Δημοτική αρχή για να αμβλύνουν το πρόβλημα λειτουργίας της διανομής από και προς την Ζώνη Ελέγχου του Βόρειου Τομέα.

                Η έναρξη εφαρμογής του μέτρου θα ανακοινωθεί στις επόμενες μέρες.

Ωράριο τροφοδοσίας

Επίσης, με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής τροποποιήθηκε το μεσημεριανό ωράριο της τροφοδοσίας αποκλειστικά για το Βόρειο Τομέα της Ζώνης Ελέγχου σε :

“Δευτέρα – Σάββατο από 14:30 – 19:00”. Αυτό θα ισχύει μέχρι 31/12/2021.

                Ήδη το ηλεκτρονικό σύστημα ενημερώθηκε και για τα δηλωμένα οχήματα εταιριών τροφοδοσίας και διανομής θα αναγνωρίζονται οι πινακίδες σύμφωνα με το νέο ωράριο.

                Ήταν ένα αίτημα του ΣΙΚΑΕΛ από την περίοδο της διαβούλευσης του νέου Κανονισμού το οποίο τότε είχε ληφθεί υπ’ όψιν να εξεταστεί κατά την πιλοτική έναρξη λειτουργίας του συστήματος.

                Έτσι, λαμβάνοντας υπ’ όψιν, τις ιδιαίτερες μορφολογικές συνθήκες του Λόφου του Φρουρίου (Ζώνη Ελέγχου), την λειτουργία της συντριπτικής πλειοψηφίας των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος στην εν λόγω περιοχή με απογευματινό και βραδινό ωράριο και με δεδομένη την εμπειρία της εκκίνησης του συστήματος στο Βόρειο Τομέα από 25/07/2021 και,  μετά από την συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΣΙΚΑΕΛ και επιχειρηματίες του λόφου που συμφώνησαν ότι είναι ένα μέτρο- αίτημά τους σε σωστή κατεύθυνση, εγκρίθηκε η τροποποίηση του μεσημεριανού ωραρίου τροφοδοσίας των καταστημάτων.

Θέσεις στάθμευσης για μόνιμους κατοίκους λόφου Φρουρίου

Με την έναρξη εφαρμογής του συστήματος δεν  ισχύει πλέον ο χώρος στάθμευσης στην πλατεία Λαμπρούλη. Ετσι αποφασίστηκε να δοθούν ατελώς ατομικές θέσεις στάθμευσης (συγκεκριμένες ανά πινακίδα αυτοκινήτου) στο χώρο στάθμευσης της οδού Γεωργιάδου με ετήσια ισχύ ΜΟΝΟ για τους μόνιμους κατοίκους του Λόφου λόγω της γεωμορφολογικής ιδιαιτερότητας και του πεζοδρομημένου καθεστώτος στο σύνολο της περιοχής.

Οι δικαιούχοι “μόνιμοι κάτοικοι χωρίς χώρο στάθμευσης” μπορούν να αποστείλουν στο mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. :

- Αίτηση μονίμου κατοίκου και κατόχου

- Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης

- άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου

- Υπεύθυνη Δήλωση (με βεβαίωση γνησίου υπογραφής ή από το Gov) ότι “το αυτοκίνητο με αριθμό κυκλοφορίας (………..) δεν χρησιμοποιεί χώρο στάθμευσης ενός της Ζώνης Ελέγχου”

 

Βασικές οδηγίες χρήσης του ηλεκτρονικού συστήματος

Από τον Δήμο Λαρισαίων επαναλαμβάνονται οι βασικές οδηγίες χρήσης του συστήματος.

Πλησιάζουμε “σιγά σιγά” και “σωστά” το σημείο της κίτρινης σήμανσης (ΚΙΤΡΙΝΟ Π) ώστε, “εν κινήσει” να γίνει η αναγνώριση της πινακίδας και να δούμε τις μπάρες να κατεβαίνουν.

Περνάμε ΜΟΝΟ εφόσον οι μπάρες κατέλθουν εντελώς

Προσέχουμε μην περάσει αντί για μας άλλο αυτοκίνητο (ή δίκυκλο). Στην περίπτωση αυτή αναμένουμε 10’’ και αν δούμε ότι οι μπάρες σηκώνονται τότε, κάνουμε λίγο όπισθεν προσεκτικά και επανερχόμαστε “σιγά σιγά εν κινήσει” ώστε να γίνει επαναγνώριση της πινακίδας μας.

