sandal logo

larissa

ΣΤΑΣΙΣ - 6ο φεστιβάλ OPEN NIGHTS

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Το δια-καλλιτεχνικό φεστιβάλ OPEN NIGHTS επιστρέφει πιο διαδραστικό από ποτέ, με προβολές, παραστάσεις χορού, performances, digital projects και εργαστήρια.

Τον φετινό Ιούνιο, στο πρώτο μέρος του 6ου φεστιβάλ, η πόλη μεταμορφώθηκε σε μια μεγάλη γκαλερί όπου οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες από τη Λάρισα, την Ελλάδα και το εξωτερικό, δημιούργησαν και συνομίλησαν με κοινό θέμα τη Στάση. Στο δεύτερο μέρος του, το φεστιβάλ συνεχίζει να εμπνέεται από το θέμα της Στάσης και δίνει έμφαση στην performance & τον αυτοσχεδιασμό.

Στην έναρξη του δεύτερου μέρους του φετινού φεστιβάλ OPEN NIGHTS με πολλές ανοιχτές Παρα-στάσεις ως τελικό φετινό προορισμό, καλωσορίζουμε την ομάδα παραστατικών τεχνών Die Wolke, από τη Θεσσαλονίκη.

Το Σάββατο 13 Νοεμβρίου στις 20:00, στον 2ο όροφο του κεντρικού κτηρίου, στον Μύλο του Παππά, παρουσιάζουμε δύο σύντομα έργα σύγχρονου χορού, τεχνών ήχου, και τεχνολογίας: Δtopia και Planes/Knees.

Δtopia

Το έργο ξεκίνησε τη διαδρομή του σαν commission από το φεστιβάλ Buffer Fringe της Λευκωσίας, ενώ στη συνέχεια ταξίδεψε στο Burning Man, το Soundance Berlin, το TIEMF, και άλλα. Με θέμα τη λέξη “displacement”, χρησιμοποιεί αισθητήρες στο σώμα της performer για να επηρεάζει σε πραγματικό χρόνο την ηχητική αναπαραγωγή αποσπασμάτων από συνεντεύξεις καλλιτεχνών πάνω στο θεματικό υλικό.

Planes/Knees

Η νέα διαδραστική performance της Die Wolke βασίζεται στην ιδέα των βαθμών ελευθερίας που προσφέρει ένα δισδιάστατο επίπεδο, και το πώς παρεμβάσεις από μια τρίτη χωρική διάσταση φαίνονται ακατανόητες από την επιφάνεια. Με χρήση μεταλλικών ηχητικών πηγών, διαμορφωμένων από αισθητήρες κίνησης, τα ηχητικά τοπία ορίζουν το νοητό χώρο της επιτέλεσης, ενώ από την οπτική γωνία του κοινού γίνονται αντιληπτά ρωγμές, κενά, και ατέλειες.

*Πριν την παράσταση θα γίνει μικρή παρουσίαση των μεθόδων και διεπαφών των έργων, όπου η ομάδα θα εξηγήσει πώς συλλέγονται οι πληροφορίες κίνησης, πώς μεταδίδονται και επεξεργάζονται, και πώς μετατρέπονται σε ήχο. Την παράσταση θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τους δημιουργούς.

Η έρευνα της Die Wolke πάνω στο χορό και την τεχνολογία ξεκίνησε από το 2019 με την παράσταση Trajectory of an Idea, με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Από τότε, οι μέθοδοι και οι τεχνικές εξελίσσονται συνεχώς, με έργα όπως το Stream: synergy meeting vol.2, με τη στήριξη της Γραμματείας Πολιτισμού της Ρηνανίας-Βεστφαλίας (NRW Kultursekretariat, Γερμανία), τη συμμετοχή στο συνέδριο Επικονωνίας, Υπολογιστικής και Αισθητικής xCoAx 2020 στο Graz της Αυστρίας, τη βράβευση της παρουσίασης του Trajectory of an Idea από την Ι. Συμεωνίδου στο συνέδριο eCAADe 2021 στο Novi Sad, και τη δημιουργία του Δtopia με τη στήριξη του φεστιβάλ Buffer Fringe, πριν ξεκινήσει τη φεστιβαλική του πορεία.

H Die Wolke art group είναι ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφιερωμένος στις παραστατικές τέχνες, το σύγχρονο χορό, τα μεικτά μέσα, και τις συναφείς τεχνολογίες. Η ομάδα διοργανώνει μεταξύ άλλων, τα διεθνή φεστιβάλ Thessaloniki CInedance International και Unit Motives, ενώ συντηρεί και το κέντρο παραστατικων τεχνών Vitruvian Thing. Περισσότερες πληροφορίες: https://die-wolke.org

Συμμετέχουν: Δροσιά Τριαντάκη (performance, χορογραφία)

Ιωάννα Παλαμήδους (performance)

Dani Joss (μουσική, διαδραστικά)

Το ίδιο Σαββατοκύριακο και σε συνεργασία με την Die Wolke art group, η ομάδα της OFF ART - Σκηνικές Παρουσίες σας καλεί στα εργαστήρια με καλεσμένους καθηγητές/ Drop In classes που έχουν ξεκινήσει στον Μύλο του Παππά, 3ος όροφος.

