sandal logo

poli 12
 • Home
 • Όλα τα Νέα - Ανακοινώσεις

Όλες οι Πρόσφατες Ανακοινώσεις

Εκτύπωση E-mail
Κοινωνικός Διαμοιρασμός :

Όλες οι Πρόσφατες Ανακοινώσεις

25-11-2022
Δ. Λαρισαίων & Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας - Δράση ανακύκλωσης ρούχων και παπουτσιών
 • Με τη συνεργασία Δήμου Λαρισαιων και Δ/νσης Β/θμιας Εκπαίδευσης

Δράση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο χώρο του διδακτηρίου του 1ου Γυμνασίου – Λυκείου Λάρισας, σε συνεργασία της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος του Δήμου Λαρισαίων με τη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας.

Φέτος η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR 2022) είχε ως θέμα τα “Βιώσιμα Κλωστοϋφαντουργικά Προϊόντα”. Παρόντες στη δράση ήταν εκτός από μαθητές και καθηγητές του σχολείου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Π. Νταής και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Ν. Ζέρβας.

Η δράση, που σχεδιάστηκε μετά από πρωτοβουλία της Β/θμιας εκπαίδευσης Λάρισας, έχει τον τίτλο: “Και εγώ νοιάζομαι… ανακυκλώνω τώρα ρούχα και παπούτσια”.

Με τη συλλογή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων προς ανακύκλωση στις σχολικές μονάδες, οι μαθητές αποδεκνύουν ότι νοιάζονται όχι μόνο για το περιβάλλον, αφού συμμετέχοντας στην ανακύκλωση περιορίζουν τα απόβλητα που οδηγούνται σε ταφή και συνεισφέρουν στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων, αλλά και για τους συνανθρώπους τους, αφού η ανακύκλωση ρούχων ανταποδίδει στο Δήμο είδη πρώτης ανάγκης, που το Κοινωνικό Παντοπωλείο μοιράζει σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Σημειώνεται ότι η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος κάνει ανακύκλωση ρούχων από το 2018. Οι κάδοι ανακύκλωσης ειδών ιματισμού έχουν γίνει απαραίτητοι στους δημότες, οι οποίοι ζητούν να έχουν έναν κοντά στο σπίτι τους.
Ήδη ο αριθμός τους ανέρχεται στους εκατόν είκοσι έναν (121) και σύντομα θα προστεθούν κι άλλοι, εξυπηρετώντας καλύτερα κι άλλες γειτονιές.
Η συλλογή ρούχων πλησιάζει τους 200 τόνους ανά έτος και αποδίδει στο Δήμο κουπόνια 1.000 € για το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Για το 2022, με την πύκνωση των κάδων, η ετήσια ποσότητα αναμένεται να ξεπεράσει τους 200 τόνους και να αυξηθεί έτσι και η ανταπόδοση προς το Δήμο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 η συλλογή των ειδών ιματισμού ήταν 85 τόνοι, κατά το αντίστοιχο διάστημα φέτος η ποσότητα ανέρχεται στους 124 τόνους, δηλαδή είναι αυξημένη κατά 46%.

Η ανακύκλωση ρούχων οργανώνεται από την Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης με τη χωροθέτηση ειδικών κάδων που παραχωρεί η συνεργαζόμενη εταιρεία ανακύκλωσης, η οποία αναλαμβάνει και τη συλλογή του υλικού που κατόπιν προωθείται προς επαναχρησιμοποίηση ή/και
ανακύκλωση.

Για την ανακύκλωση ρούχων στο Δήμο Λαρισαίων υπάρχουν πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Δήμου καθώς και εφαρμογή https://gis.larissa-dimos.gr/portal/home/ (και εν συνεχεία επιλέγουμε το εικονίδιο Ανακύκλωση Γυαλιού και Ιματισμού), με την οποία ο δημότης μπορεί να εντοπίσει τα σημεία εύρεσης των μωβ κάδων σε όποιο σημείο του Δήμου τον ενδιαφέρει.

25-11-2022
Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής (ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ) Τρίτη 29/11/2022, ώρα 13:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

25-11-2022
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Πέμπτη 01/12/2022, ώρα 19:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

25-11-2022
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

25-11-2022
Εκπαίδευση στο κοινωνικό ντοκιμαντέρ - ΣΜουΘ

Το Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου (ΣΜουΘ) προσκαλεί νέους, εκπαιδευτικούς και άτομα από την κοινότητα των αναπήρων να λάβουν μέρος στη δωρεάν δια ζώσης εκπαίδευση στο κοινωνικό ντοκιμαντέρ (social documentary) που θα υλοποιηθεί στη μεγάλη αίθουσα σεμιναρίων στο ισόγειο του Μύλου του Παππά, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.

Το κοινωνικό ντοκιμαντέρ είναι μια μη μυθοπλαστική κινηματογραφική ταινία που αποσκοπεί στην καταγραφή, την ανάδειξη ή την ερμηνεία ενός κοινωνικού ζητήματος, ώστε να προκαλέσει κοινωνική αλλαγή.

Τα κοινωνικά ντοκιμαντέρ που θα παραχθούν στη διάρκεια της εκπαίδευσης (Δεκέμβριος 2022 - Φεβρουάριος 2023) θα έχουν ως στόχο να αναδείξουν προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέες/νέοι και οι ανάπηροι συμπολίτες μας σε τοπικό επίπεδο. Ίσως, να προτείνουν και λύσεις.

Τα ολοκληρωμένα κοινωνικά ντοκιμαντέρ θα προβληθούν σε ειδικές ημέρες προβολής τόσο στη Λάρισα τον Μάιο 2023 και τον Σεπτέμβριο 2023 (10ο Μύλος Παραστατικών Τεχνών, στο πλαίσιο διεθνούς διαγωνισμού για κοινωνικά ντοκιμαντέρ) όσο και διεθνώς στο πλαίσιο του Online ENACTING Festival (άνοιξη 2023) με συμμετοχές από Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα.

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει τρεις υποχρεωτικούς κύκλους συναντήσεων στη Λάρισα:

(α) Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022 (10:00 - 14:00)
Εισαγωγή στο κοινωνικό ντοκιμαντέρ / Κοινωνική έρευνα / Από την έμπνευση στο σενάριο / Δομή και προσχέδιο σεναρίου / Storyboard / Προ-παραγωγή / Τεχνικές εικονοληψίας και ηχοληψίας / Τεχνικές συνέντευξης / Ιδιωτικότητα - Προστασία δεδομένων - Δεοντολογία / Kick-off των ντοκιμαντέρ

(β) Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023 (10:00 - 14:00)
Παραγωγή / Εργαλεία επεξεργασίας / Διαχείριση υλικού/ Επεξεργασία εικόνας και ήχου / Θεωρία και τεχνικές κινηματογραφικού montage / Στρατηγική κοινωνικού ντοκιμαντέρ / Επεξεργασία των ντοκιμαντέρ

(γ) Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023 (10:00 - 14:00)
Ανεξάρτητη προώθηση / Ολοκλήρωση των ντοκιμαντέρ

Τα εργαστήρια συντονίζονται από τον Ανδρέα Αλμπάνη (κοινωνικός ερευνητής), Κώστα Λαμπρούλη (σεναριογράφος, κινηματογραφιστής, σκηνοθέτης) και Πηνελόπη Μπράχου (κινηματογραφίστρια).

Για αιτήσεις συμμετοχής παρακαλείστε να συμπληρώσετε την ηλεκτρονική φόρμα το αργότερο μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου: https://forms.gle/w88uMELEAFHAcSPv5

Για πληροφορίες στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο τηλέφωνο 2410531778 (από 9:00 έως 16:00 καθημερινά).

25-11-2022
Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει στη... Λάρισα

Στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ AnimACEd., που διοργανώνει η Πολιτιστική – Καλλιτεχνική ομάδα Πασπαρτού σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Λάρισας και τον Σύλλογο Πολιτισμολόγων Θεσσαλίας, παρουσιάζονται όλες οι βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους από το τελευταίο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Δευτέρα 28 & Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, ώρα 20:00 στη Λογοτεχνική Γωνία (Γαληνού & Φαρμακίδου)

Πρόκειται για ένα αποκεντρωτικό πρόγραμμα που στοχεύει στην προβολή, την ανάπτυξη και την προώθηση της ελληνικής μικρού μήκους ταινίας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το κινηματογραφόφιλο κοινό θα έρθει σε επαφή με ταινίες με ιδιαίτερη και πρωτότυπη θεματολογία, βραβευμένες από το κορυφαίο Φεστιβάλ του είδους του.

Η σειρά των προβολών έχει ως εξής:

ΔΕΥΤΕΡΑ 28/11
5 PM SEASIDE, VALENTIN STEJSKAL, 26’
TOKAKIS H’ WHAT’S MY NAME, ΘΑΝΟΣ ΤΟΚΑΚΗΣ, 21’
KIDDO, ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΙΜΩΝΑΣ, 12’
TOXIC MAGNUS, ΝΑΣΟΣ ΓΚΑΤΖΟΥΛΗΣ, 10’
ΟΧΙ ΑΥΡΙΟ, ΑΜΕΡΙΣΣΑ ΜΠΑΣΤΑ, 20΄
ΤΣΟΥΛΑΚΙΑ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ, 29΄

ΤΡΙΤΗ 29/11
ΔΑΦΝΗ, ΤΩΝΙΑ ΜΙΣΙΑΛΗ, 18΄
ΓΙΑΜΑ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΑΚΑΛΙΟΣ, 15’
ΚΑΚΤΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΟΥΡΑΣ, 20΄
ΜΑΓΜΑ, ΛΙΑ ΤΣΑΛΤΑ, 18΄
PENDULUS, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΤΣΗΣ 18΄
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΝΟΗ, ΧΑΡΗΣ ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ, 15΄

25-11-2022
Παρουσίαση του βιβλίου του Στέλιου Τσιανίκα «Ζωντανή Μνήμη» στο Χατζηγιάννειο

Μετά την μεγάλη επιτυχία που είχε η παρουσίαση του βιβλίου του Στέλιου Τσιανίκα «Ζωντανή Μνήμη» που έγινε τον περασμένο Αύγουστο στην Ανατολή της Αγιάς, αποφασίστηκε η παρουσίαση του βιβλίου να γίνει και στη Λάρισα, στο Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο, την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου στις 19:00.

Την παρουσίαση του βιβλίου διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, ο Σύλλογος Ανατολιτών «Ιωάννης Πρόδρομος» και το Βιβλιοπωλείο «Παράθυρο στον κόσμο».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

 • Ο ιερέας Π.Ρίζος Κομήτσας
 • Ο ιατρός Έκτωρας Νασιώκας
 • Ο δάσκαλος Κώστας Κακαβάκης

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός και βουλευτής Άννα Βαγενά.

Γράφει ο Στέλιος Τσιανίκας στον πρόλογο του βιβλίου του:

«Αναλαμβάνω την ευθύνη να ερευνήσω και να καταγράψω το πολιτικό, πολιτιστικό και αισθητικό περιουσιολόγιο του χωριού μου. Αυτό αισθάνθηκα ότι έπρεπε να κάνω γιατί όπως μας λέει ο σοφός Γιώργος Σεφέρης: «Είναι καιρός να πούμε τα λιγοστά μας λόγια, γιατί αύριο η ψυχή μας κάνει πανιά». Το βιβλίο είναι βασισμένο στις μνήμες των γερόντων της Ανατολής, οι οποίοι έζησαν το χωριό τους στην μεγάλη του ακμή ως πολυάριθμο και παραγωγικό κεφαλοχώρι της επαρχίας Αγιάς.

Η μεγάλη ακμή της Ανατολής ανακόπτεται από τα φοβερά γεγονότα του πολέμου, της κατοχής και του εμφυλίου σπαραγμού. Ο συγγραφέας του βιβλίου, 40 χρόνια βιβλιοπώλης, γνωρίζει την βιβλιογραφία που αναφέρεται στις περιοχές της διακεκαυμένης αυτής περιόδου της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Παρ΄ όλα αυτά μένει έκπληκτος από τις περιγραφές των γερόντων της Ανατολής.

Από τα πακτωμένα πηγάδια της ψυχής τους βγαίνουν οι μνήμες, οι εμπειρίες, τα βιώματα. Μερικά από αυτά τα γεγονότα είναι μοναδικά και συγκλονιστικά.

Η αιχμαλωσία του Ανθυπολοχαγού Δημήτρη Ιωαννίδη από τους αντάρτες, τα Θεοφάνεια του 1947, είναι συναρπαστική. Ο Ιωαννίδης, μετά από μάχες που γίνονται μέσα στο χωριό, αιχμαλωτίζεται, αλλά ελευθερώνεται από τον Στέργιο Πράττο, με τον οποίο ήταν συμφοιτητές στο Πολυτεχνείο. Οι αντάρτες που είχαν στα χέρια τους τον Ιωαννίδη, ήταν αδύνατο φυσικά να προβλέψουν ότι ο αξιωματικός αυτός, 27 χρόνια μετά, θα προκαλούσε στη χώρα την μεγαλύτερη εθνική τραγωδία, μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Δηλαδή την τραγωδία της Κύπρου, γιατί οργάνωσε το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου.

Η συνάντηση μάνας και κόρης, στο κέντρο της Λάρισας, όπου η μάνα αναφέρει στην κόρη της την εκτέλεση του αδελφού της, ενώ η κόρη αναφέρει στην μάνα της τον θάνατο της αδελφής της στο βουνό.

Η τραγωδία της Λούκενας. Η οποία χάνει 3 παιδιά. Βάφει το σπίτι της μαύρο με καρβουνόσκονη, ενώ τα βράδια κάθεται στον κορμό μιας καρυδιάς ατενίζοντας τους ορίζοντες ακίνητη «ως να απελιθώθη».

Η δύναμη και η αποφασιστικότητα της Λένως. Βρίσκει τον άνδρα της κρεμασμένο σε μια ελιά στο Μεταξοχώρι. Τον ξεκρεμάει. Ψάχνει απεγνωσμένα να βρει εργαλεία να θάψει τον αγαπημένο της.

Η αντάρτισσα Χρυσάνθη γεννά την κόρη της στον Κίσσαβο. Η μικρή ενοχλεί με το κλάμα της την ομάδα των καταδιωκομένων ανταρτών. Καταδικάζεται σε θάνατο. Ο αντάρτης Γιάννης Μαρούδας αντιστέκεται. Παίρνει την μάνα και το μωράκι και τις φυγαδεύει.

Η βαρβαρότητα του εμφυλίου πολέμου κορυφώνεται με τη δολοφονία της 39χρονης μάνας και της 12χρονης κόρης της. Η ψυχή των δολοφόνων έχει υποστεί τέτοια στρέβλωση, που αφού δολοφονούν, αφήνουν τα άψυχα σώματα μάνας και κόρης άθαφτα, βορά των πεινασμένων λύκων του Κισσάβου. Ο συγγραφέας τότε βρίσκει τη δύναμη για να περιγράψει αυτές τις συγκινητικές μαρτυρίες, στον παρηγορητικό λόγο του Ευαγγελιστή Ματθαίου:

«Μη δώτε το άγιον τοις κυσίν
μηδέ βάλατε τας μαργαρίτας υμών
έμπροσθεν των Χοίρων»

Αυτές είναι μερικές από τις περιπτώσεις που αναγράφονται στο πρώτο μέρος του βιβλίου. Εκείνο πάντως που ο συγγραφέας τονίζει περισσότερο είναι ο θρήνος των γυναικών, όπως συμβαίνει πάντα στην ελληνική παράδοση.

Από τα βάθη της ελληνικής μυθολογίας όπου δεσπόζει ο θρήνος της Νιόβης, ως τα Ομηρικά έπη και τους μεγάλους τραγικούς η γυναικεία παρουσία θρηνεί και οδύρεται.

Στο δεύτερο μέρος, ο Στέλιος Τσιανίκας αναζητώντας τον τρόπο να ισορροπήσει κάπως τα δυνατά συναισθήματα της οδύνης που προκαλούν τα γεγονότα που περιγράφονται, καταφεύγει στην περιγραφή της πορείας και του βίου των διαπρεπών συγχωριανών του.

Στο τέλος, με τον επίλογο του βιβλίου, εναποθέτει το μέλλον του χωριού του, - που θα μπορούσε να είναι το χωριό όλων μας, - στα σπουδαγμένα και αρματωμένα, με γνώσεις και δεξιότητες, νέα παιδιά. Αυτή τη στιγμή η χώρα διαθέτει την πιο αρματωμένη γενιά όλων των εποχών.

 

24-11-2022
Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών - Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών

Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί από τον Ο.Η.Ε. ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Η έμφυλη βία είναι ένα φαινόμενο διαχρονικό, καθημερινό και παγκόσμιο που πλήττει στη συντριπτική πλειοψηφία γυναίκες και νεαρά κορίτσια, αλλά και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, ανεξαρτήτως εθνότητας, ηλικίας, τάξης, θρησκείας, πολιτισμικών και γλωσσικών χαρακτηριστικών.
Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις “πανδημίας”...

