sandal logo

  • Home
  • URBACT III - Playful Paradigm
  • Τρίτη ενημερωτική συνάντηση τοπικών φορέων σχετικά με το έργο «Playful Paradigm»

Τρίτη ενημερωτική συνάντηση τοπικών φορέων σχετικά με το έργο «Playful Paradigm»

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Την Τρίτη 21 Ιουλίου 2020, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων, η τρίτη ενημερωτική συνάντηση τοπικών φορέων σχετικά με το έργο «Playful Paradigm», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Urbact III. Το έργο «Playful Paradigm» είναι ένα δίκτυο μεταφοράς (Transfer Network) που αφορά την Καλή Πρακτική της πόλης του Udine, που χρησιμοποιεί τα «παιχνίδια» ως έναν ευέλικτο και καινοτόμο τρόπο για τη δημιουργία μιας υγιούς και βιώσιμης πόλης.

Για τις σύγχρονες πόλεις που αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως η αστικοποίηση, η γήρανση του πληθυσμού, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, κρίνεται χρήσιμο ένα καινοτόμο και σχεδιασμένο από κοινού εργαλείο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της βιωσιμότητας, της ανθεκτικότητας και της ευημερίας. Η πόλη του Udine είναι πρωτοπόρα στο Κίνημα Παιχνιδιάρικων Πόλεων της Ιταλίας και χρησιμοποιεί τα «παιχνίδια» ως έναν καινοτόμο τρόπο ενεργοποίησης και συμμετοχής των πολιτών διαφορετικών ηλικιών, για την προώθηση της υγιούς ζωής, της βιωσιμότητας, της κοινωνικής ενσωμάτωσης, καθώς και για την αντιμετώπιση εθιστικών συμπεριφορών.
Στη συνάντηση παρέστησαν εκπρόσωποι της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, του Πάρκου Κυκλοφοριακής αγωγής, του Τμήματος Εκπαιδευτικών Δομών και Δια Βίου Μάθησης, του Κέντρου Κοινότητας, του Τμήματος Αθλητισμού, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, της Δ/νσης Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και του Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Λαρισαίων, του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, του Ποδηλατικού Συλλόγου «ΠΗΝΕΙΟΣ», ιδιωτικοί πολιτιστικοί φορείς καθώς και ιδιοκτήτες βιβλιοπωλείων και καταστημάτων που προωθούν το παιχνίδι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε σύντομη παρουσίαση του προγράμματος από τον εξωτερικό συνεργάτη κ. Βασίλη Μητσιό, της συμμετοχής του Δήμου στη διμερή συνάντηση στην πόλη Udine της Ιταλίας για τη συλλογή πληροφοριών στα πλαίσια της δημιουργίας Βιβλιοθήκης Παιχνιδιών, καθώς και στην 4η Διακρατική συνάντηση του έργου στη Viana do Castelo (Πορτογαλία). Στις συναντήσεις αυτές εκπροσώπησαν το Δήμο Λαρισαίων οι κ.κ. Κρυσταλλία Μακατού και Μαρήλια Λέλλη, αντίστοιχα.

Επιπλέον, έγινε αναλυτική ενημέρωση για την έως τώρα πορεία του έργου και τις δράσεις του δικτύου που πραγματοποιήθηκαν εντός της περιόδου των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού, όπως webinars και τηλεδιασκέψεις μεταξύ των εταίρων, καθώς και για την κοινή απόφαση να συνταχθεί ένα κοινό διοικητικό πολιτικό έγγραφο στο οποίο να τονίζονται οι θεμελιώδεις αρχές, η φιλοσοφία του προγράμματος και η «αξία του παιχνιδιού». Στο πλαίσιο της παρουσίασης των επιμέρους δράσεων από τους εταίρους, σημείο αναφοράς αποτέλεσε για το Δήμο Λαρισαίων η ιστοσελίδα «Μένουμε Σπίτι», που συγκέντρωσε πολλά θετικά σχόλια από τις υπόλοιπες πόλεις του δικτύου.

Τέλος, έγινε αναφορά στη δημιουργία της Βιβλιοθήκης Παιχνιδιών στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λάρισας, που αποτελεί στόχο του Δήμου Λαρισαίων για το επόμενο διάστημα του έργου Playful Paradigm, καθώς και στην εξέλιξη της διαδικασίας δημιουργίας του ημερολογίου παιχνιδιών και συναφών δραστηριοτήτων από περισσότερους φορείς της πόλης (καλεντάρι). Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε η πρόταση συνεργασίας με τους ιδιοκτήτες βιβλιοπωλείων και καταστημάτων παιχνιδιών για τη συλλογή, με δωρεά, επιτραπέζιων παιχνιδιών, ενώ συζητήθηκαν οι επόμενες ενέργειες ώστε το καλεντάρι να αποτελέσει ένα εύχρηστο εργαλείο και προσβάσιμο στον κάθε πολίτη / επισκέπτη.

Περισσότερα για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Playful Paradigm» (URBACT III) που υλοποιεί σήμερα ο Δήμος Λαρισαίων μπορείτε να δείτε αναλυτικά στην ιστοσελίδα: https://www.larissa-dimos.gr/el/urbact-iii-playful-paradigm
Για οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστείτε μπορείτε να επικοινωνήσετε με το: Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Λαρισαίων τηλ. 2413 500 237 (Ευαγγελία Γκουντρουμπή, Μαρία Νικολαϊδου, Μαρήλια Λέλλη), email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

200728 playful image001

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1