La cultura de Larisa

Πρόσφατα Νέα - Ανακοινώσεις

07-06-2024
Στην κυκλοφορία η πεζογέφυρα Πηνειάδων Νυμφών

Παραδόθηκε η πεζογέφυρα των Πηνειάδων Νυμφών - Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες για το έργο "Ανάπλαση Εγκαταστάσεων του Πάρκου Αλκαζάρ"

Στη διάθεση των πολιτών είναι από σήμερα, Παρασκευή, η πεζογέφυρα των Πηνειάδων Νυμφών, που οδηγεί στο πάρκο Αλκαζάρ, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακατασκευής, που ήταν σε εξέλιξη το προηγούμενο διάστημα.

«Η αναβάθμιση της πεζογέφυρας των Πηνειάδων Νυμφών αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση του Πάρκου Αλκαζάρ και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς την παράδοση του έργου Ανάπλασης του Πάρκου Αλκαζάρ, δημιουργώντας τον σημαντικότερο πόλο αναψυχής για την πόλη», σημείωσε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, που επισκέφθηκε την πεζογέφυρα.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πρασίνου, κ. Χρήστος Τερζούδης, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων, κ. Αθανάσιος Πατσιούρας, και ο ανάδοχος του έργου, κ. Χρήστος Καλογερόπουλος.

Οι εργασίες

Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν σε: αντικατάσταση του παλαιωμένου ξύλινου καταστρώματος της γέφυρας, καθώς και ανακατασκευή της σκάλας που οδηγεί στην εσωτερική κοίτη του Πηνειού. Να υπενθυμίσουμε ότι, η ανακατασκευή της πεζογέφυρας των Πηνειάδων Νυμφών αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την αναβάθμιση και ανάπλαση του Πάρκου Αλκαζάρ. Το έργο «Ανάπλαση Εγκαταστάσεων Αλκαζάρ» έχει συνολικό προϋπολογισμό 2,5 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και ίδιους πόρους του Δήμου Λαρισαίων. Στο πλαίσιο του έργου, υλοποιούνται επτά σημειακές παρεμβάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν την Ανακατασκευή της λίμνης, την Αναβάθμιση του Μνημείου Εθνικής Αντίστασης, την Ανάδειξη του Μνημείου του Ιπποκράτη, την Δημιουργία Βοτανικού Κήπου και την Κατασκευή διάβασης πεζών για την σύνδεση του Μνημείου του Ιπποκράτη με τον Βοτανικό Κήπο.

07-06-2024
Ευρωεκλογές 2024 - Ενημέρωση πολιτών και το Σαββατοκύριακο - Παράδοση εκλογικού υλικού στους δικαστικούς αντιπροσώπους

«Μάθε πού ψηφίζεις» σε ΚΕΠ, Δημοτολόγιο και Ληξιαρχείο και το Σαββατοκύριακο - Παράδοση εκλογικού υλικού στους δικαστικούς αντιπροσώπους

Στη διάθεση των πολιτών θα είναι αύριο, Σάββατο, 8 Ιουνίου και μεθαύριο, Κυριακή, 9 Ιουνίου το κεντρικό ΚΕΠ (Ι.Δραγούμη), το Δημοτολόγιο και το Ληξιαρχείο, προκειμένου να ενημερωθούν για το εκλογικό τμήμα στο οποίο μπορούν να ψηφίσουν.

Στο μεταξύ, με την παράδοση του εκλογικού υλικού στους δικαστικούς αντιπροσώπους συνεχίστηκαν σήμερα, Παρασκευή, οι προετοιμασίες για τις ευρωεκλογές 2024, μεθαύριο Κυριακή, 9 Ιουνίου. Η παράδοση/παραλαβή γίνεται στο ισόγειο του Δημαρχείου Λάρισας, μέχρι τις 9 μ.μ. απόψε και αύριο, Σάββατο, από τις 8 π.μ. ως τις 2 μ.μ.

Να σημειωθεί ότι χθες, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των υπαλλήλων του Δήμου Λαρισαίων, αναφορικά με τις διαδικασίες ενόψει των εκλογών της Κυριακής.

 

07-06-2024
Σε ετοιμότητα οι Κοινωνικές Υπηρεσίες για τον καύσωνα - Οδηγίες προφύλαξης και προστασίας από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων, ενόψει του επερχόμενου καύσωνα, τόσο για την προστασία των αστέγων της πόλης, όσο και για τη διάθεση κλιματιζόμενου χώρου στους πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό, ειδικό κλιμάκιο πραγματοποιεί συνεχείς επιτόπιες παρεμβάσεις στους δρόμους της πόλης για τον εντοπισμό και την ενημέρωση των αστέγων προκειμένου να λάβουν, εφόσον το επιθυμούν, υπηρεσίες στέγασης και προστασίας τους στις δομές της Διεύθυνσης μας.

