sandal logo

poli 12
  • Home
  • Νέα
  • Όλες οι Πρόσφατες Ανακοινώσεις

Όλες οι Πρόσφατες Ανακοινώσεις

Εκτύπωση E-mail
Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Όλες οι Πρόσφατες Ανακοινώσεις

13-05-2025
Ανταποκριτές ΕΛΓΑ Δήμου Λαρισαίων: Προθεσμία ως τις 3 Ιουνίου για υπεύθυνες δηλώσεις παραγωγών και εξόφληση ασφαλιστικής εισφοράς

Οι ανταποκριτές ΕΛΓΑ Δήμου Λαρισαίων ενημερώνουν τους παραγωγούς που υπέβαλαν δήλωση Φυτικού Κεφαλαίου από πλημμύρες Daniel και ELIAS (5-9-2023) έως και (30-9-2023) να προσέλθουν μέχρι την Τρίτη 3/6/2025 στους κατά τόπους ανταποκριτές για να υπογράψουν προ-εκτυπωμένη Υ.Δ., ώστε να ολοκληρωθεί ο διοικητικός έλεγχος και να οριστικοποιηθούν οι δικαιούχοι για πληρωμή. Όποιος δεν υπογράψει τη συγκεκριμένη Υ.Δ. χάνει το δικαίωμα να κριθεί δικαιούχος αποζημίωσης. Επίσης τονίζεται η υποχρέωση εξόφλησης της ασφαλιστικής εισφοράς Ε.Λ.Γ.Α. για το έτος 2023 έως την Τρίτη 3/6/2025.

Γραφεία ανταποκριτών

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ

Ανταποκριτής : Παναγιώτης Γκόλτσιος τηλ. 2410941151

Κοινοτικό κατάστημα Φαλάνης

Ωράριο εξυπηρέτησης: 10:00 π.μ. - 15:00 μ.μ.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΙΛΑΔΑΣ

Ανταποκρίτρια: Ελένη Χαλκιά τηλ. 2413 505900

ΚΕΠ Κοιλάδας

Ωράριο εξυπηρέτησης: 8:30 π.μ. - 15:30 μ.μ.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ανταποκρίτρια: Αθανασία Οικονόμου τηλ. 2410 618410

Δ/νση Πρασίνου, Γιάγκου 1 Νεάπολη

Ωράριο εξυπηρέτησης: 7:30 π.μ. - 15:30 μ.μ.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΕΡΨΙΘΕΑΣ

Ανταποκριτής: Βαγγέλης Σιμόπουλος τηλ. 2410 851288

Κοινοτικό κατάστημα Τερψιθέας

Ωράριο εξυπηρέτησης: 8:00 π.μ. - 13:00 μ.μ.

12-05-2025
Ξεκίνησε η ανάρτηση του προγράμματος αποκομιδής απορριμμάτων στο κέντρο και τις συνοικίες της Λάρισας

Από τη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Λαρισαίων ανακοινώνεται πως έχει ξεκινήσει η ανάρτηση του προγράμματος αποκομιδής απορριμμάτων, ανά συνοικία, από τα συνεργεία των υπηρεσιών του Δήμου. Η αρχή έχει γίνει από τις περιοχές του Κέντρου, ενώ το επόμενο διάστημα, το πρόγραμμα θα αναρτηθεί σε όλες τις συνοικίες και τους οικισμούς. Υπενθυμίζεται ότι η ενέργεια αυτή περιλαμβάνεται στις δράσεις ενημέρωσης των κατοίκων, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, αναφορικά με την αποκομιδή των απορριμμάτων, στην περιοχή ευθύνης του Δήμου Λαρισαίων.

Για περισσότερες πληροφορίες, αναφορικά με το πρόγραμμα αποκομιδής των απορριμμάτων και τον κανονισμό καθαριότητας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπονται την ιστοσελίδα του Δήμου Λαρισαίων, στον ακόλουθο σύνδεσμο: 

Κανονισμός Καθαριότητας - Πρόγραμμα αποκομιδής απορριμάτων

12-05-2025
Παρουσιάζεται ο «Εύφλεκτος χρόνος», η ποιητική συλλογή του Θάνου Γκαμπούρα

Την παρουσίαση του πρώτου βιβλίου του Θάνου Γκαμπούρα με τίτλο «Εύφλεκτος χρόνος» διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων και οι εκδόσεις «Ιωλκός», την Παρασκευή 23 Μαΐου 2025 και ώρα 19:00 στη «Λογοτεχνική Γωνία» (Γαληνού και Φαρμακίδου) στη Λάρισα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η  Δέσποινα Θεοδώρου, δημοσιογράφος και η Χριστίνα Καρατζαφέρη, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ο Θάνος Γκαμπούρας γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 2003 στη Λάρισα. Σπουδάζει στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων. Ασχολείται με τον αθλητισμό σε πρακτικό και ερευνητικό επίπεδο. Αγαπά τη λογοτεχνία, τη μουσική, τις ξένες γλώσσες.

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Πόσο πλατύ είναι το παρόν, όταν αναπολείς το παρελθόν, αλλά αναζητάς το μέλλον;

Πώς αγαπάς σαν ξένος;

Πόσο εύκολα περνάς μέσ’ από τις φλεγόμενες ημέρες;

Πόσο δύνασαι να καείς;

Είκοσι τρεις προσπάθειες για τη σκιαγράφηση του έρωτα, της απομόνωσης και της απόδρασης.

Υποσυνείδητη σύνδεση κάθε πτυχής του σύμπαντος με τον φτερωτό θεό. Ερωτεύεσαι από επιλογή, μα αγαπάς και αναπόφευκτα τη χάνεις. Εύφλεκτος χρόνος…

12-05-2025
Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες παρακολούθησης και καταπολέμησης κουνουπιών - Πού θα γίνουν έλεγχοι και ψεκασμοί

Από την Αντιδημαρχία Αγροτικής και Περιαστικής Ανάπτυξης ανακοινώνεται ότι στο πλαίσιο του προγράμματος για την καταπολέμηση κουνουπιών, το διάστημα 12.05-14.05 θα πραγματοποιηθούν οι εξής εργασίες:

  • Έλεγχος στις περιοχές Λειβαδάκι, Άγιος Θωμάς και Φιλιπούπολη
  • Έλεγχος και εφαρμογή στα φρεάτια ομβρίων της Λάρισας στις περιοχές
    Λουτρό, Αργυρόμυλοι, Ελευθερές, Κοιλάδα, Ραχούλα, Μάνδρα, Καστρί, Κουτσόχερο, Αμυγδαλέα

Υπενθυμίζεται ότι το φετινό πρόγραμμα ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου και περιλαμβάνει συστηματική παρακολούθηση του πληθυσμού των προνυμφών και ακμαίων κουνουπιών, καθώς και ψεκασμούς από εδάφους σε επιλεγμένες εστίες. Το έργο υλοποιείται από ανάδοχο εταιρεία στο πλαίσιο σχετικής σύμβασης που έχει υπογραφεί με τον Δήμο Λαρισαίων.

Η Αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του προγράμματος και παραμένει στη διάθεση των πολιτών για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6974132700 (χωρίς χρέωση), e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στα τηλέφωνα του Δήμου Λαρισαίων: 2413.505.734 και 2413.505.735.

12-05-2025
Επαναληπτική δημοπρασία για την εκμίσθωση χώρου καφενείου - αναψυκτηρίου στον Μύλο του Παππά

Από τη Διεύθυνση Επιχειρησιακού & Ψηφιακού Σχεδιασμού ανακοινώνεται ότι μεθαύριο, Τετάρτη 14/5/2025 και ώρα 10:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας θα πραγματοποιηθεί επαναληπτική δημοπρασία για την εκμίσθωση χώρου καφενείου - αναψυκτηρίου στον Μύλο του Παπά, με τιμή εκκίνησης 1.000 ευρώ/μήνα.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη δημοπρασία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Δήμου Λαρισαίων, στον σύνδεσμο:

Περίληψη διακήρυξης δημοπρασίας για την εκμίσθωση χώρου Καφενείου – Αναψυκτηρίου στον Μύλο του Παππά

12-05-2025
Μια μέρα νωρίτερα οι λαϊκές αγορές της Πέμπτης, λόγω της εορτής του Πολιούχου Λάρισας, Αγίου Αχιλλίου

Από τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων ανακοινώνεται ότι λόγω της αργίας (τοπικής εορτής) του Πολιούχου της Λάρισας, Αγίου Αχιλλίου, την Πέμπτη 15 Μαΐου, οι Λαϊκές Αγορές του Δήμου Λαρισαίων που γίνονται την ημέρα εκείνη θα πραγματοποιηθούν μία ημέρα νωρίτερα, δηλαδή την Τετάρτη 14 Μαΐου, στους ίδιους χώρους.

12-05-2025
Δήμος Λαρισαίων: Ως τις 28 Μαΐου οι αιτήσεις για την «Κατασκήνωση στην Πόλη»

Από σήμερα, Δευτέρα 12 ως και την Τετάρτη 28 Μαΐου είναι η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στη φετινή «Κατασκήνωση στην πόλη» του Δήμου Λαρισαίων.

Η «Κατασκήνωση στην πόλη» υποστηρίζεται  από τις υπηρεσίες του Δήμου και μια πλειάδα συνεργαζόμενων φορέων της πόλης. Έμπειροι παιδαγωγοί διαφόρων ειδικοτήτων,  υπηρεσίες του Δήμου, μουσεία, βιβλιοθήκες αθλητικοί σύλλογοι, εκπαιδευτικοί και πολιτιστικοί φορείς θα υλοποιήσουν αθλητικές δραστηριότητες, προγράμματα κολύμβησης, κυκλοφοριακής αγωγής, σκάκι, μουσικής, αστρονομίας, εικαστικά και δημιουργικά εργαστήρια, θεατρικό παιχνίδι, κουκλοθέατρο,  προγράμματα περιβαλλοντική αγωγής, φυσικών  επιστημών και πειραμάτων, τέχνης και πολιτισμού και πολλά ακόμη.

Η συμμετοχή των παιδιών είναι ελεύθερη από οικονομικές επιβαρύνσεις, ενώ η επιλογή των συμμετεχόντων γίνεται με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής και σε δεύτερη περίοδο (με την αίτηση), με βασική προϋπόθεση να υπάρχουν κενές θέσεις, ενώ οι γονείς καλούνται να δηλώσουν τρεις δομές (κατασκηνωτικά κέντρα), για την καλύτερη εξυπηρέτηση και κατανομή των μαθητών.

Η «Κατασκήνωση στην πόλη - 2025» θα λειτουργεί τις ώρες 07:30 - 15:00 σε τρεις περιόδους:

  • Α' ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 1 ΙΟΥΛΙΟΥ - 18 ΙΟΥΛΙΟΥ
  • Β' ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 21 ΙΟΥΛΙΟΥ - 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
  • Γ' ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Τα Κατασκηνωτικά Κέντρα για την Α' και Β' περίοδο είναι:

  • 3ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας (Ιουστινιανού 24)
  • 5ο Δημοτικό Σχολείο (Χρυσοχόου 2 – Άγιος Κωνσταντίνος)
  • 33ο Νηπιαγωγείο ( Χρυσοχόου 2 – Άγιος Κωνσταντίνος)
  • 4ο Δημοτικό Σχολείο (Κουμουνδούρου 17-19)
  • 12ο Δημοτικό Σχολείο (Αρκαδίου 38-Άγιος Γεώργιος)
  • 19ο Δημοτικό Σχολείο (Ακαρνανίας 32 – Χαραυγή)
  • 8ο Νηπιαγωγείο (Ροδόπης 41 - Χαραυγή)
  • 16ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας (Εθνικής Αντίστασης 35)
  • 25ο Δημοτικό Σχολείο ( Μεραρχίας 2 - Νεάπολη)
  • 3ο Νηπιαγωγείο (Αλευάδων 3-Φιλιππούπολη)
  • 14ο Δημοτικό Σχολείο (Γερουλάνου 2- Ιπποκράτης)
  • 1ο Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης (Κουλουψούζη 25)
  • 33ο Δημοτικό Σχολείο (Αρβανιτοπούλου & Σκοπιάς 1 -Νέα Σμύρνη)

Τα Κατασκηνωτικά Κέντρα για την Γ' περίοδο είναι:

  • 5ο Δημοτικό Σχολείο (Χρυσοχόου 2 – Άγιος Κωνσταντίνος)
  • 4ο Δημοτικό Σχολείο (Κουμουνδούρου 17-19)
  • 19ο Δημοτικό Σχολείο (Ακαρνανίας 32 – Χαραυγή)
  • 25ο Δημοτικό Σχολείο ( Μεραρχίας 2 - Νεάπολη)
  • 14ο Δημοτικό Σχολείο (Γερουλάνου 2-Ιπποκράτης)

Οι Αιτήσεις θα υποβάλλονται από 12 ως 28 Μαΐου 2025 μόνον ηλεκτρονικά, μέσω του site του Δήμου: www.larissa.gov.gr στο μενού e-υπηρεσίες/ Διεύθυνση Παιδείας / Αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα «Κατασκήνωση στην πόλη 2025»

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Στην ψηφιακή πλατφόρμα πρέπει:

  1. Να επισυνάπτονται ΟΛΑ τα δικαιολογητικά. Χωρίς επισύναψη ΟΛΩΝ των δικαιολογητικών η αίτηση δεν θα ισχύει.
  2. Να γίνεται ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ της αίτησης
  3. Να επιλέγονται ως ΤΡΕΙΣ κατασκηνωτικές δομές με σειρά προτεραιότητας
  4. Όταν συμπληρώνεται η δυναμικότητα μιας δομής, η τοποθέτηση των δικαιούχων θα γίνεται στην επόμενη επιλογή τους ανάλογα με τη μοριοδότηση.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:

  • Έντυπη αίτηση
  • Έντυπο μοριοδότησης
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
  • Ιατρική βεβαίωση παιδιού
  • Τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα του γονέα
  • Βεβαίωση εργασίας ή πιστοποιητικό ανεργίας μητέρας

12-05-2025
«Χρόνια πολλά, μαμά!» τραγούδησαν και ζωγράφισαν μικροί και μεγάλοι στο Πάρκο Αλκαζάρ – Θ.Μαμάκος: «Γιορτάζουμε και τιμούμε τις μητέρες όλου του κόσμου, για την αγάπη και τη φροντίδα τους»

Με χαρούμενες παιδικές φωνές και χαμόγελα γέμισε το Πάρκο Αλκαζάρ στη Λάρισα, καθώς εκατοντάδες Λαρισαίες και Λαρισαίοι έσπευσαν να συμμετέχουν στην πολύ όμορφη Γιορτή της Μητέρας, που διοργάνωσε ο Δήμος Λαρισαίων, με αφορμή τη σημερινή μέρα.

Μικροί και μεγάλοι, μαμάδες και μπαμπάδες, γιαγιάδες και παππούδες, μαζί με παιδιά όλων των ηλικιών, με καρότσια, με ποδήλατα, με πατίνια, αλλά και πεζή, συμμετείχαν στις δραστηριότητες που με πολύ μεράκι και αγάπη οργάνωσαν οι υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων.

«Το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε, ως Δημοτική Αρχή, είναι να οργανώσουμε αυτή τη Γιορτή για να τιμήσουμε τη Μητέρα, τον άνθρωπο που καθημερινά αγωνιά, καρδιοχτυπά και είναι δίπλα σε κάθε ανάγκη των παιδιών. Χρόνια πολλά στις μητέρες όλου του κόσμου», τονίζει, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, από τον χώρο της Γιορτής, όπου και συμμετείχε στις δραστηριότητες.

Ο κ.Μαμάκος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους υπαλλήλους και τα στελέχη των Διευθύνσεων Παιδείας, Πολιτισμού και Πρασίνου, για την εξαιρετική αυτή εκδήλωση, που αναμένεται να καθιερωθεί ως θεσμός για την πόλη της Λάρισας.

Δραστηριότητες

Ζωγραφιές και χειροτεχνίες, όμορφες κάρτες και χάρτινες δημιουργίες, είχαν την ευκαιρία να φτιάξουν οι μικροί δημότες της Λάρισας, τις οποίες στη συνέχεια θα έδιναν στο τιμώμενο πρόσωπο της ημέρας, τη Μητέρα. Κάτω από τη σκιά των δέντρων του Πάρκου Αλκαζάρ, οι παιδαγωγοί των Παιδικών Σταθμών, έστησαν τραπέζια για τη δημιουργική απασχόληση, με τις πολύχρωμες μπογιές, μολύβια, μαρκαδόρους και χαρτιά να κεντρίζουν τη φαντασία των παιδιών, που με χαρά συμμετείχαν. Οι Προϊστάμενες των Παιδικών Σταθμών, κ.κ. Αναστασία Κίτσου, Δέσποινα Ιγνατίδου, Γρηγορία Τζίκα, καθώς και οι παιδαγωγοί κ.κ. Ελευθερία Φυλακτού, Ινέσσα Κύρκου, Βασιλική Σαμαρά, Βασιλική Κρενκούδη, Φωτεινή Λεβεντοπούλου και Γεωργία Κωσταρέλη είχαν την επιμέλεια αυτής της ξεχωριστής δραστηριότητας.

Το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων συγκέντρωσαν ακόμη το Μάθημα Ορθοσωμικής, με την επιμέλεια της καθηγήτριας χορού στη Σχολή Μπαλέτου, κ.Βασιλική Σουλτούκη, καθώς και το Θεατρικό Παιχνίδι, με την επιμέλεια της κ.Κατερίνας Δανιήλ -και της κ.Μαρίας, από τις Λέσχες Πολιτισμού, της ομώνυμης Διεύθυνσης του Δήμου Λαρισαίων.

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δράση οργάνωσε η Διεύθυνση Πρασίνου, με την επιμέλεια του Προϊσταμένου, κ.Χρήστου Μανούσιου, καθώς μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν, αλλά και να φροντίσουν τη Βοτανική Συλλογή του Δήμου Λαρισαίων, που βρίσκεται εντός του Πάρκου Αλκαζάρ. Μάλιστα, τους μικρούς «κηπουρούς» περίμενε και μια έκπληξη, καθώς έλαβαν ως «ανταμοιβή» ένα γλαστράκι με λουλούδια, για να το φυτέψουν στην αυλή ή το μπαλκόνι του σπιτιού τους.

Να τονιστεί ότι την επιμέλεια της Γιορτής της Μητέρας είχε η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Λαρισαίων, κ.Χρύσα Τζιαστούδη, ενώ το «παρών» έδωσαν ακόμη οι Αντιδήμαρχοι, κ.κ. Παναγιώτης Δαλαμπύρας, Κωνσταντίνος Καλόγηρος, Θωμάς Ρετσιάνης, Κωνσταντίνος Βλαχούλης, ο Αντιπρόεδρος του ΛΙΜΛ, κ.Αριστείδης Καρτσαφλέκης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Λαρισαίων, κ.Γιώργος Ζιαράγκας.

12-05-2025
Εκδήλωση για την βράβευση της ΑΕΛ – Θ.Μαμάκος: «Όταν η πόλη είναι ενωμένη, μπορούμε να πετύχουμε πολλά»

Τη μεγάλη επιτυχία της ΑΕΛ, για την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Super League 2 και την επάνοδο της ιστορικής ομάδας της Λάρισας στην κορυφαία κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου τίμησε η Δημοτική Αρχή Λάρισας, σε μια ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής, στο κέντρο «Φρούριο». «Όταν η πόλη είναι ενωμένη, μπορούμε να πετύχουμε πολλά», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος.

«Θέλαμε να ευχαριστήσουμε και να τιμήσουμε τους ποδοσφαιριστές, τη διοίκηση, όλους τους συντελεστές, για την μεγάλη αυτή επιτυχία της ιστορικής μας ομάδας και για τις μοναδικές στιγμές που ζήσαμε, πριν από λίγο καιρό στο AEL FC Arena και στην Κεντρική πλατεία.

Η ΑΕΛ είναι ένα πολύ δυνατό brand name που ταυτίζεται με τη Λάρισα, η σχέση της ομάδας με τους φιλάθλους και την πόλη είναι μοναδική και αποδεικνύεται ότι όταν η πόλη είναι ενωμένη, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Θα είμαστε δίπλα στην ΑΕΛ, σε όποια προσπάθειά της στο μέλλον», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ.Μαμάκος.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμο Λαρισαίων και προσωπικά τον Δήμαρχο, Θανάση Μαμάκο για την ουσιαστική στήριξή του, όλη τη χρονιά φέτος. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και περήφανοι για όσα έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα και θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε τη χρονιά ονειρικά, διεκδικώντας και τον τελευταίο στόχο, το Super Cup. Θα προχωρήσουμε σε όλες τις ενέργειες για να μπορέσει η ομάδα να σταθεί και στη μεγάλη κατηγορία, με αξιοπρέπεια και σταθερότητα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΛ, κ.Αχιλλέας Νταβέλης.

Η εκδήλωση και οι τιμητικές πλακέτες

Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν το Διοικητικό Συμβούλιο και τα στελέχη διοίκησης, το τεχνικό επιτελείο, η ιατρική ομάδα και οι ποδοσφαιριστές της ΠΑΕ ΑΕΛ.