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαρισαίων, ως ο κατεξοχήν φορέας υποστήριξης και προστασίας θυμάτων βίας και το επιστημονικό προσωπικό του, έχει προγραμματίσει δράσεις ευαισθητοποίησης στην τοπική κοινωνία γύρω από θέματα έμφυλης βίας. Συγκεκριμένα:

 • Διαδικτυακή ενημέρωση-ευαισθητοποίηση σε ομάδα εθελοντών ΟΚΑΝΑ -Εργαστήρι Ζωής για θέματα έμφυλης βίας (Κοινωνικός Λειτουργός Λαμπρογιώργος Χρήστος) (15/11, ώρα 17.00)
 • Συνέντευξη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας, στην εκπομπή της Δ. Θεοδώρου. (25/11, ώρα 9.30)
 • Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Τυρνάβου– Δράση ευαισθητοποίησης κοινού με ομιλία για την έμφυλη βία και άλλους συνεργαζόμενους φορείς (Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας / Τμήμα Ενδοοικογενειακής Βίας Ελ. Αστυνομίας / ιδιώτης παιδοψυχολόγος Τσολάκη) (24/11, ώρα 18.30)
 • Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Ελασσόνας- Συμμετοχή του Ξενώνα σε ημερίδα που διοργανώνει η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Δήμου Ελασσόνας με ομιλία για την έμφυλη βία (Εκπρόσωπος ΚΕΘΙ-Τόπα Μαρία κ Νομικός Μπουρνόβα Νικολέτα) (27/11, ώρα 11.00)
 • Συζήτηση με αφορμή την Ημέρα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και τις ωφελούμενές του και το Νομικό σύμβουλο του Συμβουλευτικού Κέντρου Λάρισας (01/12 , ώρα 15.30)
 • Δράση ευαισθητοποίησης-Βιωματικό Εργαστήρι με θέμα την έμφυλη βία σε συνεργασία με τις συμβούλους από το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Τεμπών- στο Σύλλογο Γυναικών Γόννων (15/12, ώρα 11.00)

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαρισαίων λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2013, ανήκει στο Επιχειρησιακό Περιφερειακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ “Θεσσαλία 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με φορέα υλοποίησης το Δήμο Λαρισαίων. Ανήκει στις δομές του δικτύου της ΓΓΔΟΠΙΦ για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της έμφυλης βίας, μαζί με άλλους 19 ξενώνες φιλοξενίας και 41 Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη τη χώρα. Ο Ξενώνας φιλοξενεί γυναίκες θύματα βίας ή και πολλαπλών διακρίσεων (άστεγες, πρόσφυγες, άνεργες, μονογονείς) μαζί με τα παιδιά τους (κορίτσια εως 18 και αγόρια έως 12 ετών). Λειτουργεί όλο το 24ωρο και παρέχει ασφαλή διαμονή και σίτιση, συμβουλευτική κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης, εργασιακή συμβουλευτική, υπηρεσίες παιδοψυχολόγου. Η διαμονή είναι βραχείας διάρκειας και έχει μεταβατικό χαρακτήρα. Μέσω της συμβουλευτικής επιτυγχάνεται η πολυεπίπεδη στήριξη της γυναίκας και των παιδιών της, ενώ απώτερος στόχος είναι η ενεργοποίηση και ενδυνάμωση των γυναικών ώστε να ανακτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους και να προχωρήσουν αυτόνομα στην κοινότητα.

24-11-2022
Αντίστροφη μέτρηση για το Χριστουγεννιάτικο Πάρκο των Ευχών στη Λάρισα

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου ανοίγει τις πύλες του Πάρκο των Ευχών, στο πάρκο του Αλκαζάρ, στην πόλη της Λάρισας.

Οι ετοιμασίες βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο, με τις εργασίες των δημιουργών των κατασκευών να κορυφώνονται, ενώ ήδη και ο χώρος του Αλκαζάρ, διαμορφώνεται ανάλογα.

Μετά από δυο χρόνια απουσίας, λόγω πανδημίας, το Πάρκο των Ευχών επιστρέφει, με πρωταγωνιστές τον «γκρινιάρη των Χριστουγέννων», την «Χιονάτη και τους επτά νάνους, τους «μαγους- ταχυδακτυλουργούς», τους Καλικάτζαρους, τον Αγιο Βασίλη.

Face painting, δραστηριότητες, ανιματέρ, παγοδρόμιο και παιγνίδια λούνα πάρκ και βεβαίως οι πανέμορφες κατασκευές, η φωτισμένη γέφυρα και το Χριστουγεννιάτικο δένδρο μέσα στην λίμνη συνθέτουν το Πάρκο των Ευχών.

Και όλα αυτά δίπλα στο κέντρο της πόλης της Λάρισας, γνωστής για την ζωντάνια της, την όμορφη εμπορική αγορά, τα υπέροχα cafe και καταστήματα εστίασης.

Για μια ακόμα φορά, ο Αη Βασίλης διάλεξε την πιο φωτεινή και παραμυθένια διαδρομή για να προσγειώσει το έλκηθρο του! Δυο χρόνια απουσίας, λόγω της πανδημίας, ήταν αρκετά για να σχεδιάσει τα πιο παραμυθένια Χριστούγεννα στο Πάρκο των Ευχών στην Λάρισα.

Κρατήστε την ημερομηνία! Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022, οι πύλες ανοίγουν! Το Πάρκο των Ευχών θα λειτουργήσει μέχρι την Τρίτη 3 Ιανουαρίου.

24-11-2022
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

24-11-2022
Διά-λογοι Έκφρασης - Εβδομάδα δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στο Λαογραφικό Μουσείο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με Αναπηρία (3/12) η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λάρισας (ΔΑΔ), διοργανώνουν σειρά δράσεων την εβδομάδα από 28/11 έως 2/12. Οι δράσεις τελούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 29 Νοεμβρίου και ώρα 18:30 εγκαινιάζεται η περιοδική έκθεση Διά-λογοι Έκφρασης και αμέσως μετά ακολουθεί εσπερίδα για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ σε χώρους Πολιτισμού και Εκπαίδευσης.

Η περιοδική έκθεση Διά-λογοι Έκφρασης πραγματώνει την επιθυμία του ανθρώπου να εκφράζεται διαχρονικά ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις προσωπικές ανάγκες του και σύμφωνα με τις συνθήκες του κοινωνικού γίγνεσθαι στο οποίο είναι ενταγμένος.

Τα έργα των παιδιών του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λάρισας (ΔΑΔ) διαλέγονται με αυθεντικά αντικείμενα από τις Συλλογές του Μουσείου και δημιουργούν μηνύματα και αναφορές. Οι δημιουργίες των παιδιών και τα χειροτεχνήματα της παράδοσης προσφέρουν γνώση, ψυχαγωγούν, αλλά και εμπνέουν τους επισκέπτες μαθητές να φιλοτεχνήσουν τα δικά τους σύγχρονα έργα, συμμετέχοντας έτσι σε αυτή την ιδιαίτερη «συνομιλία».

Εν συνεχεία, θα πραγματοποιηθεί εσπερίδα για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ σε χώρους Πολιτισμού και Εκπαίδευσης, η οποία απευθύνεται στο ευρύ κοινό και σε εκπαιδευτικούς. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Χαιρετισμοί των συνδιοργανωτών φορέων.

Ομιλίες:

Φανή Καλοκαιρινού, διευθύντρια Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας “Μουσεία και αναπηρία: προσβασιμότητα, εκπαίδευση, κοινωνική ενσωμάτωση”.

Σαρρή Χριστίνα, τελειόφοιτη Ψυχολογίας – Συγγραφέας
Γυναίκα με οπτική βλάβη, Χειρίστρια Σκύλου - οδηγού
Βιωματική ομιλία και κοινωνικό μοντέλο της αναπηρίας.

Σοφία Παπαϊωάννου, Ψυχολόγος PhD “Η διαφορετικότητα και η πρόσβαση στην εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες”.

Αγαθή Παπανδρέου, Ειδική Παιδαγωγός
“Η εκπαίδευση των ατόμων με διαταραχή αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ)”

Αλεξάνδρα Δαλάκα, εικαστικός ΕΑΕ “Η Τέχνη στο σχολείο μας -1ο Ειδικό Δ.Σ. Λάρισας για παιδιά με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές (ΔΑΔ)

Συντονισμός: Ειρήνη Γραφάκου- Εκπαιδευτικός ΕΑΕ
Η συμμετοχή στην εσπερίδα είναι δωρεάν.

Από την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου. η έκθεση Διά-λογοι Έκφρασης θα είναι επισκέψιμη από σχολικές ομάδες τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης και θα πραγματοποιούνται βιωματικά εργαστήρια.
Για δήλωση συμμετοχής τηλ. επικοινωνίας: 2410239446

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, αποτελεί ένα σύγχρονο «Μουσείο όλους». Τα τελευταία χρόνια σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα για ειδικές ομάδες, με στόχο την ανάπτυξη μιας ουσιαστικής επικοινωνίας μαζί τους, μέσα από εναλλακτικές προσεγγίσεις και βιωματικές εμπειρίες.

Έτσι εκπληρώνει την αποστολή του και λειτουργεί ως μέσο κοινωνικής και πολιτισμικής ένταξης μη προνομιούχων ατόμων και κοινωνικών ομάδων, δημιουργώντας συνθήκες ενσωμάτωσης και ισότιμης συμμετοχής στις πολιτιστικές υπηρεσίες και στα πολιτιστικά αγαθά.

Στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λάρισας για παιδιά με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές (ΔΑΔ), φοιτούν παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ)..

Μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία επιδιώκεται, όχι απαραίτητα να εξαλειφθούν οι δυσκολίες που απορρέουν της διαταραχής, αλλά να αντικατασταθούν με λειτουργικά ισοδύναμες αποδεκτές συμπεριφορές, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες, τα ειδικά ενδιαφέροντα και τις νησίδες δεξιοτήτων των μαθητών.

23-11-2022
Ο Δήμος συνεργάζεται με τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ετήσιας Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων, που συντονίζεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, η οποία φέτος έχει οριστεί για το διάστημα 19 έως 27 Νοεμβρίου με θέμα “Βιώσιμα Κλωστοϋφαντουργικά Προϊόντα”, ο Δήμος Λαρισαίων συνεργάζεται με τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας σε δράση ανακύκλωσης ειδών ιματισμού μέσα στις σχολικές μονάδες.

Η δράση, που σχεδιάστηκε μετά από πρωτοβουλία της Β/θμιας εκπαίδευσης Λάρισας, έχει τον τίτλο: “Και εγώ νοιάζομαι… ανακυκλώνω τώρα ρούχα και παπούτσια” και απευθύνεται τόσο στους μαθητές/τριες των σχολείων της Β/θμιας εκπαίδευσης όσο και στους εκπαιδευτικούς.

Με τη δράση αυτή οι μαθητές θα αποδείξουν ότι νοιάζονται όχι μόνο για το περιβάλλον, αφού συμμετέχοντας στην ανακύκλωση περιορίζουν τα απόβλητα που οδηγούνται σε ταφή και συνεισφέρουν στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων, αλλά και για τους συνανθρώπους τους, αφού η ανακύκλωση ρούχων ανταποδίδει στο Δήμο είδη πρώτης ανάγκης που το Κοινωνικό Παντοπωλείο μοιράζει σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Ο Δήμος Λαρισαίων είναι πάντα παρών σε δράσεις σαν κι αυτή, αφού είναι γνωστό ότι προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να αυξήσει τις επιδόσεις του στην ανακύκλωση, κάτι που αποτελεί στόχο λόγω περιβαλλοντικής συνείδησης και ταυτόχρονα είναι θεσμική του υποχρέωση.

Εξάλλου, η ανακύκλωση ρούχων αποτελεί παράδειγμα της ευαισθητοποίησης των Λαρισαίων δημοτών. Οι κάδοι ανακύκλωσης ειδών ιματισμού έχουν γίνει απαραίτητοι στους δημότες, οι οποίοι ζητούν να έχουν έναν κοντά στο σπίτι τους. Ήδη ο αριθμός τους ανέρχεται στους εκατόν είκοσι έναν (121) και σύντομα θα προστεθούν κι άλλοι εξυπηρετώντας καλύτερα κι άλλες γειτονιές.

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 η συλλογή των ειδών ιματισμού ήταν 85.018 τόνοι, κατά το αντίστοιχο διάστημα φέτος η ποσότητα ανέρχεται στους 123.681 τόνους, δηλαδή είναι αυξημένη κατά 45,5%.

Θυμίζουμε ότι η ανακύκλωση ρούχων οργανώνεται από την Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης με τη χωροθέτηση ειδικών κάδων που παραχωρεί η εταιρεία ανακύκλωσης EASTWEST, με την οποία ο Δήμος Λαρισαίων διατηρεί σύμβαση συνεργασίας, η οποία αναλαμβάνει και τη συλλογή του υλικού που κατόπιν προωθείται προς επαναχρησιμοποίηση ή/και ανακύκλωση.

Ειδικά για τη μαθητική δράση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων, η εταιρεία προτίθεται να συνδράμει σε μελλοντικές περιβαλλοντικές δράσεις των σχολείων που θα συμμετέχουν.

Με τη συνεργασία, λοιπόν, του Δήμου και της Β/θμιας εκπαίδευσης φιλοδοξούμε όχι μόνο να συγκεντρωθούν ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες ειδών ιματισμού αλλά και να καλλιεργηθούν ταυτόχρονα στους νέους μαθητές η περιβαλλοντική συνείδηση καθώς και αισθήματα ευθύνης και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο.

Για την ανακύκλωση ρούχων στο Δήμο Λαρισαίων δείτε πληροφορίες στο σύνδεσμο:
https://www.larissa.gov.gr/el/gia-tous-polites/anakyklvsh

23-11-2022
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

23-11-2022
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου (ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ-ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ) Τετάρτη 23/11/2022, ώρα 09:00 (λήξη ώρα 11:00)

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

23-11-2022
Βιωματικό εργαστήριο με τίτλο «Ψυχική υγεία και Τέχνη» στη Λογοτεχνική Γωνία

Στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ AnimACEd., που διοργανώνει η Πολιτιστική – Καλλιτεχνική ομάδα Πασπαρτού σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και υλοποιείται υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ, θα πραγματοποιηθεί, βιωματικό εργαστήριο με τίτλο «Ψυχική υγεία και Τέχνη», την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022, ώρα 19:00 – 21:30, στη Λογοτεχνική Γωνία (Γαληνού & Φαρμακίδου).

Animation= Εμψύχωση
Η μέθοδος του animation, είναι μια οπτική οφθαλμαπάτη της κίνησης και αυτό συμβαίνει εξαιτίας του φαινομένου της διατήρησης της εικόνας στο μάτι μας. Η κίνηση διαμορφώνει την εικόνα, η εικόνα μεταμορφώνεται σε βίντεο και το βίντεο γίνεται το μέσο επικοινωνίας μιας ιστορίας που ξεκίνησε από μια ιδέα. Έτσι ακριβώς όπως ξεκινάνε πολλά πράγματα στη ζωή μας.
Καλούμαστε σε αυτό το εργαστήρι να συναντήσουμε όλα εκείνα που κινούνται μέσα μας, και μέσα από τη διαδικασία της Τέχνης. Η τέχνη προάγει την έκφραση και δίνει τη σκυτάλη στη ψυχή να εκφραστεί.
Θα βρούμε και θα δημιουργήσουμε τους δικούς μας τρόπους έκφρασης.

(Το εργαστήρι θα έχει διάρκεια 2,5 ωρών και θα έχει περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων (έως 25άτομα).
Συντονίστρια: Δάκτυλα Στυλιανή Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt.
Για δήλωση συμμετοχής στείλτε μήνυμα με τα στοιχεία σας και ένα σύντομο βιογραφικό στο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

23-11-2022
«Η Μάγισσα Μπαχλεβίτσα» δίνει δύο τελευταίες παραστάσεις για το κοινό

Η κουκλοθεατρική παράσταση "Η μάγισσα Μπαχλεβίτσα" που τόσο αγαπήθηκε από τα παιδιά -αλλά και τους μεγάλους- τη χρονιά που μας πέρασε, θα ανέβει στη σκηνή για δύο ακόμη παραστάσεις για το κοινό, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου ώρα 18:00 και την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου ώρα 12:00, στο Κουκλοθέατρο στον Μύλο.

"Η μάγισσα Μπαχλεβίτσα" σπέρνει μύριες συμφορές, αλλά και του δειλινού τις χάρες, στον παραμυθένιο κόσμο του κουκλοθεάτρου. Πιστός της σύντροφος το μαύρο της κοράκι, που παρά το κράξιμό του για τη μαύρη κι άραχνη καρδιά της, σαν μαγεμένο το μυαλό του φτερουγίζει στη σκιά της.

