sandal logo

Η πόλη σήμερα με μια ματιά

Ημερολόγιο & Επίκαιρα

Ιανουάριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Επιλεγμένες Ανακοινώσεις

19-01-2021
Δανεισμός βιβλίων μέσω διαδικτύου στη Δημοτική βιβλιοθήκη Λάρισας

Συνεχίζεται και τη νέα χρονιά, ο δανεισμός βιβλίων με τη μέθοδο της ηλεκτρονικής παραγγελίας  στη  Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες, το χρονικό διάστημα Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2020 πραγματοποιήθηκαν 2.391 δανεισμοί βιβλίων, ενώ έχουν εγγραφεί ηλεκτρονικά 70 νέα μέλη. 

Διαδικασία δανεισμού βιβλίων

Οι αναγνώστες επιλέγουν από τον ηλεκτρονικό κατάλογο της βιβλιοθήκης στην σελίδα  https://larissalib.openabekt.gr/ στο διαδίκτυο, τα βιβλία που επιθυμούν και στέλνουν με e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. τις επιλογές τους, μαζί με το ονοματεπώνυμο, τον κωδικό μέλους και το τμήμα στο οποίο απευθύνονται (ενηλίκων ή παιδικό). Στη συνέχεια, σε συνεννόηση με το προσωπικό της βιβλιοθήκης, ορίζεται ραντεβού για την παραλαβή των βιβλίων.

Η παράδοση των βιβλίων πραγματοποιείται στην είσοδο του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου Λάρισας, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για το κοινό και τους εργαζόμενους.

Διαδικασία επιστροφής βιβλίων

Οι επιστροφές των βιβλίων πραγματοποιούνται στο ισόγειο του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου Λάρισας χωρίς ραντεβού. Τα επιστρεφόμενα βιβλία για λόγους ασφαλείας και σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών παραμένουν σε καραντίνα τουλάχιστον 72 ωρών πριν τον επαναδανεισμό τους.  

Ώρες λειτουργίας βιβλιοθήκης: Δευτέρα έως Παρασκευή: 8.00π.μ. - 2.00μ.μ.

Πληροφορίες:

Δημοτική βιβλιοθήκη Λάρισας, Ρούσβελτ 59, Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο

Τηλέφωνα: 2410 671173 Τμήμα Ενηλίκων(1ος όροφος), 2410 618753 Παιδικό Τμήμα(3ος όροφος),

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,  Ιστοσελίδα: https://www.facebook.com/www.edimovivliolarissa

 

10-11-2020
Λειτουργία Ψηφιακής Πλατφόρμας Δήμου Λαρισαίων

Ο Δήμος Λαρισαίων έχει ενεργοποιήσει τις ακόλουθες ηλεκτρονικές αιτήσεις στην Ψηφιακή του Πλατφόρμα (Local Government):

Τμήμα Δημοτικής Κατάστασης

Τμήμα Ταμείου

Τμήμα Εσόδων

Δημοτική Αστυνομία

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η ενεργοποίηση και άλλων ηλεκτρονικών αιτήσεων.

Για την είσοδο στην Πλατφόρμα, πατήστε https://bit.ly/2zUQ1rH_ΔΗΜΟΣΛΑΡΙΣΑΙΩΝ-ΗλεκτρονικέςΥπηρεσίες

 

10-11-2020
Έτοιμος ο Δήμος Λαρισαίων για νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και επαγγελματιών

Έτοιμος να προχωρήσει σε μέτρα στήριξης επαγγελματιών και επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κρατική εντολή, στο πλαίσιο του δεύτερου lockdown και των μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό, είναι ο Δήμος Λαρισαίων.

Ήδη στην Δημοτική Αρχή προετοιμάζουν τις σχετικές εισηγήσεις προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο και αναμένουν το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση και τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα δίνουν τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να προχωρήσουν στην υλοποίηση των αποφάσεων και των μέτρων στήριξης.

Σημειώνεται ότι όταν ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία και τεθούν σε ισχύ τα μέτρα οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις μπορούν άμεσα να καταθέσουν την αίτησή τους και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ηλεκτρονικά και μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Δήμου Λαρισαίων.

Ειδικότερα , τα μέτρα στήριξης που επεξεργάζεται ο Δήμος είναι ίδια με όσα υλοποιήθηκαν στην καραντίνα της Άνοιξης.

Ειδικότερα, το πακέτο των μέτρων στήριξης αφορούν τα εξής:

1. Απαλλαγή ανταποδοτικών δημοτικών τελών για όσο διάστημα είναι κλειστές οι επιχειρήσεις μέσω των επαγγελματικών λογαριασμών ρεύματος
2. Απαλλαγή καταβολής τέλους κοινοχρήστου χώρου (για τα τραπεζοκαθίσματα)
3. Απαλλαγή καταβολής δημοτικού φόρου
4. Απαλλαγή καταβολής ενοικίου για τα ακίνητα που εκμισθώνει ο Δήμος σε επιχειρήσεις που έκλεισαν υποχρεωτικά τη λειτουργιά τους.

Επίσης, για τους πολίτες θα ληφθούν μέτρα ελάφρυνσης για τις δομές που λειτουργεί ο Δήμος Λαρισαίων αλλά είναι κλειστές ή θα κλείσουν:

Συγκεκριμένα προβλέπεται η απαλλαγή καταβολής τροφείων και διδάκτρων για δομές του Δήμου και των Νομικών Προσώπων του για όσο χρονικό διάστημα δεν θα λειτουργούσαν ως εξής:

• Δίδακτρα της Δημοτικής Σχολής Χορού της Δ/νσης Αθλητισμού – Πολιτισμού
• Δίδακτρα Δημοτικού Ωδείου Λάρισας
• Δίδακτρα Εργαστηρίου Δημοτικής Πινακοθήκης – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Τέλος, προβλέπεται η απαλλαγή καταβολής μισθωμάτων για τα δημοτικά ακίνητα που στεγάζονται επιχειρήσεις, οι οποίες διέκοψαν υποχρεωτικά τη λειτουργιά του.

23-10-2020
ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ - Εξυπηρέτηση Κοινού σε εφαρμογή των "Μέτρων και ρυθμίσεων στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του Κορωνοϊού"

Ο Δήμος Λαρισαίων ενημερώνει ότι, η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας από την 22α τρέχοντος μηνός έχει περάσει στο επίπεδο 3 του επιδημιολογικού χάρτη.

Σε εφαρμογή των   «Μέτρων και ρυθμίσεων στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του Κορωνοϊού» η Εξυπηρέτηση κοινού θα γίνεται με προτεραιότητα σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 2413 500200 (τηλεφωνικό κέντρο).

Οι πληρωμές προς τον Δήμο Λαρισαίων μπορούν να γίνουν με μεταφορά ποσού στην Τράπεζα Πειραιώς στον αριθμό λογαριασμού του Δήμου Λαρισαίων: 5606-004883-211 ή χρήση του IBAN GR57 0172 6060 0056 0600 4883 211 για πληρωμή από άλλη τράπεζα. Θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφονται το ΑΦΜ, η Επωνυμία/Ονοματεπώνυμο και σε τί αφορά η πληρωμή (πχ Τραπεζοκαθίσματα, Πληρωμή Δημοτικού Φόρου κ.ο.κ.).

Επίσης στο site του Δήμου www.larissa.gov.gr  στο πεδίο της επικοινωνίας υπάρχουν τα τηλέφωνα όλων των Υπηρεσιών και υπαλλήλων του Δήμου Λαρισαίων.

