sandal logo

Η πόλη σήμερα με μια ματιά

banner-kolonakia

Ημερολόγιο & Επίκαιρα

Φεβρουάριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5

ellas 2021 short

banner ot 867g

Επιλεγμένες Ανακοινώσεις

08-02-2023
Κάλεσμα Δήμου Λαρισαίων για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για Τουρκία - Συρία

Ανθρωπιστική βοήθεια για τους σεισμοπαθείς Τουρκίας και Συρίας

Ο Δήμος Λαρισαίων συμμετέχει στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας για τα θύματα των πρόσφατων σεισμών σε Τουρκία και Συρία που διοργανώνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, συνδράμοντας έτσι στην ανακούφισή τους από τις τραγικές συνέπειες του Εγκέλαδου.

Η συγκέντρωση των ειδών πρώτης ανάγκης θα γίνεται:

 • Στο χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου, Μανωλάκη 9-11 (εντός της στοάς), 08:00– 14:00, τηλ. 2410255876
 • Στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Κωνσταντίνου, Ηρώων Πολυτεχνείου & 23ης Οκτωβρίου (είσοδος από 23ης Οκτωβρίου), 08:00– 15:00, τηλ. 2410233430 & 2410286576

Είδη προς συγκέντρωση

 1. Κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, υπνόσακοι, μαξιλάρια
 2. Τρόφιμα μακράς διάρκειας όπως όσπρια, κονσέρβες, μπισκότα, ξηροί καρποί
 3. Βρεφικές τροφές, παιδικά γάλατα, πάνες και είδη βρεφικής φροντίδας
 4. KIT ατομικής υγιεινής για γυναίκες
 5. Ιατροφαρμακευτικό υλικό (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, γάζες, επίδεσμοι, κουτιά πρώτων βοηθειών, φυσιολογικοί οροί)

Για τον καλύτερο συντονισμό της κίνησης αυτής, οι φορείς ή οι εταιρίες που επιθυμούν να στηρίξουν την προσπάθεια, μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2410255876 (κ. Θοδωρή Γαντζούδη)

23-01-2023
Με εντατικούς ρυθμούς τα έργα ανακατασκευής της Νικηταρά

Υπογειοποιείται το δίκτυο και απομακρύνονται στύλοι του ΔΕΔΔΗΕ στη Νικηταρά

 • Στο πλαίσιο των έργων του Δήμου Λαρισαίων για την ανακατασκευής της
 • Κατασκευάζεται νέος αγωγός ομβρίων
 • Κλαδεύονται δένδρα στο τμήμα του δρόμου που είναι κλειστό στην κυκλοφορία

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς από τον Δήμο Λαρισαίων οι εργασίες ανακατασκευής της οδού Νικηταρά στα πλαίσια του έργου “Ανακατασκευή οδών Κύπρου, Νικηταρά, Αυξεντίου, 23ης Οκτωβρίου, Βενιζέλου”.


Σήμερα ολοκληρώνονται οι εργασίες καθαίρεσης των πεζοδρομίων στο τμήμα από την οδό Ογλ έως τις οδούς Λ. Κατσώνη-Αγ. Μαρίνης και θα ακολουθήσουν οι πρόδρομες εργασίες για την κατασκευή του ποδηλατόδρομου από την αριστερή πλευρά κατά τη φορά κίνησης των οχημάτων (κατασκευή νέου αγωγού ομβρίων υδάτων, τακτοποίηση υδροροών, νέο δίκτυο οδοφωτισμού κλπ).


Ταυτόχρονα συνεργεία της Διεύθυνσης Πρασίνου πραγματοποιούν εργασίες κλαδέματος των δέντρων στο τμήμα που είναι κλειστό στην κυκλοφορία. Οι εργασίες αυτές θα επαναλαμβάνονται σε κάθε τμήμα του έργου ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών.

Παράλληλα με τις εργασίες που εκτελούνται από το Δήμο Λαρισαίων, τις επόμενες ημέρες συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ θα ολοκληρώσουν τις εργασίες υπογειοποίησης των δικτύων και θα προβούν σε αποξήλωση των στύλων του ΔΕΔΔΗΕ στο τμήμα που είναι κλειστό στην κυκλοφορία. Και αυτές οι εργασίες αυτές θα επαναλαμβάνονται σε κάθε τμήμα του έργου ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών.

09-01-2023
Ξεκινούν οι εγγραφές στις Σχολές Γονέων του Δήμου Λαρισαίων

Μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου κύκλου του προγράμματος ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ του Πανεπιστημίου των Πολιτών του Δήμου Λαρισαίων, ανακοινώνεται η έναρξη νέου διαδικτυακού και δια ζώσης κύκλου συναντήσεων.

Οι ομάδες γονέων απευθύνονται σε γονείς παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας και έχουν σκοπό να υποστηρίξουν και να ενδυναμώσουν τους γονείς στο σύνθετο ρόλο της ανατροφής των παιδιών τους. Το πρόγραμμα είναι δωρεάν και περιλαμβάνει 6 συναντήσεις διάρκειας δυο ωρών κατά τις οποίες αναπτύσσονται θέματα όπως η επικοινωνία στην οικογένεια, τα όρια στα παιδιά, η ενίσχυση αυτοεκτίμησης-αυτοπεποίθησης και ο ρόλος των συναισθημάτων.

Οι συναντήσεις έχουν βιωματικό χαρακτήρα με έμφαση στον ανοιχτό διάλογο και το μοίρασμα εμπειριών. Παρότι η κάθε συνάντηση έχει διαφορετική θεματολογία, αποτελεί μέρος μιας ενιαίας διεργασίας η οποία προϋποθέτει τη συνεπή συμμετοχή των γονέων.

Ο νέος κύκλος του προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Ιανουαρίου 2023.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στον ακόλουθο σύνδεσμο (google forms):
https://docs.google.com/forms/d/1PmTWpp5hmq7BaZLcCYA73VQKxX_ZVdjguA0Xm6jaJ6g/edit

Το πρόγραμμα εντάσσεται στις δράσεις του Πανεπιστημίου των Πολιτών Λάρισας και υλοποιείται για 6η συνεχή χρονιά σε συνεργασία με δομές και υπηρεσίες ψυχικής υγείας και εκπαίδευσης της πόλης: Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής & Πρόνοιας Δήμου Λαρισαίων, Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λάρισας, Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ, Κέντρο Πρόληψης Ν. Λάρισας “Ορφέας”, Κοινωνική Υπηρεσία του Γ.Ν. Λάρισας, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, Σύλλογο Κοινωνιολόγων Λάρισας και Σύλλογο Κοινωνικών Λειτουργών Λάρισας. Την επιστημονική ευθύνη του προγράμματος έχει η κ. Κυρίτση Ιωάννα - M.med.sc. Κοινωνικής Ψυχιατρικής-Παιδοψυχιατρικής, Ψυχοθεραπεύτρια ενώ το συντονισμό έχει το Τμήμα Δια Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Παιδείας.

Πληροφορίες: Τμήμα Δια Βίου Μάθησης Δ. Λαρισαίων – 2410680249, 2410680250
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Facebook: Larissa Learning City - Η Πόλη που Μαθαίνει

09-12-2022
Δήμος Λαρισαίων: Ψηφιακός προγραμματισμός ραντεβού με υπηρεσίες, με φυσική παρουσία ή τηλεδιάσκεψη

Από την Παρασκευή 09/12/2022 είναι διαθέσιμη η νέα ψηφιακή υπηρεσία «myDimos.Live.gov.gr» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να προγραμματίζουν, ψηφιακά, ραντεβού με τηλεδιάσκεψη ή φυσική παρουσία στον Δήμο Λαρισαίων.

Το περιβάλλον διεπαφής  διαμορφώθηκε, σε συνεργασία του Τμήματος Υποστήριξης Μηχανογραφικών Εφαρμογών της Διεύθυνσης Επιχειρησιακού και Ψηφιακού Σχεδιασμού του Δήμου με τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με βάση τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Δήμου Λαρισαίων.

Οι υπηρεσίες για τις οποίες ο πολίτης εισερχόμενος στην πλατφόρμα, έχει τη δυνατότητα, μέσω των κωδικών Taxisnet, να προγραμματίζει ραντεβού είναι:

1. Διοικητικές (Ληξιαρχείο – Δημοτολόγιο)

 • Ραντεβού για αίτηση για σύμφωνο συμβίωσης (Φυσική Παρουσία)
 • Ραντεβού για αίτηση μεταδημότευσης (Φυσική Παρουσία)

2. Οικονομικές (Έσοδα)

 • Ραντεβού για αίτηση-δήλωση ΜΗ ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη)
 • Ραντεβού για αίτηση αλλαγής συντελεστή χρήσης ακινήτου (ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ/ΟΙΚΙΑΚΟΣ) (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη)
 • Ραντεβού για αίτηση για βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ οικοπέδου (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη)
 • Ραντεβού για αίτηση για βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ κτίσματος (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη)
 • Ραντεβού για αίτηση για διαχωρισμό παροχών (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη)
 • Ραντεβού για αίτηση διόρθωσης τετραγωνικών μέτρων ακινήτων (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη)
 • Ραντεβού για αίτηση για ηλεκτροδότηση εργοταξιακής παροχής (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη)
 • Ραντεβού για αίτηση για ηλεκτροδότηση κοινοχρήστου (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη)
 • Ραντεβού για αίτηση για νέα παροχή (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη)
 • Ραντεβού για αίτηση για συνένωση παροχών (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη)
 • Ραντεβού για αίτηση για ηλεκτροδότηση φωτοβολταϊκού (Φυσική Παρουσία-Τηλεδιάσκεψη)

Ο πολίτης μπορεί να προσεγγίσει την υπηρεσία:

 • Από τη διεύθυνση https://mydimos.live.gov.gr/
 • Από το site του Δήμου Λαρισαίων (https://larissa.gov.gr)
 • Από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη (gov.gr), στην κατηγορία Πολίτης και Καθημερινότητα - Εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση πολιτών – Εξυπηρέτηση με τηλεδιάσκεψη από το Δήμο σας.

Άμεση μελλοντική στόχευση είναι η επέκταση των ψηφιακών ραντεβού σε όλες τις οργανωτικές μονάδες του Δήμου μας που έχουν συναλλαγή με πολίτη ή επιχείρηση, με μόνιμη μέριμνά μας, την περαιτέρω αύξηση και βελτίωση ψηφιακών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας προς τους πολίτες.

21-11-2022
Η Λάρισα πρωταθλήτρια πόλη σε αριθμό συμμετεχόντων και προγραμμάτων Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης

Με ιδιαίτερα αυξημένη συμμετοχή των πολιτών συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για τα προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων που υλοποιεί ο Δήμος Λαρισαίων μέσω της Διεύθυνσης Παιδείας, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (διά της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης) και το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης.

Οι αιτήσεις συμμετοχής των πολιτών ξεπέρασαν έως σήμερα τις 1500 ενώ συνεχίζεται η διαδικασία συμμετοχής των ενδιαφερομένων.

Να σημειωθεί ότι βρίσκονται σε εξέλιξη 8 τμήματα στα ακόλουθα θεματικά αντικείμενα: «Ιταλικά για Τουρισμό», «Κοπτική-Ραπτική», «Βασικά Γερμανικά Α1», «Βασικά Γαλλικά Α1», «Ηλεκτρονικά Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης», «Τοπικοί Παραδοσιακοί Χοροί», «Σύγχρονες Τραπεζικές Συναλλαγές», « Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής», έχουν ολοκληρωθεί 4 τμήματα «Αγωγή Υγείας-Πρώτες Βοήθειες», «Κοπτική-Ραπτική», «Άθληση στην Τρίτη Ηλικία», «Διαμόρφωση και Διακόσμηση Εσωτερικών Χώρων», ενώ προγραμματίζονται 7 τμήματα «Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα», «Βασικά Γαλλικά Α2», «Διαχείριση Εργασιακού Άγχους», «Εκπαίδευση Μεταναστών», «Εργαστήρι Ψηφιδωτού», «Εικαστικό Εργαστήρι» & «Αγωγή Υγείας-Πρώτες Βοήθειες».

Επίσκεψη στα ιδιαίτερα δημοφιλή τμήματα της δημιουργικής γραφής και της κοπτικής-ραπτικής με εκπαιδευτές τους κ.κ. Καππέ Αντωνία και Καρανάσιο Χρήστο πραγματοποίησαν ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Παιδείας & Διά Βίου Μάθησης κ. Δημήτρης Δεληγιάννης και η Διευθύντρια Παιδείας κα. Σταυρούλα Μπαξεβάνου, οι οποίοι μίλησαν με εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους τονίζοντας ότι η μάθηση είναι μια διαδικασία που δε σταματά ποτέ και ότι ο Δήμος Λαρισαίων θα συνεχίζει να δημιουργεί ευκαιρίες μάθησης για όλους.Τα τμήματα ενηλίκων λειτουργούν πρωινές ή/και απογευματινές ώρες είτε στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Λαρισαίων είτε διαδικτυακά. Σύντομα θα λειτουργήσουν προγράμματα σε σχολικά συγκροτήματα τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και σε κατά τόπους γειτονιές, ενταγμένα στη λογική του προγράμματος «Ανοιχτά Σχολεία».

Η Λάρισα ως «Πόλη που Μαθαίνει» υποστηρίζει, ενισχύει και προάγει κάθε διαδικασία τυπικής και άτυπης μορφής μάθησης καθώς τα τελευταία 6 χρόνια έχει επενδύσει σε δράσεις εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και δημιουργικής απασχόλησης του ελεύθερου χρόνου για τα παιδιά της πόλης, τους γονείς, τους εργαζόμενους, τα άτομα 3ης ηλικίας, τους ανέργους και άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, σε συνεργασία τόσο με Ινστιτούτα και Φορείς, όσο και με δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς της πόλης.