Η υπόθεση του έργου

Μια μέρα, ένα κοριτσάκι, η Ελενίτσα, ξεμακραίνει από την αγκαλιά της γιαγιάς της, πέφτοντας στα χέρια της κακιάς μάγισσας Μπαχλεβίτσας.

Η γιαγιά είναι απαρηγόρητη μέχρι που εμφανίζεται ο Φασουλής και ο Ρεβίθης. Οι δύο φίλοι αναλαμβάνουν την άκρως επικίνδυνη αποστολή να ψάξουν για τη φίλη τους στο μαγεμένο δάσος, αψηφώντας τους κινδύνους.

Προσπερνώντας ζούμπερα, ερπετά, καπλάνια κι αραχνιασμένα ξόρκια, ορκίζονται να σώσουν την Ελενίτσα όσο κι αν φοβούνται! Και μα την αλήθεια, φοβούνται πάρα πολύ!
Και ο φόβος, φέρνει αγωνία κι η αγωνία δράση κι η δράση περιπέτεια κι η περιπέτεια κωμικοτραγικούς μπελάδες!

Στο μεταξύ, η μύτη της μάγισσας Μπαχλεβίτσας ιδρώνει, το κοράκι προσπαθεί κράζοντας να παραπλανήσει τους δύο φίλους, αλλά και να τους βοηθήσει να κλέψουν τη μαγική σκούπα της μάγισσας, ώστε να λυθούν και τα δικά του μάγια.

Θα προλάβουν να γλιτώσουν από τη μάγισσα όσο εκείνη κοιμάται τον ύπνο του ζοφερού της κακού δικαίου;
Θα νικήσει το καλό στο τέλος όπως σε κάθε παραμύθι;

Το παραμυθόδραμα «Η Μάγισσα Μπαχλεβίτσα» έγραψε ο γνωστός καραγκιοζοπαίκτης Μιχάλης Χατζάκης.

Το κείμενο αποτελεί ένα λογοτεχνικό διαμάντι και θα το απολαύσετε σε ειδική προσαρμογή για το κουκλοθέατρο από την κουκλοπαίκτρια Φωτεινή Καλούδη.

Πρωτότυπα σκηνικά, κοστούμια, έμμετρος ρυθμός, υπέροχη μουσική και πέντε νέες μαριονέτες, συνθέτουν μια μαγική, παραμυθένια Πολιτεία επί σκηνής!

Η κακιά μάγισσα Μπαχλεβίτσα και ο συμβολικός της χαρακτήρας, κάνει τις καρδούλες των παιδιών να χτυπούν δυνατά.

Πότε από αγωνία και πότε από συγκίνηση, τα παιδιά ζουν το παραμύθι και συμμετέχουν στην ιστορία σε όλη τη διάρκεια της παράστασης.

Το κοράκι καλείται να προετοιμάσει τους θεατές για επερχόμενους κινδύνους, μα και να τους προβληματίσει και το καλό και το άδικο.
Ο Φασουλής και ο Ρεβίθης, κλασικοί ήρωες παραμυθιών, μέσα από τους ξεκαρδιστικούς διαλόγους και τους μοναδικούς χαρακτήρες τους, οδηγούν τα παιδιά σε μία ταύτιση με τους ήρωες.

Και στο τέλος, τα παιδιά δίνουν τη λύση, όπως πάντα.
Είσοδος: 3 ευρώ, δημοτικό εισιτήριο - Δεν θα γίνουν κρατήσεις.

23-11-2022
Όποιος ψάχνει την αλήθεια να ακούει παραμύθια... Λέσχη Αφήγησης στη Λογοτεχνική Γωνία

Η Λέσχη Αφήγησης της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και η ομάδα αφήγησης “ΑΙΣΩΠΟΣ”, περιμένει τους φίλους των παραμυθιών από 6 - 106 ετών, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου και ώρα 11:00, στη Λογοτεχνική Γωνία (Γαληνού και Φαρμακίδου) να ξετυλίξουν μαζί το κουβάρι των λαϊκών παραμυθιών που ξεκινούν από την Ελλάδα και φτάνουν μέχρι την μακρινή Κίνα.

Ήρωες της θάλασσας και της στεριάς, σουσουράδες, δράκοι και σκληρόκαρδες κυράδες, θα παρελάσουν χαρίζοντας εικόνες μαγικές , παραμυθένιες από ένα κόσμο άχρονο, όπου τα αδύνατα γίνονται δυνατά!

Σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο των παραμυθιών, οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να αφήσουν το μυαλό τους να ταξιδέψει με καράβια και γαλέρες, να πετάξει από κλαδί σε κλαδί , να καλπάσει με άλογα σε δάση μακρινά και ανεξερεύνητα, να μπει σε σπηλιές έργων τέχνης, καλλιεργώντας έτσι τη φαντασία τους, γιατί όπως είπε και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν «Η φαντασία είναι πιο σημαντική από την γνώση».

Οι αφηγήσεις των παραμυθιών γίνονται το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα από τις 11:00 -13:00.

Η ομάδα αφήγησης “ΑΙΣΩΠΟΣ“ αποτελείται από τους Δημοσθένη Χαρούλη , Παναγιώτα Καλοτραπέζη, Βασιλική Ζέρβα, Σπυριδούλα Χαρούλη και Λία Λόκα.

22-11-2022
ΔΕΥΑΛ - Διακοπή νερού (Τετάρτη 23/11/2022, ώρα 09:00-13:00)

Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ανακοινώνει ότι την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου και από ώρα 9:00 έως 13:00 θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης στη συνοικία της Φιλιππούπολης λόγω εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης και συγκεκριμένα στις παρακάτω οδούς:

 • Αναστασοπούλου (από Αργυρακούλη έως Ιωαννίνων)
 • Ιωαννίνων (από Αναστασοπούλου έως Χατζημιχάλη)


Λάρισα, 22 Νοεμβρίου 2022

22-11-2022
Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής (ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ-ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ) Τρίτη 22/11/2022, ώρα 12:30

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

22-11-2022
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

22-11-2022
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Προμήθεια επίσωτρων ελαστικών
22-11-2022
Δ. Λαρισαίων: Επισκευές και συντηρήσεις πεζοδρομίων 600.000 ευρώ

Σε νέο έργο επισκευών και συντηρήσεων πεζοδρομίων, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, με ίδιους πόρους, προχωρά ο Δήμος Λαρισαίων.

Ειδικότερα, σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λαρισαίων, την περασμένη εβδομάδα, εγκρίθηκε η διενέργεια διαγωνισμού του έργου.

Σύμφωνα με την μελέτη του έργου, θα δρομολογηθούν εργασίες για την κατασκευή νέων και αντικατάσταση πεζοδρομίων σε διάφορα σημεία της πόλης.

Ενδεικτικά, προβλέπεται η κατασκευή νέων πεζοδρομίων πέριξ του σχολικού συγκροτήματος του 6ου Γυμνασίου και 6ου Λυκείου, επίσης γύρω από το σχολικό διδακτήριο του 25ου Δημοτικού Σχολείου και στην οδό Ιωαννίνων, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία μέχρι τη συνοικία του Αγίου Θωμά.

Σε σχετική του δήλωση ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, υπεύθυνος του τμήματος Συντηρήσεων και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Θ. Αδαμόπουλος, τόνισε τα εξής:

«Ο Δήμος Λαρισαίων, ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κυρίως λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους, συνεχίζει να υλοποιεί έργα από ίδιους πόρους. Πρόκειται για έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών κυρίως στις συνοικίες. Ευχαριστώ όλους τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Λαρισαίων για την αποδοτική συνεργασία για την υλοποίηση του μεγάλο έργο που υλοποιείται στον Δήμο μας».

22-11-2022
Τις γιορτές θα τις περάσουμε μαζί! - Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού

Μετά από δυο χρόνια... σιωπής, οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, για μικρούς και μεγάλους, από το Άναμμα των Φώτων του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Κεντρική πλατεία, μέχρι την Αλλαγή του Χρόνου στο Φρούριο, θα πραγματοποιηθούν κανονικά!

Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στις 20:00, με το Άναμμα και τη συναυλία των Locomondo θα ανοίξει η αυλαία του φετινού εορταστικού προγράμματος.
Locomondo, ένα από τα πιο γνωστά, νεανικά και αγαπημένα συγκροτήματα στην Ελλάδα, έρχεται στην πόλη μας, για να μας χαρίσει ένα αξέχαστο χριστουγεννιάτικο πάρτι.
Την εκδήλωση θα ανοίξει η Φιλαρμονική του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.
Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης θα απευθύνει ευχές, θα αναφερθεί στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων και θα αρχίσει η γιορτή που θα κρατήσει έναν ολόκληρο μήνα.

Τον καινούριο χρόνο θα τον υποδεχθούμε φέτος μαζί, με φαναράκια, κόκκινο κρασί, βασιλόπιτα και συναυλία της Ρένας Μόρφη, στο Φρούριο. Παρέα με τη μπάντα της και τις ξεσηκωτικές μουσικές τους, παρουσιάζουν ένα μοναδικό live.
Η Ρένα Μόρφη, με τη βελούδινη φωνή και την τόσο ξεχωριστή και μοναδική σκηνική παρουσία, τις λάτιν διασκευές λαϊκών τραγουδιών και τις πολλές ραδιοφωνικές της επιτυχίες, αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση στο ελληνικό τραγούδι.

Υπόλοιπες εκδηλώσεις

Δημοτικό Ωδείο Λάρισας
Νέο έργο
Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στις 21:00 θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό, το νέο έργο του Γιάννου Αίολου «Τάνγκος του Μαγικού Ρεαλισμού».
Ο Γιάννος Αιόλου συνθέτει τα «Τάνγκος του Μαγικού Ρεαλισμού», εμπνευσμένα από το κίνημα του Μαγικού Ρεαλισμού της Λατινικής Αμερικής που στη λογοτεχνία εκφράστηκε μέσα από το έργο του Χόρχε Λουΐς Μπόρχες, του Μαρκές, της Ιζαμπέλα Αλιέντε, ενώ στη ζωγραφική μέσα από το έργο της Φρίντα Κάλο, αλλά και πολλών άλλων καλλιτεχνών. Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας.

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022 – 20:30
My name is Bond – Αφιέρωμα για τα 60 χρόνια ταινιών James Bond
Οπτικοακουστική παράσταση διάρκειας 50 λεπτών με αποσπάσματα από τις ταινίες του James Bond. Το project είναι εργασία του καθηγητή του ΔΩΛ Θάνου Φυσέκη με τη βοήθεια υπολογιστών, ενώ ο ίδιος θα παίζει ταυτόχρονα live σαξόφωνο.

Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022 – 20:30
Λαϊκή Ορχήστρα του ΔΩΛ «Μια ανάσα, μια πνοή»
Ένα αφιέρωμα στην μεγάλη μας Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, tη λαϊκή στιχουργό που σημάδεψε με την πένα της τον λαϊκό μας πολιτισμό του 20ού αιώνα.
Οι συντελεστές: Αλέξανδρος Τσιωνάς (φωνή), Αντωνία Βισβίκη (φωνή), Βαγγέλης Τσιαπλές (μπουζούκι), Κώστας Ταμβακάς (μπουζούκι), Σπύρος Καβαλλιεράτος (κιθάρα-φωνή), Νίκος Έξαρχος (πιάνο), Πέτρος Παππάς (φλάουτο-μπαγλαμά), Γιώργος Αγγελάκης (ακορντεόν), Γιάννης Μακρυγιάννης (κρουστά), Νάνση Χατζή (κοντραμπάσο). Έκτακτη συμμετοχή Λίνα Νούτσου (φωνή). Αφήγηση:Μαρσέλα Λένα.
Επιμέλεια εκδήλωσης: Κώστας Ταμβακάς.

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022 – 8:30
Παιδική Χορωδία και Φυτώριο ΔΩΛ
Τα τμήματα της Παιδικής Χορωδίας παρουσιάζουν ένα χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα που μας ταξιδεύει μελωδικά στην ταινία «Πολικό Εξπρές» καθώς και τη «Μελωδία της Ευτυχίας». Το μήνυμα των Χριστουγέννων μεταδίδεται με χαρούμενες καμπάνες, ενώ προσπαθούμε να «ακούσουμε» τον κόσμο με ένα διαφορετικό τρόπο και τη χρήση νοηματικής μέσα από το «Can you hear me?» του Bob Chilcott.
Παράλληλα, από τις κλασικές χριστουγεννιάτικες μελωδίες δεν λείπει το αγαπημένο ελαφάκι των παιδιών, ο «Ρούντολφ» με μια ερμηνεία πιο παιχνιδιάρικη και τζαζ .
Συνοδεύουν: Ιωάννα Σιοπούδη στο πιάνο, μαθητές της τάξης κρουστών Γ. Μακρυγιάννη στα κρουστά.

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022 – 20:30
ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
«Χριστούγεννα με τη Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας»

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών, το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και ο Σύλλογος Φίλων Συμφωνικής Ορχήστρας, παρουσιάζουν τη μεγάλη εορταστική συναυλία της ΣΟΛ, με τίτλο «Χριστούγεννα με τη Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας», στην αίθουσα συναυλιών ΔΩΛ.

Στο πρώτο μέρος θα ακουστεί η συμφωνία “Linzer” του W. A. Mozart και στο δεύτερο, χριστουγεννιάτικα τραγούδια, μια σουίτα που γράφτηκε για τη συγκεκριμένη συναυλία από τον συνθέτη Σπύρο Δεληγιαννόπουλο, καθώς επίσης και ένα μικρό αφιέρωμα στον συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου που επιμελήθηκε και ενορχήστρωσε ο Μάριος Αντωνίου. Μουσική διεύθυνση: Χρήστος Κτιστάκης.

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022 – 20:30
«Xmas Junior»
Οι Μαθητικές Ορχήστρες «Μανόλης Καλομοίρης» και «Δημήτρης Μητρόπουλος» και η SOL Junior παρουσιάζουν χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους! Μουσική διεύθυνση: Χρήστος Κτιστάκης

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022 – 20:30
Σχολή παραδοσιακής μουσικής
Η Σχολή παραδοσιακής μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας θα πραγματοποιήσει συναυλία με τίτλο "Χριστούγεννα στην Ελλάδα" με παραδοσιακά κάλαντα και τραγούδια.
Συμμετέχει η χορωδία της παραδοσιακής σχολής, με τη συνοδεία ορχήστρας που αποτελείται από μαθητές της σχολής.
Συντελεστές της εκδήλωσης οι καθηγητές: Κουσκουρίδας Σταύρος, Μαυραντζάς Απόστολος, Παπαδημητρίου Κώστας, Λήδα Τσούκα.

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022 – 20:30
Μικτή Χορωδία του ΔΩΛ και Ορχηστρικό Σύνολο
«και επί γης ειρήνη…»
Εορταστική συναυλία με επίκαιρο πρόγραμμα, ανάλογο με το κλίμα των ημερών, που περιλαμβάνει ύμνους, κάλαντα και τραγούδια απ’ όλο τον κόσμο. Σολίστ η σοπράνο Ιωάννα Τσιλιμίγκα. Πιάνο: Ιωάννα Σιοπούδη. Διευθύνει ο Δημήτρης Καρβούνης.

Δημοτικός Κουκλοθίασος Τιριτόμπα “Η ωραία Κοιμωμένη”
Για τους μικρούς μας φίλους, ο Δημοτικός Κουκλοθίασος Τιριτόμπα, παρουσιάζει τη νέα του παραγωγή “Η ωραία Κοιμωμένη” του Σαρλ Περό, στο Κουκλοθέατρο στον Μύλο, τις ημερομηνίες: Σάββατο 17/12 ώρα 18.00 (πρεμιέρα), Κυριακή 18/12 ώρα 12.00 , Παρασκευή 23/12 ώρα 18.00, Τρίτη 27/12 ώρα 18.00, Τετάρτη 28/12 ώρα 18.00, Πέμπτη 29/12 ώρα 18.00, Παρασκευή 30/12 ώρα 18.00.

Μύλος του Παππά
Στον Μύλο του Παππά από τις 15-18 Δεκεμβρίου με ώρες λειτουργίας 12:00 – 21:00, θα λάβει χώρα χριστουγεννιάτικο μπαζάρ όπου θα μπορείς να πάρεις δώρα για τους αγαπημένους σου και να απολαύσεις το ζεστό κρασί σου στον προαύλιο χώρο, παρέα με μουσική και εκδηλώσεις που θα συμβαίνουν κάθε μέρα! (face painting, κατασκευές, παραμύθια για παιδιά κλπ.)

«Εγώ & Εσύ, μαζί!...για καλό σκοπό»
Επίσης, το Σάββατο 17/12/22 και ώρα 11:00 στο κεντρικό κτήριο του Μύλου του Παππά, θα πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση που πρεσβεύει την αλληλεγγύη με τίτλο «Εγώ & Εσύ, μαζί!...για καλό σκοπό» που περιλαμβάνει μπαζάρ χειροποίητων αντικειμένων, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν σε φορείς που προσφέρουν υπηρεσίες στον άνθρωπο και στην κοινότητα, ενώ θα συγκεντρωθούν ρούχα, τρόφιμα (μακράς διάρκειας) και παιχνίδια.
Οι φορείς που θα ενισχυθούν είναι ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λάρισας και το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων.