16-09-2020
Δήμος Λαρισαίων - Υποβολή αιτήσεων για εφάπαξ βοήθημα για επανασύνδεση ρεύματος

• Ποιους αφορά και τι κριτήρια ισχύουν – Τι προβλέπει η σχετική Υπουργική Απόφαση

Ο Δήμος Λαρισαίων, καλεί τους δημότες να υποβάλουν αιτήσεις για την παροχή εφάπαξ ειδικού βοηθήματος, για την επανασύνδεση ρεύματος, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, και εφόσον πληρούνται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει ο νόμος.

Η πρόσκληση γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της Υπουργικής Απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/70697/861(ΦΕΚ Β’3088/24-07-2020) «Εφάπαξ ειδικό βοήθημα για την επανασύνδεση παροχών ηλεκτρικού ρεύματος, δυνάμει του άρθρου 36 του ν. 4508/2017 (Β’474) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει».

Τα αιτήματα επανασύνδεσης εξετάζονται από Επιτροπή που συστήνεται στον Δήμο Λαρισαίων και αποτελείται από: έναν εκπρόσωπο της Δημοτικής Αρχής, έναν εκπρόσωπο του ΔΕΔΔΗΕ και έναν εκπρόσωπο του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Προϋποθέσεις για την υποβολή αίτησης

Οι προς εξέταση δικαιούχοι του ειδικού βοηθήματος για να υποβάλουν αίτηση στην Επιτροπή του άρθρου 3 πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

Α. Να έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και την 30/04/2020 και να παραμένουν αποσυνδεδεμένοι μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας του άρθρου 3.

Β. Η αποσύνδεση να έχει γίνει στην παροχή ρεύματος της κύριας κατοικίας του προς εξέταση δικαιούχου.

Γ. Εισοδηματικά κριτήρια:

Σύνθεση νοικοκυριού με βάση τους ορισμούς τους άρθρου 2 της Δ13/οικ.33475/1935/15.06.2018 απόφασης «Καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (Β' 2281), όπως ισχύει

 

Εισοδηματικό όριο

Μονοπρόσωπο νοικοκυριό

9.000 ευρώ

Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος

13.500 ευρώ

Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη

15.750 ευρώ

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη

18.000 ευρώ

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη

24.750 ευρώ

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη

27.000 ευρώ

• Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω τα παραπάνω εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ.
• Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, τα παραπάνω εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.

Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προστίθεται το ποσό των τεσσάρων χιλιάδων πεντακοσίων (4.500) ευρώ και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος το ποσό των δύο χιλιάδων διακοσίων πενήντα (2.250) ευρώ, μέχρι του συνολικού ορίου των τριάντα μία χιλιάδων πεντακοσίων (31.500) ευρώ ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.

Το παραπάνω ανώτατο όριο αυξάνεται κατά οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω και κατά δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους.

Περιουσιακά κριτήρια:

1. Να έχουν οι ίδιοι και τα μέλη του νοικοκυριού τους, με βάση τους ορισμούς του άρθρου 2 της Δ13/οικ.33475/1935/15.06.2018απόφασης «Καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», (Β’2281) όπως ισχύει, ακίνητη περιουσία, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, με συνολική φορολογητέα αξία, με βάση τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) που προκύπτει από την τελευταία εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου, έως το ποσό των εκατόν είκοσι χιλιάδων (120.000) ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως το ανώτατο όριο των εκατόν ογδόντα χιλιάδων (180.000) ευρώ.

2. Τα μέλη του νοικοκυριού τους να μην εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελούς διαβίωσης με την εξαίρεση της υποπερ. i της περιπτ. β της παραγράφου 1 του άρθρου 44 του ν. 4111/2013 για πολύτεκνες οικογένειες και να μην δηλώνουν δαπάνες διαβίωσης για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, με βάση τις τελευταίες εκκαθαρισμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος των μελών του νοικοκυριού για τις οποίες έχει λήξει η οριζόμενη από τις κείμενες διατάξεις ή η παραταθείσα με οποιονδήποτε τρόπο προθεσμία υποβολής.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

1. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου

2. Δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) φορ. έτους 2019 (όλων των μελών του νοικοκυριού)

3. Εκκαθαριστικό σημείωμα φορ. Έτους 2019 (όλων των μελών του νοικοκυριού)

4. ΕΝΦΙΑ τελευταίου φορ. έτους (όλων των μελών του νοικοκυριού)

5. Έντυπο Ε9 (όλων των μελών του νοικοκυριού)

6. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (από Δήμο ή ΚΕΠ)

7. Λογαριασμό ΔΕΗ

8. Μισθωτήριο (για όσες κατοικίες δεν είναι ιδιόκτητες)

ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΠΑΘΟΥΣ ΟΜΑΔΑΣ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΑ ΚΑΤΩΘΙ:

  • Για ΑΜΕΑ: Γνωμάτευση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής (ΚΕΠΑ)
  • Βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα ή κρατικού νοσοκομείου, με την οποία πιστοποιείται η ανάγκη κατ' οίκον χρήσης συσκευής μηχανικής υποστήριξης απαραίτητης για τη ζωή ατόμου ή ατόμων που περιλαμβάνονται στην σύνθεση του νοικοκυριού.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Δήμο Λαρισαίων στο τηλέφωνο 2413 - 500361.

platforma eisodos neo

LARISSAMAZI 300X100

deh dhmos new

201030 unesco web banner

Πρόσφατα Νέα - Ανακοινώσεις

27-01-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

26-01-2021
Εθνική Ημέρα Μνήμης Του Ολοκαυτώματος

 

Καθώς έπεφτε η αυλαία του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, στις 27 Ιανουαρίου 1945, τα συμμαχικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς και ανακάλυψαν με φρίκη μια καλοσχεδιασμένη και βιομηχανικά οργανωμένη γενοκτονία, που συντελέστηκε στην καρδιά της πολιτισμένης Ευρώπης του 20ου αιώνα. Ανακάλυψαν το Ολοκαύτωμα, με τον ασύλληπτο αριθμό των 6.000.000 θυμάτων. Το ένα τρίτο του εβραϊκού πληθυσμού της Ευρώπης, χωρίς καμία απολύτως διάκριση φύλου, ηλικίας, οικονομικής κατάστασης, μόρφωσης… οδηγήθηκαν σε έναν θάνατο μαρτυρικό, στερημένο από κάθε αξιοπρέπεια, για τον μόνο λόγο ότι είχαν γεννηθεί Εβραίοι. Ο κόσμος δεν θα ήταν ποτέ πια ο ίδιος μετά το Άουσβιτς. Όλα όσα ο άνθρωπος είχε επιτύχει στα χιλιάδες χρόνια της παρουσίας του πάνω στη γη, ακυρώθηκαν μεμιάς και το ίδιο το μεγαλείο του τέθηκε σε αμφισβήτηση…

Για να μην ξεχαστεί ποτέ αυτή η θηριωδία και για να αξιοποιηθούν τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος στη πρόληψη μελλοντικών πράξεων γενοκτονίας, ο ΟΗΕ, στη συνέλευσή του την 1/11/2005, καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου – ημέρα απελευθέρωσης του Άουσβιτς – ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος. 

Η Βουλή των Ελλήνων είχε προηγηθεί στην απόδοση τιμής στα αθώα θύματα του Ολοκαυτώματος, μεταξύ των οποίων ήταν και 67.000 Έλληνες Εβραίοι. Με την 3218/2004 ομόφωνη απόφασή της τον Ιανουάριο του 2004, που επικυρώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 31/2005, καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας τιμούν κάθε χρόνο την επέτειο του Ολοκαυτώματος, με πολύ αξιόλογες εκδηλώσεις, ενώ στην πόλη μας έχουν καθιερωθεί επίσης ξεχωριστές εκδηλώσεις απευθυνόμενες σε μαθητές, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας. Οι δράσεις αυτές δεν έχουν μόνο τελετουργικό χαρακτήρα. Ο απώτερος σκοπός τους είναι να διδάξουν, να προβληματίσουν και να αποτελέσουν θεμέλιο στην οικοδόμηση ενός κόσμου απαλλαγμένου από φαινόμενα προκατάληψης και μισαλλοδοξίας. Γι αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι αγκαλιάζονται κάθε χρόνο και από μεγάλο αριθμό συμπολιτών.