Επιπλέον, όσοι πολίτες διαβιούν σε επικίνδυνες συνθήκες, θα έχουν τη δυνατότητα να προστατευθούν από τις υψηλές θερμοκρασίες σε κλιματιζόμενους χώρους, ενώ θα προσφέρονται κρύα ροφήματα.

Πιο συγκεκριμένα, από την ερχόμενη εβδομάδα (από την Τρίτη 11 Ιουνίου ως και την Παρασκευή 14 Ιουνίου) θα είναι διαθέσιμος από τις 9.00 πμ έως τις 21.00 μμ, κλιματιζόμενος χώρος στο Γ΄ ΚΑΠΗ, στη συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και 23ης Οκτωβρίου (τηλ. 2410286576, 2410233430)

Σε περίπτωση παράτασης του καύσωνα θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι σε 24ωρη βάση λειτουργεί από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής τηλεφωνική γραμμή 6970236181, όπου οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι που χρειάζονται βοήθεια.

Τέλος, σημειώνεται πως ο Δήμος Λαρισαίων προχωρά σε εφαρμογή  των οδηγιών και  εγκυκλίων του Υπουργείου Εργασίας και της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την εργασία των υπαλλήλων σε εξωτερικούς χώρους.

Σε περίπτωση παράτασης του καύσωνα θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση.

Οδηγίες για προφύλαξη και προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες

Από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων έχουν εκδοθεί σχετικές οδηγίες, για τον καύσωνα:

Κατά τη διάρκεια του καύσωνα:

  • Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
  • Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
  • Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
  • Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
  • Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.
  • Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.
  • Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
  • Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.
  • Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μαζικά μέσα μεταφοράς όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Aν έχετε βρέφη και παιδιά

  • Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
  • Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.
  • Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.
  • Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Aν έχετε ηλικιωμένους

  • Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά, φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.
  • Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.
  • Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά, εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

07-06-2024
Με τους τελικούς αγώνες ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Εργαζομένων 2023-24

Με τους τελικούς που έγιναν Τρίτη 4 Ιουνίου και Πέμπτη 6 Ιουνίου έληξε το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου των Εργαζομένων 2023-24 που πραγματοποιήθηκε για 37η χρονιά από το Τμήμα Αθλητισμού Δήμου Λαρισαίων.

Το πρωτάθλημα αυτό, το οποίο διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία, αποτελεί σημείο αναφοράς για τους εργαζόμενους που αγαπούν το ποδόσφαιρο και επιθυμούν να συμμετάσχουν σε μια δραστηριότητα που προάγει την ομαδικότητα, την ευγενή άμιλλα και την συνεργασία.

Φέτος στο πρωτάθλημα συμμετείχαν δέκα ομάδες που αγωνίστηκαν σε αγώνες ενός γύρου. Με τη λήξη της 1ης φάσης οι τέσσερις πρώτες ομάδες  έπαιξαν στους ημιτελικούς της Α1 και οι υπόλοιπες  μέχρι την οκτάδα στους ημιτελικούς της Α2.

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ Α1 κατηγορίας

Τα παιχνίδια έγιναν στο Α.Κ. Νεάπολης Α΄ μεταξύ των ομάδων

Τρίτη 28 Μαΐου ΤΕΕ-ΕΡΓ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ 2-1

Πέμπτη 30 Μαΐου ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ-ΑΡΤΟΠΟΙΟΙ 2-0

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ Α2 κατηγορίας

Τα παιχνίδια έγιναν στο Α.Κ.«Δ.Κουκουλίτσιος -Δ.Μουσιάρης» μεταξύ των ομάδων

Τρίτη 28 Μαΐου ΛΟΓΙΣΤΕΣ-ΠΥΛ 3-0

Πέμπτη 30 Μαΐου ΔΗΜΟΣ-ΕΣΠΕΘ 3-2

ΤΕΛΙΚΟΙ

Την Τρίτη 4 Ιουνίου 2024, έγινε ο τελικός της Α2 Κατηγορίας στο γήπεδο Νεάπολης Α΄ μεταξύ των ομάδων ΔΗΜΟΣ-ΛΟΓΙΣΤΕΣ. Μετά από ένα εκπληκτικό παιχνίδι, νικήτρια ήταν η ομάδα του ΔΗΜΟΥ , όπου και αγωνίστηκες ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Μαμάκος Αθανάσιος, με σκορ 4-2.