Λογοτεχνική Γωνία
Στη Λογοτεχνική Γωνία (Φαρμακίδου & Γαληνού), η χορογράφος και χορεύτρια Ρούλα Καραφέρη παρουσιάζει σε κείμενο- σκηνοθεσία του Νικόλα Ντάβα “Φαίδρα”, ένα θεατρικό έργο βασισμένο στον μύθο, στον έμμετρο ποιητικό λόγο και την κίνηση. Στις 27-28/12/22 και 3-4/1/2023.

Δημοτική Σχολή Μπαλέτου: Ανοιχτά μαθήματα
Η Δημοτική Σχολή Μπαλέτου ντύνεται στα γιορτινά της και διοργανώνει ανοιχτά μαθήματα των τάξεων της Σχολής από τις 14 έως και τις 22 Δεκεμβρίου. Τα ανοιχτά μαθήματα πραγματοποιούνται σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα της Σχολής, την κανονική ημέρα και ώρα διεξαγωγής των μαθημάτων, απευθύνονται στις οικογένειες των μαθητών, αλλά και σε κάθε φίλο του χορού που θέλει να παρακολουθήσει την πραγμάτωση και εξέλιξη ενός μαθήματος κλασικού ή σύγχρονου χορού.

Λαογραφικό Μουσείο: εκπαιδευτικά προγράμματα
Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας οργανώνει στις 19, 20 και 21 Δεκεμβρίου 2022, τις ώρες 9:30 – 10:45 και 11:00 – 12:15,
δύο εορταστικά εκπαιδευτικά προγράμματα εθιμικού κύκλου. Την Δευτέρα 19/12 και την Τρίτη 20/12, για μαθητές ηλικίας 5-10 ετών, με τίτλο: «Έρχονται Χριστούγεννα…Καλικατζαράκια εν δράσει!»

Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, για μαθητές ηλικίας 6-12 ετών, με τίτλο: «Ευχές, δεντροστολίσματα και η γιορτή αρχίζει…. Χριστούγεννα μυρίζει». Σε συνεργασία με το Μικρό Μουσείο Σπηλιάς.

Μουσείο Σιτηρών & Αλεύρων: εκπαιδευτικά προγράμματα
Το Μουσείο Σιτηρών & Αλεύρων θα πραγματοποιήσει τη χριστουγεννιάτικη δράση για μικρούς και μεγάλους πολίτες “Χρονοκάψουλα 2022 για την πόλη της Λάρισας – Ένας θησαυρός για το μέλλον!” Η δράση θα ξεκινήσει στις 9/12/2022 και θα διαρκέσει μέχρι τις 9/1/2023, στις ώρες και ημέρες λειτουργίας του Μουσείου. Επίσης, το χριστουγεννιάτικο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 7-12 ετών «Χρονοκάψουλα θα φτιάξω και στον χρόνο θα πετάξω!» το Σάββατο 10/12 και 17/12 και την Κυριακή 18/12/2022 στις 11:00.

Τις γιορτές φέτος, θα τις περάσουμε μαζί!

Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων

22-11-2022
Δράσεις για παιδιά στο 2ο Φεστιβάλ AnimACED

Στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ AnimACED. που διοργανώνει η Πολιτιστική – Καλλιτεχνική ομάδα Πασπαρτού σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, που υλοποιείται υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ, παρουσιάστηκε την Κυριακή, η μουσικοθεατρική παράσταση «Ο μύθος της Περσεφόνης», με τη συμμετοχή των παιδιών.

Με τη χρήση μουσικής και κινούμενων εικόνων οι μικροί μας φίλοι είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν την ιστορία του μύθου, να ψυχαγωγηθούν και να παίξουν, γεμίζοντας το ζεστό και φιλόξενο χώρο της Λογοτεχνικής Γωνίας, με χαρούμενες φωνούλες και παιδικά τραγουδάκια.


Οι παιδικές δράσεις του Φεστιβάλ συνεχίζονται κι αυτή την εβδομάδα με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει τις εξής:

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 , Εργαστήρι Καλικατζούρα

 • 11.00 – 12.00 Κατασκευάζουμε φιγούρες κινουμένων σχεδίων
 • 12.00 – 13.00 Διαδραστική παράσταση για παιδιά ‘’Τα καινούρια ρούχα του βασιλιά’’

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, Λογοτεχνική Γωνία

 • 11.00 – 13.30 Εργαστήριο animation για παιδιά και γονείς , με το Σπύρο Σιάκα (Αναπληρωτή Καθηγητή animation, Πα.Δ.Α / σκηνοθέτη animation).

Οι θέσεις είναι περιορισμένες, για κράτηση στέλνετε μήνυμα με το όνομα του εργαστηρίου ή της δράσης στο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

22-11-2022
“In Nomine”: Συναυλία καθηγητών του ΔΩΛ - Προπώληση εισιτηρίων

Το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, ως ένα από τα σημαντικότερα ιδρύματα μουσικής εκπαίδευσης και παροχής μουσικού πολιτισμού στην πόλη μας, διοργανώνει μία εξαιρετική συναυλία με σπουδαίους καλλιτέχνες, οι οποίοι ανήκουν στο εκπαιδευτικό προσωπικό του.

Ο Στέλιος Κοτρώτσιος (κλαρινέτο και μπάσο κλαρινέτο), ο Νίκος Νικολαΐδης (βιολοντσέλο) και η Ιωάννα Σιοπούδη (πιάνο), ενώνουν τις μουσικές αισθήσεις και δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν ένα απαιτητικό, αλλά και πολύ ελκυστικό πρόγραμμα, για το οποίο αναφέρουν:

«Μια ιδιαίτερη και απροσδόκητη σκηνή των προβών μας ήταν η στιγμή που συνειδητοποιήσαμε ότι ένα κεντρικό και ξεχωριστό μουσικό θέμα του έργου της Cecilia Mcdowall, ανήκει αυτούσιο σε ένα από τα σπουδαία κουαρτέτα του μεγάλου Ludwig van Beethoven. Βασικό όμως, μέρος του προγράμματος μας, αποτελεί και το τρίο No. 4, Op. 11 του Γερμανού συνθέτη.

Ήταν μια στιγμή που γεφύρωσε τις μουσικές μας επιλογές δίνοντας κι άλλο νόημα στην προσπάθεια μας...».
Στη συναυλία μουσικής δωματίου “In Nomine” θα ακουστούν έργα για τρίο των L.v Beethoven, M. A. Turnage, C. Mcdowall, M, Tajcevic, M. Ilies και J. Bull.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022 στις 20:30 στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.

Είσοδος 5€.
Φοιτητικά/ μαθητικά/ ανέργων Δωρεάν.
Προπώληση εισιτηρίων για τη συναυλία μουσικής δωματίου "In Nomine" την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 20.30:
Τρίτη 22/11 -- 10.00 - 13.00 (2ος όροφος του ΔΩΛ)
Τετάρτη 23/11 -- 10.00 - 13.00 (2ος όροφος του ΔΩΛ)
9.00 - (Αίθριο)

22-11-2022
Κάλεσμα για συμμετοχή στο 8o Φεστιβάλ Open Nights 2023 «ΕΡΩΣ»

Η ομάδα χορού Off Art - Σκηνικές Παρουσίες και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, καλούν και προσκαλούν επαγγελματίες εικαστικούς, performers, σκηνοθέτες, χορογράφους, μουσικούς κτλ., να καταθέσουν προτάσεις συμμετοχής στο 8o Φεστιβάλ Open Nights.

Η κεντρική του παρουσίαση θα γίνει την Άνοιξη του 2023 στη Λάρισα και το θέμα του είναι «ΕΡΩΣ».

Όλοι σχεδόν οι κλασικοί συγγραφείς, καλλιτέχνες και φιλόσοφοι ασχολήθηκαν με το θέμα, ενώ η ερωτική εικόνα αποτελεί μέρος της ιστορίας της τέχνης από την αρχαιότητα.

Όμως τι στ’ αλήθεια θεωρούμε σήμερα ερωτικό; Πώς προσλαμβάνουν οι σύγχρονοι καλλιτέχνες την επιθυμία και την οικειότητα;

Tο θέμα, μας ενδιαφέρει κυρίως, ως κοινωνικό-πολιτισμικό φαινόμενο, ως ενόρμηση ελεύθερη από την ενστικτώδη πίεση της αναπαραγωγής του είδους και ως πρωταρχική ζωτική δύναμη.

Υπάρχει ανάγκη να ανοίξουμε συζήτηση και για την καταπίεση αυτής της ενόρμησης, που πάνω της θεμελιώνεται ο πολιτισμός. Για τον χριστιανικό φόβο προς τον ερωτισμό και την περιφρόνηση για το σώμα, αλλά και τη σημερινή μετάλλαξη αυτής την ενόρμησης μέσα από την υπερσυνδεσιμότητα και υπερδικτύωση.

Τέλος, για τη διάκριση του ερωτισμού από την πορνογραφία, αλλά και για τα σεξουαλικά πρότυπα που προσπαθεί να μας επιβάλει το πατριαρχικό μοντέλο κοινωνίας που ζούμε.

Το φεστιβάλ Open Nights είναι το μοναδικό δια-καλλιτεχνικό και διεπιστημονικό φεστιβάλ με πυρήνα την Κεντρική Ελλάδα. Παίρνουν μέρος επαγγελματίες των εικαστικών και παραστατικών τεχνών από τη χώρα μας και το εξωτερικό και επιστήμονες διαφόρων κατευθύνσεων, ενώ συνεργάζεται και με άλλα φεστιβάλ και ανεξάρτητους θεσμούς. Βασίζεται σε μια ομαδική εικαστική και φωτογραφική έκθεση που δημιουργεί, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται performances χορού, θεάτρου, μουσικής και ποίησης, και γίνονται εργαστήρια και residencies, διαλέξεις/συζητήσεις, προβολές κ.ά.

Στόχος του φεστιβάλ, είναι ο ανοικτός διάλογος των Τεχνών με την πόλη της Λάρισας, την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και την κοινωνία γενικότερα, αναζητώντας την εξάλειψη της διάκρισης μεταξύ τέχνης και ζωής.

Οι δημιουργοί που ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος, παρακαλούνται να στείλουν στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. έως τις 31/1/2023:

 • την πρότασή τους, σε σχέση με το θέμα και τους στόχους του φεστιβάλ, συνοδευόμενο από οπτικό υλικό (links για βίντεο/ φωτογραφίες κτλ).
 • Αναλυτικό βιογραφικό
 • παρουσίαση του έργου τους έως σήμερα συνοδευόμενο από οπτικό υλικό (links για βίντεο/ φωτογραφίες κτλ).

Περισσότερες πληροφορίες για προηγούμενες διοργανώσεις:
https://www.opennightsfestival.com και http://offart.gr
https://www.facebook.com/OpenNights-offArt

22-11-2022
Δ. Λαρισαίων: Πρωτοποριακή διαβούλευση με τους πολίτες για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του 2023

Ο Δήμος Λαρισαίων πρωτοπορεί πραγματοποιώντας τη διαβούλευση για τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του οικονομικού έτους 2023 μέσω τηλεδιάσκεψης, την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 7:00 μ.μ.

Αποτελεί μια πολύ σημαντική διαδικασία κατά την οποία τα τοπικά συμβούλια με τους δημότες και εκπροσώπους αθλητικών, πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων θα καταθέσουν προτάσεις για έργα, υποδομές και δράσεις για το επόμενο έτος.

Όλοι οι πολίτες μπορούν να παρακολουθήσουν ζωντανά αλλά και να συμμετέχουν στις διαδικασίες του Δήμου από όπου κι αν βρίσκονται, μέσω του υπολογιστή, του τάμπλετ ή του έξυπνου κινητού τους τηλεφώνου (smartphone).

Η παρακολούθηση και συμμετοχή είναι εφικτή μέσα από τους παρακάτω συνδέσμους (links):

 • Google Meet για ενεργή συμμετοχή με video και ήχο: https://meet.google.com/ogs-rfoo-goe
 • Σελίδα του Δήμου Λαρισαίων στο Facebook (live streaming video)
 • Κανάλι YouTube του Δήμου Λαρισαίων (live streaming video)

Η πρωτοβουλία του Δήμου Λαρισαίων, με την υποστήριξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Novoville, έχει ως στόχο να ενισχύσει το δημόσιο διάλογο και να διευκολύνει σημαντικά τον ενεργό ρόλο των πολιτών στον καθορισμό των προτεραιοτήτων του Δήμου, δίνοντας “διαδικτυακό βήμα” στους συμπολίτες μας για να καταθέσουν τις ιδέες, τις προτάσεις αλλά και την κριτική τους.

“Ο Δήμος μας συνεχίζει να πρωτοπορεί και να ενσωματώνει νέες τεχνολογίες στις διοικητικές του δομές. ‘Οραμα και στόχος μας είναι η γνώμη των πολιτών να ακούγεται ακόμα πιο δυνατά και η επικοινωνία τους με το Δήμο να γίνεται άμεσα, από όπου κι αν βρίσκονται. Ευελπιστούμε φέτος να υπάρξει από όλους τους συμπολίτες μας μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή, ώστε να αναδειχθούν τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του Δήμου, καθώς και ιδέες που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα όλων μας”, επισημαίνει ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα, τα υπό διαβούλευση Θέματα και τις Οδηγίες Διεξαγωγής της τηλεδιαβούλευσης.

22-11-2022
Ολοκληρώθηκε το τουρνουά πόλο κατηγορίας εφήβων στο Δημοτικό Κολυμβητήριο της Νέας Πολιτείας

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το τουρνουά κατηγοριών εφήβων «1st Larissa Water Polo Tournament» που διοργανώθηκε από τον Δήμο Λαρισαίων στο κολυμβητήριο Νεας Πολιτείας στις 19 και 20 Νοεμβρίου 2022.

Η τελική κατάταξη των ομάδων είναι η εξής:

1η θέση ΠΑΟΚ, 2η θέση Παναθηναϊκός, 3η θέση Πανιώνιος.

Τις απονομές στις ομάδες έκανε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Λαρισαίων κ. Θάνος Αδαμόπουλος.

Το τουρνουά θα συνεχιστεί με την κατηγορία Παίδων στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2022. Θα συμμετάσχουν οι ομάδες ΝΟ Λάρισας, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός, ΝΟ Πατρών.

21-11-2022
Δ. Λαρισαίων: Φυτεύονται 211 νέα δένδρα σε Πάρκο Χρωμάτων και Σαρίμβεη

Περισσότερα από διακόσια νέα δένδρα (211 για την ακρίβεια) φυτεύει η Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων στο Πάρκο των Χρωμάτων (πρώην Χατζηχαλάρ) και στην οδό Σαρίμβεη.

Ειδικότερα, θα αντικατασταθούν ξερά και άρρωστα δένδρα, με νέα. Ολες οι εργασίες, που θα διαρκέσουν μέχρι και τα μέσα της εβδομάδας, γίνονται με αυτεπιστασία από την Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων, ενώ όλα τα δένδρα που θα φυτευτούν προέρχονται από το Φυτώριο της Υπηρεσίας.

21-11-2022
ΔΕΥΑΛ - Διακοπή νερού (Τετάρτη 23/11/2022, ώρα 09:00-14:00)

Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ανακοινώνει ότι την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου και από ώρα 9:00 έως 14:00 θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης στη συνοικία της Φιλιππούπολης λόγω εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης και συγκεκριμένα στις παρακάτω οδούς:

 • Παπαζαχαρίου (από Ελευθερίας έως Χατζημιχάλη)
 • Χατζημιχάλη (από Ιωαννίνων έως Θεοπόμπου)
 • Πανάγου
 • Τσιγάρα
 • Κυδωνίων
 • Αβύδου
 • Μπακοπούλου
 • Σπανούδη
 • Λιόλη
 • Τερζούδη
 • Αλκύνθης
 • Καρφή (από Ιωαννίνων έως Λιόλη)
 • Τσοκάλου
 • Γούλα
 • Δενδράμη
 • Πάροδος Παπαζαχαρίου
 • Θεοπόμπου (από Σπανούδη έως Λαγού)
 • Ιωαννίνων (από Αλκύνθης έως Δενδράμη)

  Λάρισα, 21 Νοεμβρίου 2022
21-11-2022
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Προμήθεια διαφόρων ανταλλακτικών, για τις ανάγκες επισκευής των κάδων απορριμμάτων του ∆ήμου Λαρισαιων

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

21-11-2022
Η Λάρισα πρωταθλήτρια πόλη σε αριθμό συμμετεχόντων και προγραμμάτων Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης

Με ιδιαίτερα αυξημένη συμμετοχή των πολιτών συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για τα προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων που υλοποιεί ο Δήμος Λαρισαίων μέσω της Διεύθυνσης Παιδείας, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (διά της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης) και το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης.