Σε κάθε περίπτωση δυσλειτουργίας και έκτακτης ανάγκης ζητήματος υγείας/ΑΜΕΑ τηλεφωνούμε στο ΚΕΛ (2413500224-2413500307) που λειτουργεί αδιαλείπτως.

Επίσης, από το Δήμο χαρακτηρίζουν ως ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ την συμβολή ΟΛΩΝ στην επιτυχία ενός “έξυπνου” συστήματος για τη χρήση του πεζοδρομημένου δημόσιου χώρου.

                Αυτό σημαίνει ότι, η ενημέρωση πέρα από το Δήμο πρέπει να γίνει και από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους. Δηλαδή :

Οι Θεσμικοί Φορείς να ενημερώσουν τα μέλη τους (Εμπορικός Σύλλογος, Επιμελητήρια, Σύλλογος Ξενοδόχων και Τουριστικών Γραφείων, ΣΙΑΚΑΕΛ, ΕΟΔ, Προμηθευτών – Διανομέων κά).

Οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι να ενημερώσουν τους συνεργάτες τους (Προμηθευτές – Διανομείς)

Συγκεκριμένοι εμπλεκόμενοι ανέλαβαν την ευθύνη να ενημερώνουν και να εξυπηρετούν (με εναλλακτικούς και άμεσους τρόπους μάλιστα σε κάθε περίπτωση) για λογαριασμό τους τους πελάτες τους (Ξενοδοχεία, Χώροι Στάθμευσης)

ΟΛΟΙ οι παραπάνω μπορούν και πρέπει να αξιοποιήσουν την ιστοσελίδα τους και να βάλουν link την πλατφόρμα του “έξυπνου συστήματος” :

               

                https://platform.cityzenapp.gr/cityzen/larisa

καθώς και, την εφαρμογή (application) που μπορούν να “κατεβάσουν” σε κινητά (ios & android) και tablet :

                Larissa Smart Access

                Μέσα από τις δύο αυτές εφαρμογές μπορεί κάποιος να κάνει μία απλή “Εγγραφή” (με email και κωδικό που θα επιλέξει) και έτσι να έχει τη δυνατότητα να εισάγει “Αίτημα” (ετήσιας ή προσωρινής εισόδου).

Λειτουργία “Γραφείου Βοήθειας” (Help Desk)

                Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου θα λειτουργήσει “Γραφείο Βοήθειας” (Help Desk) για τη λειτουργία και την εγγραφή στο “έξυπνο” σύστημα.

                Θα περιλαμβάνει :

Τηλεφωνική ενημέρωση (σε άλλο νούμερο διαφορετικό από αυτά του ΚΕΛ)

Δυνατότητα ραντεβού για διά ζώσης βοήθεια επί της χρήσης της Πλατφόρμας και της Εφαρμογής για όσους πολίτες αντιμετωπίζουν δυσκολία αρχικής εγγραφής και χρήσης με την νέα “έξυπνη” τεχνολογία.

                Θα ανακοινωθεί τόσο το ειδικό τηλέφωνο όσο και το ωράριο εντός των επόμενων ημερών.

 

02-08-2021
Μετάβαση στο Φως – Διαγωνισμός Φωτογραφίας

Το Θεσσαλικό Δίκτυο Φεστιβάλ “Μετάβαση”, έχοντας θέσει ως βασικό του στόχο την ανάπτυξη και εδραίωση συνεργασιών και την υποστήριξη και δικτύωση καλλιτεχνών, εκκινεί την πρώτη διαγωνιστική ενότητα, στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών προγραμματισμών των τριών φεστιβάλ που απαρτίζουν το δίκτυο (Μύλος Παραστατικών Τεχνών, Φεστιβάλ Βόλου, Φεστιβάλ Κωμωδίας Τρικάλων).

Στόχος της νέας ενότητας, είναι η διευρυμένη συμμετοχή των καλλιτεχνών στα προγράμματα εκδηλώσεων των φεστιβάλ, η επαφή τους με νέες καλλιτεχνικές φόρμες και τάσεις, αλλά και με το κοινό των φεστιβάλ, μέσα από εκθέσεις, διεπιστημονικά και διακαλλιτεχνικά φόρουμ, καθώς και η οικονομική ενίσχυση καλλιτεχνών των οποίων το έργο θα διακριθεί.

Στόχος της συντονιστικής ομάδας του Δικτύου Φεστιβάλ Μετάβαση είναι η διαγωνιστική ενότητα Μετάβαση να απευθύνεται σταδιακά σε κάθε μορφή τέχνης που λαμβάνει χώρα στα προγράμματα εκδηλώσεων των φεστιβάλ (Θέατρο, Χορός, Εικαστικές Τέχνες, Μουσική, κ.α.). Φέτος θα απευθύνεται αποκλειστικά στην ενότητα της φωτογραφίας.

