sandal logo

Η πόλη σήμερα με μια ματιά

Ψηφιακή Πλατφόρμα Δήμου Λαρισαίων
Εφαρμογή Novoville. Στείλε το αίτημά σου στο Δήμο Λαρισαίων από το κινητό σου
Πύλη Γεωγραφικών Δεδομένων
Ελεγχόμενη Στάθμευση για Μόνιμους Κατοίκους
Σεπτέμβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Απαλλοτρίωση Κοινόχρηστου Χώρου 867Γ για την ανάδειξη Αρχαίου Θεάτρου

Γραφείο Στήριξης Μικροεπιχειρηματικότητας

Επιλεγμένες Ανακοινώσεις

16-09-2024
Η Λάρισα, υποψήφια για Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2025 - Θέλουμε τη γνώμη σου!
Θέλουμε τη γνώμη σου! 🙋‍♂️Αν είσαι 15 έως 29 ετών,
μπες εδώ👉 https://forms.gle/wD12TvfLZzvgE7W46 ,
μοιράσου τη γνώμη σου και έλα να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον της πόλης!

✅Βοήθησε και εσύ στην ανάδειξη της Λάρισας σε Εθνική πρωτεύουσα Νεολαίας 2025!

#YouHoldTheKey #YouthHoldTheKey #Larissa #LNYC25
16-09-2024
Συνέντευξη τύπου για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16-22 Σεπτεμβρίου) - Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Θ.Μαμάκος για Κινητικότητα: «Οι πόλεις ανήκουν στους πολίτες» - Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, από 16-22 Σεπτεμβρίου, στη Λάρισα

-Την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου η κορύφωση των εκδηλώσεων, για την Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

«Οι πόλεις ανήκουν στους πολίτες και όχι στις κάθε είδους μηχανές. Περπάτημα, ποδήλατο και δημόσια συγκοινωνία πρέπει να γίνουν οι πρώτες επιλογές για όσους εργάζονται, διαμένουν ή επισκέπτονται τη Λάρισα», τόνισε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16-22 Σεπτεμβρίου) και τις δράσεις & εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Λαρισαίων, σε συνεργασία με αρχές, φορείς και συλλόγους της Λάρισας.

«Μοιράζομαι τον δημόσιο χώρο - Μετακινούμαι με ασφάλεια» είναι το κεντρικό σύνθημα των εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν πολυποίκιλες δράσεις, για όλες τις ηλικίες. Κορύφωση των εκδηλώσεων είναι η Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, με επίκεντρο την κεντρική πλατεία της Λάρισας, όπου θα λάβουν χώρα, μεταξύ άλλων, αγώνας δρόμου, έκθεση ποδηλάτων και αθλητική δράση με τη γυναικεία ομάδα της ΑΕΛ.

«Οι πόλεις στους πολίτες»

«Οι πόλεις ανήκουν στους πολίτες και όχι στις κάθε είδους μηχανές. Ο αέρας τους πρέπει να είναι καθαρός από καυσαέρια και οι γειτονιές απελευθερωμένες από αυτοκίνητα. Προτείναμε μια πιο δημοκρατική διαίρεση του αστικού χώρου και μια ολιστική προσέγγιση για την κινητικότητα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, των επισκεπτών και των λοιπών ενδιαφερομένων της πόλης, μέσα από την πολύτροπη κινητικότητα. Περπάτημα, ποδήλατο και δημόσια συγκοινωνία πρέπει να γίνουν οι πρώτες επιλογές για όσους εργάζονται, διαμένουν ή επισκέπτονται τη Λάρισα. 

Αυτό υποστηρίζαμε, αυτό πιστεύαμε και αυτό συνεχίζουμε να πιστεύουμε. Όχι για να είμαστε διαφορετικοί, αλλά γιατί είναι προφανές ότι μια πόλη, όπου όλοι οι άνθρωποι, τα μέσα μεταφοράς και οι δραστηριότητες έχουν επαρκή χώρο, προσφέρει περισσότερη κοινωνική ισότητα, περισσότερη οδική ασφάλεια, λιγότερο θόρυβο, λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η φετινή εβδομάδα κινητικότητας έχει στο επίκεντρό της τον κοινόχρηστο δημόσιο χώρο. Εκεί στοχεύουν οι δράσεις που σχεδιάσαμε και οι οποίες πιστεύω ότι μπορούν πραγματικά να προωθήσουν με θετικό τρόπο, μια αλλαγή νοοτροπίας, μια αλλαγή στάσης στον τρόπο ζωής μας, που μαθηματικά θα οδηγήσει σε μια καλύτερη και αξιοβίωτη πόλη. Θα ήθελα να καλέσω τις Λαρισαίες και τους Λαρισαίους να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτές - γιατί αν μπορούμε μια βδομάδα, μπορούμε πολλές βδομάδες, μπορούμε σε καθημερινή βάση», υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο κ.Μαμάκος.

Συλλογική συμμετοχή, συλλογική συνείδηση

Στη σύμπραξη και την κινητοποίηση, καθώς και την ενεργοποίηση συλλόγων και φορέων για την υλοποίηση των δράσεων, αναφέρθηκαν οι Αντιδήμαρχοι και οι εκπρόσωποι που συμμετείχαν στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο Λάρισας.

Στη σημασία των εκδηλώσεων για το μέλλον αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Άθλησης, κ.Ηρακλής Γερογιώκας, υπογραμμίζοντας πως η πόλη μόνον να κερδίσει έχει από αυτές. «Το επόμενο διάστημα, θα έλθουν και άλλες δράσεις με επίκεντρο τα παιδιά, που θα μαθαίνουν καλές πρακτικές της πόλης και θα τις μεταφέρουν, αργότερα, στα δικά τους παιδιά», τόνισε.

Στο κεντρικό σύνθημα των εκδηλώσεων, αλλά και την ανάγκη αυτό να γίνει συνήθεια και για τις 52 εβδομάδες του χρόνου, αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Εξωστρέφειας, κ.Φώτης Τζατζάκης. «Να εμπνευστούμε όλοι, να δίνουμε προτεραιότητα στη μεταφορά με εναλλακτικά μέσα. Χαίρομαι ιδιαίτερα που το φετινό πρόγραμμα έχει δημιουργηθεί πρωτίστως από τις προτάσεις των ίδιων των πολιτών και των φορέων, και είναι πολυσχιδείς δράσεις που θα κινητοποιήσουν όλους τους πολίτες», επισήμανε.

Στο ζήτημα της ελεύθερης πρόσβασης στους χώρους Πολιτισμού, αλλά και στη διοργάνωση παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, στην ΕΕΚ 2024 αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ.Θωμάς Ρετσιάνης. «Η κινητικότητα στην πόλη αποτελεί έναν σημαντικό ποιοτικό δείκτη ποιοτικής διαβίωσης και αντανακλά σε μεγάλο βαθμό το πολιτισμικό υπόβαθρο μιας κοινωνίας. Ο δημόσιος χώρος και η απρόσκοπτη κίνηση όλων ισότιμα, λειτουργικά και με ασφάλεια μέσα σε αυτόν, προάγει και ενισχύει τη δημόσια καλλιτεχνική δράση, αλλά και ενισχύεται από αυτή», σημείωσε, χαρακτηριστικά.

Στη φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, αλλά και στις δράσεις της ΕΕΚ 2024 στη Λάρισα αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κυκλοφοριακών Παρεμβάσεων, κ.Ευάγγελος Παπαλέξης. «Είναι μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Προωθεί την αλλαγή συμπεριφοράς, προς όφελος της ενεργητικής κινητικότητας, των δημοσίων μεταφορών και άλλων καθαρών, έξυπνων λύσεων μεταφορών», τόνισε.

«Στόχος είναι να εμπνεύσουμε τους νέους να υιοθετήσουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης στην καθημερινότητά τους», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας, κ.Αλέξανδρος Τσάτσος, που ανέφερε πως το Συμβούλιο συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δράσεις της ΕΕΚ 2024 στη Λάρισα.

Στην ενεργοποίηση και συμμετοχή όλων των πολιτών αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι των φορέων που έδωσαν το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου, μεταξύ αυτών, η Διοικήτρια του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας, κ.Ευαγγελίδη Αγγελική, η Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, κ.Χρύσα Βουλγαράκη, η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Α’ θμιας Εκπαίδευσης, κ.Κωνσταντίνα Χατζημίχου, η υπεύθυνη του ΚΔΗΦ «Θέληση Ζωής», κ.Μαρία Κρίκα, ο εκπρόσωπος της Runlaparko-BMX, κ.Γιώργος Παπαγεωργίου και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, κ.Γιώργος Μαραμής.

Το πρόγραμμα για την ΕΕΚ 2024 στη Λάρισα περιλαμβάνει σειρά εκπαιδευτικών δράσεων, με ιδιαίτερη ευαισθησία στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, ενημερωτικές καμπάνιες για τη χρήση των κοινόχρηστων ποδηλάτων του Δήμου Λαρισαίων, πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις.

Να σημειωθεί ότι χορηγοί των εκδηλώσεων για την ΕΕΚ 2024 είναι το Επιμελητήριο Λάρισας, το Κέντρο Διημέρευσης & Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με αναπηρία (ΚΔΗΦ) «Θέληση Ζωής» και ο Όμιλος «Ελληνικά Γαλακτοκομεία», ενώ συνδράμουν η Διεύθυνση Τροχαίας Λάρισας και η ΕΟΔΥΑ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

«Μοιράζομαι τον Δημόσιο χώρο. Μετακινούμαι με ασφάλεια»

ΔΕΥΤΕΡΑ 16/9

Ώρα: 08.30 ¨Πάρκαρε σωστά. Δείξε σεβασμό¨

Οριοθετούμε και διαγραμμίζουμε θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ κοντά σε σχολεία- Σε συνεργασία με την Διεύθυνση  Βιώσιμης Κινητικότητας της Αντιδημαρχίας Δημοτικής Αστυνομίας και Κυκλοφοριακών Παρεμβάσεων.

Ώρα: 10.00-12.00 ¨Εκπαιδευτική παρουσίαση και συζήτηση για την κυκλοφοριακή αγωγή¨

Συζητάμε για τους κανόνες της κυκλοφοριακής αγωγής με τους μαθητές των  Δημοτικών  σχολείων της πόλης μας ,  στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής - Σε συνεργασία με την Διεύθυνση Παιδείας της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Άθλησης και το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας

Ώρα:18.00-20.00 ¨Ενημερωτική καμπάνια για τα κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα του Δήμου Λαρισαίων¨

Ενημέρωση πολιτών για την χρήση των κοινόχρηστων ποδηλάτων, από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας. Σταθμός: «Πράσινο Σημείο», στην πλατεία Νεάπολης .

ΤΡΙΤΗ 17/9

Ώρα: 10.00-11.00 ¨Εκπαιδευτική παρουσίαση και συζήτηση για την κυκλοφοριακή αγωγή¨

Συζητάμε για τους κανόνες της κυκλοφοριακής αγωγής με τους ωφελούμενους του ΚΔΗΦ Θέληση Ζωής,  στο Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής- Σε συνεργασία με την Διεύθυνση Παιδείας της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Άθλησης και το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας.

Ώρα:18.00-20.00 ¨Ενημερωτική καμπάνια για τα κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα του Δήμου Λαρισαίων¨

Ενημέρωση πολιτών για την χρήση των κοινόχρηστων ποδηλάτων, από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας. Σταθμός: Πλατεία Ευαγγέλου Αβέρωφ Τοσίτσα (Νέα Πολιτεία).

ΤΕΤΑΡΤΗ 18/9

Ώρα: 08.30 ¨Πάρκαρε σωστά. Δείξε σεβασμό¨

Οριοθετούμε και διαγραμμίζουμε θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ κοντά σε σχολεία- Σε συνεργασία με την Διεύθυνση  Βιώσιμης Κινητικότητας της Αντιδημαρχίας Δημοτικής Αστυνομίας και Κυκλοφοριακών Παρεμβάσεων.

Ώρα: 18.00   Έκθεση φωτογραφίας παλαιών ποδηλάτων

Έκθεση φωτογραφίας παλαιών ποδηλάτων από την Φωτοθήκη Λάρισας, στο χώρο του Θερινού κινηματογράφου Σινέ Μϋλος ¨Μπαρμπής Βοζαλής¨

Ώρα: 21.30-23.00 Προβολή ταινίας στον Θερινό Κινηματογράφο Σινέ Μϋλος ¨Μπαρμπής Βοζαλής¨

Προβολή ταινίας  ¨LES TRIPLETTES DE BELLEVILLE/ Το τρίο της Μπελβιλ - Σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας - ψηφιακή ταινιοθήκη Ifcinιma. Είσοδος Δωρεάν

ΠΕΜΠΤΗ 19/9

Ώρα: 10.00-11.00 ¨Εκπαιδευτική παρουσίαση και συζήτηση για την κυκλοφοριακή αγωγή¨

Συζητάμε για τους κανόνες της κυκλοφοριακής αγωγής με μαθητές Γυμνασίου της πόλης μας, στο Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής- Σε συνεργασία με την Διεύθυνση Παιδείας της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Άθλησης και το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας.

Ώρα: 11.00-13.00 ¨Ενημερωτική καμπάνια για τα κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα του Δήμου Λαρισαίων¨

Ενημέρωση πολιτών για την χρήση των κοινόχρηστων ποδηλάτων, από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας. Σταθμός: Πλατεία Εθνάρχου Μακαρίου (Ταχυδρομείου).