Τις βραβεύσεις έκαναν ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, οι Αντιδήμαρχοι, κ.κ. Ηρακλής Γερογιώκας, Αχιλλέας Κέλλας, Ευάγγελος Παπαλέξης και Χρήστος Τερζούδης, ο εντεταλμένος Σύμβουλος, κ.Βάιος Κυριτσάκας, ο Δημοτικός Σύμβουλος, κ.Τάσος Κουρδής, ενώ από την πλευρά του Δήμου Λαρισαίων παραβρέθηκαν ακόμη η αν.Προϊσταμένη του Τμήματος Αθλητισμού, κ.Χριστίνα Μητρούλα και η υπεύθυνη αθλητικών εκδηλώσεων, κ.Έλενα Ζήλου.

Από την ΠΑΕ ΑΕΛ βραβεύτηκαν οι: Πρόεδρος, κ.Αχιλλέας Νταβέλης, Αντιπρόεδρος Α', κ.Ιωάννης Νταβέλης, Αντιπρόεδρος Β', κ.Αθανάσιος Νταβέλης, Αντιπρόεδρος Γ', κ.Τάσος Χριστακόπουλος, Μέλος Δημήτρης Παπαλέξης, Δ/νων σύμβουλος Κώστας Κοταρέλας, Υπεύθυνος επικοινωνίας και δ/ντής marketing Αποστόλης Νταϊλιάνης, Υπεύθυνος διοικητικού προσωπικού Σπύρος Παπακωνσταντίνου, Υπεύθυνος ασφαλείας Γιώργος Τσιόγκας, Υπεύθυνος γραμματείας και εισιτηρίων Κώστας Κόντος, Γενικός αρχηγός Γιάννης Στάθης, προπονητής Αλέκος Βοσνιάδης, βοηθός προπονητή Κώστας Βελιτζέλος, αναλυτής - βοηθός προπονητή Κώστας Σταμέλος, προπονητής τερματοφυλάκων Παναγιώτης Πομώνης, γυμναστής φυσικής κατάστασης Τριαντάφυλλος Οικονόμου, γυμναστής αποκατάστασης Βασίλης Μητάκος, Επικεφαλής ιατρός - χειρουργός ορθοπεδικός Γιώργος Μπασδέκης, φυσικοθεραπευτής Τάσος Παπαρσένος, καθώς και οι ποδοσφαριστές του ρόστερ: Kleton Perntreou, Στέφανος Σουλούκος, Θεόδωρος Βενετικίδης, Μιχάλης Πίτσικος, Νίκος Βαφέας, Θανάσης Παπαγεωργίου, Ahmed Quattara Kossonou, Δημήτρης Στάμου, Θεοχάρης Ηλιάδης, Στάθης Τάχατος, Κώστας Γκρόζος, Οδυσσέας Λυμπεράκης, Πέτρος Μπαγκαλιάνης, Παναγιώτης Παναγιωτίδης, Κώστας Παπαγεωργίου, Javier Luca Andrada, Jean Barrientos, Victor Stina, Τάσος Κρητικός, Κυριάκος Γιαξής, Σάββας Μούργος, Άγγελος Οικονόμου, Αντώνης Τριμμάτης, Thierry Moutinho, Σάββας Σιατραβάνης, Γιώργος Δούμτσης, Δημήτρης Δημηνίκος.

12-05-2025
Ανοίγει τις πύλες της για τους μαθητές η Βοτανική Συλλογή του Δήμου Λαρισαίων - Ξεκινούν οι ξεναγήσεις από τη Διεύθυνση Πρασίνου

Οργανωμένες ξεναγήσεις στον χώρο της Βοτανικής Συλλογής, για μαθήτριες και μαθητές σχολείων της Λάρισας ξεκινά για ακόμη μία χρονιά η Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων, από τη Δευτέρα, 12 Μαΐου ως και τις 31 Αυγούστου 2025.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης να έρθουν σε επαφή και γνωριμία με τη χλωρίδα της πόλης μας, την παραγωγική διαδικασία της Διεύθυνσης Πρασίνου σε δέντρα, θάμνους, ανθόφυτα, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.

Επιπλέον τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα με τη βοήθεια έμπειρου επιστημονικού προσωπικού της Διεύθυνσης, να συζητήσουν τη σημασία και αξία του πρασίνου, τη σημασία της ανακύκλωσης, τη σημασία της κομποστοποίησης, αλλά και τη σημασία της προστασίας των πάρκων και γενικότερα του Περιβάλλοντος, που είναι υπόθεση όλων μας.

Ο χώρος της Βοτανικής συλλογής εκτείνεται σε μια περιφραγμένη έκταση περίπου 3.000m2 με 11 θεματικά διαμορφωμένα παρτέρια, τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους με  διαδρόμους και φιλοξενούν μεγάλο αριθμό της χλωρίδας που εκφύεται στα πάρκα και άλση της Λάρισας και όχι μόνο, όπως διάφορα φυλλοβόλα και αειθαλή δέντρα, κωνοφόρα, θάμνοι, φυτά εδαφοκάλυψης, ανθόφυτα, ροδώνες,  αρωματικά φυτά, βότανα και χλοοτάπητα.

Προσκαλούνται, λοιπόν, οι μαθήτριες και οι μαθητές Ειδικών Σχολείων και μη, Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Παιδικών Σταθμών του Δήμου, και άλλων μη κυβερνητικών οργανώσεων, σε συνεργασία με τους υπεύθυνους των σχολείων, να συμμετέχουν σε αυτή την πολύ δημιουργική εμπειρία.

Προκειμένου να προγραμματιστούν οι ημέρες των επισκέψεων, οι υπεύθυνοι των σχολικών και διδακτικών μονάδεων μπορούν να επικοινωνούν με τον αν. Προϊστάμενο του Τμήματος Αστικού & Περιαστικού Πρασίνου, κ.Χρήστο Μανούσιο, περιβαλλοντολόγο, στα τηλέφωνα 2410-614637, 622956 και στα mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

09-05-2025
Μη διαθεσιμότητα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΠΣΨΔ (Παρασκευή 9 Μαΐου, 22:00 έως και Σάββατο 10 Μαΐου, 10:00)

Σας ενημερώνουμε ότι για το χρονικό διάστημα από την Παρασκευή 9 Μαΐου 2025 και ώρα 22:00 έως και το Σάββατο 10 Μαΐου 2025 και ώρα 10:00 δεν θα είναι διαθέσιμες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσω των υποδομών της.

Περισσότερες πληροφορίες στον δικτυακό τόπο της ΓΓΠΣΨΔ.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων θα διακοπεί η δυνατότητα αυθεντικοποίησης χρηστών μέσω κωδικών TAXISNet, επομένως δεν θα είναι δυνατή (για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα) η χρήση των ηλεκτρονικών αιτήσεων της Ψηφιακής Πλατφόρμας του Δήμου Λαρισαίων.

09-05-2025
Επαναληπτική δημοπρασία για την εκμίσθωση χώρου καφενείου - αναψυκτηρίου στον Μύλο του Παππά

Από τη Διεύθυνση Επιχειρησιακού & Ψηφιακού Σχεδιασμού ανακοινώνεται ότι την Τετάρτη 14/5/2025 και ώρα 10.00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας θα πραγματοποιηθεί επαναληπτική δημοπρασία για την εκμίσθωση χώρου καφενείου - αναψυκτηρίου στον Μύλο του Παπά, με τιμή εκκίνησης 1.000 ευρώ/μήνα.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη δημοπρασία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Δήμου Λαρισαίων, στον σύνδεσμο:

Περίληψη διακήρυξης δημοπρασίας για την εκμίσθωση χώρου Καφενείου – Αναψυκτηρίου στον Μύλο του Παππά

09-05-2025
«Ψωμοτύρι! Επι(σ)τροφή στο μέλλον!» Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2025 στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων στον Μύλο Παππά

Σάββατο 17 Μαΐου 2025

Ανοιχτή Εορταστική Δράση σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων και το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, συνδιοργανώνουν μία εκδήλωση με αφορμή τον καθιερωμένο εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2025, το Σάββατο 17 Μαΐου 2025, στις 18:00 στο Αμφιθέατρο του Μύλου Παππά (Γεωργιάδου 53, 2ος όροφος), στη Λάρισα.

Το θέμα του φετινού εορτασμού «Μουσεία και κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή», μας καλεί να διατηρήσουμε και να εμβαθύνουμε στην πολιτιστική μας ταυτότητα, ενισχύοντας τον ρόλο των Μουσείων ως ζωτικών κοινωνικών πυλώνων ανάπτυξης. Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί μία από τις βασικές παραμέτρους του φετινού εορτασμού ως δυναμική πηγή έμπνευσης, αναζωογόνησης των κοινοτήτων και ενδυνάμωσης των κοινωνικών δεσμών.

Το «Ψωμοτύρι! Επι(σ)τροφή στο μέλλον!» είναι μία ανοιχτή εορταστική δράση που θα περιλαμβάνει συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας με διακεκριμένους ομιλητές, οι οποίοι θα αναμετρηθούν με κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν στην προσέγγιση του ψωμιού και του τυριού ως διαχρονικών στοιχείων της αγροδιατροφικής πολιτιστικής κληρονομιάς, της τοπικής ανθρωπογεωγραφίας αλλά και ως κομβικού διακυβεύματος σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο. 

Η εκδήλωση περιλαμβάνει 2 συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας, ως εξής:

  • Στρογγυλή Τράπεζα «Ψωμί», στην οποία συνομιλούν οι:
    • Μάχη Οικονόμου, Διευθύντρια Ερευνών Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών
    • Κωνσταντίνα Κόντσα, Επιστημονική Υπεύθυνη Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων
    • Γεωργία Κατσογριδάκη, Δρ. Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
    • Αλεξάνδρα Τσιαντή, Δρ. Χημικός-Μηχανικός -Βιοκαλλιεργήτρια.
  • Στρογγυλή Τράπεζα «Τυρί», στην οποία συνομιλούν οι:
    • Ευάγγελος Καραμανές, Διευθυντής Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών
    • Δημήτρης Κουρέτας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας-Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών και Τοξικολογίας, Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
    • Δημήτρης Ρουσουνέλος, Συγγραφέας- Γευσιθήρας - Αρθογράφος στο περιοδικό «Γαστρονόμος»
    • Μοναχή Θεοδέκτη, Ηγουμένη Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς.

Τις συζητήσεις θα συντονίσει η Ιωάννα Τζαβάρα, Στέλεχος της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.

Θα ακολουθήσει Δράση Γευσιγνωσίας στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου, σε συνεργασία με τη Συντεχνία Αρτοποιών Λάρισας και την Ένωση Ελληνικών Τυροκομείων.

Η δράση είναι ανοιχτή στο κοινό και δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής.  Πληροφορίες στο  Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, τηλ. 2410-530083.

09-05-2025
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΣΟΔΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2025 ΑΠΟ 01/01/2025 ΕΩΣ 30/04/2025 (Ν 4305/2014 ΑΡΘΡΟ 15)

Ο Δήμος Λαρισαίων έχει την υποχρέωση σύμφωνα με το Ν 3852/2010 ΑΡΘΡΟ 266 ΠΑΡ 6 να δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του Δήμου στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.

Για να δείτε το αρχείο, πατήστε ΕΔΩ

09-05-2025
Πρόσκληση Συνεδρίασης Δημοτικής Επιτροπής - Τετάρτη 14/05/2025, ώρα 13:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

09-05-2025
Αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα «Κατασκήνωση στην πόλη 2025»

Διαβάστε το σχετικό δελτίο τύπου

Η «Κατασκήνωση στην πόλη» υποστηρίζεται από τις υπηρεσίες του Δήμου και μια πλειάδα συνεργαζόμενων φορέων της πόλης. Έμπειροι παιδαγωγοί διαφόρων ειδικοτήτων, υπηρεσίες του Δήμου, μουσεία, βιβλιοθήκες αθλητικοί σύλλογοι, εκπαιδευτικοί και πολιτιστικοί φορείς θα υλοποιήσουν αθλητικές δραστηριότητες, προγράμματα κολύμβησης, κυκλοφοριακής αγωγής, σκάκι, μουσικής, αστρονομίας, εικαστικά και δημιουργικά εργαστήρια, θεατρικό παιχνίδι, κουκλοθέατρο, προγράμματα περιβαλλοντική αγωγής, φυσικών επιστημών και πειραμάτων, τέχνης και πολιτισμού και πολλά ακόμη.

Η «Κατασκήνωση στην πόλη - 2025» θα λειτουργεί τις ώρες 07:30 - 15:00 σε τρεις περιόδους:

  • Α' ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 1 ΙΟΥΛΙΟΥ - 18 ΙΟΥΛΙΟΥ
  • Β' ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 21 ΙΟΥΛΙΟΥ - 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
  • Γ' ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Τα Κατασκηνωτικά Κέντρα για την Α' και Β' περίοδο είναι:

  • 3ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας (Ιουστινιανού 24)
  • 5ο Δημοτικό Σχολείο (Χρυσοχόου 2 – Άγιος Κωνσταντίνος)
  • 33ο Νηπιαγωγείο ( Χρυσοχόου 2 – Άγιος Κωνσταντίνος)
  • 4ο Δημοτικό Σχολείο (Κουμουνδούρου 17-19)
  • 12ο Δημοτικό Σχολείο (Αρκαδίου 38-Άγιος Γεώργιος)
  • 19ο Δημοτικό Σχολείο (Ακαρνανίας 32 – Χαραυγή)
  • 8ο Νηπιαγωγείο (Ροδόπης 41 - Χαραυγή)
  • 16ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας (Εθνικής Αντίστασης 35)
  • 25ο Δημοτικό Σχολείο ( Μεραρχίας 2 - Νεάπολη)
  • 3ο Νηπιαγωγείο (Αλευάδων 3-Φιλιππούπολη)
  • 14ο Δημοτικό Σχολείο (Γερουλάνου 2- Ιπποκράτης)
  • 1ο Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης (Κουλουψούζη 25)
  • 33ο Δημοτικό Σχολείο (Αρβανιτοπούλου & Σκοπιάς 1 -Νέα Σμύρνη)

Τα Κατασκηνωτικά Κέντρα για την Γ' περίοδο είναι:

  • 5ο Δημοτικό Σχολείο (Χρυσοχόου 2 – Άγιος Κωνσταντίνος)
  • 4ο Δημοτικό Σχολείο (Κουμουνδούρου 17-19)
  • 19ο Δημοτικό Σχολείο (Ακαρνανίας 32 – Χαραυγή)
  • 25ο Δημοτικό Σχολείο ( Μεραρχίας 2 - Νεάπολη)
  • 14ο Δημοτικό Σχολείο (Γερουλάνου 2-Ιπποκράτης)

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:

  • Έντυπη αίτηση (κατεβάστε την αίτηση: μορφή .doc - μορφή .pdf)
  • Έντυπο μοριοδότησης (κατεβάστε την μοριοδότηση: μορφή .doc - μορφή .pdf)
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
  • Ιατρική βεβαίωση παιδιού (κατεβάστε το Πιστοποιητικό Υγείας: μορφή .doc - μορφή .pdf)
  • Τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα του γονέα
  • Βεβαίωση εργασίας ή πιστοποιητικό ανεργίας μητέρας

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από 12 ως 28 Μαΐου 2025 μόνον ηλεκτρονικά μέσω της Ψηφιακής Πλατφόρμας του Δήμου ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο (link):

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην ψηφιακή πλατφόρμα επισυνάπτονται όλα τα δικαιολογητικά. Χωρίς επισύναψη των δικαιολογητικών η αίτηση δε θα ισχύει.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ

Επιλέγοντας τον παραπάνω σύνδεσμο (link), ο ενδιαφερόμενος:

  • εισέρχεται στο περιβάλλον της ψηφιακής πλατφόρμας,
  • ακολουθεί η αυθεντικοποίηση του χρήστη με τους κωδικούς TAXISNET
  • επιλέγει από το αριστερό μενού "Αιτήσεις" - Οι Αιτήσεις μου"
  • επιλέγει: «+Νέο» για την καταχώρηση Νέας Αίτησης

Στο πεδίο Κατηγορία Υπηρεσιών επιλέγει: Διεύθυνση Παιδείας και στο πεδίο Υπο-Κατηγορία Υπηρεσιών επιλέγει: Αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα "Κατασκήνωση στην πόλη 2025".

Συμπληρώνει όλα τα πεδία στην καρτέλα Στοιχεία Υποβολής (τα υποχρεωτικά έχουν την ένδειξη *).

Στην ενότητα Συνοδευτικά Δικαιολογητικά επιλέγοντας κάθε γραμμή και πατώντας το σύμβολο + στη στήλη Επισύναψη, επισυνάπτει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Ο ενδιαφερόμενος αποθηκεύει προσωρινά τις αλλαγές πατώντας το κουμπί «Αποθήκευση».

Η αίτηση θα πρωτοκολληθεί μετά την Οριστική Υποβολή (στο πεδίο «Οριστική Υποβολή» ο ενδιαφερόμενος επιλέγει Ναι και στη συνέχεια πατά το κουμπί "Αποθήκευση").

Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα: 2410680251 και 2410680223 και στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

09-05-2025
Αιτήσεις εγγραφών στους Παιδικούς Σταθμούς

Διαβάστε το σχετικό δελτίο τύπου

Διαβάστε το ειδικό Πληροφοριακό Δελτίο Εγγραφής Νηπίων

Επισημαίνεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση λειτουργίας Παιδικού Σταθμού είναι η ελάχιστη εγγραφή 12 νηπίων, σε διαφορετική περίπτωση θα αναστέλλεται η λειτουργία του. 

Δεκτά γίνονται τα παιδιά ηλικίας από 8 μηνών έως 5 χρονών, ήτοι γεννηθέντα από 1/1/2022 έως 28/2/2025.

Α. ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων αρχίζει στις 16/5/2025 και ολοκληρώνεται στις 5/6/2025. 

Το χρονικό διάστημα υποβολής των αιτήσεων θα τηρηθεί αυστηρά.

Β. ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Οι αιτήσεις υποβάλλονται κατ΄ επιλογή του γονέα με ένα από τους εξής τρόπους:

1. ηλεκτρονικά μέσω της Ψηφιακής Πλατφόρμας του Δήμου:

ΠΡΟΣΟΧΗ! Στην ψηφιακή πλατφόρμα επισυνάπτονται όλα τα δικαιολογητικά. Χωρίς επισύναψη των δικαιολογητικών η αίτηση δε λαμβάνεται υπόψη!

2. με φυσική παρουσία προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά τις ώρες 08:30  π.μ. έως 13:30 μ.μ.,  στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Η παραλαβή της αίτησης γίνεται μόνο με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ελλιπής αίτηση δεν γίνεται δεκτή!

Γ. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

1. Αίτηση Εγγραφής & Έντυπο μοριοδότησης που διατίθενται στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς ή μπορείτε να κατεβάσετε και από εδώ:

2. Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης που θα εκδίδεται από το gov.gr από τον ίδιο το γονέα

3. Πιστοποιητικό Υγείας συμπληρωμένο από Παιδίατρο που διατίθεται στους Παιδικούς Σταθμούς ή μπορείτε να κατεβάσετε και από εδώ:

4. Τελευταίο Εκκαθαριστικό σημείωμα του γονέα

5. Βεβαίωση εργασίας

  • Για εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα: πρόσφατη βεβαίωση από την Υπηρεσία
  • Για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα: πρόσφατη βεβαίωση εργοδότη καθώς KAI αντίγραφο μηχανογραφημένων ενσήμων του τελευταίου εξαμήνου ή πρόσφατη αναγγελία πρόσληψης έως 30/4/2025.
  • Για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους: αντίγραφο της δήλωσης επιτηδεύματος της ΔΟΥ KAI βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ή οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο από το οποίο αποδεικνύεται η ενεργή ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία ή του αυτοαπασχολούμενου με τελευταία ημερομηνία έναρξης 30/4/2025.
    Εάν εργάζονται και οι δύο γονείς προσκομίζονται οι βεβαιώσεις εργασίας και των δύο γονέων
  • Για τους ανέργους: βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ σε ισχύ, του γονέα ή των γονέων που είναι άνεργοι.
    Εάν η μητέρα είναι άνεργη θα προσκομίζεται ΜΟΝΟ η βεβαίωση ανεργίας της μητέρας. ΔΕΝ απαιτείται βεβαίωση εργασίας του πατέρα.
  • Για γονείς που συμμετέχουν σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης ή σε άλλα προγράμματα: α) αντίγραφο απόφασης και υπεύθυνη δήλωση από τον εργοδότη για τη συνέχιση παρακολούθησης του προγράμματος β) βεβαίωση από το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) για τη συνέχιση παρακολούθησης του προγράμματος.

Δ. ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

  1. Για γονέα ή παιδί με ειδικές ανάγκες στην οικογένεια (με αναπηρία 50% και άνω): Ιατρική γνωμάτευση από Κρατικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα ή Ασφαλιστικό Οργανισμό ή γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής (Κ.Ε.Π.Α.) ή από άλλη αρμόδια Δημόσια Υπηρεσία.
  2. Για γονέα φοιτητή: Βεβαίωση τελευταίου εξαμήνου από τη Γραμματεία της Σχολής που φοιτά είτε πρόκειται για προπτυχιακό είτε για μεταπτυχιακό φοιτητή.
  3. Για γονέα στρατευμένο που εκτίει τη θητεία: Βεβαίωση της αρμόδιας στρατιωτικής υπηρεσίας.
  4. Για γονείς διαζευγμένους ή σε διάσταση: Διαζευκτήριο και απόφαση επιμέλειας.
  5. Για μονογονεϊκή οικογένεια: Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή Υπεύθυνη Δήλωση μονογονέα.
  6. Για γονείς αλλοδαπούς από τρίτες χώρες: Απαραίτητη προϋπόθεση εγγραφής είναι η άδεια νόμιμης διαμονής του αιτούντος γονέα.

