sandal logo

poli 12
  • Home
  • Ενημέρωση
  • Δελτία Τύπου
  • Με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης για την ανασύνταξη της τοπικής οικονομίας μετά τη θεομηνία

Με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης για την ανασύνταξη της τοπικής οικονομίας μετά τη θεομηνία

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:
  • Διαμορφώθηκε πλαίσιο αιτημάτων προς την πολιτεία για αναστολή ασφαλιστικών εισφορών, δανειακών, φορολογικών υποχρεώσεων  κ.α
  • Μεσοπρόθεσμός στόχος η συγκρότηση ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για τη Θεσσαλία, με επίκεντρο τη Λάρισα

Η αναζήτηση των πρωτοβουλιών και των δράσεων του παραγωγικού δυναμικού της Λάρισας για την επόμενη ημέρα, ώστε να αμβλυνθούν οι πιθανές οικονομικές επιπτώσεις από την πρόσφατη κρίση, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε χθες ανάμεσα στο Δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη και εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της πόλης σε αίθουσα του ξενοδοχείου Divani Larissa Palace.

Στη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκε από τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων η εκτίμηση πως η οι πρόσφατες πλημμύρες στον κάμπο της Θεσσαλίας αποτέλεσαν ένα ισχυρό πλήγμα για την παραγωγική δυνατότητα των θεσσαλικών επιχειρήσεων που μεταφράζεται σε ένα πιθανό πλήγμα για την τοπική οικονομία. Ο Δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης παρουσίασε μια σειρά μέτρων τα οποία δρομολογεί ο Δήμος Λαρισαίων στην κατεύθυνση της στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων για το επόμενο διάστημα. Η δέσμη μέτρων για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την θεομηνία αφορούν στην απαλλαγή για δυο χρόνια από τα δημοτικά τέλη, όπως επίσης για δυο χρόνια οι πληγείσες επιχειρήσεις θα λαμβάνουν μηδενικά τιμολόγια από τη ΔΕΥΑΛ. Επίσης θα υπάρξει αναστολή είσπραξης μισθωμάτων από δημοτικές εκτάσεις και καταστήματα, ενώ στο μεσοπρόθεσμα μέτρα περιλαμβάνεται η δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου για την μεταφορά κτηνοτροφικών μονάδων που βρίσκονται στην παραπήνεια περιοχή και υπέστησαν ζημιές. Επίσης, μετά από συζήτηση συγκροτήθηκε ένα διεκδικητικό πλαίσιο, ώστε να υπάρξουν άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες από την πλευρά της πολιτείας, στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης του παραγωγικού δυναμικού της περιοχής.

231002 synantisi dimarxos foreis 2

Συμφωνήθηκε ωστόσο, η διεκδίκηση και άμεσων μέτρων από την πλευρά της πολιτείας, τα οποία βραχυπρόθεσμα θα ανακουφίσουν τόσο τις πληγείσες επιχειρήσεις της Λάρισας, όσο και αυτές που επηρεάζονται από την διαφαινόμενη μείωση του τοπικού ΑΕΠ. Μέτρα που σχετίζονται με την αναστολή πληρωμών υποχρεώσεων στις επιχειρήσεις (ασφαλιστικές εισφορές, δανειακές και φορολογικές υποχρεώσεις,  κ.α.) ενώ μεσοπρόθεσμα κινούνται στη συγκρότηση ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για τη Θεσσαλία, με κέντρο τη Λάρισα, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάκαμψης της τοπικής οικονομίας.
Οι συμμετέχοντες στη χθεσινή συνάντηση συμφώνησαν στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού εκπροσώπων της επιχειρηματικότητας και του Δήμου, ώστε το διεκδικητικό πλαίσιο να αποκτήσει ένα ισχυρό βραχίονα πίεσης για την υλοποίηση μέτρων και δράσεων.

Παράλληλα, ο Απόστολος Καλογιάννης, τόνισε ότι από τις βασικές προτεραιότητες της δημοτικής αρχής είναι η ανάδειξη της Λάρισας σε πόλο περιφερειακής ανάπτυξης. «Υλοποιούμε ένα στρατηγικό σχέδιο με ορίζοντα το 2030. Αναμορφώσαμε το δημόσιο χώρο δημιουργώντας ένα ελκυστικό περιβάλλον για νέες επιχειρήσεις, επενδύσαμε στην εξωστρέφεια της πόλης ενισχύοντας μ’ αυτόν τον τρόπο και την οικονομική δραστηριότητα της Λάρισας, δημιουργήσαμε θεσμούς που αύξησαν την επισκεψιμότητα της πόλης και την καθιστούν πλέον προορισμό.

231002 synantisi dimarxos foreis 3
Στην προσπάθειά μας αυτή, θα αξιοποιήσουμε και νέα εργαλεία για να μεγεθύνουμε την οικονομική και επιχειρηματική ανάπτυξη της πόλης μας. Σχεδιάζουμε, ήδη, συνεδριακό κέντρο στις πρώην εκτάσεις του ΕΘΙΑΓΕ, συνεργαζόμαστε με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας για την ανάπτυξη Ινστιτούτου Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας, ενώ ταυτόχρονα, προχωρούμε στην ψηφιοποίηση δομών και υπηρεσιών του Δήμου προκείμενου να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν οι λειτουργίες της πόλης μας και η καθημερινότητα πολιτών και επισκεπτών.
 
Η έμφαση, όμως, που δίνουμε στην ανάπτυξη της Λάρισας γίνεται, πάντα, με γνώμονα την αξιοπιστία, την αλληλεγγύη και την εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας των συμπολιτών μας. Κι αυτό είναι μια προσπάθεια συλλογική. Η συνεργασία μας μαζί σας είναι, όχι μόνο σημαντική, αλλά απαραίτητη για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας. Μαζί μπορούμε να εξελίξουμε την οικονομική άνθηση της πόλης μας, μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε τη Λάρισα του 2030».

231002 synantisi dimarxos foreis 1

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1