Οι αιτήσεις συμμετοχής των πολιτών ξεπέρασαν έως σήμερα τις 1500 ενώ συνεχίζεται η διαδικασία συμμετοχής των ενδιαφερομένων.

Να σημειωθεί ότι βρίσκονται σε εξέλιξη 8 τμήματα στα ακόλουθα θεματικά αντικείμενα: «Ιταλικά για Τουρισμό», «Κοπτική-Ραπτική», «Βασικά Γερμανικά Α1», «Βασικά Γαλλικά Α1», «Ηλεκτρονικά Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης», «Τοπικοί Παραδοσιακοί Χοροί», «Σύγχρονες Τραπεζικές Συναλλαγές», « Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής», έχουν ολοκληρωθεί 4 τμήματα «Αγωγή Υγείας-Πρώτες Βοήθειες», «Κοπτική-Ραπτική», «Άθληση στην Τρίτη Ηλικία», «Διαμόρφωση και Διακόσμηση Εσωτερικών Χώρων», ενώ προγραμματίζονται 7 τμήματα «Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα», «Βασικά Γαλλικά Α2», «Διαχείριση Εργασιακού Άγχους», «Εκπαίδευση Μεταναστών», «Εργαστήρι Ψηφιδωτού», «Εικαστικό Εργαστήρι» & «Αγωγή Υγείας-Πρώτες Βοήθειες».

Επίσκεψη στα ιδιαίτερα δημοφιλή τμήματα της δημιουργικής γραφής και της κοπτικής-ραπτικής με εκπαιδευτές τους κ.κ. Καππέ Αντωνία και Καρανάσιο Χρήστο πραγματοποίησαν ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Παιδείας & Διά Βίου Μάθησης κ. Δημήτρης Δεληγιάννης και η Διευθύντρια Παιδείας κα. Σταυρούλα Μπαξεβάνου, οι οποίοι μίλησαν με εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους τονίζοντας ότι η μάθηση είναι μια διαδικασία που δε σταματά ποτέ και ότι ο Δήμος Λαρισαίων θα συνεχίζει να δημιουργεί ευκαιρίες μάθησης για όλους.Τα τμήματα ενηλίκων λειτουργούν πρωινές ή/και απογευματινές ώρες είτε στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Λαρισαίων είτε διαδικτυακά. Σύντομα θα λειτουργήσουν προγράμματα σε σχολικά συγκροτήματα τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και σε κατά τόπους γειτονιές, ενταγμένα στη λογική του προγράμματος «Ανοιχτά Σχολεία».

Η Λάρισα ως «Πόλη που Μαθαίνει» υποστηρίζει, ενισχύει και προάγει κάθε διαδικασία τυπικής και άτυπης μορφής μάθησης καθώς τα τελευταία 6 χρόνια έχει επενδύσει σε δράσεις εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και δημιουργικής απασχόλησης του ελεύθερου χρόνου για τα παιδιά της πόλης, τους γονείς, τους εργαζόμενους, τα άτομα 3ης ηλικίας, τους ανέργους και άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, σε συνεργασία τόσο με Ινστιτούτα και Φορείς, όσο και με δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς της πόλης.

Τα προσφερόμενα προγράμματα μπορούν να παρακολουθήσουν ενήλικες, ανεξαρτήτως χώρας καταγωγής, ηλικίας και μόρφωσης.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στον παρακάτω σύνδεσμο, όπου μπορείτε να δείτε και τα προσφερόμενα προγράμματα:
https://docs.google.com/forms/d/15QXVNSLhbquS0GR0Fmz499ZmNTqX4pj-tU30_0diE0M/edit

Όσοι δεν έχουν την δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής ή/και για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (Τμήμα Δια Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Παιδείας) και ώρες 08:00 – 14:00:
Τηλ.: 2410680249, 2410680250, 2410680251
Ταχ. Διεύθυνση: Ρούσβελτ & Οικονόμου Εξ Οικονόμων 8Α, 3ος όροφος
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τηρείται σειρά προτεραιότητας.

21-11-2022
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

21-11-2022
1/2022 Συνεδρίαση Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης (Τρίτη 29/11/2022, ώρα 19:00)

Ο Δήμος Λαρισαίων πρωτοπορεί πραγματοποιώντας τη διαβούλευση για τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του οικονομικού έτους 2023 μέσω τηλεδιάσκεψης, την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 7:00 μ.μ.

Πρόσκληση Συνεδρίασης

Ημερήσια διάταξη Συνεδρίασης

Οδηγίες Διεξαγωγής Τηλε-διαβούλευσης

Προσχέδιο τεχνικού προγράμματος 2023

Προσχέδιο προϋπολογισμού 2023

21-11-2022
Πανόραμα βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους στο Χατζηγιάννειο

Μια όμορφη όσο και ενδιαφέρουσα κινηματογραφική χρονιά αρχίζει στη Λάρισα!
Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022 στις 19:00, θα προβάλουν μια επιλογή από αξιόλογες και βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι, ''Fault''της Κατερίνας Παπαναστασάτου, «Pendulus» του Δημήτρη Γκότση, ''Χυμός πορτοκάλι'' του Δημήτρη Ζάχου,''Το μπαλκόνι'' του Άρη Καπλανίδη,''Λίλα'' του Μάκη Παπαδημητρίου, ''Η κούρσα'' του Γιώργου Λεοντακιανάκου,''Όχι αύριο'' της Αμέρισσας Μπάστα, ''Ένας λαμπερός ήλιος'' του Βασίλη Λουλέ,''11 και 20'' του Δημήτρη Νάκου,''A la Carte'' των Ταξιάρχη Δεληγιάννη και Βασίλη Τσιουβάρα, ''Γιάμα'' του Ανδρέα Βακαλιού, '"Τokakis ή What's My Name" του Θάνου Τοκάκη,''Οι αναμνήσεις μιας εφηβικής καταιγίδας'' της Σοφίας Γεωργοβασίλη.

Ένα πανόραμα από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες, από σκηνοθέτες της νέας ελπιδοφόρας γενιάς του Ελληνικού Κινηματογράφου, που δεν πρέπει να χάσετε!

''Fault''της Κατερίνας Παπαναστασάτου
Ένας παππούς, μοναδικός κηδεμόνας της εγγονής του, κάνει ό,τι μπορεί για να τη βοηθήσει να διορθώσει το λάθος της. Ή μήπως το δικό του;

«Pendulus» του Δημήτρη Γκότση
Ο 24χρονος Άρμπι έχει μεγαλώσει στην Αθήνα. Μετά τα γεγονότα της βραδιάς του ποδοσφαιρικού αγώνα Σερβίας-Αλβανίας, ο Άρμπι θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα παρευρεθεί στον γάμο των συγγενών του, αν θα διεκδικήσει το κορίτσι που του αρέσει, εάν είναι Αλβανός ή Έλληνας.

''Χυμός πορτοκάλι'' του Δημήτρη Ζάχου
Ο Ηλίας δουλεύει ως διανομέας διαφημιστικών φυλλαδίων για να καλύψει τα έξοδά του. Στις κουραστικές διαδρομές της δουλειάς συναντάει ανθρώπους και αντιμετωπίζει δυσκολίες πρωτόγνωρες γι’ αυτόν. Eνας χυμός πορτοκάλι και ένα χαρτονόμισμα των πενήντα ευρώ θα βάλει τον Ηλία σε μιαν απρόσμενη δοκιμασία.

''Το μπαλκόνι'' του Άρη Καπλανίδη
Αnimation, με κεντρικό πρόσωπο μια μεσήλικη γυναίκα που παρατηρεί πρόσωπα και καταστάσεις από το μπαλκόνι της.

''Λίλα'' του Μάκη Παπαδημητρίου
H «Λίλα» είναι η πρώτη μικρού μήκους ταινία του Μάκη Παπαδημητρίου και έχει να κάνει με τη ζωή -τη ρουτίνα- μιας ηλικιωμένης γυναίκας. Πρωταγωνιστεί η Ρένη Πιττακή και ο Χρήστος Μαλάκης.

''Η κούρσα'' του Γιώργου Λεοντακιανάκου
Ένας ταξιτζής βιάζεται να τελειώσει την τελευταία κούρσα του για να δει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, αλλά μια 90χρονη γιαγιά επιβραδύνει τη διαδρομή και τον εμπνέει να αναδιατάξει τις προτεραιότητές του.

“Όχι αύριο'' της Αμέρισσας Μπάστα
Ο Μιχάλης έχει μόλις 24 ώρες για να επαναπροσδιορίσει τη ζωή του και να ξαναφτιάξει τις σχέσεις του με τους κοντινούς του ανθρώπους. Το ίδιο βράδυ γνωρίζει μια κοπέλα. Το μόνο που εύχεται είναι να μην έρθει ποτέ το επόμενο πρωί.

''Ένας λαμπερός ήλιος'' του Βασίλη Λουλέ
Η Ρωσίδα μετανάστρια Νατάσα αναζητεί μια θέση στον ήλιο της Ελλάδας. Σ’ έναν λαμπερό ήλιο που άλλοτε φωτίζει τα πρόσωπα κι άλλοτε καίει τις προσδοκίες και τα όνειρά τους. Mε την πρωτοεμφανιζόμενη τότε, συγκλονιστική, Βικτώρια Χαραλαμπίδου.

''11 και 20'' του Δημήτρη Νάκου
H Ολγα, μία οικιακή βοηθός με καταγωγή από την Αλβανία, βρίσκεται σε ένα από τα σπίτια στα οποία εργάζεται στη σωστή στιγμή, ή μήπως τη λάθος;

''A la Carte'' των Ταξιάρχη Δεληγιάννη και Βασίλη Τσιουβάρα,
Ο Υπουργός Υγείας είναι καλεσμένος σε μια life style ραδιοφωνική εκπομπή, με στόχο την απόκρυψη ενός σκανδάλου που τον αφορά. Μαζί με το δημοσιογράφο ακροβατούν στον “αέρα”, σε ένα σκοινί που τεντώνει επικίνδυνα από τις αποκαλυπτικές αντιδράσεις των ακροατών και τις πιέσεις των φαρμακευτικών και της κυβέρνησης.

''Γιάμα'' του Ανδρέα Βακαλιού
25η Μαρτίου. Eνα κορίτσι βάζει μια μικρή φωτιά και λέει ένα μικρό ψέμα για τον Βλαντ. Τα μικρά ψέματα ξεφεύγουν εύκολα. Το ίδιο και οι μικρές φωτιές. Ο Βασίλης Τοκάκης πέθανε στα 44 του από καρκίνο.

"Τokakis ή What's My Name" του Θάνου Τοκάκη
Ο Θάνος αφιέρωσε μια εξαιρετική ταινία μικρού μήκους, για τον αδελφό του Βασίλη "που πέταξε πολύ ψηλά κι όμως δεν έλιωσαν τα φτερά".

''Οι αναμνήσεις μιας εφηβικής καταιγίδας'' της Σοφίας Γεωργοβασίλη
Η 15χρονη Άννα πηδάει τα κάγκελα του σχολείου. Μόνο που δεν πρόκειται για "κοπάνα". Γιατί η Άννα, κρυφά από τη μητέρα της που μόλις την άφησε στο σχολείο, θα φύγει για να πάει στο νοσοκομείο, παρέα με τον σύντροφό της και τη φίλη της, προκειμένου να διακόψει την κύησή της.

21-11-2022
Στήριξη παιδιών ευάλωτων οικογενειών από Δήμο και αθλητικούς συλλόγους
 • Απ. Καλογιάννης: Η συνεργασία και ο διάλογος φέρνουν πάντα αποτελέσματα
 • Θέσεις για δωρεάν συμμετοχή παιδιών προσφέρουν αθλητικοί σύλλογοι της πόλης σε συνεργασία με Δήμο Λαρισαίων και ΔΗΚΕΛ ( μπάσκετ, βόλλευ, κολύμβηση, χαντ- μπολ κλπ.
 • Συμφωνία και για τη χρήση των κλειστών γυμναστηρίων

«H συνεργασία και ο διάλογος, διαδικασίες στις οποίες πιστεύουμε και επενδύουμε ως δημοτική αρχή του Δήμου Λαρισαίων, φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα» τόνισε, μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ανακοινώνοντας την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Δήμου και αθλητικών σωματείων για τους όρους χρήσης των κλειστών γυμναστηρίων των σχολείων αλλά κυρίως για την δωρεάν ένταξη σε αθλητικούς συλλόγους, παιδιών ευάλωτων οικογενειών της πόλης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο δήμαρχος Λαρισαίων τόνισε, μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Ο Δήμος Λαρισαίων είναι πάντα αρωγός και στηρίζει κατά προτεραιότητα το πνεύμα του Αθλητισμού, του Πολιτισμού, της Συνεργασίας και του Αλληλοσεβασμού.
Οι Σχολικοί Χώροι του Δήμου και ειδικότερα τα Σχολικά Γυμναστήρια, τα αμφιθέατρα και οι αίθουσες εκδηλώσεων είναι χώροι που προάγουν τον ομαδικό – λαϊκό αθλητισμό όλων των ηλικιών, την υποστήριξη και ανάπτυξη του σχολικού αθλητισμού όλων των βαθμίδων, την υποστήριξη του σωματειακού αθλητισμού, τις ψυχαγωγικές και επιστημονικές εκδηλώσεις Διεθνούς, Εθνικού, Περιφερειακού Επιπέδων και φορέων Τοπικού χαρακτήρα. Στηρίζουν ειδικές κοινωνικές ομάδες με προγράμματα Κοινωνικού Αθλητισμού.
Ο Δήμος Λαρισαίων και η ΔΗ.Κ.Ε.Λ., σε συνεργασία με συλλόγους, ομάδες και φορείς της πόλεις ανακοινώνει ότι αρχίζει η υποβολή αιτήσεων για την δωρεάν ένταξη παιδιών στα προγράμματά τους σε κλειστά γυμναστήρια και στο δημοτικό κολυμβητήριο της Ν. Πολιτείας. Τα προγράμματα συμπεριλαμβάνουν μαθήματα κολύμβησης, μπάσκετ, βόλλευ, χαντ- μπολ κλπ.

Μια πολύτιμη συνεισφορά των φορέων της πόλης για τη στήριξη οικογενειών των κοινωνικών δομών τους δήμου μας σε μια περίοδο πολύπλευρης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στα πλαίσια της κοινωνικής τους ευθύνης. Είναι μια πρωτοβουλία που παίρνει χαρακτηριστικά μιας οργανωμένης συνεργασίας με τις υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων για πρώτη φορά μετά από τη συμφωνία Δήμου και φορέων της πόλης για την καλύτερη αξιοποίηση των υποδομών της.
Έχει προηγηθεί η κατάρτιση και ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο ενός νέου Κανονισμού Λειτουργίας Παραχώρησης και Χρήσης Σχολικών Χώρων, δημιουργείται ένα Πλαίσιο Διαχείρισης για την ομαλή και δίκαιη λειτουργία όλων των εγκαταστάσεων και υποδομών άθλησης των κλειστών σχολικών γυμναστηρίων του Δήμου Λαρισαίων, με βασικά στοιχεία το αλληλοσεβασμό των συμμετεχόντων και τις αρχές της συλλογικής προσπάθειας των φορέων, των συλλόγων και των οργανισμών της τοπικής κοινωνίας.

Πρόκειται για μια προσπάθεια που εντάσσεται στα πλαίσια της φιλοσοφίας της Πόλης που Μαθαίνει και έρχεται να ακολουθήσει και άλλες αντίστοιχες συνεργασίες, όπως το Κοινωνικό Φροντιστήριο με τη συνεργασία Δήμου και ιδιοκτητών φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών και έχοντας ως βασική προτεραιότητα την ισότιμη συμμετοχή των νέων σε εκπαιδευτικά προγράμματα και ευκαιρίες άθλησης για όλους.

Ο κ. Ντίνος Μπαζάκης, μιλώντας στην συνέντευξη τύπου ως εκπρόσωπος των αθλητικών σωματείων εξέφρασε τη χαρά του για την πρόταση και τη συνεργασία των σωματείων με τον Δήμο για το συγκεκριμένο αντικείμενο. «Είναι μια μίνιμουμ ανταπόδοση των σωματείων προς την πόλη της Λάρισας», τόνισε χαρακτηριστικά οκ. Μπαζάκης, συμπληρώνοντας πως τα αθλητικά σωματεία και οι σύλλογοι είναι ανοικτοί σε προτάσεις και για περαιτέρω συνεργασίες.