Ε. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ - ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

ΚΡΙΤΗΡΙΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑΜΟΡΙΑ
Εργασιακή ΑπασχόλησηΕργαζόμενη Μητέρα
Εργαζόμενοι και οι 2 γονείς
50 μόρια
60 μόρια
Οικογενειακό Εισόδημα

0€ – 8.800€
8.801€ – 20.550€
20.551€ – 30.000€
30.000€ και άνω

40 μόρια
30 μόρια
20 μόρια
10 μόρια
Οικογενειακή ΚατάστασηΚατάσταση Χηρείας
Μονογονεϊκή οικογένεια
Διαζευγμένοι ή σε διάσταση
Στρατευμένος γονέας
Γονείς σπουδαστές ή Φοιτητές
Γονέας ή τέκνο ΑμΕΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 50%
Πολύτεκνοι
20 μόρια προσαυξανόμενα κατά 10 μόρια για επιπλέον κατηγορία και όχι πάνω από 30 μόρια στο σύνολο
Αριθμός Τέκνων ΟικογένειαςΜέχρι 2 τέκνα
3 τέκνα και άνω

5 μόρια ανά τέκνο
10 μόρια (από το 3ο τέκνο και άνω)

Δελτίο ΑνεργίαςΈνας Γονέας με Δελτίο Ανεργίας
Δύο Γονείς με Δελτίο Ανεργίας

20 μόρια
40 μόρια

Επανεγγραφή παιδιού στον ίδιο Παιδικό Σταθμό10 μόρια

Επανεγγραφή θεωρείται η εγγραφή παιδιού σε παιδικό Σταθμό μέχρι και 31 Μαρτίου 2025.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας στον πίνακα κατάταξης τα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη κατά σειρά είναι:

  • Αριθμός τέκνων οικογένειας
  • Τα κριτήρια ως προς την οικογενειακή κατάσταση (γονιός ή παιδί ΑΜΕΑ, κατάσταση χηρείας κ.λ.π.)
  • Οικογενειακό εισόδημα

Ζ. ΤΡΟΦΕΙΟ

  • Το καταβαλλόμενο τροφείο είναι μηνιαίο και καταβάλλεται εντός του πρώτου δεκαημέρου κάθε μήνα στην Προϊσταμένη του Παιδικού Σταθμού που φιλοξενείται το νήπιο ή το βρέφος.
  • Ανεξαρτήτως παρουσιών το τροφείο θα καταβάλλεται.
  • Τα καλυπτόμενα τροφεία από Οργανισμούς ή Ασφαλιστικούς φορείς ( Ι.Κ.Α., ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, Τράπεζες, κ.α.) είναι αυτά που δικαιολογούν οι Οργανισμοί ή Ασφαλιστικοί Φορείς.
  • Πολύτεκνοι με τέσσερα (4) παιδιά και με εισόδημα μέχρι 20.550,00€ απαλλάσσονται του οφειλόμενου τροφείου. Άνω των 20.550,00€ για το πρώτο παιδί θα πληρώνει 25,00€ το μήνα και για τα υπόλοιπα παιδιά το 50%.
  • Όσοι επιθυμούν, μπορούν να πληρώνουν προκαταβολικά τροφεία περισσοτέρων μηνών προς διευκόλυνση των ιδίων και της Διεύθυνσης.
  • Γονέας με δύο (2) ή τρία (3) παιδιά, που φιλοξενούνται στον σταθμό, πληρώνει για το πρώτο παιδί το 100% του τροφείου που αντιστοιχεί στην κατηγορία εισοδήματος και για το δεύτερο και τρίτο το 50%.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις δύναται, η Διεύθυνση να απαλλάσσει από το τροφείο τους γονείς μετά από συνεκτίμηση αντιστοίχων παραστατικών στοιχείων και μετά από έκθεση κοινωνικής έρευνας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την τεκμηριωμένη πρόταση της Προϊσταμένης του Παιδικού Σταθμού και την επικύρωση του αρμόδιου Αντιδημάρχου.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΟΡΙΣΜΟΥ ΤΡΟΦΕΙΩΝ ΠΡΩΪΝΗΣ ΖΩΝΗΣ

ΕΙΣΟΔΗΜΑΜΗΝΙΑΙΟ ΤΡΟΦΕΙΟ
0€ - 5.869€0€
5.870€ - 8.804€25€

8.805€ – 11.739€

30€
11.740€ - 14.674€40€
14.675€ - 17.608€50€
17.609€ - 20.550€60€

20.551€ και άνω

70€

Εισόδημα θεωρείται οποιοδήποτε εισόδημα προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες, εκμίσθωση ακινήτων, εμπορικές και γεωργικές δραστηριότητες καθώς επίσης και εισοδήματα που προέρχονται από τεκμαρτό προσδιορισμό ή κάθε άλλο εισόδημα που δεν φορολογείται ή φορολογείται αυτοτελώς.

09-05-2025
Γιορτή της Μητέρας στο Πάρκο Αλκαζάρ, για όλη την οικογένεια, διοργανώνει ο Δήμος Λαρισαίων

Ζωγραφική, χειροτεχνίες, θεατρικό παιχνίδι και επίσκεψη στο Βοτανικό Κήπο για μικρούς και μεγάλους, την Κυριακή 11 Μαΐου, από τις 11 το πρωί

Μια πολύ όμορφη γιορτή, αφιερωμένη στο πιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή όλων μας, τη Μητέρα, διοργανώνει ο Δήμος Λαρισαίων, με τη σύμπραξη των Διευθύνσεων Παιδείας, Πολιτισμού και Πρασίνου, την Κυριακή 11 Μαΐου, στο Πάρκο Αλκαζάρ, από τις 11 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι.

Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Μητέρας, μικροί και μεγάλοι, οικογένειες και παρέες, μπορούν να προσέρχονται στον χώρο του Αλκαζάρ (πριν από το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης) και να απολαύσουν μια μέρα, με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, γεμάτη διασκεδαστικές και διαδραστικές δραστηριότητες, σε μια εκδήλωση για όλη την οικογένεια. 

Από τις 11 το πρωί, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους θα πραγματοποιούνται δραστηριότητες ζωγραφικής, χειροτεχνίας-κατασκευών, αφιερωμένες στη Γιορτή της Μητέρας, με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών της Διεύθυνσης Παιδείας, ενώ από τις 12 και μετά, οι μικροί δημότες μπορούν να συμμετέχουν σε θεατρικό παιχνίδι που οργανώνουν οι Λέσχες Πολιτισμού (κ.Κατερίνα Δανιήλ), καθώς και να απολαύσουν μια περιήγηση στον Βοτανικό Κήπο, με την καθοδήγηση των στελεχών της Διεύθυνσης Πρασίνου.

Θα υπάρχει μουσική, μπαλόνια, γλυκίσματα, νερά και αναψυκτικά, καθώς και ένα δωράκι-έκπληξη, για να θυμούνται όλοι οι συμμετέχοντες αυτή την ξεχωριστή γιορτή.

Δραστηριότητες:

11.00 - 14.00: Κάρτες και χειροτεχνίες, από τη Διεύθυνση Παιδείας

11.30 - 12.00: Μάθημα ορθοσωμικής, από τη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου (οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους ένα στρωματάκι γυμναστικής)

12.00 - 12.30: Θεατρικό Παιχνίδι, από τις Λέσχες Πολιτισμού

12.30 - 14.00: Περιήγηση στον Βοτανικό Κήπο, από τη Διεύθυνση Πρασίνου

09-05-2025
Αρώματα και παραδοσιακά εδέσματα απόλαυσαν οι επισκέπτες του Φεστιβάλ «Γεύσεις του Κόσμου» - Ενίσχυση υπηρεσιών και δράσεων για το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών

Γεύσεις, χρώματα και αρώματα γέμισε το απόγευμα της Τετάρτης ο πεζόδρομος της οδού Βενιζέλου, μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, όπου και πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ «Γεύσεις του Κόσμου», παρουσία πλήθους επισκεπτών, που θέλησαν να δοκιμάσουν τις μαγειρικές δημιουργίες των μαθητών της ΔΥΠΑ.

Να σημειωθεί ότι το Φεστιβάλ διοργανώθηκε από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας και το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) του Δήμου Λαρισαίων, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) Λάρισας.

Η εκδήλωση αποτέλεσε μια μοναδική συνάντηση πολιτισμών, καθώς συνδύασε γαστρονομικές δημιουργίες, παραδόσεις και γεύσεις από όλον τον κόσμο. Την επιμέλεια των εδεσμάτων που προσφέρθηκαν είχαν οι μαθητές της Σχολής Μαγείρων της ΕΠΑΣ Μαθητείας ΔΥΠΑ Λάρισας, οι οποίοι κέρδισαν τις εντυπώσεις, με τον επαγγελματισμό και το μεράκι τους.

Κύριος στόχος του Φεστιβάλ ήταν η ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης και η ανάδειξη της πολυπολιτισμικότητας, της αλληλεγγύης και της συνύπαρξης. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε η σημασία της σύνδεσης με την κουλτούρα και τη μαγειρική παράδοση των ανθρώπων από τρίτες χώρες.

Στην ενίσχυση τόσο των υπηρεσιών, όσο και των δράσεων του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας, κ.Παναγιώτης Δαλαμπύρας. «Το ΚΕΜ έχει ενισχυθεί σημαντικά και πλέον είναι σε θέση να παρέχει υπηρεσίες ειδικού ψυχολόγου, κοινωνικού λειτουργού και νομικού συμβούλου σε θέματα μεταναστών και εργασιακού δικαίου. Παράλληλα, υλοποιούνται σημαντικές δράσεις ενημέρωσης, δικτύωσης και διασύνδεσης, με στόχο την ένταξη των μεταναστών. Παρέχονται μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ελληνικής ιστορίας, ενώ δίνεται έμφαση σε συνεδρίες εργασιακής συμβουλευτικής, για να μπορέσει ο μεταναστευτικός πληθυσμός να εργαστεί σε τοπικές επιχειρήσεις. Σε αυτό το κομμάτι, είναι ιδιαίτερα σημαντική η συμβολή του ΣΘΕΒ και της ΔΥΠΑ -αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας μας είναι και η σημερινή εκδήλωση», σημείωσε ο κ.Δαλαμπύρας.

Το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Λαρισαίων χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Θεσσαλία 2021-2027». Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο στα τηλέφωνα 2414 400701, 2414 400717, 2414 400721 (Ηπείρου 96-98).

08-05-2025
Δήμος Λαρισαίων: Τον Ιούλιο ξεκινά η «Κατασκήνωση στην Πόλη» - Από την ερχόμενη Δευτέρα οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα

Γεμάτο δράση και δημιουργικότητα αναμένεται να είναι και το φετινό καλοκαίρι για τους μικρούς Λαρισαίους, καθώς από την 1η Ιουλίου θα ξεκινήσει η «Κατασκήνωση στην πόλη». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις περιόδους, ενώ η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, από την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Μαΐου ως τις 28 Μαΐου -με αυστηρή τήρηση των προθεσμιών, ώστε να μπορέσει να γίνει με γρήγορους ρυθμούς η κατανομή των παιδιών στις δομές και τις περιόδους.

«Πρώτος και κύριος στόχος είναι η στήριξη των οικογενειών του Δήμου μας, και κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών. Ωστόσο, η δημιουργία μιας αξέχαστης εμπειρίας για τα παιδιά της πόλης είναι το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Οι μικροί “κατασκηνωτές” έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν ένα διαφορετικό καλοκαίρι, γεμάτο δραστηριότητες και δημιουργική απασχόληση», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας & Άθλησης, κ.Ηρακλής Γερογιώκας, με αφορμή την έναρξη του προγράμματος.

Ρομποτική, Ιστορία και έμφαση στον Αθλητισμό

Ο κ.Γερογιώκας τόνισε πως έμφαση θα δοθεί και φέτος στις αθλητικές δραστηριότητες, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και δράσεις Ρομποτικής, αλλά και Ιστορίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. «Θέλουμε να προσφέρουμε στους μικρούς μας δημότες ένα όμορφο καλοκαίρι, να έχουν την ευκαιρία τα παιδιά μας να απολαμβάνουν πληθώρα δραστηριοτήτων, σε ένα ασφαλές και ενθαρρυντικό περιβάλλον», υπογράμμισε η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παιδείας, κ.Σταυρούλα Μπαξεβάνου.

Η «Κατασκήνωση στην πόλη» υποστηρίζεται από τις υπηρεσίες του Δήμου και μια πλειάδα συνεργαζόμενων φορέων της πόλης. Έμπειροι παιδαγωγοί διαφόρων ειδικοτήτων, υπηρεσίες του Δήμου, μουσεία, βιβλιοθήκες αθλητικοί σύλλογοι, εκπαιδευτικοί και πολιτιστικοί φορείς θα υλοποιήσουν αθλητικές δραστηριότητες, προγράμματα κολύμβησης, κυκλοφοριακής αγωγής, σκάκι, μουσικής, αστρονομίας, εικαστικά και δημιουργικά εργαστήρια, θεατρικό παιχνίδι, κουκλοθέατρο, προγράμματα περιβαλλοντική αγωγής, φυσικών επιστημών και πειραμάτων, τέχνης και πολιτισμού και πολλά ακόμη.

Δομές και Περίοδοι

Η συμμετοχή των παιδιών είναι ελεύθερη από οικονομικές επιβαρύνσεις, ενώ η επιλογή των συμμετεχόντων γίνεται με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Σύμφωνα με την κ.Μπαξεβάνου, υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής και σε δεύτερη περίοδο (με την αίτηση), με βασική προϋπόθεση να υπάρχουν κενές θέσεις. Παράλληλα, οι γονείς καλούνται να δηλώσουν τρεις δομές (κατασκηνωτικά κέντρα), για την καλύτερη εξυπηρέτηση και κατανομή των μαθητών.

Η «Κατασκήνωση στην πόλη - 2025» θα λειτουργεί τις ώρες 07:30 - 15:00 σε τρεις περιόδους:

  • Α' ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 1 ΙΟΥΛΙΟΥ - 18 ΙΟΥΛΙΟΥ
  • Β' ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 21 ΙΟΥΛΙΟΥ - 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
  • Γ' ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Τα Κατασκηνωτικά Κέντρα για την Α' και Β' περίοδο είναι:

  • 3ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας (Ιουστινιανού 24)
  • 5ο Δημοτικό Σχολείο (Χρυσοχόου 2 – Άγιος Κωνσταντίνος)
  • 33ο Νηπιαγωγείο ( Χρυσοχόου 2 – Άγιος Κωνσταντίνος)
  • 4ο Δημοτικό Σχολείο (Κουμουνδούρου 17-19)
  • 12ο Δημοτικό Σχολείο (Αρκαδίου 38-Άγιος Γεώργιος)
  • 19ο Δημοτικό Σχολείο (Ακαρνανίας 32 – Χαραυγή)
  • 8ο Νηπιαγωγείο (Ροδόπης 41 - Χαραυγή)
  • 16ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας (Εθνικής Αντίστασης 35)
  • 25ο Δημοτικό Σχολείο ( Μεραρχίας 2 - Νεάπολη)
  • 3ο Νηπιαγωγείο (Αλευάδων 3-Φιλιππούπολη)
  • 14ο Δημοτικό Σχολείο (Γερουλάνου 2- Ιπποκράτης)
  • 1ο Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης (Κουλουψούζη 25)
  • 33ο Δημοτικό Σχολείο (Αρβανιτοπούλου & Σκοπιάς 1 -Νέα Σμύρνη)

Τα Κατασκηνωτικά Κέντρα για την Γ' περίοδο είναι:

  • 5ο Δημοτικό Σχολείο (Χρυσοχόου 2 – Άγιος Κωνσταντίνος)
  • 4ο Δημοτικό Σχολείο (Κουμουνδούρου 17-19)
  • 19ο Δημοτικό Σχολείο (Ακαρνανίας 32 – Χαραυγή)
  • 25ο Δημοτικό Σχολείο ( Μεραρχίας 2 - Νεάπολη)
  • 14ο Δημοτικό Σχολείο (Γερουλάνου 2-Ιπποκράτης)

Οι Αιτήσεις θα υποβάλλονται από 12 ως 28 Μαΐου 2025 μόνον ηλεκτρονικά, μέσω του site του Δήμου: www.larissa.gov.gr στο μενού e-υπηρεσίες/ Διεύθυνση Παιδείας / Αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα «Κατασκήνωση στην πόλη 2025»

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Στην ψηφιακή πλατφόρμα πρέπει:

  1. Να επισυνάπτονται ΟΛΑ τα δικαιολογητικά. Χωρίς επισύναψη ΟΛΩΝ των δικαιολογητικών η αίτηση δεν θα ισχύει.
  2. Να γίνεται ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ της αίτησης
  3. Να επιλέγονται ως ΤΡΕΙΣ κατασκηνωτικές δομές με σειρά προτεραιότητας
  4. Όταν συμπληρώνεται η δυναμικότητα μιας δομής, η τοποθέτηση των δικαιούχων θα γίνεται στην επόμενη επιλογή τους ανάλογα με τη μοριοδότηση.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:

  • Έντυπη αίτηση
  • Έντυπο μοριοδότησης
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
  • Ιατρική βεβαίωση παιδιού
  • Τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα του γονέα
  • Βεβαίωση εργασίας ή πιστοποιητικό ανεργίας μητέρας

 

08-05-2025
Δήμος Λαρισαίων: Από 16 Μαΐου ως 5 Ιουνίου η υποβολή αιτήσεων στους παιδικούς σταθμούς για τη νέα σχολική χρονιά

-Open Day για τους γονείς, εντός του Ιουνίου, διοργανώνει η Διεύθυνση Παιδείας

Την Παρασκευή 16 Μαΐου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για την εγγραφή νηπίων και βρεφών στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Λαρισαίων, ενώ στόχος είναι να καλυφθούν και φέτος όλα τα αιτήματα των δημοτών. «Με διαρκή στόχο τη στήριξη των οικογενειών της πόλης, θα συνεχίσουμε και φέτος την προσπάθεια να καλύψουμε όλα τα αιτήματα με κύριο μέλημα τη δημιουργία ενός φιλικού, ενθαρρυντικού και χαρούμενου περιβάλλοντος για τα παιδιά», υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Άθλησης, κ.Ηρακλής Γερογιώκας, στη συνέντευξη Τύπου που παρατέθηκε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης.

«Με τη συνδρομή έμπειρων παιδαγωγών και εξωτερικών συνεργατών, θα υποστηρίζεται η ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών με στόχο τη διαπαιδαγώγηση, την κοινωνικοποίηση, τη δημιουργικότητα και την ασφάλεια προωθώντας την ευημερία και την ισορροπημένη εξέλιξή τους με κάθε δυνατό τρόπο», τόνισε ο κ.Γερογιώκας.

Open Day εντός του Ιουνίου

Στη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς, προκειμένου να κάνουν την εγγραφή στους παιδικούς σταθμούς στην α’ φάση αναφέρθηκε η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παιδείας, κ.Σταυρούλα Μπαξεβάνου, επισημαίνοντας πως η β’ φάση (για εξυπηρέτηση γονέων από μεταθέσεις, αποσπάσεις και ενστάσεις) θα διενεργηθεί από τις 1 ως τις 10 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, η κ.Μπαξεβάνου ανακοίνωσε τη διοργάνωση Open Day (ανοιχτής επίσκεψης) για τους γονείς, εντός του Ιουνίου. «Με αυτόν τον τρόπο, οι γονείς, ιδίως οι νέοι γονείς, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα των παιδιών τους, στον παιδικό σταθμό, με δράσεις που θα έχουν επιλεγεί ειδικά για τον σκοπό αυτό», υπογράμμισε.

Ημερήσιο πρόγραμμα

Στο ημερήσιο πρόγραμμα των Παιδικών Σταθμών της Διεύθυνσης Παιδείας εντάσσονται:

  • Καθημερινή φύλαξη και φροντίδα σε ένα παιδαγωγικό περιβάλλον
  • Ισορροπημένη ημερήσια διατροφή από σύγχρονα μαγειρεία
  • Ιατρική παρακολούθηση από παιδιάτρους
  • Πρόγραμμα λογοθεραπείας
  • Πρόγραμμα κολύμβησης
  • Μουσικές και αθλητικές δραστηριότητες
  • Εκμάθηση ποδηλάτου και κυκλοφοριακής αγωγής στους Παιδικούς Σταθμούς με επισκέψεις στο «Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής»
  • Θεατρικό παιχνίδι
  • Αισθητική αγωγή
  • Θεατρικές παραστάσεις και κουκλοθέατρο
  • Εκδρομές, επισκέψεις στα Μουσεία και πολιτιστικούς χώρους της πόλης
  • Προγράμματα συνεργασίας με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, με Ιατρικό & Οδοντιατρικό Σύλλογο, με ΙΕΚ και άλλους φορείς
  • Φυσικές Επιστήμες και Αστεροσκοπείο (Ταξιδεύω στο διάστημα και κοιτάζω τα άστρα)
  • Εκδηλώσεις θρησκευτικού, εθνικού, ψυχαγωγικού περιεχομένου
  • Συναντήσεις συνεργασίας γονέων- παιδαγωγών-Σχολές γονέων

Διαδικασία και προθεσμίες

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την εγγραφή νηπίων και βρεφών στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς για το έτος 2025-2026 ξεκινάει την Παρασκευή, 16/5/2025 και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, 5/06/2025.