Για τους παραπάνω λόγους, το Δίκτυο “Μετάβαση” απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς επαγγελματίες  και ερασιτέχνες φωτογράφους, να διερευνήσουν μέσα από τον φακό τους την έννοια της Μετάβασης στο Φως, όπως την ερμηνεύει ο καθένας. Τα επιλεγμένα έργα θα αποτελέσουν τη βάση για μια φωτογραφική έκθεση που θα ταξιδέψει και στις τρεις πόλεις του Δικτύου και θα παρουσιαστεί στο κοινό. Κάθε φωτογράφος έχει δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό με έως δύο (2) φωτογραφίες του.

Η αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί από επιτροπή που απαρτίζουν δύο μέλη φωτογραφικών λεσχών Λάρισας και Βόλου και τρεις επαγγελματίες φωτογράφοι-μέλη των διοργανωτικών ομάδων του Δικτύου. Θα δοθούν τρία (3) βραβεία που θα λάβουν τα εξής οικονομικά έπαθλα:1ο βραβείο: 300€, 2ο βραβείο: 200€, 3ο βραβείο: 100€

Προθεσμία αποστολής φωτογραφιών: 1/8- 1/9/2021

Email αποστολής Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μέγιστο μέγεθος 2 αρχείων: 10MB

Μορφή αρχείων: jpg

Η χρήση επαγγελματικού εξοπλισμού δεν αποτελεί προϋπόθεση.

Τα αρχεία υψηλής ανάλυσης θα ζητηθούν μετά την επιλογή των φωτογραφιών. Το επιλεγμένο υλικό θα παραμένει στη διάθεση των διοργανωτών για αρχειακούς και επικοινωνιακούς λόγους, για μη κερδοσκοπική χρήση. Το κόστος των εκτυπώσεων βαραίνει αποκλειστικά τους διοργανωτές στους οποίους θα ανήκουν οι εκτυπώσεις.

Τα τρία φεστιβάλ του Θεσσαλικού Δικτύου Φεστιβάλ (Μύλος Παραστατικών Τεχνών, Φεστιβάλ Βόλου, Φεστιβάλ Κωμωδίας Τρικάλων) πραγματοποιούνται φέτος με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο Μύλος Παραστατικών Τεχνών συνδιοργανώνεται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και το Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου.

02-08-2021
Αλλαγή λόγω καύσωνα στο ωράριο λειτουργείας του Παιδικού Σταθμού του Δ.Λαρισαίων για τον Αύγουστο
Απο το Δήμο Λαρισαίων υπενθυμίζεται  ότι την Δευτέρα 2 Αυγούστου αρχίζει η λειτουργία του προγράμματος λειτουργίας Παιδικού Σταθμού για τον μήνα Αυγουστο.Λόγω του καύσωνα και για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του, το ωράριο λειτουργίας διαμορφώνεται απο τις 7 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. 
30-07-2021
Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής Πέμπτη 05/08/2021, ώρα 13:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

30-07-2021
Δ. Λαρισαίων: Ετοιμο το Φθινόπωρο το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων
 • Υπεγράφη η σχετική σύμβαση από τον Δήμαρχο Απ. Καλογιάννη
 • Η μελέτη θα καταδείξει σημεία φόρτισης σε όλη την έκταση του Δήμου, με χωροθέτηση ενός σημείο ανά 1000 κατοίκους
 • Μια ακόμα δράση του Δ. Λαρισαίων στην κατεύθυνση ενός  «Πράσινου Δήμου»

Ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση των μεγάλων αλλαγών στην Λάρισα, προωθεί ο Δήμος Λαρισαίων. Πρόκειται για την υλοποίηση του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ), στο πλαίσιο της στρατηγικής ενίσχυσης της ηλεκτροκίνησης που υλοποιείται κεντρικά και αφορά συνολικά και την Αυτοδιοίκηση. 

