Larissa Culture

Πρόσφατα Νέα - Ανακοινώσεις

04-03-2024
Συνέντευξη Τύπου για τις εορταστικές εκδηλώσεις για την Αποκριά στη Λάρισα

Αναβιώνουν έθιμα, ανάβουν φωτιές στο κέντρο και τις γειτονιές της Λάρισας για τις Απόκριες - «Στόχος μας μια πόλη εξωστρεφής, με συμμετοχή όλων των δημιουργικών δυνάμεων», σημειώνει ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος

Ευρύ κάλεσμα σε δημότες, αλλά και επισκέπτες να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για τη φετινή Αποκριά στη Λάρισα απευθύνει η Δημοτική Αρχή, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητες της πόλης να ανέβει βαθμίδα στην εξωστρέφεια. «Εργαζόμαστε συστηματικά και οργανωμένα προς έναν κοινό στόχο: να δημιουργήσουμε μια πόλη εξωστρεφή, μια πόλη που επενδύει στην πλούσια Ιστορία της, στον Πολιτισμό, αλλά και στον σύγχρονο τρόπο ζωής», σημείωσε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος.

«Σχεδιάζουμε δομές, λειτουργίες και δράσεις που στοχεύουν στην ανάδειξη της Λάρισας ως τουριστικού προορισμού όλον τον χρόνο. Ήδη, όπως έχουμε πει, σχεδιάζουμε το μεγαλύτερο Φεστιβάλ καφέ, σε πανελλαδικό επίπεδο. Φέτος, η πόλη μας ανοίγει τις πύλες της στους επισκέπτες για τις Απόκριες, με μια σειρά εκδηλώσεων, σε συνεργασία και συνέργεια με τους φορείς και τους συλλόγους στο κέντρο, αλλά και τις συνοικίες. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα γιορτής, στην οποία συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι, δημότες και επισκέπτες. Θέλουμε να εμπνεύσουμε με αυτή τη συνένωση όλων των δημιουργικών δυνάμεων, για την ανάπτυξη και την ευημερία της Λάρισας και καλούμε όλους τους πολίτες να έρθουν, να συμμετέχουν στις εορταστικές μας εκδηλώσεις για τη φετινή Αποκριά», τόνισε, μεταξύ άλλων ο κ.Μαμάκος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Αναβιώνουμε έθιμα και παραδόσεις

Για μια μεγάλη γιορτή, που δεν θα είναι στατική και μεμονωμένη στο κέντρο, αλλά θα αφορά σε όλη την πόλη έκανε λόγο ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμάς Ρετσιάνης. «Είναι μια γιορτή με συνεχή ροή, με μουσικές και μουσικοχορευτικά σχήματα που θα μετακινούνται από ένα σημείο στο άλλο, στο κέντρο, αλλά και από γειτονιά σε γειτονιά, με αναβίωση εθίμων, με δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Αυτή είναι και η μαγεία της παράδοσής μας, να μένει ίδια, αλλά και διαφορετική στο πέρασμα του χρόνου», τόνισε ο κ.Ρετσιάνης. Τονίζεται ότι για πρώτη φορά συμμετέχει στις μουσικές εκδηλώσεις και η παραδοσιακή ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.

Εξωστρέφεια και προβολή

Για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, της τουριστικής προβολής της Λάρισας έκανε λόγο ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, κ.Φώτης Τζατζάκης. «Οι φετινές εκδηλώσεις για την Αποκριά στη Λάρισα είναι διαφορετικές, εμπλουτισμένες, με δράσεις που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και δίνουν τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν. Πιστεύουμε στις δυνατότητες της πόλης μας, υποστηρίζουμε μια σειρά δράσεων, που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα, με στόχο την ένταξη της Λάρισας στον τουριστικό χάρτη και τον χάρτη επισκεψιμότητας στη θέση που της αξίζει. Θέλουμε οι άνθρωποι που μας επισκέπτονται, όταν επιστρέφουν στον τόπο τους, να είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της Λάρισας», σημείωσε ο κ.Τζατζάκης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Να σημειωθεί ότι η αρχή των εορταστικών εκδηλώσεων γίνεται την ερχόμενη  Πέμπτη (Τσικνοπέμπτη), 7 Μαρτίου, με μια μεγάλη συναυλία και δρώμενο από τον Γιάννη Ζουγανέλη, στην Κεντρική πλατεία, με παραδοσιακή μουσική, εδέσματα και κρασί.

Οι εκδηλώσεις για τις φετινές Αποκριές στη Λάρισα θα συνεχιστούν την Παρασκευή, 15 Μαρτίου, το μεσημέρι, με σημείο εκκίνησης την Αυλή του Μύλου, όπου μουσικά σχήματα, μαζί με Συλλόγους θα παρουσιάσουν αποκριάτικα έθιμα, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας, «μπουλούκι» καρναβαλιστών, συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, θα περιφέρεται στο κέντρο της πόλης.

Το Σάββατο της Τρανής Αποκριάς (16 Μαρτίου), στην Κεντρική Πλατεία καρναβαλιστές θα αναβιώσουν το «γαϊτανάκι» υπό τους ήχους παραδοσιακών τραγουδιών, ενώ το βράδυ, τη σκυτάλη παίρνουν οι «φωτιές», έθιμο το οποίο θα αναβιώσει τόσο στο κέντρο της πόλης (πλατεία Λαμπρούλη στο Φρούριο και πλατεία Ταχυδρομείου) όσο και σε συνοικίες (Πάρκο Χατζηχαλάρ, πλατεία Μαρίνου Αντύπα στο Αβέρωφ, στον Άγιο Θωμά, θα υπάρχουν δράσεις και στη συνοικία της Φιλιππούπολης) με τη συμμετοχή χορευτικών συλλόγων.

Την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου, στο Πάρκο των Χρωμάτων, στο Χατζηχαλάρ, θα προσφερθούν τα παραδοσιακά εδέσματα (φασολάδα, χαλβάς, σαρακοστιανά), ενώ θα γίνει και το πέταγμα του αετού, συνοδεία λαϊκής-παραδοσιακής ορχήστρας.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη φετινή Αποκριά στη Λάρισα συμμετέχουν το Λαογραφικό Μουσείο, με αναβίωση παραδοσιακών αποκριάτικων εθίμων της περιοχής, και το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας με ανοιχτές ξεναγήσεις για το κοινό.

04-03-2024
Το Μουσικότροπο ρίχνει αυλαία με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας και τους Θεσσαλούς δημιουργούς

Με μία μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στους μεγάλους λαϊκούς Θεσσαλούς συνθέτες από την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας θα ρίξει αυλαία το φεστιβάλ Μουσικότροπο το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024, στις 20.00, στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.

Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από το θάνατο του σημαντικότερου δημιουργού στο λαϊκό τραγούδι, του Βασίλη Τσιτσάνη. Με αναφορά σε αυτόν τον κορυφαίο δημιουργό, τον πιο διαχρονικό τραγουδοποιό όλων των εποχών , που έλκει την καταγωγή του από τη Θεσσαλία και συγκεκριμένα από τα Τρίκαλα, η Εστουδιαντίνα παρουσιάζει ένα πρόγραμμα στο λαϊκό τραγούδι, που όπως αποκαλύπτεται , είναι υπόθεση των Θεσσαλών δημιουργών.

Απόστολος Καλδάρας, Κώστας Βίρβος, Θόδωρος Δερβενιώτης, Μπάμπης Μπακάλης κ.α. 

Μαζί με την Εστουδιαντίνα και τον Ανδρέα Κατσιγιάννη που έχει την επιμέλεια του προγράμματος και τη διεύθυνση της ορχήστρας, ο σημαντικότερος ερμηνευτής του λαϊκού τραγουδιού της νεότερης γενιάς, ο Γιάννης Διονυσίου, θα ερμηνεύσει πολλά τραγούδια. Γιατί χωρίς τους Θεσσαλούς δημιουργούς, το λαϊκό τραγούδι δεν θα υπήρχε.

Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας

Ανδρέας Κατσιγιάννης (καλλιτεχνική διεύθυνση / σαντούρι)

Σωτήρης Μαργώνης (βιολί)

Δήμος Βουγιούκας (ακορντεόν),

Σταύρος Κουσκουρίδας (κλαρίνο),

Κώστας Γεδίκης (μπουζούκι λάφτα / λαούτο),

Απόστολος Βαλαρούτσος (κιθάρα)

Φίλιππος Ρέτσιος (πιάνο)

Κώστας Κωνσταντίνου (κοντραμπάσο)

Κώστας Μερετάκης (κρουστά)

Εισιτήρια: Κανονικό 15€, μειωμένο 12€ (φοιτητές, ΑΜΕΑ, κάρτα ανεργίας, 65+)

Προπώληση: viva.gr καθώς και στο Public (Κούμα 6, Λάρισα)

Γιάννης Διονυσίου
Ανδρέας Κατσιγιάννης

04-03-2024
Το Διεθνές Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη» στο Μουσικότροπο

Με προγράμματα και δράσεις που ασχολούνται και προβάλλουν το θέμα της αναπηρίας, συνεχίζεται το Φεστιβάλ Μουσικότροπο. Σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη» θα προβληθεί την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, στο αμφιθέατρο του Μύλου του Παππά, στις 18.00, με δωρεάν είσοδο για το κοινό, η ταινία με τίτλο "A Sonorous Melody" που πήρε το 1ο Βραβείο στην 5η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ.