Παράλληλα, θα κατατίθενται αιτήσεις για τα παιδιά που θα φιλοξενηθούν στην απογευματινή ζώνη (5ος Παιδικός Σταθμός).

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται κατ΄ επιλογή του γονέα με ένα από τους εξής τρόπους:

  1. Ηλεκτρονικά μέσω του site Δήμου (όπου υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες): www.larissa.gov.gr ⟶ στο μενού e-υπηρεσίες ⟶ Διεύθυνση Παιδείας - Αιτήσεις εγγραφών στους Παιδικούς Σταθμούς
    ΠΡΟΣΟΧΗ! Στην ψηφιακή πλατφόρμα επισυνάπτονται όλα τα δικαιολογητικά. Χωρίς επισύναψη των δικαιολογητικών η αίτηση δε θα ισχύει!

  2. Με φυσική παρουσία προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά τις ώρες από 08:30 π.μ. έως 14:00 μ.μ., στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.

Στους Παιδικούς Σταθμούς γίνονται δεκτές αιτήσεις παιδιών γεννηθέντα από 1/1/2022 έως 28/2/2025. Δίνεται η δυνατότητα επιλογής πέντε (5) Παιδικών Σταθμών και η φιλοξενία των παιδιών σύμφωνα με την ηλικία τους κατανέμονται ως εξής:

  • ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ –ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ από 6 μηνών έως την εγγραφή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση ⟶ 27ος Βρεφονηπιακός Σταθμός Ανθούπολης (παιδιά γεννηθέντα από 1/1/2022 έως 28/2/2025)
  • ΒΡΕΦΗ από 6 μηνών έως 2,5 ετών ⟶ 19ος & 21ος Βρεφικοί Σταθμοί (παιδιά γεννηθέντα από 1/1/2023 έως 28/2/2025)
  • ΒΡΕΦΗ-ΝΗΠΙΑ από 6 μηνών έως την εγγραφή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση ⟶ 1ος, 3ος, 4ος, 5ος, 6ος, 7ος,10ος, 13ος, 14ος, 15ος, 17ος, 18ος, 20ος, 25ος Βρεφονηπιακοί Σταθμοί (παιδιά γεννηθέντα από 1/1/2022 έως 28/2/2025)
  • ΒΡΕΦΗ-ΝΗΠΙΑ από 18 μηνών έως την εγγραφή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση ⟶ 2ος, 8ος, 12ος, 16ος, 22ος, 23ος, 24ος Βρεφονηπιακοί Σταθμοί (παιδιά γεννηθέντα από 1/1/2022 έως 28/2/2024)
  • ΝΗΠΙΑ από 2,5 ετών έως την εγγραφή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση ⟶ 9ος, 11ος, 26ος Παιδικοί Σταθμοί (παιδιά γεννηθέντα από 1/1/2022 έως 28/2/2023)
  • 20ος Παιδικός Σταθμός
    Στον 20ο Παιδικό Σταθμό εγγράφονται μόνο τα παιδιά, οι γονείς των οπoίων είναι εργαζόμενοι στην Αεροπορία Λάρισας

Απαιτούμενα δικαιολογητικά εγγραφής

  1. Αίτηση Εγγραφής & Έντυπο Μοριοδότησης
  2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
  3. Πιστοποιητικό υγείας παιδιού
  4. Τελευταίο Εκκαθαριστικό σημείωμα του γονέα
  5. Βεβαίωση εργασίας ή κάρτα ανεργίας μητέρας

Εάν εργάζονται και οι δύο γονείς προσκομίζονται οι βεβαιώσεις εργασίας και των δύο γονέων.

Για περισσότερες πληροφορίες, αναφορικά με κάθε επιμέρους δικαιολογητικό που θα χρειαστεί να κατατεθεί, ο γονέας μπορεί να ανατρέξει στην ιστοσελίδα του Δήμου: www.larissa.gov.gr

Τα αποτελέσματα επιλογής παιδιών θα αναρτηθούν στα γραφεία της Δ/νσης και στους κατά τόπους Παιδικούς Σταθμούς.

Αιτήσεις Β΄ περιόδου, για την εξυπηρέτηση γονέων από μεταθέσεις, αποσπάσεις κ.λ.π. καθώς και ενστάσεις θα γίνουν δεκτές από 1 έως 10 Σεπτεμβρίου 2025, στα γραφεία της Δ/νσης (Ρούσβελτ & Οικονόμου εξ Οικονόμων 8Α) κατόπιν επικοινωνίας.

Υπενθυμίζουμε ότι το ωράριο λειτουργίας των παιδικών σταθμών είναι:

  • Πρωινή Ζώνη: Δευτέρα-Παρασκευή 07:00-16:00
  • Απογευματινή Ζώνη: ( 5ος) Δευτέρα-Παρασκευή 16:45-21:15
08-05-2025
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΩΣ ΠΕΝΤΕ (5) ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΩΣ ΠΕΝΤΕ (5) ΜΗΝΕΣ (ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ ΟΧΙ ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ 31ης/10/2025) ΓΙΑ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ (.doc)

ΑΙΤΗΣΗ (.doc)

08-05-2025
Εγκαινιάζεται η 1η Έκθεση Μαθητικής Φωτογραφίας την Τρίτη 13 Μαΐου 2025 στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας

Την 1η ομαδική έκθεση μαθητικής φωτογραφίας, διοργανώνουν από τη Δευτέρα 12 έως και το Σάββατο 24 Μαΐου 2025, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας- αίθουσα “Τάκη Τλούπα” (2ος όροφος, Ρούσβελτ 59), η Φωτογραφική Ομάδα fplus και το διαδικτυακό φωτογραφικό περιοδικό fmag, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας.

 Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 13 Μαΐου 2025 στις 20:00 και οι μέρες και ώρες λειτουργίας της είναι Δευτέρα – Παρασκευή 11:00- 13:00 και 18:00-  21:00, Σάββατο: 10:00-13:00.

Στην έκθεση παίρνουν μέρος συνολικά 114 μαθητές από Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια του νομού Λάρισας (ιδιωτικά και δημόσια) με ελεύθερο θέμα.

Την ημέρα των εγκαινίων θα γίνει και η απονομή των βραβείων και των επαίνων.

ΒΡΑΒΕΙΑ - ΕΠΑΙΝΟΙ – ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

  • Θα απονεμηθούν τρία βραβεία (1ο, 2ο & 3ο) και τρεις έπαινοι (1ος, 2ος & 3ος) για τους μαθητές δημοτικού.
  • Θα απονεμηθούν τρία βραβεία (1ο, 2ο & 3ο) και τρεις έπαινοι (1ος, 2ος & 3ος) για τους μαθητές Γυμνασίου.
  • Θα απονεμηθούν τρία βραβεία (1ο, 2ο & 3ο) και τρεις έπαινοι (1ος, 2ος & 3ος) για τους μαθητές Λυκείου.

Η ανακοίνωση και η απονομή των βραβείων και των επαίνων θα γίνει την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης.

Η φωτογραφική ομάδα fplus δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2013, στην πόλη της Λάρισας, από μία ομάδα 18 ερασιτεχνών φωτογράφων, τους οποίους ένωσε το κοινό τους ενδιαφέρον και η αγάπη για την φωτογραφία. Κύριο μέλημα της ομάδας είναι η προβολή, καλλιέργεια και ανάπτυξη της τέχνης της φωτογραφίας. Από την αρχή της δημιουργίας, η ομάδα, ανακοινώνει κάθε χρόνο στα μέσα Σεπτεμβρίου, το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τους επόμενους 10 μήνες. Μέσα από μία πλούσια δράση που περιλαμβάνει εκθέσεις, σεμινάρια, παρουσιάσεις φωτογράφων, ομιλίες, διαλέξεις, διαγωνισμούς κ.α., δίνεται η δυνατότητα στα μέλη της ομάδας, αλλά και όλους όσους τους ενδιαφέρει η τέχνη της φωτογραφίας, να εμβαθύνουν, αλλά και να διευρύνουν τους φωτογραφικούς τους ορίζοντες, να καλλιεργήσουν την αισθητική τους και να εξελίξουν το προσωπικό τους ύφος.

Μαζί με το θεωρητικό υπόβαθρο η ομάδα ενισχύει και μια πιο πρακτική προσέγγιση στη φωτογραφία με φωτογραφικές εξορμήσεις στην περιοχή της Λάρισας και εκδρομές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας όπως και επισκέψεις σε σημαντικά φωτογραφικά δρώμενα που γίνονται στη χώρα.

Οι συναντήσεις της ομάδας, από το Νοέμβριο του 2014, πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη σε χώρο που τους παραχώρησε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων στο Μύλο του Παππά (Γεωργιάδου 53) στη Λάρισα.

Συντονιστής της ομάδας είναι ο Ανδρέας Κατσάκος.

Διοργάνωση:  Φωτογραφική ομάδα fplus - http://fplus.gr
Διαδικτυακό φωτογραφικό περιοδικό fmag - http://fmag.gr/
Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας - https://dide.lar.sch.gr/

08-05-2025
Γνωστοποίηση για τον διαχωρισμό των περιπτέρων

Ο Δήμος Λαρισαίων γνωστοποιεί ότι στις 14 Μαϊου του έτους 2025 ημέρα Τετάρτη και ώρα 09:00 π.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (3ος όροφος) του Δημαρχείου, Ίωνος Δραγούμη 1, η αρμόδια Επιτροπή διεξαγωγής δημοπρασιών του άρθρ. 1, του Π.Δ. 270/81, όπως αυτή ορίστηκε με την υπ’ αριθμ. 171/2024 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα προβεί στην πραγματοποίηση δημόσιας κλήρωσης για τον προσδιορισμό των θέσεων ποσοστού 30% των κενωθέντων περιπτέρων, τα οποία στη συνέχεια θα παραχωρηθούν ύστερα από προκήρυξη έναντι καταβολής τέλους, στις κατηγορίες των προσώπων που αναφέρονται αναλυτικά στην παράγραφο 4 του άρθρ. 76 του Ν.4257/2014.

Επισημαίνεται ότι το υπόλοιπο 70% των κενωθέντων περιπτέρων θα διατεθεί με δημοπρασία.


Τμήμα: Καταστημάτων & Διαφημίσεων

08-05-2025
Απόφαση ανάθεσης καθηκόντων σε Άμισθους Ειδικούς Συμβούλους
08-05-2025
Ανακοινώνεται η έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για τη νέα σχολική χρονιά 2025-2026 στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Λαρισαίων και για την απογευματινή ζώνη

Από την Αντιδημαρχία Παιδείας και Άθλησης και τη Διεύθυνση Παιδείας ανακοινώνεται η έναρξη υποβολής αιτήσεων για την περίοδο 2025–2026 στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου. Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των συμπολιτών μας, και με διαρκή στόχο τη στήριξη των οικογενειών της πόλης, θα συνεχίσουμε και φέτος την προσπάθεια να καλύψουμε όλα τα αιτήματα με κύριο μέλημα τη δημιουργία ενός φιλικού, ενθαρρυντικού και χαρούμενου περιβάλλοντος για τα παιδιά. Με τη συνδρομή έμπειρων παιδαγωγών και εξωτερικών συνεργατών, θα υποστηρίζεται η ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών με στόχο τη διαπαιδαγώγηση, την κοινωνικοποίηση, τη δημιουργικότητα και την ασφάλεια προωθώντας την ευημερία και την ισορροπημένη εξέλιξή τους με κάθε δυνατό τρόπο.

Στο ημερήσιο πρόγραμμα των Παιδικών Σταθμών της Διεύθυνσης Παιδείας εντάσσονται:

  • Καθημερινή φύλαξη και φροντίδα σε ένα παιδαγωγικό περιβάλλον
  • Ισορροπημένη ημερήσια διατροφή από σύγχρονα μαγειρεία
  • Ιατρική παρακολούθηση από παιδιάτρους
  • Πρόγραμμα λογοθεραπείας
  • Πρόγραμμα κολύμβησης
  • Μουσικές και αθλητικές δραστηριότητες
  • Εκμάθηση ποδηλάτου και κυκλοφοριακής αγωγής στους Παιδικούς Σταθμούς με επισκέψεις στο «Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής»
  • Θεατρικό παιχνίδι
  • Αισθητική αγωγή
  • Θεατρικές παραστάσεις και κουκλοθέατρο
  • Εκδρομές, επισκέψεις στα Μουσεία και πολιτιστικούς χώρους της πόλης
  • Προγράμματα συνεργασίας με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, με Ιατρικό & Οδοντιατρικό Σύλλογο, με ΙΕΚ και άλλους φορείς
  • Φυσικές Επιστήμες και Αστεροσκοπείο (Ταξιδεύω στο διάστημα και κοιτάζω τα άστρα)
  • Εκδηλώσεις θρησκευτικού, εθνικού, ψυχαγωγικού περιεχομένου
  • Συναντήσεις συνεργασίας γονέων- παιδαγωγών-Σχολές γονέων

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την εγγραφή νηπίων και βρεφών στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς για το έτος 2025-2026 ξεκινάει την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16/5/2025 και θα ολοκληρωθεί την ΠΕΜΠΤΗ 5/06/2025.

Παράλληλα, θα κατατίθενται αιτήσεις για τα παιδιά που θα φιλοξενηθούν στην απογευματινή ζώνη (5ος ΠΣ).

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται κατ΄ επιλογή του γονέα με ένα από τους εξής τρόπους:

  1. Ηλεκτρονικά μέσω του site Δήμου: www.larissa.gov.gr ⟶ στο μενού e-υπηρεσίες ⟶ Διεύθυνση Παιδείας - Αιτήσεις εγγραφών στους Παιδικούς Σταθμούς
    Οδηγίες υπάρχουν στο site του Δήμου
    ΠΡΟΣΟΧΗ! Στην ψηφιακή πλατφόρμα επισυνάπτονται όλα τα δικαιολογητικά. Χωρίς επισύναψη των δικαιολογητικών η αίτηση δε θα ισχύει!

  2. Με φυσική παρουσία προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά τις ώρες από 08:30 π.μ. έως 14:00 μ.μ., στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.

Στους Παιδικούς Σταθμούς γίνονται δεκτές αιτήσεις παιδιών γεννηθέντα από 1/1/2022 έως 28/2/2025. Δίνεται η δυνατότητα επιλογής πέντε (5) Παιδικών Σταθμών και η φιλοξενία των παιδιών σύμφωνα με την ηλικία τους κατανέμονται ως εξής:

  • ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ –ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ από 6 μηνών έως την εγγραφή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση ⟶ 27ος Βρεφονηπιακός Σταθμός Ανθούπολης (παιδιά γεννηθέντα από 1/1/2022 έως 28/2/2025)
  • ΒΡΕΦΗ από 6 μηνών έως 2,5 ετών ⟶ 19ος & 21ος Βρεφικοί Σταθμοί (παιδιά γεννηθέντα από 1/1/2023 έως 28/2/2025)
  • ΒΡΕΦΗ-ΝΗΠΙΑ από 6 μηνών έως την εγγραφή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση ⟶ 1ος, 3ος, 4ος, 5ος, 6ος, 7ος,10ος, 13ος, 14ος, 15ος, 17ος, 18ος, 20ος, 25ος Βρεφονηπιακοί Σταθμοί (παιδιά γεννηθέντα από 1/1/2022 έως 28/2/2025)
  • ΒΡΕΦΗ-ΝΗΠΙΑ από 18 μηνών έως την εγγραφή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση ⟶ 2ος, 8ος, 12ος, 16ος, 22ος, 23ος, 24ος Βρεφονηπιακοί Σταθμοί (παιδιά γεννηθέντα από 1/1/2022 έως 28/2/2024)
  • ΝΗΠΙΑ από 2,5 ετών έως την εγγραφή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση ⟶ 9ος, 11ος, 26ος Παιδικοί Σταθμοί (παιδιά γεννηθέντα από 1/1/2022 έως 28/2/2023)
  • 20ος Παιδικός Σταθμός
    Στον 20ο Παιδικό Σταθμό εγγράφονται μόνο τα παιδιά, οι γονείς των οπoίων είναι εργαζόμενοι στην Αεροπορία Λάρισας

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

  1. Αίτηση Εγγραφής & Έντυπο Μοριοδότησης
  2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
  3. Πιστοποιητικό υγείας παιδιού
  4. Τελευταίο Εκκαθαριστικό σημείωμα του γονέα
  5. Βεβαίωση εργασίας ή κάρτα ανεργίας μητέρας

Εάν εργάζονται και οι δύο γονείς προσκομίζονται οι βεβαιώσεις εργασίας και των δύο γονέων.

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε επιμέρους δικαιολογητικό που θα χρειαστεί ο γονέας να καταθέσει, μπορεί να ανατρέξει στην ιστοσελίδα του Δήμου. (www.larissa.gov.gr)

Τα αποτελέσματα επιλογής παιδιών θα αναρτηθούν στα γραφεία της Δ/νσης και στους κατά τόπους Παιδικούς Σταθμούς.

Αιτήσεις Β΄ περιόδου, για την εξυπηρέτηση γονέων από μεταθέσεις, αποσπάσεις κ.λ.π. καθώς και ενστάσεις θα γίνουν δεκτές από 1 έως 10 Σεπτεμβρίου 2025, στα γραφεία της Δ/νσης (Ρούσβελτ & Οικονόμου εξ Οικονόμων 8Α) κατόπιν επικοινωνίας.

Υπενθυμίζουμε ότι το ωράριο λειτουργίας των παιδικών σταθμών είναι:

  • Πρωινή Ζώνη: Δευτέρα-Παρασκευή 07:00-16:00
  • Απογευματινή Ζώνη: (5ος) Δευτέρα-Παρασκευή 16:45-21:15

08-05-2025
Ξεκινούν οι αιτήσεις για την «Κατασκήνωση στην Πόλη»

Από τον Δήμο Λαρισαίων ανακοινώνεται η έναρξη υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα “Κατασκήνωση στην πόλη” που έχει στόχο τη στήριξη των οικογενειών και τη δημιουργία μιας αξέχαστης εμπειρίας για τα παιδιά της πόλης. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών και διαρκεί στο διάστημα των θερινών διακοπών προσφέροντας στους μικρούς “κατασκηνωτές” τη δυνατότητα να ζήσουν ένα διαφορετικό καλοκαίρι γεμάτο δράση και δημιουργικότητα. Η συμμετοχή των παιδιών είναι ελεύθερη από οικονομικές επιβαρύνσεις, ενώ η επιλογή των συμμετεχόντων γίνεται με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια πληθώρα δραστηριοτήτων σε ένα ασφαλές και ενθαρρυντικό περιβάλλον. Μέσα από αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα, παιχνίδια, δημιουργικές δραστηριότητες και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, αναπτύσσουν τη φαντασία τους, ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους και αποκτούν νέες δεξιότητες καλλιεργώντας αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η ομαδικότητα, η φιλία, ο σεβασμός στη φύση και το περιβάλλον.

Η «Κατασκήνωση στην πόλη» υποστηρίζεται από τις υπηρεσίες του Δήμου και μια πλειάδα συνεργαζόμενων φορέων της πόλης. Έμπειροι παιδαγωγοί διαφόρων ειδικοτήτων, υπηρεσίες του Δήμου, μουσεία, βιβλιοθήκες αθλητικοί σύλλογοι, εκπαιδευτικοί και πολιτιστικοί φορείς θα υλοποιήσουν αθλητικές δραστηριότητες, προγράμματα κολύμβησης, κυκλοφοριακής αγωγής, σκάκι, μουσικής, αστρονομίας, εικαστικά και δημιουργικά εργαστήρια, θεατρικό παιχνίδι, κουκλοθέατρο, προγράμματα περιβαλλοντική αγωγής, φυσικών επιστημών και πειραμάτων, τέχνης και πολιτισμού και πολλά ακόμη.