Τα προσφερόμενα προγράμματα μπορούν να παρακολουθήσουν ενήλικες, ανεξαρτήτως χώρας καταγωγής, ηλικίας και μόρφωσης.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στον παρακάτω σύνδεσμο, όπου μπορείτε να δείτε και τα προσφερόμενα προγράμματα:
https://docs.google.com/forms/d/15QXVNSLhbquS0GR0Fmz499ZmNTqX4pj-tU30_0diE0M/edit

Όσοι δεν έχουν την δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής ή/και για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (Τμήμα Δια Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Παιδείας) και ώρες 08:00 – 14:00:
Τηλ.: 2410680249, 2410680250, 2410680251
Ταχ. Διεύθυνση: Ρούσβελτ & Οικονόμου Εξ Οικονόμων 8Α, 3ος όροφος
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τηρείται σειρά προτεραιότητας.

28-04-2022
Τμήμα Εσόδων-Έκδοση Βεβαίωσης ΤΑΠ για μεταβιβάσεις ακινήτων με κατάθεση εγγύησης – Αρθ.76 Ν.4921/2022

Σε εφαρμογή των διατάξεων του αρθ.76 του Ν4921/2022, εναλλακτικά του ισχύοντος τρόπου έκδοσης Βεβαίωσης ΤΑΠ από το Τμήμα Εσόδων, αν το επιθυμεί ο μεταβιβάζων ή ο αποκτών ενός ακινήτου εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λαρισαίων, έχει τη δυνατότητα να καταβάλει στον Δήμο, ως εγγύηση μέχρι την εκκαθάριση της οφειλής, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό τρία τοις χιλίοις (3º/ºº) επί του τιμήματος της πώλησης ή της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου σε κάθε άλλη περίπτωση μεταβίβασης.

Ο μεταβιβάζων υποχρεούται να υποβάλει στην ψηφιακή πλατφόρμα του Δήμου Λαρισαίων αίτηση με τα στοιχεία του καθώς και με τα στοιχεία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, ώστε να αποδοθεί το παραπάνω ποσό σε τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου, μέσω άμεσης έκδοσης ταυτότητας πληρωμής και στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία εκκαθάρισης της οφειλής.

Αίτηση για βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ οικοπέδου (εγγύηση 3%ο-Ν. 4921/2022)

Αίτηση για βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ κτίσματος (εγγύηση 3%ο-Ν. 4921/2022)

banner mydimoslive 2

banner thyrides 2

Webp.net gifmaker 1

platforma eisodos neo

Πρόσφατα Νέα - Ανακοινώσεις

08-02-2023
Στη Λάρισα ο ποδοσφαιριστής Δημ. Κολοβέτσιος που βίωσε τον τρομακτικό σεισμό στην Τουρκία
 • Συναντήθηκε τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη και τον ενημέρωσε για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις σεισμόπληκτες περιοχές
 • Κοινό κάλεσμα Καλογιάννη – Κολοβέτσιου για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας

Στη Λάρισα βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες ο Λαρισαίος ποδοσφαιριστής Δημήτρης Κολοβέτσιος, ο οποίος αγωνίζεται στην ποδοσφαιρική ομάδα Καϊσέρισπορ στην Καισαρεία της Τουρκίας όπου επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό που έχει πλήξει πόλεις της Τουρκίας και της Συρίας.

Ο Δημήτρης Κολοβέτσιος, ο οποίος ήταν από τους πρώτους Ελληνες που μετέδωσε σε ελληνικά ΜΜΕ τις πρώτες πληροφορίες από την καταστροφική μανία του Εγκέλαδου στην πόλη που διαμένει, βρέθηκε στο Δημαρχείο της Λάρισας όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη και του περιέγραψε τα όσα τρομακτικά και δραματικά εξελίχθηκαν στην περιοχή αλλά και την ανάγκη στήριξης των σεισμοπαθών.

Σημειώνεται πως ο Δήμος Λαρισαίων έχει απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση βοήθειας για τους σεισμοπαθείς σε Τουρκία και Συρία και ήδη η τοπική κοινωνία (σύλλογοι, φορείς, επιχειρήσεις και απλοί πολίτες) φαίνεται ότι έχουν κινητοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Ο Απ. Καλογιάννης στο περιθώριο της συνάντησης του με τον κ. Κολοβέτσιο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κοινωνία της Λάρισας θα επιδείξει, όπως το έκανε και στο παρελθόν σε άλλες περιπτώσεις, υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης για τους ανθρώπους που επλήγησαν απευθύνοντας και ο ίδιος κάλεσμα συμμετοχής στην προσπάθεια συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Και ο Δημ. Κολοβέτσιος, επεσήμανε την ανάγκη στήριξης των ανθρώπων των πληγεισών περιοχών τονίζοντας ότι οι δυσκολίες θα είναι πολύ μεγάλες και για μακρύ χρονικό διάστημα για εκατομμύρια ανθρώπους που είδαν τις ζωές τους να καταστρέφονται μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα.

Στην συνάντηση μετείχαν επίσης ο αδερφός του ποδοσφαιριστή, επιχειρηματίας Νίκος Κολοβέτσιος και ο αντιδήμαρχος Θ Αδαμόπουλος.

Κάλεσμα Δήμου Λαρισαίων για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για Τουρκία - Συρία

08-02-2023
Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την AGROTHESSALY
 • Θα διεξαχθεί από τις 2 εως τις 5 Μαρτίου στην Σκεπαστή της Νεάπολης
 • Ημερίδα για την ζωική παραγωγή αύριο στην Ελασσόνα

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες στην σκεπαστή αγορά της Νεάπολης για τη διοργάνωση της AGROTHESSALY, της Πανελλήνιας έκθεσης για την Γεωργία και την Κτηνοτροφία, που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 εως τις 5 Μαρτίου και διοργανώνεται από το Δήμο Λαρισαίων και τη ΔΕΘ HELEXPO.

Ως γνωστόν, η AGROTHESSALY, επανέρχεται στη Λάρισα μετά τη διακοπή της διοργάνωσης λόγω πανδημίας, ενώ υπενθυμίζεται πως διεξήχθη το 2017 και το 2019 πριν ενώ αποτελεί συνέχεια της Πανελλήνιας Γεωργικής, Κτηνοτροφικής και Περιβαλλοντικής Έκθεσης Λάρισας, που διεξάγονταν μέχρι το 2015.

Σημειώνεται πως οι δυο προηγούμενες διοργανώσεις στέφθηκαν με επιτυχία με τα εμπειρα από τέτοιες διοργανώσεις στελέχη της ΔΕΘ HELEXPO, να την χαρακτηρίζουν ως την μεγαλύτερη περιφερειακή έκθεση.

Σε ό,τι αφορά τη φετινή διοργάνωση καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις του κλάδου, όπως σημειώνουν και οι δυο σημαντικότεροι φορείς του κλάδου και ειδικότερα ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (Σ.Ε.Α.Μ.) και η Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων (Ε.ΚΑ.ΓΕ.Μ.).

Σημειώνεται ότι αυξημένη αναμένεται να είναι η συμμετοχή και επιχειρήσεων της Λάρισας.

Ημερίδα για την ζωική παραγωγή στην Ελασσόνα

Στο πλαίσιο της AGROTHESSALY, θα πραγματοποιηθούν ημερίδες σχετικά με το πρωτογενή τομέα, στις έδρες των Δήμων του νομού.

Η αρχή γίνεται από την Ελασσόνα, ο Δήμος Λαρισαίων, ο Δήμος Ελασσόνας και η ΔΕΘ HELEXPO διοργανώνουν αύριο Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, στις 6.30 μμ, στο Δημαρχείο (αίθουσα ΔΣ) ημερίδα με θέμα «Καινοτόμες εφαρμογές στη ζωική παραγωγή για εξασφάλιση βιωσιμότητας και κερδοφορίας των εκτροφέων», με εισηγητή τον καθηγητή Κτηνιατρικής στο ΑΠΘ κ. Γεώργιο Αρσένο.

08-02-2023
Κάλεσμα Δήμου Λαρισαίων για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για Τουρκία - Συρία

Ανθρωπιστική βοήθεια για τους σεισμοπαθείς Τουρκίας και Συρίας

Ο Δήμος Λαρισαίων συμμετέχει στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας για τα θύματα των πρόσφατων σεισμών σε Τουρκία και Συρία που διοργανώνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, συνδράμοντας έτσι στην ανακούφισή τους από τις τραγικές συνέπειες του Εγκέλαδου.

Η συγκέντρωση των ειδών πρώτης ανάγκης θα γίνεται:

 • Στο χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου, Μανωλάκη 9-11 (εντός της στοάς), 08:00– 14:00, τηλ. 2410255876
 • Στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Κωνσταντίνου, Ηρώων Πολυτεχνείου & 23ης Οκτωβρίου (είσοδος από 23ης Οκτωβρίου), 08:00– 15:00, τηλ. 2410233430 & 2410286576

Είδη προς συγκέντρωση

 1. Κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, υπνόσακοι, μαξιλάρια
 2. Τρόφιμα μακράς διάρκειας όπως όσπρια, κονσέρβες, μπισκότα, ξηροί καρποί
 3. Βρεφικές τροφές, παιδικά γάλατα, πάνες και είδη βρεφικής φροντίδας
 4. KIT ατομικής υγιεινής για γυναίκες
 5. Ιατροφαρμακευτικό υλικό (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, γάζες, επίδεσμοι, κουτιά πρώτων βοηθειών, φυσιολογικοί οροί)

Για τον καλύτερο συντονισμό της κίνησης αυτής, οι φορείς ή οι εταιρίες που επιθυμούν να στηρίξουν την προσπάθεια, μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2410255876 (κ. Θοδωρή Γαντζούδη)

08-02-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

07-02-2023
Στον δήμαρχο Λαρισαίων ο νέος «Θεσσαλάρχης» της ΕΛΑΣ ταξίαρχος Θωμάς Καρανάσιος

Τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη επισκέφθηκε εθιμοτυπικά στο δημαρχείο ο νέος Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας, ταξίαρχος Θωμάς Καρανάσιος.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα με τον δήμαρχο να εύχεται στον ταξίαρχο καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας σε επίπεδο περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ και οι δυο πλευρές δεσμεύτηκαν για συνέχιση της εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ τους.

Στο τέλος της συνάντησης ο Απ. Καλογιάννης δώρισε στον κ. Καρανάσιο εκδόσεις του Δήμου Λαρισαίων.

07-02-2023
Τα γεράκια του Δήμου Λαρισαίων σε ημερίδα για την αντιμετώπιση των κορακοειδών σε αστικό περιβάλλον

• Στο πλαίσιο της έκθεσης Zootechnia Expo

Η Χαρούλα, ο Χάρης και η Αρτεμις, τα τρία γεράκια του Δήμου Λαρισαίων που συμμετέχουν στo πρωτοποριακό πρόγραμμα του Δήμου Λαρισαίων για την αντιμετώπιση των κορακοειδών σε αστικό περιβάλλον, παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της έκθεσης Zootechnia Expo 2023.

Η ημερίδα είχε ως θέμα τη «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και η συμβολή της Ιερακοθηρίας» και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΓΕΩΤΕΕ, της IAF (Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιερακοθηρίας) και του ΣΕΙ (Σύλλογος Ελληνικής
Ιερακοθηρίας).

Ο προϊστάμενος του τμήματος διαχείρισης άγριας πανίδας της υπηρεσίας πρασίνου και χειριστής των γερακιών του Δήμου Λαρισαίων κ. Γιώργος Χριστοδούλου ανέλυσε το πρωτοποριακό πρόγραμμα του Δήμου μας καθώς και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του προκαλώντας τον εντυπωσιασμό και θαυμασμό όλων των παρευρισκομένων για τα επιτεύγματα του Δήμου μας.

07-02-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

07-02-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Προμήθεια επίσωτρων ελαστικών
07-02-2023
Δηλώσεις του αντιδημάρχου Πολιτισμού & Επιστημών Π. Σάπκα για το Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου

ΣΤην εκδήλωση κοπής πίτας της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρισας ο αντιδήμαρχος Π. Σάπκας έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:

Ας καλωσορίσουμε μια ακόμη καλή κινηματογραφική χρονιά, ακόμη πιο γόνιμη και πιο δημιουργική.

Οι ταινίες μας (μπορεί να καθυστερήσαμε τις προβολές λόγω τεχνικού προβλήματος, το οποίο ευτυχώς το λύσαμε) είναι πάντα ποιοτικές, βραβευμένες, πολλές απ’ αυτές δεν θα είχαμε την ευκαιρία να τις δούμε πουθενά. Αυτό κι άλλα πολλά κάνουμε για τον κινηματογράφο, γιατί πιστεύουμε σε αυτόν, γιατί μας φτιάχνει τη διάθεση, μας ταξιδεύει, μας συνδέει. Μεταξύ μας και με όλο τον κόσμο. Σε μια στιγμή. Με μια εικόνα. Αυτή που θα μας κάνει να γελάσουμε μαζί, να δακρύσουμε μαζί, να αναρωτηθούμε, να αφυπνιστούμε.

Η Λάρισα αγαπάει το σινεμά, ίσως γι' αυτό την αγάπησε και ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος...
Κι η πόλη τον αγάπησε και διοργανώνει κάθε χρόνο το Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου που φέρει το όνομα του μεγάλου σκηνοθέτη. Εκτός από τα δυο τελευταία, λόγω πανδημίας και απαγορεύσεων.

Ξεκινάμε λοιπόν, την καινούρια χρονιά, με ένα καλό νέο. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω, ότι φέτος θα πραγματοποιηθεί το Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου Θεόδωρος Αγγελόπουλος, από τις 13 μέχρι τις 19 Μαρτίου, εδώ, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.

Επιστρέφει δυναμικά, ανανεωμένο, με πολλούς κι εκλεκτούς καλεσμένους καλλιτέχνες και πολλές σπουδαίες ταινίες.

