sandal logo

larissa

Έναρξη Πιλοτικού Προγράμματος Ανακύκλωσης μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

180418 anak

Ο Δήμος Λαρισαίων, σε συνεργασία με αδειοδοτημένη εταιρία ανακύκλωσης ειδών ιματισμού και υπόδησης, ξεκινά την τοποθέτηση ειδικών κάδων ανακύκλωσης για άχρηστα:

  • ρούχα
  • υφάσματα
  • υποδήματα

σε διάφορα σημεία ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών με σκοπό την διαλογή στην πηγή των ανωτέρω άχρηστων πλέον υλικών.

Δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία για συνέχιση του κύκλου ζωής των μεταχειρισμένων ειδών, πέραν της αποτροπής της ταφής και της γενικότερης υποβάθμισης του περιβάλλοντος, επιτυγχάνεται τελικά εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας οι οποίες αποτελούν βασικές αρχές της ορθολογικής διαχείρισης αποβλήτων σύμφωνα και με την ισχύουσα εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία.

Η συλλογή και μεταφορά των συλλεγχθέντων υλικών θα γίνεται αποκλειστικά με δαπάνες και μέσα της εταιρείας στις ιδιόκτητες αποθήκες της στη Θεσσαλονίκη. Στην συνέχεια τα υλικά προωθούνται στο εξωτερικό σε εξειδικευμένο εργοστάσιο διαλογής και ταξινόμησης.

Στο εργοστάσιο διαλογής ανακτάται κατά μέσο όρο το 85% των εισερχομένων αποβλήτων ένδυσης και οδηγείται τελικώς προς επαναχρησιμοποίηση αυξάνοντας έτσι τον κύκλο ζωής τους ενώ τα υπόλοιπα 13-14% οδηγούνται σε βιομηχανίες ανακύκλωσης για παραγωγή κουβερτών, μαξιλαριών ή υλικών πλήρωσης στρωμάτων ενώ τελικά μόλις το 0,22 % οδηγείται προς ταφή.

Την Τρίτη 17 Απριλίου έλαβε χώρα η Α’ Φάση υλοποίησης του προγράμματος κατά την οποία τοποθετήθηκαν 20 συνολικά κάδοι. Η επέκταση του δικτύου κάδων θα πραγματοποιείται σταδιακά λαμβάνοντας ανατροφοδότηση από την εμπειρία εφαρμογής ενώ οι κάδοι θα αδειάζονται σε τακτά διαστήματα με προσωπικό και οχήματα της εταιρείας.

Τα οφέλη του Δήμου Λαρισαίων από αυτή την συνεργασία είναι τα εξής:

      Μείωση των ποσοτήτων που οδηγούνται για ταφή προς το ΧΥΤΑ Λάρισας

Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες αναλύσεις της ποιοτικής σύστασης των απορριμμάτων που οδηγούνται στο ΧΥΤΑ Λάρισας ένα ποσοστό που κυμαίνεται περίπου στο 5,5 – 6,0% αντιστοιχεί σε υφάσματα και προϊόντα δέρματος. Με βάση την ετήσια παραγωγή αποβλήτων του δήμου μας που ανέρχεται περίπου στους 58.000 τόνους απορριμμάτων/έτος τα απόβλητα ειδών ένδυσης και υπόδησης που οδηγούνται προς ταφή ανέρχονται περίπου στους 3.190 – 3.480 τόνους/έτος ή αντίστοιχα 18–20 kgr /κάτοικο/έτος

Το δυνητικό όφελος από την αποφυγή του τέλους ταφής σε περίπτωση εκτροπής του συνόλου των αποβλήτων ένδυσης και υπόδησης θα μπορούσε να ανέλθει στα 40.000 € /έτος.

      Ανταπόδοση προς τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων

Η εταιρεία δεσμεύεται να αποδίδει δωρεάν, ως ανταποδοτικό όφελος, ένα σημαντικό ποσοστό ανακτηθέντων ειδών ένδυσης και υπόδησης είτε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο είτε σε άλλες κοινωνικές δομές του δήμου. Όλα τα είδη θα βρίσκονται σε άψογη κατάσταση, σύμφωνα και με τις προβλέψεις του υγειονομικού κανονισμού περί μεταχειρισμένων ρούχων.

      Εμπέδωση της περιβαλλοντικής συνείδησης των δημοτών

Η προηγούμενη εφαρμογή ανάλογου εγχειρήματος ανακύκλωσης ρούχων από την Υπηρεσία Καθαριότητας & Ανακύκλωσης μεταξύ των ετών 2012-2013 είχε θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία. Ο τερματισμός εκείνου του προγράμματος –λόγω παύσης εργασιών της συνεργαζόμενης με τον Δήμο Λαρισαίων εταιρείας- δημιούργησε ένα κενό στην ικανοποίηση των περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων δημοτών που συνέχισαν να αναζητούν τους κάδους ανακύκλωσης ρούχων. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει η νέα πρωτοβουλία του Δήμου Λαρισαίων, ο οποίος άλλωστε πρωτοπορεί διαχρονικά σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Είναι γνωστό ότι η επιτυχία όλων των προγραμμάτων ανακύκλωσης βασίζεται και εξαρτάται αποκλειστικά από τους δημότες. Ευελπιστούμε, λοιπόν, στην ενεργό συμμετοχή τους υποσχόμενοι ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για παροχή υπηρεσιών καθαριότητας υψηλής ποιότητας, αντάξιες του επιπέδου ζωής των δημοτών μας και της ιστορίας της πόλης της Λάρισας.


Δείτε την λίστα των θέσεων όπου τοποθετήθηκαν οι κάδοι ΕΔΩ ή βρείτε τους στον χάρτη ΕΔΩ

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1