Η «Κατασκήνωση στην πόλη - 2025» θα λειτουργεί τις ώρες 07:30 - 15:00 σε τρεις περιόδους:

  • Α' ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 1 ΙΟΥΛΙΟΥ- 18 ΙΟΥΛΙΟΥ
  • Β' ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 21 ΙΟΥΛΙΟΥ – 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
  • Γ' ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Τα Κατασκηνωτικά Κέντρα για την Α' και Β' περίοδο είναι:

  • 3ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας (Ιουστινιανού 24)
  • 5ο Δημοτικό Σχολείο (Χρυσοχόου 2 – Άγιος Κωνσταντίνος)
  • 33ο Νηπιαγωγείο ( Χρυσοχόου 2 – Άγιος Κωνσταντίνος)
  • 4ο Δημοτικό Σχολείο (Κουμουνδούρου 17-19)
  • 12ο Δημοτικό Σχολείο (Αρκαδίου 38-Άγιος Γεώργιος)
  • 19ο Δημοτικό Σχολείο (Ακαρνανίας 32 – Χαραυγή)
  • 8ο Νηπιαγωγείο (Ροδόπης 41 - Χαραυγή)
  • 16ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας (Εθνικής Αντίστασης 35)
  • 25ο Δημοτικό Σχολείο ( Μεραρχίας 2 - Νεάπολη)
  • 3ο Νηπιαγωγείο (Αλευάδων 3-Φιλιππούπολη)
  • 14ο Δημοτικό Σχολείο (Γερουλάνου 2- Ιπποκράτης)
  • 1ο Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης (Κουλουψούζη 25)
  • 33ο Δημοτικό Σχολείο (Αρβανιτοπούλου & Σκοπιάς 1 -Νέα Σμύρνη)

Τα Κατασκηνωτικά Κέντρα για την Γ' περίοδο είναι:

  • 5ο Δημοτικό Σχολείο (Χρυσοχόου 2 – Άγιος Κωνσταντίνος)
  • 4ο Δημοτικό Σχολείο (Κουμουνδούρου 17-19)
  • 19ο Δημοτικό Σχολείο (Ακαρνανίας 32 – Χαραυγή)
  • 25ο Δημοτικό Σχολείο ( Μεραρχίας 2 - Νεάπολη)
  • 14ο Δημοτικό Σχολείο (Γερουλάνου 2-Ιπποκράτης)

Οι Αιτήσεις θα υποβάλλονται από 12 ως 28 Μαΐου 2025

Ηλεκτρονικά μέσω του site του Δήμου: www.larissa.gov.gr στο μενού e-υπηρεσίες / Διεύθυνση Παιδείας / Αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα «Κατασκήνωση στην πόλη 2025»

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Στην ψηφιακή πλατφόρμα πρέπει:

  1. Να επισυνάπτονται ΟΛΑ τα δικαιολογητικά. Χωρίς επισύναψη ΟΛΩΝ των δικαιολογητικών η αίτηση δεν θα ισχύει.
  2. Να γίνεται ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ της αίτησης
  3. Να επιλέγονται ως ΤΡΕΙΣ κατασκηνωτικές δομές με σειρά προτεραιότητας
  4. Όταν συμπληρώνεται η δυναμικότητα μιας δομής, η τοποθέτηση των δικαιούχων θα γίνεται στην επόμενη επιλογή τους ανάλογα με τη μοριοδότηση.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:

  • Έντυπη αίτηση
  • Έντυπο μοριοδότησης
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
  • Ιατρική βεβαίωση παιδιού
  • Τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα του γονέα
  • Βεβαίωση εργασίας ή πιστοποιητικό ανεργίας μητέρας

08-05-2025
«Πράσινο φως» από Θ.Μαμάκο για παρεμβάσεις στον χώρο δίπλα από το 12ο Γυμνάσιο - Συνάντηση με μαθήτριες και μαθητές του σχολείου είχε ο Δήμαρχος Λαρισαίων

Το «πράσινο φως» για άμεσες, ήπιες παρεμβάσεις προσωρινού χαρακτήρα, που θα μετατρέψουν το δημοτικό οικόπεδο δίπλα στο 12ο Γυμνάσιο Λάρισας σε μια ακόμη «ανάσα» πρασίνου στη συνοικία των Αμπελοκήπων άναψε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, στη συνάντηση που είχε με 11 μαθήτριες και μαθητές του 12ου Γυμνασίου «Μ.Καραγάτσης» και 8ου Λυκείου, που βρέθηκαν το πρωί της Τετάρτης στο Δημαρχείο της Λάρισας.

Η Αλεξάνδρα, η Αθηνά, η Ερμιόνη, ο Δημήτρης, ο Αντώνης, ο Θανάσης, ο Θωμάς, ο Γιώργος, ο Βίκτωρας, ο Δημήτρης, και ο Κωνσταντίνος, συνοδευόμενοι από τον καθηγητή Κοινωνικής & Πολιτικής Αγωγής, κ.Ιωάννη Σάκκα, καθώς και τον Διευθυντή του 12ου Γυμνασίου, κ.Αλέξη Καλέση κατέφθασαν στη συνάντηση με τον Δήμαρχο Λαρισαίων έχοντας στα χέρια τους ολοκληρωμένο φάκελο με τις προτάσεις τους, καθώς και με υπόμνημα, το οποίο και παρέδωσαν στον κ.Μαμάκο και τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας, κ.Ανδρέα Ανδριτσόπουλο.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η πρωτοβουλία των μαθητών του σχολείου να ερευνήσουν και να καταθέσουν προτάσεις προς τη Δημοτική Αρχή, για την αξιοποίηση της δημοτικής έκτασης περίπου 1 στρ, που βρίσκεται δίπλα στο 12ο Γυμνάσιο «Μ.Καραγάτσης», ώστε να δημιουργηθεί ένας χώρος αναψυχής, παιχνιδιού, άθλησης και συνάντησης των κατοίκων της συνοικίας. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενεργός Πολίτης», του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο και αξιοποίησαν οι μαθήτριες και οι μαθητές του σχολείου, προκειμένου να εισφέρουν στην τοπική κοινωνία, αλλά και να αποκομίσουν σημαντικές εμπειρία συμμετοχής στα κοινά - πρωτοβουλία που ενεργοποίησε άμεσα τα αντανακλαστικά του Δημάρχου Λαρισαίων.

Νεολαία με ενεργό συμμετοχή στα κοινά

«Χαίρομαι που νέοι άνθρωποι, όπως εσείς, μαθήτριες και μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου έχουν δημιουργικές ανησυχίες, αναλαμβάνουν τέτοιες πρωτοβουλίες και τις μετατρέπουν σε ουσιαστικές διεκδικήσεις για την τοπική κοινωνία. Αυτή τη νεολαία θέλουμε, να μετέχει ενεργά στη διαμόρφωση του μέλλοντος της πόλης -και είναι ιδανική η συγκυρία, καθώς η Λάρισας είναι η Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας για το 2025. Άλλωστε, εσείς είστε οι μελλοντικοί κάτοικοι, επαγγελματίες, οικογενειάρχες», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ.Μαμάκος.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες χαρακτηρισμού και αποχαρακτηρισμού οικοπέδων και εκτάσεων εντός του αστικού ιστού, για τον καθορισμό χρήσης, με τον Δήμαρχο Λαρισαίων να ξεκαθαρίζει πως η όποια παρέμβαση μπορεί να είναι μόνον προσωρινού χαρακτήρα, καθώς το συγκεκριμένο οικόπεδο προορίζεται, μελλοντικά, για την ανέγερση νηπιαγωγείου, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας εξαιρετικά πυκνοκατοικημένης περιοχής.

Δήμαρχος Λαρισαίων και μαθήτριες-μαθητές του 12ου Γυμνασίου ανανέωσαν το «ραντεβού» τους για το επόμενο διάστημα, αυτή τη φορά επί του πεδίου, όποτε εκκινήσουν οι εργασίες για τη διαμόρφωση του οικοπέδου δίπλα από το σχολείο τους.

07-05-2025
Γιορτή της Μητέρας στο Πάρκο Αλκαζάρ, για όλη την οικογένεια, διοργανώνει ο Δήμος Λαρισαίων

Ζωγραφική, χειροτεχνίες, θεατρικό παιχνίδι και επίσκεψη στο Βοτανικό Κήπο για μικρούς και μεγάλους, την Κυριακή 11 Μαΐου, από τις 11 το πρωί

Μια πολύ όμορφη γιορτή, αφιερωμένη στο πιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή όλων μας, τη Μητέρα, διοργανώνει ο Δήμος Λαρισαίων, με τη σύμπραξη των Διευθύνσεων Παιδείας, Πολιτισμού και Πρασίνου, την Κυριακή 11 Μαΐου, στο Πάρκο Αλκαζάρ, από τις 11 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι.

Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Μητέρας, μικροί και μεγάλοι, οικογένειες και παρέες, μπορούν να προσέρχονται στον χώρο του Αλκαζάρ (πριν από το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης) και να απολαύσουν μια μέρα, με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, γεμάτη διασκεδαστικές και διαδραστικές δραστηριότητες, σε μια εκδήλωση για όλη την οικογένεια. 

Από τις 11 το πρωί, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους θα πραγματοποιούνται δραστηριότητες ζωγραφικής, χειροτεχνίας-κατασκευών, αφιερωμένες στη Γιορτή της Μητέρας, με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών της Διεύθυνσης Παιδείας, ενώ από τις 12 και μετά, οι μικροί δημότες μπορούν να συμμετέχουν σε θεατρικό παιχνίδι που οργανώνουν οι Λέσχες Πολιτισμού (κ.Κατερίνα Δανιήλ), καθώς και να απολαύσουν μια περιήγηση στον Βοτανικό Κήπο, με την καθοδήγηση των στελεχών της Διεύθυνσης Πρασίνου.

Θα υπάρχει μουσική, μπαλόνια, γλυκίσματα, νερά και αναψυκτικά, καθώς και ένα δωράκι-έκπληξη, για να θυμούνται όλοι οι συμμετέχοντες αυτή την ξεχωριστή γιορτή.

Δραστηριότητες:

11.00 - 14.00: Κάρτες και χειροτεχνίες, από τη Διεύθυνση Παιδείας

12.00 - 12.30: Θεατρικό Παιχνίδι, από τις Λέσχες Πολιτισμού

12.30 - 14.00: Περιήγηση στον Βοτανικό Κήπο, από τη Διεύθυνση Πρασίνου

07-05-2025
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 6η Εαρινή Συνάντηση Χορωδιών Λάρισας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 6η Εαρινή Συνάντηση Χορωδιών Λάρισας με τον τίτλο «Τώρα που είναι Άνοιξη και τα λουλούδια ανθίζουν» το βράδυ του περασμένου Σάββατου, στο Δ.Ω.Λ.

Η εκδήλωση, που αποτελεί πλέον θεσμό στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, διοργανώθηκε από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας του Δήμου Λαρισαίων, το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και τη Χορωδία «Η Ευεστώ».

Στην ξεχωριστή αυτή γιορτή της χορωδιακής μουσικής, με την  καλλιτεχνική διεύθυνση και επιμέλεια του μαέστρου Κωνσταντίνου Μάτη, συμμετείχαν η Χορωδία Κάτω Τιθορέας Φθιώτιδας υπό τη διεύθυνση της κ. Μαργαρίτας Παλαιολόγου, η Μικτή Χορωδία του  Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής «Ο Φάρος» σε σύμπραξη με τη χορωδία Προικονήσου Νέου Μαρμαρά υπό τη διεύθυνση της κ. Ρεβέκκας Φελεκίδου, η Χορωδία Εκπαιδευτικών Νομού Μαγνησίας υπό τη διεύθυνση του κ. Νίκου Στεφ. Ευθυμιάδη και η Μικτή Χορωδία «Η Ευεστώ» της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής Λάρισας υπό τη διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Μάτη με τη συνοδεία στο πιάνο της κ. Έφης Φαρμάκη.

 Όλα τα χορωδιακά σύνολα παρουσίασαν ένα πρόγραμμα με γνωστές συνθέσεις Ελλήνων και ξένων δημιουργών σε τετράφωνη πολυφωνική επεξεργασία, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Την εκδήλωση παρουσίασε η χορωδός και δημοσιογράφος κ. Ελένη Ντουρουντάκη.

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Αθανάσιος Μαμάκος στο σύντομο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε όλες τις συμμετέχουσες χορωδίες για την παρουσία τους, τόνισε την ευεργετική επίδραση της μουσικής και εξήρε τον μακροχρόνιο και προσηλωμένο ζήλο των χορωδών και του μαέστρου στη δια βίου μάθηση μέσω της χορωδιακής τέχνης. Εξέφρασε επίσης την αμέριστη και θερμή στήριξη της δημοτικής αρχής στις δράσεις της «Ευεστώ», η οποία αποτελεί πλέον σημαντικό κομμάτι του «πολιτιστικού προϊόντος» της πόλης και την εκπροσωπεί επάξια τόσο εντός, όσο και εκτός των συνόρων της πατρίδας. Κατά την απονομή των αναμνηστικών δώρων εξήγγειλε επίσης την 7η εαρινή χορωδιακή συνάντηση τον Μάϊο του 2026.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Ευάγγελος Αποστόλου, ο αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Ισότητας κ. Βασίλης Σίμος, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Θωμάς Ρετσιάνης, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής πολιτικής κ. Παναγιώτης Δαλαμπύρας, ο επικεφαλής της μειζ. αντιπολίτευσης και πρώην αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Δεληγιάννης, η δημ. σύμβουλος κ. Άννυ Ψάρρα-Περήφανου, ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας κ. Αστέριος Δημουλάς, η διευθύντρια παιδείας και παιδικών σταθμών κ. Σταυρούλα Μπαξεβάνου ο διευθυντής  Κοινωνικής Πολιτικής  κ. Θεόδωρος Κυρόπουλος, η διευθύντρια των ΚΑΠΗ δήμου Λαρισαίων κ. Δήμητρα Κωστοπούλου, η πρόεδρος Ε.Σ. Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας "ΚΩΝ. ΚΟΥΜΑΣ" κ. Ελένη Ξυνοπούλου, εκπρόσωποι πολιτιστικών και καλλιτεχνικών φορέων της περιοχής κ.α.

Στιγμή μεγάλης συγκίνησης αποτέλεσε η βράβευση του χορωδού κ Αθανασίου Ριζάκη από τον δήμαρχο Λαρισαίων και τον πρόεδρο της χορωδίας κ Γιώργο Ραϊλη για την πολυετή του προσφορά στην «Ευεστώ». Ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη της χορωδίας ο κ. Ριζάκης ευχαρίστησε για την ιδιαίτερη τιμή στο πρόσωπό του και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όλες διαχρονικά τις δημοτικές αρχές για τη στήριξη της χορωδίας.

07-05-2025
«Γεύσεις του Κόσμου» από το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Λαρισαίων - Σήμερα, Τετάρτη στο κέντρο της Λάρισας το πρωτότυπο Φεστιβάλ

Γεύσεις και αρώματα από τις κουζίνες του κόσμου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κάτοικοι και επισκέπτες της Λάρισας σήμερα, Τετάρτη, 7 Μαΐου, από τις 7 το απόγευμα, στον πεζόδρομο της οδού Βενιζέλου, μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο.

Πρόκειται για το Φεστιβάλ «Γεύσεις του Κόσμου», ένα μαγευτικό γαστρονομικό ταξίδι, που διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας και το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) του Δήμου Λαρισαίων, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) Λάρισας.

Το Φεστιβάλ Γεύσεων συνδυάζει στοιχεία πολιτισμού, γεύσεις και παράδοση από όλο τον κόσμο, με την πολύτιμη συμβολή των μαθητών της Σχολής Μαγείρων ΕΠΑΣ Μαθητείας της ΔΥΠΑ Λάρισας, που θα αναλάβουν τις γαστριμαργικές δημιουργίες, με μεράκι και επαγγελματισμό.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να δημιουργηθεί μια σύνδεση με τον πολιτισμό και τη μαγειρική κουλτούρα ανθρώπων τρίτων χωρών, αλλά και να αναδειχθούν η πολυπολιτισμικότητα, η αλληλεγγύη και οι δράσεις κοινωνικής ένταξης, παράλληλα με την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Λαρισαίων χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Θεσσαλία 2021-2027», ενώ για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον φορέα στα τηλέφωνα 2414 400701, 2414 400717, 2414 400721 (Ηπείρου 96-98).

06-05-2025
Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Βασίλη Μίχου αύριο Τετάρτη στο Χατζηγιάννειο

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με το Βιβλιοπωλείο Καλτσάς και τις Εκδόσεις Αρμός, παρουσιάζουν το νέο βιβλίο  του Βασίλη Μίχου  με τίτλο “ΕΥΡΩΠΗ RESTART - Προκλήσεις και Προοπτικές μιας κουρασμένης Ηπείρου” την Τετάρτη 7 Μαΐου 2025, στις 20:00, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας (Ρούσβελτ 59, Λάρισα).

Για το βιβλίο θα συζητήσουν με τον Βασίλη Μίχο οι: Χαρίκλεια Βλαχάκη, Δημοσιογράφος

Αχιλλέας Κέλλας, Πολιτικός Μηχανικός, Αντιδήμαρχος Οικονομικών & Διοίκησης Δ. Λαρισαίων, Υπατία Μίχου, Πολιτικός Μηχανικός, Στέλεχος Επενδύσεων Πράσινης Ενέργειας, Νίκος Ντόλας, Φιλόλογος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Όταν μια χώρα αντιμετωπίζεται ως οικόπεδο, οι πολιτικοί της λειτουργούν σαν τραπεζικά στελέχη. Αναγκαστικά. Τα πάντα αριθμοποιούνται και αντιμετωπίζονται αναλόγως. Στο τέλος λογαριάζονται μόνον όσα μπορούν να μετρηθούν με μαθηματικό τρόπο. Κι έτσι μένουν εκτός λογαριασμού όσα δεν μπορούν να γίνουν αριθμοί.

Μπορεί να μετρηθούν οι μαθητές, οι αίθουσες διδασκαλίας, οι διδάσκοντες και τα βιβλία που μοιράζονται. Να παραχθούν διαγράμματα με καμπύλες που να δείχνουν την πρόοδο και τις ελλείψεις σε ό,τι αφορά τα μετρήσιμα αυτά μεγέθη. Αλλά δεν μετριέται η μόρφωση, δεν μετριέται η φλόγα του διδάσκοντος, δεν μετριέται η φαντασία.

 Όπως και δεν μετριέται με αριθμούς η ηθική, η καλλιέργεια, ο σεβασμός, το φρόνημα, η αίσθηση του καθήκοντος, η ομοψυχία, η αρετή, η αισθητική, η ευτυχία, η χαρά, η αγάπη. Κι όλα αυτά, αφού δεν μετριούνται, έπαψαν και να λογαριάζονται.

Με την διαφορά ότι είναι ακριβώς αυτά που φτιάχνουν Ανθρώπους, που στήνουν Κοινωνίες, που δημιουργούν Πολιτισμούς.

***

Ο Βασίλης Μίχος είναι Λαρισαίος μηχανικός που παρέμεινε στην πόλη του και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά, από το 1981, κυρίως στην εκτέλεση οικοδομικών έργων. Παράλληλα, από τα φοιτητικά του χρόνια έως και σήμερα αρθρογραφεί συχνά στον τύπο για θέματα κοινωνικού και πολιτικού ενδιαφέροντος. Το 2000, κυκλοφόρησε σε ιδιωτική έκδοση το βιβλίο του Η ΠΟΛΗ ΚΙΒΩΤΟΣ – Μία πρόταση μέλλοντος για την πόλη. Είναι παντρεμένος και έχει τρία, μεγάλα πλέον, παιδιά. Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

06-05-2025
Θεσσαλικό Θέατρο - Απολογισμός της Θεατρικής Άνοιξης 2025

Τη Θεατρική Άνοιξη 2025 με έργα Νεοελληνικής δραματουργίας διοργάνωσε και φέτος το Θεσσαλικό Θέατρο με τεράστια επιτυχία αποδεικνύοντας ότι το θέατρο παραμένει πάντα ζωντανό στην πόλη μας. Φιλοξενήθηκαν οκτώ θεατρικές παραγωγές που αγαπήθηκαν από το Αθηναϊκό κοινό χαρίζοντας και στο θεατρόφιλο κοινό της Λάρισας δεκαοκτώ παραστάσεις υψηλής αισθητικής και συγκίνησης. Το ενδιαφέρον των θεατών ξεπέρασε κάθε προσδοκία! Η μέση πληρότητα έφτασε το εντυπωσιακό 87% της χωρητικότητας του θεάτρου καθώς οι περισσότερες από αυτές έγιναν sold out.

Το Θεσσαλικό Θέατρο εκφράζει την πιο θερμή του ευγνωμοσύνη σε όλους/ες όσους/ες συνετέλεσαν στην επιτυχία της διοργάνωσης: στους καλλιτέχνες, στους συνεργάτες, στους εργαζόμενους του Θεσσαλικού Θεάτρου αλλά πάνω απ’ όλα στο κοινό, που με την παρουσία του  ανέδειξε τη Θεατρική Άνοιξη σε μια πραγματική γιορτή πολιτισμού.

Η σκυτάλη τώρα περνά σε ένα άλλο μεγάλο εγχείρημα. Την Τρίτη 6 Μαΐου 2025 ξεκινά το  Φεστιβάλ ερασιτεχνικών σχημάτων  «Όλη η πόλη μια σκηνή» φιλοδοξώντας να φέρει στην σκηνή του Θεάτρου «Κώστας Τσιάνος» παραστάσεις που θα την μεταμορφώσουν σε μια ανοιχτή σκηνή δημιουργίας, έκφρασης και συμμετοχής.

06-05-2025
Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα σε Ανθ.Γαζή, Ηφαίστου-Εργ.Πρωτομαγιάς και Ηρ.Πολυτεχνείου - Στη διάθεση των πολιτών και συμβατικά ποδήλατα

- Για Διασύνδεση Μνημείων, Οδική Ασφάλεια και Εσωτερικό Δακτύλιο

- Συμβατικά ποδήλατα σε οργανωμένους χώρους στάθμευσης ετοιμάζεται να εγκαταστήσει η Δημοτική Αρχή

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα του Δήμου Λαρισαίων για τη Διασύνδεση Μνημείων, την Οδική Ασφάλεια και τον Εσωτερικό Δακτύλιο, με συνεργεία να έχουν εγκατασταθεί και να εργάζονται ταυτόχρονα στις οδούς Ανθ.Γαζή, Ηπείρου, Ηφαίστου, Εργ.Πρωτομαγιάς και Ηρ.Πολυτεχνείου.

