sandal logo

poli 12

Στη Λάρισα διεθνές συνέδριο για νέες τεχνολογίες και έξυπνες πόλεις

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Θα διεξαχθεί τον Μάιο το 2020 και αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι από 50 πόλεις του κόσμου

Τη διεξαγωγή ενός σημαντικού διεθνούς συνεδρίου στην Λάρισα, την άνοιξη του 2020, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης.

Πρόκειται για το ετήσιο συνέδριο του δικτύου Major Cities of Europe που εστιάζει στις νέες τεχνολογίες και τις «έξυπνες πόλεις». Το συνέδριο θα διεξαχθεί από τις 27 εως 29 Μαΐου του 2020 και αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι απο 50 πόλεις απ΄ ολο τον κόσμο.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Λαρισαίων, το δίκτυο Major Cities of Europe ιδρύθηκε το 1982 και αποτελεί, ένα σταθερό πλαίσιο αναφοράς, των σημαντικότερων εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πολλών Ευρωπαϊκών πόλεων αλλά και οργανισμών σε θέματα νέων τεχνολογιών και καινοτόμων υπηρεσιών.

Η κοινότητα των Major Cities of Europe αποτελεί ευκαιρία για:

- δικτύωση και συνεργασία με έμπειρους προμηθευτές υπηρεσιών υψηλών τεχνολογιών, με σημαντικούς εθνικούς κυβερνητικούς οργανισμούς, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική
- ανταλλαγή εμπειριών με τους κορυφαίους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της βιομηχανίας και της Ακαδημαϊκής κοινότητας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο
- ενημέρωση και προώθηση καλών πρακτικών όπως αυτές παρουσιάζονται στα εκάστοτε workshops, τα ετήσια συνέδρια αλλά και τη προβολή μέσα από τα μέσα επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης και
- προώθηση της καινοτομίας και σημαντική βελτίωση της απόδοση της εκάστοτε τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από την τεχνολογία.

Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένοι Δήμοι που είναι μέλη του δικτύου: Αμβούργο, Τελ Αβίβ, Δουβλίνο, Όσλο, Βαρκελώνη, Βοστώνη, Μπέρμινχαμ, Βερολίνο, Τεργέστη, Ουψάλα, Ρώμη, Ζυρίχη, Γενεύη, Τρίκαλα, Γένοβα, Αϊντχόβεν, Λειψία, Λιβόρνο, Πράτο, Λιουμπλιάνα κ.α.

Η βασική δραστηριότητα του Οργανισμού είναι το ετήσιο συνέδριο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, από το 1982, σε μια διαφορετική πόλη, κατά τη διάρκεια του οποίου, διακεκριμένοι ομιλητές από όλη την Ευρώπη και παγκοσμίως παρουσιάζουν τις τελευταίες καινοτομίες ΤΠΕ στις πόλεις τους.
Οι στόχοι που επιτυγχάνονται μέσα από το Συνέδριο είναι :
- Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, πραγματοποίηση εργαστηρίων.
- Διάδοση μεταξύ των μελών καινοτόμων πρακτικών από όλο τον κόσμο.
- Διευκόλυνση της συζήτησης και της συμμετοχής των μελών.
- Υποστήριξη της συμμετοχής των μελών σε διακρατικά σχέδια.
- Συνεργασία με τους χορηγούς για να ενημερώσουν τη συμμετοχή τους στον δημόσιο τομέα σε υποεθνικό επίπεδο.

Ο Δήμος Λάρισας συμμετέχει στο Δίκτυο αυτό ως μέλος. Και φυσικά, αυτό είναι μία από τις πολλές δραστηριότητες και συμμετοχές σε Ευρωπαϊκά προγράμματα και δίκτυα με σημαντικά αποτελέσματα που έχει επιδείξει τα τελευταία 5 χρόνια. Με συστηματική δουλειά του γραφείου Ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Δήμου υπό την εποπτεία του Αντιδημάρχου Γ. Σούλτη.

Φέτος το Συνέδριο του Δικτύου Major Cities of Europe πραγματοποιήθηκε στη Βενετία στις 13-14 Ιουνίου. Συμμετείχαν εκεί ως εκπρόσωποι του Δήμου Λαρισαίων ο δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Διαμάντος και το στέλεχος του Γραφείου Τουριστικής Ανάπτυξης, Χριστίνα Μητρούλα.
Η συμμετοχή των εκπροσώπων του Δήμου υπήρξε τόσο στην Εκτελεστική Επιτροπή όσο και στη Συνέλευση των μελών όπου και αποφασίστηκε η πόλη που θα φιλοξενήσει το Συνέδριο του 2020. Είχε προηγηθεί επίσκεψη στη Λάρισα του Προέδρου του οργανισμού κου Giorgio Prister για μία πρώτη άποψη των πιθανών υποδομών φιλοξενίας του Συνεδρίου και συνάντηση με τον Δήμαρχο Λαρισαίων με τον οποίο συζητήθηκε το θέμα.

Η τελική απόφαση ανακοινώθηκε στο κλείσιμο του Συνεδρίου της Βενετίας όπου, μετά από μία σύντομη τοποθέτηση του ΚωνσταΝτίνου Διαμάντου προς τους Συνέδρους - που μετέφερε και το χαιρετισμό του Δημάρχου Λαρισαίων κου Απόστολου Καλογιάννη.

Έτσι, για πρώτη φορά το συνέδριο του δικτύου Major Cities of Europe IT Users Group θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα θα φιλοξενηθεί στη Λάρισα, 27-29 Μαΐου του 2020. Βλέποντας τη λίστα όλων των προηγούμενων πόλεων που φιλοξένησαν το συνέδριο (ενδεικτικά αναφέρονται Φλωρεντία, Αμβούργο, Ζυρίχη Ρώμη, Λονδίνο), είναι δεδομένο ότι ο πήχης βρίσκεται πολύ ψηλά.
Η Λάρισα μπαίνει στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού, και όχι μόνο, ενδιαφέροντος των σημαντικών πόλεων που θέλουν να περάσουν στην «έξυπνη» και ψηφιακή εποχή.

Καταλήγοντας στην συνέντευξη ο κ. Καλογιάννης εξήρε τη δουλειά των υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου που αφορούν στην διεκδίκηση και υλοποίηση ευρωπαικών Προγραμμάτων και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γ. Σούλτη.

190709 IMG 1860

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1