Φέτος, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, οι θεσμοθετημένες εκδηλώσεις δεν θα πραγματοποιηθούν. Θα τελεστεί μόνο επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Εβραίων Μαρτύρων, χωρίς κοινό, αποκλειστικά από μια μικρή αντιπροσωπεία εκπροσώπων της Πολιτείας, της Εκκλησίας και της Ισραηλιτικής Κοινότητας, υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων. Η εκδήλωση θα μαγνητοσκοπηθεί και θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της Ισραηλιτικής Κοινότητας (www.jcl.gr) μαζί με σύντομους χαιρετισμούς των συνδιοργανωτών.

Οι μαθητικές εκδηλώσεις θα αντικατασταθούν από παρακολούθηση διαδικτυακών αφιερωμάτων, που θα προτείνει στα σχολεία το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας.

Τη συνεισφορά του στην επέτειο του Ολοκαυτώματος στη Λάρισα καθιερώνει το Θεσσαλικό Θέατρο, συμμετέχοντας για τρίτη συνεχή χρονιά στις εκδηλώσεις μνήμης. Στο πλαίσιο των ραδιοφωνικών θεατρικών παραστάσεων στη Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας με τον τίτλο «Θεσσαλικό Radio… Plays» παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στις 9 μ.μ. (επανάληψη Σάββατο 30/01/21 στις 9 μ.μ.) αποσπάσματα από το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη Μαουτχάουζεν σε σκηνοθετική επιμέλεια της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του ΘΘ, Κυριακής Σπανού. Το έργο αποτελεί προσωπική μαρτυρία του Καμπανέλλη για τα δυόμιση χρόνια που πέρασε σ΄ αυτό το στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ο συγγραφέας επιλέγει να ξεκινήσει την αφήγησή του από τη μέρα της απελευθέρωσης του στρατοπέδου, στις 5 Μαΐου 1945, για να αντέχεται η αναδρομή στα τρομακτικά γεγονότα που αφηγείται, μέσα απ΄ την ελπίδα για έναν καινούριο κόσμο. Γιατί, πώς περπατάει κανείς πάνω στα μονοπάτια του στρατοπέδου στρωμένα με οστά και στάχτες νεκρών φίλων, συγγενών αδελφών…Τι μένει απ΄ τον άνθρωπο μέσα στην αποκτήνωση που επέβαλαν οι Ναζί του Χίτλερ, επειδή γεννήθηκε Εβραίος, τσιγγάνος, ομοφυλόφιλος; Πώς πατάμε αυτή τη γη των άδικα τεθνεώτων; Διαβάζουν: Κυριακή Σπανού, Ηρακλής Τζαφέτας, Παναγιώτης Τόλιας, Θάλεια Χαραρά.

(σύνδεσμος για online ακρόαση http://onradio.gr/player/?id=159)

 

 

26-01-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

26-01-2021
Συνάντηση του δημάρχου Απ. Καλογιάννη με τον εικαστικό Χρ. Παπανικολάου για το εικαστικό έργο "Κλίμακα του Ιωάννη"

Λάρισα πόλη φιλική στον πολιτισμό, ανοικτή και συνεκτική

Με τον Λαρισαίο εικαστικό Χρήστο Παπανικολάου συναντήθηκε ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον κυκλικό κόμβο που υλοποίησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην συμβολή της Κ. Καραμανλή με την οδό Βόλου, όπου τοποθετήθηκε και η νέα εικαστική δημιουργία του Χρ. Παπανικολάου.

Ο κ. Καλογιάννης συζήτησε εκτενώς με τον κ. Παπανικολάου για το έργο του, ενώ σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο δήμαρχος Λαρισαίων τόνισε τα εξής:

"Ο Χρήστος Παπανικολάου είναι ένας από τους πλέον καταξιωμένους εικαστικούς καλλιτέχνες της πόλης μας με μεγάλη εμβέλεια και η προσφορά του στην τέχνη και την Λάρισα είναι μακρόχρονη. Ο ίδιος με τα έργα του έχει συμβάλει στη σύγχρονη αισθητική της πόλης. Το έργο που τοποθετήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στον κόμβο της οδού Βόλου με την λεωφόρο Καραμανλή είναι μια σημαντική εικαστική παρέμβαση που ήδη έχει προκαλέσει μια μεγάλη συζήτηση, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό τον βασικό ρόλο της τέχνης που δεν είναι άλλος από το να ανοίγει δρόμους στη σκέψη, στην αίσθηση και την αισθητική.
Είμαι βέβαιος πως η ολοκλήρωση της εγκατάστασης και ο διάλογος που ήδη ξεκίνησε θα αποδώσουν στο βάθος του χρόνου τη διάσταση του έργου που αναμφίβολα ενισχύει με θετικό τρόπο την εικαστική ταυτότητα της πόλης μας.»

Από την πλευρά του ο κ. Παπανικολάου, επεσήμανε τα παρακάτω:

«Η παρουσία του δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη σήμερα εδώ, είναι μια επιβεβαίωση του χαρακτήρα της Λάρισας, ως μιας πόλης φιλικής στον πολιτισμό, ανοικτής και συνεκτικής. Είναι μια παρακαταθήκη για το μέλλον. Ένα μέλλον στο οποίο όλοι έχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε με τις δυνάμεις μας για να γίνει όσο το δυνατόν πιο ισχυρό, με όρους πολιτισμού, δημιουργίας και αισθητικής αρτιότητας.
Τον ευχαριστώ για την παρουσία του και δηλώνω απερίφραστα πως ήμουν, είμαι και θα παραμείνω ένας ταπεινός υπηρέτης της πόλης μου, αφού για μένα αυτή είναι η μέγιστη τιμή.»

25-01-2021
Συλλογή κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων

Για το κείμενο της ανακοίνωσης πατήστε ΕΔΩ

25-01-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

 

25-01-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών για προμήθεια φυσ. αερίου

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

25-01-2021
Στο Δημαρχείο της Λάρισας ο αν. υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας

Για τα σημαντικά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης αλλά και το μεγάλο πρόγραμμα έργων και δράσεων του Δήμου Λαρισαίων, συζήτησαν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας με τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη, στο πλαίσιο της παρουσίας του υπουργού στην Λάρισα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα πολύ καλό κλίμα στο Δημαρχείο της Λάρισας με τους κ.κ. Πέτσα και Καλογιάννη να συζητούν για τις βασικές προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του ΥΠΕΣ για το επόμενο διάστημα και ειδικότερα σε ό,τι αφορά σε θεσμικά ζητήματα, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου στις αυτοδιοικητικές εκλογές, θέματα αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Περιφερειών και Δήμων, στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

Επίσης ο Δήμαρχος Λαρισαίων αναφέρθηκε σε γενικές γραμμές στο μεγάλο και πολυεπίπεδο έργο που εκτελείται στην πόλη, ενώ ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για έργα που θέλει ή έχει εντάξει ο Δήμος Λαρισαίων σε προγράμματα όπως το «Αντώνης Τρίτσης».