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/9

Ώρα: 08.30 ¨Πάρκαρε σωστά. Δείξε σεβασμό¨

Οριοθετούμε και διαγραμμίζουμε θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ κοντά σε σχολεία- Σε συνεργασία με την Διεύθυνση  Βιώσιμης Κινητικότητας της Αντιδημαρχίας Δημοτικής Αστυνομίας και Κυκλοφοριακών Παρεμβάσεων.

Ώρα: 11.00-13.00 ¨Ενημερωτική καμπάνια για τα κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα του Δήμου Λαρισαίων¨

Ενημέρωση πολιτών για την χρήση των κοινόχρηστων ποδηλάτων, από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας. Σταθμός: Πλατεία Μιχαήλ Σάπκα (Κεντρική πλατεία).

ΣΑΒΒΑΤΟ 21/9

Ώρα: 09.30 ¨Γνωρίζω τη Λάρισα ποδηλατώντας¨

Μια διαφορετική ξενάγηση στη Λάρισα με τα κοινόχρηστα ποδήλατα του Δήμου μας.

Ώρα: 18.00-20.00 ¨Καλώς ήρθατε στο Skate - BMX PARK -  RUNLAPARKO¨ 

Ένα απόγευμα γεμάτο δράση για μικρούς και μεγάλους- BMX Session (Laparko Crew), Επίδειξη Flatland (Μpak-Lef-Panto), Γκράφιτι, Παιδική Ζωγραφική, Ενημερωτικό σεμινάριο Α΄ Βοηθειών, Μουσική και πολλές άλλες εκπλήξεις.

ΚΥΡΙΑΚΗ 22/9

Ώρα: 8.00-14.00 ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ώρα:10.00 Αγώνας δρόμου με το σύνθημα ¨Όλοι μαζί τρέχουμε για τα παιδιά με χρόνια   νοσήματα¨ , με αφετηρία την Πλατεία Μιχαήλ Σάπκα (Κεντρική πλατεία). Διοργανωτές ο Τοπικός Όμιλος Unesco N.Λάρισας, η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας, ο     Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Ν. Λάρισας και ο σύλλογος «ΠΕΛΑΣΓΟΣ ΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων.

Ώρα: 11.00 Αγώνας Ορεινής Ποδηλασίας  με τη επωνυμία  ¨Cross Country Short Track (XCC) 3rd CYCLING HELLAS JUNIOR RACE -MTB- by NP Ασφαλιστική¨, στο Αισθητικό Άλσος Λάρισας. Διοργανωτές ο ΠΑΣ ΠΗΝΕΙΟΣ, η Περιφέρεια   Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαρισαίων και η «Cycling Hellas» .

Ώρα: 11.00 Έκθεση ποδηλάτων σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις της πόλης μας. 

  Πλατεία Μιχαήλ Σάπκα (Κεντρική πλατεία).

Ώρα: 11.00-13.00 ¨Μαθαίνω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας¨

  Δημιουργική έκφραση των ωφελούμενων του ΚΔΗΦ Θέληση Ζωής (Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας φροντίδας ατόμων με αναπηρία) , για τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, στην Πλατεία Μιχαήλ Σάπκα (Κεντρική πλατεία).

Ώρα: 11.00-13.00 ¨Μοιράζομαι τον δημόσιο χώρο¨

  Προπόνηση με την γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου της ΑΕΛ. Στην οδό Παπαναστασίου μοιραζόμαστε τον δημόσιο χώρο αθλητικά.

Ώρα: 13.00 Λαϊκός ποδηλατικός αγώνας για παιδιά 6 έως 15 ετών.

  Στο Αισθητικό Άλσος Λάρισας. Διοργανωτές ο ΠΑΣ ΠΗΝΕΙΟΣ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαρισαίων και η «Cycling Hellas» .


Προαιρετική δράση που απευθύνεται σε όλους τους μαθητές της πόλης μας  I love 30 km

Κάλεσμα των μαθητών της πόλης μας να μεταφέρουν το μήνυμα για χαμηλότερα όρια ταχύτητας στις αστικές περιοχές, καθιστώντας τες ασφαλέστερες και πιο ευχάριστες, υποστηρίζοντας την καμπάνια “I love 30 km”.

  Σκοπός της δράσης είναι να μεταφέρουν οι μαθητές το μήνυμα για δρόμους χαμηλής ταχύτητας, και για τη θέσπιση του ορίου ταχύτητας στα 30 km/h σε μέρη που οι άνθρωποι περπατούν, ζουν και παίζουν, κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας από 16-22 Σεπτεμβρίου 2024.

12-09-2024
Παρουσία Δημάρχου Λαρισαίων, κ.Θανάση Μαμάκου σε αγιασμούς σχολείων

Θ.Μαμάκος: «Προτεραιότητα η συντήρηση και σωστή λειτουργία των σχολείων μας» - Νέα σελίδα στο πολύπαθο Γυμνάσιο-Λύκειο Φαλάνης

«Είμαστε δίπλα στις μαθήτριες και τους μαθητές μας, τους γονείς και την εκπαιδευτική κοινότητα, έχοντας ως προτεραιότητα τη διασφάλιση της σωστής συντήρησης και λειτουργίας των σχολείων μας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος από το Γυμνάσιο-Λύκειο Φαλάνης, όπου και παρέστη για την τέλεση του αγιασμού.

Υπενθυμίζεται ότι το σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου-Λυκείου Φαλάνης είχε υποστεί εκτεταμένες ζημιές από τη θεομηνία Daniel, τον περσινό Σεπτέμβριο, καθώς είχε πλημμυρίσει, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει να λειτουργεί στα μέσα Ιανουαρίου 2024.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός, στο πλαίσιο της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, με τις μαθήτριες και τους μαθητές να προσέρχονται στις αίθουσες, μετά από τις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης που έχουν ολοκληρωθεί.

Μετά από αίτημα της σχολικής κοινότητας της περιοχής, πραγματοποιήθηκαν οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ενώ ο Δήμαρχος Λαρισαίων δεσμεύτηκε και για τις εργασίες αποκατάστασης που μένει να γίνουν στο χώρο του Γυμναστηρίου της μονάδας.

Να σημειωθεί ότι τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, κ.κ. Ιερώνυμος, ενώ το «παρών» έδωσαν ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής & Περιαστικής Ανάπτυξης, κ.Κωνσταντίνος Βλαχούλης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Φαλάνης, κ.Κώστας Λυγούρας, η Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, κ.Βασιλική Ζιάκα, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, κ.Νίκος Ζέρβας, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές.

Νέα χρονιά, νέα γνώση, νέες ελπίδες

Νωρίτερα, ο κ.Μαμάκος παραβρέθηκε στους αγιασμούς του 4ου Δημοτικού Σχολείου και του 12ου Λυκείου Λάρισας, όπου είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει με τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ευχές για καλή και δημιουργική σχολική χρονιά.

«Το σχολείο θα είναι πάντοτε πολύτιμος αρωγός στην ανάπτυξη της ελεύθερης σκέψης και της δημοκρατικής συνείδησης. Η προσφερόμενη γνώση, η συνεργατικότητα, ο διάλογος, η κριτική, η ομαδικότητα, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, αλλά και στις κοινωνικές διεργασίες, όπως και η δοκιμασία, είναι κύρια συστατικά για τη διαμόρφωση των ανθρώπων που θα πρωταγωνιστήσουν στις κοινωνίες του αύριο. Εύχομαι καλή και δημιουργική σχολική χρονιά σε όλες και όλους», σημειώνει στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Λαρισαίων.

10-09-2024
Νέος χώρος για τη λαϊκή αγορά των Τεσσαράκοντα Μαρτύρων

Στην οδό Αγιάς η λαϊκή αγορά της συνοικίας Τεσσαράκοντα Μαρτύρων - Από την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου η αλλαγή

Από το Τμήμα Λαϊκών Αγορών της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων ανακοινώνεται ότι η λαϊκή αγορά της Δευτέρας στη συνοικία των Τεσσαράκοντα Μαρτύρων θα λειτουργεί σε νέο χώρο, από την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2024.

Πιο συγκεκριμένα, η λαϊκή αγορά θα λειτουργεί στην οδό Αγιάς (Ηρώων Πολυτεχνείου έως 31 Αυγούστου) και στη Σεφέρη (Αγιάς έως Νικηταρά και Αυξεντίου) και 20μέτρα περίπου στην οδό Σεφέρη (από Αγιάς προς Αεροδρομίου). Να σημειωθεί ότι η αλλαγή αυτή γίνεται δυνάμει σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων (186/2024).

09-09-2024
Δήμος Λαρισαίων: Κάλεσμα σε φορείς και συλλόγους για την 22η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών

Ανοιχτή πρόσκληση σε φορείς και συλλόγους για συμμετοχή στην 22η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών απευθύνει ο Δήμος Λαρισαίων, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα και αναγκαιότητα της εθελοντικής αιμοδοσίας, ως την ύψιστη πράξη αλληλεγγύης, που σώζει ζωές.

Να σημειωθεί ότι η 22η Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών, με πρωτοβουλία του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, έχει προγραμματιστεί για τις 5 Οκτωβρίου 2024, με ειδική διαδρομή που θα πραγματοποιηθεί στους κεντρικούς πεζοδρόμους της Λάρισας.

Σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών της Λάρισας, αλλά και Σύλλογοι πολιτιστικοί, αθλητικοί, καθώς και φορείς που επιθυμούν να λάβουν μέρος στη Λαμπαδηδρομία, είτε ως λαμπαδηδρόμοι ή στις εκδηλώσεις που θα γίνουν την ημέρα της λαμπαδηδρομίας, μπορούν να στείλουν το αίτημα συμμετοχής τους στο email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 2413.500.228, κα. Χρύσα Τζιαστούδη).

15-01-2024
Τμήμα Εσόδων - Νέος τρόπος υποβολής του δημοτικού φόρου

Η υποβολή του δημοτικού φόρου (0,5% ή 5%) θα πραγματοποιείται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr) όπως ορίζει η Υπουργική Απόφαση με Αριθμό 1209/22-12-2023.

Η Ψηφιακή Πλατφόρμα του Δήμου Λαρισαίων θα παραμείνει ενεργή για υποβολή δηλώσεων που αφορούν τα έτη: 2019, 2020, 2021.

Περισσότερες πληροφορίες για την υποβολή δηλώσεων μέσω της Ψηφιακής Πλατφόρμας του Δήμου Λαρισαίων

MyDimosLive. Κλείσε ψηφιακό ραντεβού
Θυρίδες Δήμου Λαρισαίων Πιστοποιητικά - Ληξιαρχικές Πράξεις - Μόνιμη Κατοικία - Άδεια Πολιτικού Γάμου
Σύστημα Κοινόχρηστων Ηλεκτρικών Ποδηλάτων Δήμου Λαρισαίων

Πρόσφατα Νέα - Ανακοινώσεις

18-09-2024
Σεμινάριο διδασκαλίας βιολιού στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας με τον Δημήτρη Χανδράκη - καθηγητή του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Σεμινάριο διδασκαλίας βιολιού θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 17:30-19:30, στην αίθουσα «Ήβη Βοζαλή - Βαρνά» του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, με τον καθηγητή του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Δημήτρη Χανδράκη.                                                                                                                                                                

Το σεμινάριο αποτελεί μια διαδραστική προσέγγιση της διδασκαλίας εγχόρδων οργάνων μέσα από μια εμπειρία τριάντα και πλέον ετών. Οι ιδιαιτερότητες του ατομικού μαθήματος, η φιλοσοφία της μοναδικότητας του μαθητή, αλλά και οι τεχνικές και ερμηνευτικές προσεγγίσεις αναπτύσσονται μέσα από ένα διάλογο με το εξειδικευμένο κοινό.

Απευθύνεται σε σπουδαστές και καθηγητές βιολιού, αλλά και σε όσους έχουν ενδιαφέρον για την τέχνη της μουσικής.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Περισσότερες πληροφορίες στον Ιστότοπο του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας

17-09-2024
Ονοματοδοσία Πλατείας Προσκόπων από το Δήμο Λαρισαίων την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου

Ο Δήμος Λαρισαίων, τιμώντας την προσφορά των προσκόπων στην πόλη της Λάρισας και συμμετέχοντας στον εορτασμό για τα “110 χρόνια Πρόσκοποι Λάρισα”, διοργανώνει εκδήλωση ονοματοδοσίας της ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ, την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024, στις 11:00 π.μ., στον υπαίθριο χώρο Λαγού και Κραννώνος (παραπλεύρως Β’ ΚΑΠΗ) Λάρισας.

Στις 11:15 π.μ. θα γίνει αγιασμός χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερώνυμου, θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί και περιήγηση στο χώρο της πλατείας.

Τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε και η ζωγραφιά στο κτίριο που εδρεύει η Περιφερειακή εφορεία Προσκόπων κεντρικής και δυτικής Θεσσαλίας και εφάπτεται με την ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ, η οποία απεικονίζει την πορεία των Προσκόπων μέσα στην πόλη της Λάρισας. Τη ζωγραφιά σχεδίασε ο εικαστικός Αχιλλέας Ζάζος. Σε συνεργασία με το ενήλικο στέλεχος των προσκόπων και εικαστικό Πάρη Μακρή και την υποστήριξη ενήλικων προσκόπων δημιουργήθηκε ένα όμορφο έργο, ορατό από τον πολυσύχναστο κόμβο της Λαγού με την Κραννώνος. Για το καλύτερο αποτέλεσμα, οι εταιρείες της πόλης μας "ΝΤΑΒΑΣ Χρώματα ΟΕ" και "ΔΙΑΣ σκαλωσιές" παρείχαν αφιλοκερδώς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Οι πρόσκοποι από όλες τις περιοχές της Λάρισας, της Καρδίτσας, των Τρικάλων, των Φαρσάλων, του Συκουρίου και της Αγιάς, θα συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους κατασκευάζοντας μόνιμα παιχνίδια για τα παιδιά της γειτονιάς, καλλωπισμό των φυτών και των καθισμάτων, καθώς και μικρές παρεμβάσεις για τον ευπρεπισμό του δημόσιου χώρου.