Είδος ταινίας: Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους

Διάρκεια: 24’ 00’’

Γλώσσα: Indonesian Sign Language

Υπότιτλοι: Ελληνικοί

Σκηνοθεσία: Riani Singgih

Παραγωγή: Annisa Adjam, M. Ismail

Χώρα: Ινδονησία

Μεγαλώνοντας ως κωφός στην Ινδονησία, η Mufi διδάχθηκε να μιλάει αντί να νοηματίζει. Ως ενήλικας, τώρα χαράζει τη μουσική της καριέρα για να εμπνεύσει άλλους να εκφραστούν μέσω της νοηματικής γλώσσας. Όταν η Mufi διαγνώστηκε ως κωφή σε νεαρή ηλικία, οι γονείς της επέμειναν να μετακομίσουν στην πρωτεύουσα για να έχουν πρόσβαση σε σωστή εκπαίδευση. Δυστυχώς, όπως και κάθε άλλος κωφός της Ινδονησίας, διδάσκονται να επικοινωνούν προφορικά στο σχολείο αντί να χρησιμοποιούν τη νοηματική γλώσσα. Ζώντας ως το μόνο κωφό άτομο στην οικογένεια, η Mufi ένιωθε παραγκωνισμένη σε πολλές συζητήσεις της οικογένειας λόγω της δυσκολίας της να κατανοήσει τη γρήγορη συνομιλία. Μόνο αφού η Mufi μεγάλωσε, άρχισε να χρησιμοποιεί τη νοηματική γλώσσα σε καθημερινή βάση με τους στενότερους φίλους της. Αφού βρει τον ασφαλή χώρο της, μέσα από τη δουλειά της η Mufi στοχεύει να δείξει την ταυτότητά της ως κωφή καλλιτέχνιδα.

Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση όπου θα συμμετέχουν οι 

 • Λευκοθέα Καρτασίδου, Καθηγήτρια, Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
 • Αντωνία Τρικαλιώτη, Ανάπηρη ακτιβίστρια - μέλος του συνεργείου Μουσικού Θεάτρου Λάρισας

Η προβολή γίνεται με την υποστήριξη της ΚΟΙΝΣΕΠ ΕΠΤΤΑ.

Επιμέλεια:Λευκοθέα Καρτασίδου,Καθηγήτρια, Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Συμμετοχή: Αντωνία Τρικαλιώτη,Ανάπηρη ακτιβίστρια - μέλος του συνεργείου Μουσικού Θεάτρου Λάρισας 

04-03-2024
Θεματικές εκπαιδευτικές περιηγήσεις στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας, στο πλαίσιο της εξωστρέφειάς του και με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, συνεχίζει τις θεματικές εκπαιδευτικές περιηγήσεις με τίτλο «Η Παιδεία στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης».

Το προηγούμενο διάστημα, με αφορμή τις σχολικές δραστηριότητες στο πλαίσιο του μαθήματος διδακτικής της ιστορίας του τόπου μας, της εξερεύνησης των Μουσείων της πόλης, συμμετείχαν τα εξής Δημόσια Σχολεία, Ιδιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Φορείς: 2ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, 4ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, 6ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, 44ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Δημοτικό Σχολής Καραβάνα, 2ο Γυμνάσιο Λάρισας, 5ο Γυμνάσιο Λάρισας, 6ο Γυμνάσιο Λάρισας, 15ο Γυμνάσιο Λάρισας και 5ο Λύκειο Λάρισας.

Παιδιά-Πρόσφυγες της Δομής Ασυνόδευτων Ανηλίκων ΚΕΑΝ, Μέλη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας και Καταρτιζόμενοι του τμήματος «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» του 2ου ΙΕΚ Λάρισας.

Στο μουσείο η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από την σημασία της αντίστασης και την υποδειγματική στάση των νέων ανθρώπων, σε καιρό πολέμου. Η νέα γενιά, παίρνοντας το παράδειγμα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, εκπαιδεύεται και καλλιεργεί πρότυπα θάρρους, αυτοθυσίας, αυταπάρνησης, αλληλεγγύης και αγώνα ενάντια στο φασισμό, ενισχύοντας  έτσι την εθνική συνείδηση, το πατριωτισμό  και το φρόνημά της.

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης διοργανώνει ομαδικές περιηγήσεις για τα σχολεία και τους φορείς, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στο 2410 280.220 ή στο 2410 000.009. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή: 09:00 - 13:00 και 18:00 - 20:00, Σάββατο: 10:00 - 14:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Διεύθυνση: Ιουστινιανού 42 (προαύλιο 5ου Γυμνασίου/Λυκείου). Υπεύθυνος Λειτουργίας: Βαγγέλης Ρεμπάπης.

04-03-2024
Παράταση καλέσματος συμμετοχής στο 9o Φεστιβάλ Open Nights
 • από την ομάδα χορού Off-Art και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού
 • έως και 10 Μαρτίου οι προτάσεις

Μέχρι τις 10 Μαρτίου 2024 θα μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή επαγγελματίες εικαστικοί, performers, σκηνοθέτες, χορογράφοι, μουσικοί κλπ, που επιθυμούν να πάρουν μέρος στο  9o Φεστιβάλ Open Nights που διοργανώνει η ομάδα χορού Off Art-Σκηνικές  Παρουσίες και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων.

 Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν στη διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 • Την πρότασή τους, σε σχέση με το θέμα και τους στόχους του φεστιβάλ, συνοδευόμενο από οπτικό υλικό (links για βίντεο/ φωτογραφίες κτλ).
 • Αναλυτικό βιογραφικό
 • Παρουσίαση του έργου τους έως σήμερα συνοδευόμενο από οπτικό υλικό (links για βίντεο/ φωτογραφίες κτλ).

Οι παρουσιάσεις του φεστιβάλ θα ξεκινήσουν την Άνοιξη και θα ολοκληρωθούν το Φθινόπωρο του 2024, με κέντρο την πόλη της Λάρισας.

Το θέμα του 9ου φεστιβάλ είναι η «ΓΗ» και θα εστιάσει ιδιαίτερα στην σχέση του ανθρώπου με την φύση και τον πλανήτη που κατοικεί.

Μέσα στην γενική σημερινή υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, διακρίνεται η ανθρωποκεντρική αντίληψη που θεωρεί τον άνθρωπο κυρίαρχο της φύσης, με συνέπειες την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων και την γέννηση σημαντικών σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων που συχνά μπορούν να καταλήξουν σε τεράστιες καταστροφές όπως οι πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή.

Μια επιτυχής μετάβαση από τον τωρινό τρόπο ζωής σε πιο βιώσιμα μοντέλα απαιτεί ριζική αλλαγή στις ατομικές και κοινωνικές αξίες.

Ο πολιτισμός μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο σ’ αυτή τη μετάβαση, διότι έχει την ικανότητα να διαμορφώνει αξίες, πεποιθήσεις και συμπεριφορές.

Το 9ο φεστιβάλ θα απασχολήσουν ερωτήσεις όπως: πού σταματάει η φύση και αρχίζει ο άνθρωπος; Πώς στέκει ο καλλιτέχνης απέναντι στο τοπίο, καθορισμένος από τα δικά του βιώματα και από την επιρροή της εποχής στην οποία βρίσκεται;

Περισσότερες πληροφορίες για προηγούμενες διοργανώσεις:

https://www.opennightsfestival.com/  

http://offart.gr & https://www.facebook.com/OpenNights-offArt

https://www.instagram.com/opennightsfestival/

04-03-2024
Έκθεση ξενόγλωσσου βιβλίου στον Μύλο του Παππά

Έκθεση ξενόγλωσσου βιβλίου και εποπτικού υλικού διοργανώνουν το Σάββατο 9 Μαρτίου από τις 11.00 έως τις 16:00 στον Μύλο του Παππά, ο σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ν.Λάρισας και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων.

Γνωστοί εκδοτικοί οίκοι όπως oι: Archer Editions, Burlington Books, Butterfly Publishing, Express Publishing, Grivas Publications, Hamilton House, MM Publications, Supercours, η Global Cert και  η ESOL EXAMS θα παρουσιάσουν τα συγγράμματά τους. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα γίνουν ομιλίες από τις εκδόσεις MM publications, Burlington Books & Express Publishing.

