sandal logo

  • Home
  • Horizon 2020 - CLEVER Cities
  • Ο Δήμος Λαρισαίων στο τελικό συνέδριο του ευρωπαϊκού προγράμματος HORIZON 2020 CLEVER Cities

Ο Δήμος Λαρισαίων στο τελικό συνέδριο του ευρωπαϊκού προγράμματος HORIZON 2020 CLEVER Cities

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος HORIZON 2020 CLEVER Cities πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο, στις 26-28 Σεπτεμβρίου 2023 το τελικό συνέδριο του προγράμματος, που ολοκληρώνεται το Νοέμβριο του 2023. Το Δήμο Λαρισαίων εκπροσώπησαν η κ. Ευαγγελία Γκουντρουμπή από το Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και η κ. Μαρία Νικολαΐδου από το Τμήμα Σχεδιασμού. Στο τελικό συνέδριο παρουσιάστηκαν συνολικά οι δράσεις και τα παραδοτέα του προγράμματος, ενώ φιλοξενήθηκαν παρουσιάσεις και εργαστήρια σε συνεργασία με άλλα χρηματοδοτούμενα προγράμματα στην ίδια θεματική, τις Nature-Based Solutions, τη συν-δημιουργία και τον αστικό σχεδιασμό.

Στις παράλληλες συνεδρίες της πρώτης ημέρας παρουσιάστηκαν οι εμπειρίες των πόλεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα CLEVER Cities, καθώς και η συνεισφορά του προγράμματος στη διαμόρφωση πολιτικών και δράσεων ενσωμάτωσης των NBS και της συν-δημιουργίας στις διαδικασίες αστικού σχεδιασμού. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, αναδείχθηκαν κοινές εμπειρίες αλλά και διαφορετικές λύσεις που επιλέχθηκαν σύμφωνα με τις τοπικές συνθήκες της κάθε πόλης, ενώ αξιολογήθηκαν και τα αποτελέσματα των δράσεων συμμετοχικού σχεδιασμού.

Στο πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας παρουσιάστηκαν οι δράσεις προγραμμάτων με κοινές θεματικές (sibling projects) και οι συνέργιες που δημιουργήθηκαν με το CLEVER Cities κατά τη διάρκεια υλοποίησης. Επιπλέον, σε παράλληλες θεματικές συνεδρίες για τις πολιτικές και το σχεδιασμό, την κοινωνική διάσταση και τη συμμετοχή των πολιτών παρουσιάστηκαν εμπειρίες από πόλεις στην Ευρώπη και τον κόσμο, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις δυνατότητες χρηματοδότησης έργων NBS. Κατά τη διάρκεια του τελικού συνεδρίου υπήρχε έκθεση πόστερ τόσο από το CLEVER Cities όσο και από προγράμματα που είτε έχουν ολοκληρώσει τις δράσεις τους είτε συνεχίζουν την υλοποίησή τους πάνω στις θεματικές των NBS και του συμμετοχικού σχεδιασμού.

Η τελευταία μέρα του προγράμματος του Συνεδρίου περιλάμβανε επιτόπια επίσκεψη στην περιοχή παρέμβασης του Αμβούργου, όπου παρουσιάστηκαν οι δράσεις που υλοποίησε ο Δήμος ως πρωτοπόρα πόλη, στο πλαίσιο του CLEVER Cities. Επιπλέον, συζητήθηκαν οι προκλήσεις, οι δυσκολίες και οι λύσεις που επιλέχθηκαν, καθώς και οι προοπτικές τόσο για τη δυνατότητα αναπαραγωγής παρεμβάσεων Nature-Based Solutions, όσο και την ενσωμάτωση διαδικασιών συμμετοχικού σχεδιασμού στο πλαίσιο γενικότερων αστικών πολιτικών.

231121 clevercities hamburg

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1