17-09-2024
Παρουσιάζεται το ποιητικό έργο της Ευαγγελίας Δαμουλή από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων

Το ποιητικό έργο της Ευαγγελίας  Δαμουλή, Δρ. του Ιονίου Παν/μίου, Φιλολόγου, συγγραφέως & ποιήτριας, παρουσιάζει την Τρίτη 1 Οκτωβρίου στις 19.30 στην Λογοτεχνική Γωνία Γαληνού και Φαρμακίδου γωνία, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν  Εκπρόσωπος του Δήμου Λαρισαίων και ο κ. Σωτήρης Παστάκας, ψυχίατρος-ποιητής.

Για τον ποιητικό λόγο της  Ευαγγελίας Δαμουλή θα μιλήσουν οι:

1. Λάμπρος Αναγνωστόπουλος, δημοσιογράφος εφημ. Larissanet

2. Αντώνης Ψάλτης, Δικηγόρος

3. Η ποιήτρια Ευαγγελία Δαμουλή

Τον συντονισμό θα έχει η Μαργαρίτα Θεοχάρη, Ραδιοφωνική παραγωγός.

Η Ευαγγελία Ιωάννου Δαμουλή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στη Γαλλία στα Πανεπιστήμια της Προβηγκίας (Aix-Marseille I), Σορβόννης (Paris IV), και Νέας Σορβόννης (Paris III). Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διορίστηκε ως φιλόλογος στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση όπου δίδαξε,  σε πολλά σχολεία της περιφέρειας και της Αθήνας. Το 2008, αναγορεύτηκε με άριστα  Διδάκτωρ  Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου  (Κέρκυρα). Δίδαξε Νέα Ελληνική Λογοτεχνία και Γαλλική Γλώσσα στο Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου  στην Κέρκυρα.

Είναι συγγραφέας των βιβλίων:

1. «Από την Ανάμνηση στην Ιστορία. Περιήγηση στη Γαστούνη και στην Ηλεία (1880-2000) », (εκδόσεις Βιβλιοπανόραμα , Αμαλιάδα,2004. To βιβλίο αυτό αφορά την Λαογραφία, Τοπική Ιστορία και Λογοτεχνία. Το βιβλίο αυτό παρουσιάστηκε σε πολλά σχολεία της χώρας στο Πρόγραμμα του ΕΚΕΒΙ: «Συγγραφείς σε Σχολεία».

2. «Μεθώντας μ’ ένα κρασί αγιονορείτικο» Η εμπειρία του ταξιδιού στο Άγιον Όρος μέσα από τη Ν. Ελληνική Λογοτεχνία από τη δύση του 19ου αιώνα έως τις μέρες μας. Εκδόσεις Γρηγόρη, Αθήνα, 2017, Μονογραφία.(σελ.510).

3. Aρσανάδες και αρχονταρίκια.Η ιστορική και πολιτιστική αναδρομή του ταξιδιού στο Άγιον Όρος Γάλλων και Γαλλόφωνων περιηγητών ,από τον 19 αιώνα εέως τις μέρες μας.Εκδόσεις Γρηγόρη, Αθήνα Ιούνιος 2022,σς.602.

4. «Σταλακτίτες Φωτο-Γραφής» Ποιήματα 2006-2023,Εκδόσεις Κοράλλι, ΑθήναΣεπτέμβριος 2023.

Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί στο Εμβόλιμον, Παρέμβαση, Ακτή Κύπρου, Θράκα κλπ. Συμμετέχει σε Επιστημονικά Συνέδρια και έχει δημοσιεύσει μελέτες σχετικές με την Συγκριτική Γραμματολογία την τοπική και προφορική Ιστορία, την  Λογοτεχνία σε Ελληνική και Γαλλική γλώσσα. Έχει  τιμηθεί  για την έντονη πολιτιστική της δράση

H Λίτσα Δαμουλή είναι τακτικό μέλος του Φιλολογικού Συνδέσμου Παρνασσός, Μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, Μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Ν. Δυτικής Ελλάδας, Μέλος της Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων, Μέλος του Σωματείου Λόγου και Τέχνης «Αλκυονίδες», μέλος της ΕΛΒΕ.

17-09-2024
Αναβάλλονται οι σημερινές εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων και της 4ης Δημοτικής Κοινότητας για τον εορτασμό του Ι.Ν. Αγίας Σοφίας στη Χαραυγή

Αναβάλλονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν σήμερα από το Δήμο Λαρισαίων και την 4η Δημοτική Κοινότητα ενόψει του εορτασμού του Ι.Ν. Αγίας Σοφίας Λάρισας στη συνοικία Χαραυγή, λόγω της απώλειας του εν ενεργεία Δημοτικού συμβούλου, πρώην Αντιδημάρχου και αναπληρωτή Δημάρχου Λαρισαίων Δημήτρη Γεωργάκη.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε νέα ημερομηνία, για την οποία θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

17-09-2024
Με αυστηρές προδιαγραφές και εποπτεία η διεξαγωγή της Εμποροπανήγυρης Λάρισας 2024

Με αυστηρές προδιαγραφές και εποπτεία η διεξαγωγή της Εμποροπανήγυρης Λάρισας 2024 - Τι προβλέπεται για τιμές  ενοικίασης και τήρηση κανόνων καθαριότητας-ασφάλειας

Με αυστηρές προδιαγραφές και εποπτεία από τις υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων θα διεξαχθεί η φετινή εμποροπανήγυρη Λάρισας, στη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης, σύμφωνα και με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας, που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024.

Πιο συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται στους όρους της σχετικής διακήρυξης και σύμβασης μεταξύ Δήμου Λαρισαίων και πλειοδότη μισθωτή (αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Λαρισαίων από τις 8.08.2024), η παρακολούθηση της τήρησης των υποχρεώσεων διενεργείται από Τριμελή Επιτροπή, που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό.

Παράλληλα, στους όρους της διακήρυξης και της σύμβασης αναφορικά με τις υποχρεώσεις του μισθωτή, προβλέπεται ρητά ότι ο έλεγχος της καθαριότητας του χώρου θα πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση από συνεργείο του Δήμου Λαρισαίων, το οποίο και θα καταγράφει τυχόν παρατηρήσεις και θα ενημερώνει τον μισθωτή για τις απαιτούμενες ενέργειες. Αντιστοίχως, συνεργεία του Δήμου θα ελέγχουν σε καθημερινή βάση και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας (εγκαταστάσεων, ηλεκτρομηχανολογικών συνδέσεων, φύλαξης και εν γένει λειτουργίας).

Να τονιστεί ότι ο μισθωτής θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την εγκατάσταση όλων των περιπτέρων και υποδομών στον χώρο που έχει εκμισθώσει το αργότερο έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2024, για δυνατότητα αυτοψίας από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Υποχρεωτικό εύρος τιμών

Σύμφωνα με τους όρους της διακήρυξης, ο μισθωτής δύναται να παραχωρεί στους εκμεταλλευτές περίπτερα και χώρους υποχρεωτικά στο κάτωθι αναφερόμενο εύρος τιμών:

 

Είδος

Κατώτατο τίμημα (με ΦΠΑ)

Ανώτατο τίμημα (με ΦΠΑ)

1

Εμπορικά εκτός Σκεπαστής (μεσαία)

502,77 €

600 €

2

Εμπορικά εντός Σκεπαστής (μεσαία)

615,86 €

700 €

3

Εμπορικά εκτός Σκεπαστής (γωνίες)

727,77 €

800 €

4

Εμπορικά εντός Σκεπαστής (γωνίες)

895,52 €

1.000 €

5

Χώροι για καντίνες (απέναντι από την Εμποροπανήγυρη)

615,86 €

700 €

6

Χώροι για καροτσάκια (ποπ κορν, μαλλί γριάς, κλπ)

335,20 €

400 €

7

Περίπτερα σε συνέχεια των χώρων για ταβέρνες

172,38 €

280 €

8

Χώροι έμπροσθεν της ΠΙΣΙΝΑΣ και πέριξ του ΗΔΙΣΤΟΝ

186 €

280 €

9

Χώροι των περιπτέρων επί της οδού Δ. Παπαγεωργίου

124 €

250 €

10

Χώροι για Ταβέρνες (ανάλογα με τη θέση)

1.583,23 €

2.968,08 €*

11

Χώροι για Χαλβάδες (ανάλογα με τη θέση)

1.860,00 €

8.680,00 €*

* Τα κατώτατα και ανώτατα όρια τιμών ενοικίασης/παραχώρησης, στις κατηγορίες των χώρων για ταβέρνες και χαλβάδες, διαφοροποιούνται ανάλογα με τη θέση (ενδεικτικά να αναφερθεί ότι η ζώνη Α έχει υψηλότερα κατώτατα και ανώτατα όρια)

Οι εκμεταλλευτές των παραγκών θα επιβαρύνονται και με τις δαπάνες κατασκευής των περιπτέρων κατά ανώτατη τιμή ως εξής: εβδομήντα (70€) ευρώ για κάθε περίπτερο πέριξ του χώρου της σκεπαστής αγοράς και εξήντα (60€) ευρώ για κάθε περίπτερο εντός του χώρου της σκεπαστής αγοράς, πλέον ΦΠΑ 24%, καθώς επίσης και με τα έξοδα για την ηλεκτροδότηση και ηλεκτροφωτισμό των περιπτέρων.

Οι εκμεταλλευτές των περιπτέρων των χαλβαδοπωλείων θα επιβαρύνονται με τις δαπάνες κατασκευής των περιπτέρων κατά ανώτατη τιμή τριακόσια πενήντα (350,00 €) ευρώ επιπλέον ΦΠΑ 24%, για την κατασκευή κάθε περιπτέρου.

Οι εκμεταλλευτές των περιπτέρων των ταβερνών θα επιβαρύνονται με τις δαπάνες κατασκευής των περιπτέρων κατά ανώτατη τιμή τριακόσια πενήντα (450,00 €) ευρώ επιπλέον ΦΠΑ 24%, για την κατασκευή κάθε περιπτέρου.

Σημειώνεται ότι ισχύει ειδική έκπτωση 20% για τους Λαρισαίους εμπόρους μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, που είναι και δημότες Λάρισας. Για την έκπτωση, απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης από το οικείο Επιμελητήριο.

Για αναλυτικές πληροφορίες, αναφορικά με τους όρους της διακήρυξης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Δήμου Λαρισαίων, στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.larissa.gov.gr/el/enimerosi/prokirixeis-ergwn-promitheiwn/13322-diakiryksi-dimoprasias-gia-tin-ekmisthosi-tou-xorou-tis-skepastis-agoras-tis-neapolis-kai-periks-aftis-ektos-tou-xorou-tou-louna-park-gia-ti-leitourgia-kai-dieksagogi-tis-etisias-emporopanigyris-larisas-2024

Επικοινωνία

Οι ενδιαφερόμενοι (για ενοικιάσεις) μπορούν να απευθύνονται στη διοργανώτρια εταιρεία (πλειοδότη μισθωτή) της Εμποροπανήγυρης Λάρισας 2024, στα τηλέφωνα: 6945 547 415 (κ.Γιώργος) και 6937 005 460 (κ.Φανή), από τις 10 π.μ. ως τις 7 μ.μ., καθημερινά.

17-09-2024
Έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2024 - Δράσεις σε Δημοτικό Σχολείο και Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας - «Οι πόλεις ανήκουν στους πολίτες και όχι στις κάθε είδους μηχανές» τονίζει ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Θανάσης Μαμάκος

Με δράσεις που προωθούν τη βιώσιμη κινητικότητα, αλλά και τη διαπαιδαγώγηση στην κυκλοφοριακή αγωγή ξεκίνησε, σήμερα, Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2024, στη Λάρισα. Στο πλαίσιο των δράσεων, ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Θανάσης Μαμάκος, επισκέφθηκε το 22ο Δημοτικό Σχολείο και το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής  και συμμετείχε ενεργά στις δράσεις για τα παιδιά, που αφορούν στην ευαισθητοποίησή τους για την ορθή κυκλοφοριακή συμπεριφορά.

Στο 22ο Δημοτικό Σχολείο, οι μαθητές της Γ΄ τάξης συμμετείχαν σε μια πρωτοβουλία για την οριοθέτηση και διαγράμμιση θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ κοντά σε σχολεία. Η δράση αυτή υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας της Αντιδημαρχίας Δημοτικής Αστυνομίας και Κυκλοφοριακών Παρεμβάσεων, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μικρών μαθητών στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία.

Στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, στο Αλκαζάρ, οι μαθητές της Γ’ Τάξης του 4ου Δημοτικού σχολείου είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την κυκλοφοριακή αγωγή. Μέσα από παιχνίδια και ασκήσεις, τα παιδιά διδάχθηκαν από το τμήμα Τροχαίας Λάρισας τους κανόνες της οδικής κυκλοφορίας και τη σημασία της ασφαλούς μετακίνησης.

«Οι πόλεις ανήκουν στους πολίτες και όχι στις κάθε είδους μηχανές. Περπάτημα, ποδήλατο και δημόσια συγκοινωνία πρέπει να γίνουν οι πρώτες επιλογές για όσους εργάζονται, διαμένουν ή επισκέπτονται τη Λάρισα», τόνισε σε δήλωση του ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος.