Από την πλευρά του ο κ. αντιδήμαρχος κ. Δεληγιάννης εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την συνεργασία που υπήρξε με τους φορείς, τα σωματεία, τη ΔΗΚΕΛ και τις υπηρεσίες, διευκρινίζοντας ότι α που υπήρξε «η ένταξη στο πρόγραμμα θα γίνει με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, μέσω μιας αντικειμενικής διαδικασίας και αφορά και τα παιδιά των οικογενειών που υποστηρίζονται από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΛ κ. Βαγγέλης Μόρας, ενώ παρόντες στην συνέντευξη ήταν επίσης ο αντιδήμαρχος κ. Σωτ. Βούλγαρης και ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Θωμάς Δαούλας

Πληροφορίες, κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα και δικαιολογητικά

Για την ένταξη και πληροφορίες στο πρόγραμμα τηλέφωνο επικοινωνία 2410 680223 στα γραφεία της Διεύθυνσης Παιδείας Ρούσβελτ και Οικονόμου εξ Οικονόμων.
Κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα:

 • Οικονομικά κριτήρια
 • Κοινωνικά κριτήρια – θα δοθεί προτεραιότητα σε οικογένειες που στηρίζονται από τις κοινωνικές δομές του δήμου, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους, γονείς με αναπηρία και οικογένειες που στηρίζονται από το Πρόγραμμα ΤΕΒΑ,  μετά από εκτίμηση κοινωνικού λειτουργού.

Δικαιολογητικά:

 1. Αίτηση (χορηγείται από την υπηρεσία).
 2. Δήλωση φορολογίας εισοδήματος έτους 2021.
 3. Εκκαθαριστικό εφορίας φορολογικού έτους 2021.
 4. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
 5. Οποιοδήποτε άλλο δικαιολογητικό κρίνει η υπηρεσία ότι θεωρείται απαραίτητο (διαζύγιο, γνωμάτευση αναπηρίας αρμόδιας επιτροπής, συμβόλαιο ενοικίου, κάρτα ανεργίας κ.α.).

18-11-2022
ΔΕΥΑΛ - Διακοπή νερού (Δευτέρα 21/11/2022, ώρα 09:00-14:00)

Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ανακοινώνει ότι τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου και από ώρα 9:00 έως 14:00 θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης στη συνοικία του Αγίου Αθανασίου και συγκεκριμένα στις παρακάτω οδούς:

 • Ταγματάρχου Βελισσαρίου (από Τσιόγκα έως Ήρας)
 • Τσιόγκα (από Ταγματάρχου Βελισσαρίου έως Κενταύρων)
 • Περσεφόνης
 • Εργατικής Πρωτομαγιάς (από Περσεφόνης έως Κενταύρων)


Λάρισα, 18 Νοεμβρίου 2022

18-11-2022
Συνεδρίαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ-ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ) Δευτέρα 21/11/2022, ώρα 12:30

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

18-11-2022
Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής (ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ) Πέμπτη 24/11/2022, ώρα 13:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

18-11-2022
Οι «Κομμένες γλώσσες» του Παναγιώτη Κολέλη παρουσιάζονται στη Λογοτεχνική Γωνία

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Ν. Λάρισας, το λογοτεχνικό Περιοδικό Θράκα, το βιβλιοπωλείο Καλτσάς και οι εκδόσεις ΚΨΜ, διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Κολέλη, «Κομμένες γλώσσες», την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, στις 18:30, στη Λογοτεχνική Γωνία (Γαληνού 5 & Φαρμακίδου, Λάρισα).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Κωνσταντίνα Καρυδάκη, δημοσιογράφος, Χρύσα Μαστοροδήμου, εκπαιδευτικός, ποιήτρια, συγγραφέας, Ελένη Μπάρδα, Ακαδημαϊκή Διευθύντρια, Μητροπολιτικό Κολλέγιο, Campus Λάρισας, Σωτήρης Παστάκας, ποιητής.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Παναγιώτης Νταής, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δήμου Λαρισαίων.

Συντονίζει και παρεμβαίνει ο δημοσιογράφος Λάμπρος Αναγνωστόπουλος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Εννιά ιστορίες κοινωνικού ρεαλισμού, που ακροβατούν ανάμεσα στην αμείλικτη πραγματικότητα και στο μεταφυσικό, στο ορατό και το αόρατο.
Ιστορίες για αυτόκλητους υπερασπιστές του νόμου και της τάξης, για στόματα που πρέπει να μείνουν οπωσδήποτε κλειστά, για κεραίες κινητής τηλεφωνίας που γεννούν ελπίδες και εφιάλτες, για σχέδια που είναι εξαρχής καταδικασμένα να αποτύχουν.
Για ανθρώπους που συντρίβονται, ενώ πασχίζουν να κάνουν μια καινούργια αρχή, ή αυτοκαταστρέφονται για να αποδείξουν ότι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία. Για φαντάρους που δεν υπηρετούν την πατρίδα τους και για πατρίδες που δεν τους αξίζουν οι φαντάροι.
Για τραυματικές οικογενειακές σχέσεις, για μετανάστες που αναζητούν μερίδιο στην κανονικότητα και για μπαλκόνια που δονούνται από συνθήματα και συναισθήματα. Για τον ανίερο εναγκαλισμό του πόθου της ιδιοκτησίας και του πόθου για ένα νεαρό κορμί, έστω και νεκρό.
Για άλματα στο κενό και για φυτά που καταλαβαίνουν περισσότερα από τους ανθρώπους. Για την ευτυχία και την εκμετάλλευση, δύο έννοιες τόσο διαφορετικές, που απέχουν όμως πολύ λίγο μεταξύ τους.
«Από τις πρώτες κιόλας σελίδες θα νιώσετε πώς είναι να σπαρταράει ένας ολόκληρος κόσμος, ένας κόσμος που έχει πάρει φωτιά», σημειώνει η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σεμίνα Διγενή στον Πρόλογο. «Όσο κι αν οι καταστάσεις που περιγράφονται σε αυτές τις ιστορίες μοιάζουν σουρεαλιστικές, ο σουρεαλισμός τους δεν απέχει πολύ από τη σκληρή καθημερινότητα που έχει σιγά σιγά διαμορφωθεί – και όχι μόνο στον τόπο μας», σημειώνει η Έρη Ρίτσου στο Επίμετρο.

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΚΟΜΜΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ»
Τέσσυ Μπάιλα, Literature.gr
Ρεαλισμός που φτάνει στα όρια μιας συγκλονιστικής ωμότητας, προβληματισμός για την πραγματικότητα και τον τρόπο που έχει αναπροσαρμοστεί και ανάδειξη της ανθρωπιάς μέσα από την απόλυτη συντριβή της είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά των ιστοριών αυτών που συνθέτουν ένα αφηγηματικό σύνολο άκρως εντυπωσιακό που χαράζεται στη μνήμη του αναγνώστη.
Βασίλης Τσιράκης, Documento
Αν ρόλος της λογοτεχνίας είναι να αλληλεπιδρά με την κοινωνία αναδεικνύοντας τις βαθιές αντιθέσεις της, αλλά και να βγάζει στην επιφάνεια απόκρυφες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης, τότε οι «Κομμένες γλώσσες» είναι μια σημαντική συμβολή στην κατεύθυνση αυτή.
Δέσποινα Σαββοπούλου, Ελεύθερος Τύπος
Όταν ξεκίνησε η ανάγνωση οι «Κομμένες γλώσσες» αποδείχτηκαν πολύ εύγλωττες. Αν και ο θάνατος καραδοκούσε σε κάθε ιστορία, ωστόσο δεν μπορούσα παρά να εκλάβω το γεγονός της τελικής νίκης του, ως απόλυτη δίψα για ζωή, μια άλλη ουτοπική, σχεδόν υπερβατική ζωή, που ο συγγραφέας του προσπαθούσε να εκφράσει με κάθε τρόπο.

Φωτεινή Τέντη, Diastixo.gr
Οι «Κομμένες γλώσσες» είναι ένα βιβλίο που το κουβαλά κανείς μέσα του για καιρό, που μας καλεί να δούμε την πραγματικότητα γύρω μας χωρίς φίλτρα ωραιοποίησης και που μας υπενθυμίζει ότι όσο προτιμούμε «να κόβουμε τις γλώσσες μας», αντί να τις χρησιμοποιούμε για να αρθρώνουμε λόγο εποικοδομητικό και δημιουργικό, η κατάληξή μας θα είναι το θανατηφόρο κενό.

Γιάννης Αγγέλου, EFSYN.GR
Υπάρχουν πολλών ειδών βιβλία. Βιβλία που τα αγοράζεις για να υπάρχουν στη βιβλιοθήκη σου, λέγοντας «το έχω και εγώ αυτό», βιβλία που τα αγοράζεις για να τα διαβάσεις γιατί έχεις ακούσει τόσα πολλά, αλλά τελικά μετά τις πρώτες 20 σελίδες τα αφήνεις με το σελιδοδείκτη στη σελίδα 20, και βιβλία που τα αγοράζεις γιατί έχεις την περιέργεια να τα διαβάσεις, τα ξεκινάς και μέσα σε δυο μέρες το πολύ τα έχεις τελειώσει, διερωτώμενος αν ο συγγραφέας έχει γράψει κι άλλα βιβλία ή πότε πρόκειται να εκδοθεί το επόμενο βιβλίο του. Σε αυτή την τελευταία κατηγορία ανήκουν οι «Κομμένες γλώσσες» του Παναγιώτη Κολέλη.

Έφη Χρυσού, Debop.gr
Οι πρωταγωνιστές της κάθε ιστορίας διαγράφονται με πένα ψυχολόγου-ανατόμου της ανθρώπινης ύπαρξης, φαινομενικά άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που κρέμονται από μια λεπτή κλωστή. Ανάμεσα στο ρεαλισμό και το φαντασιακό, το εδώ και το αλλού, οι ήρωες των διηγημάτων αναδεικνύουν την παράλογη πλευρά της καθημερινότητας και αφήνουν τον αναγνώστη με το στόμα ανοιχτό σε κάθε «τέλος». Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συλλογή διηγημάτων της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΙΝ
Το στοιχείο του παράλογου, που φτάνει μέχρι και το μεταφυσικό, είναι το κοινό νήμα που συνδέει τις εννέα ιστορίες, που δεν επικεντρώνονται γενικά και αόριστα στη σκληρότητα του συστήματος αλλά στη σκληρότητα που είναι ικανοί να δείχνουν οι άνθρωποι ο ένας απέναντι στον άλλον.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
O Παναγιώτης Κολέλης γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε Λογιστική και Χρηματοοικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου απέκτησε το μεταπτυχιακό του στη Δημόσια Πολιτική και Διοίκηση· ωστόσο, δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον χώρο της επικοινωνίας και των δημοσίων σχέσεων.
Έχει παρακολουθήσει μαθήματα στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας και αρθρογραφεί σταθερά σχετικά με το βιβλίο, το θέατρο και την πολιτική.
Οι Κομμένες γλώσσες είναι το τρίτο του βιβλίο, μετά το Επτά χρόνια στο αμόνι (Εκδόσεις Εντύποις, 2018) και την Εξαπάτηση της Δημοκρατίας (Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή, 2017).
Αγαπάει τη θάλασσα.

18-11-2022
"Γνωριμία με τον Χορό" Τμήμα για τα ΚΔΑΠ του Δήμου Λαρισαίων στη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων στο πλαίσιο της δράσης «Γνωριμία με τον Χορό» και της προώθησης της συνεργασίας των δημοτικών δομών και συγκεκριμένα με την Αντιδημαρχία Διοίκησης Παιδείας και Δια βίου Μάθησης, δημιουργεί στη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου τμήμα για παιδιά 7-10 ετών που φιλοξενούνται στα ΚΔΑΠ, με σκοπό την ολοκληρωμένη δημιουργική απασχόλησή τους.

Στόχος είναι να δοθεί η ευκαιρία σε παιδιά που το επιθυμούν, και δεν είχαν έως τώρα αυτήν τη δυνατότητα, να έρθουν σε επαφή με τον κλασικό και σύγχρονο χορό, να προσφερθούν τα κατάλληλα ερεθίσματα για την γνώση της τεχνικής τους, τη δημιουργική έκφραση, την ενίσχυση της αγάπης για τον χορό στον πλέον κατάλληλο χώρο και ατμόσφαιρα.

Διδάσκει η Αθηνά Μανώλη, καθηγήτρια Χορού στην Ανώτερη Σχολή Χορού και στη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου.

18-11-2022
“Χτίζοντας το Πολίτευμα, Η Πολιτειακή Ταυτότητα της Αρχιτεκτονικής” στο Λαογραφικό Μουσείο

Ο Σύλλογος «Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας», ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας και το ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας διοργανώνουν την παρουσίαση του νέου βιβλίου του καθηγητή της Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρου Βλαχόπουλου με τίτλο: “Χτίζοντας το Πολίτευμα, Η Πολιτειακή Ταυτότητα της Αρχιτεκτονικής” από τις Εκδόσεις Ευρασία.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου και ώρα 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας – Γιώργου και Λένας Γουργιώτη (Οδός Γ. Γουργιώτη, πάροδος οδού Φαρσάλων).

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν οι: Πάνος Σάπκας, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, Τρύφων Τσάτσαρος, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, Νικόλαος Παπαγεωργίου, Πρόεδρος ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Αστέριος Λαχανάς, Δρ Νομικής ΕΚΠΑ, Δικηγόρος, Πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου «Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας», Δρ Αναστάσιος Τέλλιος, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΑΠΘ.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας Φανή Καλοκαιρινού.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Σπύρος Βλαχόπουλος είναι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου με έμφαση στο Συνταγματικό Δίκαιο στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό βιβλίων και άρθρων, κυρίως για θέματα συνταγματικής ιστορίας, ερμηνείας του Συντάγματος και προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Δικηγορεί σε υποθέσεις δημοσίου δικαίου. Είναι μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής.

Περιεχόμενο του Βιβλίου

Τα κτήρια νοηματοδοτούνται από το γενικότερο κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο, στο οποίο εντάσσονται και το οποίο μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, η αρχιτεκτονική και το συνταγματικό δίκαιο συνδέονται μεταξύ τους και, μάλιστα, περισσότερο στενά απ' ό,τι θα περίμενε κανείς. Εξάλλου, η αρχιτεκτονική σκέψη έχει πολιτική διάσταση, με την έννοια ότι αποτυπώνει ένα σύνολο αξιών και την κατάσταση που επικρατεί κατά την πολιτειακή και ιστορική στιγμή της έκφρασής της.

Το βιβλίο αυτό, επιτρέπει στον αναγνώστη να αντιληφθεί την πολιτειακή διάσταση της αρχιτεκτονικής, κατανοώντας πώς η μορφή, κατασκευή και ιστορία των κτηρίων αντανακλούν τη συνταγματική πραγματικότητα. Πραγματεύεται θέματα, όπως τα αντιθετικά χαρακτηριστικά των κτηρίων στις δημοκρατίες και τις δικτατορίες, τη σχέση των κτηρίων με τις ατομικές ελευθερίες, τη διατήρηση της πολιτειακής μνήμης και τη χωροταξική διαμόρφωση των "ναών" της δημοκρατίας, δηλαδή των Κοινοβουλίων.

Μέσα από τις σελίδες "παρελαύνουν" ο Ιππόδαμος της αρχαίας Μιλήτου, η Σχολή του Bauhaus και η κοινή της πορεία με τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, τα πρωτοποριακά σχολεία της δεκαετίας του 1930, τα νοσοκομεία του Μεσοπολέμου, τα "Ξενία" του Άρη Κωνσταντινίδη σε αντιδιαστολή με τα ξενοδοχειακά μεγαθήρια της δικτατορίας, το "Πανοπτικό" του Jeremy Bentham και η υλοποίησή του στις φυλακές Presidio Modelo στην Κούβα, κάποια λιγότερο γνωστά Κοινοβούλια (όπως το σκωτσέζικο και το κυκλικό της Βόννης της δεκαετίας του 1990) και πολλά άλλα παραδείγματα που φανερώνουν τη συνεχώς.

18-11-2022
Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας (ΜΕΑΛ) τιμά την Εθνική Αντίσταση

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας (ΜΕΑΛ) τιμά τον ετήσιο πανελλαδικό εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου. Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου (25 Νοεμβρίου 1942), του κορυφαίου επεισοδίου, που μνημονεύεται ως μια από τις πιο σημαντικές πράξεις αντίστασης στην κατεχόμενη Ευρώπη την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Μουσείο μ’ αφορμή την κορυφαία επέτειο και με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού κι Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, εγκαινιάζει ένα νέο κύκλο θεματικών εκπαιδευτικών επισκέψεων για τα σχολεία, τους φορείς και πολίτες, με θέμα «80 χρόνια από την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου: Η προετοιμασία, η εξέλιξη και το αποτέλεσμα».

Οι ομαδικές ξεναγήσεις στο Μουσείο, για τα σχολεία και τους φορείς, θα γίνονται απαραίτητα κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στο 2410 280220.

