sandal logo

larissa

Παρουσίαση βιβλίου «Εθνικές επέτειοι - Μορφές διαχείρισης της μνήμης και της ιστορίας»

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Το βιβλίο «Εθνικές επέτειοι - Μορφές διαχείρισης της μνήμης και της ιστορίας», παρουσιάζουν την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024, στις 19:00 στη Λογοτεχνική Γωνία (Γαληνού και Φαρμακίδου, Λάρισα), η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων, οι Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, το Περιοδικό Θράκα και το βιβλιοπωλείο Καλτσάς.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι επιμελητές αυτού: Χάρης Αθανασιάδης (καθηγητής δημόσιας ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου) και Πολυμέρης Βόγλης (καθηγητής κοινωνικής ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας).

Την εκδήλωση θα συντονίσουν οι Παπαδήμας Λάμπρος (υπ. Δρ. Διδακτικής της Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και Πέτρος Σκυθιώτης (Δρ. Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας).

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Μέσα από τις τελετουργίες των εθνικών επετείων (παρελάσεις, εορτασμοί, δρώμενα κ.λπ.) εμπεδώνεται στην ελληνική κοινωνία η αίσθηση του κοινού παρελθόντος και τονώνεται η εθνική ταυτότητα και ενότητά της. Γι' αυτό οι εθνικές επέτειοι αναφέρονται στα πιο κρίσιμα από τα ηρωικά γεγονότα της ιστορίας, όπως η 25η Μαρτίου και η 28η Οκτωβρίου. Οι μελέτες αυτού του συλλογικού τόμου θέτουν υπό διερεύνηση τη διαχείριση της μνήμης και της ιστορίας, εστιάζοντας σε κρίσιμες πτυχές των δύο καθιερωμένων εθνικών επετείων (25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου), προεκτείνοντας παράλληλα τη συζήτηση σε ζητήματα όπως η εξέγερση του Πολυτεχνείου, η αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974, το Ολοκαύτωμα, η Απελευθέρωση του 1944 και η μνήμη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Βιογραφικά ομιλητών:

Ο Χάρης Αθανασιάδης είναι καθηγητής δημόσιας ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος «Δημόσια Ιστορία» στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Το πιο πρόσφατο από τα βιβλία του τιτλοφορείται Η μνήμη και η πόλις (εκδ. Ασίνη, 2022), ενώ άρθρα του για την ιστορία της εκπαίδευσης, την ιστορία του εργατικού κινήματος και τη δημόσια ιστορία έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.

Ο Πολυμέρης Βόγλης είναι καθηγητής κοινωνικής ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο. Έχει εκδώσει τις μελέτες: Η εμπειρία της φυλακής και της εξορίας. Οι πολιτικοί κρατούμενοι στον εμφύλιο πόλεμο (2004), Η ελληνική κοινωνία στην Κατοχή, 1941-1944 (2010), Η αδύνατη επανάσταση. Η κοινωνική δυναμική του εμφυλίου πολέμου (2014), Δυναμική αντίσταση. Υποκειμενικότητα, πολιτική βία και αντιδικτατορικός αγώνας, 1967-1974 (2022), όλες στις εκδόσεις Αλεξάνδρεια. Έχει συνεπιμεληθεί συλλογικούς τόμους και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά σχετικά με τη δεκαετία του 1940, την κοινωνική ιστορία και τη μνήμη.

240320 vivlio epeteioi

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1