Στις δράσεις συμμετείχαν οι κκ. Ευάγγελος Παπαλέξης, Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κυκλοφοριακών Παρεμβάσεων, Ηρακλής Γερογιώκας, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Άθλησης, Παναγιώτης Τζίκος, Αστυνόμος Α - Τμήμα Τροχαίας Λάρισας, Δήμητρα Πουρνάρα, Διευθύντρια 22ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, Κωνσταντίνα Χατζημίχου, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Α’ θμιας Εκπαίδευσης, Έλενα Ζήλου, υπεύθυνη αθλητικών εκδηλώσεων Τμήματος Αθλητισμού του Δήμου Λαρισαίων, Χριστίνα Μητρούλα, εκ του Γραφείου Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων, μέλη του τμήματος Τροχαίας Λάρισας και του εκπαιδευτικού προσωπικού των σχολείων.

Οι δράσεις συνεχίζονται και σήμερα το απόγευμα, με ενημερωτική καμπάνια για τα κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα του Δήμου Λαρισαίων (18.00-20.00), από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας, στο «Πράσινο Σημείο», στην πλατεία Νεάπολης.

Να τονιστεί ότι ανάλογες δράσεις θα γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου να αποτελεί την κορύφωση των εκδηλώσεων, για την Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, και με κύριο στόχο τη διάδοση των αρχών της βιώσιμης κινητικότητας και την προώθηση ενός φιλικότερου προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον τρόπου μετακίνησης.

16-09-2024
ΔΕΥΑΛ - Διακοπή νερού (Τρίτη 17/09/2024, ώρες 09:00-13:00 - Γιάννουλη)

Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ανακοινώνει ότι την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, για το χρονικό διάστημα από 9:00 έως 13:00 θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης στη Γιάννουλη και συγκεκριμένα στις παρακάτω οδούς:

  • Μιχαλακίδη (από την οδό Κωνσταντινουπόλεως έως την οδό Ιουστινιανού)
  • Κωνσταντινουπόλεως (από την οδό Παύλου Μελά έως την οδό 28ης Οκτωβρίου)
  • Ιουστινιανού (από την οδό Παύλου Μελά έως την οδό Μιχαλακίδη)
  • Παύλου Μελά (από την οδό Κωνσταντινουπόλεως έως την οδό Ν. Φωκά)

Λάρισα, 16 Σεπτεμβρίου 2024

16-09-2024
Η Λάρισα, υποψήφια για Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2025 - Θέλουμε τη γνώμη σου!
Θέλουμε τη γνώμη σου! 🙋‍♂️Αν είσαι 15 έως 29 ετών,
μπες εδώ👉 https://forms.gle/wD12TvfLZzvgE7W46 ,
μοιράσου τη γνώμη σου και έλα να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον της πόλης!

✅Βοήθησε και εσύ στην ανάδειξη της Λάρισας σε Εθνική πρωτεύουσα Νεολαίας 2025!

#YouHoldTheKey #YouthHoldTheKey #Larissa #LNYC25
16-09-2024
Το Δημοτικό Ωδείο και ο Μουσικός Σύλλογος Λάρισας σε επιστημονική ανακοίνωση στο 5ο Διεθνές Συνέδριο των Νεοελληνιστών των Βαλκανικών Χωρών

Στο 5ο Διεθνές Συνέδριο των Νεοελληνιστών των Βαλκανικών Χωρών που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό κτίριο της φιλολογικής σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, στις 12-14 Σεπτεμβρίου 2024, συμμετείχαν ως προσκεκλημένοι ομιλητές ο κ. Χρήστος Λενούτσος, διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας και υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και ο κ. Κώστας Χάρδας, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αναδεικνύοντας δύο από τους σημαντικότερους μουσικούς θεσμούς της Λάρισας: το Δημοτικό Ωδείο και το Μουσικό Σύλλογο Λάρισας.

Οι δύο διακεκριμένοι καλλιτέχνες ανέπτυξαν τις ομιλίες τους γύρω από την ιστορική ανάδυση των δύο αυτών θεσμών κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου, καθώς και τον καθοριστικό τους ρόλο στη μουσική εκπαίδευση και τη διάδοση της δυτικής μουσικής στη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, το οποίο είναι το πρώτο δημοτικό ωδείο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα. Από την ίδρυσή του, το Ωδείο έχει διαγράψει μια συνεχή ανοδική πορεία, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης, διατηρώντας σταθερά τη θέση του ως πολιτιστικός φάρος της περιοχής.

Με την διαρκή του ανάπτυξη και τον αυξανόμενο κοινωνικό του ρόλο, το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας έχει καταξιωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά ιδρύματα της Ελλάδας, προσφέροντας υψηλού επιπέδου μουσική εκπαίδευση και ενισχύοντας τη μουσική παιδεία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Το συνέδριο αυτό ανέδειξε για ακόμη μία φορά τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και της μουσικής εκπαίδευσης, καθώς και τον κεντρικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι τοπικοί θεσμοί στη διάδοση της τέχνης και του πολιτισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Δημοτικό Ωδείο Λάρισας
Τηλ.: 2410 531960
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Website: https://dhmotikoodeiolarissas.gr/

16-09-2024
Συλλυπητήριο Μήνυμα Δημάρχου Λαρισαίων, κ.Θανάση Μαμάκου για την απώλεια του Δημήτρη Γεωργάκη

Με θλίψη και πόνο αποχαιρετώ μαζί με την πόλη έναν άνθρωπο, έναν φίλο, έναν συνεργάτη, έναν άνθρωπο της αυτοδιοίκησης.

Ο Δημήτρης Γεωργάκης υπηρέτησε την πόλη και τον Δήμο με ανιδιοτέλεια, με σεβασμό στους πολίτες, με αποτελεσματικότητα και αφήνει πίσω του έναν σημαντικότατο έργο.

Κυρίως όμως δίδαξε ευγένεια και συγκαταβατικότητα και απέδειξε στην πράξη ότι τα καλύτερα αποτελέσματα έρχονται μέσα από τη συνεργασία και τη συνεννόηση.

Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συγγενείς του και να πω ότι είμαι περήφανος και τυχερός που τον γνώρισα και συνεργάστηκα μαζί του.

Καλό ταξίδι, Δημήτρη…

16-09-2024
21ο Τουρνουά Ποδοσφαίρου «Δ. Κουκουλίτσιος-Δ. Μουσιάρης» - Ημιτελικοί

Ημιτελικοί

Πρόγραμμα

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

 Ώρα 17.00

Γήπεδο Δαμασίου

ΔΑΜΑΣΙ - ΣΜΟΛΙΚΑΣ


Γήπεδο Αβέρωφ

ΠΑΟΛ ΑΒΕΡΩΦ - ΗΡΑΚΛΗΣ Λ

16-09-2024
Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λαρισαίων για το θάνατο του Δημήτριου Γεωργάκη

Διαβάστε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για τον θάνατο του Δημήτριου Γεωργάκη, εν ενεργεία Δημοτικού Συμβούλου, πρώην Αντιδημάρχου και Αναπληρωτή Δημάρχου του Δήμου Λαρισαίων.

16-09-2024
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου (ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ - ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ) - Δευτέρα 16/09/2024, ώρα 12:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

16-09-2024
Συνέντευξη τύπου για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16-22 Σεπτεμβρίου) - Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Θ.Μαμάκος για Κινητικότητα: «Οι πόλεις ανήκουν στους πολίτες» - Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, από 16-22 Σεπτεμβρίου, στη Λάρισα

-Την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου η κορύφωση των εκδηλώσεων, για την Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

«Οι πόλεις ανήκουν στους πολίτες και όχι στις κάθε είδους μηχανές. Περπάτημα, ποδήλατο και δημόσια συγκοινωνία πρέπει να γίνουν οι πρώτες επιλογές για όσους εργάζονται, διαμένουν ή επισκέπτονται τη Λάρισα», τόνισε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16-22 Σεπτεμβρίου) και τις δράσεις & εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Λαρισαίων, σε συνεργασία με αρχές, φορείς και συλλόγους της Λάρισας.

«Μοιράζομαι τον δημόσιο χώρο - Μετακινούμαι με ασφάλεια» είναι το κεντρικό σύνθημα των εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν πολυποίκιλες δράσεις, για όλες τις ηλικίες. Κορύφωση των εκδηλώσεων είναι η Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, με επίκεντρο την κεντρική πλατεία της Λάρισας, όπου θα λάβουν χώρα, μεταξύ άλλων, αγώνας δρόμου, έκθεση ποδηλάτων και αθλητική δράση με τη γυναικεία ομάδα της ΑΕΛ.

«Οι πόλεις στους πολίτες»

«Οι πόλεις ανήκουν στους πολίτες και όχι στις κάθε είδους μηχανές. Ο αέρας τους πρέπει να είναι καθαρός από καυσαέρια και οι γειτονιές απελευθερωμένες από αυτοκίνητα. Προτείναμε μια πιο δημοκρατική διαίρεση του αστικού χώρου και μια ολιστική προσέγγιση για την κινητικότητα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, των επισκεπτών και των λοιπών ενδιαφερομένων της πόλης, μέσα από την πολύτροπη κινητικότητα. Περπάτημα, ποδήλατο και δημόσια συγκοινωνία πρέπει να γίνουν οι πρώτες επιλογές για όσους εργάζονται, διαμένουν ή επισκέπτονται τη Λάρισα. 

Αυτό υποστηρίζαμε, αυτό πιστεύαμε και αυτό συνεχίζουμε να πιστεύουμε. Όχι για να είμαστε διαφορετικοί, αλλά γιατί είναι προφανές ότι μια πόλη, όπου όλοι οι άνθρωποι, τα μέσα μεταφοράς και οι δραστηριότητες έχουν επαρκή χώρο, προσφέρει περισσότερη κοινωνική ισότητα, περισσότερη οδική ασφάλεια, λιγότερο θόρυβο, λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η φετινή εβδομάδα κινητικότητας έχει στο επίκεντρό της τον κοινόχρηστο δημόσιο χώρο. Εκεί στοχεύουν οι δράσεις που σχεδιάσαμε και οι οποίες πιστεύω ότι μπορούν πραγματικά να προωθήσουν με θετικό τρόπο, μια αλλαγή νοοτροπίας, μια αλλαγή στάσης στον τρόπο ζωής μας, που μαθηματικά θα οδηγήσει σε μια καλύτερη και αξιοβίωτη πόλη. Θα ήθελα να καλέσω τις Λαρισαίες και τους Λαρισαίους να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτές - γιατί αν μπορούμε μια βδομάδα, μπορούμε πολλές βδομάδες, μπορούμε σε καθημερινή βάση», υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο κ.Μαμάκος.

Συλλογική συμμετοχή, συλλογική συνείδηση

Στη σύμπραξη και την κινητοποίηση, καθώς και την ενεργοποίηση συλλόγων και φορέων για την υλοποίηση των δράσεων, αναφέρθηκαν οι Αντιδήμαρχοι και οι εκπρόσωποι που συμμετείχαν στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο Λάρισας.

Στη σημασία των εκδηλώσεων για το μέλλον αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Άθλησης, κ.Ηρακλής Γερογιώκας, υπογραμμίζοντας πως η πόλη μόνον να κερδίσει έχει από αυτές. «Το επόμενο διάστημα, θα έλθουν και άλλες δράσεις με επίκεντρο τα παιδιά, που θα μαθαίνουν καλές πρακτικές της πόλης και θα τις μεταφέρουν, αργότερα, στα δικά τους παιδιά», τόνισε.

Στο κεντρικό σύνθημα των εκδηλώσεων, αλλά και την ανάγκη αυτό να γίνει συνήθεια και για τις 52 εβδομάδες του χρόνου, αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Εξωστρέφειας, κ.Φώτης Τζατζάκης. «Να εμπνευστούμε όλοι, να δίνουμε προτεραιότητα στη μεταφορά με εναλλακτικά μέσα. Χαίρομαι ιδιαίτερα που το φετινό πρόγραμμα έχει δημιουργηθεί πρωτίστως από τις προτάσεις των ίδιων των πολιτών και των φορέων, και είναι πολυσχιδείς δράσεις που θα κινητοποιήσουν όλους τους πολίτες», επισήμανε.

Στο ζήτημα της ελεύθερης πρόσβασης στους χώρους Πολιτισμού, αλλά και στη διοργάνωση παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, στην ΕΕΚ 2024 αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ.Θωμάς Ρετσιάνης. «Η κινητικότητα στην πόλη αποτελεί έναν σημαντικό ποιοτικό δείκτη ποιοτικής διαβίωσης και αντανακλά σε μεγάλο βαθμό το πολιτισμικό υπόβαθρο μιας κοινωνίας. Ο δημόσιος χώρος και η απρόσκοπτη κίνηση όλων ισότιμα, λειτουργικά και με ασφάλεια μέσα σε αυτόν, προάγει και ενισχύει τη δημόσια καλλιτεχνική δράση, αλλά και ενισχύεται από αυτή», σημείωσε, χαρακτηριστικά.

Στη φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, αλλά και στις δράσεις της ΕΕΚ 2024 στη Λάρισα αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κυκλοφοριακών Παρεμβάσεων, κ.Ευάγγελος Παπαλέξης. «Είναι μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Προωθεί την αλλαγή συμπεριφοράς, προς όφελος της ενεργητικής κινητικότητας, των δημοσίων μεταφορών και άλλων καθαρών, έξυπνων λύσεων μεταφορών», τόνισε.