Για περισσότερες πληροφορίες & κράτηση θέσης στα social media της Off Art ή

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 📞 6957502124

Σάββατο 13/11

11:00-12:30 Drop In open class: Δανάη Χριστακάκου

Το μάθημα βασίζεται στη φιλοσοφία των τεχνικών release. Αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνείδησης του σώματος και στην εύρεση κινήτρου στον χορό. Δίνεται έμφαση στη σωστή μηχανική του σώματος έτσι ώστε να επιτευχθεί οργανική και ασφαλής κίνηση, να αποτραπούν οι περιορισμοί και να υπάρξει προσαρμογή στη μοναδικότητα του σώματος του καθενός. Εξερευνώνται οι ποιότητες κίνησης και ενθαρρύνεται η ανακάλυψη του προσωπικού κινητικού χαρακτήρα. Το μάθημα περιλαμβάνει προθέρμανση/ενδυνάμωση, ένα τεχνικό μέρος όπου διδάσκονται χορευτικοί συνδυασμοί, αυτοσχεδιαστική εξερεύνηση και φυσικά χαλάρωση.

Κυριακή 14/11

11:00-12:30 Drop In open class: Δροσιά Τριαντάκη

To μάθημα εστιάζει στην ποιότητα της κίνησης και το σωματικό ρυθμό όπως σχετίζονται με τη μουσική. Το πρόγραμμα βασίζεται σε σπειροειδείς φόρμες, στην αναπνοή, στην προσέγγιση του επιπέδου του εδάφους και τη συνέχεια στην κίνηση. Τα μαθήματα βασίζονται στην τεχνική και μεθοδολογία του Πανεπιστημίου Folkwang Universität der Kunst Pina Bausch του Essen της Γερμανίας.

Από το Σάββατο 13 Νοεμβρίου έως και τη Κυριακή στις 21 Νοεμβρίου, 2 νέες παραγωγές του φεστιβάλ που ξεκίνησαν τον Ιούνιο και ολοκληρώθηκαν τώρα, θα προβάλλονται με τη μορφή video στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του κεντρικού κτηρίου του Μύλου του Παππά, καθώς επίσης και η παρουσίαση του online διαδραστικού έργου της εικαστικού Stephanie Maier με τις δικές σας συμμετοχές στο project.

Ώρες επισκέψεων: 18:00-22:30

Στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του Μύλου του Παππά η είσοδος επιτρέπεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού, ισχύον αποδεικτικό νόσησης και ισχύον rapid test.

Λίγα λόγια για τα έργα:

Προβολές video

ANAMNESIS

Δυο γυναίκες, η καθεμία ως οντότητα ξεχωριστή, αλλά και οι δυο ως μικρή συλλογικότητα μέσα από ποιητικές εικόνες και κίνηση, εγκαινιάζουν μέσα τους τις έννοιες της ελευθερίας, της ταυτότητας, της συλλογικής μνήμης του τόπου τους. Βασικός χώρος είναι η ύπαιθρος και η φύση της Θεσσαλίας όπως παραδείγματος χάριν οι αχυρόμπαλες του κάμπου, τα χωράφια, το δάσος. Δυο γυναίκες μαζί με τα στοιχεία του περιβάλλοντος τους ως κινητήρια δύναμη, μπλέκονται και αρχίζει ένα ταξίδι, ένα αίσθημα αξίας, αυτογνωσίας, αυτοδυνάμωσης. Η δική τους στιγμή επανάστασης.

anamnesis: Ευαγγελία Λιουσιώτη (Αθήνα), μουσική: Κωσταντής Παπακωνσταντίνου

χορεύουν: Ευαγγελία Λιουσιώτη, Γεωργία Σεραλίδου

211112 anamnesis

WHERE IS MY BODY

Πού βρίσκεται το αναλογικό σώμα μέσα στη νέα καθημερινότητα ψηφιοποίησής του; Μια video παραγωγή, μια στάση, μια παύση του σώματος μπροστά στην κάμερα, κατά την οποία το αναλογικό σώμα συναντά την ψηφιακή προβολή του.

where is my body: Κορνηλία Χριστοδούλου (Αθήνα), Μουσικός: Ζήσης Μεζίλης

χορεύουν: Κορνηλία Χριστοδούλου, Ρούλα Καραφέρη

211112 whereismybody

Έκθεση φωτογραφιών

ENNUI?/ ΑΝΙΑ; Παρουσίαση του online διαδραστικού έργου της εικαστικού Stephanie Maier (Γερμανία)

Στην περίοδο του #metoo, που οι λέξεις σεξισμός, ανισότητα μεταξύ φύλων, στερεότυπα, ρόλοι, ηχούν όλο και περισσότερο στα αυτιά μας καθημερινά και μας εφιστούν την προσοχή, η Γερμανίδα εικαστικός, Stephanie Maier, μας καλεί να δημιουργήσουμε καλλιτεχνικά πάνω σε μια λέξη που θα επιλέξουμε και μας εκφράζει, σχετικά με τα στερεότυπα των ρόλων των φύλων, ειδικά κατά την περίοδο του εγκλεισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα του φεστιβάλ ακολουθείστε στα social media:

https://www.facebook.com/Open.Nights.Off.Art/

https://www.instagram.com/opennightsfestival/

Το φεστιβάλ OPEN NIGHTS διοργανώνεται από την ομάδα χορού OFF ART - Σκηνικές Παρουσίες και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με πληθώρα φορέων της πόλης, της Ελλάδας και του εξωτερικού. Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1