Η σχετική σύμβαση για την εκπόνηση του σχεδίου υπογράφηκε από τον Δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη και τον εκπρόσωπο της εταιρείας «DBC». Η χρηματοδότηση της μελέτης γίνεται από το «Πράσινο Ταμείο» και το κόστος της ανέρχεται στις 75 χλδ ευρώ με ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές που θέτει το «Πράσινο Ταμείο», στόχος της μελέτης είναι η χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και σημείων επαναφόρτισης Ηλεκτρικών οχημάτων εντός των Δήμου, σε  χώρους στάσης και στάθμευσης, καθώς και σε ελεγχόμενους από τους δήμους χώρους στάθμευσης κ.α. ώστε να προβλέπεται υποχρεωτικά η χωροθέτηση ενός (1) κατ’ ελάχιστον σημείου επαναφόρτισης Η/Ο ανά χιλίους (1.000) κατοίκους του δήμου. Η εκπόνηση της μελέτης, που θα έχει ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο, θα λαμβάνει υπόψη και τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στην Λάρισα με την υλοποίηση του ΣΒΑΚ.

Για το λόγο αυτό, πριν την υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη  με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου, όπου τέθηκαν και συζητήθηκαν όλοι οι παράμετροι που πρέπει να περιληφθούν στην μελέτη.

Η εκπόνηση της μελέτης για το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων, αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της εξέλιξης της Λάρισας σε ένα «Πράσινο Δήμο», μετά την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδιασμού για τα ενεργειακά ζητήματα και την ίδρυση της ενεργειακής κοινότητας, την αντικατάσταση του οδοφωτισμού, την υλοποίηση των έργων του ΣΒΑΚ και το σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνουν στην πόλη κ.α.

Στην υπογραφή της σύμβασης παρόντες ήταν επίσης ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων Γ. Σούλτης, ο αν. προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Θαν. Πατσούρας και τα στελέχη του τμήματος Η/Μ της ίδιας υπηρεσίας κα. Β. Μπουμπίτσα και Ηλ. Πνευματικός. 

30-07-2021
Αυλαία για το φετινή «Κατασκήνωση στην Πόλη»

Η «Κατασκήνωση στην Πόλη», το καινοτόμο πρόγραμμα του Δήμου Λαρισαίων ολοκληρώθηκε με επιτυχία και φέτος για έβδομη συνεχόμενη χρονιά. Ακολουθώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφάλειας και προστασίας που επέβαλλε η πανδημία του covid-19, η Κατασκήνωση στην Πόλη έγινε και φέτος το χαρούμενο καλοκαιρινό καταφύγιο των παιδιών της πόλης μας.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της κατασκηνωτικής περιόδου, μέσα σε μια ατμόσφαιρα χαράς και ενθουσιασμού, οι μικροί κατασκηνωτές είχαν την ευκαιρία στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής να δοκιμάσουν τις οδηγητικές τους ικανότητες και να παίξουν με τα σήματα.

Στον ευρύτερο χώρο του πάρκου Αλκαζάρ τραγούδησαν, έπαιξαν και κυνήγησαν τον χαμένο θησαυρό, ο οποίος ήταν ένα λαχταριστό παγωτό προς έκπληξη και ενθουσιασμό όλων. Μικροί και μεγάλοι αντάλλαξαν ευχές για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, ευχήθηκαν καλή σχολική χρονιά για τα παιδιά το Σεπτέμβριο, αλλά και υποσχέθηκαν ότι του χρόνου «θα είμαστε όλοι εδώ».

Στις δράσεις παραβρέθηκαν και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Σωτήριος Βούλγαρης και η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών και Εκπαιδευτικών Δράσεων και Συντονίστρια της Κατασκήνωσης κ. Σταυρούλα Μπαξεβάνου, που έπαιξαν με τα παιδιά και ευχαρίστησαν όλους όσους συνεργάστηκαν για την επιτυχία του φετινού προγράμματος «Κατασκήνωση στην Πόλη 2021».

30-07-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

29-07-2021
Εργασίες σε σχολεία για αποκατάσταση ζημιών λόγω σεισμού

Δ. Λαρισαίων: Αδιάκοπα συνεχίζονται τα έργα σε σχολεία για την αποκατάσταση των ζημιών  απο τους σεισμούς

 • Προτεραιότητα το 3ο Δημοτικό Σχολείο και το 2ο ΕΠΑΛ, ώστε να λειτουργήσουν κανονικά τους μαθητές τον Σεπτέμβριο

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται τα έργα του Δήμου Λαρισαίων στα σχολικά διδακτήρια του 3ου Δημοτικού Σχολείου και του 2ου ΕΠΑΛ και σε άλλες σχολοικές μονάδες, για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η εντονότατη σεισμική δραστηριότητα του περασμένου Μαρτίου. Τα έργα έχουν ξεκινήσει προ δεκαπενθημέρου και συνεχίζονται αδιάκοπα με στόχο στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τα εν λόγω σχολεία να είναι έτοιμα για να υποδεχθούν τους μαθητές.