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την συνάντηση ο κ. Καλογιάννης καλωσόρισε στην Λάρισα τον αναπληρωτή υπουργό, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα εποικοδομητική τη συνάντηση. «Διαισθάνομαι ότι για μια κόμη φορά ο Δήμος Λαρισαίων με το Υπουργείο, θα έχει μια πάρα πολύ καλή συνεργασία», κατέληξε ο Δήμαρχος Λαρισαίων.

Από την πλευρά του ο κ. Πέτσας αφού υπογράμμισε ότι «η πόρτα του υπουργείου είναι πάντα ανοιχτή για όλους τους τοπικούς άρχοντες που εκφράζουν τους πολίτες κάθε γωνιάς της πατρίδας», συμπλήρωσε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον δήμαρχο συζητήθηκαν θεσμικά και αναπτυξιακά ζητήματα, αναφερόμενος στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και την ανάγκη να υπάρξει κυβερνησιμότητα στους δήμους με μια καλύτερη αποτελεσματικότητα.
Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε πλούσιο και φιλόδοξο το πρόγραμμα των παρεμβάσεων του Δήμου Λαρισαίων, δηλώνοντας πως το Υπουργείο Εσωτερικών θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια για υλοποίηση σημαντικών αλλά και ώριμων έργων.»

Στο τέλος της συνάντησης ο κ. Καλογιάννης δώρισε στον κ. Πέτσα εκδόσεις του Δήμου για την πόλη της Λάρισας και την ευρύτερη περιοχή.

Στην συνάντηση συμμετείχε ο βουλευτής Λάρισας κ. Χρ. Κέλλας και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας κ. Δημ. Δεληγιάννης.

22-01-2021
Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής Τρίτη 26/01/2021, ώρα 12:30

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

22-01-2021
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Τρίτη 26/01/2021, ώρα 19:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

22-01-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

22-01-2021
ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΡΟΜΑ, ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

 Δημοσίευση στην Ελευθερία: 21 Ιαν 2021 21:39

             Της Λένας Κισσάβου
Μεγάλο στοίχημα για την κοινωνία των Ρομά στη συνοικία της Νέας Σμύρνης αποτελεί η αδιάλειπτη εκπαίδευση ανηλίκων και ενήλικων μελών της, μέσα σε ένα περιβάλλον που το χαρακτηρίζουν πολλά ιδιαίτερα στοιχεία, στη γλώσσα, στον πολιτισμό, στον τρόπο ζωής.


Το εγχείρημα, αναμφίβολα δεν είναι απλό, ούτε και μπορεί να οριοθετηθεί η επίτευξή του, σε συγκεκριμένους χρόνους και μέσα σε στενά πλαίσια χρονοδιαγραμμάτων. 
Όμως, αυτό που έχει αποδειχθεί σήμερα, είναι ότι όσες προσπάθειες έγιναν τα τελευταία χρόνια, προς αυτήν την κατεύθυνση, με την υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας, κατάφεραν να χτίσουν τις βάσεις προς την επίτευξη αυτού του στόχου. 
Έδωσαν ελπιδοφόρα αποτελέσματα και πέτυχαν σημαντικές κατακτήσεις, εδραιώνοντας το επόμενα βήματα εξέλιξης.
Ένα από αυτά τα προγράμματα, προσαρμοσμένα στην πολιτισμική ταυτότητα των ατόμων που απευθύνονται, ξεκινά σύντομα στην κοινωνία των Ρομά στη Νέα Σμύρνη, με τη σύμπραξη του Δήμου Λαρισαίων και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Μας μίλησαν γι’ αυτό, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων, κ. Σωτήρης Βούλγαρης, ο καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, κ. Χρήστος Γκόβαρης και οι επιστήμονες που θα συμβάλλουν στην υλοποίησή του, ο κοινωνικός λειτουργός Χρήστος Λαμπρογιώργος, ο ψυχολόγος Ηλίας-Φοίβος Τασιόπουλος, η κοινωνιολόγος του Κέντρου Κοινότητας Ρομά, κ. Εύη Μπουκώρου, καθώς και ο διαμεσολαβητής Ρομά, κ. Νίκος Παϊτέρης.
Πρόκειται για ένα τριετές πρόγραμμα που θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο, με ομάδες στόχου ιδιαίτερα τα παιδιά του Νηπιαγωγείου, της πρώτης και έκτης Δημοτικού, της πρώτης Γυμνασίου, καθώς και τους ενήλικες γονείς τους που θα στηριχθούν με μαθήματα αλφαβητισμού.
Οι τάξεις στήριξης δεν επιλέχθηκαν τυχαία, καθώς αφορούν στο κρίσιμο σημείο της μετάβασης των παιδιών, στο επόμενο στάδιο της εκπαίδευσης. 
Σε όλες τις ομάδες προβλέπεται ενίσχυση στη μάθηση και παράλληλη ψυχοκοινωνική στήριξη.
Ειδικότερα ο τίτλος του, είναι «Υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε κοινότητες Ρομά, για την ενίσχυση της πρόσβασης και μείωση της εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από παιδιά και εφήβους», του ΕΣΠΑ Υπουργείου Παιδείας, με κεντρικό στόχο τη βελτίωση των συνθηκών της εκπαιδευτικής και κοινωνικής ένταξης Ρομά παιδιών, αξιοποιώντας τις αρχές και τους στόχους της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Μέσω της εφαρμογής παιδαγωγικών, διδακτικών, ψυχοκοινωνικών και εμψυχωτικών δραστηριοτήτων θα επιδιωχθεί η ενίσχυση της πρόσβασης παιδιών Ρομά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και η ενθάρρυνση νέων Ρομά ή ενηλίκων που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση για συμμετοχή σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Οι δράσεις αυτές εξειδικεύονται σε δράσεις παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης παιδιών σχολικής ηλικίας και των οικογενειών τους, αλφαβητισμού ενηλίκων ή νέων Ρομά που δεν έχουν ολοκληρώσει την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, σύνδεσης του σχολείου και των οικογενειών Ρομά με την ενεργοποίηση κοινωνικών λειτουργών και διαμεσολαβητών Ρομά.
Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες, στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σμύρνης και στο Κέντρο Κοινότητας Ρομά.
Παράλληλα, θα οργανωθούν και θα λειτουργήσουν τμήματα μαθησιακής υποστήριξης μαθητών/μαθητριών Ρομά, καθώς και τμήματα δημιουργικής απασχόλησης (εμψυχωτικές δραστηριότητες). 
Εκτός των επιστημόνων που θα υλοποιήσουν τις δράσεις του προγράμματος, καθοριστικός θεωρείται και ο ρόλος του σχολείου, όσον αφορά στην ενίσχυση των στόχων του. 
Προβλέπεται να υπάρχει σταθερή και ουσιαστική επικοινωνία με το σχολείο, σε εθελοντική πάντα βάση, και με τρόπο που δεν θα επιβαρύνει το έργο των εκπαιδευτικών, έτσι ώστε να προκύψει ένα καλύτερο αποτέλεσμα για τη σχολική φοίτηση των Ρομά μαθητών. 
Όσον αφορά στα τμήματα των ενηλίκων μαθητών, στόχος είναι ανάλογα με το επίπεδό τους, να δώσουν εξετάσεις για την απόκτηση του απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου ή Γυμνασίου αντίστοιχα, ώστε να αποκτήσουν ένα προσόν για την αγορά εργασίας.
Όλα τα παραπάνω, εκτιμάται πως όχι μόνο θα ενισχύσουν τον ρόλο της εκπαίδευσης στην κοινωνία, αλλά και θα συνεισφέρουν στη βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών, των στάσεων και των αντιλήψεων, με όχημα την εκπαίδευση. 
Να σημειώσουμε, πως στο προηγούμενο ανάλογο πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στους Ρομά της Νέας Σμύρνης, το 2019, συμμετείχαν 120 ενήλικες σε τμήματα αλφαβητισμού και ένα ποσοστό αυτών έδωσε εξετάσεις και πήρε απολυτήριο Δημοτικού Σχολείου.
Επίσης στο πλαίσιο ανάλογων προγραμμάτων εκπαιδευτικής στήριξης, 15 άτομα αποφοίτησαν από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. 
Αυτά αποτελούν κατακτήσεις, που αν μη τι άλλο οδηγούν στην εξέλιξη της ιδιαίτερης αυτής ομάδας ατόμων.