Ανάμεσα στις ταινίες, πάντα προβάλουμε μια ταινία του Αγγελόπουλου. Φέτος, θα είναι “Οι κυνηγοί” που απέσπασε την κορυφαία διάκριση στο Φεστιβάλ του Σικάγου.

Και πολλές άλλες, των τελευταίων ετών, που έχουν ξεχωρίσει και βραβευτεί σε διάφορα φεστιβάλ, όπως ''Ο απόστρατος'' του Ζαχαρία Μαυροειδή,''Με την ψυχή στο στόμα'' του Γιάννη Οικονομίδη, ''Digger'' του Τζώρτζη Γρηγοράκη, ''Μαγνητικά πεδία'' του Γιώργου Γούση, ''Μια μέρα στη Σαγκάη'' του Βασίλη Ξηρού, ''Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης'' της Μαργαρίτας Μαντά, για την Άλκη Ζέη και φέτος είναι έτος της Άλκης Ζέη, ''Ελεύθερο θέμα'' της Στέλλας Θεοδωράκη, ''Φαντάσματα της επανάστασης'' του Θάνου Ανεστόπουλου, ''Αγέλη προβάτων'' του Γιώργου Κανελόπουλου.

Ακόμη, το ντοκιμαντέρ “Ο καθένας και η μουσική του” του Γιάννη Σολδάτου και του Αντώνη Κόκκινου, πάνω σε μια συζήτηση του Θ. Αγγελόπουλου με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Επίσης, θα τιμήσουμε δυο μεγάλους Έλληνες σκηνοθέτες, τον Τάσο Ψαρρά και τον Μανούσο Μανουσάκη και θα παρακολουθήσουμε τις ταινίες τους ''Καραβάν Σαράι'' και ''Ουζερί Τσιτσάνης'', καθώς και κάποιους πρωταγωνιστές που ξεχώρισαν για τις ερμηνείες τους.

Σύντομα θα δημοσιεύσουμε το αναλυτικό πρόγραμμα του Πανοράματος με όλες τις προβολές και τις εκδηλώσεις.

Μείνετε συντονισμένοι!

Εύχομαι και πιστεύω, το 2023 να είναι μια πολύ σινεφίλ χρονιά!

Υγεία, ειρήνη, δημιουργία!

 

Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων

07-02-2023
«Μελένια Λεμόνια» στο ΜΕΑΛ

Μέλη του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελένια Λεμόνια» επισκέφτηκαν το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας, για μια ειδική ξενάγηση πάνω σε θέματα τοπικής ιστορίας της εθνικής αντίστασης.

Ειδικότερα, δόθηκε έμφαση στην ιστορικότητα του χώρου, o οποίος χρησιμοποιούμενος στο πρόσφατο παρελθόν ως φυλακές από τις εχθρικές κατοχικές δυνάμεις της πόλης, είναι φορτισμένος συναισθηματικά και «κουβαλά» μνήμες των Θεσσαλών αγωνιστών.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ζωγραφική και τα έργα του αντιστασιακού γλύπτη και ζωγράφου Δημήτρη Κατσικογιάννη, που παραπέμπουν σε μεγάλες μορφές αντιστασιακών.

Συνοδοί της ομάδας ήταν ο υπεύθυνος των ιστορικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, κ. Τάσος Σακελλαρόπουλος και ο συγγραφέας κ. Θανάσης Τριαρίδης.

Στην ξενάγηση παρευρέθησαν και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης.Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του συλλόγου, κ. Κατερίνα Εμμανουήλ. Παρευρέθηκαν επίσης, η ταμίας του Συλλόγου κ. Εύη Παπανίκα και το μέλος κ. Δέσποινα Αράπκουλε.Η ξενάγηση έγινε από τον Υπεύθυνο του Μουσείου, Βαγγέλη Ρεμπάπη.

Γεμάτοι συναισθήματα, συγκίνηση και δέος, η ομάδα συνέχισε την εξερεύνηση της ιστορίας και του πολιτιστικού πλούτου της Λάρισας και σε άλλα μνημεία της πόλης.

07-02-2023
H Ιστορία… αλλιώς! Νο2 - Μια παράσταση stand up ευρωπαϊκής πολιτικής ιστορίας στη Λογοτεχνική Γωνία

Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, στις 20:00 στη Λογοτεχνική Γωνία (Γαληνού και Φαρμακίδου) θα λάβει χώρα το 2ο stand up ευρωπαϊκής πολιτικής ιστορίας του Αποστόλη Κωστούλη, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και τον πολιτιστικό σύλλογο Κουκουβάγιες.

Πρόκειται για μια σύντομη εισαγωγή στην πολιτική ιστορία της Ευρώπης του 20ου αιώνα. Περιέχει αγγλικό χιούμορ, σοβιετικό κουτσομπολιό, πιπεράτα σκάνδαλα και γλυκές κακιούλες για κάθε χώρα.

Ο Αποστόλης Μ. Κωστούλης, με σπουδές κοινωνιολογίας και ευρωπαϊκού πολιτισμού, θα βάλει τα δυνατά του να μοιραστεί τις γνώσεις του πάνω σε όσα δεν μάθαμε στο σχολείο και σε όλες τις λεπτομέρειες που κανένας δε θα μας ρωτήσει ποτέ αν γνωρίζουμε.Όλη η παρουσίαση είναι βασισμένη σε μια πλούσια βιβλιογραφία και τσεκαρισμένη από ακαδημαϊκούς, αλλά δίνεται σε μορφή stand up comedy, περίπου, για να μην... κόψουμε φλέβες. Επίσης, έχει πολλές, πολλές εικόνες. Εγκρίνεται και για μικρά παιδιά (αν κάποιος-α θέλει να τα ταλαιπωρήσει).

Ελάτε και θα μάθετε τις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούσαν για την πανδημία του 1918, πόσο κόστιζε το τοστ στην κρίση του ’30, τις αγαπημένες τηλεφωνικές φάρσες του Στάλιν και πώς ο πιο διάσημος λόγος του Τσόρτσιλ έγινε τραγούδι του Σάκη.

07-02-2023
«Οι λέξεις γίνονται γραμμές» - Art Talk με εγκαίνια μαθητικής έκθεσης στη Λογοτεχνική Γωνία

Το «Art Talk» που διοργανώνεται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και την ΑΜΚΕ «Θράκα», επιστρέφει τη Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου και ώρα 21:00 με «τέχνη²» στη Λογοτεχνική Γωνία (Γαληνού και Φαρμακίδου).

Ο Θάνος Γώγος, ποιητής, εκδότης της «Θράκας» και διευθυντής του Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης, και η Αντιγόνη Καψάλη εικαστικός, ιστορικός Τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια εικαστικών εκθέσεων, θα φιλοξενήσουν στη σκηνή του «Art Talk», γνώριμους και αγαπημένους ποιητές της Λάρισας, σ’ ένα καλλιτεχνικό σταυροδρόμι υπό τη μορφή συζήτησης με εκκολαπτόμενους καλλιτέχνες.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα εγκαινιαστεί η περιοδική μαθητική έκθεση χαρακτικής με τίτλο «Οι λέξεις γίνονται γραμμές», που αποτελεί μέρος των δράσεων «+ έκφραση», που υλοποιεί ο τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών του 4ου ΕΠΑ.Λ και το 2ο Εργαστηριακό Κέντρο Λάρισας.

Στην έκθεση παρουσιάζονται χαρακτικά έργα, εμπνευσμένα από ποιήματα δέκα Λαρισαίων ποιητών (Θάνος Γώγος, Παύλος Καστανάρας, Δημήτρης Κρανιώτης, Κώστας Λάνταβος, Ευθύμιος Λέντζας, Γλυκερία Μπασδέκη, Σωτήρης Παστάκας, Γιώργος Σαράτσης, Πέτρος Σκυθιώτης, Αντώνης Ψάλτης).
Το φιλότεχνο κοινό θα δει τους στίχους των ποιητών να «ζωντανεύουν» μέσα από τα μάτια της νέας γενιάς - των μελλοντικών καλλιτεχνών της πόλης.
Στη σκηνή της εκδήλωσης θα βρίσκονται οι ποιητές Αντώνης Ψάλτης, Θάνος Γώγος, Σωτήρης Παστάκας, Κώστας Λάνταβος, μαθητές και η καθηγήτριά τους Μαρία Λαγού. Σκοπός του αλλιώτικου «Art Talk» είναι να εξερευνήσει τις διαδικασίες και την πηγή της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Στο «Art Talk», θα μπορούν να συμμετέχουν ενεργά και οι παρευρισκόμενοι για να συζητήσουν τους καλλιτεχνικούς προβληματισμούς τους με τους δημιουργούς.

Η έκθεση «Οι λέξεις γίνονται γραμμές» σηματοδοτεί τη συμμετοχή του 4ου ΕΠΑ.Λ στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.» με συνεργαζόμενο φορέα την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.

Αρωγοί στη δημιουργική προσπάθεια των μαθητών και μαθητριών υπήρξαν οι εκπαιδευτικοί: Γιάννης Στεφανής – Συντηρητής έργων τέχνης, Έφη Θάνου – Εικαστικός, Μαρία Λαγού – Τεχνολόγος Γραφικών Τεχνών & Εικαστικός, Γιώργος Παπαδημητρίου – Τεχνολόγος Γραφικών Τεχνών, Ελένη Καλαμπαλίκη – Εικαστικός, Βασιλική Ταζέ – Διακοσμήτρια.
Οι μαθητές που συμμετέχουν:
Αντώνης Γκαγκάρας, Γιώργος Γκιόλβας, Κωνσταντίνος Γκρέκας, Κατερίνα Γραμμένου, Γρηγόρης Δασκουλίδης, Ειρήνη Ζιώκα, Μαριάνθη Κανιούρα, Κωνσταντίνος Καραπόκης, Βασίλης Κόνιαρης, Κωνσταντίνος Κυριαζής, Μάρκος Λαμπρούλης, Βασίλης Μαλαβιέζος, Ιωάννα Μιχάκη, Δημήτρης Μπουζοβίτης, Θωμαή Ντάγκα, Ιβόνη Νταμάγκα, Μαρίνα Μουλά, Ελένη Παπαδημητρίου, Χριστίνα Πελεκούδα, Άννα Μαρία Πρέντι, Ειρήνη – Μαρία Σμαϊλη, Μαριάννα Σαλιαμπούχου, Χρυσούλα Σταβάρα, Ολυμπία Φετβατζή, Ελένη Χατζηαυγέρη, Ευαγγελία Χατζούλη, Θωμάς Χώτος.

07-02-2023
Σφραγίζεται η Χρονοκάψουλα της Λάρισας στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων

Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στις 11:00, θα πραγματοποιηθεί η λιτή τελετή σφραγίσματος της χρονοκάψουλας της Λάρισας, στο Μουσείο Σιτηρών & Αλεύρων, στον Μύλο του Παππά, από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Επιστημών Πάνο Σάπκα, παρουσία της επιστημονικής υπεύθυνης του Μουσείου Κωνσταντίνας Κόντσα.

Το υλικό που συγκεντρώθηκε στη χρονοκάψουλα και τα συνοδευτικά έντυπα που συμπληρώθηκαν από τους πολίτες, θα παραδοθούν στην προϊσταμένη των Γ.Α.Κ - Τμήμα Λάρισας Φανή Καραγιάννη, όπου θα αποθηκευτεί έως τον Δεκέμβριο του 2052.

Πληροφορίες: Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, Μύλος του Παππά
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10:00-14:00, Τετάρτη-Παρασκευή 18:00-21:00.
Τηλ. 2410 530083
e mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

07-02-2023
Δ. Λαρισαίων: Έκοψαν πίτα οι γυναίκες του προγράμματος "Άθληση και Γυναίκα"
 • Περισσότερες από 800 γυναίκες μετέχουν φέτος στο πρόγραμμα

Οι γυναίκες του προγράμματος ¨Άθληση και Γυναίκα¨ της ΔΗ.Κ.Ε.Λ. του Δήμου Λαρισαίων με την συνοδεία των καθηγητών των τμημάτων τους, έκοψαν την Πρωτοχρονιάτικη πίτα σε συνδυασμό με μια μονοήμερη εκδρομή στην Λίμνη Πλαστήρα.

Το πρόγραμμα της εκδρομής είχε ως εξής, επίσκεψη στην Ιερά Μονή Κορώνης, περπάτημα στο Φράγμα του Ταυρωπού και φαγητό και κοπή πίτας στο Kazarma Lake Resort & Spa

Περισσότερες από 200 γυναίκες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έδωσαν το παρόν και συνέβαλαν στην πλήρη επιτυχία της διοργάνωσης. Ο καιρός δεν προκάλεσε προβλήματα ¨χάλασε¨, αντιθέτως προκάλεσε όμορφες στιγμές στο χιονισμένο τοπίο και όλοι μαζί αντάλλανε ευχές για μια χρονιά γεμάτη υγεία και άθληση.

Οι 4 τυχερές που βρήκαν το φλουρί που αντιστοιχούσε σε μια δωροεπιταγή με αθλητικό περιεχόμενο ήταν οι κ. Σερέτη Πόπη (τμήμα ΑΤΑ), Λιόκου Ελένη (τμήμα Αγ.Νικολάου), Μέρα Ελπίδα (τμήμα Αγ.Γεωργίου), Λακμέτα Βάσω (τμήμα Αγ.Αντωνίου).

Το πρόγραμμα ¨΄Αθληση και Γυναίκα¨ υλοποιείται χρόνια σε όλες τις συνοικίες της πόλης μας, Γιάννουλη , Φαλάνη, Τερψιθέα, Κοιλάδα, με απόλυτη επιτυχία και αυτό φαίνεται από την συμμετοχή των αθλούμενων γυναικών που ξεπερνά τις 800 και από την άψογη εφαρμογή του προγράμματος.