«Στόχος είναι να εμπνεύσουμε τους νέους να υιοθετήσουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης στην καθημερινότητά τους», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας, κ.Αλέξανδρος Τσάτσος, που ανέφερε πως το Συμβούλιο συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δράσεις της ΕΕΚ 2024 στη Λάρισα.

Στην ενεργοποίηση και συμμετοχή όλων των πολιτών αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι των φορέων που έδωσαν το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου, μεταξύ αυτών, η Διοικήτρια του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας, κ.Ευαγγελίδη Αγγελική, η Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, κ.Χρύσα Βουλγαράκη, η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Α’ θμιας Εκπαίδευσης, κ.Κωνσταντίνα Χατζημίχου, η υπεύθυνη του ΚΔΗΦ «Θέληση Ζωής», κ.Μαρία Κρίκα, ο εκπρόσωπος της Runlaparko-BMX, κ.Γιώργος Παπαγεωργίου και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, κ.Γιώργος Μαραμής.

Το πρόγραμμα για την ΕΕΚ 2024 στη Λάρισα περιλαμβάνει σειρά εκπαιδευτικών δράσεων, με ιδιαίτερη ευαισθησία στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, ενημερωτικές καμπάνιες για τη χρήση των κοινόχρηστων ποδηλάτων του Δήμου Λαρισαίων, πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις.

Να σημειωθεί ότι χορηγοί των εκδηλώσεων για την ΕΕΚ 2024 είναι το Επιμελητήριο Λάρισας, το Κέντρο Διημέρευσης & Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με αναπηρία (ΚΔΗΦ) «Θέληση Ζωής» και ο Όμιλος «Ελληνικά Γαλακτοκομεία», ενώ συνδράμουν η Διεύθυνση Τροχαίας Λάρισας και η ΕΟΔΥΑ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

«Μοιράζομαι τον Δημόσιο χώρο. Μετακινούμαι με ασφάλεια»

ΔΕΥΤΕΡΑ 16/9

Ώρα: 08.30 ¨Πάρκαρε σωστά. Δείξε σεβασμό¨

Οριοθετούμε και διαγραμμίζουμε θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ κοντά σε σχολεία- Σε συνεργασία με την Διεύθυνση  Βιώσιμης Κινητικότητας της Αντιδημαρχίας Δημοτικής Αστυνομίας και Κυκλοφοριακών Παρεμβάσεων.

Ώρα: 10.00-12.00 ¨Εκπαιδευτική παρουσίαση και συζήτηση για την κυκλοφοριακή αγωγή¨

Συζητάμε για τους κανόνες της κυκλοφοριακής αγωγής με τους μαθητές των  Δημοτικών  σχολείων της πόλης μας ,  στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής - Σε συνεργασία με την Διεύθυνση Παιδείας της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Άθλησης και το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας

Ώρα:18.00-20.00 ¨Ενημερωτική καμπάνια για τα κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα του Δήμου Λαρισαίων¨

Ενημέρωση πολιτών για την χρήση των κοινόχρηστων ποδηλάτων, από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας. Σταθμός: «Πράσινο Σημείο», στην πλατεία Νεάπολης .

ΤΡΙΤΗ 17/9

Ώρα: 10.00-11.00 ¨Εκπαιδευτική παρουσίαση και συζήτηση για την κυκλοφοριακή αγωγή¨

Συζητάμε για τους κανόνες της κυκλοφοριακής αγωγής με τους ωφελούμενους του ΚΔΗΦ Θέληση Ζωής,  στο Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής- Σε συνεργασία με την Διεύθυνση Παιδείας της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Άθλησης και το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας.

Ώρα:18.00-20.00 ¨Ενημερωτική καμπάνια για τα κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα του Δήμου Λαρισαίων¨

Ενημέρωση πολιτών για την χρήση των κοινόχρηστων ποδηλάτων, από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας. Σταθμός: Πλατεία Ευαγγέλου Αβέρωφ Τοσίτσα (Νέα Πολιτεία).

ΤΕΤΑΡΤΗ 18/9

Ώρα: 08.30 ¨Πάρκαρε σωστά. Δείξε σεβασμό¨

Οριοθετούμε και διαγραμμίζουμε θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ κοντά σε σχολεία- Σε συνεργασία με την Διεύθυνση  Βιώσιμης Κινητικότητας της Αντιδημαρχίας Δημοτικής Αστυνομίας και Κυκλοφοριακών Παρεμβάσεων.

Ώρα: 18.00   Έκθεση φωτογραφίας παλαιών ποδηλάτων

Έκθεση φωτογραφίας παλαιών ποδηλάτων από την Φωτοθήκη Λάρισας, στο χώρο του Θερινού κινηματογράφου Σινέ Μϋλος ¨Μπαρμπής Βοζαλής¨

Ώρα: 21.30-23.00 Προβολή ταινίας στον Θερινό Κινηματογράφο Σινέ Μϋλος ¨Μπαρμπής Βοζαλής¨

Προβολή ταινίας  ¨LES TRIPLETTES DE BELLEVILLE/ Το τρίο της Μπελβιλ - Σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας - ψηφιακή ταινιοθήκη Ifcinιma. Είσοδος Δωρεάν

ΠΕΜΠΤΗ 19/9

Ώρα: 10.00-11.00 ¨Εκπαιδευτική παρουσίαση και συζήτηση για την κυκλοφοριακή αγωγή¨

Συζητάμε για τους κανόνες της κυκλοφοριακής αγωγής με μαθητές Γυμνασίου της πόλης μας, στο Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής- Σε συνεργασία με την Διεύθυνση Παιδείας της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Άθλησης και το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας.

Ώρα: 11.00-13.00 ¨Ενημερωτική καμπάνια για τα κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα του Δήμου Λαρισαίων¨

Ενημέρωση πολιτών για την χρήση των κοινόχρηστων ποδηλάτων, από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας. Σταθμός: Πλατεία Εθνάρχου Μακαρίου (Ταχυδρομείου).

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/9

Ώρα: 08.30 ¨Πάρκαρε σωστά. Δείξε σεβασμό¨

Οριοθετούμε και διαγραμμίζουμε θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ κοντά σε σχολεία- Σε συνεργασία με την Διεύθυνση  Βιώσιμης Κινητικότητας της Αντιδημαρχίας Δημοτικής Αστυνομίας και Κυκλοφοριακών Παρεμβάσεων.

Ώρα: 11.00-13.00 ¨Ενημερωτική καμπάνια για τα κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα του Δήμου Λαρισαίων¨

Ενημέρωση πολιτών για την χρήση των κοινόχρηστων ποδηλάτων, από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας. Σταθμός: Πλατεία Μιχαήλ Σάπκα (Κεντρική πλατεία).

ΣΑΒΒΑΤΟ 21/9

Ώρα: 09.30 ¨Γνωρίζω τη Λάρισα ποδηλατώντας¨

Μια διαφορετική ξενάγηση στη Λάρισα με τα κοινόχρηστα ποδήλατα του Δήμου μας.

Ώρα: 18.00-20.00 ¨Καλώς ήρθατε στο Skate - BMX PARK -  RUNLAPARKO¨ 

Ένα απόγευμα γεμάτο δράση για μικρούς και μεγάλους- BMX Session (Laparko Crew), Επίδειξη Flatland (Μpak-Lef-Panto), Γκράφιτι, Παιδική Ζωγραφική, Ενημερωτικό σεμινάριο Α΄ Βοηθειών, Μουσική και πολλές άλλες εκπλήξεις.

ΚΥΡΙΑΚΗ 22/9

Ώρα: 8.00-14.00 ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ώρα:10.00 Αγώνας δρόμου με το σύνθημα ¨Όλοι μαζί τρέχουμε για τα παιδιά με χρόνια   νοσήματα¨ , με αφετηρία την Πλατεία Μιχαήλ Σάπκα (Κεντρική πλατεία). Διοργανωτές ο Τοπικός Όμιλος Unesco N.Λάρισας, η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας, ο     Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Ν. Λάρισας και ο σύλλογος «ΠΕΛΑΣΓΟΣ ΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων.

Ώρα: 11.00 Αγώνας Ορεινής Ποδηλασίας  με τη επωνυμία  ¨Cross Country Short Track (XCC) 3rd CYCLING HELLAS JUNIOR RACE -MTB- by NP Ασφαλιστική¨, στο Αισθητικό Άλσος Λάρισας. Διοργανωτές ο ΠΑΣ ΠΗΝΕΙΟΣ, η Περιφέρεια   Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαρισαίων και η «Cycling Hellas» .

Ώρα: 11.00 Έκθεση ποδηλάτων σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις της πόλης μας. 

  Πλατεία Μιχαήλ Σάπκα (Κεντρική πλατεία).

Ώρα: 11.00-13.00 ¨Μαθαίνω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας¨

  Δημιουργική έκφραση των ωφελούμενων του ΚΔΗΦ Θέληση Ζωής (Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας φροντίδας ατόμων με αναπηρία) , για τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, στην Πλατεία Μιχαήλ Σάπκα (Κεντρική πλατεία).

Ώρα: 11.00-13.00 ¨Μοιράζομαι τον δημόσιο χώρο¨

  Προπόνηση με την γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου της ΑΕΛ. Στην οδό Παπαναστασίου μοιραζόμαστε τον δημόσιο χώρο αθλητικά.

Ώρα: 13.00 Λαϊκός ποδηλατικός αγώνας για παιδιά 6 έως 15 ετών.

  Στο Αισθητικό Άλσος Λάρισας. Διοργανωτές ο ΠΑΣ ΠΗΝΕΙΟΣ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαρισαίων και η «Cycling Hellas» .


Προαιρετική δράση που απευθύνεται σε όλους τους μαθητές της πόλης μας  I love 30 km

Κάλεσμα των μαθητών της πόλης μας να μεταφέρουν το μήνυμα για χαμηλότερα όρια ταχύτητας στις αστικές περιοχές, καθιστώντας τες ασφαλέστερες και πιο ευχάριστες, υποστηρίζοντας την καμπάνια “I love 30 km”.

  Σκοπός της δράσης είναι να μεταφέρουν οι μαθητές το μήνυμα για δρόμους χαμηλής ταχύτητας, και για τη θέσπιση του ορίου ταχύτητας στα 30 km/h σε μέρη που οι άνθρωποι περπατούν, ζουν και παίζουν, κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας από 16-22 Σεπτεμβρίου 2024.

16-09-2024
Από Λογιωτάτου έως Μουρούζη συνεχίζονται τα έργα στην Ανθίμου Γαζή - Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με απαγόρευση στάθμευσης και μία λωρίδα κυκλοφορίας οχημάτων

Από το Τμήμα Οδοποιίας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων, ανακοινώνεται ότι, την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024, συνεχίζονται, σε νέο τμήμα, οι εργασίες ανακατασκευής της οδού Ανθίμου Γαζή (στάδιο Α17). Σε ισχύ θα τεθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, που προβλέπουν απαγόρευση της στάθμευσης και στις δύο πλευρές, από την οδό Λογιωτάτου ως την οδό Μουρούζη, καθώς και μονή λωρίδα κυκλοφορίας των οχημάτων, μέχρι τις 14 Νοεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών στην οδό Ανθίμου Γαζή, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες πληροφοριακές και ρυθμιστικές πινακίδες που θα τοποθετηθούν από τον ανάδοχο του έργου.

Να σημειώσουμε ότι, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες πλακόστρωσης των πεζοδρομίων και κατασκευής του νέου ποδηλατόδρομου εμπρός από τα σχολικά συγκροτήματα στην οδό Ανθίμου Γαζή και ήδη μεγάλα τμήματα τους έχουν παραδοθεί προς χρήση. Επίσης, έως το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθούν και οι υπολειπόμενες εργασίες (προσαρμογές φρεατίων κλπ), ενώ θα απομακρυνθεί η εργοταξιακή περίφραξη.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο εντάσσεται στη Δράση «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο», της Πρόσκλησης «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας του Υπουργείου Εσωτερικών (Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – Ελλάδα 2.0), με συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 2,24 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 

13-09-2024
Ανακοίνωση μετάθεσης ημερομηνίας υποβολής προσφορών και διενέργειας διαγωνισμού - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ
13-09-2024
Συνεδρίαση Δημοτικής Επιτροπής - Τετάρτη 18/09/2024, ώρα 13:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

13-09-2024
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου - Πέμπτη 19/09/2024, ώρα 19:30

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

13-09-2024
Συνεδρίαση Δημοτικής Επιτροπής (ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ) - Παρασκευή 13/09/2024, ώρα 14:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

13-09-2024
Εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Ι.Ν. Αγίας Σοφίας στη Χαραυγή

Από το Δήμο Λαρισαίων και την 4η Δημοτική Κοινότητα

Πολιτιστικές εκδηλώσεις ενόψει του εορτασμού του Ι.Ν. Αγίας Σοφίας Λάρισας στη συνοικία Χαραυγή (πλατεία Ζιαζιά), διοργανώνει ο Δήμος Λαρισαίων με την 4η Δημοτική Κοινότητα, την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024, στις 8:00 το βράδυ, στην πλατεία της συνοικίας.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν η λαϊκή ορχήστρα του Σπύρου Μητρούλα και οι σύλλογοι: Σύλλογος Ποντίων Λάρισας, Σύλλογος “Η Ανατολική Ρωμυλία Ν. Λάρισας”, Σύλλογος Σαρακατσαναίων Λάρισας “Ο Κατσαντώνης” και η Ιστορική-Λαογραφική Ένωση Αλησμόνητες Πατρίδες (παιδικό τμήμα).

