sandal logo

  • Home
  • Horizon 2020 - CLEVER Cities
  • Ο Δήμος Λαρισαίων στην 4η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ευρωπαϊκού προγράμματος HORIZON 2020 CLEVER Cities

Ο Δήμος Λαρισαίων στην 4η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ευρωπαϊκού προγράμματος HORIZON 2020 CLEVER Cities

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος HORIZON 2020 CLEVER Cities πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη, στις 20-22 Σεπτεμβρίου 2022 η 4η Ετήσια Γενική Συνέλευση των εταίρων, καθώς και οι συνεδριάσεις της Οργανωτικής και της Συμβουλευτικής Επιτροπής. Το Δήμο Λαρισαίων εκπροσώπησε η κ. Μαρία Νικολαΐδου από το Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Στη Συνέλευση συζητήθηκε η μέχρι τώρα πρόοδος του προγράμματος, η υλοποίηση των παραδοτέων και το χρονοδιάγραμμα, καθώς και οι σημαντικές ημερομηνίες για τον επόμενο χρόνο.

Η πρώτη ημέρα του προγράμματος ήταν αφιερωμένη στις δράσεις τόσο των πρωτοπόρων πόλεων (Front-runner Cities – FR / Αμβούργο, Λονδίνο και Μιλάνο) όσο και των πόλεων-εταίρων (Fellow cities – FE), καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν για την υλοποίησή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, τόσο στην ολομέλεια όσο και στα θεματικά τραπέζια αναδείχθηκαν κοινές εμπειρίες αλλά και διαφορετικές λύσεις που επιλέχθηκαν σύμφωνα με τις τοπικές συνθήκες της κάθε πόλης, ενώ αξιολογήθηκαν και τα αποτελέσματα των δράσεων συμμετοχικού σχεδιασμού.

Στο πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης των εργαλείων που παράγονται στο πλαίσιο του προγράμματος για τη συν-δημιουργία Nature-Based Solutions, σε θεματικά τραπέζια για τις πολιτικές και το σχεδιασμό, την κοινωνική διάσταση και τη συμμετοχή των πολιτών. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην περιοχή εφαρμογής NBS της Μαδρίτης, τη διαδρομή ‘CLEVER Del Rio a Pradolongo’ και ειδικότερα στα σημεία όπου θα αναπτυχθούν παρεμβάσεις που θα επιλεγούν μέσω διαδικασιών συμμετοχικού σχεδιασμού με κατοίκους και φορείς, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές συνθήκες και ανάγκες.

Η τελευταία ημέρα του προγράμματος της Συνέλευσης περιλάμβανε επιτόπια επίσκεψη στην παραποτάμια ζώνη του ποταμού Manzanares, όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα αναβάθμισης του οικοσυστήματος που υλοποιεί ο Δήμος Μαδρίτης και τις επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και την ποιότητα περιβάλλοντος της περιοχής. Στη συνέχεια συζητήθηκαν οι προοπτικές για τη δυνατότητα αναπαραγωγής παρεμβάσεων Nature-Based Solutions σε τοπικό επίπεδο αλλά και όσον αφορά την ενσωμάτωση διαδικασιών συμμετοχικού σχεδιασμού στο πλαίσιο γενικότερων αστικών πολιτικών.

221116 clevercities 1

221116 clevercities 2

221116 clevercities 3

221116 clevercities 4

 

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1