sandal logo

  • Home
  • ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ-ΝΕΑ
  • Εμβολιασμός κατα του κορωνοϊού - Δηλώσεις του Δημήτρη Κουρέτα, καθηγητή στο Τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Εμβολιασμός κατα του κορωνοϊού - Δηλώσεις του Δημήτρη Κουρέτα, καθηγητή στο Τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

EmB Noiaz no logo

Παρακολουθώ με ιδιαίτερη ανησυχία την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, και έχω κατά καιρούς εκφράσει, τις απόψεις μου για τη στρατηγική και τους στόχους. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι υψηλές προσδοκίες, η αισιοδοξία και το κλίμα ευφορίας μετά το τέλος του πρώτου κύματος έχουν διαψευσθεί πλήρως. Η αποτυχία των μέτρων που ελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα και οι σπασμωδικές αναθεωρήσεις αποφάσεων πριν καν εφαρμοστούν ή πριν αναλυθεί το αποτέλεσμά τους είναι απόδειξη ότι υπάρχει επιστημονική αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο για την στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί. Μια στρατηγική που οφείλει ΠΑΝΤΑ να αναλύει τόσο τα δυνητικά οφέλη όσο και τις αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων. Αρνητικές επιπτώσεις που δεν αφορούν μόνο τη νόσο COVID-19 αλλά την υγεία του πληθυσμού στο σύνολό της (κοινωνική, ψυχική και σωματική ευεξία), συμπεριλαμβανομένων και πολλών άλλων νοσημάτων πέρα από τη νόσο COVID-19.

Δεν είναι όμως τώρα η ώρα για στείρα κριτική και απόδοση ευθυνών. Αντιθέτως, σήμερα είναι ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη για στοχευμένες, εξειδικευμένες δράσεις.

Ο εμβολιασμός στη χώρα προχωρά αλλά σε λίγες εβδομάδες θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των ατόμων πάνω από 60 ετών. Πρέπει γρήγορα να προχωρήσουμε και στον εμβολιασμό μικρότερης ηλικλίας ατόμων έτσι ώστε μεσα στο καλοκαίρι να έχει εμβολιαστεί ο ενήλικος πληθυσμός. Αυτό θα δώσει μια εντελώς διαφορετική κατάσταση στην πανδημία και θα συμβάλλει στην επαναφορά στην κανονικότητα.  

Η εμπειρία από χώρες με καταστροφικό πρώτο επιδημικό κύμα κατέδειξε ξεκάθαρα πως ο αγώνας για τον περιορισμό της πανδημίας δεν κερδίζεται μέσα στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. Αντιθέτως, είναι καθοριστικό να προληφθεί η πίεση στα νοσοκομεία με ένα οργανωμένο σχέδιο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και κοινοτικής υγείας που περιλαμβάνει εμβολιασμό και μαζικά τέστ.

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, δεν περισσεύει κανείς, δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστερήσεις και αποκλεισμούς, και πρέπει όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

kouretas2

Δημήτρης Κουρέτας

Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1