sandal logo

Ενημερωτικές Δράσεις του Δήμου Λαρισαίων για το έργο CLEVER Cities

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020 Clever Cities (Co-designing Locally tailored Ecological solutions for Value added, socially inclusivE Regeneration in Cities), διοργανώθηκαν από τον Δήμο Λαρισαίων δράσεις επικοινωνίας, ενημέρωσης και συμμετοχικού σχεδιασμού, με πολλαπλούς δέκτες, στην πόλη της Λάρισας.

Το έργο CLEVER Cities - Co-designing Locally tailored Ecological solutions for Value added, socially inclusivE Regeneration in Cities, διάρκειας 5 ετών, αφορά καινοτομικές προσεγγίσεις για την συνδιαμόρφωση, εφαρμογή και διαχείριση αστικών παρεμβάσεων βασισμένες στη φύση (NBS-Nature Based Solutions), που μπορούν να εξειδικευτούν για τις συνθήκες κάθε πόλης, ώστε να έχουν κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά αποτελέσματα στην αστική αναγέννηση. Οι παρεμβάσεις στις πόλεις-πρωτοπόρους (Αμβούργο, Λονδίνο και Μιλάνο) χρησιμοποιήθηκαν ως παραδείγματα για τις πόλεις-εταίρους (Βελιγράδι, Λάρισα, Μαδρίτη, Μάλμε, Σφάντου Γκεόργκε, Κίτο) για την εφαρμογή τέτοιων λύσεων, μέσω διαμόρφωσης μεθοδολογιών σχεδιασμού και υλοποίησης.

Από τη Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων υλοποιήθηκαν στις 7 και 8 Νοεμβρίου 2023 εκπαιδευτικές δράσεις που αφορούσαν την ενημέρωση μαθητών πάνω στην εφαρμογή λύσεων NBS σε αστικό περιβάλλον και πραγματοποιήθηκαν, στη Βοτανική Συλλογή στο Πάρκο Αλκαζάρ. Οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Λάρισας και του 37ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο χώρο της Βοτανικής Συλλογής, σε μια περιφραγμένη έκταση περίπου 3.000m2, να ενημερωθούν για την χλωρίδα της πόλης, την παραγωγική διαδικασία της Υπηρεσίας Πρασίνου σε δέντρα, θάμνους, ανθόφυτα και αρωματικά φυτά και να συζητήσουν για τη σημασία και αξία του πρασίνου, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης, αλλά και της προστασίας των πάρκων και γενικότερα του Περιβάλλοντος. Οι δράσεις ολοκληρώθηκαν με τη βιωματική συμμετοχή των μαθητών στη διαδικασία φύτευσης λουλουδιών στα ειδικά διαμορφωμένα θεματικά παρτέρια, στον χώρο της Βοτανικής Συλλογής.

Την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023, στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα παρουσίασης του έργου. Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, παρουσιάστηκε η συμμετοχή του Δήμου στο εταιρικό σχήμα του έργου από την Αν. Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδιασμού, κ. Μαρία Νικολαΐδου, Μηχανικό Χωροταξίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης και υπεύθυνη του έργου,.

Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Αντώνη Κατσαρού, Αρχιτέκτονα Μηχανικού, μέλους της ομάδας έργου, σχετικά με Αστικές Nature-Based Solutions (NBS) στη διαμόρφωση του δημόσιου χώρου.

Από τη Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων, η Αν. Προϊσταμένη και Γεωπόνος, κα Αγγελική Παπαδοπούλου και ο Αν. Προϊστάμενος του Τμήματος Αστικού & Περιαστικού Πρασίνου, Περιβαλλοντολόγος και μέλος της ομάδας έργου κ. Χρήστος Μανούσιος, παρουσίασαν τη λειτουργία της Διεύθυνσης και τον ρόλο της στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης.

Στη συνέχεια, η κα Νεοκλεία Βολοβίνη, Αρχιτέκτονας Τοπίου και μέλος της ομάδας έργου του προγράμματος LIFE-IP “AdaptInGR”, αναφέρθηκε στις προκλήσεις του σήμερα που διαμορφώνουν τους δημόσιους χώρους του αύριο.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του κ. Αντώνη Μόρα, Αρχιτέκτονα Μηχανικού, για το σχεδιασμό, τη διαμόρφωση και τις χρήσεις του κτιρίου και του χώρου του Πάρκου Καινοτομίας JOIST, με τίτλο «Πως να επαναχρησιμοποιήσεις ένα κτήριο για να προσαρμόσεις μια κοινότητα που δε γνωρίζεις».

Περισσότερα για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιεί ο Δήμος Λαρισαίων, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου: https://www.larissa.gov.gr/el/enimerosi/europaika-programmata.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με το Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και προώθησης της Νέας Επιχειρηματικότητας του Δήμου Λαρισαίων τηλ. 2413-500237 και email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Ευαγγελία Γκουντρουμπή).

231130 clever cities

231130 clever cities

231130 clever cities

231130 clever cities

231130 clever cities

231130 clever cities

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1