sandal logo

  • Home
  • Βιβλιοθήκη
  • «100 ακριβώς! Θησαυροί της Άλκης και της Ζωρζ…» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας

«100 ακριβώς! Θησαυροί της Άλκης και της Ζωρζ…» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δ. Λαρισαίων και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας, ως μέλος του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών, συμμετέχει φέτος, για έκτη χρονιά, στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας που οργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας.

Φέτος το καλοκαίρι, οι μικροί φίλοι των βιβλιοθηκών γνωρίζουν τα βιβλία των μεγάλων, τα αναγνώσματά τους, την αξία της φιλίας και ταξιδεύουν σε διάφορα μέρη της χώρας μέσα από λογοτεχνικά αφηγήματα και χαρακτήρες που επιδρούν σε γενιές αναγνωστών. Κι όλα αυτά μέσα από τα έργα δύο αγαπημένων συγγραφέων: της Άλκης Ζέη και της Ζωρζ Σαρή. Η ΚΕ2023 με τίτλο «100 ακριβώς! Θησαυροί της Άλκης και της Ζωρζ…», θα ξεκινήσει στις 16/6 και θα ολοκληρωθεί στις 9/9.

Οι δράσεις συνδέονται με έργα των δύο συγγραφέων και οδηγούν σε δημιουργικές και παιγνιώδεις δραστηριότητες βασισμένες σε θέματα όπως η ιστορία, τα συνθήματα, τα ταξίδια, οι καλοκαιρινές μας συναντήσεις, κ.ά. που θα υλοποιηθούν στη βιβλιοθήκη ή τον περιβάλλοντα χώρο της. Για εμάς η Άλκη και η Ζωρζ είναι αχώριστες. Δύο παράλληλες ζωές, δύο παράλληλες πορείες, μια σχέση ζωής όπως εκείνη καταγράφεται σε δεκάδες βιβλία. Βιβλία που αποτελούν πολιτιστικό θησαυρό για τις βιβλιοθήκες της χώρας μας και θα αναδειχθούν μέσα από τη νέα Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας.

Η ΚΕ2023 και φέτος περιλαμβάνει την ενότητα «Το Ραδιόφωνο της ΚΕ» με συνεντεύξεις ανθρώπων που γνώρισαν τις δύο συγγραφείς και μοιράζονται σημαντικές στιγμές που έζησαν μαζί τους. Τέλος, οι ηχογραφημένες αναγνώσεις θα oδηγήσουν τους αναγνώστες στην πιο κοντινή βιβλιοθήκη και όλοι θα μπορούν να τις ακούσουν οποιαδήποτε στιγμή απλά σκανάροντας ένα Qrcode.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας διοργανώνει φέτος εννέα δράσεις τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Όλες οι δράσεις είναι δωρεάν αλλά είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Πληροφορίες: Παιδικό τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λάρισας - Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας(3oς όροφος), Ρούσβελτ 59, τηλέφωνο 2410618753, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2023 διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται χάρη στην αγαστή συνεργασία της ΕΒΕ και του ΕΚΠΑ, και συγκεκριμένα του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και του Διευθυντή του Καθηγητή Κωνσταντίνου Δ. Μαλαφάντη.
Καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι βιβλιοθήκες συντονίζουν τις δράσεις τους, ενώ μικροί και μεγάλοι μοιράζονται τις αναγνωστικές τους εμπειρίες στα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιώντας το hashtag #ΚΕ2023gr και #forEBEr.

Ακολουθεί το πρόγραμμα των δράσεων:

ΙΟΥΛΙΟΣ 2023

Τρίτη 18 Ιουλίου: 100 ακριβώς! Θησαυροί της Άλκης και της Ζωρζ..
100 χρόνια ακριβώς... Κοινή ζωή, κοινές πορείες, κοινές ιστορίες… πάντα ενωμένες.
∆δύσκολο να τις ξεχωρίσεις και να σκεφτείς τη μία χωρίς την άλλη. Σήμερα στη βιβλιοθήκη τα παιδιά έχουν μια σημαντική αποστολή. Να ανακαλύψουν τους θησαυρούς της Άλκης Ζέη και της Ζωρζ Σαρή.

Εμψυχωτής: Χριστίνα Παπαδοπούλου, Βιβλιοθηκονόμος
Για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών
Ώρα: 10.30π.μ. - 12.30μ.μ.

Πέμπτη 20 Ιουλίου: Πες καλοκαίρι χωρίς να πεις καλοκαίρι!
Μπορείς να πεις καλοκαίρι χωρίς να πεις τη λέξη καλοκαίρι; Τα παιδιά ανακαλύπτουν καλοκαιρινούς θησαυρούς, φτιάχνουν τα δικά τους καλοκαιρινά τετράδια και ετοιμάζουν τις βαλίτσες των διακοπών για τους πιο μαγικούς προορισμούς
Εμψυχωτής: Χριστίνα Παπαδοπούλου, Βιβλιοθηκονόμος
Για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών
Ώρα: 10.30π.μ. - 12.30μ.μ.