 

04-03-2024
Εκλογή Δημάρχου Λαρισαίων στο ΔΣ της ΚΕΔΕ

Θανάσης Μαμάκος: Ο μοναδικός πρωτοεκλεγμένος Δήμαρχος στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ

Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ εκλέχτηκε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, Θανάσης Μαμάκος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών που πραγματοποιήθηκαν, χθες, Σάββατο 2 Μαρτίου, στην Αθήνα.

«Πιστεύω στη δύναμη των συμμετοχικών θεσμών και στον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης, πιστεύω στον εκσυγχρονισμό της, την προσαρμογή της στις σημερινές της συνθήκες, στον βαθιά ενωτικό και αναπτυξιακό της ρόλο.

Σήμερα, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ μια Αυτοδιοίκηση οικονομικά και διοικητικά αυτοτελή, με ουσιαστικό ρόλο και αρμοδιότητες, που θα συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους. Η ΚΕΔΕ μπορεί και πρέπει να ανταποκριθεί στον ρόλο αυτόν, αλλά και στις νέες προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας. Αυτή η δυναμική αποτυπώθηκε, άλλωστε, στην πολύ μεγάλη συμμετοχή και προσέλευση των αιρετών της Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού στη χθεσινή εκλογική διαδικασία.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τους συναδέλφους που με στήριξαν με την ψήφο τους», σημειώνει ο κ.Μαμάκος, με αφορμή την εκλογή του.

Να σημειωθεί ότι ο κ.Μαμάκος ήταν υποψήφιος με την παράταξη «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι» και επικεφαλής τον Λάζαρο Κυρίζογλου, που έλαβε το 65,78% των ψήφων και 20 από τις 31 έδρες στο ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων είναι ο μοναδικός νεοεκλεγείς Δήμαρχος που εκλέχτηκε στη διοίκηση του ανώτατου συλλογικού αυτοδιοικητικού οργάνου, γεγονός που αποδεικνύει τη δυναμική της νέας Δημοτικής Αρχής Λάρισας και σε κεντρικό επίπεδο.

04-03-2024
Εκδήλωση κοπής πίτας των ΚΑΠΗ του Δήμου Λαρισαίων

Αναβάθμιση δομών και υπηρεσιών για τα ΚΑΠΗ του Δήμου Λαρισαίων – Εκδήλωση για την κοπή πίτας, παρουσία του Δημάρχου, Αντιδημάρχων και στελεχών των Υπηρεσιών Κοινωνικής Πρόνοιας

Στην αναβάθμιση δομών και υπηρεσιών στα ΚΑΠΗ του Δήμου Λαρισαίων, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας των ΚΑΠΗ του Δήμου Λαρισαίων, που πραγματοποιήθηκε παρουσία Αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων, υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου και πλήθους κόσμου.

Ο κ.Μαμάκος υπογράμμισε την ανάγκη ενεργοποίησης και συμμετοχής των δημοτών όλων των ηλικιών, ιδιαίτερα των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την ανάταξη του Δήμου Λαρισαίων. «Είναι μια προσπάθεια συλλογική, μια προσπάθεια που χρειάζεται τη συμβολή και τη σύμπραξη όλων των γενεών. Οι εμπειρίες οι δικές σας είναι πολύτιμη συνεισφορά στη μάχη που δίνουμε για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα στην πόλη μας, σε όλα τα επίπεδα. Για έναν Δήμο σύγχρονο, έξυπνο, καινοτόμο, με σύγχρονες υπηρεσίες προς τους πολίτες και μια διαφορετική φιλοσοφία διοίκησης. Δίνουμε προτεραιότητα στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, με την ενίσχυση της λειτουργίας περισσότερων χώρων ΚΑΠΗ στις συνοικίες και τις γειτονιές μας, με περισσότερες υπηρεσίες υγείας, άθλησης και ευεξίας που υλοποιούμε βήμα-βήμα. Σε αυτή την προσπάθεια, σας θέλουμε όλες και όλους συμπαραστάτες και συνοδοιπόρους», σημείωσε ο Δήμαρχος Λαρισαίων. 

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας κ.Παναγιώτης Δαλαμπύρας αναφέρθηκε στην προσπάθεια για την αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής των ΚΑΠΗ με την προσθήκη νέων χώρων και την αναδιαμόρφωση των υφισταμένων. Παράλληλα επισήμανε την πρόθεση της Αντιδημαρχίας για τη συνέχιση και την ενίσχυση των υπαρχόντων δράσεων, καθώς και την ένταξη καινούργιων δραστηριοτήτων και προγραμμάτων που ενισχύουν την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους  ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πρόνοιας  κ. Θεόδωρος Κυρόπουλος, ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης πατήρ Ιωάννης, ο Αντιδήμαρχος  Καθαριότητας και Ανακύκλωσης  κ. Δημήτρης Λεωνιδάκης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πρασίνου κ. Χρήστος Τερζούδης, ο Αντιδήμαρχος  Δημοτικής Αστυνομίας  και Κυκλοφοριακών Παρεμβάσεων κ. Ευάγγελος Παπαλέξης, ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Στρατηγικού Σχεδιασμού Κων/νος Καλόγηρος, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Αστικής Ανάπτυξης κ. Ανδρέας Ανδριτσόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Εξωστρέφειας κ. Φώτης Τζατζάκης, ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής και Περιαστικής Ανάπτυξης κ. Κων/νος Βλαχούλης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για την εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος κ. Βάϊος Κυριτσάκας, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Φροντίδας αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων κ. Ευρυδίκη Γούλα, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φαλάνης κ. Κων/νος Λυγούρας, ο πρόεδρος της χορωδίας ΕΥΕΣΤΩ κ. Γεώργιος Ραϊλης, η Προϊσταμένη του τμήματος ΚΑΠΗ και υπεύθυνη διοργάνωσης της εκδήλωσης κ. Δήμητρα Κωστοπούλου καθώς και το προσωπικό της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας.

Να σημειωθεί ότι η χορευτική ομάδα των ΚΑΠΗ, με υπεύθυνη χοροδιδάσκαλο την κ.Έφη Σούλτου παρουσίασε ελληνικούς & latin χορούς, ενώ η χορευτική ομάδα του ΚΑΠΗ Φαλάνης με υπεύθυνη χοροδιδάσκαλο την κ.Κατερίνα Νυχτερίδα συμπλήρωσε την εορταστική ατμόσφαιρα με παραδοσιακούς χορούς. Τυχερές της βραδιάς ήταν οι κ.κ Μυρσίνη Παπαδάκη και Παρασκευή Τσιλοφύτου, οι οποίες κέρδισαν το φλουρί.

04-03-2024
Εσωτερικός Δακτύλιος - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ηρώων Πολυτεχνείου

Ανακατασκευή πεζοδρομίων στην Ηρώων Πολυτεχνείου – Από Δευτέρα σε ισχύ προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Με τις εργασίες για την ανακατασκευή των πεζοδρομίων, επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, στο τμήμα από το Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο (έναντι οδού Κουτσίνα) έως την οδό 23ης Οκτωβρίου, αλλά και επί της οδού 23ης Οκτωβρίου, στο τμήμα από την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου έως την οδό Αιόλου, συνεχίζονται τα έργα της α’ φάσης για την ολοκλήρωση του Εσωτερικού Δακτυλίου της Λάρισας.

Από τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024, θα τεθούν σε ισχύ προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, με την κυκλοφορία να διεξάγεται σε μία λωρίδα κυκλοφορίας (τοπική μείωση των λωρίδων κυκλοφορίας λόγω της στένωσης του οδοστρώματος), με απαγόρευση στάθμευσης στη ζώνη των έργων και θέσπιση ορίου ταχύτητας 30 km/h.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, οι εργασίες της Α’ φάσης του παραπάνω έργου συνεχίζονται κανονικά, με το στάδιο Α5 να διαρκεί 52 ημέρες, και το στάδιο Α14 να έχει διάρκεια 30 ημερών αντίστοιχα σύμφωνα με το ΦΕΚ 4693/Β/22-7-2023, που αφορά τις προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (εργοταξιακού χαρακτήρα) για το έργο.

Η ισχύς των παραπάνω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων θα έχει εφαρμογή έως και την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024, καθ’ όλο το 24ωρο. Κατά τη διάρκεια των εργασιών στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου και στην οδό 23ης Οκτωβρίου, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες πληροφοριακές και ρυθμιστικές πινακίδες που θα τοποθετηθούν από τον ανάδοχο του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι το δημοτικό έργο «Ολοκλήρωση Εσωτερικού Δακτυλίου Λάρισας», με συνολικό προϋπολογισμό 11,7 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” του ΥΠΕΣ και τον Δήμο Λαρισαίων.