Οι νικητές αν και προηγήθηκαν 3-0 με γκολ του Βεργή, χατ-τρικ, πιέστηκαν στη συνέχεια από την ομάδα των ΛΟΓΙΣΤΩΝ που μείωσαν με δύο γκολ του Κατσάρα και απείλησαν με ισοφάριση. Τη «λύτρωση» για την ομάδα του ΔΗΜΟΥ την έδωσε στις καθυστερήσεις ο Μπέσας και διαμόρφωσε το τελικό 4-2 μέσα σε ξέφρενους πανηγυρισμούς των παικτών.

Τον αγώνα διεύθυνε ο κ. Καραθάνος με επόπτες τους κ.Γεροβασίλη και κ.Αλεξίου

Οι απονομές έγιναν από τον Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Μαμάκο Αθανάσιο και από τους Αντ/ρχους κ.κ.  Γερογιώκα Ηρακλή και Τζατζάκη Φώτη όπως και από τον πρόεδρο των Εργαζομένων του Δήμου Λαρισαίων κ. Χατζίκο Δημήτρη.Παρόντες ήταν : ο κ.Καταραχιάς Βασίλειος, υπέυθυνος των πρωταθλημάτων εργαζομένων, η κα Ζήλου Έλενα, αν.προϊσταμένη τμ.Αθλητισμού και κοινωνικών δράσεων , ο κ. Θυμούλιας Απόστολος καθώς και μέλη του διοικητικού συμβουλίου των εργαζομένων του Δήμου.

Την Πέμπτη 6 Ιουνίου στο ίδιο γήπεδο ήταν η σειρά του μεγάλου τελικού της Α1 κατηγορίας. Οι ομάδες της ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ και του ΤΕΕ έδωσαν πραγματική «μάχη» για τον τίτλο.

Η ομάδα της ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ προηγήθηκε γρήγορα με δύο γκολ των Οικονόμου και Τζήκο και φαινόταν να έχει τον έλεγχο του παιχνιδιού. Το ΤΕΕ μόλις «συνήλθαν» από τα δύο γκολ πίεσαν ασφυκτικά αλλά έχασαν κραυγαλέες ευκαιρίες να μειώσουν στο 1ο ημίχρονο.

Στο 2ο ημίχρονο το σκηνικό δεν άλλαξε, το ΤΕΕ συνέχισαν να πιέζουν αλλά έπεσαν πάνω σε ένα εκπληκτικό Μόσιαλο, τερματοφύλακα της ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, που πραγματοποίησε φοβερές αποκρούσεις.

Το σκορ δεν άλλαξε και το σφύριγμα της λήξης βρήκε την ομάδα της ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ πρωταθλήτρια  για 13η φορά!! Φυσικά είναι η πολυνίκης του θεσμού.

Τον αγώνα διεύθυνε ο κ. Κοντογιώργος με επόπτες τους κ.Μύτη και κ.Βαλιώτη

Οι απονομές έγιναν από τον Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Μαμάκο Αθανάσιο και από τους Αντ/ρχους κ.κ.  Γερογιώκα Ηρακλή και Τζατζάκη Φώτη ενώ τους διαιτητές βράβευσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας κ. Βαλιώτης. Παρών στον τελικό ήταν και ο Πρόεδρος των ΤΕΕ κος Παπαγεωργίου Νικόλαος.

Η συνέχιση του πρωταθλήματος εργαζομένων δεν είναι μόνο μια ευκαιρία για διασκέδαση και άθληση αλλά και μια στρατηγική επένδυση στην υγεία και αποφέρει πολλά οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους. Η φετινή συμμετοχή απέδειξε για άλλη μια φορά τη σημασία και την αξία του θεσμού αυτού. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την  επομένη χρονιά λοιπόν!

07-06-2024
Διακήρυξη Ανοικτού Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού - Προμήθεια Κάδων Πλαστικών
07-06-2024
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου - Πέμπτη 13/06/2024, ώρα 19:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

07-06-2024
Συνεδρίαση Δημοτικής Επιτροπής - Τετάρτη 12/06/2024, ώρα 13:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

07-06-2024
Η ταινία "200 Μέτρα" στον Θερινό Κινηματογράφο του Μύλου

Μια ιστορία πατρικής αγάπης, μία ταινία με βραβείο «BNL People's Choice» στο Φεστιβάλ Βενετίας και έναν Χρυσό Αλέξανδρο στο Διαγωνιστικό Τμήμα «Γνωρίστε τους Γείτονες» στο 61ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έρχεται από τη Δευτέρα 10 Ιουνίου στον θερινό Κινηματογράφο Σινέ Μύλος «Μπαρμπής Βοζαλής», στο Μύλο του Παππά.

“200 μέτρα” ο τίτλος της ταινίας, που θα προβάλλεται μέχρι και το Σάββατο 15 Ιουνίου, στις 22.00.