Τρίτη 25 Ιουλίου: Πού πάνε οι γάτες το καλοκαίρι;
Τα παιδιά εμπνέονται από τις γατοϊστορίες της Άλκης και της Ζωρζ, σκαρφίζονται ιστορίες με πρωταγωνιστές τους αγαπημένους μας φίλους, τα ζωάκια συντροφιάς και ετοιμάζονται για τη δική τους ευφάνταστη παράσταση κουκλοθέατρου.
Εμψυχωτής: Δήμητρα Γκόλαντα, Βιβλιοθηκονόμος
Για παιδιά ηλικίας 7-12 ετών
Ώρα: 10.30π.μ. - 12.30μ.μ.

Πέμπτη 27 Ιουλίου: Και οι τοίχοι έχουν φωνή!
Πόση δύναμη κρύβεται πίσω από ένα σύνθημα; Η βιβλιοθήκη καλεί τα παιδιά να γνωρίσουν την τέχνη του street art, να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν συνθήματα που θα προωθούν τη βιβλιοθήκη και την αγάπη για το βιβλίο.
Εμψυχωτές: Γελαντζοπούλου Ειρήνη, Εκπαιδευτικός & Παρασκευή Τσέλιου, Εκπαιδευτικός
Για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών
Ώρα: 10.30π.μ. - 12.30μ.μ.


ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2023

Τρίτη 22 Αυγούστου: Θέλεις να γίνουμε φίλοι;
Πόσο καλά ξέρουμε τους φίλους μας και τι σημαίνουν για μας; Η βιβλιοθήκη καλεί τους μικρούς αναγνώστες να παίξουν, να διασκεδάσουν, να ακούσουν ιστορίες για δυνατές φιλίες και να κάνουν καινούργιες φίλους.
Εμψυχωτές: Βασίλης Αρβανίτης, Εκπαιδευτικός
Για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών
Ώρα: 10.30π.μ. - 12.30μ.μ.

Πέμπτη 24 Αυγούστου: Graphic Novel: ιστορίες και κώδικες
Πόση δύναμη έχει η εικόνα και πώς χωράει μια ολόκληρη ιστορία μέσα σε φούσκες; Τα παιδιά εμπνέονται από τις ιστορίες της Άλκης και της Ζωρζ, μαθαίνουν τους διαφορετικούς "κώδικες" του graphic novel και πειραματίζονται με τη δημοφιλή αυτή τέχνη.
Εμψυχωτής: Σόνια Παράσχου, Φιλόλογος
Για παιδιά ηλικίας 9-14 ετών
Ώρα: 10.30π.μ. - 12.30μ.μ.

Τρίτη 29 Αυγούστου: Αυτή είναι η δική μου ιστορία!
Άραγε, πόσο εύκολο είναι να γράψουμε μια ιστορία με ήρωες εμάς τους ίδιους για όσα έχουμε ζήσει, όπως έκαναν η Άλκη και η Ζωρζ; Σε αυτό το εργαστήριο, τα παιδιά γίνονται συγγραφείς και γράφουν τις δικές τους μοναδικές ιστορίες για τα καλοκαίρια τους, τα παιχνίδια τους, τα όνειρά τους, τον κόσμο τους!
Εμψυχωτής: Εύη Γίτσα, Συγγραφέας-Εκπαιδευτικός
Για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών
Ώρα: 10.30π.μ.

Πέμπτη 31 Αυγούστου: Παιχνίδι ως τα σύννεφα
Τι σχέδια καταστρώνει μια παρέα παιδιών ένα απόγευμα καλοκαιριού του 1940; Πώς μια ομπρέλα μπορεί να μετατραπεί σε παιχνίδι; Σε αυτό το εργαστήριο οι μικροί φίλοι της βιβλιοθήκης παίζουν, δημιουργούν και πλάθουν ταξίδια με το νου ενώ κατασκευάζουν το δικό τους παιχνίδι που θα τους πάει μέχρι τα σύννεφα!
Εμψυχωτής: Παρασκευή Τεκέδου, Εκπαιδευτικός
Για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών
Ώρα: 10.30π.μ. - 12.30μ.μ.

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου: Βιβλιοθήκες Ενωμένες Πάντα
Όλοι οι φίλοι της βιβλιοθήκης, μικροί και μεγάλοι, γιορτάζουν τα 100 χρόνια πορείας της Άλκης και της Ζωρζ μέσα από τις δημιουργίες των παιδιών στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία, μοιράζονται καλοκαιρινές αναμνήσεις, συζητούν για τα δικά τους παιδικά αναγνώσματα και αποχαιρετούν το καλοκαίρι ανανεώνοντας τη συνάντησή τους για την επόμενη ΚΕ.
Εμψυχωτές: Όλοι οι εμψυχωτές της ΚΕ
Για όλα τα παιδιά της ΚΕ
Ώρα: 6.00μ.μ – 8.00μ.μ.

230704 vivliothiki kalokairini ekstrateia 2

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1