Κάντε κλικ στις παρακάτω εικόνες για να δείτε τα σχέδια των εργασιών:

04-03-2024
«Αποκριάς Δρώμενα» στη Λάρισα – Πλήθος εκδηλώσεων με συναυλίες, αναβίωση εθίμων και δράσεις στα Μουσεία της πόλης

Πλήθος εκδηλώσεων γεμάτες τραγούδι, κέφι και χορό, καθώς και αναβίωση πολλών εθίμων, στο κέντρο και τις συνοικίες της πόλης περιλαμβάνουν οι εορτασμοί για τις φετινές Απόκριες στη Λάρισα.

Η αρχή γίνεται την Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2024 (Τσικνοπέμπτη), στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας, όπου από τις 12.30 το μεσημέρι θα στηθεί ένα μεγάλο γλέντι, με πρωταγωνιστή τον γνωστό και αγαπημένο σε όλους Γιάννη Ζουγανέλη -θα τραγουδήσει, θα μιλήσει με τον κόσμο, όπως μόνο εκείνος ξέρει να κάνει, με το χιούμορ του και την καλή του διάθεση, παρέα με τους μουσικούς του. Να σημειωθεί ότι στον κόσμο που θα παραβρεθεί, θα προσφέρονται εδέσματα και κρασί.

Γεμάτο εκπλήξεις, για μεγάλους και μικρούς θα είναι και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, με αναβίωση εθίμων, όπως το «γαϊτανάκι», αλλά και το άναμμα φωτιάς, στο κέντρο και πολλές συνοικίες της πόλης.

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή 15 Μαρτίου, το μεσημέρι, στην Αυλή του Μύλου, μουσικά σχήματα του ΔΩΛ μαζί με Συλλόγους της Λάρισας, θα παρουσιάσουν αποκριάτικα έθιμα του τελευταίου τριημέρου της Αποκριάς.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, «μπουλούκι» καρναβαλιστών ξεκινώντας από τον Μύλο θα διασχίσει το εμπορικό κέντρο, συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα, στα πρότυπα παλιότερων λαϊκών εθίμων, συμβάλλοντας στη νέα αντίληψη του εορτασμού της Αποκριάς στη Λάρισα.

«Γαϊτανάκι» και «φωτιές»

Το Σάββατο της Τρανής Αποκριάς (16 Μαρτίου), στην Κεντρική Πλατεία καρναβαλιστές θα αναβιώσουν το «γαϊτανάκι» υπό τους ήχους παραδοσιακών τραγουδιών. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν δράσεις για παιδιά.

Το βράδυ, τη σκυτάλη παίρνουν οι «φωτιές», έθιμο το οποίο θα αναβιώσει τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και σε συνοικίες με τη συμμετοχή χορευτικών συλλόγων.

Την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου, στο Πάρκο των Χρωμάτων, στο Χατζηχαλάρ, θα προσφερθούν παραδοσιακά φαγητά, όπως φασολάδα, χαλβάς, σαρακοστιανά εδέσματα, ενώ η Λαϊκοπαραδοσιακή ορχήστρα θα φροντίσει για τη διασκέδαση του κόσμου.

Παράλληλα και καθ’ όλη τη διάρκεια της Αποκριάς, θα πραγματοποιούνται δράσεις και δρώμενα στα Μουσεία της πόλης, όπως θεματικές εκθέσεις, εργαστήρια για παιδιά κ.ά.

01-03-2024
Συνεδρίαση Δημοτικής Επιτροπής - Τετάρτη 06/03/2023, ώρα 13:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

01-03-2024
"Γέφυρες" επικοινωνίας με συλλόγους και φορείς από το Δήμο Λαρισαίων

Ο Δήμος Λαρισαίων στο πλαίσιο της συνεργασίας του με συλλόγους (πολιτιστικούς, αθλητικούς κλπ), αλλά και φορείς της πόλης, έχει δημιουργήσει στον δικτυακό τόπο του Δήμου, μία φόρμα καταγραφής των στοιχείων τους.

Όσοι επιθυμούν, προκειμένου να υπάρχουν καταχωρημένα σωστά τα στοιχεία των συλλόγων, μπορούν να ανατρέξουν στην σελίδα του Δήμου όπου υπάρχει μία φόρμα με την ονομασία “Σύλλογοι / Φορείς - Υποβολή στοιχείων” και να τη συμπληρώσουν.

Η φόρμα θα είναι ενεργή από τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024.

01-03-2024
Συνάντηση Δημάρχου Λαρισαίων με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ.Δημήτρη Παπαστεργίου είχε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος

Η διεύρυνση του πλέγματος των ψηφιακών υπηρεσιών προς τους δημότες και τις επιχειρήσεις της Λάρισας, η ενσωμάτων λύσεων Internet of Things (IoT), καθώς και ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής στον τομέα της παροχής ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας που είχε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ.Δημήτρη Παπαστεργίου.

«Με τον αγαπητό Υπουργό και συντοπίτη μοιραζόμαστε το κοινό όραμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο την πιο άμεση, γρήγορη εξυπηρέτηση των πολιτών, την πιο άμεση και γρήγορη ανταπόκριση στα αιτήματά τους. Κομβική προτεραιότητα, τόσο για τη Δημοτική Αρχή, όσο και για εμένα προσωπικά, αποτελεί η διεύρυνση των ψηφιακών υπηρεσιών προς τους δημότες και τις επιχειρήσεις της Λάρισας», σημειώνει ο κ.Μαμάκος, με αφορμή τη συνάντηση με τον κ.Παπαστεργίου.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συνάντησης εργασίας, αποφασίστηκε η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας του Δήμου Λαρισαίων με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού.

01-03-2024
Ημερίδα για τις γυναίκες του Πόντου με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Νομού Λάρισας “Το Ροδάφνον” και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων, θέλοντας να τιμήσουν την Ημέρα της Γυναίκας, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα “Γυναίκες του Πόντου”, την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, στις 19.00 στην Λογοτεχνική γωνία (Φαρμακίδου και Γαληνού).

Τα θέματα που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της ημερίδας είναι: “

 • “Η θέση της γυναίκας στον Πόντο”, με ομιλητή τον κ. Βασίλη Σιδηρόπουλο,
 • “Γυναικείες ενδυμασίες του Πόντου”, με ομιλητή τον κ. Αποστόλη Παυλίδη
 • “Η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας”, με ομιλήτρια την κ. Δέσποινα Μητσάκου

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

01-03-2024
Ενημέρωση για υποβολή αιτήσεων ζημιάς, που δεν έχει δηλωθεί, σε έγγειο κεφάλαιο λόγω της θεομηνίας «DANIEL» (πλημμύρες), στην ΠΕ Λάρισας

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας (Δ.Α.Ο.) της Π.Ε. Λάρισας ενημερώνει τους αγρότες και κτηνοτρόφους, που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023, ότι αποκλειστικά και μόνο για τις ζημιές σε έγγειο κεφάλαιο από τις πλημμύρες του μηνός Σεπτεμβρίου του 2023, εφόσον αυτές δεν έχουν δηλωθεί από την αγροτική εκμετάλλευση που υπέστη τις ζημιές έως και τη 12η Ιανουαρίου 2024 μέσω των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ, αιτήσεις-δηλώσεις ζημιάς δύναται να υποβάλλονται στις υπηρεσίες της Δ.Α.Ο. Π.Ε. Λάρισας έως και την 15η Μαρτίου 2024.

Περισσότερες πληροφορίες:

Δελτίο τύπου

Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση Ζημίας Έγγειου Κεφαλαίου

01-03-2024
Το Καπλάνι της Βιτρίνας επιστρέφει στο Θεσσαλικό Θέατρο

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Β΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2023-24

ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ

Της Άλκης Ζέη

Θέατρο «Κώστας Τσιάνος»

Πρεμιέρα 3η Μαρτίου 2024

Το 2023 ήταν η χρονιά που κηρύχθηκε επίσημα από το ΥΠΠΟΑ «Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη», γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από τη γέννηση της μεγάλης συγγραφέως. Το Θεσσαλικό Θέατρο συμμετείχε σε αυτόν τον εορτασμό ανεβάζοντας το πιο δημοφιλές και πολυαγαπημένο μυθιστόρημα της για παιδιά - και όχι μόνο- Το Καπλάνι της Βιτρίνας, στην Παιδική του Σκηνή. Η παράσταση ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία τον πρώτο της κύκλο και η αυξημένη ανταπόκριση του κοινού και των σχολείων κάνουν Το Καπλάνι της Βιτρίνας να επιστρέψει στο Θεσσαλικό θέατρο και στη σκηνή «Κώστας Τσιάνος» από την Κυριακή 3 Μαρτίου έως την Κυριακή των Βαΐων 28 Απριλίου.

Καλοκαίρι. Η μαγική εποχή των παιδιών. Θάλασσα, παιχνίδι, εξερευνήσεις και ατέλειωτες νύχτες με μαγικές ιστορίες κάτω από τ’ αστέρια.
Μια παρέα παιδιών στο Λαμαγάρι της Σάμου, θα ζήσει μια περιπέτεια που θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα.