Το Παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Λαρισαίων εντάσσεται στο «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Για πληροφορίες στο Παράρτημα Ρομά του Δήμου Λαρισαίων, Δημοσθένους 45, τηλέφωνο: 2410-231.122, email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

 

22-01-2021
ΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου, Κυριακή Σπανού, θέτει για τρίτη συνεχή χρονιά την τέχνη του θεάτρου και το εξαίρετο δυναμικό του ΘΘ στην υπηρεσία της μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Το ημερολόγιο έγραφε 27 Ιανουαρίου 1945 όταν οι στρατιώτες της 60ης σοβιετικής μεραρχίας άνοιξαν τις πύλες του Άουσβιτς και απελευθέρωσαν τους ελάχιστους κρατούμενους που οι Γερμανοί δεν είχαν προλάβει να θανατώσουν, σκελετωμένους από την πείνα και τα βασανιστήρια που είχαν υποστεί. Τέσσερις μήνες αργότερα η χιτλερική Γερμανία παραδινόταν κάτω από τα συντονισμένα χτυπήματα των συμμαχικών δυνάμεων και κυρίως κάτω από το αντιφασιστικό μένος των κατακτημένων λαών.

Σε ανάμνηση της παραπάνω ημερομηνίας, που σηματοδότησε και την απελευθέρωση ολόκληρης της Ανθρωπότητας από τη βαρβαρότητα, καθιερώθηκε παγκοσμίως από τον ΟΗΕ η ημέρα αυτή ως «Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος.  Στην Ελλάδα, με τον Νόμο 3218/2003, που ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή των Ελλήνων, ορίστηκε η 27η Ιανουαρίου ως «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος».

Η γενοκτονία του εβραϊκού λαού, που συντελέστηκε στα σκοτεινά χρόνια της ναζιστικής παράνοιας, θα μνημονεύεται σαν το στίγμα όλων των αιώνων. Και τούτο γιατί ποτέ άλλοτε δεν έσβησαν τόσες πολλές ζωές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και με έναν τόσο βιομηχανοποιημένο τρόπο. Ο ναζισμός «ενορχήστρωσε» το Ολοκαύτωμα επιτυγχάνοντας τον αφανισμό 6.000.000 Εβραίων. Οι Έλληνες Εβραίοι που εκτοπίστηκαν ήταν 73.377. Γύρισαν μόνο 10.226. Απώλειες 86%. Όσο για την πόλη μας τη Λάρισα, 240 Εβραίοι συμπολίτες οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα. Επέστρεψαν μόνον 6...

Θεσσαλικό Radio… Plays μνήμης του Ολοκαυτώματος

Φέτος, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, οι θεσμοθετημένες εκδηλώσεις της Περιφέρειας δεν θα πραγματοποιηθούν. Ωστόσο, το Θεσσαλικό Θέατρο, που εν μέσω καραντίνας βρήκε τρόπο να επικοινωνήσει την τέχνη του στο κοινό της πόλης μας μέσω του ραδιοφώνου, θα κάνει για τρίτη συνεχή χρονιά το αφιέρωμά του στην τραγική αυτή σελίδα της ιστορίας, καθιερώνοντας ουσιαστικά τη συμμετοχή του στην επέτειο μνήμης του Ολοκαυτώματος και τιμώντας τον ρόλο του ως φορέα παραγωγής πολιτισμού στον τόπο μας.

Στο πλαίσιο των ραδιοφωνικών θεατρικών παραστάσεων στη Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας 9,36 με τον τίτλο «Θεσσαλικό Radio… Plays» θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στις 9μ.μ. (επανάληψη Σάββατο 30/01/21 στις 9μ.μ.) αποσπάσματα από το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη Μαουτχάουζεν σε σκηνοθετική επιμέλεια της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του ΘΘ, Κυριακής Σπανού.

Μαουτχάουζεν

Το έργο αποτελεί προσωπική μαρτυρία του Καμπανέλλη για τα δυόμιση χρόνια που πέρασε σ΄ αυτό το στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ο συγγραφέας επιλέγει να ξεκινήσει την αφήγησή του από τη μέρα της απελευθέρωσης του στρατοπέδου, στις 5 Μαΐου 1945, για να αντέχεται η αναδρομή στα τρομακτικά γεγονότα που αφηγείται, μέσα απ΄ την ελπίδα για έναν καινούριο κόσμο. Γιατί, πώς περπατάει κανείς πάνω στα μονοπάτια του στρατοπέδου στρωμένα με οστά και στάχτες νεκρών φίλων, συγγενών αδελφών…Τι μένει απ΄ τον άνθρωπο μέσα στην αποκτήνωση που επέβαλαν οι Ναζί του Χίτλερ, επειδή γεννήθηκε Εβραίος, τσιγγάνος, ομοφυλόφιλος; Πώς πατάμε αυτή τη γη των άδικα τεθνεώτων; Διαβάζουν: Κυριακή Σπανού, Ηρακλής Τζαφέτας, Παναγιώτης Τόλιας, Θάλεια Χαραρά.

(σύνδεσμος για online ακρόαση http://onradio.gr/player/?id=159)

 

 

21-01-2021
Συνεδρίαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Τετάρτη 27/01/2021, ώρα 12:30

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

21-01-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

21-01-2021
Ανακοίνωση Γρ. Τύπου Δήμου Λαρισαίων για δηλώσεις ιδιοκτήτη ΠΑΕ ΑΕΛ

Με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις του ιδιοκτήτη της ΑΕΛ οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η  δημοτική αρχή Καλογιάννη, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της, υπερασπίζεται με κάθε τρόπο τα συμφέροντα της πόλης και των συμπολιτών. Οι νομικές ενέργειες της ΔΕΥΑΛ κατά της «Γήπεδο ΑΕ», όπως και προς κάθε άλλο οφειλέτη, με μεγάλα ποσά οφειλών, καταδεικνύουν, την προσήλωση της δημοτικής αρχής στην κατεύθυνση της προάσπισης των συμφερόντων της πόλης.

Ωστόσο, εδώ πρέπει να είμαστε σαφείς.  

Η πόλη μας, η κοινωνία μας αντιμετωπίζει αυτήν την περίοδο μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία της. Για να την ξεπεράσουμε χρειαζόμαστε ενότητα. Και σοβαρότητα.

Εγγυητές αυτής της ενότητας οφείλουν και πρέπει να είναι τα θεσμικά όργανα της πόλης, ο Δήμαρχός της, ο εκάστοτε Δήμαρχος. Οι απειλές για μηνύσεις κατά θεσμικών προσώπων και δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων της πόλης, βάλλουν κατά της ίδιας της πόλης.

Ολη αυτήν την περίοδο συνειδητά δεν πήραμε θέση στον πόλεμο επιχειρηματικών συμφερόντων που έχει ξεσπάσει γύρω από την ιστορική ομάδα της πόλης, την ΑΕΛ. Όπως και η συντριπτική πλειονότητα των Λαρισαίων πιστεύουμε ότι η ομάδα που ταυτίζεται για δεκαετίες με την πόλη, μεγαλούργησε και έγινε αντικείμενο συζήτησης σε όλη την χώρα,  όταν «ένωνε». Αυτήν την ενότητα πάντα συμβόλιζε, αυτή υπηρετούσε.

Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι με τις παραδόσεις αυτής της ομάδας, με τις αξίες αυτής της πόλης δεν έχουν  σχέση οι συμπεριφορές του σημερινού ιδιοκτήτη. Δυστυχώς!

21-01-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Προμήθεια επίσωτρων ελαστικών
21-01-2021
Ξεκινάει το on line event/Hackathon με τίτλο «Λάρισα - μια πόλη για όλους»

 

 

Ο Δήμος Λαρισαίων, ως εταίρος του Ευρωπαϊκού έργου "easyRights - Enabling immigrants to easily know and exercise their rights", διοργανώνει το online event / Hackathon με τίτλο "Λάρισα - Μια πόλη για όλους" το οποίο θα λάβει χώρα στις 21 - 23 Ιανουαρίου 2020.

Βασικός στόχος της εκδήλωσης αυτής είναι  να αξιοποιήσει καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση των μεταναστών στην άσκηση των δικαιωμάτων τους καθώς και στις σχετικές υποστηρικτικές υπηρεσίες των οποίων είναι δικαιούχοι.

Το Hackathon θα ανοίξει ο Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού & Τεχνικών Έργων κ. Γιώργος Σούλτης, ενώ θα ακολουθήσει και σύντομη ενημέρωση  για τις δράσεις του Δήμου που αφορούν τους μετανάστες, πρόσφυγες και γενικότερα υπηκόων τρίτων χωρών από τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Εκπαιδευτικών Δράσεων κ. Σωτήριο Βούλγαρη.

Το συντονισμό της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο Παναγιώτης Κουτούδης – Εξωτερικός Συνεργάτης του Δήμου Λαρισαίων για την διαχείριση του έργου easyRights.

Επιπλέον, την εκδήλωση θα στηρίξουν με την καθοδήγηση και υποστήριξη των συμμετεχόντων οι κ. Φιτσιλής Πάνος – Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Ανθόπουλος Λεωνίδας - Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Κονταργύρης Αθανάσιος – Συνεργάτης του Δήμου Λαρισαίων καθώς και οι κ. Χειμώνα Αλεξάνδα και Κωρωνιώτη Άννα από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας.

Τέλος, η Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελείται από τον Αντιδήμαρχο κ. Γεώργιο Σούλτη, τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Λαρισαίων κ. Γεώργιο Οικονομίδη και το Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γεώργιο Σταμούλη.

Ο Δήμος Λαρισαίων θα απονέμει από τον προϋπολογισμό του προγράμματος στον νικήτης/νικήτρια ή η νικήτρια ομάδα το χρηματικό έπαθλο 5.000€, ενώ η  προτεινόμενη λύση/εργαλείο θα μπορεί να ενσωματωθεί στις τεχνικές δομές του Δήμου Λαρισαίων και να βελτιώσει την παροχή υπηρεσιών προς μετανάστες.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της online εκδήλωσης έχει ως εξής:

DAY 1 – ΠΕΜΠΤΗ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

09:15 – 09:30

Έναρξη της εκδήλωσης – Εισαγωγή στους σκοπούς του Hackathon – Παρουσίαση του προγράμματος εργασιών

Παναγιώτης Κουτούδης – Εξωτερικός Συνεργάτης Δήμου Λαρισαίων

09:30 – 09:45

Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία του πολίτη

Γεώργιος Σούλτης – Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Τεχνικών Έργων

09:45 – 10:00

Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων

Σωτήριος Βούλγαρης – Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Εκπαιδευτικών Δράσεων

10:00 – 10:15

Challenge statement: αναλυτική παρουσίαση της πρόκλησης την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι συμμετέχοντες του Hackathon

Παναγιώτης Κουτούδης – Εξωτερικός Συνεργάτης Δήμου Λαρισαίων

10:15 – 10:30

Παρουσίαση των τεχνικών λύσεων / εργαλείων του έργου “easyRights”

Εταίροι του έργου easyRights

10:30 – 12:00

Εργασίες συμμετεχόντων / ομάδων: αρχική αποτυπώση των ιδεών, περιγραφή των στόχων, καθορισμός ρόλων και γενικός συντονισμός των εργασιών

12:00 – 13:00

Mentors Checkpoint #1

13:00 – 15:30

Εργασίες συμμετεχόντων / ομάδων: οριστικοποίηση των ιδεών και σχεδιασμός των προτεινόμενων λύσεων

15:30 – 16:30

Mentors Checkpoint #2

16:30 – ...

Εργασίες συμμετεχόντων / ομάδων: ανάπτυξη των προτεινόμενων λύσεων

DAY 2 – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

09:15 – 09:30

Έναρξη – περίληψη των αποτελεσμάτων της 1ης ημέρας

Παναγιώτης Κουτούδης – Εξωτερικός Συνεργάτης Δήμου Λαρισαίων

09:30 – 12:30

Εργασίες συμμετεχόντων / ομάδων: ανάπτυξη των προτεινόμενων λύσεων

12:30 – 13:30

Mentors Checkpoint #3

13:30 – 15:30

Εργασίες συμμετεχόντων / ομάδων: ανάπτυξη των προτεινόμενων λύσεων

15:30 – 16:30

Mentors Checkpoint #4

16:30 – ...

Εργασίες συμμετεχόντων / ομάδων: ανάπτυξη των προτεινόμενων λύσεων

DAY 3 – ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

09:15 – 09:30

Έναρξη – περίληψη των αποτελεσμάτων της 2ης ημέρας

Παναγιώτης Κουτούδης – Εξωτερικός Συνεργάτης Δήμου Λαρισαίων

09:30 – 12:30

Εργασίες συμμετεχόντων / ομάδων: οριστικοποίηση των προτεινόμενων πρωτότυπων λύσεων & προετοιμασία της παρουσίασης / demo video

12:30 – 13:00

Mentors Checkpoint #5

13:00 – 14:00

Παρουσίαση των πρωτότυπων λύσεων (5 λεπτά η κάθε παρουσίαση)

14:00 – 15:00

Σύσκεψη κριτικής επιτροπής και λήψη απόφασης

15:00 – 15:30

Ανακοίνωση νικητή και κλείσιμο της εκδήλωσης

20-01-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών (Συμπληρωματική)

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

20-01-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

19-01-2021
Προσφορά στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Λαρισαίων από τους δικηγόρους της Λάρισας
  • Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Λογαριασμού Ενίσχυσης και Αλληλοβοήθειας Δικηγόρων Πρωτοδικείου Λάρισας)

Το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Λαρισαίων ενίσχυσαν με σημαντική προσότητα φαρμάκων τα μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου Λ. Ε. Α. Δ. Π. Λ. (Λογαριασμός Ενίσχυσης και Αλληλοβοήθειας Δικηγόρων Πρωτοδικείου Λάρισας).

Ο Πρόεδρος, κος. Αναστάσιος Παν. Παπαβασιλείου επισκέφτηκε το Κοινωνικό Φαρμακείο και παρέδωσε σημαντική ποσότητα φαρμάκων εκ μέρους όλου του Σωματείου στην Κοινωνική Λειτουργό και Υπεύθυνη της Κοινωνικής Δομής, κα. Ευγενία Κυρίτση.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου, κος. Αν. Παπαβασιλείου υπογράμμισε ότι: «Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Λ. Ε. Α. Δ. Π. Λ. στα πλαίσια των κοινωνικών παρεμβάσεων αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τη συνδρομή μας στο Κοινωνικό Φαρμακείο της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων, τις οποίες στηρίζει». Τόνισε δε, ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι αναγκαίες εν’ όψει των εορτών των Χριστουγέννων σε επίπεδο προσφοράς.