Η Δημοτική Αρχή εμφανίζεται αποφασισμένη να αξιοποιήσει με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο τους θερινούς μήνες, οπότε και αναμένεται να ενταθεί ο ρυθμός εκτέλεσης των εργασιών, καθώς θα είναι και πιο περιορισμένες οι ανάγκες μετακίνησης -ιδίως επί της Ανθ.Γαζή- από τη στιγμή που τα σχολεία κλείνουν σε μερικές ημέρες.

Κλειστά τμήματα των οδών Ανθ.Γαζή και Ηπείρου

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις στο πλαίσιο του δημοτικού έργου «Βελτίωση της οδικής ασφάλειας γύρω από σχολικά συγκροτήματα στην πόλη της Λάρισας» (ΥΠΕΣ, με χρηματοδότηση από ΕΕ, Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προϋπολογισμού 2,24 εκατ. ευρώ).

Σε αυτό εντάσσονται οι εργασίες στο τμήμα της οδού Ανθίμου Γαζή, από Κύπρου ως και Αθ.Διάκου, που ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο, καθώς και οι εργασίες σε τμήμα της οδού Ηπείρου (από Τ.Βελησσαρίου μέχρι Ανθ.Γαζή) που ξεκίνησαν αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα -και τα δύο τμήματα είναι κλειστά για κυκλοφορία και στάθμευση.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν πλήρη ανακατασκευή πεζοδρομίων και οδοστρώματος, ενώ ειδικά για την οδό Ανθ.Γαζή, στόχος είναι η δημιουργία και σε εκείνο το σημείο του ποδηλατοδρόμου, ώστε να δημιουργηθεί μια ενιαία «ενότητα» μετακίνησης με εναλλακτικά μέσα (ποδήλατα, πατίνια, πεζή), με μεγαλύτερη ασφάλεια προς και από τις σχολικές μονάδες.

Κυκλοφορία από Σ.Σούτσου και Μ.Αλεξάνδρου

Για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των οχημάτων, έχουν γίνει ρυθμίσεις στην οδό Σ.Σούτσου, που εξυπηρετεί το τμήμα της Ανθ.Γαζή που είναι κλειστό, ενώ παράλληλα έχει ανοίξει και η Μ.Αλεξάνδρου, με την κυκλοφορία να επιτρέπεται, από το περασμένο Σάββατο, σε όλα τα οχήματα.

Παράλληλα, ειδικά για τα καταστήματα στο τμήμα της Ανθ.Γαζή που είναι κλειστό, η τροφοδοσία γίνεται σε συγκεκριμένες ώρες, σε συνεννόηση με τον εργολάβο του έργου.

Εργασίες σε Ηφαίστου και Εργ.Πρωτομαγιάς

Στο έργο «Διασύνδεση αρχαιολογικών-πολιτιστικών σημείων στην πόλη της Λάρισας» (προϋπολογισμού 3,75 εκατ. ευρώ, ΥΠΕΝ, χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας), εντάσσονται οι εργασίες που πραγματοποιούνται στις οδούς Ηφαίστου και Εργατικής Πρωτομαγιάς, στα τμήματά τους μετά την οδό Κενταύρων, που θα διαρκέσουν ως τον Ιούνιο, ενώ τη «σκυτάλη» αναμένεται να πάρουν οι οδοί Παλαιστίνης και Τ.Βελησσαρίου. Στο σύνολο του έργου, αναμένεται να διασυνδεθούν 16 μνημεία και τοπόσημα της Λάρισας, από το Γενί Τζαμί ως τον Μύλο του Παππά.

Στην οδό Ηρ.Πολυτεχνείου

Με εργασίες για την ανακατασκευή των πεζοδρομίων και της κεντρικής νησίδας στην οδό Ηρ.Πολυτεχνείου, στο τμήμα από Κουτσούμπα-Πίνδου ως Υψηλάντου συνεχίζεται το έργο για την ολοκλήρωση του Εσωτερικού Δακτυλίου της Λάρισας (προϋπολογισμού 11,7 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση ΥΠΕΣ και Δήμου Λαρισαίων).

Στη διάθεση των πολιτών και συμβατικά ποδήλατα

Στο μεταξύ, στη διάθεση των πολιτών αναμένεται να θέσει η Δημοτική Αρχή και συμβατικά ποδήλατα (περίπου 80), σε τέσσερα διαφορετικά σημεία, σε οργανωμένους χώρους στάθμευσης του Δήμου Λαρισαίων: πρόκειται για τον χώρο στάθμευσης πίσω από τα ΚΤΕΛ, το μεγάλο πάρκινγκ στην οδό Τ.Τσιόγκα (πρ.Καλλιθέας), το χώρο στάθμευσης στο Κτηνιατρείο (Παπαναστασίου & Καρδίτσης) και τον χώρο που έχει διαμορφωθεί κοντά στο Τελωνείο.

06-05-2025
Συντονισμός και ενίσχυση επιχειρησιακής ετοιμότητας στη συνεδρίαση του ΤΕΣΟΠΠ Δήμου Λαρισαίων

Ο συντονισμός υπηρεσιών-φορέων και η ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Τοπικού Επιχειρησιακού-Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας (ΤΕΣΟΠΠ) του Δήμου Λαρισαίων, το πρωί της Δευτέρας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο Λάρισας.

Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του οργάνου που γίνεται με αφορμή την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου - 31 Οκτωβρίου) και αφορά στις διαδικασίες και ενέργειες, για τις προληπτικές δράσεις και μέριμνα των κατά τόπους υπηρεσιών και φορέων που συμμετέχουν στον μηχανισμό για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών -εν προκειμένω των πυρκαγιών.

Να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση του ΤΕΣΟΠΠ Λάρισας πραγματοποιήθηκε υπό τον περιφερειακό Συντονιστή της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ.Ηλία Λεοντάρη και τον Δήμαρχο Λαρισαίων, κ.Θανάση Μαμάκο, παρουσία και της Διευθύντριας της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ.Ελεάνας Πορίχη. Από την πλευρά του Δήμου Λαρισαίων μετείχαν ο Αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Κλιματικής Αλλαγής, κ.Κωνσταντίνος Καλαμπαλίκης, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, κ.Μιχάλης Τσιάρας καθώς και στελέχη του Τμήματος, όπως επίσης και οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Ραχούλας, κ.Αναστάσιος Γώγουλος,  Αμυγδαλέας, κ.Χρήστος Μακρίδης, Κουτσόχερου, κ.Βάιος Φονιάς, Γιάννουλης, κ.Κωνσταντίνος Μπαράκος, Λουτρού, κ.Θεόδωρος Μπελαής, Φαλάνης, Κωνσταντίνος Λυγούρας, από τη ΔΕΥΑΛ ο Αντιπρόεδρος, κ.Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης, κ.Δημήτρης Σαββοργινάκης, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας, του Γ.Ε.Σ., του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας, η Προϊσταμένη του Δασαρχείου Λάρισας, κ.Αναστασία Μπάκαβου, ο Διοικητής του ΓΝΛ, κ.Γρηγόρης Βλαχάκης, ο Διοικητής της Δομής Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο, κ.Απόστολος Παπαπαρίσης, κ.α.

05-05-2025
Με εντατικούς ρυθμούς το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών - Σε ποιες περιοχές θα γίνει έλεγχος και εφαρμογή αυτή την εβδομάδα

Σε δώδεκα διαφορετικές περιοχές, οικισμούς και συνοικίες, συνεχίζονται οι εργασίες ελέγχου και εφαρμογής του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών του Δήμου Λαρισαίων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αντιδημαρχίας Αγροτικής και Περιαστικής Ανάπτυξης, ως και την Παρασκευή, 9 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί έλεγχος στις συνοικίες/περιοχές Σταθμού, Χαραυγής και Ανθούπολης, καθώς και έλεγχος και εφαρμογή στα φρεάτια ομβρίων σε Φαλάνη, Κουλούρι, Δασοχώρι, Τερψιθέα, Νεάπολη, Λειβαδάκι, Άγιο Θωμά, Φιλιππούπολη και Ιπποκράτη.

05-05-2025
Πρόσκληση Συνεδρίασης Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας - Τρίτη 13/05/2025, ώρα 13:30

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

05-05-2025
«Γεύσεις του Κόσμου» από το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Λαρισαίων - Την ερχόμενη Τετάρτη στο κέντρο της Λάρισας το πρωτότυπο Φεστιβάλ

Γεύσεις και αρώματα από τις κουζίνες του κόσμου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κάτοικοι και επισκέπτες της Λάρισας την ερχόμενη Τετάρτη, 7 Μαΐου, από τις 7 το απόγευμα, στον πεζόδρομο της οδού Βενιζέλου, μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο.

Πρόκειται για το Φεστιβάλ «Γεύσεις του Κόσμου», ένα μαγευτικό γαστρονομικό ταξίδι, που διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας και το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) του Δήμου Λαρισαίων, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) Λάρισας.

Το Φεστιβάλ Γεύσεων συνδυάζει στοιχεία πολιτισμού, γεύσεις και παράδοση από όλο τον κόσμο, με την πολύτιμη συμβολή των μαθητών της Σχολής Μαγείρων ΕΠΑΣ Μαθητείας της ΔΥΠΑ Λάρισας, που θα αναλάβουν τις γαστριμαργικές δημιουργίες, με μεράκι και επαγγελματισμό.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να δημιουργηθεί μια σύνδεση με τον πολιτισμό και τη μαγειρική κουλτούρα ανθρώπων τρίτων χωρών, αλλά και να αναδειχθούν η πολυπολιτισμικότητα, η αλληλεγγύη και οι δράσεις κοινωνικής ένταξης, παράλληλα με την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Λαρισαίων χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Θεσσαλία 2021-2027», ενώ για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον φορέα στα τηλέφωνα 2414 400701, 2414 400717, 2414 400721 (Ηπείρου 96-98).

02-05-2025
Ανακατασκευή νέου τμήματος στην Ανθ.Γαζή - Από αύριο, Σάββατο, σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις - Από Μ.Αλεξάνδρου και Σ.Σούτσου η εξυπηρέτηση των οχημάτων

Με εργασίες ανακατασκευής των πεζοδρομίων σε τμήμα της οδού Ανθίμου Γαζή (από Κύπρου ως και Αθ.Διάκου) συνεχίζεται το έργο «Βελτίωση της οδικής ασφάλειας γύρω από σχολικά συγκροτήματα στην πόλη της Λάρισας», ενώ από αύριο, Σάββατο 3 Απριλίου, τίθενται σε ισχύ προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, που περιλαμβάνουν ολικό αποκλεισμό κυκλοφορίας και στάθμευσης των οχημάτων, στο συγκεκριμένο τμήμα. 

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, η κυκλοφορία θα διεξάγεται από την οδό Σκαρλάτου Σούτσου, όπου ήδη έχουν τοποθετηθεί κολονάκια σε όλο το μήκος της οδού, ενώ ανοίγει για όλα τα οχήματα και η οδός Μ.Αλεξάνδρου, για το διάστημα που υλοποιούνται τα έργα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Οδοποιίας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων, με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό, από αύριο, Σάββατο 3 Μαΐου 2025, ξεκινούν οι εργασίες ανακατασκευής πεζοδρομίων στην οδό Ανθίμου Γαζή, στο τμήμα από την οδό Κύπρου έως και την οδό Αθανασίου Διάκου.

Για τους λόγους αυτούς θα εφαρμοστούν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη, με ολικό αποκλεισμό της κυκλοφορίας και της στάθμευσης των οχημάτων σε τμήμα της οδού Ανθίμου Γαζή (από την οδό Κύπρου έως την οδό Αθανασίου Διάκου), έως και το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2025, καθ’ όλο το 24ωρο.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Ανθίμου Γαζή και στις κάθετες οδούς θα διεξάγεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες πληροφοριακές και ρυθμιστικές πινακίδες που θα τοποθετηθούν από τον ανάδοχο του έργου. Οι ρυθμίσεις που θα ισχύσουν στην ευρύτερη περιοχή εμφανίζονται στο διάγραμμα που ακολουθεί:

Επιπλέον για την καλύτερη εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας (κατά την διάρκεια των παραπάνω εργασιών) θα επιτρέπεται η διέλευση όλων των οχημάτων στην οδό ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ (Κύπρου έως Μανδηλαρά)

Οι εργασίες αυτές εκτελούνται στα πλαίσια του δημοτικού έργου «Βελτίωση της οδικής ασφάλειας γύρω από σχολικά συγκροτήματα στην πόλη της Λάρισας». Το έργο εντάσσεται στη Δράση «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο» της Πρόσκλησης «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας του Υπουργείου Εσωτερικών (Εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας - Ελλάδα 2.0)». Έχει προϋπολογισμό 2,24 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο έργο εντάσσονται και οι εργασίες που εκτελούνται ταυτόχρονα σε τμήμα της οδού Ηπείρου (από την οδό Τζαβέλλα έως την οδό Ανθίμου Γαζή), όπου επίσης έχουν ήδη εφαρμοστεί προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με ολικό αποκλεισμό της κυκλοφορίας και της στάθμευσης των οχημάτων, στο συγκεκριμένο τμήμα, ως και την Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2025.

02-05-2025
Πρόσκληση Συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου - Τρίτη 06/05/2025, ώρα 19:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

02-05-2025
Νέα εποχή στη συνεργασία Λάρισας και Λάρνακας

- Θανάσης Μαμάκος: «Μόνον θετικά τα αποτελέσματα από την ενδυνάμωση των σχέσεων ανάμεσα στους Δήμους μας»

Τον οδικό χάρτη για στενότερη και αποδοτικότερη συνεργασία ανάμεσα στον Δήμο Λαρισαίων και τον Δήμο Λάρνακας της Κύπρου συζήτησαν οι Δήμαρχοι των δύο πόλεων, κ.κ. Θανάσης Μαμάκος και Ανδρέας Βύρας, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Κύπρου, στο πλαίσιο ενίσχυσης των δεσμών και σχέσεων με την αδελφή πόλη της Λάρισας.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με στόχο την ουσιαστικοποίηση της αδελφοποίησης των δύο πόλεων, η οποία πραγματοποιήθηκε το 1989 και στη βάση των νέων δεδομένων που έχουν προκύψει από τότε μέχρι και σήμερα.

Η αποστολή του Δήμου Λαρισαίων, με επικεφαλής τον κ.Μαμάκο, έτυχε θερμής υποδοχής και φιλοξενίας, από τον κ.Βύρα.

Οι δύο δήμαρχοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή αλλά και τα θέματα της αυτοδιοίκησης στις δύο χώρες, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, τις προοπτικές της τοπικής αυτοδιοίκησης και το μέλλον του θεσμού, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να συμφωνήσουν στην αναγκαιότητα ουσιαστικής συνεργασίας, που μπορεί και πρέπει να αποβεί προς το συμφέρον των πολιτών.

Κοινός τόπος η νεολαία

«Θέλουμε να προσδώσουμε νέα δυναμική στην αδελφοποίηση των δύο πόλεών μας, καθώς διαπιστώσαμε ότι πραγματικά μπορούμε να αναδείξουμε κοινά οράματα, κοινές επιδιώξεις και κοινές δράσεις. Θεωρώ ότι η συνεργασία και οι ανταλλαγές εμπειριών στον πολιτισμό, τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για τους δήμους μας. Ανυπομονούμε να ανταποδώσουμε την εξαιρετική φιλοξενία και να τους γνωρίσουμε την Λάρισα του σήμερα», δήλωσε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Θανάσης Μαμάκος.

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων προσκάλεσε τη Δημοτική Αρχή της Λάρνακας να επισκεφθεί την πόλη μας, προκειμένου να αποφασιστούν συγκεκριμένες δράσεις και κοινές πρωτοβουλίες των δύο Δήμων, αλλά και το αντίστοιχο Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας της Λάρνακας να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Νεολαίας που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στην πόλη μας και θα είναι ενταγμένο στα πλαίσια της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας. Ταυτόχρονα εξέφρασε την υποστήριξη του στην υποψηφιότητα του Δήμου Λάρνακας, για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2030.

Τουρισμός και Βιώσιμη Ανάπτυξη

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Λάρνακας, ο Δήμαρχος Λαρισαίων παρουσίασε στους δημοτικούς συμβούλους και στη Δημοτική Αρχή της Λάρνακας, την σημερινή εικόνα της Λάρισας, την αναπτυξιακή της δυναμική, τις παρεμβάσεις στον πολιτισμό και την κοινωνική πολιτική και τους στόχους της Δημοτικής Αρχής για την εξωστρέφεια της πόλης και τις δυνατότητες ανάπτυξης του τουρισμού.

Κοινός τόπος ήταν η αναγκαιότητα να προχωρήσει το γρηγορότερο η συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας, αλλά και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι απόψεις που κατατέθηκαν για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη και την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων όπως είναι η στάθμευση, το κυκλοφοριακό, η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας και η πράσινη ανάπτυξη.

Τον Δήμαρχο Λαρισαίων συνόδεψαν η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Γαρυφαλλιά Καρυστιανού, η αναπληρώτρια Προϊσταμένη Διεύθυνσης Διοίκησης και Προσωπικού κ.Αναστασία Μπρούμα και ο σύμβουλος του Δημάρχου, κ.Βασίλης Ραούλης.

02-05-2025
Πρόσκληση Συνεδρίασης Δημοτικής Επιτροπής - Τετάρτη 07/05/2025, ώρα 13:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

02-05-2025
Έτοιμη η Λάρισα για τον 14ο Ιπποκράτειο Δρόμο - Την Κυριακή οι αγώνες, με επίκεντρο το Αρχαίο Θέατρο και το Μνημείο του Ιπποκράτη

Αθλήτριες και αθλητές, καθώς και απλούς πολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα συμμετέχουν στον Ιπποκράτειο Δρόμο ετοιμάζεται να υποδεχθεί η Λάρισα, μεθαύριο, Κυριακή 4 Μαΐου, στο πλαίσιο των αγώνων που θα διεξαχθούν στη 14η διοργάνωση του θεσμού. Να σημειωθεί ότι οι φετινές συμμετοχές ξεπερνούν τις 1.000, τόσο για τον αγώνα των 10 χλμ, όσο και για τον αγώνα των 3 χλμ., σύμφωνα με τον Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Λάρισας.

«Είναι ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός, ένας θεσμός, που τοποθετεί τη Λάρισα στο προσκήνιο, καθώς οι διαδρομές φέρνουν τους δρομείς σε άμεση επαφή με ιστορικά τοπόσημα και μνημεία, αλλά και με τις ομορφιές της.

Φέτος, μας τιμά με την παρουσία της η πρωταθλήτρια δρόμων αντοχής και κάτοχος του ρεκόρ μαραθωνίου για τις Ελληνίδες αθλήτριες από το 1998, κ.Μαρία Πολύζου, μεταφέροντας ένα δυνατό μήνυμα: Μην τα παρατάς -αυτό είναι και η προτροπή προς όλες και όλους μας.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους διοργανωτές γι’ αυτή την αθλητική συνάντηση ανθρώπων όλων των ηλικιών, που είναι μία ακόμη ευκαιρίας μας να δείξουμε τη μεγάλη αγάπη της Λάρισας προς τον αθλητισμό.», σημείωσε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παρατέθηκε το πρωί της Παρασκευής, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο Λάρισας.

Στη συνέντευξη Τύπου τοποθετήθηκαν ακόμη ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, κ.Ευάγγελος Αποστόλου, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας & Άθλησης, κ.Ηρακλής Γερογιώκας, ο επίτιμος πρόεδρος ΕΛΣ ΣΕΓΑΣ, κ.Ηλίας Καφφές, καθώς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Λάρισας, κ.Απόστολος Γούλας, ενώ παρών ήταν και ο κ.Σταύρος Κατσακιώρης, μέλος του ΣΜΝΛ.

«Για μία ακόμη φορά η Λάρισα βρίσκεται στο επίκεντρο αθλητικών γεγονότων, όπως είναι ο 14ος Ιπποκράτειος δρόμος, στον οποίο συμμετέχουν αθλητές και οικογένειες απ’ όλη την Ελλάδα. Στέλνουμε μήνυμα ότι όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε τα καλύτερα για την καθημερινότητά μας και την υγεία μας και καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν στον αγώνα της Κυριακής», τόνισε ο κ.Αποστόλου.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός, έναν ιδιαίτερο θεσμό, που αγκαλιάζει τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας, στην καρδιά της πόλης -είναι ένας αγώνας στον οποίο όλοι είναι νικητές», ανέφερε ο κ.Καφφές.

«Όλη η Λάρισα θα είμαστε εκεί, περιμένουμε όλες τις Λαρισαίες και τους Λαρισαίους σε αυτή την πραγματικά εξαιρετική αθλητική διοργάνωση», τόνισε ο κ.Γερογιώκας.

