sandal logo

poli 5
 • Home
 • Η πόλη
 • Δημοτική Πινακοθήκη

Δημοτική Πινακοθήκη

Εκτύπωση E-mail
Κοινωνικός Διαμοιρασμός :

pinakoythiki

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα είναι ένας πολιτιστικός οργανισμός προώθησης και προβολής των εικαστικών τεχνών πανελλαδικής εμβέλειας. Ιδρύθηκε το 1983, έπειτα από τη δωρεά της Συλλογής του αείμνηστου ιατρού και συλλέκτη Γεωργίου Ι. Κατσίγρα προς το Δήμο Λαρισαίων το 1981.

ΣΥΛΛΟΓΕΣ
Κεντρικός πυρήνας της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα είναι η Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα, η οποία είναι μοναδική για τα δεδομένα της ελληνικής περιφέρειας και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο αξιόλογες συλλογές έργων τέχνης στην Ελλάδα. Η Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα περιλαμβάνει 781 έργα ζωγραφικής, χαρακτικά και σχέδια σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών από τα μέσα του 19ου έως τα μέσα του 20ού αιώνα. Στο μουσείο επίσης ανήκουν τα περίφημα έπιπλα του Ερρίκου Σλήμαν, σχεδιασμένα από τον Ερνέστο Τσίλλερ.
Στις συλλογές του μουσείου συμπεριλαμβάνονται επίσης 680 έργα τέχνης προερχόμενα από το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας και τη συλλογή του Δήμου Λαρισαίων, καθώς και έργα που έχουν αποκτηθεί ύστερα από δωρεά ή αγορά.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Εκτός από τη Μόνιμη Συλλογή, στους εκθεσιακούς χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα παρουσιάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου πρωτότυπες παραγωγές. Πρόκειται για εκθέσεις ξεχωριστού ενδιαφέροντος, οι οποίες αναδεικνύουν τη δημιουργικότητα και το καλλιτεχνικό δυναμικό του τόπου και της ευρύτερης περιοχής. Ακόμη, σε συνεργασία με μεγάλους πολιτιστικούς φορείς, πινακοθήκες, μουσεία όλης της χώρας αλλά και του εξωτερικού, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης.

ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Εστιάζοντας στο πεδίο πρόσληψης της καλλιτεχνικής δημιουργίας η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα οργανώνει συστηματικά ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, προσφέροντας σε μαθητές και ενήλικες τη δυνατότητα της αισθητικής απόλαυσης, της εικαστικής παιδείας και της δημιουργικής αλληλεπίδρασης.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Στο Εργαστήριο Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, το οποίο ιδρύθηκε το 1986, πραγματοποιούνται μαθήματα ζωγραφικής και κεραμικής για παιδιά και εφήβους, καθώς και μαθήματα ζωγραφικής, κεραμικής και χαρακτικής για ενήλικες. Το Εργαστήρι της Πινακοθήκης με την έντονη παρουσία του (εκθέσεις, διαγωνισμοί, συμμετοχές σε φεστιβάλ κ.ά.) οργανώνει κάθε δημιουργική προσπάθεια των νέων και συμβάλλει διαχρονικά στην καλλιτεχνική εκπαίδευση και αισθητική αγωγή του κοινού της πόλης.

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ
Εκδηλώσεις, προβολές, ημερίδες, συνέδρια και διαλέξεις πραγματοποιούνται στο Αμφιθέατρο του μουσείου, το οποίο αποτελεί σημαντικό χώρο υλοποίησης πολιτιστικών, επιστημονικών και κοινωνικών γεγονότων της πόλης.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Η Βιβλιοθήκη του μουσείου περιλαμβάνει 1.170 βιβλία τέχνης κατόπιν δωρεάς μετά το θάνατο του Γ.Ι. Κατσίγρα, η οποία εμπλουτίζεται διαρκώς με νέους τίτλους σχετικά με τον πολιτισμό, τις Καλές Τέχνες, την Ιστορία της Τέχνης, την Αισθητική. Επίσης, στο χώρο της Βιβλιοθήκης πραγματοποιούνται παρουσιάσεις βιβλίων, διαλέξεις, προβολές και συνεδριάσεις.

ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ
Στο αίθριο του ισογείου λειτουργεί το Πωλητήριο του μουσείου με ιδιαίτερα αντικείμενα με την υπογραφή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, όπως αναπαραγωγές έργων, μικρά καλλιτεχνήματα και ξεχωριστά είδη δώρων, βιβλία τέχνης και εκδόσεις του μουσείου, κοσμήματα κ.ά. Ακόμη διατίθενται τίτλοι και δημιουργίες άλλων σπουδαίων ελληνικών μουσείων.

ΚΑΦΕ-ΜΠΑΡ
Το καφέ-μπαρ της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα είναι ένας ιδιαίτερος τόπος κοινωνικοποίησης και συνάντησης, όπου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ψυχαγωγηθούν με εναλλακτικό τρόπο απολαμβάνοντας την τέχνη στο χώρο του μουσείου.

 • Διεύθυνση

  Γ. Παπανδρέου 2
  41334, Λάρισα
  Τηλέφωνα επικοινωνίας:
  2410-621205 Λογιστήριο (Χρυσούλα Παναγοπούλου)
  2410-623615 Γραφείο Διοίκησης (Ιωάννα Δεληγιάννη)
  2410-671176, 2410-621204 Γραφείο Οικονομικής Διαχείρισης (Γιώργος Αγαπητός)
  2410-616266 Πωλητήριο (Βασιλική Κωσταρέλλου) - Φύλακες
  2410-670496 Ελεύθερο Εργαστήρι

  Fax: 2410-621204
  email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  Δικτυακοί τόποι: http://www.katsigrasmuseum.gr/ και http://www.larissa-katsigras-gallery.gr/

  ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

  Τρίτη έως Κυριακή 10:00-14:00, 18:00-21:00

 • Σημερινό Δ.Σ.

  Πρόεδρος:
  Ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Καλογιάννης Απόστολος

  Aντιπρόεδρος:
  Η κ. Ψάρρα-Περίφανου Άννα

  Μέλη:
  Η κα Ψάρρα-Περίφανου Άννα αναπληρούμενη από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Σούλτη Γεώργιο

  Η κα Λύτρα Βικτωρία αναπληρούμενη από την κ. Σδούκου Ιφιγένεια

  Η κα Μωυσή Αλίνα αναπληρούμενη από τον κ. Ρηγόπουλο Ευάγγελο

  Η κα Σιλιντζή – Λέκκα Αγορίτσα αναπληρούμενη από την κα Στούπα Άννα

  Ο κ. Δεσκάτας Ευάγγελος αναπληρούμενος από τον κ. Τουφεξή Γεώργιο

  Η κα Μπασδέκη Νικολέττα αναπληρούμενη από τον κ. Καλαμάρα Γεώργιο

  Η κα Καζαντζή Τριανταφυλλιά αναπληρούμενη από την κα Δρακωτού-Νταλαγιώργου Αντωνία

  Ο κ. Σάββας-Γκαντάκας Κωνσταντίνος αναπληρούμενος από τον κ. Μποντζώρλο Σωκράτη

  Ο κ. Αποστολάκης Ευάγγελος αναπληρούμενος από τον κ. Τσαμαδό Παναγιώτη

  Η κα Σπανοπούλου- Κωσταρίγκα Άννα αναπληρούμενη από την κα Γκρίμπα Αικατερίνη

Καλλιτεχνική Επιτροπή

Μέλη της Καλλιτεχνικής Επιτροπής, η οποία έχει συμβουλευτικό ρόλο προς το Δ.Σ., είναι οι:

Κυριάκος Κατζουράκης, Εικαστικός

Λουϊζα Καραπιδάκη, Ιστορικός της Τέχνης

Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός της Τέχνης

Θεοδώρα Τσιάτσιου, Εικαστικός

Λίνα Τσίκουτα, Ιστορικός της Τέχνης


Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
Fax: 2410 250 372
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1