 

Υπενθυμίζεται ότι η έντονη σεισμική δραστηριότητα προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε σχολικά κτίρια, όπως προέκυψε από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν κλιμάκια μηχανικών των «Κτιριακών Υποδομών» (ΚΤΥΠ Α.Ε) του υπουργείου Υποδομών. Οι πιο σοβαρές ζημιές εντοπίζονται στα δυο προαναφερθέντα σχολεία καθώς και στην παλιά πέτρινη πτέρυγα του Δημοτικού Σχολείου Φαλάνης.

Οι μελέτες για την αποκατάσταση των ζημιών, σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΚΤΥΠ κατέδειξαν ότι για την αποκατάσταση των ζημιών στο σύνολο των σχολείων ανέρχεται στα 9 εκατ. ευρώ περίπου Ακολούθησε η προσπάθεια της δημοτικής αρχής για εξεύρεση χρηματοδότησης με  επαφές και συζητήσεις του δημάρχου με κυβερνητικά στελέχη,  με κατάληξη την απόφαση του αν. υπουργού Εσωτερικών Στ. Πέτσα για κατανομή ποσού 4 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών από τον σεισμό.

Μα βάση τα παραπάνω και μέχρι την εξασφάλιση της επιπλέον χρηματοδότησης, η δημοτική αρχή ιεράρχησε τις προτεραιότητες σύμφωνα με  την έκταση των ζημιών σε κάθε σχολείο, καθώς και τα προβλήματα που προκαλούνται στην λειτουργικότητά τους. Ετσι σε άμεση προτεραιότητα τέθηκε η αποκατάσταση των ζημιών στο 3ο Δημοτικό Σχολείο και το 2ο ΕΠΑΛ. Ολες οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν στον ταχύτερο δυνατό χρόνο και έτσι οι εργασίες είναι σε εξέλιξη.

 

Εξάλλου πρόκειται για τις σχολικές μονάδες που η ομαλή τους λειτουργία επηρεάζεται άμεσα από τις ζημιές, αφού σε διαφορετική περίπτωση από τη νέα σχολική χρονιά, τα εν λόγω σχολεία έπρεπε είτε να λειτουργούν σε πρωινό και απογευματινό ωράριο, είτε μαθητές τους να μεταφερθούν σε άλλους χώρους.

Σε ό,τι αφορά στο Δημοτικό Σχολείο της Φαλάνης, ήδη έχουν εγκατασταθεί προκατασκευασμένες αίθουσες στον αύλειο χώρο, ώστε τον Σεπτέμβριο οι μαθητές του σχολείου να ξεκινήσουν κανονικά και σε μόνιμη πρωινή βάρδια την σχολική χρονιά. Επίσης, προκατασκευασμένες αίθουσες έχουν εγκατασταθεί και σε άλλα σχολεία της Λάρισας ώστε η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει ομαλά.

29-07-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

29-07-2021
Δ. Λαρισαίων: Αναδεικνύεται παραπήνειο μονοπάτι στην Τερψιθέα

Το δικό της μοναπάτι στην παραπήνεια περιοχή αποκτά η Τερψιθέα μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης έργου μεταξύ του Δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη και του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας κ. Κ. Μπουλογιάννη.

Το έργο αφορά στην ανάδειξη μονοπατιού στην παραπήνεια περιοχή της Τερψιθέας και είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα LEADER ν. Λάρισας, με προυπολογισμό  438.000 ευρώ περίπου.

Το βασικό στοιχείο της επέμβασης είναι η διαμόρφωση του άξονα περιπάτου, ενός διαδρόμου, δηλαδή, μήκους 1.100 – 1.150 μ. περίπου και πλάτους 3,50 μ. στο μεγαλύτερο τμήμα του. Κάθετα στον άξονα της κίνησης θα δημιουργηθούν μικρότερα ή μεγαλύτερα πλατώματα, τα οποία υποδέχονται τους αναγκαίους χώρους στάσης και τοποθετούνται με καθιστικά.

Κατά μήκος των διαδρομών προβλέπεται η τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων και η κατασκευή βρυσών. Τέλος προβλέπεται ο καθαρισμός της έκτασης του υφιστάμενου χώρου πρασίνου στην κοίτη του ποταμού και  νέα φύτευση σε όλο το μήκος της υπό διαμόρφωση έκτασης με χαμηλή βλάστηση.

