sandal logo

poli 12

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου σχετικά με την εισαγγελική παρέμβαση για τα οικονομικά του Δήμου

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

«Βάσει του νόμου «Καλλικράτης», οι Δήμοι οφείλουν κάθε τρίμηνο να παρακολουθούν την πορεία του προϋπολογισμού τους συντάσσοντας φύλλα προϋπολογισμού (έσοδα-έξοδα) και ισολογισμού.

Αυτά η Διεύθυνση Οικονομικών τα εισάγει προς συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή, στη συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο και αυτή η απόφαση υποβάλλεται στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Η αντιπολίτευση που εκπροσωπείται σχεδόν απ’ όλες τις παρατάξεις στην Οικονομική Επιτροπή, όπως βέβαια και στο Δημοτικό Συμβούλιο, για λόγους αρχής όπως λέει, σχεδόν στο σύνολο της καταψηφίζει συστηματικά και εκ προοιμίου ότι έχει σχέση με τεχνικό πρόγραμμα, προϋπολογισμό, απολογισμό και ισολογισμό. Συνήθως δεν μπαίνει και σε επιμέρους παρατηρήσεις.

Όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, πρέπει να σημειωθεί ότι σε κάποιους απ’ αυτούς τους τριμηνιαίους ισολογισμούς, λόγω αδυναμίας του λογισμικού συστήματος του Δήμου, ή και λανθασμένου ίσως χειρισμού του, αντί να διαχωρίζει το σύνολο των διαθέσιμων του Δήμου σε μετρητά του ταμείου και καταθέσεις στις τράπεζες, τα παρουσίαζε συνολικά ως μετρητά του ταμείου. Αυτό, εδώ και 3 μήνες διορθώθηκε.

Την αδυναμία αυτή του λογισμικού συστήματος, το άκρως αναληθές και συκοφαντικό πρωτοσέλιδο κεντρικό δημοσίευμα του εντύπου «Κόσμος» την Δευτέρα 11-3-2013 (το οποίο αναπαρήχθη από ιστοσελίδες του διαδικτύου) την παρουσίασε με υπέρτιτλο στο κεντρικό του άρθρο ως «τρύπες» στα οικονομικά του Δήμου, ενώ στον υπότιτλο έθετε το ερώτημα γιατί τα χρήματα δεν κατατίθενται στις τράπεζες. Ούτε το ένα ούτε το άλλο συμβαίνει αν και αυτά από μόνα τους αλληλοαναιρούνται. Και τούτο διότι τα διαθέσιμα του Δήμου που καθημερινά σχεδόν μεταβάλλονται λόγω των συνεχών συναλλαγών, στο σύνολο τους σχεδόν είναι κατατεθειμένα στις τράπεζες που συνεργάζονται με τον Δήμο και αυτό αποδεικνύεται από τα εξτρέ των τραπεζών. Στο χρηματοκιβώτιο του Δήμου υπάρχουν μόνο ελάχιστα χρήματα 20-30 χιλιάδες ευρώ που προέρχονται από τις μικροπληρωμές πολιτών και χρησιμοποιούνται για τις καθημερινές ανάγκες του Δήμου.

Το ταμείο του Δήμου, εκτός των μικροπληρωμών, δεν πληρώνει με μετρητά, αλλά με επιταγές, ενώ η μισθοδοσία γίνεται μέσω τραπεζών. Τα διαθέσιμα λοιπόν βρίσκονται πάντα στις τράπεζες και αυτό, όπως προαναφέρθηκε, αποδεικνύεται εύκολα. Όποιος επιθυμεί μπορεί να ελέγξει τα συγκεκριμένα στοιχεία και προφανώς η έρευνα της εισαγγελίας θα διαπιστώσει αμέσως την ανυπαρξία προβλήματος, αλλά και τον συκοφαντικό χαρακτήρα του αστήρικτου δημοσιεύματος. Επαναλαμβάνουμε για ακόμα μια φορά, ότι τα διαθέσιμα του Δήμου βρίσκονται πάντοτε κανονικά και αποδεδειγμένα στις τράπεζες

Το προαναφερθέν δημοσίευμα οδήγησε την εισαγγελία Πρωτοδικών να διατάξει προκαταρκτική εξέταση. Αυτό το έκανε η εισαγγελία, και ορθώς έπραξε, μετά από αναφορά πολίτη προς αυτήν «αυθορμήτως προσελθόντα» που συνοδεύτηκε από το δημοσίευμα του εν λόγω εντύπου. Και τούτο διότι ο πολίτης αυτός ήξερε πολύ καλά ότι ήταν σχεδόν αδύνατη η ανάγνωση του δημοσιεύματος από τους αρμόδιους φορείς, επειδή το έντυπο που το φιλοξενούσε εκδίδεται σε ελάχιστα φύλλα καθημερινά, τοποθετείται στα stands που βρίσκονται σε θέσεις που παραχώρησε ο Δήμος και ενίοτε κάποιοι διανομείς την διανέμουν δωρεάν σε κάποια σημεία της πόλης, όποτε και όπου κρίνει ο εκδότης. Και ο νοών νοείτω.

Η διαρκής επίθεση εναντίον του Δήμου από το προαναφερθέν έντυπο κρατάει χρόνια. Ξεκίνησε δε λόγω του αριθμού των stands διανομής που ζητήθηκε να αναπτυχθούν, αφού ο ιδιοκτήτης και μοναδικός «δημοσιογράφος» του απαιτούσε να του δοθούν περίπου 100 stands τοποθέτησης και διανομής της εφημερίδας, ενώ όλοι οι άλλοι εκδότες διανομής δωρεάν εντύπων είχαν περίπου 15 stands σε όλη την πόλη.

Βέβαια όπως προέκυψε στην πορεία δεν είναι ο μόνος λόγος της συνεχιζόμενης καθημερινά επίθεσης κατά του Δήμου. Κάποια στοιχεία αναφέρθηκαν στη χθεσινή μας ανακοίνωση, ενώ θα παρατεθούν και στη δικαστική προσφυγή του Δήμου, ο οποίος προκειμένου να διαφυλάξει το κύρος του και να προφυλάξει τις υπηρεσίες του και τους υπαλλήλους, υποβάλλει μήνυση και αγωγή εναντίον του εντύπου και του υπογράφοντος το συκοφαντικό δημοσίευμα».

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1