Η δικτατορία του Μεταξά στις 4 Αυγούστου του 1936, θα οδηγήσει τα παιδιά να πάρουν μέρος σε μυστικές αποστολές για να βοηθήσουν τον ξάδερφο της Μέλιας και της Μυρτώς, τον Νίκο, που είναι φοιτητής και κινδυνεύει με φυλάκιση. Ο Νίκος κρύβεται στο Μύλο με το σπασμένο φτερό μέχρι να μπορέσει να διαφύγει στην Ισπανία που γίνεται εμφύλιος πόλεμος για να πολεμήσει για την Δημοκρατία. Όσο δύσκολα όμως κι αν είναι τα πράγματα τα παιδιά έχουν τη βοήθεια ενός τίγρη που βρίσκεται βαλσαμωμένος μέσα σε μια βιτρίνα στο σαλόνι του σπιτιού της Μέλιας και της Μυρτώς. Το Καπλάνι -όπως λένε τον τίγρη στη Σάμο- έχει την ικανότητα να ζωντανεύει μέσα από τις ιστορίες που τους διηγείται ο Νίκος και όταν χρειαστεί, με το δικό του μαγικό τρόπο, να παίρνει μέρος στις δύσκολες αποστολές των παιδιών, να τα βοηθάει και να τα προστατεύει.

Το Καπλάνι της βιτρίνας είναι μια ιστορία για την συναρπαστική πορεία που ακολουθούν όλα τα ζωντανά πλάσματα, άνθρωποι και ζώα, για να ζήσουν έτσι όπως είναι φτιαγμένα από την φύση: Ελεύθερα.

Σημειώμα προέδρου , κυρίου Φώτη Τζατζάκη:
Το Καπλάνι της βιτρίνας, ένα έργο-σταθμός για την ελληνική παιδική -και όχι μόνο- λογοτεχνία, ζωντανεύει στο σανίδι του Θεσσαλικού Θεάτρου σε διασκευή και σκηνοθεσία Δήμητρας Λαρεντζάκη. Η χαρισματική γραφή της Άλκης Ζέη αποτυπώνει με τρόπο μοναδικό την επίδραση ιστορικών στιγμών στη ζωή καθημερινών ανθρώπων και τη συναρπαστική πορεία που ακολουθούμε άνθρωποι και ζώα για να ζήσουμε όπως η φύση μας προορίζει: Ελεύθεροι.

Αν και απευθύνεται σε παιδιά, καταφέρνει να θίγει ώριμα θέματα και να αναδεικνύει υπέροχα και βαθιά νοήματα. Κινούμενο ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, στο γέλιο και τη συγκίνηση, στη χαρά και τη λύπη, απεικονίζει την ατμόσφαιρα επί δικτατορίας Ιωάννου Μεταξά, όπως τη βίωσε η ίδια η συγγραφέας στην παιδική της ηλικία. Βλέπουμε, έτσι, την ιστορική συγκυρία με ενδιαφέρουσα διαδοχική εξέλιξη και πλασματική απλότητα.

Το αριστουργηματικό αυτό έργο, λοιπόν, αποτελεί μία ιδανική επιλογή για τα παιδιά, αλλά και για τους μεγαλύτερους, για όλους όσοι επιθυμούν να κατανοήσουν τις συμπεριφορές των παιδιών και τα «ΕΥ-ΠΟ, ΛΥ-ΠΟ» τους…

Σκηνοθετικό σημείωμα:

Το Καπλάνι της βιτρίνας είναι μια ιστορία φωτεινή όπως είναι τα καλοκαίρια και σκοτεινή όπως οι δικτατορίες. Μέσα από την αυτοβιογραφική ιστορία της Άλκης Ζέη και τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο Το καπλάνι της βιτρίνας, η μικρή βαλσαμωμένη τίγρη σε μια βιτρίνα στο σαλόνι του σπιτιού, ακολουθεί ένα καλοκαίρι που δεν θα είναι όπως τα άλλα. Το παιχνίδι και η ανέμελη ζωή των παιδιών, θα έρθει να συναντήσει μια πραγματικότητα σκληρή μέσα από την επιβολή μιας δικτατορίας, όπως την ορίζει η πολιτική πρακτική του φασισμού.

Τίποτα όμως δεν μπορεί να σταματήσει τη μαγική ικανότητα των παιδιών να παλεύουν με όπλα ανίκητα στις μάχες της ζωής.

Η φαντασία και το παιχνίδι, η πίστη και η αθωότητα. Η ομορφιά και η ασχήμια του κόσμου χωρίς ψεύτικα φίλτρα - η αλήθεια μέσα από τα μάτια των παιδιών, που δύσκολα μπορεί κανείς να κρυφτεί γιατί “έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα” είναι ένα ατέλειωτο καλοκαίρι που όλοι μέσα του ξέρουμε πώς μπορούμε να ζήσουμε ελεύθεροι.

Και γι’ αυτή την ελευθερία μπορούμε να βρούμε τη δύναμη να επαναστατήσουμε ενάντια σε χειμώνες φασισμού που η δημοκρατία δεν μπορεί να ζήσει.

Η παράσταση ακολουθεί επί σκηνής το μυστικό δρόμο των παιδιών και του καπλανιού, αλλά και κινηματογραφικά μέσα από την οθόνη που μεταμορφώνεται το πανί του Μύλου με το σπασμένο φτερό, ανοίγοντας ακόμα περισσότερο τη μαγική εκείνη διάσταση που έχει πάντα η οπτική γωνία των παιδιών και η χωρίς όρια φαντασία τους.

Ίσως γιατί εκεί όταν όλοι επιστρέφουμε μπορούμε να είμαστε Ελεύθεροι.
Δήμητρα Λαρεντζάκη

Ταυτότητα παράστασης

Διασκευή – Σκηνοθεσία - Στίχοι τραγουδιών: Δήμητρα Λαρεντζάκη
Σκηνικό: Κατερίνα Παπαγεωργίου
Κοστούμια: Μαρία Καβαλιώτη
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Χορογραφίες-Διδασκαλία κίνησης: Πασχαλιά Ακριτίδου
Μάσκες: Ολυμπία Σιδερίδου
Video: Πέτρος Σεβαστίκογλου
Video animation: Μπάμπης Βενετόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγέλης Χαλκιαδάκης - Δήμητρα Λαρεντζάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Βράκα
Υπεύθυνος Παραγωγής: Νίκος Γεωργάκης
Κατασκευή κοστουμιών: Νικολέτα Καΐση
Κατασκευή σκηνικού: Χρήστος Καράκης - Νίκος Ανδριανόπουλος – Στράτος Φράγκου - Βασίλης Τσιούτρας
Κατασκευή «Καπλάνι»: Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης
Ήχος – Φως-video: Μάκης Παπατριανταφύλλου – Γιώργος Γκόλαντας-Παναγιώτης Γιαννούλας-Γιώργος Σκούλτσης
Οργάνωση παραστάσεων: Αλέκα Τσινούλη
Φωτογραφίες προγράμματος – παράστασης : Αλέξανδρος Ευθυμιόπουλος
Φωτογραφίες παράστασης: Nίκος Κατσαρός
Τρέιλερ: Life of Film Productions - Δημήτρης Βάλλας
Αφίσα - Πρόγραμμα: Μουτζούρα

Παίζουν ( Αλφαβητικά):
Χριστίνα Βράκα
Νικόλας Γραμματικόπουλος
Ειρήνη Ιωάννου-Παπανεοφύτου
Δήμητρα Καραγιώργου
Αγάπη Μουστρή
Δημήτρης Όντος
Σταμάτης Στάμογλου
Έλλη ΧατζεΪπίδου

Πληροφορίες (8.00π.μ - 3.00μ.μ) 2410-621209

Παραστάσεις πρωινές για σχολεία: 9.30 και 11.30 (Δευτέρα έως Παρασκευή)

Παραστάσεις ανοιχτές στο κοινό:

Κυριακή 3 Μαρτίου 12.00μ.μ.

Κυριακή 10 Μαρτίου 12.00μ.μ.

Κυριακή 31 Μαρτίου 12.00μ.μ

Εισιτήρια για τις Κυριακάτικες παραστάσεις αποκλειστικά μέσω του more.com

https://www.more.com/theater/to-kaplani-tis-bitrinas-1/

Τηλέφωνο κρατήσεων:2410-533417

Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ, ERT3,ASTRA, Formedia TV, ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, TRT, Εφημερίδα Ελευθερία, Πολιτεία Λαρισαίων, Larissanet, Formedia.gr, Larissanet.gr, Larissapress.gr, OnLarissa.gr, Paidis.com, thessaliatv.gr, Tι νέα Λάρισα;, ,Ραδιοφωνική Λέσχη (Τρικάλων) 97,6 Πόλις Radio, Campοs Radio, Formedia Radio, Musica radio, Radio Dee-jay.