Η ΔΗΚΕΛ του Δήμου Λαρισαίων εκφράζει τις ευχαριστίες της σε ολες τις γυναίκες που μετέχουν στο πρόγραμμα για την μεγάλη συμμετοχή και της εμπιστοσύνη τους στο πρόγραμμα.

06-02-2023
Αξιολογούνται οι προτάσεις για την ανέγερση νέου ρολογιού της Λάρισας
 • Κατατέθηκαν 8 προτάσεις στο πλαίσιο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσχεδίων του Δήμου Λαρισαίων

Την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο, 10 και 11 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση των προτάσεων που κατατέθηκαν στο πλαίσιο ανοικτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσχεδίων του Δήμου Λαρισαίων με τίτλο «αναβίωση του ρολογιού της Λάρισας – ανέγερση νέου δημοτικού ρολογιού»

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού σκοπός τους είναι:

 • Η αναβίωση του δημόσιου ρολογιού της πόλης με την ανέγερση νέου, ως τοπόσημου, στην ίδια ιστορική περιοχή που θα αποκαταστήσει το κενό της ιστορικότητας μιας περιόδου της εξέλιξης της πόλης.
 • Η λειτουργική, η αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου.
 • Η εισαγωγή νέων αντιλήψεων αναφορικά με μορφολογικές, βιοκλιματικές και τεχνολογικές προτάσεις.

Στο πλαίσιο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσχεδίων έχουν κατατεθεί 8 προτάσεις, ενώ θα απονεμηθούν συνολικά τα παρακάτω χρηματικά βραβεία (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α) :

 • 1ο Βραβείο 8.854,36 €.
 • 2ο Βραβείο 6.493,20 €.
 • 3ο Βραβείο 4.328,79 €.

Από την προκήρυξη υποδεικνύεται ότι οι προτάσεις χωροθέτησης αφορούν την ευρύτερη περιοχή του Φρουρίου, πίσω από το Αρχαίο Θέατρο.

Ιδιαίτερη αξία έχουν και τα ιστορικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη σχετικά με την ύπαρξη και λειτουργία ρολογιού στην πόλη. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «στην πόλη της Λάρισας, ήδη από τα μέσα του 17ου αιώνα, καταγράφεται η ύπαρξη δημόσιου ρολογιού στον λόφο του Φρουρίου. Μέχρι και το 1951, σε επαλληλία, ανεγέρθηκαν τέσσερα δημόσια ρολόγια. Για το πρώτο ρολόι, δεν υπάρχουν στοιχεία για τον χρόνο κατασκευής του. Μεταξύ του 1884 και του 1887 φαίνεται ότι κτίστηκε το δεύτερο ρολόι, στη θέση του πρώτου που καταστράφηκε. Το τρίτο ρολόι κτίστηκε μεταξύ του 1922 και του 1924, επί δημαρχίας Δημητρίου Παπαγεωργίου.
Καταστράφηκε από τον σεισμό του 1941. Επί δημαρχίας Δημητρίου Καραθάνου κατασκευάστηκε το τέταρτο κατά σειρά δημόσιο ρολόι (1951 - 1954), το οποίο κατεδαφίστηκε το 1992, καθώς κρίθηκε πως εμπόδιζε τις ανασκαφικές εργασίες για την αποκάλυψη του Α' Αρχαίου Θεάτρου της πόλης.

Η διαπιστωμένη συνεχής παρουσία δημόσιου ρολογιού, για δυόμιση αιώνες, στον αστικό ορίζοντα της πόλης, το κατέστησε ως ένα ισχυρό τοπόσημο της περιοχής.

Συνδέθηκε με την καθημερινή ζωή της πόλης και αποτυπώθηκε στην μνήμη των κατοίκων της. Η τριαντάχρονη σχεδόν "απουσία" του αποτελεί απώλεια στην συλλογική μνήμη της πόλης.»

Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι προτάσεις θα πρέπει να υποδεικνύουν και τη χωροθέτηση του νέου ρολογιού, στην περιοχή του λόφου Φρουρίου και αφού ληφθούν υπόψη οι αρχαιότητες.
06-02-2023
Οι μαθητές - “Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPAS)” του 1ου Πειραματικού Λυκείου Λάρισας στο Δημαρχείο
 • Συζήτηση με στελέχη της δημοτικής αρχής για βιώσιμη ανάπτυξη, κλιματική αλλαγή κλπ.

Για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και μια Ευρώπη με ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα, συζήτησαν μαθητές του 1ου Πειραματικού Λυκείου Λάρισας που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα "Σχολεία - Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPAS)" με στελέχη της δημοτικής αρχής του Δήμου Λαρισαίων.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Λάρισας, μαθητές και εκπαιδευτικοί συζήτησαν με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημ. Τάχο, τον Αντιδήμαρχο Βιώσιμης Κινητικότητας και Συστημάτων Έξυπνης Πόλης κ. Κων. Διαμάντο και τον Αντιδήμαρχο Διοίκησης, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κ. Δημ. Δεληγιάννη.


Ο κ. Κ. Διαμάντος ενημέρωσε τους μαθητές για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας το οποίο εφαρμόζεται στην πόλη με στόχο την μείωση του θορύβου και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, της κατανάλωσης ενέργειας, την βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και την δημιουργία αστικού περιβάλλοντος εναρμονισμένου με τις ευρωπαϊκές αρχές της πράσινης ανάπτυξης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός πως τα συστήματα των Έξυπνων Πόλεων θα πρέπει να συνοδεύονται από τις αντίστοιχες πολιτικές εκπαίδευσης, κυρίως των νέων ανθρώπων, όπως σημείωσε ο κ. Δεληγιάννης.

Την παρουσίαση ακολούθησε ζωηρή συζήτηση κατά την οποία οι μαθητές ως ενεργοί πολίτες είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις παρατηρήσεις και τις απόψεις τους από την καθημερινή εμπειρία τους στην πόλη.


Στην συνέχεια ο κ. Διαμάντος περπάτησε με τους μαθητές και τους ξενάγησε στους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, στους ποδηλατοδρόμους που υλοποιήθηκαν σύμφωνα με το ΣΒΑΚ, εξηγώντας επί τόπου τα οφέλη που προκύπτουν από την λειτουργία ενός σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται πως η Λάρισα είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα και από τις λίγες στην Ευρώπη που εφάρμοσε το ΣΒΑΚ.

Στην επίσκεψη συμμετείχαν οι μαθητές - “Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”: Οικονόμου Ν., Κουρτίδης Στ., Παπανδρέου Κ., Τσιούρβα- Γουγουλιά Β., Σπύρου- Χριστοφορίδου Κ., Κοκίννης Φ., Τζουρμακλιώτης Μ., Κοτσάλης Γ., Τσίνα Κ., Ρίζου Δ., Μπατσίλα Δ. και οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Καραλοπούλου Αθηνά, Καρύτσα Αντιγόνη, Κρεμεζή Ευαγγελία, Δαλαμήτρα Στεργιανή, Παπαθεοδώρου Λουκία, Τζιμουράγκα Χρυσούλα.

06-02-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

06-02-2023
Ενημερωτική Δράση της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών στο Παράρτημα Ρομά του Δήμου Λαρισαίων

Ενημερωτική δράση με θέμα «Στρατηγικές Διαχείρισης Υπερχρέωσης- Υπερχρεωμένα νοικοκυριά και ίδρυση ΚΟΙΝΣΕΠ» πραγματοποίησε το Παράρτημα Ρομά του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας.

Η ΕΕΚΕ στο πλαίσιο του προγράμματος ΤΕΒΑ, υλοποιεί Συνοδευτικά Μέτρα και πραγματοποιεί δράσεις αντιμετώπισης της φτώχειας και κοινωνικής ένταξης των ωφελούμενων, παρέχοντας υπηρεσίες εκπαίδευσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Παράλληλα,έχει επιστημονικές ομάδες εργασίας από νομικούς και οικονομολόγους για όσους θέλουν να διατυπώσουν τις απορίες τους και παρέχει δωρεάν ενημέρωση και συμβουλευτική στους οφειλέτες.

Σκοπός της δράσης ήταν να ενημερωθεί ο πληθυσμός στόχος πάνω σε θέματα ρύθμισης οφειλών ,αντιμετώπισης πλειστηριασμών και η ισχύς του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Επίσης, έγινε αναφορά για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Κοιν.Σ.Επ, όπου οι παρευρισκόμενοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και για το λόγο αυτό, προγραμματίστηκε νέα συνάντηση η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 13/2/2023, ώστε να ενημερωθεί εκτενέστερα ο πληθυσμός για το:

 • Τι είναι οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις
 • Ποιοι μπορούν να είναι μέλη μιας «Κοιν.Σ.Επ»
 • Ποια η διαδικασία σύστασης αυτών των εταιρειών
 • Πως διοικούνται αυτές οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις
 • Ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις ή άλλες ευθύνες των μελών κ.α.

Το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Λαρισαίων εντάσσεται στο «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Για πληροφορίες Παράρτημα Ρομά Κέντρου Κοινότητας Δήμου Λαρισαίων, Δημοσθένους 45 Νέα Σμύρνη, τηλ. 2410-231.122, 2416006922 email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

06-02-2023
Δημοτικό Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων - Υιοθεσία ζώων

Ο Δήμος Λαρισαίων, τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια, με την αδιάκοπη λειτουργία του Δημοτικού καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων και του Δημοτικού Κτηνιατρείου πετυχαίνει τον αποτελεσματικό έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων σκύλων και γάτων, την βελτίωση της υγειονομικής τους κατάστασης, την προστασία τους, καθώς και την προώθησή τους για υιοθεσία. Επισημαίνουμε ότι η υιοθεσία ενός αδέσποτου ζώου συντροφιάς αποτελεί μια πράξη αγάπης αλλά και ευθύνης. Είναι μια απόφαση που θα πρέπει κάποιος να πάρει μετά από ώριμη σκέψη, αφού έχει ενημερωθεί για τις υποχρεώσεις του απέναντι του και αφού έχει αναλογιστεί αν θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του ζώου από την πρώτη στιγμή μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Με την υπεύθυνη υιοθεσία, το ζώο συντροφιάς θα ανταμείψει τον ιδιοκτήτη του με παντοτινή αγάπη και αφοσίωση.

Οι πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν «σπίτι» σε ένα από τα ζώα του Καταφυγίου μας, μπορούν να επισκέπτονται το Καταφύγιο καθημερινά, Δευτέρα έως Σάββατο, 10.30π.μ. - 12μ.

Επίσης, στον δικτυακό τόπο του Δήμου Λαρισαίων, στο μενού: Για τους Πολίτες > Δημοτικό Καταφύγιο αδέσποτων ζώων (https://www.larissa.gov.gr/el/gia-tous-polites/dimotiko-katafygio) αναρτώνται φωτογραφίες ζώων προς υιοθεσία.

Τα ζώα δίνονται εμβολιασμένα, αποπαρασιτωμένα, με ηλεκτρονική σήμανση και στειρωμένα (για τα ενήλικα), έχοντας πρώτα περάσει από τον απαραίτητο κτηνιατρικό έλεγχο. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, οι πολίτες μπορούν να καλούν στο 2417722721.

 

06-02-2023
Δήμος Λαρισαίων: Eπιμόρφωση νέων εκπαιδευτών για τις Σχολές Γονέων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 εκπαιδευτικό σεμινάριο για τα νέα μέλη της ομάδας εκπαιδευτών του προγράμματος Σχολών Γονέων. Συμμετείχαν κοινωνικοί επιστήμονες της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Γ.Ν.Λ., του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ - Πρόγραμμα Οικογένειας, του Συλλόγου Κοινωνιολόγων Λάρισας και της Διεύθυνσης Πρόνοιας του Δήμου Λαρισαίων, οι οποίοι θα ενισχύσουν την υπάρχουσα ομάδα εκπαιδευτών και θα δώσουν τη δυνατότητα υλοποίησης μεγαλύτερου αριθμού ομάδων και απάντησης των αιτημάτων του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού γονέων που ενδιαφέρονται να υποστηριχθούν στον γονεϊκό τους ρόλο. Αντικείμενο του σεμιναρίου ήταν η διεργασία ομάδας, οι βασικές αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων και η εφαρμογή τους στο πρόγραμμα Σχολών Γονέων με έμφαση στον ανοιχτό διάλογο και το μοίρασμα εμπειριών.

Τους νέους εκπαιδευτές ομάδων γονέων χαιρέτησε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης τους οποίους ευχαρίστησε θερμά για τη συνεργασία τονίζοντας ότι ο Δήμος θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο την υλοποίηση του προγράμματος. Όπως επεσήμανε ο κ. Δεληγιάννης, οι Σχολές Γονέων αποτελούν μια επιτυχημένη δράση συνέργειας μεταξύ Δήμου και φορέων ψυχικής υγείας και εκπαίδευσης της πόλης και συνιστούν μία αναγκαιότητα σήμερα περισσότερο από ποτέ, απαντώντας στην ανάγκη υποστήριξης των γονέων στον σύνθετο και απαιτητικό ρόλο τους.

Το σεμινάριο συντόνισε η επιστημονικά υπεύθυνη και επόπτρεια του προγράμματος κα Κυρίτση Ιωάννα, M.med.sc Κοινωνικής Ψυχιατρικής-Παιδοψυχιατρικής, Ψυχοθεραπεύτρια - Θεραπεύτρια ζεύγους και υλοποιήθηκε στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης ΟΚΑΝΑ.Το πρόγραμμα ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ εντάσσεται στις δράσεις του Πανεπιστημίου των Πολιτών Λάρισας και υλοποιείται για 6η συνεχή χρονιά σε συνεργασία με δομές και υπηρεσίες ψυχικής υγείας και εκπαίδευσης της πόλης: Διεύθυνση Παιδείας Δ. Λαρισαίων, Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής & Πρόνοιας Δήμου Λαρισαίων, Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λάρισας, Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ, Κέντρο Πρόληψης Ν. Λάρισας “Ορφέας”, Κοινωνική Υπηρεσία του Γ.Ν. Λάρισας, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, Σύλλογο Κοινωνιολόγων Λάρισας και Σύλλογο Κοινωνικών Λειτουργών Λάρισας.