Τα πρωινά, από Τρίτη έως Παρασκευή, ώρες 09:00 έως 13:00 και από 18:00 έως 20.00 τα απογεύματα. Το Σάββατο, το Μουσείο θα υποδέχεται τους πολίτες από τις 10:00 έως 14:00.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Πληροφορίες: Βαγγέλης Ρεμπάπης, Ιστορικός. Διεύθυνση: Ιουστινιανού 42 (προαύλιο 5ου Γυμνασίου/Λυκείου).

18-11-2022
“In Nomine”: Συναυλία καθηγητών του ΔΩΛ

Το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, ως ένα από τα σημαντικότερα ιδρύματα μουσικής εκπαίδευσης και παροχής μουσικού πολιτισμού στην πόλη μας, διοργανώνει μία εξαιρετική συναυλία με σπουδαίους καλλιτέχνες, οι οποίοι ανήκουν στο εκπαιδευτικό προσωπικό του.

Ο Στέλιος Κοτρώτσιος (κλαρινέτο και μπάσο κλαρινέτο), ο Νίκος Νικολαΐδης (βιολοντσέλο) και η Ιωάννα Σιοπούδη (πιάνο), ενώνουν τις μουσικές αισθήσεις και δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν ένα απαιτητικό, αλλά και πολύ ελκυστικό πρόγραμμα, για το οποίο αναφέρουν:

«Μια ιδιαίτερη και απροσδόκητη σκηνή των προβών μας ήταν η στιγμή που συνειδητοποιήσαμε ότι ένα κεντρικό και ξεχωριστό μουσικό θέμα του έργου της Cecilia Mcdowall, ανήκει αυτούσιο σε ένα από τα σπουδαία κουαρτέτα του μεγάλου Ludwig van Beethoven. Βασικό όμως, μέρος του προγράμματος μας, αποτελεί και το τρίο No. 4, Op. 11 του Γερμανού συνθέτη. 
Ήταν μια στιγμή που γεφύρωσε τις μουσικές μας επιλογές δίνοντας κι άλλο νόημα στην προσπάθεια μας...».

Στη συναυλία μουσικής δωματίου “In Nomine” θα ακουστούν έργα για τρίο των L.v Beethoven, M. A. Turnage, C. Mcdowall, M, Tajcevic, M. Ilies και J. Bull.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022 στις 20:30 στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.

Είσοδος 5€.
Φοιτητικά/ μαθητικά/ ανέργων Δωρεάν.

Το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, ως ένα από τα σημαντικότερα ιδρύματα μουσικής εκπαίδευσης και παροχής μουσικού πολιτισμού στην πόλη μας, διοργανώνει μία εξαιρετική συναυλία με σπουδαίους καλλιτέχνες, οι οποίοι ανήκουν στο εκπαιδευτικό προσωπικό του.

Ο Στέλιος Κοτρώτσιος (κλαρινέτο και μπάσο κλαρινέτο), ο Νίκος Νικολαΐδης (βιολοντσέλο) και η Ιωάννα Σιοπούδη (πιάνο), ενώνουν τις μουσικές αισθήσεις και δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν ένα απαιτητικό, αλλά και πολύ ελκυστικό πρόγραμμα, για το οποίο αναφέρουν:

«Μια ιδιαίτερη και απροσδόκητη σκηνή των προβών μας ήταν η στιγμή που συνειδητοποιήσαμε ότι ένα κεντρικό και ξεχωριστό μουσικό θέμα του έργου της Cecilia Mcdowall, ανήκει αυτούσιο σε ένα από τα σπουδαία κουαρτέτα του μεγάλου Ludwig van Beethoven. Βασικό όμως, μέρος του προγράμματος μας, αποτελεί και το τρίο No. 4, Op. 11 του Γερμανού συνθέτη. 
Ήταν μια στιγμή που γεφύρωσε τις μουσικές μας επιλογές δίνοντας κι άλλο νόημα στην προσπάθεια μας...».

Στη συναυλία μουσικής δωματίου “In Nomine” θα ακουστούν έργα για τρίο των L.v Beethoven, M. A. Turnage, C. Mcdowall, M, Tajcevic, M. Ilies και J. Bull.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022 στις 20:30 στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.

Είσοδος 5€.
Φοιτητικά/ μαθητικά/ ανέργων Δωρεάν.

17-11-2022
Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής (ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ-ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ) Παρασκευή 18/11/2022, ώρα 10:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

17-11-2022
Υποβολή αιτήσεων για χορήγηση κηπαρίων στο λαχανόκηπο του Δήμου Λαρισαίων

Ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την νέα διανομή των κηπαρίων στο Δημοτικό Λαχανόκηπο του Δήμου Λαρισαίων, από την Δευτέρα 5/12/2022 έως και την Τρίτη 20/12/2022.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων, στην οδό Γιάγκου 1 στη Νεάπολη.

Προτεραιότητα θα έχουν οι άνεργοι και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Πέραν της αίτησης και της υπεύθυνης δήλωσης που θα συμπληρώνονται στην Υπηρεσία, θα χρειασθεί να προσκομιστούν και τα παρακάτω δικαιολογητικά:

 • Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας
 • Φωτοτυπία του Εκκαθαριστικού 2022
 • Φωτοτυπία Πιστοποιητικού Οικογενειακής Κατάστασης
 • Φωτοτυπία της Κάρτας ανεργίας (εάν υπάρχει)
 • Αποδεικτικά στοιχεία ότι ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΑμΕΑ, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες κτλ.)

Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους. Η διάρκεια παραχώρησης ορίζεται για δύο έτη, χωρίς τίμημα ενοικίου. Δίδεται η δυνατότητα καλλιέργειας κηπευτικών προϊόντων με βιολογικές μεθόδους για τις ανάγκες της οικογένειας, ως στήριγμα των αδύναμων συμπολιτών στην παρούσα κρίση, συμβάλλοντας παράλληλα στο εμφύσημα δημιουργικών μορφών απασχόλησης και στην κοινωνικοποίηση του ατόμου.

17-11-2022
Μήνυμα Δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου

«Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν σκιές. Οι ελευθερίες και οι συνταγματικές μας κατακτήσεις είναι αδιαπραγμάτευτες».

«Συμπληρώνονται σήμερα 49 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Από την ημέρα που καθόρισε τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας. Μέσα σ’ αυτά τα 49 χρόνια καταφέραμε να δομήσουμε μια σύγχρονη δημοκρατία, να εμβαθύνουμε τις κοινωνικές και τις πολιτικές μας ελευθερίες, αλλά και να κατακτήσουμε μια θέση ανάμεσα στις πιο πολιτισμένες χώρες του κόσμου.

Ωστόσο, σήμερα ίσως περισσότερο από ποτέ, είναι εμφανές ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. Ότι το μήνυμα που εξέπεμψαν οι ήρωες του Πολυτεχνείου είναι ακόμα επίκαιρο. Ότι οι κοινωνικοί αγώνες εξακολουθούν να είναι το κυρίαρχο συστατικό για την κοινωνική απελευθέρωση. Σ’ αυτή την διαρκή προσπάθεια δεν χωράει εφησυχασμός.

Η απαίτηση για διαφάνεια, δημοκρατικό έλεγχο και κοινωνική δικαιοσύνη είναι στις μέρες μας περισσότερο επιτακτική από ποτέ. Κι αν το Νοέμβρη του ’73 ο «ορατός εχθρός» της χούντας των συνταγματαρχών ένωνε τις δημοκρατικές δυνάμεις, στο σύγχρονο κόσμο οι «αόρατοι κίνδυνοι» που επιβουλεύονται τις συνταγματικές μας ελευθερίες είναι εξίσου ισχυροί και στοχεύουν ακριβώς στο διχασμό.

Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν σκιές. Οι ελευθερίες και οι συνταγματικές μας κατακτήσεις είναι αδιαπραγμάτευτες.
Αυτό ήταν το μήνυμα του Πολυτεχνείου, αυτή είναι και σήμερα η απαίτηση των δημοκρατικών θεσμών.»

17-11-2022
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

17-11-2022
Lifeless: Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας στον Μύλο του Παππά

Η ομάδική έκθεση “Lifeless” από τους Κώστα Γουργιώτη, Φωτεινή Καραγιαννάκη και Ξενοφών Κούκο θα φιλοξενηθεί στον ισόγειο χώρο του Μύλου του Παππά (κεντρικό κτήριο), από την Τρίτη 22 Νοεμβρίου στις 19:00, οπότε θα εγκαινιαστεί, έως την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου.

Οι τρεις φωτογράφοι, ενεργά μέλη της φωτογραφικής ομάδας Fplus στη Λάρισα, φωτογραφίζουν χώρους μέσα στο χρόνο, θέλοντας να εγείρουν μνήμες σε εκείνους που αναγνωρίζουν τα σημεία και συναισθήματα στους επισκέπτες.

Στην κοσμολογία, η έννοια του χωροχρόνου συνδυάζει τον χώρο και τον χρόνο που ενώνονται αφηρημένα παράγοντας το σύμπαν.

Οι χώροι που απεικονίζονται, αποτελούσαν κάποτε για ομάδες εργαζομένων το εργασιακό τους σύμπαν. Σήμερα είναι απλά συμπλέγματα σκυροδερμάτων που στέκουν αέναα, εγκαταλειμμένα και απόκοσμα.

Ζωή παίρνουν στο μέλλον, μόνο μέσα από τις φωτογραφικές τους αποτυπώσεις, οι οποίες γίνονται αφορμή να περιτριγυριστούν φαντασιακά από νέα πλήθη.

Χώροι πολύβουοι που έμειναν εκκωφαντικά σιωπηλοί, καθώς και ήχοι γραναζιών, μηχανών και ανθρώπων που αντικατασταθήκαν από ήχους πουλιών, τρωκτικών και θροϊσμάτων.

Χώροι λειτουργικοί που μπήκαν σε απραξία και επιτεύγματα της τότε τεχνολογίας που έγιναν κουφάρια σκουριάς και θραύσματα γυαλιών.

Χώροι που τελικά λειτούργησαν για τους φωτογράφους σαν έμπνευση που εξελίχθηκε σε ένα πολυετές πρότζεκτ.

Συμμετέχοντες: Γουργιώτης Κώστας, Καραγιαννάκη Φωτεινή και Κούκος Ξενοφών

Εγκαίνια: Τρίτη 22 Νοεμβρίου στις 19:00
Διάρκεια της έκθεσης: 22 Νοεμβρίου - 1 Δεκεμβρίου
Τοποθεσία: Μύλος του Παππά | Γεωργιάδου 53 Λάρισα
Μέρες και ώρες προσέλευσης: καθημερινά 09:00 - 22:00

17-11-2022
Ξεκινάει το 2ο Φεστιβάλ AnimACEd, Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Νοεμβρίου
 • Με πλούσιο πρόγραμμα προβολών animation και μουσικοθεατρική παράσταση για παιδιά

Η Πολιτιστική και Καλλιτεχνική ομάδα Πασπαρτού σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, διοργανώνουν το 2ο Φεστιβάλ "AnimACEd." στη Λάρισα, από τις 19-29 Νοεμβρίου 2022, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ, στη Λογοτεχνική Γωνία, τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας και το Εργαστήρι Καλικατζούρα.

Το φεστιβάλ animation στην Τέχνη, τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση (AnimACEd.) με βασικές συνιστώσες αφενός μεν το animation ως εργαλείο στην τέχνη, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση, αφετέρου δε, στην κινηματογραφική αφήγηση, στοχεύει στην ανάπτυξη ποικίλων δράσεων στους πολιτιστικούς / δημιουργικούς τομείς.

Το φετινό Φεστιβάλ περιέχει δράσεις για παιδιά, ενήλικες και καλλιτέχνες της περιοχής, όπως προβολές animation, προβολές ταινιών ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους, εργαστήρια animation, βιβλιοπαρουσιάσεις, κατασκευές κινουμένων σχεδίων, αφηγήσεις διαδραστικών παραμυθιών και αρχαιοελληνικών μύθων, performances, βιωματικά εργαστήρια, σεμινάρια κ.ά.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Έναρξη: Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022 , ώρα 19.30 – 22.00 Λογοτεχνική Γωνία
Χαιρετισμοί διοργανωτών και υπευθύνων των προγραμμάτων – Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών κ. Πάνος Σάπκας

Προβολές επιλεγμένων ταινιών animation (καλεσμένοι δημιουργοί)

Συζήτηση

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 Λογοτεχνική Γωνία
11.30 – 13.00 Μουσικοθεατρική παράσταση για παιδιά: «Ο μύθος της Περσεφόνης», από τη θεατρική ομάδα Πασπαρτού.

Η καλλιτεχνική ομάδα Πασπαρτού καλεί τους μικρούς φίλους να παρακολουθήσουν, αλλά και να συμμετέχουν στην παρουσίαση του γνωστού μύθου της Περσεφόνης. Μέσω της διαδραστικής αφήγησης και μουσικοκινητικών παιχνιδιών, τα παιδιά ζωντανεύουν τους ήρωες της ιστορίας, ακολουθώντας την Περσεφόνη στο ταξίδι της ζωής της.

19.00 – 21.00 Προβολές επιλεγμένων ταινιών animation

Πρόγραμμα προβολών
Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022 , 20:00 – 21:00
HELLENIC PLACES: HERMOUPOLIS, Χαράλαμπος Μαργαρίτης, 17΄
I LOST THE WAY, Παναγιώτης Ράππας, 8΄
AFTERIMAGE, Αντώνης Ντούσιας, 9΄
CANARY, Χρυσούλα Κοροβέση – Μάριος Γαμπιεράκης, 5΄
IN BETWEEN, Έφη Παππά, 6΄

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022, 19:00 – 21:00
Α΄ ΜΕΡΟΣ: A NIGHT AT THE CEMETERY, Στέλιος Πολυχρονάκης, 12΄
NAUSIKAA, Άγγελος Σπάρταλης, 14΄
CHRISTMASS TOGETHER, Κώστας Κατράκης, 5΄
MINE, Δάφνη Ξουράφη, 8΄
MY SUPERHERO HUSBAND, Αλεξάνδρα Τάγκαλη, 6΄
TRAVELBUGS, Φωκίων Ξένος, 8΄
Β΄ ΜΕΡΟΣ: Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα ακολουθήσει, προβολή και παρουσίαση του τρόπου δημιουργίας των τριών ταινιών Μικρού Μήκους Animation που δημιουργήθηκαν με βάση τις τρεις βραβευμένες ιστορίες από τον διαγωνισμό συγγραφής παραμυθιού με τίτλο «Η ελληνική γλώσσα είναι ψυχή, η ψυχή του πολιτισμού», που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών /Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα του ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2018.
Οι ταινίες δημιουργήθηκαν από ομάδα προπτυχιακών φοιτητών και ερευνητών της ερευνητικής ομάδας του Αν. Καθηγητή, Δρ. Σπύρου Σιάκα στο τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με πρόεδρο τον Αν. Καθηγητή Δρ, Απόστολο Παπαποστόλου.
Στην παρουσίαση του τρόπου δημιουργίας των ταινιών θα αναδειχθούν θέματα που αφορούν στην συνεργασία της ομάδας δημιουργίας και σε τεχνικές λεπτομέρειες των εκφραστικών εργαλείων κινούμενης εικόνας (animation) που χρησιμοποιήθηκαν.
Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι παρακάτω:
Οι Χαμένες Λέξεις 3΄24΄΄
Καραμέλες 2΄47΄΄
Καραμέλες Making Off 1΄30΄΄
Η Ιστορία του Λεξικού 2΄30΄΄

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022, ώρα 19.00 – 21.30 Λογοτεχνική Γωνία
Βιωματικό εργαστήριο ‘’Τέχνη και ψυχική υγεία’’, με την ψυχολόγο / ψυχοθεραπεύτρια Λιάνα Δάκτυλα

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022
11.30 – 13.00 Site specific performance/ Ανακαλύπτοντας την πόλη , περιπατητική δράση στα πολιτιστικά μνημεία της Λάρισας (υπεύθυνη εμψυχώτρια : Κατερίνα Λιαποπούλου)
11.00 – 12.00 Κατασκευάζουμε φιγούρες κινουμένων σχεδίων, Εργαστήρι Καλικατζούρα
12.00 – 13.00 Διαδραστική παράσταση για παιδιά ‘’Τα καινούρια ρούχα του βασιλιά’’, Εργαστήρι Καλικατζούρα
19.30 – 21.00 Προβολή ντοκιμαντέρ / animation, « Ο παππούς μου ο Παπαφλέσσας», της Κλεώνης Φλέσσα, Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, Λογοτεχνική Γωνία
11.00 – 13.30 Εργαστήριο animation για παιδιά και γονείς , με το Σπύρο Σιάκα (Αναπληρωτή Καθηγητή animation, Πα.Δ.Α / σκηνοθέτη animation).
19.00 – 22.00 Παρουσίαση βιβλίων – Λογοτεχνική Γωνία
Σπύρος Σιάκας – «Τρισδιάστατος σχεδιασμός περιβάλλοντος – 3D modeling για animation. Από το stop motion στην τρισδιάστατη σχεδίαση, στο blender».
Δημήτρης Παπαδόπουλος- «Κινηματογραφική Εκπαίδευση : Τέχνη , Πολιτισμός και Παιδαγωγική».

