sandal logo

  • Home
  • Horizon 2020 - CLEVER Cities
  • Ο Δήμος Λαρισαίων σε επίσκεψη εργασίας στο Μιλάνο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος HORIZON 2020 CLEVER Cities

Ο Δήμος Λαρισαίων σε επίσκεψη εργασίας στο Μιλάνο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος HORIZON 2020 CLEVER Cities

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Ο Δήμος Λαρισαίων πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στις 7-8 Ιουνίου 2023 στο Μιλάνο, μία από τις FrontRunner πόλεις του ευρωπαϊκού προγράμματος HORIZON 2020 CLEVER Cities. Το Δήμο Λαρισαίων εκπροσώπησαν ο κ. Γεώργιος Σούλτης, Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού & Τεχνικών Έργων και η κ. Μαρία Νικολαΐδου από το Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Στόχος της επίσκεψης ήταν η απόκτηση εμπειριών και γνώσεων από την επιτυχημένη υλοποίηση έργων NBS στην πόλη του Μιλάνου.

Στο πλαίσιο του διήμερου προγράμματος οι εκπρόσωποι του Δήμου Λαρισαίων επισκέφθηκαν 2 υπό κατασκευή έργα πράσινων στεγών σε συγκροτήματα κοινωνικής κατοικίας και συναντήθηκαν με  αντιπροσώπους των κατοίκων που πήραν μέρος στις δράσεις συμμετοχικού σχεδιασμού, καθώς και με τους αρχιτέκτονες που τους παρείχαν την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη. Επίσης, συναντήθηκαν με εκπροσώπους του Οργανισμού Μεταφορών του Μιλάνου και συζήτησαν για την υλοποίηση του πράσινου τοίχου στο σταθμό αστικών λεωφορείων, καθώς και με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Μιλάνου στο υπό κατασκευή πάρκο Giambellino που συν-δημιουργήθηκε με κατοίκους και φορείς της περιοχής. Το πάρκο πρόκειται να λειτουργήσει ως χώρος προσέλκυσης και προστασίας αστικής βιοποικιλότητας (κυρίως πουλιά και πεταλούδες), κοινωνικών δράσεων για τους κατοίκους της περιοχής, καθώς και εκπαιδευτικών δράσεων για σχολεία. Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το σταθμό Tibaldi και να συζητήσουν με τους τεχνικούς συμβούλους του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ιταλίας που σχεδίασαν και υλοποίησαν τον πράσινο τοίχο, αλλά και τον νέο ανοιχτό χώρο αναμονής, σε συνεργασία με τους κατοίκους και τους χρήστες του σταθμού.

Η επίσκεψη εργασίας έδωσε την ευκαιρία στο Δήμο Λαρισαίων να δει από κοντά τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη του Μιλάνου, καθώς και τη δυνατότητα να ανταλλάξει εμπειρίες και γνώσεις με τις υπηρεσίες και τους εμπειρογνώμονες για την υλοποίηση έργων με διαδικασίες συμμετοχικού σχεδιασμού. Με επίκεντρο τις πράσινες στέγες, τα αστικά πάρκα και τους πράσινους τοίχους στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν και με τις υπηρεσίες του Commune di Milano, συζητήθηκαν οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικές αρχές κατά την εφαρμογή των Nature-Based Solutions στις διαδικασίες σχεδιασμού τους, αλλά και τις συνεργασίες τόσο με οργανισμούς όσο και με τις τοπικές κοινωνίες.

231121 clevercities milano1231121 clevercities milano2

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1