«Ο Ιπποκράτειος Δρόμος πραγματοποιείται για 14η χρονιά. Είναι ένας αγώνας-θεσμός, που έχει σαν στόχο να συνδέσει το δρομικό κίνημα με την Ιπποκράτεια ιδέα», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ.Γούλας.

Πρόγραμμα και παραλαβή αριθμών

Σύμφωνα με τον κ.Γούλα, η διάθεση των αριθμών των συμμετεχόντων θα γίνεται σήμερα, Παρασκευή το απόγευμα (7 μ.μ. - 9 μ.μ.), από το Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου και αύριο, Σάββατο (11 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 7 μ.μ.) στο Αρχαίο Θέατρο.

Η εκκίνηση του αγώνα των 10 χλμ καθώς και ο τερματισμός είναι στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, με ώρα έναρξης τις 9 πμ, ενώ όλοι οι αθλητές θα πρέπει να βρίσκονται στο χώρο εκκίνησης το αργότερο στις 8.15 πμ.

Η εκκίνηση του Fun Run 3χλμ καθώς και ο τερματισμός είναι στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, με ώρα έναρξης στις 10:45 π.μ. και όλοι οι αθλητές θα πρέπει να βρίσκονται στο χώρο εκκίνησης στις 10:00 π.μ.

Η εκκίνηση του παιδικού / εφηβικού αγώνα 1000 μέτρων θα γίνει από το Μνημείο του Ιπποκράτη, με τερματισμό στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας και ώρα έναρξης στις 11:15 π.μ. Οι γονείς με τα παιδιά που συμμετέχουν θα πρέπει να βρίσκονται στο χώρο εκκίνησης στις 10:30 π.μ.

Δηλώσεις των ομιλητών

02-05-2025
Έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Χ. Θεοχάρη «Αμήχανες ασκήσεις με το πενάκι λίγο πριν το ποίημα»

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, το art café bar Modi και ο ποιητής Γιώργος Χ. Θεοχάρης συνδιοργανώνουν την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Χ. Θεοχάρη με τίτλο «Αμήχανες ασκήσεις με το πενάκι» από τη Δευτέρα 5 Μαΐου 2025 έως και την Παρασκευή 16 Μαΐου 2025.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 6 Μαΐου και ώρα 7.30 μ.μ. στο art café bar Modi (Κουμουνδούρου 3).

Ο Γιώργος Χ. Θεοχάρης είναι Έλληνας ποιητής, λογοτέχνης και εκδότης.

Γεννήθηκε στη Δεσφίνα Φωκίδας το 1951. Από το 1965 διαμένει στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως Τεχνικός μηχανολογικής συντήρησης στη χημική βιομηχανία) στην εταιρεία Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και Διευθυντής έκδοσης του λογοτεχνικού περιοδικού Εμβόλιμον, το οποίο εκδίδεται από το 1988 στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας. Μετείχε στη σύνταξη της έντυπης εφημερίδας Book Press. Εκτός των άλλων τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη ζωγραφική.

02-05-2025
Άνοιξαν και επίσημα τις πύλες τους οι δύο νέες παιδικές χαρές στη Νέα Πολιτεία

«Συνεχίζουμε τα έργα για μια πόλη πιο φιλική στην οικογένεια», σημειώνει ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος

Με κεντρικό μήνυμα τη δημιουργία μιας πόλης πιο φιλικής στην οικογένεια, τα παιδιά, τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και τους νέους, ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, παρέδωσε και επίσημα στο κοινό τους δύο χώρους παιδικών χαρών, μιας πλήρως ανακατασκευασμένης και μιας νέας, στη συνοικία της Νέας Πολιτείας, το απόγευμα της Τετάρτης, 30 Απριλίου, παρουσία πλήθους κόσμου που συμμετείχε στις γιορτινές εκδηλώσεις.

Πρόκειται για δύο παιδικές χαρές, περίπου 500 μ2 η κάθε μία, που παραδίδονται στις οικογένειες και τους κατοίκους της Νέας Πολιτείας, στο πλαίσιο του προγραμματισμού της Δημοτικής Αρχής για την ανακατασκευή και δημιουργία 15 παιδικών χαρών, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Λαρισαίων.

Η μία παιδική χαρά (ανακαινισμένη) βρίσκεται στην πλατεία Ευάγγελου Αβέρωφ Τοσίτσα, ενώ η δεύτερη παιδική χαρά της συνοικίας έχει δημιουργηθεί σε δημοτική έκταση επί των οδών Χατζηχρήστου-Πολίτη-Ηλιόπουλου.

«Είναι ακόμη δυο νέες παιδικές χαρές, σημείο αναφοράς, συναντήσεων, κοινωνικής ζωής και καθημερινότητας για τους κατοίκους της περιοχής -και όχι μόνο. Σκοπός της Δημοτικής Αρχής είναι να δημιουργήσει νέους χώρους χαράς, παιχνιδιού και ξεγνοιασιάς, ώστε και οι μικροί συμπολίτες μας να αναπτύσσουν την κοινωνικότητα τους, να απολαμβάνουν ελεύθερο χρόνο, αλλά και ελεύθερο δημόσιο χώρο», τόνισε μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο κ.Μαμάκος.

Οι 15 νέοι χώροι δημιουργικής απασχόλησης

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, οπότε και ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανακατασκευή ή/και δημιουργία νέων παιδικών χαρών, οι οποίες έχουν ανοίξει για το κοινό, έχουν πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις για την επίσημη παράδοση στους εξής χώρους:

  • Ορφανοτροφείο (Αιόλου): 4 παιδικές χαρές και περιβάλλων χώρος
  • Πλατείας Δημ.Τσάτσου Νεάπολη
  • Πλατείας Ειρήνης - Λειβαδάκι
  • Κοινότητα Γιάννουλης
  • Νέα Σμύρνη - Συμβολή οδών Κουρητών και Αττικής
  • Πλατεία Κοινότητας Αμυγδαλέας
  • Συνοικισμός Αμυγδαλέας
  • Κοινότητα Ραχούλας
  • Κοινότητα Ελευθερών
  • Νέα Πολιτεία - Πλατεία Ευάγγελου Αβέρωφ Τοσίτσα
  • Νέα Πολιτεία - Επί των οδών Χατζηχρήστου, Φ.Πολίτη και Ντ.Ηλιόπουλου

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένονται αντίστοιχες εκδηλώσεις και για τις νέες παιδικές χαρές σε:

  • Κοινότητα Φαλάνης - Οικισμού Δασοχωρίου: Πλάτωνος & 28ης Οκτωβρίου
  • Κοινότητα Λουτρού
  • Κοινότητα Κουτσόχερου
  • Συνοικία Ιπποκράτη - Στη συμβολή οδών Γληνού & Δωροθέου

 

30-04-2025
Μήνυμα Δημάρχου Λαρισαίων, κ.Θανάση Μαμάκου για την Πρωτομαγιά

Τιμούμε τους συλλογικούς αγώνες, τις διεκδικήσεις για το δικαίωμα στην εργασία και τις αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, τους εργαζόμενους σε όλον τον κόσμο που αγωνίζονται για ένα πιο δίκαιο παρόν και μέλλον.

Τα μηνύματα της Εργατικής Πρωτοχρονιάς, πάντοτε διαχρονικά, πάντοτε ηχηρά, συμβολίζουν τη συλλογική, αλλά και ατομική ευθύνη για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία, ως αναγκαίας συνθήκης Δημοκρατίας και προόδου σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία.

Η στήριξη της απασχόλησης, η ενίσχυση της πρόνοιας, η παροχή ικανοποιητικής αλλά και αξιοπρεπούς αμοιβής των εργαζομένων, η μέριμνα για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας αποτελούν βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας.

Ο Δήμος Λαρισαίων στηρίζει διαχρονικά τους αγώνες των εργαζομένων, στέκεται με σεβασμό και κατανόηση στις δίκαιες διεκδικήσεις τους και κάνει τη δική του προσπάθεια για την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής. 

Καλή Πρωτομαγιά!

30-04-2025
Δήμος Λαρισαίων: Με εντατικούς ρυθμούς ο καθαρισμός και καλλωπισμός των μεγάλων χώρων πρασίνου - Εργασίες σε Μεζούρλο, Χατζηχαλάρ, Πάρκο Αλκαζάρ και Άλσος

Με εντατικούς ρυθμούς πραγματοποιούνται οι εργασίες για τον καθαρισμό (αποψίλωση) και καλλωπισμό των μεγάλων χώρων πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων, με τις αρμόδιες Διευθύνσεις Πρασίνου και Καθαριότητας-Ανακύκλωσης να έχουν ολοκληρώσει τον βασικό κύκλο, ενόψει και της αυριανής Πρωτομαγιάς που σηματοδοτεί και την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκαν εργασίες καθαρισμού τόσο στο άλσος στο λόφο του Μεζούρλου, όσο και στο Πάρκο Χρωμάτων (Χατζηχαλάρ), καθώς επίσης και στους χώρους του Πάρκου Αλκαζάρ και του Άλσους, από συνεργεία του Δήμου Λαρισαίων και ειδικότερα των Διευθύνσεων Πρασίνου και Καθαριότητας-Ανακύκλωσης.

Έναρξη αντιπυρικής περιόδου

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Μαΐου κάθε έτους ξεκινά η αντιπυρική περίοδος, με διάρκεια 6 μήνες, ως και την 31η Οκτωβρίου. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία και τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο και η καύση των αγρών καθ’ όλη τη διάρκεια της Αντιπυρικής Περιόδου (Μάιος – Οκτώβριος).

Παράλληλα, το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων, με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου 2025 από 01/05/2025 έως και 31/10/2025, υπενθυμίζει στους δημότες του τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. 20/2024 Πυροσβεστικής Διάταξης (Υ. Α. 21837 οικ. Φ.700.20/2024 - ΦΕΚ 2695/Β/09-05-2024) για την υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων τους και για την υποβολή δήλωσης καθαρισμού στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών, καθαρισμού οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων.

Με απόφαση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (22687/24.04.2025 – ΦΕΚ 2015/25.04.2025 τεύχος Β'), παρατείνεται έως τις 15 Ιουνίου 2025 η προθεσμία υποβολής υπεύθυνης δήλωσης, στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών, καθαρισμού οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων.

Αναλυτική ενημέρωση στον σχετικό σύνδεσμο του Δήμου Λαρισαίων:

https://www.larissa.gov.gr/el/politiki-prostasia-anakoinoseis/14387-tirisi-kathariotitas-oikopedon-paratasi-eos-tis-15-iouniou-2025

30-04-2025
Τήρηση Καθαριότητας Οικοπέδων - Παράταση έως τις 15 Ιουνίου 2025

Υποχρέωση καθαρισμού οικοπέδων κατά το χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου 2025 και υποχρέωση συντήρησης του καθαρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 01 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2025 καθώς και υποβολή Δήλωσης Καθαρισμού των οικοπέδων

Αντιπυρική περίοδος 2025 (από 01/05/2025 έως 31/10/2025)

Το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων, με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου 2025 από 01/05/2025 έως και 31/10/2025, υπενθυμίζει στους δημότες του τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. 20/2024 Πυροσβεστικής Διάταξης (Υ. Α. 21837 οικ. Φ.700.20/2024 - ΦΕΚ 2695/Β/09-05-2024) για την υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων τους και για την υποβολή δήλωσης καθαρισμού στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών, καθαρισμού οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων, ακολουθώντας τον σύνδεσμο: https://akatharista.apps.gov.gr/ ή κάνοντας αναζήτηση στο διαδίκτυο με τον όρο «ακαθάριστα οικόπεδα».

Επισημαίνουμε ότι στους υπόχρεους που αν και καθάρισαν το οικόπεδό τους δεν υποβάλλουν τη δήλωση καθαρισμού, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ, ενώ η υποβολή ψευδούς δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο, ως προς την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή εκατόν ογδόντα (180) έως τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες. Το ύψος της κάθε ημερήσιας μονάδας δεν μπορεί να είναι κατώτερο από εβδομήντα (70) ευρώ, ούτε ανώτερο από εκατό πενήντα (150) ευρώ.

Με απόφαση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (22687/24.04.2025 ΦΕΚ 2015/25.04.2025 τεύχος Β'), παρατείνεται έως τις 15 Ιουνίου 2025 η προθεσμία υποβολής υπεύθυνης δήλωσης, στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών, καθαρισμού οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων.

Υπενθυμίζουμε ότι:

“οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε: (α) περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, (β) περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, (γ) εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περ. (α) και (β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και (δ) εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, υποχρεούνται να προβαίνουν σε καθαρισμό των ανωτέρω χώρων κατά το χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους και να τους συντηρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της”.

Από το πεδίο εφαρμογής της παρούσας εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι ή φυτεμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτιρίων, πολυκατοικιών, κ.α. των παραπάνω περιοχών και εκτάσεων.

O απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:

α. Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.

β. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

γ. Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

δ. Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

ε. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

στ. Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων προσβλέπει στην άμεση ανταπόκριση και συνεργασία των κατοίκων του Δήμου, για την εξάλειψη του κινδύνου πυρκαγιάς και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

30-04-2025
Φεστιβάλ ερασιτεχνικών σκηνών «Όλη η πόλη μια σκηνή»

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου έρχεται στο Θεσσαλικό Θέατρο! Όταν η αγάπη για το θέατρο γίνεται μια γιορτή για όλη την πόλη…

Το Θεσσαλικό Θέατρο, ένας από τους σημαντικότερους θεατρικούς οργανισμούς της χώρας, σταθερά προσανατολισμένο στην προώθηση της τοπικής θεατρικής δημιουργίας, ανακοινώνει τη διοργάνωση του μεγαλύτερου φεστιβάλ ερασιτεχνικών θεατρικών σχημάτων στην πόλη, με τίτλο «Όλη η πόλη μια σκηνή». Ανοίγει για άλλη μια φορά τις πύλες του σε όσους ονειρεύονται, αφηγούνται και μοιράζονται ιστορίες πάνω στο σανίδι.

Από τις 6 Μαΐου έως τις 17 Ιουνίου 2025, η σκηνή του Θεσσαλικού Θεάτρου θα γεμίσει με αγάπη και δημιουργικότητα,  μέσα από 15 μοναδικές παραστάσεις, που θα παρουσιάσουν από  διαφορετικά ερασιτεχνικά σχήματα της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής.

Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με την παρουσιάση των τριών τμημάτων των εργαστηρίων ενηλίκων και εφήβων του Θεσσαλικού Θεάτρου.

Φέτος, περισσότερο από ποτέ, η πόλη γίνεται μια ατελείωτη σκηνή, μια ζωντανή υπενθύμιση ότι το θέατρο ανήκει σε όλους και πως η σκηνή της ζωής μας έχει χώρο για κάθε όνειρο.

Πρόγραμμα παραστάσεων:

6 & 7 Μαΐου  «Ο συνεργός» του Γιώργου Χριστοδούλου από την ομάδα «Αυλαία» στις 21:15

9 Μαΐου  «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη από θεατρική ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας στις 21:15

10 & 11 Μαΐου «Οι βάτραχοι» του Αριστοφάνη από την θεατρική ομάδα «Ηχώ» στις 20:30

14  Μαΐου «Ο εραστής» του Χάρολντ Πίντερ από την θεατρική ομάδα «Theatrale» στις 21:30

16 & 17  Μαΐου «Η κληρονομιά» του Μαριβώ από την θεατρική ομάδα «Κουίντα» στις 21:00

20 Μαΐου «Τα πάθη τα σεπτά» από την θεατρική ομάδα του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας στις 20:30

22  Μαΐου «Οι γυναίκες από ατσάλι» του Θεόδωρου Δεύτου από την Ένωση Ποντίων και Μικρασιατών «Οι Ακρίτες» στις 21:00

24 Μαΐου «Ερωτικά Ιντέρτια (Ο Καπετάν Σουρμελής ο Στουραΐτης)» του Γιάννη Σκαρίμπα από την Θεατρική ομάδα «SPECTACTORS» στις  21:00

25 Μαΐου  «4.48» της Σάρα Κέιν από την Χοροθεατρική ομάδα «MOS » στις 19:00 & 21:00

28 & 29 Μαΐου «Για ένα σπίτι στον παράδεισο» της Κατερίνα Χατζημαρκάκη από τον Σύλλογο Βερδικουσιωτών του Νομού Λάρισας στις 21:00

30 & 31 Μαΐου «Ασήμω» από την ομάδα «Greenbridge» στις 21:30

1 &2  Ιουνίου «Δεμένες ή Δυνατές?!» από το Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων των Οδοιπόρων στις 20:00

4 & 5 Ιουνίου «Αλπική Ζώνη» του Κωστή Τσιάχα από την ομάδα «House of Liminoid» στις 21:15

6 & 7 Ιουνίου «Το κουκλόσπιτο» του Ίψεν από την θεατρική ομάδα εκπαιδευτικών «Αναπαράσταση» στις 21:15

10 & 11 Ιουνίου «Ο θεός της σφαγής» της  Γιασμίνα Ρεζά από την θεατρική ομάδα Αυλαία στις 21:15

12 & 13 Ιουνίου «Άκου την μαμά» από το θεατρικό εργαστήρι  του Θεσσαλικού Θεάτρου του τμήματος ενηλίκων της Θεοδώρας Μουκούλη στις 21:15

14 Ιουνίου  «Οι γυναίκες πλευρές του Shakespeare» από το θεατρικό εργαστήρι του Θεσσαλικού Θεάτρου του τμήματος ενηλίκων της Ειρήνης Ζγούρη στις 20:00

16 &17 Ιουνίου «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη σε διασκευή της Ευγενίας Μαραγκού από το θεατρικό εργαστήρι του τμήματος εφήβων της Στεφανίας Μακρή στις 21:00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ

ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9:00 με 14:00

ΤΗΛ. 2410621209

*Οι κρατήσεις  των θέσεων των παραστάσεων θα γίνονται αποκλειστικά από τα θεατρικά σχήματα

30-04-2025
Προσφορές φορέων και εταιρειών προς το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων

1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Λάρισας

Το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Λάρισας προσέφερε τρόφιμα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας του Δήμου Λαρισαίων.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Λάρισας στο πλαίσιο δράσεων εθελοντισμού συγκέντρωσαν τρόφιμα τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη προσφορά έχει ως στόχο να συνεισφέρει στην παροχή αγαθών προκειμένου να στηριχθούν οι συνάνθρωποι μας που βρίσκονται σε ανάγκη.

Τα προϊόντα παρελήφθησαν από τα στελέχη του Κοινωνικού Παντοπωλείου όπου τους ενημέρωσαν για τη λειτουργία της Δομής και τους ευχαρίστησαν για την προσφορά.

Επιπλέον ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 23ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας Ευαγόρας Παλληκαρίδης σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές συγκέντρωσαν και προσέφεραν ρούχα και παιχνίδια καθώς και τρόφιμα στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών και στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων.

Φροντιστήριο ξένων γλωσσών «ΣΟΦΙΑΔΗΣ»

Το φροντιστήριο ξένων γλωσσών «ΣΟΦΙΑΔΗΣ» προσέφερε λαμπάδες και τρόφιμα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας του Δήμου Λαρισαίων ενόψει των εορτών του Πάσχα.

Οι μαθητές του φροντιστηρίου σε συνεργασία με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς κατασκεύασαν για άλλη μια φορά πασχαλινές λαμπάδες για τα μικρά παιδιά των δικαιούχων του Κοινωνικού Παντοπωλείου, ενώ παράλληλα συγκέντρωσαν σημαντική ποσότητα τροφίμων τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη προσφορά έχει ως στόχο να συνεισφέρει στην παροχή αγαθών προκειμένου να στηριχθούν οι συνάνθρωποι μας που βρίσκονται σε ανάγκη.

Τα προϊόντα παρελήφθησαν από τα στελέχη του Κοινωνικού Παντοπωλείου όπου και τους ευχαρίστησαν για την προσφορά και τη συνεργασία που υπάρχει.

Αρτοποιείο- ζαχαροπλαστείο “Bread Factory”

Τσουρέκια προσέφερε το αρτοποιείο- ζαχαροπλαστείο “Bread Factory” στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας του Δήμου Λαρισαίων ενόψει των εορτών του Πάσχα.

Τα προϊόντα παραδόθηκαν στα στελέχη του Κοινωνικού Παντοπωλείου από εργαζόμενους του καταστήματος οι οποίοι επεσήμαναν ότι η συγκεκριμένη προσφορά έχει ως στόχο να συνεισφέρει στην παροχή αγαθών προκειμένου να στηριχθούν οι συνάνθρωποι μας που βρίσκονται σε ανάγκη.

Επιπλέον θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το ζαχαροπλαστείο “Μιχαηλίδης” για την προσφορά πασχαλινών γλυκισμάτων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο ενόψει των εορτών καθώς και την άψογη συνεργασία που υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια.

PFS Papageorgiou Food Service

Σημαντική ποσότητα κατεψυγμένων προϊόντων προσέφερε η εταιρεία PFS Papageorgiou Food Service στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας του Δήμου Λαρισαίων ενόψει του Πάσχα.

Τα προϊόντα παρελήφθησαν από τα στελέχη του Κοινωνικού Παντοπωλείου οι οποίοι ευχαρίστησαν την εταιρεία για την προσφορά και την άμεση ανταπόκριση.