06-02-2023
Νέο ωράριο λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λάρισας

Από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων ανακοινώνεται ότι από τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023 το ωράριο λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λάρισας (Ενηλίκων και Παιδικής) στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο διαμορφώνεται ως εξής:

Δευτέρα: 14:00 - 20:00
Τρίτη: 08:00 - 14:00
Τετάρτη: 08:00 - 14:00
Πέμπτη: 08:00 - 20:00
Παρασκευή: 08:00 - 14:00

Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών
Διεύθυνση Πολιτισμού & Αθλητισμού
Τμήμα Δημοτικής Βιβλιοθήκης και Πολιτιστικών Κέντρων
Ταχ. Δ/νση: Ρούσβελτ 59
Ταχ. Κώδικας:412 22
Πληροφορίες: Χριστίνα Παπαδοπούλου
Τηλέφωνο: 2140-671173

06-02-2023
Παντελής Θαλασσινός και Γιώργος Καζαντζής στο Μουσικότροπο

Με τη συμμετοχή της Νάνας Μπινοπούλου, της Παιδικής Χορωδίας και του κουαρτέτου εγχόρδων του Δ.Ω.Λ.

Το φεστιβάλ Μουσικότροπο που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, βρίσκεται πάλι κοντά μας για να μας ταξιδέψει σε καινούργια μουσικά μονοπάτια και να μας εμπλουτίσει με μουσικές εμπειρίες μέσα από συναυλίες και βιωματικά εργαστήρια με κορυφαίους καλλιτέχνες και παιδαγωγούς.

Την 1η Απριλίου, υποδέχεται έναν σπουδαίο ερμηνευτή, τον Παντελή Θαλασσινό.

Θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τραγούδια του νέου δίσκου του «Αινίγματα» σε μουσική του Γιώργου Καζαντζή, του συνθέτη της μουσικής των «Άγριων μελισσών», σε στίχους Κώστα Φασουλά, όπως και πολλά ακόμη αγαπημένα τραγούδια.

Στη συναυλία συμμετέχει η Νάνα Μπινοπούλου με την αιθέρια φωνή της, η Παιδική Χορωδία του Δ.Ω.Λ. υπό τη διεύθυνση της Ειρήνης Μάμμου και το κουαρτέτο εγχόρδων καθηγητών, επίσης του Δ.Ω.Λ.,που αποτελείται από τη Γιώτα Στεφανοπούλου, την Ευδοκία Χώτα, τον Αποστόλη Μητρά και τον Νίκο Νικολαΐδη.
Ο Γιώργος Καζαντζής ανέλαβε την ενορχήστρωση του συνολικού προγράμματος που θα παρουσιαστεί.

Η συναυλία θα δοθεί στην Αίθουσα Συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας στις 20:30.
H προπώληση θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες στο viva.gr και στο Public ( (Κούμα 6, Λάρισα).
Οι τιμές εισιτηρίων είναι: κανονικό 15€, μειωμένο 12€ (φοιτητές, ΑΜΕΑ, κάρτα ανεργίας 65+)

06-02-2023
“Ο Πατέρας” στο Χατζηγιάννειο και κοπή πίτας

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας, προβάλλουν τη Δευτέρα 6 και την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023 στις 19:00 και στις 21:30, την ταινία “Ο Πατέρας” του Σρνταν Γκολούμποβιτς .

Μία από τις ωραιότερες βαλκανικές ταινίες των τελευταίων χρόνων, τις πιο απαισιόδοξες, αντισυστημικές και πραγματικές. Ο Σρνταν Γκολούμποβιτς σκηνοθετεί με ρεαλισμό, ήσυχα, δημιουργώντας εικόνες που ερεθίζουν τις αισθήσεις.

Μια μάνα σέρνει τα δυο παιδιά της από το χέρι στην αυλή του εργοστασίου. Επικρίνει ιδιοκτήτες κι εργάτες: ο άντρας της, που απολύθηκε έναν χρόνο νωρίτερα, ακόμα δεν έχει πάρει την αποζημίωσή του και η οικογένεια δεν έχει να φάει. Κανείς δεν αντιδρά.
Η μάνα παίρνει ένα μπουκάλι πετρέλαιο, το ρίχνει πάνω της κι ανάβει τον αναπτήρα.

Με μια τέτοια έναρξη ο, βραβευμένος στο Φεστιβάλ Βερολίνου, Σέρβος Σρνταν Γκολούμποβιτς δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για την πρόθεση της ταινίας του, ενός συναρπαστικού όσο και αποκαρδιωτικού οδοιπορικού στη σύγχρονη Σερβία της εκμετάλλευσης και της διαφθοράς.

Ήρωας είναι ο πατέρας, ο Νικόλα: καθώς η μάνα, μετά την απονενοημένη πράξη της, μπαίνει σε ψυχιατρική κλινική, η πρόνοια παίρνει τα δύο παιδιά, κρίνοντας πως ο Νικόλα δεν έχει τα χρήματα για να τα συντηρήσει. Κι εκείνος, χωρίς εναλλακτικές, θα ξεκινήσει να διασχίσει τη χώρα με τα πόδια και να φτάσει στο Βελιγράδι, για να διεκδικήσει την κηδεμονία μιλώντας αυτοπροσώπως στον αρμόδιο υπουργό.

Ο Νικόλα περπατά μόνος στην ερημιά της σερβικής υπαίθρου, για πέντε μέρες και πέντε νύχτες, χωρίς ελπίδα να τα καταφέρει. Οφείλει όμως «να δείξει στα παιδιά του ότι προσπάθησε».

Δραματική/ Σερβία, Γαλλία, Γερμανία Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη/ 2020/ Έγχρ./ Διάρκεια 120΄/ Σκηνοθεσία: Σρνταν Γκολούμποβιτς, με τους: Γκόραν Μπογκντάν, Μπόρις Ισάκοβιτς, Νάντα Σάργκιν, Μίλικα Τζανέβσκι.
Γενική είσοδος 4 ευρώ

***Να σημειωθεί ότι πριν την πρώτη προβολή στις 19:00, η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας θα ανακοινώσει το πρόγραμμα του Πανοράματος Ελληνικού Κινηματογράφου Θεόδωρος Αγγελόπουλος που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας, από τις 12 μέχρι τις 19 Μαρτίου 2023.

03-02-2023
Συνεδρίαση Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων Τετάρτη 08/02/2023, ώρα 17:00 - Meeting for the Integration Council of Immigrants and refugee, Wednesday 08/02/2023, time 17:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

03-02-2023
ΔΕΥΑΛ - Διακοπή νερού (Σάββατο 04/02/2023, ώρα 09:00-12:00)

Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ανακοινώνει ότι το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου και από ώρα 9:00 έως 12:00 θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης στη συνοικία της Φιλιππούπολης λόγω εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης στις παρακάτω οδούς:

 • Καψούρη (από Ελευθερίας έως Τυχερού)
 • Τυχερού (από Ζιώτα έως Αλκαμένους)
 • Ζιώτα

Λάρισα, 3 Φεβρουαρίου 2023

03-02-2023
Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής (ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ) Πέμπτη 09/02/2023, ώρα 13:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

03-02-2023
Διαδικτυακές ημερίδες ψυχοκοινωνικής στήριξης στο πλαίσιο του ΤΕΒΑ

Η Κοινωνική Σύμπραξη Λάρισας και η Διάσταση Παρεμβάσεις Κοινωνικής Καινοτομίας ΑΜΚΕ, φορέας υλοποίησης των Συνοδευτικών Μέτρων στο πλαίσιο του ΤΕΒΑ, πραγματοποιούν διαδικτυακές ημερίδες ψυχοκοινωνικής στήριξης στο πλαίσιο του Έργου: «Παροχή Συνοδευτικών Μέτρων της Κοινωνικής Σύμπραξης Λάρισας».

Για να μπορείτε να τις παρακολουθείτε:

 • κατεβάστε εύκολα την εφαρμογή του Zoom στο κινητό ή τον υπολογιστή σας
 • ακολουθήστε τη σελίδα της Διάστασης Παρεμβάσεις Κοινωνικής Καινοτομίας ΑΜΚΕ στο Facebook
 • πατήστε πάνω στα ενεργά link την ημέρα και ώρα που είναι προγραμματισμένη η δράση
 • εάν σας ζητηθεί κωδικός, πληκτρολογήστε τον κωδικό που βλέπετε κάτω από το link.

Τέλος μπορείτε να ενημερώνεστε από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων.

Η εναρκτήρια ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 06/02/2023 και ώρα 18:00 μ.μ. μέσω της πλατφόρμας του Zoom Meeting με θέμα «Αναπτύσσοντας τη θετική σκέψη στη ζωή μας»

Για να την παρακολουθήσετε πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο, ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες.

Σύνδεσμος:
https://us06web.zoom.us/j/87823299155?pwd=aGtkTWRidVgyRXhMOEd6Uzh6TkFudz09
Meeting ID: 878 2329 9155
Passcode: 484515

Για περισσότερες πληροφορίες:

 • Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής & Πρόνοιας Δήμου Λαρισαίων: 2410.680.216
 • Διάσταση Παρεμβάσεις Κοινωνικής Καινοτομίας ΑΜΚΕ: 210 – 9996340 (αστική χρέωση), Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 • Facebook: Διάσταση Παρεμβάσεις Κοινωνικής Καινοτομίας ΑΜΚΕ
03-02-2023
Ολοκληρώνει την πορεία του ο Επιθεωρητής - Δέκα τελευταίες παραστάσεις για την επιτυχημένη παράσταση του Θεσσαλικού Θεάτρου

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι παραστάσεις της παραγωγής της Κεντρικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, με την αριστουργηματική κωμωδία του Νικολάι Γκόγκολ Ο Επιθεωρητής, σε σκηνοθεσία Κυριακής Δ. Σπανού. Δέκα τελευταίες παραστάσεις για τη μεγάλη επιτυχία του Θ.Θ., που ολοκληρώνεται την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου.

Οι παραστάσεις συνεχίζονται κάθε Πέμπτη στις 7μ.μ., Παρασκευή και Σάββατο στις 9μ.μ και Κυριακή στις 7μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 14 ευρώ, προπώληση 12 ευρώ, 10 ευρώ (ομαδικό- άνω των 65), 8 ευρώ φοιτητικό και 5 ευρώ Άνεργοι- ΑΜΕΑ

Πληροφορίες: τις ημέρες των παραστάσεων στο 2410533417, 10:00-13:00 και 18:00-21:00

Προπώληση: viva.gr

Διάρκεια: 110 λεπτά

Το έργο

Όταν ο Γκόγκολ παρουσίασε το έργο για πρώτη φορά το 1836 στην Αγ. Πετρούπολη, ο Τσάρος Νικόλαος που ήταν ανάμεσα στους θεατές είπε: καλά μας «περιποιήθηκε»  όλους μας και πρώτα πρώτα  εμένα.  Ο Επιθεωρητής είναι μια τέλεια κωμική μηχανή που στηρίζεται στην παρεξήγηση. Είναι ακόμη ένα υπόδειγμα σατιρικής κωμωδίας που θα λέγαμε ότι έχει συγγένειες με τον Αριστοφάνη στην σκιαγράφηση των χαρακτήρων. 

Σε μια Ρώσικη επαρχιακή πόλη, αναμένεται ένας Επιθεωρητής απ΄ την Πρωτεύουσα. Από την ανησυχία τους οι αξιωματούχοι της πόλης, παίρνουν για Επιθεωρητή έναν άφραγκο δημόσιο υπάλληλο που είναι στο πανδοχείο της πόλης και όταν τον επισκέπτονται αρχίζουν να επιδίδονται σε ένα πρωτοφανές πανδαιμόνιο από κολακείες, αλληλοκατηγορίες και αυτοεξευτελισμούς.  Ο ψευδο-επιθεωρητής γίνεται καταλύτης της μικρής κοινωνίας, η οποία αυτοαποκαλύπτεται  ως υποκριτική και διεφθαρμένη. Και ο Κυβερνήτης αποδεικνύεται το έξυπνο πουλί που από τη μύτη πιάνεται. Μια κωμωδία διαχρονική εδώ και 200 χρόνια, μια κωμωδία που το θέμα της και το χιούμορ της μοιάζει σημερινό.

Η παράσταση

Το έργο τοποθετείται σε μια  σύγχρονη προ-ηλεκτρονική εποχή γύρω στη δεκαετία του ’70 που οι δυνάμεις της αυταρχικότητας και οι νέες ηδονιστικές ιδέες έρχονται σε αντιπαράθεση, φωτίζοντας την υποκρισία της εξουσίας αλλά και την ανευθυνότητα του ναρκισσιστικού ηδονισμού. Ο κωμικός κόσμος του Γκόγκολ είναι σκοτεινός, τα πρόσωπα είναι αποξενωμένα, με κρυμμένη βία,  ανικανοποίητες επιθυμίες  και αλληλουπονομεύσεις, αλλά η παράσταση επιμένει στο θρίαμβο της φωτεινής «τρέλας» της ζωής… στον αθέατο υπερρεαλισμό και την εύθυμη απουσία αυτογνωσίας να κυριαρχήσει. Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε και το γέλιο είναι το υπέρτατο δώρο που μοιραζόμαστε.