01-03-2024
Συνάντηση του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Λαρισαίων με τον Δήμαρχο Λαρισαίων

Συνάντηση πραγματοποίησε το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Λαρισαίων με τον Δήμαρχο Λαρισαίων κο Θανάση Μαμάκο, μέσα σε κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Δήμαρχος εξέφρασε την ανοιχτή του στάση και την προσήλωσή του στο έργο της νεολαίας.

Επισημαίνοντας τη σημασία του ρόλου των νέων στην τοπική κοινωνία, εξέφρασε την προθυμία του να υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες και τα έργα τους, αλλά και να συνδιαμορφώσει από κοινού Δημοτική Αρχή και Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας δράσεις και πρωτοβουλίες για την νεολαία του Δήμου.

Σε μια ατμόσφαιρα αμοιβαίας υποστήριξης, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην ελευθερία κινήσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας, ενθαρρύνοντάς τους να εκφράσουν τις ιδέες τους και να δράσουν ενεργά για την κοινότητα.

Επισήμανε επίσης ότι η προσπάθεια και η αφοσίωση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας για την πρόοδο της πόλης θα βρει πάντα την υποστήριξή του.

Υπογραμμίστηκε ότι ο στόχος και ο σκοπός του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας είναι να αποτελεί τη φωνή των νέων της πόλης και να προσπαθεί να εντάξει ενεργά όσους περισσότερους νέους γίνεται σε αυτό.

Τέλος, κλείνοντας τη συνάντηση, ο Δήμαρχος εξέφρασε την απόλυτη δέσμευσή του να είναι δίπλα στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας και να τους υποστηρίξει σε κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία που αποβλέπει στη βελτίωση της πόλης και της κοινότητας γενικότερα.

Η συνάντηση κατέληξε σε μια αίσθηση αισιοδοξίας και αποφασιστικότητας για μελλοντικές συνεργασίες από κοινού και επιτυχημένα έργα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας κος Αλέξανδρος Τσάτσος, η Αντιπρόεδρος κα Βασιλική Κουκούλη, η Γραμματέας κα Ευαγγελία Καρυώτη, ο Υπεύθυνος Οικονομικών κος Μιλτιάδης Μπουρονίκος, η Εκπρόσωπος Τύπου κα Σοφία-Ριζέλα Ραμάι και ο Συντονιστής της Οργανωτικής Επιτροπής κος Παύλος Χατιλάρης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

ΤΣΑΤΣΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

01-03-2024
Μνημείο για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών από τον Δήμο Λαρισαίων

Πρωτοβουλία για την ανέγερση Μνημείου, στην πλατεία ΟΣΕ της Λάρισας, για τα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη αναλαμβάνει ο Δήμος Λαρισαίων, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, κ.Θανάση Μαμάκο.

«Η Λάρισα νιώθει την οδύνη και το σπαραγμό όλων όσοι θρηνούν τους δικούς τους ανθρώπους που χάθηκαν άδικα, αλλά όχι αναίτια, στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Η πόλη της Λάρισας, ο Δήμος Λαρισαίων, σαν ύστατο φόρο τιμής προς τις 57 ψυχές που χάθηκαν μέσα σε μια στιγμή στις 28 Φεβρουαρίου του 2023, αναλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και ενέργειες για την ανέγερση Μνημείου, στη μνήμη των θυμάτων του μοιραίου σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, στην πλατεία του ΟΣΕ, ώστε τα ονόματα όσων χάθηκαν να μείνουν για πάντα στη συλλογική μας μνήμη», υπογραμμίζει ο κ.Μαμάκος.

Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες επαφές και ενέργειες, ενώ η σχετική εισήγηση για την ανέγερση του Μνημείου αναμένεται να γίνει σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων.

29-02-2024
Πάμε σινεμά στο Χατζηγιάννειο - Η Ανατομία Μιας Πτώσης

Με τη βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες ταινία η “Ανατομία Μιας Πτώσης”, συνεχίζονται τη Δευτέρα 4 και την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024, οι εβδομαδιαίες προβολές της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων και της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρισας, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας. Ένα αγωνιώδες δικαστικό δράμα με μια καθηλωτική ερμηνεία από τη Σάντρα Χίλερ.

Λίγα λόγια για την ταινία: Μία Γερμανίδα συγγραφέας κατηγορείται για το θάνατο του Γάλλου συζύγου της. Στο δικαστήριο αποκαλύπτονται πολλές κρυφές πλευρές της σχέσης τους, περιπλέκοντας τις ενδείξεις για την ενοχή ή την αθωότητά της.

Σκηνοθεσία: Ζιστίν Τριέ

Πρωταγωνιστούν: Σάντρα Χίλερ, Σουάν Αρλό, Μίλο Ματσάντο Γκρ

Ώρες προβολών: 19.00 κι 21.30. Τιμή εισιτηρίου 4 ευρώ.

29-02-2024
Έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Λαρισαίων

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Λάρισας, με πλήθος νέων συμμετεχόντων την Τριτη 27 Φεβρουαρίου.

Οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι, αντάλλαξαν ιδέες και ευχές για τη νέα χρονιά, θέτοντας νέους στόχους και προοπτικές.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λαρισαίων κος Θανάσης Μαμάκος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λαρισαίων κα Γαρυφαλλιά Καρυστιανού-Γκολφινοπούλου και ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Δημήτρης Δεληγιάννης (εκ μέρους της Μείζονος Αντιπολίτευσης του ΔΣ Δήμου Λαρισαίων).

Ακόμη, την εκδήλωση χαιρέτισαν με επιστολή στο προεδρείο του ΔΣ Νεολαίας οι Βουλευτές Ν. Λάρισας που το κοινοβουλευτικό τους έργο δεν τους επέτρεψε να είναι μαζί μας, κος Χρήστος Κέλλας, κος Χρήστος Καπετάνος, κος Μάξιμος Χαρακόπουλος, κος Βασίλης Κόκκαλης, κα Ευαγγελία Λιακούλη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων & Πρασίνου κος  Χρήστος Τερζούδης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Ανακύκλωσης κος Δημήτρης Λεωνιδάκης, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού & Εξωστρέφειας και Πρόεδρος του Θεσσαλικού Θεάτρου κος Φώτης Τζατζάκης, ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας & Κυκλοφοριακών Παρεμβάσεων κος Βαγγέλης Παπαλέξης, ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Στρατηγικού Σχεδιασμού κος Κωνσταντίνος Καλόγηρος, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Φροντίδας Αδέσποτων & Δεσποζόμενων Ζώων κα Ευρυδίκη Γούλα και η προϊσταμένη του τμήματος υποστήριξης πολιτικών οργάνων του Δήμου Λαρισαίων κα Αναστασία Μπρούμα.

Ο τυχερός που βρήκε το φλουρί ήταν, ο Δημοτικός Σύμβουλος Νεολαίας κος Φίλιππος Μακρίδης.

Η βασιλόπιτα ήταν μια ευγενική χορηγία του Κέντρου Εκδηλώσεων  «Palladium».

Το δώρο το οποίο και παρέδωσε το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας στον τυχερό, ήταν ένα κόσμημα (Χειροποίητο μενταγιόν από ασήμι 925 με αντίγραφο νομίσματος),  μια ευγενική χορηγία του κοσμηματοπωλείου

«Χειροποίητο Κόσμημα - Καρυώτης Γεώργιος».

Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης το ΔΣ Νεολαίας προχώρησε στην μηνιαία συνεδρίαση του.

Πριν την έναρξη της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή ως ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα και τις οικογένειες τους, του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

ΤΣΑΤΣΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

29-02-2024
Ανασυνταγμένοι πίνακες κατάταξης και βαθμολογίας υποψηφίων της ανακοίνωσης ΣΟΧ6/2023

ΑΝΑΣΥΝΤΑΓΜΕΝΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΣΟΧ6/2023 με αριθμ.πρωτ.39330 / 04-08-2023 (ΑΔΑ:9ΞΛΜΩΛΞ-ΙΘΑ) κατόπιν ελέγχου από το ΑΣΕΠ:

Κωδικός θέσης 101 ΠΕ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ

Κωδικός θέσης 103 ΠΕ ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ ΠΡΩΙΜΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Κωδικός θέσης 104 ΠΕ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Κωδικός θέσης 106 ΤΕ ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ ΠΡΩΙΜΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Κωδικός θέσης 107 ΔΕ ΒΟΗΘΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ

Ο/η υποψήφιος/α μπορεί να αναζητήσει τη θέση του/της στον πίνακα βάσει του αριθμού πρωτοκόλλου της αίτησης, τα αρχικά του ονόματος και τα τελευταια ψηφία του ΑΔΤ.