13-09-2024
“Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι…” Συναυλία με μουσική και τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι

Συναυλία με μουσική και τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι

από τη Μικτή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας

“Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι…” είναι ο τίτλος της μεγάλης συναυλίας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στις 8:30 το βράδυ, στο κηποθέατρο «Αλκαζάρ», με μουσική και τραγούδια του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι. Τη συναυλία  διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων και το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Πρόκειται για τη συναυλία η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 4 Ιουλίου και αναβλήθηκε λόγω των δυσμενών καιρικών προγνώσεων.

Ο Μάνος Χατζιδάκις, ο «Μεγάλος ερωτικός» της Ελληνικής μουσικής, που πριν 30 χρόνια ξεκίνησε για το μεγάλο του «ταξίδι προς τα άστρα», θεωρείται ο πρώτος που με το συνθετικό του έργο συνέδεσε μεταπολεμικά, τη λόγια μουσική με τη λαϊκή μουσική παράδοση. Στη συναυλία θα παρουσιαστούν τραγούδια από “κύκλους τραγουδιών”, καθώς και τραγούδια και ορχηστρικά θέματα που γράφτηκαν για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Παίρνουν μέρος η Μικτή Χορωδία του ΔΩΛ, γνωστή στο κοινό της πόλης μας με τις πολλές και σημαντικές εμφανίσεις της εκτός της Λάρισας και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του  εξωτερικού και το Μουσικό Σύνολο «Ενωδεία» που το αποτελούν οι εξαίρετοι Λαρισαίοι μουσικοί: Ιωάννα Σιοπούδη (Πιάνο), Γιώργος Τσιαρδάκας (Φλάουτο), Στέλιος Κοτρώτσιος (Κλαρινέτο), Φαίδρα Καρβούνη (Σαξόφωνο), Έφη Μηνά (Κόρνο), Χάιδω Ευθυμίου (Ακορντεόν), Βαγγέλης Τσιαπλές (Μαντολίνο), Σπύρος Καβαλλιεράτος & Ελένη Κυπριώτη (Κιθάρες), Ευδοκία Χώτα (Βιολί), Γιώργος Ζαφείρης (Τσέλο), Νάνση Χατζή (Κοντραμπάσο) και Γιάννης Μακρυγιάννης (Κρουστά). Συμμετέχουν οι τραγουδιστές Αντωνία Βισβίκη, Γιώργος Γάλλος και Ευλαμπία Ντούλα. Διευθύνει ο  Δημήτρης Καρβούνης, ο οποίος έκανε και την ενορχήστρωση των τραγουδιών της συναυλίας και ο οποίος είχε τη μεγάλη τιμή να χαίρει της εκτίμησης του μεγάλου μας συνθέτη. Η αφίσα της συναυλίας είναι δημιουργία του Δημήτρη Λαπούση.

Όλοι οι συντελεστές της συναυλίας, που αγαπούν ιδιαίτερα το Μάνο Χατζιδάκι και την υπέροχη μουσική του, υπόσχονται να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και να χαρίσουν στο κοινό της πόλης μια υπέροχη βραδιά πλημμυρισμένη απ’ τις μελωδίες του μεγάλου συνθέτη. 

Η άδεια εκτέλεσης των έργων του Μάνου Χατζιδάκι, παραχωρήθηκε από τον κ. Γιώργο Χατζηδάκι.

Τιμή εισιτηρίου 12 €, μειωμένο 8 € 

Προπώληση εισιτηρίων πραγματοποιείται στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας (2ος όροφος), Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 10.00πμ – 13.00 και το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου από 11.00πμ έως 14.00

13-09-2024
21ο Τουρνουά Ποδοσφαίρου «Δ. Κουκουλίτσιος-Δ. Μουσιάρης» - Προημιτελικοί

Έληξε η 1η Φάση του τουρνουά ποδοσφαίρου «Δ. Κουκουλίτσιος-Δ. Μουσιάρης» που διοργανώνει ο Δήμος Λαρισαίων για 21η φορά.

Οι έξι πρώτοι των ομίλων ήταν: ΠΕΛΑΣΓΙΩΤΙΔΑ-ΔΑΜΑΣΙΑΚΟΣ-ΠΑΟΛ ΑΒΕΡΩΦ-ΑΣΤΡΑΠΗ Ν.Π.-ΗΡΑΚΛΗΣ Λ. και ΣΜΟΛΙΚΑΣ.

Οι δύο δεύτερες ομάδες, που βγήκαν κατόπιν κλήρωσης, είναι:
ΜΑΧΗΤΗΣ ΤΕΡΨ. και ΑΕΛ.

Οι Προημιτελικοί θα γίνουν το Σάββατο 14 και οι δύο Ημιτελικοί την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου.

Πρόγραμμα
Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024
Ώρα 17.00
Γήπεδο Ν. Πολιτείας ΑΣΤΡΑΠΗ ΝΠ - ΔΑΜΑΣΙΑΚΟΣ
Γήπεδο Κοιλάδας ΗΡΑΚΛΗΣ Λ - ΠΕΛΑΣΓΙΩΤΙΔΑ
Γήπεδο Τερψιθέας ΜΑΧΗΤΗΣ ΤΕΡΨ - ΣΜΟΛΙΚΑΣ
Γήπεδο «Δ.Κουκουλίτσιου-Δ.Μουσιάρη» ΠΑΟΛ ΑΒΕΡΩΦ - ΑΕΛ

13-09-2024
“Η Ρίζα του κακού” έρχεται στον θερινό κινηματογράφο του Μύλου

Με το Γαλλοκαναδικό θρίλερ “Η ΡΙΖΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ”, ολοκληρώνονται την ερχόμενη εβδομάδα, οι προβολές στον θερινό Κινηματογράφο Σινέ Μύλος «Μπαρμπής Βοζαλής» που λειτουργεί στο Μύλο του Παππά. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στις 16, 19, 20 και 21 Σεπτεμβρίου 2024 , στις 21:30 από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας.

Σ΄ αυτή την ταινία, την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Σεμπαστιέν Μαρνιέ, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας 2022, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Μια εργάτρια, η οποία κρύβει το πραγματικό επάγγελμά της, επανασυνδέεται με τον πατέρα της μετά από πολλά χρόνια. Έναν πλούσιο επιχειρηματία ο οποίος την προσκαλεί στην πολυτελή παραθαλάσσια βίλα του, όπου θα γνωρίσει την καινούργια του, παράξενη οικογένεια: την ιδιόρρυθμη σύζυγό του, τη φιλόδοξη κόρη του –μια επαναστατημένη έφηβη– και μια απειλητική υπηρέτρια.

Σκηνοθεσία: Σεμπαστιέν Μαρνιέ
Πρωταγωνιστούν: Ντοριά Τιλιέ, Λορ Καλαμί, Ζακ Βεμπέρ, Ντομινίκ Μπλα.
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ

 

13-09-2024
Επίσκεψη Δημάρχου Λαρισαίων σε Πρότυπο Γυμνάσιο-Λύκειο και 2ο Γυμνάσιο-ΓΕΛ - Υπογραφή πρακτικού καταλληλότητας οικοπέδου

Θ.Μαμάκος: «Ενώνει δυνάμεις, ωθεί τη δημόσια εκπαίδευση το Πρότυπο Σχολείο» - Με μαθητές και καθηγητές στο Πρότυπο Γυμνάσιο-Λύκειο και στο 2ο Γυμνάσιο-ΓΕΛ ο Δήμαρχος Λαρισαίων

- Με γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες για το νέο σχολικό συγκρότημα του Προτύπου - Θα ανεγερθεί στη συνοικία της Νεράιδας, σε οικόπεδο επί των οδών Ιλ.Σαρίμβεη και Οιδίποδος

«Το Πρότυπο Γυμνάσιο και Λύκειο δεν έρχεται να ξεχωρίσει μαθητές, αλλά να ενώσει δυνάμεις, να δώσει ώθηση στις διαδικασίες του δημόσιου σχολείου, να κάνει προσιτό σε όλες και όλους, ένα καλύτερο πεδίο γνώσης και παιδείας. Εδώ, με πρωταγωνιστές όλους σας, η δημόσια εκπαίδευση δοκιμάζει τις δυνατότητές της με έναν διαφορετικό τρόπο, σε μια προσπάθεια που στοχεύει στο καλύτερο, στο δημιουργικότερο, στο καινοτόμο», σημείωσε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, με αφορμή τη λειτουργία -για πρώτη χρονιά στη Λάρισα- του Προτύπου Γυμνασίου-Λυκείου.

Νωρίς σήμερα το πρωί, ο Δήμαρχος Λαρισαίων μετέβη στο συγκρότημα που στεγάζει το 2ο Γυμνάσιο και 2ο ΓΕΛ, καθώς και τις πρώτες τάξεις του Προτύπου Γυμνασίου (Α’ και Β’) και του Προτύπου Λυκείου (Α’ και Β’) και μίλησε με τις μαθήτριες και τους μαθητές, όπως και τους εκπαιδευτικούς των μονάδων, στους οποίους και ευχήθηκε καλή και δημιουργική χρονιά, ενώ παράλληλα τους ενημέρωσε για την πορεία των διαδικασιών, αναφορικά με το νέο κτιριακό συγκρότημα, που θα στεγάσει το Πρότυπο Γυμνάσιο-Λύκειο. 

«Ήθελα ειλικρινά να βρεθώ κοντά σας γιατί εδώ, με πρωταγωνιστές όλους σας η δημόσια εκπαίδευση δοκιμάζει τις δυνατότητές της με έναν διαφορετικό τρόπο, σε μια προσπάθεια που στοχεύει στο καλύτερο, στο δημιουργικότερο, στο καινοτόμο. Και είναι σημαντικό εσείς να είστε οι πρώτοι που δοκιμάζεστε, καθηγητές και μαθητές και είναι σημαντικό να είστε εσείς το “όχημα” για μια καλύτερη δημόσια παιδεία. Είναι επίσης μια σημαντική στιγμή και για εμάς, για όσους πίστεψαν στο πείραμα αυτό και που παρά τις αντιξοότητες, παρά τις φοβίες, παρά τα πισωγυρίσματα, βάλαμε πλάτη, όχι με λόγια αλλά με αποφάσεις για αυτό που ξεκινά εδώ.

Το πρότυπο Γυμνάσιο και Λύκειο δεν έρχεται να ξεχωρίσει μαθητές αλλά να ενώσει δυνάμεις, να δώσει ώθηση στις διαδικασίες του δημόσιου σχολείου, να κάνει προσιτό σε όλες και όλους, ανεξάρτητα από τις οικονομικές δυνατότητες των οικογενειών σας, ένα καλύτερο πεδίο γνώσης και παιδείας.

Δίπλα και μαζί σας είναι οι μαθήτριες οι μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό του 2ου Γυμνασίου και Λυκείου. Μαζί είστε, στο δημόσιο σχολείο ανήκετε όλοι, για τη δημόσια εκπαίδευση μιλάμε. Δεν υπάρχουν ούτε διαχωρισμοί, ούτε κατηγοριοποιήσεις, ούτε ευνοούμενοι. Το ίδιο περιεχόμενο της παρεχόμενης γνώσης, με μια ίσως διαφορετική ματιά της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Θέλω να το τονίσω και να πω ότι στεκόμαστε δίπλα σας με την ίδια αγάπη, το ίδιο ενδιαφέρον και την ελπίδα ότι όλες και όλοι σας θα κατακτήσετε αυτό που ονειρεύεστε», τόνισε προς μαθητές και εκπαιδευτικούς, και των δύο σχολείων ο κ.Μαμάκος.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Λαρισαίων συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τη Διευθύντρια του Προτύπου Γυμνασίου, κ.Στέλλα Λιάπη, τον Διευθυντή του Προτύπου Λυκείου, κ.Χαράλαμπο Ανδρεόπουλο, με τον Διευθυντή του 2ου Γυμνασίου, κ.Γιώργο Δοξαριώτη και τη Διευθύντρια του 2ου Λυκείου, κ.Μίνα Λίταινα, όπως και μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού.

«Πράσινο φως» για το οικόπεδο

Στο μεταξύ, με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για την ανέγερση νέου σχολικού συγκροτήματος που θα στεγάσει το Πρότυπο Γυμνάσιο και το Πρότυπο Λύκειο Λάρισας, καθώς τα μέλη της Επιτροπής Καταλληλότητας αποφάσισαν ομόφωνα για την καταλληλότητα οικοπέδου (στο Ο.Τ. Γ1727), ιδιοκτησίας του Δήμου Λαρισαίων, επί των οδών Ιλάρχου Σαρίμβεη και Οιδίποδος, στη συνοικία Νεράιδα του Δήμου Λάρισας.

Το σχετικό πρακτικό υπεγράφη σήμερα το πρωί, στο Δημαρχείο Λάρισας, από τα μέλη της Επιτροπής Καταλληλότητας, κ.Νικόλαο Ζέρβα (αν.Διευθυντή Β’θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας), κ.Ελένη Βλαχοστέργιου (εκπρόσωπο της ΔΟΥ Λάρισας) και κ.Σταυρούλα Μπαξεβάνου (Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παιδείας του Δήμου Λαρισαίων), παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών και Πρασίνου, κ.Χρήστου Τερζούδη.

«Προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς τις διαδικασίες για την ανέγερση του νέου κτιρίου που θα στεγάσει το Πρότυπο Γυμνάσιο-Λύκειο της Λάρισας. Τα επόμενα βήματα, από την πλευρά του Δήμου Λαρισαίων, είναι να κατατεθούν στο Υπουργείο, το Πρακτικό Καταλληλότητας και Επιλογής Χώρου, καθώς και το σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα. Θα ακολουθήσει η εκπόνηση της σχετικής μελέτης», ανέφερε ο κ.Τερζούδης.