Ταυτότητα της παράστασης

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Κυριακή  Δ. Σπανού

Σκηνικά: Απόστολος -Φωκίων Βέττας

Κοστούμια: Μάρθα Φωκά

Μουσική: Κώστας Βόμβολος

Διδασκαλία κίνησης: Αναστασία Μπρουζιώτη

Σχεδιασμός φωτισμών: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη

Κατασκευή κοστουμιών: Νικολέτα Καΐση

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Παπουτσή

Βοηθός σκηνογράφου: Ανδρονίκη Τσαγκαράκου

Διεύθυνση παραγωγής: Νίκος Γεωργάκης

Φώτα: Μάκης Παπατριανταφύλλου - Γιώργος Γκόλαντας

Ήχος: Νίκος Γεωργάκης

Μηχανικοί σκηνής: Χρήστος Καράκης, Νίκος Ανδριανόπουλος, Στράτος Φράγκου

Κινητή μονάδα: Γιώργος Σδράνης

Φωτογραφίες προώθησης - παράστασης: Αλέξανδρος Ευθυμιόπουλος

Trailer: Life of Film Production Δημήτρης Βάλλας

Αφίσα: Μουτζούρα

Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά)

Θανάσης Ζέρβας – Μπομπτσίνσκι

Βασίλης Καρμίρης - Αμός

Βασίλης Κουλακιώτης- Χλιεστακώφ

Μαρσέλα Λένα - Λουκία Λούκοβα - Άννα Αντρέγιεβνα

Δημήτρης Όντος - Ντομπτσίνσκι

Σήφης Πολυζωίδης - Κυβερνήτης

Ντίνος Ποντικόπουλος – Οσίπ – Διευθυντής Ταχυδρομείου

Έλλη Χατζεϊπίδου – Αρτεμισία Φιλίπποβνα – Μαρία Αντόνοβνα

Χορηγοί επικοινωνίας:
ΕΡΤ, ASTRA, Formedia TV, ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, TRT, Εφημερίδα Ελευθερία, Πολιτεία Λαρισαίων, Larissanet, Formedia.gr, Larissanet.gr, Larissapress.gr, OnLarissa.gr, Paidis.com, thessaliatv.gr, ti nea larissa.gr, Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας, Formedia Radio Musica Radio, Πόλις Radio.

03-02-2023
Συνεδρίαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ) Τετάρτη 08/02/2023, ώρα 12:30

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

03-02-2023
«Πράσινοι/ες άνθρωποι και θεοί/ές, Πράσινες Γιορτές, έθιμα και τελετουργίες» στο Χατζηγιάννειο

H Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και οι εκδόσεις Ταξιδευτής διοργανώνουν την την παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Γκασούκα και του Αλέξανδρου Καπανιάρη με τίτλο «Πράσινοι/ες άνθρωποι και θεοί/ές, Πράσινες Γιορτές, έθιμα και τελετουργίες», Από την παλαιοευρωπαϊκή στην ελληνική λαϊκή παράδοση, την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 19:30, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό κέντρο (Ρούσβελτ 59, Λάρισα).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Γιάννης Βαραλής, Αναπληρωτής Καθηγητής Ι.Α.Κ.Α. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Ευαγγελία Ράπτου-Στεργιούλα, Δρ Λαογραφίας των Φύλων Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Ναυσικά Μουλά, Φιλόλογος, Πρόεδρος του Φιλολογικού Ιστορικού Λογοτεχνικού Συνδέσμου (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων και η Ερμίνα Μεγαλιού, φιλόλογος.

Στην εκδήλωση παρεμβαίνουν οι συγγραφείς Μαρία Γκασούκα, Ομότιμη Καθηγήτρια, Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, Διδάκτορας Ψηφιακής Λαογραφίας, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων.
Την εκδήλωση συντονίζει η Ζωή Ακριβούλη, οικονομολόγος.

Διαβάζοντας στο οπισθόφυλλο του βιβλίου εύκολα κανείς κατανοεί τη θεματολογία και κομβικά σημεία του περιεχομένου της έκδοσης: «Τι συμβολίζει ο θρύλος των Πράσινων ανθρώπων, που για άλλες/ους προέρχεται από την παλαιοευρωπαϊκή παράδοση, για άλλες/ους από την Ανατολή και τους δρόμους του μεταξιού, για άλλες/ους από τις πράσινες θεότητες της ελληνορωμαϊκής και κέλτικής παράδοσης, ενώ για αρκετές αρκετούς αποτελεί κατασκευή των τελευταίων αιώνων της Κεντρικής Ευρώπης; Είναι το παγανιστικό πνεύμα της φύσης;

 

Το πνεύμα της ένωσής της με τις/τους ανθρώπους, η έκφραση του ετήσιου ανοιξιάτικου κύκλου αναγέννησης και ανάπτυξης της ζωής; Πως εξηγείται η σύνδεσή του με μυθολογικά μοτίβα, όπως αυτό του/της«θνήσκοντα/ουσας και αναστάντος/σης θεού/θεάς» ή με παραδόσεις σαν αυτή των SheelaNaGis, των γυναικών με τα μεγάλα αιδεία;
Πώς συμβαίνει και συναντάμε πέτρινες και ξυλόγλυπτες αναπαραστάσεις τους ήδη από την μεσαιωνική περίοδο σε εκκλησίες και καθεδρικούς ναούς, να εμφανίζονται μάλιστα πάνω από τις κεντρικές εισόδους τους και συχνά σε κοντινή απόσταση από αναπαραστάσεις του Ιησού;
Μπορούμε να υποθέσουμε πως οι παγανιστικές παραδόσεις και δοξασίες, ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με τη φύση και τα δένδρα, ασκούσαν σημαντική επιρροή στους πρώιμους μεσαιωνικούς χρόνους και αργότερα στη νεότερη ευρωπαϊκή λαϊκή παράδοση-και στην ελληνική- στις τελετουργίες και τα έθιμά της; Και, ωστόσο, μήπως έχουν δίκιο όσες/οι δεν τα αποδέχονται όλα αυτά και τα θεωρούν πρόσφατη κατασκευή;

Το παρόν βιβλίο αποτελεί μια περιπλάνηση στο ευρωπαϊκό βασικά μυθολογικό σύμπαν, σε μεσαιωνικούς θρύλους και έπη, σε μαγιάτικες γιορτές, αλλά και σε ελληνικά έθιμα και δρώμενα, τα οποία φαίνεται να διασώζουν στοιχεία αρχαϊκών παραδόσεων, παρά την όποια αμφισβήτηση και κατά συνέπεια απευθύνεται σε αναγνώστριες και αναγνώστες πρόθυμες/ους να κάνουν αυτό το μαγικό ταξίδι ανά τους αιώνες, που τελικά επιχειρείται στο πλαίσιό του».

 

Βιβλιοκριτική

Μαρία Γκασούκα-Αλέξανδρος Γ. Καπανιάρης, Πράσινοι/ες άνθρωποι και θεοί/ές, πράσινες γιορτές, έθιμα και τελετουργίες. Από την παλαιοευρωπαϊκή στην ελληνική λαϊκή παράδοση, εκδ. Ταξιδευτής, Αθήνα 2022.

Αν υιοθετήσουμε την αξιωματική αρχή του Ηράκλειτου ότι «πάντα ρει», προκύπτει η διερώτηση αν ο ανθρώπινος βίος και η ανθρώπινη κουλτούρα υφίστανται μια αέναη μεταβολή, με αποτέλεσμα το πελώριο ψηφιδωτό του ιστορικού μας αποτυπώματος να αποτελείται από ανεπανάληπτες ψηφίδες, προϊόν της διαρκούς ροής του συμβολικού ποταμού του μεγάλου στοχαστή. Ή μήπως η ανθρώπινη κουλτούρα συνίσταται σε μετασχηματισμούς πεπερασμένων αρχέγονων αρχετυπικών μοντέλων σκέψης ασυνείδητων ανησυχιών στηριγμένων σε προβλήματα, υπαρξιακά και επιβίωσης, που καλείται να λύσει ο άνθρωπος, κι αυτοί οι μετασχηματισμοί εξαπλώνονται γεωγραφικά στη συγχρονία ή και στη διαχρονία, καθώς ο άνθρωπος επιχειρεί να τα αντιμετωπίσει και να δώσει απαντήσεις;

Αυτό είναι ένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα που διέβλεψε ο γράφων στη σημαντική μελέτη των Γκασούκα-Καπανιάρη. Οι συγγραφείς με εμβρίθεια διερευνούν ένα πεδίο σαφώς ευρύτερο από αυτό που αναγράφεται στον τίτλο. Με αφετηρία τις μορφές των πράσινων ανθρώπων και θεών, οι οποίες παρουσιάζονται σε εικαστικές και μυθολογικές αναπαραστάσεις αντιστοίχως σε μεγάλο γεωγραφικό εύρος και χρονικό βάθος, αναζητούν τις μεταμορφώσεις της αρχέγονης ανησυχίας του ανθρώπου για τον κύκλο της φύσης και συνακόλουθα της ζωής. Ο άνθρωπος, αδαής και αδύναμος μπροστά στις ανυπέρβλητες δυνάμεις της φύσης, ταλανίζονταν από την αγωνία για την επάνοδο της ζωής και της γονιμότητας της φύσης μετά από την επέλαση του εχθρικού χειμώνα. Με την πάροδο του χρόνου και τη συγκρότηση συλλογικής μνήμης οι άνθρωποι, από τη Μέση Ανατολή έως τη Δυτική Ευρώπη, συνέθεσαν μύθους οι οποίοι ερμήνευαν τον κύκλο της φύσης και της ζωής και με τελετουργίες προσπαθούσαν να τον καταστήσουν ευνοϊκό γι’ αυτούς. Οι συγγραφείς παρουσιάζουν συγκριτικά και διεξοδικά τέτοιους μύθους, τις σημαντικές ομοιότητές τους και τη διασπορά και επιβίωσή τους σε διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκεύματα. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε τον μυθολογικό κύκλο σχετικά με τον Διόνυσο και την Περσεφόνη, που συνιστούν το μοτίβο του θεού ή της θεάς που πεθαίνει και επιστρέφει στη ζωή (συμβολίζοντας την επάνοδο της άνοιξης και της γονιμότητας) και «επαναλαμβάνεται διαρκώς σε εντελώς διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα από τον Ευρωπαϊκό Βορρά μέχρι και τη Μέση Ανατολή. Μοιάζει δε στις διάφορες παραλλαγές του να αποτελεί κοινό τόπο των περισσότερων λαϊκών λατρειών που αναπτύχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Δυτικής Ασίας», όπως π.χ. του Όσιρι στην Αίγυπτο, του Τομούζ των Σουμερίων, του Μίθρα των Περσών, θνησκόντων και αναστάντων θεών, που παραπέμπουν και στον Χριστιανισμό. Από αυτές τις λατρείες εικάζεται ότι προέρχεται και η μορφή του πράσινου ανθρώπου, η οποία αναπτύσσεται ακολούθως στην κελτική και σε άλλες μυθολογίες της Δυτικής και της Βόρειας Ευρώπης, μοτίβο ενός αρσενικού κυρίως προσώπου που κατακλύζεται από πράσινα φυλλώματα και συμβολίζει τη γονιμότητα και την αναγέννηση.

Ειδικότερα το πρώτο μέρος του βιβλίου παρουσιάζει τους θρύλους των πράσινων ανθρώπων και των πράσινων θεών και θεαινών σε διάφορες κουλτούρες, από την αρχαιότητα μέχρι και τον μεσαίωνα. Εδώ φαίνεται πόσο σημαντική είναι η συγκριτική και διεπιστημονική προσέγγιση του θέματος, πράγμα το οποίο προϋποθέτει μεγάλο εύρος και βάθος γνώσεων. Το δεύτερο μέρος εστιάζει στη διεξοδική περιγραφή, ανάλυση και ερμηνεία πράσινων (ανοιξιάτικων) τελετών και εορτών στην αρχαιότητα και σε νεότερες ευρωπαϊκές παραδόσεις. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος οι συγγραφείς εστιάζουν στην ελληνική λαϊκή παράδοση παρουσιάζοντας χαρακτηριστικές περιπτώσεις ανοιξιάτικων εθίμων και τελετών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, που επιβίωσαν μέχρι σχετικά πρόσφατα (ο Καλόγερος, οι Μάηδες του Πηλίου κι ο Ζαφείρης). Ιδιαιτέρως σημαντική θεωρούμε την ερμηνευτική προσέγγιση αυτών των τελετών: αυτές «πηγάζουν από κοινή τελετουργική δεξαμενή, που δεν είναι άλλη από τις ταφικές τελετουργίες της αρχαιότητας […] Οπωσδήποτε, τα μαγικοθρησκευτικά χαρακτηριστικά των δρώμενων υποβαθμίζονται με το πέρασμα του χρόνου και στη νεότερη εκδοχή τους εξυπηρετούν, κατ’ αρχήν κοινωνικές και ψυχαγωγικές ανάγκες της κοινότητας.» Αυτή η κατάληξη δεν αναιρεί τη διαπίστωση της διαχρονικής διασποράς μύθων και τελετουργιών που «έχουν ως πρωταρχικό σκοπό τους τη χειραγώγηση φυσικών φαινομένων», όπως αναφέραμε και παραπάνω. Οι συγγραφείς κλείνουν με την ψυχαναλυτική ερμηνεία του Καρλ Γιουνγκ, σύμφωνα με τον οποίο «οι αρχετυπικές διαδικασίες, όπως ο θάνατος και η ανάσταση υπήρξαν μέρος του »δια-προσωπικού συμβολισμού« και του συλλογικού ασυνείδητου και πως όσες/οι ακολουθούν το τελετουργικό του θανάτου και τη σκέδαση του σώματος για επανεκκίνηση του κύκλου βλάστησης ως αναγέννηση »βιώνουν τη μονιμότητα και τη συνέχεια της ζωής που ξεπερνά όλες τις αλλαγές της μορφής.«» Αυτή η τελευταία άποψη αναδεικνύει τους πράσινους ανθρώπους-θεούς και τις σχετικές με αυτούς μυθολογίες και τελετουργίες ως έκφραση αρχέγονων ψυχο-διανοητικών ανησυχιών του ανθρώπου.