28-02-2024
Με επιτυχία διεξήχθη το International Open table soccer

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το Σαββατοκύριακο 24 & 25 Φεβρουαρίου 2024 στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο το International Open table soccer.

Το τουρνουά διοργάνωσε η ομάδα της πόλης μας Crimson Horses και η Aντιδημαρχία Παιδείας και Άθλησης του Δήμου Λαρισαίων. Στο τουρνουά συμμετείχαν 15 ομάδες από όλη την Ελλάδα και παρουσίασαν ένα υπέροχο θέαμα σε ένα άθλημα που δεν είναι αρκετά διαδομένο στη χώρα μας, παρόλα αυτά το επίπεδα ήταν αρκετά υψηλό και ικανοποίησε τους αθλητές και τους διοργανωτές.

Τις απονομές έκαναν στους νικητές ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Άθλησης κ.Ηρακλής Γερογιώκας και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοίκησης κ. Αχιλλέας Κέλλας.

ΝΙΚΗΤΕΣ ΟΜΑΔΙΚΟΥ

ΝΙΚΗΤΗΣ CRIMSON HORSES

ΦΙΝΑΛΙΣΤ LARISSA TFC

ΗΜΙΦΙΝΑΛΙΣΤ OLYMPIA CS

ΗΜΙΦΙΝΑΛΙΣΤ PROTEAS ATHENS SC


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ OPEN

Συμμετοχές 55 ατόμων

ΝΙΚΗΤΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΦΙΝΑΛΙΣΤ ΠΑΠΙΔΑΚΗΣ ΦΙΛΛΙΠΟΣ

ΗΜΙΦΙΝΑΛΙΣΤ ΠΑΠΙΔΑΚΗΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ

ΗΜΙΦΙΝΑΛΙΣΤ ΜΠΑΡΤΖΗΣ ΕΚΤΩΡΑΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ VETERAN

Συμμετοχές 12 ατόμων

ΝΙΚΗΤΗΣ ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΔΕΡΒΗΣ

ΦΙΝΑΛΙΣΤ ΑΓΓΕΛΙΝΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΗΜΙΦΙΝΑΛΙΣΤ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΗΜΙΦΙΝΑΛΙΣΤ ΚΟΥΡΑΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ U12

Συμμετοχές 6 ατόμων

ΝΙΚΗΤΗΣ ΦΙΛΛΙΠΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΦΙΝΑΛΙΣΤ ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

ΗΜΙΦΙΝΑΛΙΣΤ ΛΑΥΡΑΚΗΣ ΜΑΡΙΟΣ

ΗΜΙΦΙΝΑΛΙΣΤ ΠΙΤΣΑΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΩΝ ΠΙΤΣΑΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΩΝ ΔΗΜΑΚΕΑΣ ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ

28-02-2024
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Προμήθεια επίσωτρων ελαστικών
28-02-2024
Διεύθυνση Αμαξοστασίου - Κατάθεση προσφορών ανταλλακτικών / εργασιών οχημάτων

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

28-02-2024
Δήλωση Δημάρχου Λαρισαίων, κ.Θανάση Μαμάκου για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων, Θανάσης Μαμάκος για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη: «57 ψυχές χαμένες ζητούν τη δικαίωσή τους - Αποκάλυψη της αλήθειας χωρίς εκπτώσεις, χωρίς συμβιβασμούς»


Νοιώθω πολύ μικρός μπροστά στον τεράστιο πόνο όλων αυτών που σήμερα θρηνούν τους δικούς τους ανθρώπους, που χάθηκαν άδικα, αλλά όχι αναίτια, ένα χρόνο πριν, στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Δύσκολα υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τα συναισθήματα για μια τέτοια τραγωδία.

Είναι αδύνατον να συνειδητοποιήσει ο καθένας μας πώς μπορεί το χαμόγελο να μετατρέπεται σε θρήνο, η προσμονή της συνάντησης σε ατελείωτο λυγμό, οι ελπίδες και τα όνειρα σε δάκρυα και οργή.

Πενήντα επτά χαμένες ψυχές σε μια στιγμή, ζητούν τη δικαίωσή τους μέσα από την απονομή της δικαιοσύνης, τον καταλογισμό των ευθυνών και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.

Ζητούν απάντηση στα πολλά «γιατί» που παραμένουν, βασανιστικά, στο μυαλό και την ψυχή του καθενός και της καθεμιάς.

Δεν ξέρω, ειλικρινά, αν οι απαντήσεις θα μπορέσουν να γιατρέψουν την αγιάτρευτη πληγή της απώλειας, μπορούν όμως, σίγουρα, να βοηθήσουν στην αποτροπή αντίστοιχων τραγωδιών.

Για αυτό, η αποκάλυψη της αλήθειας απαιτείται να γίνει με απόλυτο τρόπο, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς συμβιβασμούς.

Το μυαλό, η σκέψη και η καρδιά μου βρίσκεται στις οικογένειες των θυμάτων.

Ποτέ ξανά.

Ποτέ ξανά … «πάμε και όπου βγει»…

28-02-2024
Δημόσια γνωστοποίηση για την πλήρωση μίας θέσης ειδικού συμβούλου, με σύμβαση εργασίας Ιδ. Δικαίου Ορισμένου Χρόνου

ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Για την πλήρωση μίας θέσης ειδικού συμβούλου, με σύμβαση εργασίας Ιδ. Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, βάσει των διατάξεων του άρθρου 163 του Ν. 3584/2007, όπως ισχύουν.

Διαβάστε την Δημόσια Γνωστοποίηση

28-02-2024
Ηρώων Πολυτεχνείου - Έργα Εσωτερικού Δακτυλίου Λάρισας

Συνεχίζονται τα έργα στην Ηρώων Πολυτεχνείου για τον Εσωτερικό Δακτύλιο – Στην κυκλοφορία το τμήμα μεταξύ των οδών Βόλου και Κουτσίνα

Με εργασίες ανακατασκευής των πεζοδρομίων μπροστά από το Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο και το 2ο Γυμνάσιο, αλλά και την ανακατασκευή της οδού Βόλου συνεχίζονται τα έργα για την ολοκλήρωση του Εσωτερικού Δακτυλίου Λάρισας, επί της Ηρώων Πολυτεχνείου, όπου αναμένεται να δημιουργηθεί νέος κυκλικός κόμβος.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση της ανακατασκευής των πεζοδρομίων και την ανακατασκευή της κεντρικής νησίδας στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου (στη δεξιά πλευρά κατά τη φορά κίνησης των οχημάτων από την οδό Βόλου προς την οδό Κουτσίνα), εκτελέστηκαν εργασίες ασφαλτόστρωσης και διαγράμμισης και το συγκεκριμένο τμήμα της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου παραδόθηκε στην κυκλοφορία.

Τις επόμενες ημέρες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αντικατάστασης του αγωγού ύδρευσης από τη ΔΕΥΑΛ, οι εργασίες θα συνεχιστούν στα απέναντι πεζοδρόμια (από το δημοτικό κλειστό γυμναστήριο και το 2ο Γυμνάσιο έως την οδό 23ης Οκτωβρίου). Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ανακατασκευή της οδού Βόλου, ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος για την κατασκευή του νέου κυκλικού κόμβου.

Υπενθυμίζεται ότι το δημοτικό έργο «Ολοκλήρωση Εσωτερικού Δακτυλίου Λάρισας», με συνολικό προϋπολογισμό 11,7 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” του ΥΠΕΣ και τον Δήμο Λαρισαίων.

28-02-2024
Υποψηφιότητα Δημάρχου Λαρισαίων, κ.Θανάση Μαμάκου για το ΔΣ της ΚΕΔΕ

Υποψήφιος για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ θα είναι ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, με την Αυτοδιοικητική Παράταξη «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι» και επικεφαλής τον Λάζαρο Κυρίζογλου.

Σε μήνυμά του, με αφορμή την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για το κεντρικό συνδικαλιστικό όργανο της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ.Μαμάκος υπογραμμίζει πως η ΚΕΔΕ μπορεί και πρέπει να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις.

Η αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης, η εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ καθώς και της διαφάνειας ως προς τη διαχείριση, η ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης, ο εκσυγχρονισμός του Διοικητικού Μηχανισμού και η μεταφορά σημαντικών υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα στους ΟΤΑ είναι μερικά μόνον από τα πεδία διεκδικήσεων για την επόμενη μέρα, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λαρισαίων.

«Πιστεύω στη δύναμη των συμμετοχικών θεσμών και στον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης, που παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, μπόρεσε να σταθεί όρθια και ταυτόχρονα να κρατήσει όρθιες και τις τοπικές κοινωνίες.