Η πρόσβαση στην περιοχή του έργου πραγματοποιείται από την Ε.Ο. Λάρισας – Τρικάλων και από κάθετους και παράλληλους σε αυτήν αγροτικούς δρόμους του αναδασμού. Οι αγροτικοί δρόμοι που θα ασφαλτοστρωθούν έχουν μήκος 2.700 μ. περίπου. Λόγω της απόστασης του έργου από τη Λάρισα και τις γύρω περιοχές (Τερψιθέα, Γιάννουλη) προβλέπεται η κατασκευή χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων και λεωφορείων, διευκολύνοντας την πρόσβαση και την επίσκεψη. Ο χώρος αυτός θα δημιουργηθεί στο τέλος του δρόμου πρόσβασης, σε έκταση που ανήκει στη Δ.Κ. Τερψιθέας και καλύπτει μια επιφάνεια περίπου 4.700 τ.μ.

Στην υπογραφή της σύμβασης παρόντες ήταν επίσης ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων κ. Γ. Σούλτης, ο αν. προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων κ. Θ. Πατσιούρας και το στέλεχος της ίδιας υπηρεσίας κ. Μαρία Κωτούλα.

 

28-07-2021
Συνεδρίαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Πέμπτη 29/07/2021, ώρα 13:00(ΕΚΤΑΚΤΗ-ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ)

Για το κείμενο της πρόσκλησης πατήστε ΕΔΩ

28-07-2021
Δ. Λαρισαίων - Κλιματιζόμενοι χώροι και γενικές οδηγίες ενόψει καύσωνα

Ενόψει  του επερχόμενου καύσωνα που θα επικρατήσει στην πόλη μας και προκειμένου να αποτραπεί η έκθεση των πολιτών σε κίνδυνο, ανακοινώνεται από τον Δήμο Λαρισαίων και το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, ότι :

Α)  Θα παραμείνουν ανοιχτοί οι παρακάτω κλιματιζόμενοι χώροι για τυχόν ανάγκες των συμπολιτών μας:

               ΤΕΤΑΡΤΗ 28/07  ΕΩΣ  ΠΕΜΠΤΗ 05/08 (από 10:00 έως 20:00)

 • ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
 • Β΄ ΚΑΠΗ  (Τέρμα Λαγού & Κρανώνος)
 • ΣΤΕΚΙ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (Ασκληπιού αρ.68)

Β) Συνιστώνται τα ακόλουθα μέτρα αυτοπροστασίας από τον καύσωνα:

 •  Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από    

             χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.

 • Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
 • Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
 • Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
 • Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.
 • Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.
 • Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
 • Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.
 • Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Aν έχετε βρέφη και παιδιά

 • Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
 • Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.
 • Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.
 • Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Aν έχετε ηλικιωμένους

 • Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.
 • Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.
 • Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά

εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

28-07-2021
Δ. Λαρισαίων - Κλειστά την Πέμπτη τα ΚΕΠ λόγω απεργίας του προσωπικού

Από τον Δήμο Λαρισαίων ανακοινώνεται ότι αύριο Πέμπτη 29 Ιουλίου τα ΚΕΠ του Δήμου Λαρισαίων θα παραμείνουν κλειστά και δεν θα εξυπηρετούν τους πολίτες, λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων στα ΚΕΠ (Π.Ο.Σ.Ε.Κ.Ε.Π) .

Παρακαλούμε τους συμπολίτες, για αποφυγή ταλαιπωρίας λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών, να μην προσέρχονται αύριο στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

28-07-2021
Βελτιώνονται οι υποδομές στο Κυνοκομείο του Δήμου Λαρισαίων
 • Διαμορφώνεται απομονωτήριο ασθενών ζώων, κατασκευάζονται νέα δάπεδα κ.α

Βελτιώνονται οι υποδομές στο Δημοτικό Κυνοκομείο Λάρισας με σημαντικές  εργασίες επισκευών και συντηρήσεων, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τον Δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας Γκουγκουλής Ι. Κωνσταντίνος και ΣΙΑ ΕΤΕ

Το έργο στοχεύει στην ανακαίνιση-αναβάθμιση των χώρων φύλαξης και νοσηλείας των ζώων καθώς και στη συντήρηση υφιστάμενων εγκαταστάσεων και περιλαμβάνει οικοδομικές, ηλεκτρομηχανολογικές και εργασίες πρασίνου.