Υπενθυμίζεται ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων, αποτελεί μια δομή χρηματοδοτούμενη απευθείας από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Θεσσαλία 2021-2027», ενώ παρέχει επισιτιστική και υλική βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Όσοι επιθυμούν να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή, μπορούν να επικοινωνούν με το Κοινωνικό Παντοπωλείο, στο τηλέφωνο 2410255876 ή να επισκέπτονται τα γραφεία της

30-04-2025
“Είμαι Ακόμη Εδώ", στον χειμερινό κινηματογράφο του Δήμου Λαρισαίων τη Δευτέρα 5 και την Τρίτη 6 Μαΐου

Με μία ταινία που παραδίδει μαθήματα αγάπης και αισιοδοξίας με τον τίτλο "Είμαι Ακόμη Εδώ", συνεχίζονται οι προβολές της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων και της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρισας στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Kέντρο Λάρισας.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 5 και την Τρίτη 6 Μαΐου και ώρες 19:00 & 21:30.

Πρόκειται για μία συγκλονιστική ιστορία μίας μητέρας πέντε παιδιών που παλεύει να κρατήσει ενωμένη την οικογένειά της, όταν ο πρώην βουλευτής σύζυγός της συλλαμβάνεται από το δικτατορικό καθεστώς της χώρας και κατόπιν εξαφανίζεται.

Λίγα λόγια για την ταινία: Ρίο ντε Τζανέιρο, 1971. Ο πρώην βουλευτής Ρούμπενς Πάιβα συλλαμβάνεται απροειδοποίητα από τη χουντική αστυνομία. Η σύζυγός του και μητέρα πέντε παιδιών Εουνίτσε προσπαθεί να μάθει νέα του, αρνούμενη να μείνει άπρακτη και σιωπηλή.


Σκηνοθεσία: Βάλτερ Σάλες

Πρωταγωνιστούν: Φερνάντα Τόρες, Σέλτον Μέλο, Φερνάντα Μοντενέγκρο

Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ

30-04-2025
Ημερίδα για την ανάδειξη των ιστορικών μαρτυρικών τόπων της Θεσσαλίας στις 3 Μαΐου 2025 στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας (2)

Ημερίδα με θέμα: «Μαρτυρικοί τόποι: Μνήμη και Εκπαίδευση / Μαρτυρικά χωριά της Θεσσαλίας», συνδιοργανώνουν, το Σάββατο 3 Μαΐου 2025, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας σε συνεργασία με το διασχολικό πρόγραμμα «Δημοκρατία και Εκπαίδευση» των 5ου Γυμνασίου και 5ου Λυκείου Λάρισας.

Σκοπός αυτής της κοινής ημερίδας είναι η ανάδειξη και η τιμή των ιστορικών μαρτυρικών τόπων της Θεσσαλίας, για να μην ξεχαστούν οι ιστορίες και παραδοθούν στη λήθη, καθώς και η ανάδειξη του ρόλου της Εκπαίδευσης στην τοπική ιστορία, τη συλλογική μνήμη, την ενεργή πολιτειότητα  και τη Δημοκρατία. Λαμβάνοντας υπόψη πως οι αιτίες που δημιουργούν ολοκαυτώματα και θηριωδίες δεν έχουν εκλείψει έως σήμερα, ο αγώνας για την ειρήνη, τη δημοκρατία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια…είναι επιτακτική ανάγκη.

Η ημερίδα θα εκταθεί σε τρία μέρη:

Α’ Μέρος: Η διάδοση του Ναζισμού – Φασισμού στην εποχή του Μεσοπολέμου / Οι θηριωδίες και τα μαρτυρικά χωριά / Η στάση της Εκπαίδευσης

Β’ μέρος: Η σύνδεση των θηριωδιών των κατακτητών στους τόπους της Θεσσαλίας

Γ’ Μέρος: Μαρτυρικοί τόποι και Μουσεία στο σήμερα

Μαθητές και μαθήτριες του διασχολικού προγράμματος των 5ου Γυμνασίου και 5ου Λυκείου, εκπρόσωποι εννέα μαρτυρικών χωριών της Θεσσαλίας και διακεκριμένοι Πανεπιστημιακοί ιστορικοί θα αναδείξουν τις θηριωδίες των κατακτητών κατά των αμάχων, τα ολοκαυτώματα, τους μαρτυρικούς τόπους, τον αγώνα για δικαίωση, τη συμβολή της Ελλάδας στην αντιφασιστική νίκη, την σημασία της τοπικής ιστορίας στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, το ρόλο των μουσείων και των μνημείων, καθώς επίσης το ρόλο της εκπαίδευσης στη δημοκρατία, την πολιτειότητα και την ιστορία.

Την εκδήλωση πλαισιώνει η χορωδία του διασχολικού προγράμματος των 5ου Γυμνασίου  και 5ου Λυκείου Λάρισας. Στο φουαγιέ του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας αντιστασιακών καλλιτεχνών και άλλων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από την Αντίσταση και αποτύπωσαν τις θηριωδίες του πολέμου, καθώς και έκθεση με έργα μαθητών και φωτογραφίες μαρτυρικών τόπων.

Το συντονισμό της ημερίδας θα έχουν οι: Αρχοντία Γιαννακάκη, Εκπαιδευτικός 5ου Λυκείου Λάρισας και Ζωή Δεληζώνα, Διευθύντρια 5ου Γυμνασίου Λάρισας, Αντιπρόεδρος Συλλόγου ΦΜΕΑΛ.

30-04-2025
7° Χορωδιακό Φεστιβάλ στη Λάρισα την Κυριακή 4 Μαϊου στο Δ.Ω.Λ.

 Το 7° Χορωδιακό Φεστιβάλ διοργανώνεται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, την Κυριακή 4 Μαΐου 2025 και ώρα 11.30 π.μ με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, από τον Μουσικό Όμιλο Λάρισας "Τα Επτάνησα" και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων.

Το φιλόμουσο κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια συναυλία με γνωστά τραγούδια και μελωδίες ταξιδεύοντας στην εποχή του ρομαντισμού,της καντάδας,του έρωτα και της ξενοιασιάς.

Συμμετέχουν:

  • Η Μικτή Χορωδία Μουσικού Ομίλου Λάρισας "Τα Επτάνησα" υπό τη δ/νση του μαέστρου κ. Χρήστου Μπαλανίκα και συνοδεία πιάνου του κ. Παναγιώτη Μπαλανίκα.
  • Η Μικτή Χορωδία της Πολιτιστικής Λέσχης Προσωπικού Ο.Τ.Ε. Ν. Θεσ/νίκης υπό τη δ/νση του μαέστρου κ. Ηρακλή Παναγόπουλου και συνοδεία πιάνου του κ.Δημήτρη Τσακιρίδη.
  • Η Μικτή Χορωδία της Κερκυραϊκής Καντάδας και Μαντολινάτας υπό τη δ/νση του μαέστρου κ.Απόστολου Βαλσαμά και συνοδεία ορχηστρικού συνόλου.
  • Η Μικτή Χορωδία Αιγινίου υπό τη δ/νση του μαέστρου κ.Μιχάλη Καρυοφυλλίδη και συνοδεία λαϊκού ορχηστρικού συνόλου.

Παρουσιάζει η  Κωνσταντίνα Καρυδάκη

29-04-2025
Εκδήλωση Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Κοιλιοκάκη στη Λάρισα

Σάββατο 3 Μαΐου 2025

Η Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης (ΕΕΚ), σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Λαρισαίων, στο πλαίσιο των δράσεών της για την Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης, πραγματοποιεί το Σάββατο 3 Μαΐου 2025, εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, στον Μύλο του Παππά στη Λάρισα.

Η εκδήλωση έχει τίτλο: «Γνωρίζοντας τη νόσο Κοιλιοκάκη και τη ζωή χωρίς γλουτένη: από τον ασθενή έως τον επαγγελματία» και περιλαμβάνει δύο διακριτές ενότητες:

  • Πρωινή Ενότητα (11:00 – 13:00): απευθύνεται σε επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης (HORECA) και παραγωγούς προϊόντων χωρίς γλουτένη, με στόχο την ανάδειξη της σημασίας της ασφαλούς διαχείρισης και της πιστοποίησης των προϊόντων και των υπηρεσιών.
  • Απογευματινή Ενότητα (18:00 – 20:00): απευθύνεται σε πάσχοντες από κοιλιοκάκη, φροντιστές και επαγγελματίες υγείας, με σκοπό την ενημέρωση για τα νεότερα δεδομένα στη διάγνωση, τη διατροφή και την καθημερινή διαχείριση της νόσου.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν καταξιωμένοι ομιλητές από τον χώρο της υγείας, της διατροφής και της ψυχολογίας, ανάμεσα στους οποίους και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Καθηγητής  κος Δημήτρης Κουρέτας.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.
Θα προσφερθούν ροφήματα και gluten free κεράσματα.

Για περισσότερες πληροφορίες και για το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης στην ιστοσελίδα:
🌐 https://www.koiliokaki.com/larisamaios2025/

29-04-2025
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Σκαρλάτου Σούτσου - Κλείνει τμήμα της οδού Ανθίμου Γαζή

Σε προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της οδού Σκαρλάτου Σούτσου προχωρά η Αντιδημαρχία Κυκλοφοριακών Παρεμβάσεων & Δημοτικής Αστυνομίας, ενόψει της έναρξης εργασιών για την ανακατασκευή τμήματος της οδού Ανθίμου Γαζή.

Συγκεκριμένα, από το πρωί της Τρίτης, συνεργεία του Δήμου τοποθετούν κολωνάκια αποτροπής στάθμευσης στη δεξιά πλευρά (κατά τη φορά κίνησης) της Σ.Σούτσου, ώστε να διευκολύνεται η κυκλοφορία των οχημάτων, σε όλο το μήκος της οδού.

Πρόκειται για ειδικές, προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, καθώς από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες ανακατασκευής πεζοδρομίων επί της οδού Ανθίμου Γαζή, στο τμήμα από την οδό Κύπρου ως και την οδό Αθανασίου Διάκου.

Με την έναρξη αυτών των εργασιών, θα υπάρξει ολικός αποκλεισμός κυκλοφορίας και στάθμευσης των οχημάτων στο συγκεκριμένο τμήμα της Ανθίμου Γαζή και η εξυπηρέτηση της κίνησης θα γίνεται από την οδό Σκαρλάτου Σούτσου.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των σχετικών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων αφαιρούνται τα κολωνάκια που είχαν τοποθετηθεί επί της οδού Τζαβέλλα. Αναλυτική ανακοίνωση, αναφορικά με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν ενόψει του έργου στην οδό Ανθίμου Γαζή, θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες.

29-04-2025
Έρχεται το 2ο Larissa Comedy Festival από 8 έως 10 Μαϊου

Το Larissa Comedy Festival επιστρέφει για δεύτερη χρονιά, υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων και ανοίγει τις πόρτες του στις 8, 9 & 10 Μαΐου, εμφανώς ανανεωμένο, στο Circus Entertainment Hub (Ερυθρού Σταυρού 4), για να υποδεχτεί δεκατρείς stand-up κωμικούς από όλη την Ελλάδα.

Διαφορετικά είδη κωμωδίας και ξεχωριστές φωνές θα συναντηθούν στη Λάρισα με έναν κοινό στόχο: να κάνουν τον κόσμο να γελάσει. Απώτερος σκοπός του φεστιβάλ είναι να γίνει θεσμός.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Πέμπτη 8 Μαΐου

Στέλιος Ανατολίτης
Βασίλης Κατέρης
Δήμητρα Νικητέα
Λίλια Τσιγάρα

Παρουσιάζει ο Ανδρέας Πασπάτης

Παρασκευή 9 Μαΐου

#ΕΧΩ_ΘΈΜΑΤΑ (A COMEDY SHOW WITH FRIENDS)

Οι Λαρισαίοι κωμικοί Λίλια Τσιγάρα και Αλέξανδρος Ωμέγας παρουσιάζουν την παράστασή τους #έχω_θέματα, παρέα με φίλους κωμικούς. Συμμετέχουν οι:
Blink Mike
Ρούλη Μπουραντά
Ζήσης Αποστολίδης

Σάββατο 10 Μαΐου

Άγγελος Σπηλιόπουλος
Γιώργος Φαρφαρατζής
Χριστίνα Μπάκου
Αλέξανδρος Ωμέγας

Παρουσιάζει ο Μιχάλης Σεβαστέρης


Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00.

Προπώληση: www.ticketservices.gr

Προπώληση εισιτηρίου ημέρας: 12€  -  Ταμείο: 15€  -  Εισιτήριο τριημέρου: 30

Χορηγοί:

Ntoulas sound, 28ης Οκτωβρίου 56

Las Ramblas, Απόλλωνος 8

Στίλβη alternative coffee bar, Ασκληπιού 33

Fabric studios, Γρυμπογιάννη 2

Halo Creative Design Lab, Ηπείρου 72

Owls club, Νιρβάνα 19

The Guild, Νεοφύτου 6

Σελίδες Larissa Comedy Festival

https://www.facebook.com/profile.php?id=61558470801053

https://www.instagram.com/larissacomedyfestival/

Λινκ εκδήλωσης στο facebook:

https://www.facebook.com/events/2085405391980326?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[]%7D

Σελίδα Αντιδημαρχίας Πολιτισμού

https://www.facebook.com/profile.php?id=61555618316077

Σελίδες Circus

https://www.facebook.com/profile.php?id=100045496165572

https://www.instagram.com/circus_entertainment_hub/

29-04-2025
Παραδίδονται δύο νέες παιδικές χαρές στη Νέα Πολιτεία - Την Τετάρτη οι εκδηλώσεις

«Ραντεβού» στις νέες παιδικές χαρές της Νέας Πολιτείας δίνουν μικροί και μεγάλοι κάτοικοι της συνοικίας -και όχι μόνο, αύριο, Τετάρτη, 30 Απριλίου, από τις 5.30 το απόγευμα, στο πλαίσιο ειδικών εκδηλώσεων που διοργανώνει η Δημοτική Αρχή Λαρισαίων, με αφορμή την επίσημη παράδοση στο κοινό χώρων ξεγνοιασιάς, διασκέδασης και απασχόλησης.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται δύο νέες/ανακαινισμένες παιδικές χαρές, περίπου 500μ2 η κάθε μία, με πλήρως πιστοποιημένα όργανα, που ετοιμάζονται να υποδεχθούν μικρούς και μεγάλους, με μια γιορτή που περιλαμβάνει μουσική, γλυκίσματα και πολλές εκπλήξεις.

Η μία παιδική χαρά (ανακαινισμένη) βρίσκεται στην πλατεία Ευάγγελου Αβέρωφ Τοσίτσα, όπου και έχει προγραμματιστεί η έναρξη των εκδηλώσεων, από τις 5.30 μ.μ., ενώ περίπου στις 6.15 μ.μ. θα ξεκινήσει η εκδήλωση στη δεύτερη παιδική χαρά της συνοικίας, που έχει δημιουργηθεί σε δημοτική έκταση επί των οδών Χατζηχρήστου-Πολίτη-Ηλιόπουλου.

28-04-2025
Παρουσιάζονται στη Λάρισα τα “Αναχώματα” του Ευθύμη Λέντζα

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, οι Εκδόσεις “Κουκκίδα”, το περιοδικό “Θράκα” και το βιβλιοπωλείο “Prosperus” διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου “Αναχώματα” του συγγραφέα Ευθύμη Λέντζα στη Λάρισα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Μαίου 2025 και ώρα 19:30 στη Λογοτεχνική Γωνία Λάρισας. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο ποιητής Σωτήρης Παστάκας και η εκπαιδευτικός Βάγια Γαλλιού. Στον συντονισμό της παρουσίασης ο δημοσιογράφος Λάμπρος Αναγνωστόπουλος.

ΜΙΚΡΟ
Στη σιωπή περιμένω το βραδινό αεράκι,
να μη με βρουν μες στη βοή ένα πρωί
και με περάσουν, δήθεν, για δικό τους.
(Από την έκδοση)

28-04-2025
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το σεμινάριο "Η Ορθοσωμική στη Μουσική: Σώμα και Ήχος σε Αρμονία"

Ο καθηγητής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, Γιώργος Τσιαρδάκας (φλάουτο), και η Θάλεια Παπαθανασίου (εκπαιδεύτρια Pilates και ορθοσωμικής) πραγματοποίησαν ένα ιδιαίτερα εποικοδομητικό σεμινάριο με θέμα τη σύνδεση του σώματος με τη μουσική έκφραση.

Το σεμινάριο έλαβε χώρα την Πέμπτη 24 Απριλίου, με τη συμμετοχή καθηγητών και προχωρημένων σπουδαστών, ενώ την Παρασκευή 25 Απριλίου ακολούθησε δεύτερη συνάντηση με σπουδαστές ηλικίας 12 έως 15 ετών.

Στόχος της δράσης ήταν να αναδειχθεί ο θεμελιώδης ρόλος της ορθοσωμικής στην εξέλιξη του μουσικού, τονίζοντας τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει στη μουσική απόδοση μέσα από τη σωστή σωματική κίνηση, την αναπνοή και τη γενικότερη φροντίδα του σώματος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην πρόληψη μυοσκελετικών τραυματισμών, που αποτελούν συχνό φαινόμενο στη σύγχρονη μουσική πρακτική.

Η συμμετοχή και το ενδιαφέρον των καθηγητών και σπουδαστών επιβεβαίωσαν την ανάγκη ενσωμάτωσης της ορθοσωμικής στη μουσική εκπαίδευση.

28-04-2025
«Εκπαιδευτικές Συναυλίες - Μεγάλοι Σολίστ» στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

Το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας συνεχίζει τις καινοτόμες δράσεις εξωστρέφειας και μουσικής παιδείας, στο πλαίσιο του κύκλου «Εκπαιδευτικές Συναυλίες - Μεγάλοι Σολίστ», με καλεσμένο το πρωτοποριακό μουσικό σχήμα Crossworld, την Τετάρτη 30 Απριλίου 2025. Πιο αναλυτικά, στις 18:00, θα πραγματοποιηθεί Εκπαιδευτική Συναυλία για τους σπουδαστές του Δ.Ω.Λ. και στις 20:30 Συναυλία για το κοινό, στην  Αίθουσα Συναυλιών του Δ.Ω.Λ. με ελεύθερη είσοδο.

Η πρωτοβουλία στοχεύει στην καλλιέργεια της μουσικής ευαισθησίας των σπουδαστών και την ενίσχυση της δημιουργικής τους έκφρασης, μέσω άμεσης επαφής με καταξιωμένους επαγγελματίες μουσικούς και σύγχρονες μορφές μουσικής πράξης.

Το μουσικό σύνολο Crossworld:

Πρόκειται για μία συνάντηση τεσσάρων μουσικών με ποικίλες καταβολές και κοινό πάθος για τη σύνθεση, τον αυτοσχεδιασμό και την πειραματική ενορχήστρωση. Το ρεπερτόριό τους αντλεί υλικό από τις μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Ελλάδας, ενώ αξιοποιούνται σύγχρονες τεχνικές εναρμόνισης, εναλλακτικές ρυθμικές δομές και “ελαστικοί” ρυθμικοί κύκλοι.

Οι μουσικοί του σχήματος:

  • Κωνσταντίνος Γεδίκης– Πολίτικο Λαούτο (Λάφτα)
    Καταξιωμένος ερμηνευτής και παιδαγωγός, με πλούσια συναυλιακή και δισκογραφική δραστηριότητα. Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές, και έχει εμφανιστεί με μεγάλες ορχήστρες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από το 2021 είναι διορισμένος στο Μουσικό Σχολείο Βόλου.
  • Άγγελος Αντωνίου– Ηλεκτρική Κιθάρα
    Κλασικά καταρτισμένος μουσικός, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με πλούσια διδακτική και καλλιτεχνική δράση. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ και έχει συνεργαστεί με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, ενώ συμμετέχει ενεργά σε σύνολα που γεφυρώνουν το κλασικό και το σύγχρονο ρεπερτόριο.
  • Στέφανος Παρασκευάς– Κρουστά
    Με ειδίκευση στο σύγχρονο ρεπερτόριο για πολλαπλά κρουστά (multipercussion), έχει σημαντική παρουσία σε σύνολα σύγχρονης μουσικής και τζαζ, καθώς και ενεργή εκπαιδευτική δράση. Σήμερα διδάσκει στο Μουσικό Σχολείο Βόλου και συμμετέχει σε πληθώρα καλλιτεχνικών projects.
  • Χρήστος Θωμαΐδης– Ηλεκτρικό Μπάσο
    Απόφοιτος του Codarts (Conservatoire of Rotterdam), με μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα World Music. Έχει διδάξει και παρουσιάσει διαλέξεις σε διεθνή ιδρύματα, και έχει συνεργαστεί με κορυφαίους καλλιτέχνες παγκοσμίως. Διδάσκει στα ελληνικά μουσικά σχολεία από το 2019, ενώ από τη φετινή χρονιά και στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

Το Δ.Ω.Λ., επενδύοντας στη σύγχρονη μουσική εκπαίδευση και την πολιτιστική διάδραση με την τοπική κοινωνία, αναδεικνύει τη δημιουργικότητα και την αισθητική ποιότητα μέσα από συναυλίες που εμπνέουν.


Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1