Πιστεύω στον εκσυγχρονισμό της Αυτοδιοίκησης, την προσαρμογή της στις σημερινές της συνθήκες, στον βαθιά ενωτικό και αναπτυξιακό της ρόλο, σε ένα μοντέλο αυτοδιοίκησης, που ξεπερνώντας τις παθογένειες του κεντρικού πολιτικού συστήματος μπορεί να ανοίξει καινούργιους δρόμους στην αδιαμεσολάβητη και άμεση σχέση της με τους πολίτες.

Όλα αυτά προϋποθέτουν Αυτοδιοίκηση οικονομικά και διοικητικά αυτοτελή, πρωταγωνιστή και όχι κομπάρσο των εξελίξεων, με ουσιαστικό ρόλο και αρμοδιότητες που θα συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους», υπογραμμίζει ο κ.Μαμάκος.

27-02-2024
Ένα φιλμ ωδή στην ελευθερία των γυναικών στο Χατζηγιάννειο

Ένα αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με την προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας “PAPICHA” πρόκειται να παρουσιάσει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και Πολλαπλών Διακρίσεων Δήμου Λαρισαίων και το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας-Γαλλική Πρεσβεία, την Κυριακή 10 Μαρτίου και ώρα 19:30 στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η ταινία που θα προβληθεί, σε σκηνοθεσία της Mounia Meddour βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Θέμα της είναι η γυναικεία καταπίεση σε αντιδιαστολή με την αποφασιστικότητα και τη δίψα για ελευθερία μιας παρέας κοριτσιών που αποφασίζουν να επαναστατήσουν ενάντια στον συντηρητισμό και την οπισθοδρόμηση. Πρωταγωνιστούν: Lyna Khoudri, Shirine Boutella, Amira Hilda Douaouda

Η Papicha ή αλλιώς, Nedjma, είναι μια 18χρονη φοιτήτρια γαλλικής φιλολογίας που ζει στην Αλγερία της δεκαετίας του 1990, στις αρχές της “μαύρης δεκαετίας”. Ονειρεύεται να γίνει σχεδιάστρια μόδας και πουλάει τις δημιουργίες της στα νυχτερινά κέντρα του Αλγερίου. Οι αφίσες που καθιστούν υποχρεωτική τη θρησκευτική μαντίλα κάνουν γρήγορα την εμφάνισή τους στους τοίχους της φοιτητικής εστίας. Σε ένα δυναμικό κάλεσμα για υπεράσπιση της ελευθερίας και της απελευθέρωσης των γυναικών, η Nedjma αποφασίζει να διοργανώσει μία επίδειξη μόδας εντός της φοιτητικής εστίας, σχεδιάζοντας της δημιουργίες της, εμπνεόμενη από το παραδοσιακό ύφασμα haïk που χρησιμοποιείται για τις παραδοσιακές ενδυμασίες των γυναικών της Αλγερίας.

Η ταινία απέσπασε 12 βραβεία και 8 υποψηφιότητες σε διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ.

27-02-2024
Το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Λάρισα

Το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα φιλοξενηθεί στη Λάρισα στις 6-9 Μαρτίου 2024. Εκατοντάδες επιστήμονες θα βρεθούν στην πόλη μας για το καινοτόμο αυτό Συνέδριο, που έχει θεσμοθετηθεί και διοργανώνεται στην Ελλάδα, κάθε δύο χρόνια.

Το Συνέδριο συνδιοργανώνεται με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/ΙΑΚΑ, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Λαρισαίων, τον Δήμο Ελασσόνας, τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας «Γ.Ι.Κατσίγρα» και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού Περιβάλλοντος και Επιστημών, ενώ υποστηρίζεται από το Επιμελητήριο Λάρισας.         

 Ένα εμβληματικό Συνέδριο σε μια πόλη που αγαπάει τον Πολιτισμό.

Το Συνέδριο προβλέπεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον εκατοντάδων Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο, όπως συνέβη και στα προηγούμενα συνέδρια.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί υβριδικά, ήτοι:

 • με φυσική παρουσία στην πόλη της Λάρισας, που είναι άκρως προτεινόμενη από τους Διοργανωτές, και
 • μέσω διαδικτύου, όταν δεν είναι εφικτή η φυσική παρουσία (μέσω πλατφόρμας)

Οι δηλώσεις συμμετοχής Συνέδρων συνεχίζονται, μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του Συνεδρίου www.euromed-dch.eu, από την οποία ενημερώνονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

Το συνέδριο, αξίζει να το παρακολουθήσει κάθε επιστήμονας που ασχολείται με την πολιτιστική κληρονομιά από κάθε οπτική γωνία, δεδομένου ότι θα παρουσιαστούν όλες οι παγκόσμιες επιστημονικές εξελίξεις σε σημαντικά θέματα που απασχολούν τη διάσωση, ψηφιοποίηση και την ανάδειξη της άυλης και υλικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Συνολικά, θα παρουσιαστούν 150 επιλεγμένες εργασίες από Κριτές, πολύ περισσότερες από τα προηγούμενα Συνέδρια, ενώ έχουν προσκληθεί ως Key Note Speakers σημαντικοί επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης, οι οποίοι και θα παρουσιάσουν τις γνώσεις τους και τις εμπειρίες τους σε κάθε θεματικό πεδίο.

Έχει χαρακτηριστεί από τα αρμόδια Υπουργεία, αλλά κυρίως από την επιστημονική κοινότητα, ως καινοτόμο και πρωτοπόρο για την Ελλάδα και έχει καταστεί θεσμός από το 2015, γιατί παρουσιάζει, όχι μόνο το τεράστιο έργο που επιτελείται από σημαντικούς Έλληνες και Κυπρίους επιστήμονες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και γιατί παρουσιάζει τις παγκόσμιες εξελίξεις στον μεγάλο τομέα της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου, στο σύνολό του.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Θα δοθούν:

 • 3 Βραβεία και 3 Έπαινοι Καλύτερης Εργασίας σε ανεξάρτητους επιστήμονες, και
 • 6 Βραβεία Best Practices Awards On Digital Cultural Heritage σε Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα υποβάλλουν εργασία και θα παρουσιάσουν τις δράσεις τους (Σε 3 Περιφέρειες και σε 3 Δήμους)

Πληροφορίες: Κων. Σκριάπας, Τηλέφ. 6974-881944, E-Mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

27-02-2024
Φεστιβάλ «Μουσικότροπο» - Οι Θεσσαλοί δημιουργοί του λαϊκού τραγουδιού στο Δ.Ω.Λ.

Το ιστορικό μουσικό σύνολο «Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας» και ο τραγουδιστής Γιάννης Διονυσίου έρχονται το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 20.00, στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Μουσικότροπο, για ένα μοναδικό αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι και στους Θεσσαλούς λαϊκούς συνθέτες.

Στην επιμέλεια προγράμματος και στη Διεύθυνση της Ορχήστρας θα είναι ο Ανδρέας Κατσιγιάννης

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν τα εισιτήριά τους στο viva καθώς και στο Public, Κούμα 6, Λάρισα.

Κανονικό 15€, μειωμένο 12€ (φοιτητές, ΑΜΕΑ, κάρτα ανεργίας, 65+)

Πολιτική Προστασία

Job Center

Δημοτικό Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων

Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας
Πανεπιστήμιο των Πολιτών

Κατασκήνωση στην Πόλη

Κέντρο Κοινότητας Δήμου Λαρισαίων

Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας

Εβδομάδα Ευρωπαϊκής Κινητικότητας

Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για τον Περιβάλλοντα Χώρο του Αρχαίου Θεάτρου

Επανασύνδεση ρεύματος για ευπαθείς ομάδες

Οικογιορτή Λάρισας

Λάρισα Ιστορία Πολιτισμού Παρελθόν και Μέλλον

Βόλτες στην πόλη του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης

Εκδρομές στη Λάρισα PDF

Larissa Tours and Excursions

Food Corridors European Program

Εμβολιάζομαι Νοιάζομαι

  ΕΟΔΥ Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας

Λάρισα Είμαστε Μαζί απέναντι στον covid-19

ΚΔΑΠ - ΚΔΑΠ μεα

Βρείτε σε ποια Κοινότητα του Δήμου Λαρισαίων ανήκετε

Υδάτινοι Πόροι και Περιβάλλον Θεσσαλίας

Πολυοδηγός για Μετανάστες - Multiguide for Immigrants

Λάρισα Πόλη που Μαθαίνει 

Stop TTIP/CETA

Η Ευρώπη σου

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις

Εγγραφή στο 112

Μέτρα Προστασίας από τα Κουνούπια

Municipality of Larissa

We design

a modern city that every citizen will be happy to live in

We develop

social infrastructure and services for citizens and visitors

We place emphasis

on education, culture and institution building

We are implementing

infrastructure projects that will contribute to the development of the city

Contact

Municipality of Larissa, 1 Ionos Dragoumi str P.C. 41222

Call center: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

More Info

kairos 1 en ekdromes larissa en

Copyright © 2016 Municipality of Larissa | Website Design by ITBIZ DIGITAL AGENCY