Ολοκληρώνοντας την βιβλιοπαρουσίασή μας θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το εν λόγω βιβλίο, προϊόν μακρόχρονης ασφαλώς και συστηματικής επιστημονικής έρευνας, εκτός από τα σημαντικά επιστημονικά πορίσματα που μοιράζεται, επιβεβαιώνει την αξία της διεπιστημονικής προσέγγισης των πολιτισμικών φαινομένων, ενώ όντας καλογραμμένο αποτελεί ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα.

Δρ Αγαθοκλής Αζέλης

03-02-2023
Δ. Λαρισαίων: Κλαδέματα δένδρων στο κέντρο της πόλης

Εργασίες κλαδέματος στο κέντρο της πόλης πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες η Διεύθυνση πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων.

Σήμερα ολοκληρώθηκαν κλαδέματα δένδρων στον πεζόδρομο της Παπακυριαζή και τις επόμενες ημέρες ανάλογες εργασίες θα γίνουν στους πεζοδρόμους Δευκαλίωνος, Πατρόκλου, στην πλατεία Ταχυδρομείου και στην κεντρική πλατεία καθώς και μεμονωμένα δένδρα περιφερειακά.

Η Υπηρεσία Πρασίνου ζητούν την κατανόηση πολιτών και επαγγελματιών καθώς οι εργασίες αφορούν κλαδέματα ψηλών δένδρων που απαιτούν τη συνδρομή οχημάτων.

02-02-2023
ΔΕΥΑΛ - Διακοπή νερού (Παρασκευή 03/02/2023, ώρα 09:00-13:00)

Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ανακοινώνει ότι την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου και από ώρα 9:00 έως 13:00 θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης στη συνοικία της Φιλιππούπολης λόγω εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης στις παρακάτω οδούς:

 • Βεργίνας (από Αβδήρων έως Αργυρακούλη)
 • Αργυρακούλη (από Βεργίνας έως Στενημάχου)
 • Αβδήρων (από Βεργίνας έως Στενημάχου)

και στη συνοικία του Αγίου Θωμά στις παρακάτω οδούς:

 • Αβδήρων (από Προύσης έως Βεργίνας)
 • Αιολίδος
 • Αντωνίου Γ.
 • Ιερισσού
 • Αλαμάνη Ορέστη
 • Νέσσωνος
 • Νίτσου

Λάρισα, 2 Φεβρουαρίου 2023

02-02-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

02-02-2023
Δικτύωση ανάμεσα στο Παράρτημα Ρομά Δ. Λαρισαίων και το Κέντρο Κοινότητας Δ. Αγιάς

Συνάντηση δικτύωσης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023 ανάμεσα στο Παράρτημα Ρομά του Δήμου Λαρισαίων και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αγιάς. Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Παραρτήματος Ρομά του Δήμου Λαρισαίων με παρόντες την Κοινωνιολόγο κα. Μπουκόρου Εύη και τον Ειδικό Παιδαγωγό κ. Χριστοδούλου Ιορδάνη, παρευρέθηκε η Κοινωνική Λειτουργός του Κέντρου Κοινότητας Αγιάς κα. Γκανάτσιου Αικατερίνη-Γεωργία και η Ειδική Παιδαγωγός κα. Ντελή Γεωργία όπου τονίστηκε η σπουδαιότητα λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας και των Παραρτημάτων Ρομά στις τοπικές κοινωνίες ,ως σημείο αναφοράς των πολιτών με τις υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικής προστασίας. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι στόχοι που έχουν θέσει οι δύο δομές και οι δράσεις που πραγματοποιούνται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες των πληθυσμών τους οποίους εξυπηρετούν.

Στο τέλος της συνάντησης , το επιστημονικό προσωπικό των δομών συμφώνησαν πως στόχος όλων θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού εστιάζοντας εκτός από την παροχή επιδομάτων και σε βασικούς τομείς την καθημερινότητάς τους όπως η υγεία,η εκπαίδευση και η εργασία.

Το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Λαρισαίων εντάσσεται στο «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Για πληροφορίες Παράρτημα Ρομά Κέντρου Κοινότητας Δήμου Λαρισαίων, Δημοσθένους 45 Νέα Σμύρνη, τηλ. 2410-231.122, 2416006922 email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αγιάς , Σοφοκλή Ευστρατιάδη 11 Αγιά, τηλ: 2494350225, email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

02-02-2023
Μουσικότροπο: ταξίδι στην τέχνη από 4 Μαρτίου έως 2 Απριλίου

Συναυλίες - Εργαστήρια

Το φεστιβάλ Μουσικότροπο έρχεται σύντομα κοντά μας φρέσκο, ανανεωμένο και λαμπερό με ένα πλούσιο και ελκυστικό πρόγραμμα, προσκαλώντας όλες τις φίλες και τους φίλους του να απολαύσουν τη νέα μουσική διαδρομή που πρόκειται να χαράξει.

Συναυλίες με μεγάλες ορχήστρες, μουσικά σύνολα με καταξιωμένους καλλιτέχνες, εργαστήρια για μουσικούς, για παιδιά, για άτομα με αναπηρία και έκθεση ζωγραφικής συνθέτουν το παζλ των φετινών δράσεων, καθιστώντας το πρωτοπόρο στην ελληνική μουσική σκηνή και εφάμιλλο μεγάλων καλλιτεχνικών διοργανώσεων.

Δημήτρης Καρακαντάς, Πάττυ Κοντογιάννη, Βασίλης Σαΐτης, Ήβη Παπαθανασίου, είναι μερικοί/ες από τους προσκεκλημένους Λαρισαίους/ες που διαπρέπουν στο χώρο της μουσικής.

Παράλληλα, δημοφιλή μουσικά συγκροτήματα όπως οι Gadjo Dilo και μουσικοί με μεγάλη καλλιτεχνική πορεία, όπως ο Παντελής Θαλασσινός και ο Γιώργος Καζαντζής, πρόκειται να συμπράξουν με σπουδαστές της Παιδικής Χορωδίας και του Κουαρτέτου Εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, δίνοντας ένα δυναμικό, διαδραστικό παρόν στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης.

Δεν λείπει και η έκθεση ζωγραφικής που αυτή τη χρονιά φιλοξενεί την εικαστικό Δήμητρα Εξάρχου.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε τέσσερα Σαββατοκύριακα, ξεκινώντας το Σάββατο 4 Μαρτίου, ενώ η αυλαία του πέφτει την Κυριακή 2 Απριλίου.
Αναλυτικές πληροφορίες θα δίνονται μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του www.mousikotropo.gr που θα αναρτηθεί σε λίγες μέρες.

Εμπνευστής και ιδρυτής του φεστιβάλ είναι ο διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας Χρήστος Λενούτσος.

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
Στην πρώτη μεγάλη συναυλία, το Σάββατο 4 Μαρτίου προσκεκλημένη είναι η ορχήστρα των φοιτητών του Πανεπιστημίου Μουσικής του Ντέτμολντ, υπό τη διεύθυνση της Πάττυς Κοντογιάννη. Σολίστ της βραδιάς θα είναι ο Δημήτρης Καρακαντάς στο βιολί και ο Βασίλης Σαΐτης στο βιολοντσέλο. Μαζί τους θα συμπράξουν και Λαρισαίοι καλλιτέχνες, όπως ο καθηγητής του Δημοτικού Ωδείου Νίκος Νικολαΐδης στο βιολοντσέλο, καθώς και οι καλύτεροι σπουδαστές οργάνων ορχήστρας της πόλης μας.

Στη δεύτερη μεγάλη συναυλία το Σάββατο 11 Μαρτίου, προσκεκλημένο είναι το δημοφιλές μουσικό συγκρότημα Gadjo Dilo. Οι Gadjo Dilo παντρεύουν την τσιγγάνικη jazz παράδοση, εμπνευσμένοι από τον θρυλικό κιθαρίστα της gypsy swing Django Reinhardt, με αγαπημένα ελληνικά τραγούδια κυρίως της σκηνής του '50 και '60, δημιουργώντας το δικό τους μοναδικό μουσικό στυλ, το "Manouche De Grec".
Με αφετηρία τους δύο αυτούς μουσικούς πολιτισμούς και με πειραματισμούς πάνω σε μεταγενέστερους ήχους της jazz, το συγκρότημα παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με έντονο το "ελληνικό" στοιχείο αλλά και με αναφορές στα αμερικανικά jazz standards και τα γαλλικά τραγούδια του μεσοπολέμου.

Η τρίτη μεγάλη συναυλία το Σάββατο 18 Μαρτίου θα φιλοξενήσει τρεις κορυφαίους και ιδιαίτερα αγαπητούς μουσικούς που απαρτίζουν το τρίο Alter Sonus. Η Λαρισαία τσελίστρια Ήβη Παπαθανασίου, ο Κώστας Χάρδας στο πιάνο και ο Κώστας Σίσκος στο κόρνο επισκέπτονται έργα του κλασικού ρεπερτορίου.
Σε μεταγραφή, ο εξαιρετικά ενδιαφέροντας, ηχοχρωματικά και εκφραστικά συνδυασμός των τριών οργάνων, δίνει μέσα από τους τρεις καλλιτέχνες μία νέα πνοή σε μεγάλα έργα του κλασικού ρεπερτορίου. Η μακροχρόνια συνεργασία και οι ερμηνευτικές ικανότητες των τριών μουσικών, προϊδεάζουν για ένα άκρως εντυπωσιακό μουσικό αποτέλεσμα.

Η τέταρτη μεγάλη συναυλία λήξης το Σάββατο 1 Απριλίου προσκαλεί τον Παντελή Θαλασσινό, την Νάνα Μπινοπούλου, τον συνθέτη Γιώργο Καζαντζή και τους μουσικούς τους, σε μια σύμπραξη της Παιδικής Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας υπό τη διεύθυνση της Ειρήνης Μάμμου και του κουαρτέτου εγχόρδων καθηγητών του ΔΩΛ που αποτελείται από τη Γιώτα Στεφανοπούλου, την Ευδοκία Χώτα, τον Αποστόλη Μητρά και το Νίκο Νικολαΐδη.
Η συναυλία έχει τον τίτλο «Αινίγματα» από το νέο δίσκο του Παντελή Θαλασσινού, που υπογράφει ο Γιώργος Καζαντζής σε στίχους Κώστα Φασουλά. Ο Γιώργος Καζαντζής ανέλαβε και την ενορχήστρωση του προγράμματος που θα παρουσιαστεί στο Μουσικότροπο.

Όλες οι συναυλίες του «Μουσικότροπο» θα δοθούν στην Αίθουσα Συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας στις 20:30 τις ημερομηνίες που ήδη ανακοινώθηκαν.
Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την προπώληση των εισιτηρίων θα δοθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Κατά την εκκίνηση του φεστιβάλ και μετά την πρώτη μεγάλη συναυλία, θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο εγχόρδων οργάνων με σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας και διδάσκοντα τον Δημήτρη Καρακαντά. Στόχος αυτής της διάδρασης, είναι η ερμηνεία του Ντιβερτιμέντο του Μότσαρτ σε Φα μείζονα με παρουσίαση στο κοινό την Κυριακή 5 Μαρτίου.

Σε αυτή τη συνεργασία θα συμμετέχουν εξάρχοντες της ορχήστρας του Detmold και η παρουσία του συνόλου θα γίνει υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Πάττυς Κοντογιάννη. Από κοινού οι σπουδαστές με τους κορυφαίους μουσικούς θα ανακαλύψουν τις ερμηνευτικές δυνατότητες αυτού του μικρού αριστουργήματος παρατηρώντας το μουσικό κείμενο με ένα διαφο-ρετικό τρόπο: “κάτω από τις νότες”.

Στο τέλος του εργαστηρίου και ώρα 19:00 στο ΔΩΛ θα παρουσιαστεί συναυλία παρουσιάζοντας την εργασία που επιτελέσθηκε.

Την Κυριακή 19 Μαρτίου και ώρα 11:00-13:00 στον Μύλο του Παπά στον 2ο όροφο, δίνεται η σκυτάλη στα παιδιά με ένα Συμπεριληπτικό Μουσικό Εργαστήρι με τίτλο «Το ταξίδι του Οδυσσέα…» αφιερωμένο σε παιδιά ηλικίας 8-14 ετών με και χωρίς αναπηρία. Στόχος του εργαστηρίου είναι μέσα από τα διάφορα στοιχεία της μουσικής, όπως ο ρυθμός και η κίνηση, σε συνδυασμό με άλλους τομείς της αισθητικής αγωγής, όπως η ζωγραφική, να επεξεργαστούν τα παιδιά έννοιες και συναισθήματα με γνώμονα “Το ταξίδι του Οδυσσέα”.
Το εργαστήριο οργανώνεται από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση "Ευζωία, Τουρισμός, Τέχνη, Πολιτισμός και Αναπηρία" με ακρωνύμιο ΕΠΤΤΑ, σε συνεργασία με το ΜΟΥΣικό Εκπαιδευτικό Σύνολο (ΜΟΥΣΕΣ).
Υπεύθυνη εργαστηρίου είναι η καθηγήτρια του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Λευκοθέα Καρτασίδου.

Τέλος, την Κυριακή 2 Απριλίου και ώρα 18:00 στην Αίθουσα Συναυλιών του Δ.Ω.Λ. θα παρουσιαστεί για τους μικρούς, αλλά και για τους μεγάλους φίλους μας, μια παράσταση αφήγησης λαϊκών παραμυθιών με συνοδεία ζωντανής μουσικής.
«Φτου και βγαίνω» είναι ο τίτλος της παράστασης και θα απολαύσουμε για περισσότερο από μια ώρα μεγάλες συναρπαστικές περιπέτειες: λύκοι που τρέχουν να σωθούν, γριές παμπόνηρες που κρύβονται και γελούν, ποντίκια, γάτες και ένας δράκος!
Στην αφήγηση του παραμυθιού θα είναι η Ανθή Θάνου, ενώ στη μουσική και στο τραγούδι ο Αλέξανδρος Μακρής.