Στο πλαίσιο του έργου τμήμα της υφιστάμενης αποθήκης του κυνοκομείου θα διαμορφωθεί σε απομονωτήριο ασθενών ζώων. Στους χώρους των υφιστάμενων πτερύγων των κλουβιών θα κατασκευαστεί σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης τοιχοποιιών, θα επιστρωθούν με πλακίδια τα δάπεδα και θα επενδυθούν με πλακίδια οι κατακόρυφες επιφάνειες.

Στο χώρο των γραφείων θα κατασκευαστεί διαχωριστικό τοιχοπέτασμα και σε όλες τις εξωτερικές θύρες και υαλοστάσια του κτιρίου θα τοποθετηθούν σιδηρές θύρες ασφαλείας και σιδηρά κιγκλιδώματα ασφαλείας αντίστοιχα.

Επίσης θα γίνουν βαψίματα, επισκευαστικές ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, ενώ  θα τοποθετηθεί νέο δίκτυο άρδευσης και θα γίνει νέα φύτευση.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 319.000 ευρώ περίπου και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» του Υπουργείου Εσωτερικών

Παρόντες στην υπογραφή της σύμβασης ήταν επίσης ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γ. Σούλτης, ο αν. προιστάμενος της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Θαν. Πατσούρας και το στέλεχος της ίδια υπηρεσίας κ. Αστ. Παπαιωάννου.

 

28-07-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

27-07-2021
Νέα πραγματικότητα για την Λάρισα οι μπάρες στους πεζοδρόμους
 • Θετικά τα αποτελέσματα από το πρώτο 48ωρο λειτουργίας του συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης στη βόρεια ζώνη του πεζοδρομημένου κέντρου 
 • Μικρά και διαχείρισιμα μικροπροβλήματα που αντιμετωπίστηκαν άμεσα

Οι μπάρες έχουν πλέον σηκωθεί στις εισόδους/ εξόδους των πεζοδρόμων στο βόρειο τμήμα του κέντρου της Λάρισας και το σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης στους πεζοδρόμους, βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία.

Η περιοχή που λειτουργεί το σύστημα, είναι η Βόρεια Ζώνη του πεζοδρομημένου κέντρου  που  περικλείεται από τις οδούς Μανωλάκη, Γεωργιάδου, Δήμητρας, Βύρωνος, Ολύμπου και Κύπρου. Σε εύλογο χρόνο θα ακολουθήσει η λειτουργία του συστήματος και στη Νότια Ζώνη που περικλείεται από τις οδούς Παπαναστασίου, Κύπρου, Παναγούλη και Μανδηλαρά.

Η λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος, σε  επίπεδο πόλης μεσαίους μεγέθους, σημαντικού αστικού κέντρου της χώρας αποτελεί καινοτόμα εφαρμογή για τα ελληνικά δεδομένα και σίγουρα το πρώτο μεγάλο βήμα της Λάρισας στον τομέα της «έξυπνης πόλης».

Ηδη έχουν περάσει περισσότερες από 48 ώρες από την έναρξη λειτουργίας του συστήματος και πλέον με σαφήνεια να πούμε τα εξής:

Το σύστημα λειτούργησε ομαλά και σύμφωνα με το σχεδιασμό, ενώ μικρά και αναμενόμενα προβλήματα,  είτε τεχνικού χαρακτήρα, είτε ανθρώπινης απροσεξίας, αντιμετωπίστηκαν.

Πως λειτουργεί

Το σύστημα λειτουργεί με αναγνώριση της πινακίδας των οχημάτων.

Η είσοδος και η έξοδος από τους πεζοδρόμους γίνεται από τα σεσημασμένα  Σημασμένο σημείο εισόδου/εξόδου στη Ζώνη Ελέγχου Πεζοδρόμων. Το σύστημα περιλαμβάνει Κάμερες Αναγνώρισης Πινακίδων εισόδου και εξόδου, Βυθιζόμενες Μπάρες, Σταθερές Μπάρες και ηλεκτρονικό πίνακα αυτοματισμού με την απαιτούμενη σήμανση – διαγράμμιση.

Κάμερα Αναγνώρισης Πινακίδων : Κάμερα τοποθετημένη σε Σημείο Πρόσβασης που

α) αναγνωρίζει την πινακίδα οχήματος

β) συγκρίνει την πινακίδα με βάση δεδομένων έγκυρων πινακίδων και

γ) επιτρέπει ή αποτρέπει την πρόσβαση

Βασικές οδηγίες εισόδου – εξόδου στους πεζοδρόμους

1. Προσεγγίζουμε σιγά σιγά και κάνουμε στάση στο Κίτρινο Π ώστε να ήμαστε στο πεδίο αναγνώρισης της πινακίδας

2. Περνάμε αφού κατέβουν εντελώς οι μπάρες

3. ΔΕΝ περνάμε μαζί με προπορευόμενο αυτοκίνητο διότι οι μπάρες ανασηκώνονται μολις περάσει το μπροστινό μας αμάξι και θα προκαλέσουμε με ευθύνη μας ατύχημα και ζημιά.