Στην επίσκεψη παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, κος. Σωτήρης Βούλγαρης και η Διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας, κα. Ευθυμία Ζιώγα.

Το Κοινωνικό Φαρμακείο ανήκει στο έργο «ΔΟΜΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ» και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του Περιφερειακού Ευρωπαϊκού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020 και λειτουργούν προς όφελος των ευπαθών ομάδων πληθυσμού και κυρίως, αυτών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, μέσω της παροχής επισιτιστικής και υλικής βοήθειας.

Όσοι επιθυμούν να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή μπορούν να επικοινωνούν με το Κοινωνικό Φαρμακείο στο τηλ:2410- 626123, 23ης Οκτωβρίου & Ηρώων Πολυτεχνείου και με τον Συμβουλευτικό Σταθμό του Δήμου Λαρισαίων στο τηλ. 2410-680243.

                                                  

19-01-2021
Έναρξη υποβολής αιτήσεων για χορήγηση λαχανόκηπου

Ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την νέα διανομή των κηπαρίων στο Δημοτικό Λαχανόκηπο του Δήμου Λαρισαίων, από την Δευτέρα 25/1/2021 έως και την Παρασκευή 26/2/2021.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων, στην οδό Γιάγκου 1 στη Νεάπολη.

Προτεραιότητα θα έχουν οι άνεργοι και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Πέραν της αίτησης και της υπεύθυνης δήλωσης που θα συμπληρώνονται στην Υπηρεσία, θα χρειασθεί να προσκομιστούν και τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  • Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας
  • Φωτοτυπία του Εκκαθαριστικού 2020
  • Φωτοτυπία Πιστοποιητικού Οικογενειακής Κατάστασης
  • Φωτοτυπία της Κάρτας ανεργίας (εάν υπάρχει)
  • Αποδεικτικά στοιχεία ότι ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΑμΕΑ, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες κτλ.)

 

Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους. Η διάρκεια παραχώρησης ορίζεται για δύο έτη, χωρίς τίμημα ενοικίου. Δίδεται η δυνατότητα καλλιέργειας κηπευτικών προϊόντων με βιολογικές μεθόδους για τις ανάγκες της οικογένειας, ως στήριγμα των αδύναμων συμπολιτών στην παρούσα κρίση, συμβάλλοντας παράλληλα στο εμφύσημα δημιουργικών μορφών απασχόλησης και στην κοινωνικοποίηση του ατόμου.

19-01-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

19-01-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Προμήθεια επίσωτρων ελαστικών
19-01-2021
Δανεισμός βιβλίων μέσω διαδικτύου στη Δημοτική βιβλιοθήκη Λάρισας

Συνεχίζεται και τη νέα χρονιά, ο δανεισμός βιβλίων με τη μέθοδο της ηλεκτρονικής παραγγελίας  στη  Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες, το χρονικό διάστημα Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2020 πραγματοποιήθηκαν 2.391 δανεισμοί βιβλίων, ενώ έχουν εγγραφεί ηλεκτρονικά 70 νέα μέλη. 

Διαδικασία δανεισμού βιβλίων

Οι αναγνώστες επιλέγουν από τον ηλεκτρονικό κατάλογο της βιβλιοθήκης στην σελίδα  https://larissalib.openabekt.gr/ στο διαδίκτυο, τα βιβλία που επιθυμούν και στέλνουν με e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. τις επιλογές τους, μαζί με το ονοματεπώνυμο, τον κωδικό μέλους και το τμήμα στο οποίο απευθύνονται (ενηλίκων ή παιδικό). Στη συνέχεια, σε συνεννόηση με το προσωπικό της βιβλιοθήκης, ορίζεται ραντεβού για την παραλαβή των βιβλίων.

Η παράδοση των βιβλίων πραγματοποιείται στην είσοδο του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου Λάρισας, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για το κοινό και τους εργαζόμενους.

Διαδικασία επιστροφής βιβλίων

Οι επιστροφές των βιβλίων πραγματοποιούνται στο ισόγειο του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου Λάρισας χωρίς ραντεβού. Τα επιστρεφόμενα βιβλία για λόγους ασφαλείας και σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών παραμένουν σε καραντίνα τουλάχιστον 72 ωρών πριν τον επαναδανεισμό τους.  

Ώρες λειτουργίας βιβλιοθήκης: Δευτέρα έως Παρασκευή: 8.00π.μ. - 2.00μ.μ.

Πληροφορίες:

Δημοτική βιβλιοθήκη Λάρισας, Ρούσβελτ 59, Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο

Τηλέφωνα: 2410 671173 Τμήμα Ενηλίκων(1ος όροφος), 2410 618753 Παιδικό Τμήμα(3ος όροφος),

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,  Ιστοσελίδα: https://www.facebook.com/www.edimovivliolarissa

 

19-01-2021
ΠαραΜένουμε μουσικοί - Απολαμβάνουμε Hidden Ιn Τhe Basement

Συνεχίζονται τα βίντεο-συναυλίες Λαρισαίων καλλιτεχνών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού να στηρίξει έμπρακτα το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό που πλήττεται από την πανδημία.

Οι συναυλίες μεταδίδονται διαδικτυακά από το κανάλι της Αντιδημαρχίας στο youtube και τη σελίδα της στο fb. Μένουμε ασφαλείς, ΠαραΜένουμε μουσικοί και απολαμβάνουμε τους Hidden Ιn Τhe Basement για όσο θέλετε χωρίς κόστος.

Οι Hidden Ιn Τhe Basement είναι ένα τετραμελές heavy rock συγκρότημα από τη Λάρισα που ιδρύθηκε το 2007, έχοντας στο ενεργητικό του αμέτρητα live σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 3 προσωπικά άλμπουμ και ένα EP. Παρόλο που τα live τους χαρακτηρίζονται από τον δυναμισμό και την ενέργεια που εκπέμπει το είδος που αντιπροσωπεύουν, συχνά επιλέγουν να διασκευάζουν τα κομμάτια τους σε μια πιο ακουστική εκδοχή.

Hidden In The Basement

Φίλιππος Ζούκας: φωνή, μπάσο

Κώστας Τσιαβαλιάς: κιθάρα, φωνητικά

Θάνος Δήμκος: τύμπανα

Χρήστος Μήτρος: κιθάρα, φωνητικά

Κάμερα, επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτης Μπαντικούδης

Κάμερα, φωτογραφίες: Γιάννης Μίχης

Ηχοληψία, επεξεργασία ήχου: Βασίλης Λιάκος

 https://www.youtube.com/watch?v=pTfnVNlkQOg&list=PLD--qoapQboS3b7Jghlxbygc7XwK1gDtS&index=2&fbclid=IwAR1RuJhTGVkluVMzFi-Se7MEpboGGOAnIyX7OHNWyefiGHMGmGAMK86O0nY

19-01-2021
ΠαραΜένουμε μουσικοί - Απολαμβάνουμε Εβίτα Θεοδωροπούλου - Ηλία Παπαντωνίου - Πέτρο Παλάσκα - Βασίλη Νίκου

Συνεχίζονται τα βίντεο-συναυλίες Λαρισαίων καλλιτεχνών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού να στηρίξει έμπρακτα το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό που πλήττεται από την πανδημία.

Οι συναυλίες μεταδίδονται διαδικτυακά από το κανάλι της Αντιδημαρχίας στο youtube και τη σελίδα της στο fb.

Μένουμε ασφαλείς, ΠαραΜένουμε μουσικοί και απολαμβάνουμε τους  Εβίτα Θεοδωροπούλου (φωνή),  Ηλία Παπαντωνίου (κρουστά), Πέτρο Παλάσκα (πιάνο) και Βασίλη Νίκου (πνευστά) για όσο θέλετε χωρίς κόστος.

