sandal logo

Ενημερωτική συνάντηση τοπικών φορέων σχετικά με το έργο «Playful Paradigm»

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Την Πέμπτη 18 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων, η πρώτη ενημερωτική συνάντηση τοπικών φορέων σχετικά με το έργο «Playful Paradigm», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Urbact III. Το έργο «Playful Paradigm» είναι ένα δίκτυο μεταφοράς (Transfer Network) που αφορά την Καλή Πρακτική της πόλης του Udine, που χρησιμοποιεί τα «παιχνίδια» ως έναν ευέλικτο και καινοτόμο τρόπο για τη δημιουργία μιας υγιούς και βιώσιμης πόλης.

Για τις σύγχρονες πόλεις που αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως η αστικοποίηση, η γήρανση του πληθυσμού, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, κρίνεται χρήσιμο ένα καινοτόμο και σχεδιασμένο από κοινού εργαλείο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της βιωσιμότητας, της ανθεκτικότητας και της ευημερίας. Η πόλη του Udine είναι πρωτοπόρα στο Κίνημα Παιχνιδιάρικων Πόλεων της Ιταλίας και χρησιμοποιεί τα «παιχνίδια» ως έναν καινοτόμο τρόπο ενεργοποίησης και συμμετοχής των πολιτών διαφορετικών ηλικιών, για την προώθηση της υγιούς ζωής, της βιωσιμότητας, της κοινωνικής ενσωμάτωσης, καθώς και για την αντιμετώπιση εθιστικών συμπεριφορών.

190719 playful1

Στη συνάντηση παρέστησαν εκπρόσωποι του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, του Τμήματος Πολιτισμού, του Τμήματος Εκπαιδευτικών Δομών και Δια Βίου Μάθησης, του Κέντρου Κοινότητας, της Δ/νσης Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και του Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Λαρισαίων, υπό το συντονισμό του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Πολεοδομίας και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Γεωργίου Σούλτη.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης έγινε παρουσίαση του προγράμματος από τον εξωτερικό συνεργάτη κ. Βασίλη Μητσιό, περιγράφηκαν οι στόχοι του έργου, ενώ συζητήθηκε ο τρόπος εντοπισμού και συγκέντρωσης των δράσεων που λαμβάνουν χώρα στην πόλη της Λάρισας όλο το χρόνο από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, με απώτερο σκοπό την ομαδοποίηση όλων αυτών των δράσεων ώστε να αποτελέσουν έναν «οδηγό χάρτη» της πόλης, προσδίδοντας της μια ξεχωριστή ταυτότητα, τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Τέλος συμφωνήθηκε η οργάνωση κι άλλων συναντήσεων, με διευρυμένο αριθμό συμμετεχόντων, ώστε να εμπλουτιστεί ο αριθμός των δράσεων υπό την αιγίδα του «Playful Paradigm» ενώ παράλληλα να υπάρχει ενημέρωση των τοπικών φορέων για τις καλές πρακτικές των λοιπών εταίρων του έργου. Το εταιρικό σχήμα απαρτίζεται από τις ακόλουθες πόλεις:

1. Δήμος Udine (Ιταλία) Επικεφαλής εταίρος
2. Δήμος Cork (Ιρλανδία)
3. Δήμος Klaipeda (Λιθουανία)
4. Δήμος Esplugues de Llobregat (Ισπανία)
5. Δήμος Viana do Castelo (Πορτογαλία)
6. Δήμος Λαρισαίων (Ελλάδα)
7. Δήμος Katowice (Πολωνία)
8. Δήμος Novigrad (Κροατία)

Κατά τη διάρκεια του έργου (24 μήνες) οι συμμετέχουσες πόλεις θα αξιολογήσουν τις δυνατότητες μεταφοράς καλών πρακτικών στις δικές τους συνθήκες, την προσαρμογή και υιοθέτηση μεθοδολογιών, πρακτικών και εμπειριών σε τοπικό επίπεδο, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς που θα επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Για περισσότερες πληροφορίες στο παρακάτω link http://www.larissa-dimos.gr/el/urbact-iii-playful-paradigm
Για επικοινωνία με το Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Λαρισαίων e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Λία Γκουντρουμπή, Μαρία Νικολαϊδου.

190719 playful3

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1