Το Κέντρο Ελέγχου του συστήματος που λειτουργεί στο Δημαρχείο, αντιμετώπισε επιτυχώς και άμεσα τα προβλήματα.

Τηλέφωνο επικοινωνίας Κέντρου Ελέγχου  2413500224 – 2413500307

Σημειώνεται επίσης ότι για την ομαλή λειτουργία του συστήματος, στην περιοχή υλοποίησης του μέτρου βρίσκονται πολιτικά στελέχη του Δήμου, με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας και Ψηφιακών Πολιτικών - Εξυπνης Πόλης Ντ. Διαμάντο να είναι επιφορτισμένος με την  λειτουργία του συστήματος, στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου καθώς και ομάδα στελεχών των εταιρειών που έχουν εγκαταστήσει το σύστημα.

Ολες οι πληροφορίες και αιτήσεις στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα

Για τη λειτουργία του συστήματος και τους πολίτες που έχουν δικαίωμα πρόσβασης για διάφορους λόγους (μόνιμοι κάτοικοι, επαγγελματίες, έμποροι, εξυπηρέτηση ξενοδοχείων κ.α.) έχει ψηφισθεί κανονισμός λειτουργίας.

Ολες οι σχετικές πληροφορίες, καθώς και οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας  https://platform.cityzenapp.gr/cityzen/larisa, ενώ μπορείτε να μπείτε στην πλατφόρμα και μέσω τοu site του Δήμου Λαρισαίων https://www.larissa.gov.gr

Επίσης για κινητά τηλέφωνα (IOS & ANDROID) υπάρχει διαθέσιμη εφαρμογή : Larissa Smart Access.

27-07-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Προμήθεια επίσωτρων ελαστικών
27-07-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

27-07-2021
Δ.Ε.Υ.Α.Λ. - Διακοπή νερού (Τετάρτη 28/07/2021, ώρα 09:00-12:00)

Η  Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ανακοινώνει ότι την Τετάρτη 28 Ιουλίου και από ώρα 09:00 π.μ. μέχρι 12:00 μ. θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης στη συνοικία της Ανθούπολης στις παρακάτω οδούς:

 • ΛΕΥΚΑΔΟΣ
 • ΑΒΛΙΧΟΥ ΜΙΚΕΛΗ
 • ΚΥΘΗΡΩΝ (από ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ έως ΛΕΥΚΑΔΟΣ)
 • ΠΑΞΩΝ
 • ΑΙΓΙΝΗΣ
26-07-2021
Δ.Ε.Υ.Α.Λ. - Διακοπή νερού (Τρίτη 27/07/2021, ώρα 09:00-13:00)

Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ανακοινώνει ότι την Τρίτη 27 Ιουλίου και από ώρα 9:00 μέχρι 13:00 θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης στη συνοικία Λαχανόκηπων στις παρακάτω οδούς:

 • ΑΙΔΗΨΟΥ
 • ΑΡΕΘΟΥΣΗΣ (από Αιδηψού έως ανάχωμα)
 • ΑΛΜΥΡΙΔΟΣ
 • ΑΝΔΡΟΜΕΔΑΣ
 • ΚΥΜΗΣ (από Αιδηψού έως ανάχωμα)
 • ΦΡΕ (από Ιστιαίας έως Αιδηψού)
 • ΧΑΛΚΙΔΟΣ

                                    

                                           Λάρισα, 26 Ιουλίου 2021

Δήμος Λαρισαίων

Σχεδιάζουμε

μία σύγχρονη πόλη, που κάθε πολίτης θα χαίρεται να ζει σε αυτή

Αναπτύσσουμε

κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες για τους πολίτες και τους επισκέπτες

Δίνουμε έμφαση

στην παιδεία, τον πολιτισμό και στην ενίσχυση των θεσμών

Υλοποιούμε

έργα υποδομών που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της πόλης

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
Fax: 2410 250 372
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1

Copyright © 2016 Δήμος Λαρισαίων | Όροι Χρήσης | Πολιτική Προστασίας Ιστοσελίδας | Πολιτική Cookies | Δημιουργία Ιστοσελίδας ITBIZ DIGITAL AGENCY