01-02-2023
Έκοψε πίτα το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Λαρισαίων

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Λαρισαίων, στην αίθουσα συνεδριάσεων στο Δημαρχείο Λάρισας πριν την συνεδρίαση του και την παρουσίαση του Απολογισμού για το 2021 - 2022.

Οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι, συνομίλησαν μεταξύ τους, έθεσαν τους νέους στόχους, και αντάλλαξαν τις ευχές τους για μια καλή και δημιουργική χρονιά!

Στην εκδήλωση απηύθηναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Βασιλής Πινακάς, η Βουλευτής Λάρισας κα Ευαγγελία Λιακούλη, η Γενική Γραμματέας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας κα Ρένα Καραλαριώτου και ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Παιδείας & Διά Βίου Μάθησης κ. Δημήτρης Δεληγιάννης. Ακόμη, την εκδήλωση χαιρέτισαν με επιστολή στο προεδρείο του ΔΣ Νεολαίας οι Βουλευτές Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, κ. Βασίλης Κόκκαλης και κα Άννα Βαγενά.

Στην εκδήλωση παρεβρέθηκαν επίσης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λαρισαίων κ. Δημήτρης Τάχος, οι Αντιδήμαρχοι κ. Γιώργος Σούλτης και κ. Ντίνος Διαμάντος, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ κ. Δημήτρης Μαβίδης, ο Υπεύθυνος του αυτοτελούς τμήματος της ΕΕΤΑΑ Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Φεγγίτης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Γιώργος Ζαούτσος, κα Ελένη Ξυνοπούλου, κ. Φώτης Τζατζάκης, η Πρόεδρος της 3ης Κοινότητας Δήμου Λαρισαίων κα Ειρήνη Χατζούλη και η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας κα Ιωάννα Καραβάνα.

Η τυχερή που βρήκε το φλουρί της βασιλόπιτας, ήταν η Δημοτική Σύμβουλος Νεολαίας κα Κατερίνα Κόκκινου.

Η βασιλόπιτα ήταν μια ευγενική χορηγία των Ζαχαροπλαστείων Οικονόμου.

Το δώρο το οποίο και παρέδωσε το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας στην τυχερή, ήταν 2 εισιτήρια για μια προβολή ταινίας στα Victoria Cinemas, μια ευγενική χορηγία των Victoria Cinemas.

01-02-2023
Innovent Forum 2023: Η Υβριδική Έκθεση Επιστήμης & Τεχνολογίας έρχεται στις 10 & 11 Φεβρουαρίου

Ένα βήμα πιο κοντά στο μέλλον! Το Innovent Forum, η πρώτη υβριδική Έκθεση Επιστήμης & Τεχνολογίας έρχεται την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023, διά ζώσης στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST στη Λάρισα (Βαλτετσίου και Τριπόλεως) και online. Πρόκειται για μία πλατφόρμα διασύνδεσης επιχειρήσεων, Πανεπιστημίων και ερευνητικών οργανισμών, η οποία προωθεί και αναδεικνύει καινοτόμα προϊόντα, υπηρεσίες και μετασχηματιστικές λύσεις που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα με στόχο την αξιοποίηση τους μέσα από τη δικτύωση και τη συνεργασία.

Η Έκθεση διοργανώνεται από το Πάρκο Καινοτομίας JOIST, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Δήμο Λαρισαίων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Υποστηρικτές του Innovent Forum είναι το Elevate Greece, ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, το EIT Digital, το EIT Food, η Industry Disruptors-Game Changers, η L-Stone Capital, η Whitebeam Ventures, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Στο Innovent Forum συμμετέχουν εκθέτες που παρουσιάζουν τα τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματά τους στους τομείς της Τεχνολογίας Υγείας, της Αγροδιατροφικής Τεχνολογίας, της Βιοτεχνολογίας, της Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, της Ενέργειας, των Κατασκευών, της Τεχνολογίας Διακυβέρνησης, των Έξυπνων Πόλεων και του Gaming, όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Κέντρο Ικανοτήτων I4byDesign, ο Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας EduΤech των Προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η spin-off FoodOxys, ο Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας ESDA LAB, το Ενεργειακό Κέντρο Ικανοτήτων ΕΚΙ, το eMT cluster, το Ελληνικό Κέντρο Προσθετικής Κατασκευής H-CAM, η εταιρεία BIOEMTECH, ο Ελληνικός Συνεργατικός Σχηματισμός Ψηφιακής Υγείας HDHC, το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας Bi.H.E.Lab, το IsZEB Cluster, ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας Health Hub, η startup SEEMS, το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας iED, το Κέντρο Ικανοτήτων ΠΥΘeΙΑ, το CD-PMS κ.ά.

Το Innovent Forum 2023 δίνει την ευκαιρία σε κάθε επισκέπτη να γνωρίσει πρωτοποριακά προϊόντα και υπηρεσίες, να αλληλεπιδράσει με κορυφαίους εκθέτες και τη startup κοινότητα, να μάθει περισσότερα για την επιστήμη και την τεχνολογία των επιχειρήσεων σήμερα, να παρακολουθήσει ομιλίες και workshops, να εξερευνήσει ευκαιρίες χρηματοδότησης και να συμμετάσχει σε B2B & B2G matchmaking συναντήσεις δικτύωσης και συνεργασίας με επιχειρήσεις, οργανισμούς και επενδυτές της επιλογής σας, δωρεάν.

Τις matchmaking επιχειρηματικές και ερευνητικές συναντήσεις συντονίζουν το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, μέλη του Δικτύου Enterprise Europe Network.

Η είσοδος προς το κοινό είναι ελεύθερη. Εγγραφείτε δωρεάν στο Innovent Forum 2023: https://innoventforum.joistpark.eu/

01-02-2023
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

01-02-2023
Συνοπτική κατάσταση προϋπολογισμού Δήμου Λαρισαίων για το οικονομικό έτος 2023

Για την συνοπτική κατάσταση, πατήστε ΕΔΩ

01-02-2023
«Εθνο-Οικο-Τοπικά» του Βασίλη Νιτσιάκου στο Χατζηγιάννειο

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων ν. Λάρισας, διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Κοινωνικής Λαογραφίας Βασίλη Νιτσιάκου «Εθνο-Οικο-Τοπικά» των εκδόσεων Ισνάφι, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023, στις 19:30, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.

Μαζί με τον συγγραφέα θα μιλήσουν ο Νίκος Πουτσιάκας -Κοινωνιολόγος, ο Γιάννης Γιαννούσης – Ψυχοθεραπευτής – συγγραφέας και ο Γιάννης Σιούλας – δημοσιογράφος.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου Καλτσάς, της Κοινότητας Ροδιάς και του Συλλόγου Αετομηλιτσιωτών ν. Λάρισας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Οι κρίσεις, κάθε είδους κρίσεις, είναι ευκαιρίες. Ευκαιρίες και προκλήσεις για στοχασμό. Στοχασμό προσωπικό, στοχασμό συλλογικό, αυτοκριτική, αναθεωρήσεις.
Οι κρίσεις σπέρνουν φόβο, πανικό και φέρνουν στην επιφάνεια τα πλέον αρχέγονα ένστικτα αυτοσυντήρησης. Στις νεωτερικές κοινωνίες αποκαλύπτεται ο άκρατος ατομικισμός, η ηγεμονία του α-τόμου.
Της ύπαρξης που θέτει τον εαυτό της υπεράνω όποιας συλλογικότητας και δεν τέμνεται, δεν αφήνει δηλαδή κανένα περιθώριο τομής, περιχώρησης και παραχώρησης προς τον άλλον, τον συνάνθρωπο, ο οποίος έχει στερηθεί παντοιοτρόπως αυτό το ευλογημένο "συν".
Αυτό το "συν", που δεν παραπέμπει στην πρόσθεση ατόμων αλλά στη συνύπαρξη προσώπων. Προσώπων, που συγκροτούνται υπαρξιακά και ηθικά σε μια κοινότητα διαπροσωπικών, ηθικά επισφραγισμένων, σχέσεων και όχι σε μια απρόσωπη κοινωνία ατομικών συμφερόντων. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ο συγγραφέας
Γεννήθηκε στην Αετομηλίτσα Ιωαννίνων το1958. Το 1976 εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Το 1981 πήρε, μετά από εξετάσεις, υποτροφία από το Ι.Κ.Υ. για μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία. Σπούδασε Λαογραφία στο Πανεπιστήμιο του Λιντς και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Κέιμπριτζ, όπου και αναγορεύτηκε Διδάκτωρ το 1985.
Από το 1989 διδάσκει Κοινωνική Λαογραφία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου από το 2006 κατέχει θέση Πρωτοβάθμιου Καθηγητή.
Επιστημονικά άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά στην ελληνική, αγγλική, ιταλική, βουλγαρική και αλβανική γλώσσα.

31-01-2023
ΔΕΥΑΛ - Διακοπή νερού (Πέμπτη 02/02/2023, ώρα 09:00-13:00)

Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ανακοινώνει ότι την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου και από ώρα 9:00 έως 13:00 θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης στη συνοικία της Φιλιππούπολης λόγω εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης στις παρακάτω οδούς:

 • Αγίας Τριάδας (από Ιωαννίνων έως Αργυρακούλη)
 • Αργυρακούλη (από Χατζημιχάλη έως Αγίας Τριάδας)
 • Βεργίνας (από Αβδήρων έως Αργυρακούλη)
 • Αργυρακούλη (από Βεργίνας έως Στενημάχου)
 • Αβδήρων (από Βεργίνας έως Στενημάχου)

και στη συνοικία του Αγίου Θωμά στις παρακάτω οδούς:

 • Αβδήρων (από Προύσης έως Βεργίνας)
 • Αιολίδος
 • Αντωνίου Γ.
 • Ιερισσού
 • Αλαμάνη Ορέστη
 • Νέσσωνος
 • Νίτσου

Λάρισα, 31 Ιανουαρίου 2023

31-01-2023
Σεμινάριο κοντραμπάσου στο ΔΩΛ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΣΟΥ

με την Σεραϊνα Σέΐδου, μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 (Σαβ. 12:00-19:00, Κυρ. 10:30-13:00).

Το σεμινάριο απευθύνεται σε σπουδαστές/στριες όλων των βαθμίδων (θα ανακοινωθεί πρόγραμμα ανάλογα με το επίπεδο).
Στα μαθήματα θα ασχοληθούμε με τα κοινά προβλήματα τεχνικής του οργάνου καθώς και με το ρεπερτόριο των εξετάσεων της Ανωτέρας.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας (Πλατεία Λαού).

 • Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην γραμματεία του ωδείου 2410 531960 κ. Βάνα Φαρμακιώτη ή στο 6937706862 κ. Νάνση Χατζή
 • Στο σεμινάριο γίνονται δεκτοί ενεργοί σπουδαστές και ακροατές που μπορούν να παρακολουθήσουν όλα τα μαθήματα.
 • Οι σπουδαστές Μέσης και Ανωτέρας μπορούν να κάνουν 2 μαθήματα
 • Στο τέλος του σεμιναρίου θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης σε όλους τους συμμετέχοντες.

Δίδακτρα σεμιναρίου

Μαθητές Μέσης/ Ανωτέρας 30 Ευρώ
Μαθητές Προκαταρκτικής, Κατωτέρας/ Ακροατές 20 Ευρώ

Η Σεραΐνα Σέιδου γεννήθηκε στον Βόλο, όπου ήρθε σε πρώτη επαφή με τη μουσική ξεκινώντας πιάνο. Με το κοντραμπάσο άρχισε να ασχολείται στα φοιτητικά της χρόνια. Μελέτησε με τον Βασίλη Παπαβασιλείου στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών ( Δίπλωμα βαθυχόρδου το 2000) και με τον Michael B. Wolf στο Unoversitaet der Kunst Berlin ( μεταπτυχιακό:Konzert examen 2006).
Επιπλέον, είναι πτιχιούχος πιάνου (Ελληνικό ωδείο Αθηνών 1994) και διπλωματούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1997).
Έχει συμπράξει με την Καμεράτα, την Εθνική Λυρική Σκηνή και το συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Έχει κερδίσει το Α' βραβείο στο διαγωνισμό μουσικής δωματίου της Hans Eisler στο Βερολίνο.
Εργάζεται στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ως μόνιμο μέλος και διδάσκει στο ωδείο Koday κοντραμπάσο και πιάνο.

agrothessaly 2023

oikogiorti banner

kinitikotita banner

novoville banner button 2

politikiprostasia

zoa yiothesia

radio

NEOLAIA

191114 kentro koin

PtPlogo 1

logo learn city 1 

kataskinwsi

kdap kdapmea

saata banner dimos

deh dhmos new

larissa culture banner

mathitikos tourismos

ekdromes larissa

ekdromes larissa en

food corridors banner

LARISSAMAZI 300X100

EmB Noiaz no logo mikro

  eody logo n

koinothta g

ypethe

radio bee 2

ESD PDS

register for 112 gr

koynoypia

Δήμος Λαρισαίων

Σχεδιάζουμε

μία σύγχρονη πόλη, που κάθε πολίτης θα χαίρεται να ζει σε αυτή

Αναπτύσσουμε

κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες για τους πολίτες και τους επισκέπτες

Δίνουμε έμφαση

στην παιδεία, τον πολιτισμό και στην ενίσχυση των θεσμών

Υλοποιούμε

έργα υποδομών που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της πόλης

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
Fax: 2410 250 372
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1

© 2016 Δήμος Λαρισαίων | Όροι Χρήσης | Προσωπικά Δεδομένα | Πολιτική Cookies | Ανάπτυξη ITBIZ.gr