sandal logo

  • Home
  • Ο Δήμος
  • Λαογραφικό Μουσείο

Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας

Εκτύπωση E-mail
Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διεύθυνση: Γ. Γουργιώτη (Πάροδος οδού Φαρσάλων)

Ώρες Λειτουργίας
Δευτέρα - Τρίτη 8:00 - 14:00
Τετάρτη - Πέμπτη - Παρασκευή : 8:00 - 20:00
Σάββατο - Κυριακή: 10:00 - 14:00

Κρατήσεις σχολείων: 12π.μ. - 2μ.μ.

Τηλέφωνο και Φαξ: 2410 239446

Ιστοσελίδα:
https://www.liml.gr/

email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τιμή εισόδου: 3€
Δωρεάν για μαθητές/φοιτητές

Η ταυτότητα

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας ιδρύεται το 1974 ως «Λαογραφική Εταιρεία» από μια ομάδα Λαρισαίων με πρωτεργάτες το ζεύγος Γιώργου και Λένας Γουργιώτη. Αρχικά στεγάζεται στο Δημαρχείο της πόλης και μετέπειτα σε μισθωμένο χώρο στο κέντρο της πόλης .

Με έμφαση στη συγκέντρωση, τη μελέτη και την προβολή υλικών και άυλων τεκμηρίων του νεότερου πολιτισμού στη Λάρισα και τη Θεσσαλία, σύντομα αναδεικνύεται σε ένα από τα σημαντικότερα Μουσεία της ελληνικής περιφέρειας και της χώρας.

Οι συλλογές του Μουσείου σήμερα αριθμούν συνολικά πάνω από 20.000 αντικείμενα που χρονολογούνται από το 15ο ως τα μέσα του 20ού αι.

Περιλαμβάνουν αντικείμενα παραδοσιακού και αστικού βίου, αγροτικής καλλιέργειας και κτηνοτροφίας, κεραμικής, κοσμικής και εκκλησιαστικής αργυροχρυσοχοΐας, χαλκοτεχνίας, υφαντικής, ενδυμασίες, σταμπωτά, κεντήματα, ξυλόγλυπτα, χαρακτικά και εικαστικά έργα, καθώς και πλούσιο ιστορικό και φωτογραφικό αρχείο.

Μέσα από εκθέσεις μόνιμες και περιοδικές, εκπαιδευτικές και άλλες επιστημονικές δράσεις, το Μουσείο όλα αυτά τα χρόνια διαχέει στη σύγχρονη ελληνική και διεθνή κοινότητα το νεότερο πολιτισμό της Θεσσαλίας.

Η επαναλειτουργία

Το κτίριο όπου στεγάζεται το Μουσείο, είναι έργο του Υπουργείου Πολιτισμού ενταγμένο στο Π.Ε.Π. της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η επανέκθεση του υλικού αντανακλά τις σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις με στόχο την ανάδειξη της πολιτισμικής ταυτότητας της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής (19ος - α΄ μισό 20ούαι.) . Συγκεκριμένα, προβάλλονται όψεις του αγροτικού και αστικού πολιτισμού στη Θεσσαλία, πριν και μετά την Προσάρτησή της στο νεοελληνικό κράτος (1881),

Η μόνιμη έκθεση αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα. Στην παρούσα φάση λειτουργούν μόνο ο πρώτος και δεύτερος όροφος του κτιρίου καθώς και τμήμα του υπογείου ενώ σύντομα αναμένεται να λειτουργήσουν και οι υπόλοιποι εκθεσιακοί χώροι.

Το κτίριο και η έκθεση του Μουσείου είναι προσβάσιμα σε άτομα με κινητικές δυσκολίες και αναπηρικά αμαξίδια (ράμπα εισόδου, ανελκυστήρας, χώρος υγιεινής ΑμεΑ).

Έπειτα από Προγραμματική Σύμβαση που υπογράφηκε, το Μουσείο ανήκει πλέον στο Δήμο Λαρισαίων, και ειδικότερα στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών.

Πρόσφατα, ξανάρχισε τις εκπαιδευτικές και επιστημονικές του δραστηριότητες, αποτελώντας σημείο αναφοράς στην πολιτισμική δραστηριότητα του τόπου, γέφυρα με την τοπική κοινωνία και πόλο έλξης για τους γηγενείς και αλλοδαπούς επισκέπτες.


Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1