Την Παρασκευή 16 Μαρτίου με πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική η πρώτη ενημερωτική ημερίδα σε θέματα πρόληψης και εξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες, στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο Κουτσόχερο.
Την επιστημονική ευθύνη της ημερίδας είχαν οι κ.κ. Κουφάκη Ειρήνη και Τσιάτα Βασιλική από το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Λάρισας OKANA - “ΟΡΦΕΑΣ”, από το θεραπευτικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ ο κ. Μπουντής Σωτήρης και εκ μέρους του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας ο κ. Λαινάς Σωτήρης. Οι εισηγητές ανέπτυξαν θέματα που σχετίζονται με την αξία των ανθρώπινων σχέσεων και των πρωταρχικών δεσμών, την καταλυτική επιρροή του περιβάλλοντος και τη σπουδαιότητα των σχέσεων δικτύωσης και συνεργασίας, δημιουργώντας αυτόνομες κοινότητες διαβίωσης.
Στόχος της ημερίδας ήταν η ευαισθητοποίηση για θέματα που σχετίζονται με την εξάρτηση από ψυχοδραστικές ουσίες, η παροχή πληροφοριών σχετικά με την φύση της εξάρτησης και τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής της, καθώς και η χαρτογράφηση των αναγκών των εργαζομένων που έχουν αναλάβει την υποστήριξη των προσφύγων.
Οι Φορείς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και δραστηριοποιούνται στο Camp ανήκουν στο δυναμικό της ΑΡΣΙΣ, του ΚΕΕΛΠΝΟ, των «Γιατρών του Κόσμου» (MDM), της DRC, της ΔΙΟΤΙΜΑ, της InterVolve, της UNHCR και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Στο εργαστήρι συμμετείχαν παράλληλα το επιστημονικό προσωπικό των κοινωνικών δομών του Δήμου Λαρισαίων από το Κέντρο Κοινότητας και το Συμβουλευτικό Σταθμό, οι εκπαιδευτικοί που δραστηριοποιούνται στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο Λάρισας, οι κοινωνικοί επιστήμονες του προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας (ESTIA) που υλοποιείται από τη ΔΗ.Κ.Ε.Λ, καθώς και οι συντονιστές εκπαίδευσης προσφύγων του Υπουργείου Παιδείας.
Να σημειωθεί ότι τo Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Λαρισαίων εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020" και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Λάρισα – «Πόλη που Μαθαίνει» και βασίζεται στη δημιουργία υποστηρικτικών δικτύων παρέμβασης προς όφελος των πολιτών.