Μέσα από την ανάγκη για έκφραση συναισθημάτων, μια παρέα μουσικών συναντήθηκε σ’ ένα μελωδικό ταξίδι, για ν’ αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές και τις πιο προσωπικές μας ιστορίες…

Με αγαπημένα τραγούδια που μας φέρουν αναμνήσεις από το παρελθόν και θα μας μεταφέρουν στο παρόν με φρέσκες νότες….

Απολαύστε τους!

Κάμερα, επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτης Μπαντικούδης

 https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR2hGglNYPwUf9SSdxTcGvLaiqVM5LpxN_jYgzlXk4jrcJ0rdl6zKWmUs6A&v=Oy83Mz2zTgI&feature=youtu.be

19-01-2021
«Κουκλοκαμώματα» 5ο επεισόδιο - Δημοτικός Κουκλοθίασος Τιριτόμπα

H νέα χρονιά βρίσκει τις κούκλες να κόβουν με τα καμώματά τους την παραδοσιακή βασιλόπιτα στο 5ο επεισόδιο του διαδικτυακού κύκλου «Κουκλοκαμώματα» του Δημοτικού Κουκλοθίασου Τιριτόμπα.

Μικρές ιστορίες, αποσπάσματα από παραστάσεις, σχολιασμοί της επικαιρότητας, τραγούδια και πολλές ιδέες για κουκλοθέατρο, θα σας κρατήσουν συντροφιά και φέτος, αφού οι πόρτες των θεάτρων και των μουσείων είναι ακόμη κλειστές.

Σε αυτό το επεισόδιο, ο Πρόσπερος κόβει και μοιράζει τη βασιλόπιτα σε 515 κομμάτια, όσο ο Θεατρώνης πιέζει τις κούκλες να συντομεύουν τις διαδικασίες γιατί οι γιορτές τελείωσαν και η δουλειά δεν μπορεί να περιμένει!

Στο μεταξύ, η Μπλεδούλα ανακοινώνει το νέο μάθημα της χρονιάς με μαγικά καμώματα και αλχημείες.

Ο Μάγος όμως, έχει χάσει το μαγικό βιβλίο του και το μάθημα αναβάλλεται επ΄ αόριστον… Πού χάθηκε το μαγικό βιβλίο, άραγε; Μήπως το έφαγε η μαϊμού; Μήπως το πήρε ο παλιός ο χρόνος;

Όπως καταλαβαίνετε, η χρονιά προβλέπεται περιπετειώδης και το ποδαρικό κατσικοπόδαρο, αλλά όπως και να ’χει, το 2021 θα μας βρει όλους μαζί και αυτό είναι που μετράει.

https://www.youtube.com/watch?v=b0dWyImggT0&fbclid=IwAR06Er_Jr2DZHlrmMQESyM7hf2sBRLkTAat8kkx1f6AgAHsaH97KSOE83zA

 

19-01-2021
Βιντεοποιήματα στην πόλη - Ημέρα 6η, Λένα Καλλέργη

Το 2020, ήταν αναγκαίο να περιορίσουμε τις μετακινήσεις και τις συναντήσεις ώστε να παραμείνουμε όλοι ασφαλείς. Κι αυτό δεν άλλαξε, ακόμα και τώρα που ήρθε το 2021. Τα κτήρια πολιτισμού παραμένουν κλειστά για το κοινό και για τους ανθρώπους της τέχνης. Τα μουσεία και τα θέατρα έχουν σβηστά τα φώτα κι έχουν κλείσει τις κουρτίνες, περιμένοντας να έρθουν καλύτερες μέρες.

Υπάρχει όμως τρόπος να ξυπνήσουμε όλους αυτούς τους χώρους πολιτισμού;

Με αυτό το πρόγραμμα, η πρόθεσή μας είναι να  ενώσουμε τον πολιτισμό της Λάρισας με τους πολίτες της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, δημιουργώντας βιντεοποιήματα λογοτεχνών που επισκέφτηκαν τη Λάρισα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Το καταφύγιο του Οδυσσέα», αλλά και γνωστών ποιητών της πόλης μας.

Θεωρούμε αυτά τα βίντεο ως μια γιορτή της τέχνης. Ως υπενθύμιση πως η τέχνη και οι καλλιτέχνες παραμένουν ενεργοί. Η ομορφιά της ιστορίας και των χώρων πολιτισμού μας υπάρχει στα ίδια σημεία.

Πολιτισμός είναι η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων που τον  δημιουργούν και τον μοιράζονται. Ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, αυτή η επικοινωνία δεν σταματά.

Ποίηση Λένα Καλλέργη

Οργάνωση, Επιμέλεια κειμένων: Θάνος Γώγος, Marija Dejanovic

Σκηνοθετική επιμέλεια, Αφήγηση: Ηρακλής Τζαφέτας

Συμμετέχει η Μυρτώ Χαρούλη


Κάμερα: Δημήτρης Βάλλας 

Διοργάνωση 

Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων- ΘΡΑΚΑ

https://www.youtube.com/watch?v=b2Psf7FAXhw&fbclid=IwAR2A2gZ06-w7o-YvR5xreNu58DdMt9SNTq93kzYuUGmqvykeVNRXfF4z17s

Η Λένα Καλλέργη γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Νέα Αρτάκη Εύβοιας.

Σπούδασε βιολογία στην Πάτρα και γλωσσολογία στην Αθήνα και στο Λάνκαστερ της Αγγλίας, όπου έκανε μεταπτυχιακό και διδακτορικό.

Έχει γράψει τα βιβλία ποίησης «Περισσεύει ένα πλοίο» (Γαβριηλίδης, 2016 – Βραβείο Κύκλου Ποιητών, μικρή λίστα Κρατικών Βραβείων Ποίησης και βραβείων ‘Αναγνώστη’) και «Κήποι στην άμμο» (Γαβριηλίδης, 2010 - Βραβείο «Μαρία Πολυδούρη», μικρή λίστα βραβείων ‘Διαβάζω’).

Συμμετείχε στα συλλογικά, πειραματικά βιβλία ποίησης Ομάδα Από Ποίηση (Γαβριηλίδης, 2010) και Ομάδα Από Ποίηση ΙΙ: Υπέρ Ονειρίας (Γαβριηλίδης, 2012).

Συμμετείχε, επίσης, με δοκίμιά της, στους τόμους Μάτση Χατζηλαζάρου: Ποιήτριες μιλούν για το πρόσωπο και το έργο + μία συνέντευξη για την παράσταση, poema 2013 και Ποιητές στη σκιά, Γαβριηλίδης 2012 και 2013.

Έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, ποίηση των Giacomo Leopardi (Η νύχτα απομένει, Γαβριηλίδης, 2013), Luis Cernuda, John Keats, William Wordsworth, Samuel Taylor Coleridge, κ.α. Έχει μεταφράσει, επίσης, κείμενα του Mario Vitti: Η πόλη όπου γεννήθηκα, Γαβριηλίδης 2013.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

18-01-2021
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών (Συμπληρωματική)

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

Δήμος Λαρισαίων

Σχεδιάζουμε

μία σύγχρονη πόλη, που κάθε πολίτης θα χαίρεται να ζει σε αυτή

Αναπτύσσουμε

κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες για τους πολίτες και τους επισκέπτες

Δίνουμε έμφαση

στην παιδεία, τον πολιτισμό και στην ενίσχυση των θεσμών

Υλοποιούμε

έργα υποδομών που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της πόλης

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
Fax: 2410 250 372
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1

Copyright © 2016 Δήμος Λαρισαίων | Όροι Χρήσης | Πολιτική Προστασίας ΠΔ | Πολιτική Cookies | Δημιουργία Ιστοσελίδας ITBIZ DIGITAL AGENCY