«Η σημερινή πράξη (σ.σ. της υπογραφής) έρχεται σε απόλυτη συνέπεια με τις εξαρχής εξαγγελίες μας ότι η συστέγαση των Προτύπων αποτελεί προσωρινή αναγκαία λύση και τις δεσμεύσεις μας ότι σύντομα θα δοθεί μόνιμη λύση στην στέγαση του σχολείου. Το νέο, δε, σχολικό συγκρότημα θα πληροί τις προδιαγραφές ενός πλήρως εξοπλισμένου σχολείου και εναρμονισμένου με τις απαιτήσεις και το καινοτόμο έργο των Πρότυπων Σχολείων», δήλωσε από την πλευρά του ο κ.Ζέρβας.

12-09-2024
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 44555/26-08-2024 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ ΔΥΟ (2) ΑΤΟΜΩΝ ΚΛΑΔΟΥ ΠΕ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΕ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΩΝ


Υποβολή ενστάσεων

Η ηλεκτρονική υποβολή ενστάσεων πραγματοποιείται από την Παρασκευή 13/09/2024 έως και τη Δευτέρα 16/09/2024 μέσω της Ψηφιακής Πλατφόρμας του Δήμου Λαρισαίων (ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ - Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες). Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ

Επιλέγοντας τον παραπάνω σύνδεσμο (link), ο ενδιαφερόμενος:

  • εισέρχεται στο περιβάλλον της Ψηφιακής Πλατφόρμας
  • ακολουθεί η αυθεντικοποίηση του χρήστη με τους κωδικούς TAXISNET
  • επιλέγει από το αριστερό μενού: "Αιτήσεις" - "Οι Αιτήσεις μου"
  • επιλέγει: «+Νέο» για την καταχώρηση Νέας Αίτησης

Στο πεδίο Κατηγορία Υπηρεσιών επιλέγει: Τμήμα Διαδικασιών Ανθρώπινου Δυναμικού και στο πεδίο Υποκατηγορία Υπηρεσιών επιλέγει: Υποβολή ένστασης.

Συμπληρώνει όλα τα πεδία (τα υποχρεωτικά έχουν την ένδειξη *).

Στην ενότητα Συνοδευτικά Δικαιολογητικά πατώντας το σύμβολο + στη στήλη Επισύναψη, επισυνάπτει το έντυπο της ένστασης σε μορφή pdf.

Ο ενδιαφερόμενος αποθηκεύει προσωρινά τις αλλαγές πατώντας το κουμπί «Αποθήκευση».

Η ένσταση θα πρωτοκολληθεί μετά την Οριστική Υποβολή (στο πεδίο: «Οριστική Υποβολή» ο ενδιαφερόμενος επιλέγει: Ναι).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο Τμήμα Διαδικασιών Ανθρώπινου Δυναμικού στα τηλέφωνα: 2413 500318, 2413 500341 - υπεύθυνοι: Ε. Ανδρέου, Ζ. Βαρβαρέσος.

12-09-2024
Θεσσαλικό Θέατρο - Ακρόαση Κεντρικής Σκηνής 2024-2025

Το Θεσσαλικό Θέατρο αναζητά για τις ανάγκες της παραγωγής της Κεντρικής Σκηνής για την θεατρική περίοδο 2024-2025 γυναίκες επαγγελματίες ηθοποιούς, με ερμηνευτική ηλικία από 18 έως 40 ετών.

Οι ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν από την σκηνοθέτρια Γεωργία Μαυραγάνη και τους συνεργάτες της στην Αθήνα και στην Λάρισα.

Ζητούμενα ακρόασης:

Οι ενδιαφερόμενες που θα επιλεγούν να συμμετέχουν θα πρέπει να έχουν προετοιμάσει έναν κωμικό μονόλογο από κείμενα της ελληνικής και διεθνούς δραματουργίας. Θα ζητηθεί αυτοσχεδιασμός.

Θα πρέπει να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια και να έχουν μαζί τους τυπωμένο το βιογραφικό τους σημείωμα και δύο πρόσφατες φωτογραφίες (μία ολόσωμη και μία κοντινή).

Σημειώσεις:

Αθήνα:

Οι ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα 24 με 26 Σεπτεμβρίου 2024, στο Θέατρο Βέμπο. Οι ακριβείς ημερομηνίες και ώρες θα σταλούν σε όσες επιλεγούν.

Λάρισα:

Οι ακροάσεις θα πραγματοποιηθουν στο διάστημα 28 με 30 Σεπτεμβρίου 2024, στο Θέατρο «Κώστας Τσιάνος». Οι ακριβείς ημερομηνίες και ώρες θα σταλούν σε όσες επιλεγούν.

Κατάθεση βιογραφικών:

Οι ενδιαφερόμενες παρακαλούνται να στείλουν το βιογραφικό τους σημείωμα και δύο πρόσφατες φωτογραφίες (μία ολόσωμη και μία κοντινή), σε ένα κοινό αρχείο μορφής Pdf, από 14 Σεπτεμβρίου μέχρι 21 Σεπτεμβρίου 2024, ηλεκτρονικά, στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. σημειώνοντας απαραιτήτως στο θέμα του email: «ΑΚΡΟΑΣΗ-ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 2024-2025», καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας.

Βιογραφικά που θα σταλούν εκπρόθεσμα δεν θα γίνουν δεκτά.

Στις ακροάσεις θα κληθούν όσες, επιλεγούν μετά από αξιολόγηση του βιογραφικού τους. Η αξιολόγηση θα γίνει από την σκηνοθέτρια Γεωργία Μαυραγάνη.

Η ειδοποίηση θα γίνει ηλεκτρονικά με email έως 23 Σεπτεμβρίου.

Η συλλογή και η επεξεργασία των στοιχείων προσωπικών δεδομένων (στοιχεία επικοινωνίας, φωτογραφίες) θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνον για τη συγκεκριμένη διαδικασία της ακρόασης και δεν θα πραγματοποιηθεί καμία άλλη επεξεργασία τους μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των υποψηφίων.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής

Τάτσης Ορέστης

12-09-2024
Σεμινάριο κλασικού χορού και ρεπερτορίου στην Ανώτερη Σχολή χορού και στη Δημοτική Σχολή μπαλέτου με τον Γκες Μίχωφ

Σεμινάριο κλασικού χορού και ρεπερτορίου με διδάσκοντα τον διακεκριμένο καθηγητή χορού και χορογράφο Γκες Μίχωφ, θα πραγματοποιηθεί από τις 18 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου, στην Ανώτερη σχολή χορού και στη Δημοτική Σχολή μπαλέτου.

Το σεμινάριο απευθύνεται τόσο στους υποψηφίους για τις Ανώτερες επαγγελματικές σχολές χορού, όσο και στους σπουδαστές της Ανώτερης Σχολής Χορού Δήμου Λαρισαίων, σε μαθητές της Δημοτικής Σχολής Μπαλέτου Λάρισας, αλλά και σε άλλους ασχολούμενους με την τέχνη του χορού.

Στόχος του σεμιναρίου είναι η μετάδοση στους νεότερους της βαθιάς γνώσης και της πολύτιμης εμπειρίας του διδάσκοντος, η ανάδειξη και ανακάλυψη της διαχρονικής ομορφιάς του κλασικού μπαλέτου και ρεπερτορίου.

Ο ΔΙΔΑΣΚΩΝ

Ο Γκες Μίχωφ γεννήθηκε στη Βουλγαρία. Σπούδασε κλασικό χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης της Σόφιας με τις σπουδαίες δασκάλες Βαλτατσέεβα, Μπαλάμπινα, Κομίσνικωφ. Στη συνέχεια αποφοίτησε από την Ανώτατη Μουσική Ακαδημία της Σόφιας. Μετεκπαιδεύτηκε στη Βέρνη στο σύγχρονο χορό και στη τζαζ με δασκάλους τους Aλέν Μπερνάρ και Μίσα Μπεργκέζε. Στο Μπαλέτο Arabesque της Σόφιας υπήρξε πρώτος σολίστ. 

Το 1983 ξεκίνησε την εκπαιδευτική του καριέρα στην Ελλάδα. Έως και το 2017 διετέλεσε Διευθυντής της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Δήμου Λαρισαίων και της Δημοτικής Σχολής Μπαλέτου Λάρισας. Ήταν επικεφαλής του Θεσσαλικού Μπαλέτου με στόχο την αναβίωση του κλασικού ρεπερτορίου καθώς και τη δημιουργία πρωτότυπων καλλιτεχνικών παραγωγών.

 Ήταν ο δάσκαλος των χορευτριών που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο 8ο GRAND PRIX EUROVISION 1999, Λυών (Μαρία Μπούμπουλη), στο 9ο GRAND PRIX EUROVISION 2001, Λονδίνο (Όλγα Τσιμούρτα, Τίνα Νασίκα), στο 10ο GRAND PRIX EUROVISION 2003, Άμστερνταμ (Ελενίνα Νικολάου) και στο 11ο GRAND PRIX EUROVISION 2005, (Ελεάνα Ανδρεούδη).

Μαθητές του έλαβαν υψηλές διακρίσεις σε Πανελλήνιους και Διεθνείς Διαγωνισμούς Χορού. Ενδεικτικά: Chausson d’ Or ( Παρίσι, 2011), Sicilia Barocca (2006), Διεθνής Διαγωνισμό Χορού της Ριέτης (2004), Διεθνής Διαγωνισμό Χορού του Brno (2003), Μεσογειακό Διαγωνισμός Χορού «Μία Αρμπάτοβα» (2000), Διεθνής Διαγωνισμός Χορού της Βάρνας και άλλοι πολλοί.

Δημιούργησε πολλές σημαντικές παραστάσεις κλασικού ρεπερτορίου και πρωτότυπες νεοκλασσικές χορογραφίες. Ενδεικτικά : Ζιζέλ -Α’ και Β’ Πράξη-, Μπολερό, FORTUNA, Pas de Quatre, La Vivandiere , αποσπάσματα από τα μπαλέτα Suite en Blanc, Mπαγιαντέρα, Δον Κιχώτης, Κουρσάρος, variations και pas de deux από εμβληματικά και ιστορικά έργα κλασικού ρεπερτορίου. Συνεργάστηκε καλλιτεχνικά με την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης της Σόφιας. Επίσης το 2019 ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής της παράστασης νεοκλασικού μπαλέτου «…και η ψυχή κινείται» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών «Ο Ιπποκράτης- Η αέναη επιστροφή».

Πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία περιοδείες ανά το πανελλήνιο και το εξωτερικό. Το 2014 τού απονεμήθηκε το Βραβείο «Τερψιχόρη» για τη μεγάλη του προσφορά στην τέχνη του χορού.

Η ΑΝΩΤΕΡΗ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Η Ανώτερη Σχολή Χορού Δήμου Λαρισαίων, η οποία τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού, ιδρύθηκε το 1997 συμβάλλοντας στην αποκέντρωση της ανώτερης επαγγελματικής χορευτικής εκπαίδευσης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Στην πορεία της λειτουργίας της έχει καταφέρει να γίνει πόλος έλξης για σπουδαστές και σπουδάστριες χορού από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η φοίτηση είναι τριετής και υποχρεωτική και οι απόφοιτοι λαμβάνουν Δίπλωμα Καθηγητή/Καθηγήτριας Χορού ή Πτυχίο Χορευτή/Χορεύτριας

Οι απόφοιτες και οι απόφοιτοί της αποκομίζουν όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε να έχουν μια πετυχημένη σταδιοδρομία, φορείς γνώσης και έμπνευσης, είτε ως Καθηγητές Χορού, είτε ως χορευτές και δημιουργοί σε σχήματα και σκηνές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το πρόγραμμα σπουδών –π.δ.372/83- περιλαμβάνει:

  • ΚΥΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Κλασικός Χορός, Σύγχρονος Χορός, Ρυθμική, Θεωρία και ανάλυση τεχνικής Κλασικού και Σύγχρονου Χορού, Διδασκαλία.

  • ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Μουσική, Εφαρμοσμένη Ανατομία και Μυολογία, Ιστορικοί και Θεατρικοί Χοροί, Ρεπερτόριο, Ελληνικοί Χοροί, Ιστορία Χορού, Αυτοσχεδιασμός και Στοιχεία Χορογραφίας, Παιδαγωγική Ψυχολογία.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο σεμινάριο κλασικού χορού και ρεπερτορίου καθημερινά στη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου –διεύθυνση: Γεωργιάδου 53, Μύλος του Παππά-, τηλέφωνο 2410256464, ώρες 16.00-20.00. Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

12-09-2024
Ανακοίνωση μετάθεσης ημερομηνίας υποβολής προσφορών και διενέργειας διαγωνισμού - "Παραχώρηση της Ανάπτυξης, Διαχείρισης και Λειτουργίας δημοσίως Προσβάσιμων Υποδομών Επαναφόρτισης που περιλαμβάνονται σε σχέδια φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων»
12-09-2024
Παρουσία Δημάρχου Λαρισαίων, κ.Θανάση Μαμάκου σε αγιασμούς σχολείων

Θ.Μαμάκος: «Προτεραιότητα η συντήρηση και σωστή λειτουργία των σχολείων μας» - Νέα σελίδα στο πολύπαθο Γυμνάσιο-Λύκειο Φαλάνης

«Είμαστε δίπλα στις μαθήτριες και τους μαθητές μας, τους γονείς και την εκπαιδευτική κοινότητα, έχοντας ως προτεραιότητα τη διασφάλιση της σωστής συντήρησης και λειτουργίας των σχολείων μας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος από το Γυμνάσιο-Λύκειο Φαλάνης, όπου και παρέστη για την τέλεση του αγιασμού.

