sandal logo

poli 12

Παρέμβαση Δημάρχου Λαρισαίων, κ. Θανάση Μαμάκου στη σύσκεψη για τη Θεσσαλία στην Καρδίτσα

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Αποζημιώσεις-αρωγή και για υπόγεια-βοηθητικούς χώρους, άμεση κάλυψη των δαπανών για τις πλημμύρες ζήτησε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος.

Στη διυπουργική σύσκεψη για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, που πραγματοποιήθηκε χθες (Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2024) στην Καρδίτσα συμμετείχε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος.

Στην παρέμβασή του, ο κ.Μαμάκος ζήτησε μεγαλύτερη συνέργεια μεταξύ των αρμοδίων φορέων για άμεση καταβολή χρηματοδοτήσεων προς τους Δήμους, για την κάλυψη των δαπανών που δημιουργήθηκαν από την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων.

Παράλληλα, ζήτησε να εξεταστεί η δυνατότητα καταβολής αποζημιώσεων και για υπόγεια και βοηθητικούς χώρους που πλημμύρισαν – πρόβλημα ιδιαίτερα κρίσιμο για τις Εργατικές Κατοικίες της Γιάννουλης, όπου και εντοπίζονται αρκετές τέτοιες περιπτώσεις.

Τέλος, ο Δήμαρχος Λαρισαίων έθεσε και το θέμα της κάλυψης δαπανών που αφορούν στους βιολογικούς καθαρισμούς.

Αναλυτικά, η παρέμβαση του Δημάρχου Λαρισαίων έχει ως εξής:

«Κυρίες, κύριοι,

Είναι εξαιρετικά θετικό ότι ένα τόσο μεγάλο κυβερνητικό κλιμάκιο βρίσκεται εδώ, στην Καρδίτσα. Αποδεικνύεται, με αυτόν τον τρόπο, η σημασία που δίνει και ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στη Θεσσαλία από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Θα ήθελα να επισημάνω πως θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη συνέργεια μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων στη διαδικασία της χρηματοδότησης για τις ανάγκες που έχουν προκύψει, είτε από προμήθειες είτε από υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων -δηλαδή, να μην μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα από την αρχική έγκριση, προκειμένου να εισρεύσουν τα αναλογούντα ποσά στα ταμεία των Δήμων.

Απευθύνω επίσης αίτημα, εφόσον υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο, να γίνει ένας εξορθολογισμός των αποζημιώσεων και για υπόγεια και βοηθητικούς χώρους, που δεν έχουν προβλεφθεί στη διαδικασία της αρωγής.

Να επισημάνω πως ειδικά στη Λάρισα, στην περιοχή των Εργατικών Κατοικιών υπάρχει έντονο πρόβλημα, με υπόγεια που είχαν πλημμυρίσει και δεν μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία αποζημιώσεων.

Παράλληλα, αναμένουμε την έγκριση δαπάνης για την αποκατάσταση των καταστροφών και ζημιών από την πλημμύρα στους βιολογικούς καθαρισμούς -ένα ποσό της τάξης περίπου των 8,5 εκατ. ευρώ.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω πως στο λεξιλόγιο και την καθημερινότητά μας έχει μπει η έννοια της ανθεκτικότητας, ωστόσο χρειάζεται και η σύνδεση με την έννοια της τρωτότητας -δηλαδή, να εντοπίσουμε, να υποδείξουμε τα τρωτά σημεία που έχουμε ως περιοχές, ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα».

240112 karditsa syskepsi

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1