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 – Λογοτεχνική Γωνία
20.00 – 22.00
Προβολή βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους:
Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει... στη Λάρισα

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 - Λογοτεχνική Γωνία
20.00 – 22.00
Προβολή βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους:
Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει... στη Λάρισα
Λήξη Φεστιβάλ: Μουσική, συζήτηση.

Είσοδος ελεύθερη

 

17-11-2022
Μαθήματα γνωριμίας γα το νέο τμήμα χορευτικής εκγύμνασης/χοροθεραπείας

Νέο τμήμα χορευτικής εκγύμνασης/χοροθεραπείας μέσα από τις βασικές αρχές του κλασικού και σύγχρονου χορού, ανοιχτής απεύθυνσης, εντάσσεται στο ήδη πλούσιο πρόγραμμα μαθημάτων της Δημοτικής Σχολής Μπαλέτου.

Με χορευτική διάθεση και μουσική υπόκρουση αγαπημένων «ξεσηκωτικών» ρυθμών και μελωδιών, ανεβαίνουν οι παλμοί, ενεργοποιώντας όλους τους μυς και τον μεταβολισμό.

Στόχος είναι η αφύπνιση και ενδυνάμωση του σώματος, η ανάπτυξη της κινητικής ρευστότητας, η ανακάλυψη των «κρυμμένων» κινητικών δυνατοτήτων, η αποσυμπίεση από το άγχος της καθημερινότητας, η κατάκτηση πνευματικής διαύγειας και ηρεμίας.

Προς την κατεύθυνση της εξισορρόπησης και αποκατάστασης της ενέργειας και των συναισθημάτων, η δομή του μαθήματος περιλαμβάνει επίσης στοιχεία χοροθεραπείας, αποθεραπεία, stretching και χαλάρωμα, σχεδιαζόμενη τοιουτοτρόπως ώστε να ανταποκρίνεται στην κάλυψη των αναγκών και των προτιμήσεων των συμμετεχόντων.

Διδάσκει η Αθηνά Μανώλη, καθηγήτρια σύγχρονου χορού στην Ανώτερη Σχολή Χορού και στη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου.

Κάθε Τρίτη και Πέμπτη ώρες 18.30-19.30

Μαθήματα γνωριμίας την Τρίτη 22 και 29 Νοεμβρίου και την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου, Μύλος του Παππά και στο τηλέφωνο 2410256464.

17-11-2022
Εννέα νέα οχήματα για την Καθαριότητα στον Δήμο Λαρισαίων
 • Παρελήφθησαν, επτά απορριμματοφόρα και δυο φορτηγά με αρπάγες – Αναμένονται άλλα δυο φορτηγά, ένα πλυντήριο κάδων και ένα σάρωθρο
 • Απ Καλογιάννης: Χρειάζεται και η συνδρομή των πολιτών για την καθαριότητα

Με ακόμα 9 νέα οχήματα ενισχύεται ο στόλος της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων. Τα μηχανήματα παραδόθηκαν στον Δήμο τις προηγούμενες ημέρες και σύντομα θα βγουν στους δρόμους. Ειδικότερα, πρόκειται για 7 απορριμματοφόρα στενού πλαισίου, τα οποία θα συμβάλουν στο έργο της αποκομιδής σε πεζόδρομους και στενούς δρόμους της πόλης καθώς και 2 ανοικτά φορτηγά με ανατρεπόμενη καρότσα και γερανό με αρπάγη.

Υπενθυμίζεται πως πριν μερικούς μήνες είχαν παραληφθεί άλλα οκτώ (8) νέα μεγαλύτερα απορριμματοφόρα, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται 1 όχημα καδοπλυντήριο, ένα σάρωθρο και 2 τριαξονικά φορτηγά. Συνολικά, μέσα στο 2022 ο Δήμος απέκτησε 17 νέα οχήματα και αναμένονται άλλα 4.

Η προμήθεια όλων των παραπάνω μηχανημάτων αφορούν την απόφαση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει σε σημαντική ενίσχυση του στόλου της Καθαριότητας με τη διαδικασία του Leasing.

Στο Αμαξοστάσιο του Δήμου, βρέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Παν. Νταή και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Λαρισαίων.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι απόφαση της δημοτικής αρχής από την αρχή της τρέχουσας θητείας ήταν να πραγματοποιηθεί μια σημαντική επένδυση στον στόλο και τον μηχανολογικό εξοπλισμό της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης. Η παραλαβή και αυτής της παρτίδας των νέων οχημάτων ενισχύει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια για βελτίωση της καθαριότητας.

Συμπλήρωσε, πως η κατάσταση με την καθαριότητα στην πόλη είναι αρκετά καλή, συμπληρώνοντας πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης ωστόσο πως για τη βελτίωση της καθαριότητας απαιτείται και η συνδρομή και η βοήθεια των πολιτών. Ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε και στη διαδικτυακή διαβούλευση που τρέχει, μέσω τα εφαρμογής Novoville ο Δήμος Λαρισαίων μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Παν. Νταής, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα σημασία ενίσχυσης και ανανέωσης οχημάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού στον τομέα της Καθαριότητας. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται καμπάνια για την προώθηση της ανακύκλωσης.

16-11-2022
Συνεδρίαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ) Τετάρτη 23/11/2022, ώρα 12:30

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

16-11-2022
ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ - Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προμήθειας ζωοτροφών για τα αδέσποτα ζώα και τα γεράκια του Δήμου Λαρισαίων

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

16-11-2022
Διακήρυξη Ηλεκτρονικού Ανοιχτού Διαγωνισμού - Προμήθεια φρέσκου γάλακτος για τις ανάγκες των εργαζομένων του Δήμου Λαρισαίων και των Νομικών του Προσώπων
16-11-2022
Στο «Smart City Expo World Congress» στην Βαρκελώνη ο Δήμος Λαρισαίων

Στο ετήσιο μεγάλο γεγονός (Συνέδριο – Εκθεση) των Smart Cities με τίτλο «Smart City Expo World Congress», που διεξάγεται στην Βαρκελώνη, μετέχει ο Δήμος Λαρισαίων, μέσω του δικτύου Major Cities of Europe.

H πόλη της Λάρισας, μετέχει στο διεθνές αυτό γεγονός, με το «έξυπνο σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης στους πεζοδρόμους»

Αντιπροσωπεία του δήμου με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Βιώσιμης Κινητικότητας και Συστημάτων Έξυπνης πόλης κ. Ντίνο Διαμάντο, παρουσιάζουν σε συνέδρους και επισκέπτες την λειτουργία του συστήματος, το οποίο έχει κερδίσει ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις για την έκταση εφαρμογή του (43 σημεία) στο ευρύτερο κέντρο καθώς και για τις τεχνικές δυνατότητες αναγνώρισης πινακίδων σε πραγματικό χρόνο.

15-11-2022
ΔΕΥΑΛ - Διακοπή νερού (Τετάρτη 16/11/2022, ώρα 09:00-13:00)

Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ανακοινώνει ότι τη Τετάρτη 16 Νοεμβρίου και από ώρα 9:00 έως 13:00 θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης στη συνοικία της Φιλιππούπολης λόγω εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης και συγκεκριμένα στις παρακάτω οδούς:

 • Παπαζαχαρίου (από Χατζημιχάλη έως Ελευθερίας)
 • Γούλα
 • Πάροδος Παπαζαχαρίου


Λάρισα, 15 Νοεμβρίου 2022

15-11-2022
Θεσσαλικό Θέατρο - Η πόλις, μυθιστορηματική ανθρωπογεωγραφία της Λάρισας

ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Θέατρο Κώστας Τσιάνος

Η πόλις
Μυθιστορηματική ανθρωπογεωγραφία της Λάρισας
του Μάκη Λαχανά
Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στις 9μ.μ.
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «η Φύση στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη»

Το Θεσσαλικό Θέατρο στηρίζει πάντα της συνέργειες των φορέων της πόλης και των εκδηλώσεών τους, επαναλαμβάνοντας, στα πλαίσια του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «η Φύση στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη», που πραγματοποιείται από τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη - ΔΕΦΝΚ, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Λαρισαίων, την πολύ επιτυχημένη παράσταση με τίτλο Η πόλις, Μυθιστορηματική ανθρωπογεωγραφία της Λάρισας, του Μάκη Λαχανά, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Δημήτρη Ι. Τσουμάνη, την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στις 9μ.μ.στο θέατρο Κώστας Τσιάνος

Πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων στο 2410533417 Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-14:00 και την ημέρα της παράστασης 10:00-14:00 και 18:00-21:00.
Προπώληση: viva.gr
Γενική είσοδος 5 ευρώ
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Ο συγγραφέας
Ο ψυχίατρος και συγγραφέας Μάκης Λαχανάς (1924-2010) υπήρξε ένα σημείο αναφοράς για τη Λάρισα. Σπούδασε ιατρική στη Θεσσαλονίκη, νευρολογία στο Μόναχο και ψυχιατρική στην Τυβίγκη. Πέρα από τις επιστημονικές του εργασίες πάνω στη σχιζοφρένεια, έγραψε διηγήματα, μυθιστορήματα, ποιήματα, θεατρικά έργα και δοκίμια. Διακρίθηκε για το μεταφραστικό του έργο, ενώ εξέδιδε από το 1976 και για δεκαετίες το λογοτεχνικό περιοδικό Σπαρμός.

 Η παράσταση
Η Πόλις, μυθιστορηματική ανθρωπογεωγραφία της Λάρισας, είναι το τελευταίο έργο του Λαχανά. Εκδόθηκε το 2009, έναν χρόνο πριν από τον θάνατό του, και είναι αφιερωμένο στους πρόσφυγες όλου του κόσμου.
Ο συγγραφέας αναδημιουργεί μνήμες από τη δική του οικογένεια, που ζούσε στην ακμάζουσα Αδριανούπολη, στην Ανατολική Θράκη. Η αφήγηση αρχίζει το 1912, πριν από το ξέσπασμα του Α' Βαλκανικού Πολέμου. Οι γυναίκες και τα παιδιά της οικογένειας Φλωριά, που εμπορευόταν το μετάξι της Αδριανούπολης στις παραδουνάβιες χώρες, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη.

Αναζητώντας καταφύγιο καταλήγουν στη Λάρισα. Η οικογένεια τοποθετείται σε ένα παλιό αρχοντικό στον Άγιο Κωνσταντίνο (συνοικία των εύπορων μουσουλμάνων στην οθωμανική εποχή), όπου πρέπει να συγκατοικήσει με οικογένειες από διάφορα μέρη που έρχονται κατά κύματα, ως το 1922, όταν καταφθάνουν οι πρόσφυγες από τη Σμύρνη: αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο ο Λαχανάς ξεδιπλώνει την αφήγηση της Λάρισας, της εποχής του Μεσοπολέμου, μέσα από τη ματιά των προσφύγων και μέσα από τις προσωπικές του μνήμες.
Οι ιστορίες που αποτελούν την πρώτη ύλη της παράστασης συχνά προκαλούν έκπληξη. Πρόσωπα και καταστάσεις συνθέτουν ένα μεγάλο ψηφιδωτό, το ψηφιδωτό μιας πόλης σκληρής αλλά και βαθιά ανθρώπινης, αντιφατικής και σχεδόν παγανιστικής. Με κομβικό έτος το 1941, έτος μαρτυρικό, όταν μέσα σε λίγες μέρες η πόλη πλήττεται από βομβαρδισμούς και ισχυρό σεισμό και ισοπεδώνεται σχεδόν ολόκληρη.
Μέσα από τα ερείπια της παλιάς Λάρισας αναδύεται η νέα Λάρισα, μια άλλη πόλη, όπως μέσα από την οθωμανική αναδύεται προηγουμένως η ελληνική Λάρισα: η μεταμόρφωση, το μεγάλο θέμα που διατρέχει όλο το βιβλίο και την παράσταση. Η εχθρική αρχικά για τους πρόσφυγες πόλη, η οποία στη συνέχεια γίνεται η νέα εστία τους, η μήτρα, το χωνευτήρι της νέας ζωής.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Διασκευή-σκηνοθεσία: Δημήτρης Ι. Τσουμάνης
Ηθοποιοί: Χριστίνα Βράκα, Δημήτρης Όντος
Ακορντεόν: Μανώλης Ντάλλας
Ηλεκτρονική μουσική: Sot-K
Διεύθυνση παραγωγής: Νίκος Γεωργάκης
Φώτα: Μάκης Παπατριανταφύλλου
Ήχος: Γιώργος Γκόλαντας
Ενδύτρια: Νικολέτα Καΐση
Μηχανικοί σκηνής: Χρήστος Καράκης, Νίκος Ανδριανόπουλος
Φωτογραφίες προώθησης: Αλέξανδρος Ευθυμιόπουλος
Φωτογραφίες παράστασης: Γιάννης Χατζηαντωνίου
Αφίσα: Μουτζούρα
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην ενδυματολόγο-θεατρολόγο Ίλια Σδράλλη και στην χορογράφο Αναστασία Μπρουζιώτη.

Μεγάλοι Χορηγοί
: INTERCOMM FOODS - Εκπαιδευτήρια Ν. Μπακογιάννη - Efilial Travel
Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ, ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ASTRA, Formedia TV , TRT, Εφημερίδα Ελευθερία, Πολιτεία Λαρισαίων Larissanet,, Formedia.gr, Larissanet.gr, Larissapress.gr, On Larissa.gr, Paidis.com, thessaliatv.gr, Tι νέα Λάρισα, Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας, Πόλις Radio, Musica Radio, Formedia Radio.

Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στις 9μ.μ.
15-11-2022
Συμμετοχή του Δήμου Λαρισαίων στο Mediterranean Mobility Forum, τελικού συνεδρίου του Urban Transports Community - Interreg MED

Ο Δήμος Λαρισαίων συμμετείχε στο Meditettanean Mobility Forum, τελικό συνέδριο του προγράμματος Interreg MED “Urban Transports Community”, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 25-26 Οκτωβρίου 2022. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το CIVINET Greece-Cyprus, εταίρος στο πρόγραμμα Urban Transports στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ Academy.


Ο Δήμος Λαρισαίων συνεργάστηκε στη δράση mentoring του προγράμματος και προσκλήθηκε στο τελικό συνέδριο να παρουσιάσει στη συνεδρία “Meet the Community”, μαζί με άλλες πόλεις που συμμετείχαν σε δράσεις mentoring στο πλαίσιο του προγράμματος. Την παρουσίαση έκανε η κ. Μαρία Νικολαϊδου από το Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Στο θεματικό πεδίο των Big Data o Δήμος Λαρισαίων παρουσίασε τις δράσεις που υλοποιήθηκαν σε σχέση με το έξυπνο σύστημα παρακολούθησης του δικτύου των πεζοδρόμων. Οι δράσεις mentoring του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Δήμο Misano Adriatico και του οργανισμού Rimini Strategic Plan Agency της Ιταλίας, ως πρωτοπόροι, και υποστηρίχθηκαν από την εμπειρογνώμονα κ. Ζωή Χριστοφόρου, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και το διεθνές δίκτυο για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα CODATU.

Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν περιλάμβαναν:

 • Προσδιορισμός αναγκών και προκλήσεων σε τοπικό επίπεδο
 • Συναντήσεις με τις πόλεις μέντορες, τους εμπειρογνώμονες και τους τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς (διαδικτυακές)
 • Χαρτογράφηση τοπικής κατάστασης (σύστημα, πόροι, υποδομές, συνθήκες λειτουργίας)
 • Επίσκεψη της εμπειρογνώμονα
 • Έκθεση παρουσίασης – αξιολόγησης

Από πλευράς του Δήμου Λαρισαίων επισημάνθηκε ότι μέσω αυτής της συνεργασίας αναδείχθηκαν οι δυνατότητες που έχουν τα Big Data να βελτιώσουν τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και συνεπώς τις υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες, καθώς και να συμβάλλουν στην ενημέρωση των κατοίκων και των τοπικών φορέων. Παράλληλα, συζητήθηκαν οι προκλήσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πόλεις στην απόκτηση και διαχείριση αυτών των δεδομένων, καθώς απαιτούν ειδική τεχνογνωσία και ιδιαίτερο χειρισμό, ιδίως όσον αφορά ευαίσθητες πληροφορίες.

Με την ολοκλήρωση του συνεδρίου, ο Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Τεχνικών Έργων και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του CIVINET Greece-Cyprus, κ. Γεώργιος Σούλτης υπέγραψε τη διακήρυξη του Urban Transports, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τη δέσμευση της Λάρισας στην προώθηση της αστικής κινητικότητας ως βασικό στοιχείο της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

 

15-11-2022
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ


Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
Fax: 2410 250 372
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1

© 2016 Δήμος Λαρισαίων | Όροι Χρήσης | Προσωπικά Δεδομένα | Πολιτική Cookies | Ανάπτυξη ITBIZ.gr