Υπενθυμίζεται ότι το σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου-Λυκείου Φαλάνης είχε υποστεί εκτεταμένες ζημιές από τη θεομηνία Daniel, τον περσινό Σεπτέμβριο, καθώς είχε πλημμυρίσει, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει να λειτουργεί στα μέσα Ιανουαρίου 2024.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός, στο πλαίσιο της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, με τις μαθήτριες και τους μαθητές να προσέρχονται στις αίθουσες, μετά από τις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης που έχουν ολοκληρωθεί.

Μετά από αίτημα της σχολικής κοινότητας της περιοχής, πραγματοποιήθηκαν οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ενώ ο Δήμαρχος Λαρισαίων δεσμεύτηκε και για τις εργασίες αποκατάστασης που μένει να γίνουν στο χώρο του Γυμναστηρίου της μονάδας.

Να σημειωθεί ότι τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, κ.κ. Ιερώνυμος, ενώ το «παρών» έδωσαν ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής & Περιαστικής Ανάπτυξης, κ.Κωνσταντίνος Βλαχούλης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Φαλάνης, κ.Κώστας Λυγούρας, η Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, κ.Βασιλική Ζιάκα, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, κ.Νίκος Ζέρβας, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές.

Νέα χρονιά, νέα γνώση, νέες ελπίδες

Νωρίτερα, ο κ.Μαμάκος παραβρέθηκε στους αγιασμούς του 4ου Δημοτικού Σχολείου και του 12ου Λυκείου Λάρισας, όπου είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει με τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ευχές για καλή και δημιουργική σχολική χρονιά.

«Το σχολείο θα είναι πάντοτε πολύτιμος αρωγός στην ανάπτυξη της ελεύθερης σκέψης και της δημοκρατικής συνείδησης. Η προσφερόμενη γνώση, η συνεργατικότητα, ο διάλογος, η κριτική, η ομαδικότητα, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, αλλά και στις κοινωνικές διεργασίες, όπως και η δοκιμασία, είναι κύρια συστατικά για τη διαμόρφωση των ανθρώπων που θα πρωταγωνιστήσουν στις κοινωνίες του αύριο. Εύχομαι καλή και δημιουργική σχολική χρονιά σε όλες και όλους», σημειώνει στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Λαρισαίων.

11-09-2024
Θεσσαλικό Θέατρο - "Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα" για πέντε παραστάσεις στο Β’ Αρχαίο Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

μυστικές ιστορίες των γυναικών της Θεσσαλίας

Για 5 παραστάσεις στο Β’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Μετά από μια σειρά παραστάσεων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και την ενθουσιώδη υποδοχή από κοινό και κριτικούς, "Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», η παραγωγή της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία, έρευνα και δραματουργική επεξεργασία του Κωνσταντίνου Ντέλλα, επιστρέφουν στη Λάρισα και στο Β’ Αρχαίο Θέατρο για 5 παραστάσεις.

Η παράσταση αποτελεί μια σκηνική προσέγγιση του γυναικείου σώματος της τρίτης ηλικίας και της σύνδεσης του με τη λαϊκή μαγεία, τη μαγειρική και τις τελετουργικές πρακτικές. Αφετηρία, η περιοχή της Θεσσαλίας και η παράδοσή της στις μαγικές πρακτικές που θέλει τις μάγισσες της περιοχής να έχουν παραλάβει τις μυστικές δεξιότητές τους από τη Μήδεια και να ειδικεύονται στο κατέβασμα του φεγγαριού, γνωστό και ως  «το άρμεγμα του φεγγαριού». Οδηγήτριες σε αυτό το μυστικό ταξίδι, τρεις θηλυκές μορφές που συναδιαλέγονται μεταξύ του οικείου και του αρχετυπικού, της ακίνδυνης «γιαγιάς» και της επικίνδυνης  θεραπεύτριας και μιλάνε για τις ζωές τους, γι’ αυτά που έμαθαν από τις παλιές. αυτά που έπαθαν ως γυναίκες και αυτά που παραδίδουν στις επόμενες.

Περνώντας τη ζωή τους στη σκιά της κυρίαρχης ανδροκρατικής εξουσίας, οι γυναίκες της περιφέρειας του 19ου και 20ου αιώνα παρέμεναν σε μεγάλο ποσοστό στο περιθώριο χωρίς να μπορούν να έχουν λόγο στις αποφάσεις που ήταν αποκλειστικά δικαίωμα των ανδρών.

Στον Θεσσαλικό χώρο, πέρα από τις υπόλοιπες εργασίες, με τις οποίες συνέβαλαν στην οικονομική παραγωγή της οικογένειας και της κοινότητας ως εργάτριες στα χωράφια, είχαν και την ευθύνη της τροφοδότησης των μελών της οικογένειάς τους, πάντα όμως εντός του οίκου. Έτσι, ανέπτυξαν ένα μυστικό κώδικα, μια λανθάνουσα εξουσία, που στηριζόταν στη χρήση της μαγείας και της τεχνογνωσίας των βοτάνων, τα λεγόμενα «πρακτικά», στην ικανότητα του «ξεματιάσματος» και άλλων δεξιοτήτων, μέσα από τη χρήση των υλικών που χρησιμοποιούσαν και στη μαγειρική, τα βότανα και τα χόρτα της περιοχής, το λάδι, το νερό και το αλεύρι.

Αυτές οι «Γυναίκες της Γης»  που έμεναν αόρατες χρόνια ακόμα και για τους ερευνητές - αφού δεν θεωρούσαν άξιο καταγραφής τον λόγο μιας γυναίκας για την ιστορία ενός τόπου- προσεγγίζονται σκηνικά από τρία αρσενικά νεαρά σώματα, επιχειρώντας να φέρουν στη σκηνή το προσωπικό και συλλογικό αφήγημα του οικείου γηρασμένου θηλυκού σώματος. Με εκφραστικά εργαλεία τις πρώτες ύλες της τελετουργικής διαδικασίας, τη μεταμφίεση, τη μάσκα και τον συντονισμό του λόγου και του σώματος, οι τρεις ηθοποιοί επιδίδονται σε ένα καταιγιστικό storytelling που ταξιδεύει από τις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου και τα Φαρσάλια του Λουκανού μέχρι τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία του Θωμά Ψύρρα, από  παλιότερες αφηγήσεις, συνταγές και  ιατροσοφικούς κώδικες του 19ου αιώνα, μέχρι σύγχρονες συνεντεύξεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των παραστάσεων στη Θεσσαλία.

Η παράσταση Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα, αποτελεί ένα work in progress πάνω στο διάλογο της παραστασιακής τέχνης με την κοινωνική ανθρωπολογία με βασικούς άξονες τους κοινωνικούς ρόλους και τις έμφυλες διαστάσεις της τροφής και των λαϊκών μαγικοθρησκευτικών πρακτικών. Το θεατρικό κείμενο μεταλλάσσεται και επαναπροσδιορίζεται διαρκώς, καθώς τροφοδοτείται από τον όγκο των συνεντεύξεων που υλοποιούνται παράλληλα με τις παραστάσεις. Το κοινό καλείται να συμμετάσχει στην έρευνα και, εφόσον το επιθυμεί, να συμβάλλει στη συνέχιση της καταγραφής της προφορικής ιστορίας που έχει ήδη ξεκινήσει από την αρχή των παραστάσεων.

TAYTOTHTA ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Έρευνα, δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ντέλλας

Ερμηνεύουν: Μιχάλης  Αναγνώστου, Μανούσος Γεωργόπουλος, Πλάτωνας Γιώργος Περλέρος

Ηχητικό περιβάλλον, πρωτότυπη μουσικη: Αλέξανδρος Κτιστάκης

Επιμέλεια κίνησης: Μαρίζα Τσίγκα

Κατασκευή μάσκας: Μάρθα Φωκά

Κοστούμια: Κωνσταντίνα Μαρδίκη

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαντώ Κατσούγκρη

Φωτογραφίες και βίντεο προώθησης: Χαράλαμπος Βλαχοδήμος, Ηλίας Λαχανάς

Μοντάζ:  Στυλιανός Βλαχοδήμος

Παραγωγή: Θεσσαλικό Θέατρο

Διάρκεια: 70’

Παραστάσεις:

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου ώρα 9μ.μ.

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου ώρα 9μ.μ.

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου ώρα 9μ.μ.

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου ώρα 9μ.μ.

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου ώρα 9μ.μ.

Ηλεκτρονική προπώληση: more.com

Προπώληση εισιτηρίων στα γραφεία του Θεσσαλικού Θεάτρου, Γεωργιάδου 53, 2ος όροφος,

ώρες προπώλησης: Δευτέρα με  Παρασκευή 10.00πμ-14.00μμ ( Έναρξη από Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου έως  Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου.)

Τηλέφωνα ταμείου: 2410-533417 & 6980493082 από Δευτέρα έως Παρασκευή (10:00π.μ.-14:00μμ.)

Tιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ γενική είσοδος, 13 ευρώ προπώληση, 10 ευρώ (Άνω των  65, φοιτητικό, μαθητικό, ομαδικό, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ), 8 ευρώ (Άνεργοι, ΑΜΕΑ)

Δεκτά εισιτήρια του ΟΓΑ

Χορηγοί επικοινωνίας:

ΕΡΤ, ΕΡΤ3, ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, FormediaTV, TRT, radioTRT ,Εφημερίδα Ελευθερία,

Θεσσαλικές επιλογές, larissanet εφημερίδα, Larissanet.gr, Larissapress.gr, Formediaradio99,8,

 OnLarisa,.gr, Paidis.com, kosmoslarissa.gr, λαρισινά, larissorama.gr, TheNewspaper.gr,

Ραδιοφωνική λεσχή(Τρικάλων)97,6, Thelarissapaper.gr, radioΤύρναβοςfm103,8,  Ραδιόφωνο 99,4 Πόλις, elassona884.gr, iLarissa.gr,  τι Νέα Λάρισα;  Larissa DeeJay95,7, Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας 93,6, Musica Radio, Tirnavos Press, CAMPOS 97,8

 

11-09-2024
Μήνυμα Δημάρχου Λαρισαίων, κ.Θανάση Μαμάκου για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Νέα σχολική χρονιά, νέα όνειρα, νέα γνώση, νέες ελπίδες.

Ένα νέο «ταξίδι» στη γνώση ξεκινά, ένα νέο «σκαλί» για την απόκτηση των πολύτιμων εφοδίων που προσφέρει το σχολείο, ένα ακόμη βήμα για την επίτευξη των στόχων των μαθητριών και μαθητών μας.

Το σχολείο θα είναι πάντοτε πολύτιμος αρωγός στην ανάπτυξη της ελεύθερης σκέψης και της δημοκρατικής συνείδησης.

Η προσφερόμενη γνώση, η συνεργατικότητα, ο διάλογος, η κριτική, η ομαδικότητα, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, αλλά και στις κοινωνικές διεργασίες, όπως και η δοκιμασία, είναι κύρια συστατικά για τη διαμόρφωση των ανθρώπων που θα πρωταγωνιστήσουν στις κοινωνίες του αύριο.

Ως Δημοτική Αρχή, είμαστε δίπλα στις μαθήτριες και τους μαθητές μας, τους γονείς και την εκπαιδευτική κοινότητα, έχοντας ως προτεραιότητα τη διασφάλιση της σωστής συντήρησης και λειτουργίας των σχολείων μας, αλλά και της προαγωγής δράσεων για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία.

Εύχομαι καλή και δημιουργική σχολική χρονιά σε όλες και όλους.

Πολιτική Προστασία

Job Center

Δημοτικό Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων

Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας
Πανεπιστήμιο των Πολιτών

Κατασκήνωση στην Πόλη

Κέντρο Κοινότητας Δήμου Λαρισαίων

Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας

Εβδομάδα Ευρωπαϊκής Κινητικότητας

Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για τον Περιβάλλοντα Χώρο του Αρχαίου Θεάτρου

Επανασύνδεση ρεύματος για ευπαθείς ομάδες

Οικογιορτή Λάρισας

Λάρισα Ιστορία Πολιτισμού Παρελθόν και Μέλλον

Βόλτες στην πόλη του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης

Εκδρομές στη Λάρισα PDF

Larissa Tours and Excursions

Food Corridors European Program

Εμβολιάζομαι Νοιάζομαι

  ΕΟΔΥ Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας

Λάρισα Είμαστε Μαζί απέναντι στον covid-19

ΚΔΑΠ - ΚΔΑΠ μεα

Βρείτε σε ποια Κοινότητα του Δήμου Λαρισαίων ανήκετε

Υδάτινοι Πόροι και Περιβάλλον Θεσσαλίας

Πολυοδηγός για Μετανάστες - Multiguide for Immigrants

Λάρισα Πόλη που Μαθαίνει 

Stop TTIP/CETA

Η Ευρώπη σου

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις

Εγγραφή στο 112

Μέτρα Προστασίας από τα Κουνούπια

Δήμος Λαρισαίων

Σχεδιάζουμε

μία σύγχρονη πόλη, που κάθε πολίτης θα χαίρεται να ζει σε αυτή

Αναπτύσσουμε

κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες για τους πολίτες και τους επισκέπτες

Δίνουμε έμφαση

στην παιδεία, τον πολιτισμό και στην ενίσχυση των θεσμών

Υλοποιούμε

έργα υποδομών που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της πόλης

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1