Διακόσια μέτρα χωρίζουν τον Μουσταφά από την γυναίκα του και τα παιδιά του. Τα σπίτια τους είναι αντικριστά, όμως αυτή η απόσταση στην περίπτωσή τους είναι αδιαπέραστη. Κι αυτό γιατί ανάμεσά τους παρεμβάλλεται ένα τείχος, εκείνο της Δυτικής Όχθης, που έχει επιβληθεί στον λαό του Μουσταφά και τον έχει διχοτομήσει. Ο Μουσταφά θα φτάσει στα άκρα για να δει το παιδί του που παθαίνει ατύχημα, όταν για ασήμαντη αφορμή του απαγορεύεται να περάσει το τείχος στη Λωρίδα της Γάζας.

Σκηνοθεσία Αμίν Ναϊφέ, με τους Αλί Σουλιμάν, Άννα Ουντερμπέργκερ, Λάνα Ζρέικ.

Εισιτήριο 4 ευρώ.

Δείτε το πρόγραμμα των ταινιών:

06-06-2024
Ευρωεκλογές 2024 - Ενημέρωση σχετικά με την παραλαβή του εκλογικού υλικού από τους δικαστικούς αντιπροσώπους

Σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 7-6-2024, από τις 12:00 έως και 21:00 και το Σάββατο 8-6-2024 από τις 08:00 πμ έως και 14:00 οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα παραλαμβάνουν με πρωτόκολλο παραλαβής, από το Δημαρχείο (Ισόγειο) την εκλογική σφραγίδα, τα κλειδιά της κάλπης, τα tablet για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων και το εκλογικό υλικό από τους υπαλλήλους του Δήμου Λαρισαίων, έχοντας μαζί τους το Διοριστήριο και την Αστυνομική τους ταυτότητα.

Είμαστε στη διάθεσή σας

Με εκτίμηση

Τμήμα Υπηρεσιακής Εξέλιξης Ανθρώπινου Δυναμικού

Διεύθυνση Διοίκησης & Προσωπικού

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2413-500204, 2413-500342, 2413-500316

06-06-2024
Πρόγραμμα ψηφοφορίας Εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 9ης Ιουνίου 2024
06-06-2024
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Δράσεις μαθητών στην κοίτη του Πηνειού

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Δράσεις μαθητών στην κοίτη του Πηνειού - «Εργαζόμαστε για την αναμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος, διασφαλίζουμε το μέλλον για τα παιδιά μας», σημείωσε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και βιωματικών εργαστηρίων γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος από μαθήτριες και μαθητές δημοτικών σχολείων της Λάρισας, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Α’θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας. «Προσδιορίζουμε τους στόχους μας και τις προτεραιότητές μας, εργαζόμαστε για την αναμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος μας, με σκοπό να διασφαλίσουμε ένα αξιοβίωτο μέλλον για τα παιδιά μας, σε ένα υγιές φυσικό περιβάλλον, με ποιότητα ζωής», σημείωσε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, ο οποίος είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τις μαθήτριες και τους μαθητές που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις.

Οι μικρές μαθήτριες και μαθητές, από νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στην κοίτη του Πηνειού ποταμού, εντός του αστικού ιστού, όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την προστασία του δάσους και του φυσικού περιβάλλοντος, για τις ορθές πρακτικές ανακύκλωσης, όπως επίσης και να συμμετέχουν σε εικαστικά δημιουργικά εργαστήρια με θέμα τα δέντρα και τα φυτά του Πηνειού, από ειδικούς επιστήμονες-στελέχη των υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων, της ΔΕΥΑΛ, της Δημοτικής Πινακοθήκης-Μουσείου Γ.Ι.Κατσίγρα και της Α’θμιας Εκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή των Αντιδημαρχιών Παιδείας & Άθλησης, Τεχνικών Έργων και Πρασίνου, Καθαριότητας & Ανακύκλωσης, καθώς και της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, υπό την αιγίδα της ΔΕΥΑΛ.

Αξιοβίωτο μέλλον

Το «παρών» στις εκδηλώσεις έδωσε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, ο οποίος σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως «το περιβάλλον κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: αύξηση θερμοκρασιών και λειψυδρία είναι δύο από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για την περιοχή μας. Προσδιορίζουμε τους στόχους μας και τις προτεραιότητές μας, εργαζόμαστε για την αναμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος μας, με σκοπό να διασφαλίσουμε ένα αξιοβίωτο μέλλον για τα παιδιά μας, σε ένα υγιές φυσικό περιβάλλον, με ποιότητα ζωής». Παρόντες ήταν ακόμη οι Αντιδήμαρχοι Παιδείας & Άθλησης, κ.Ηρακλής Γερογιώκας και Ανακύκλωσης & Καθαριότητας, κ.Δημήτρης Λεωνιδάκης, η Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείου Γ.Ι.Κατσίγρα, κ.Αικατερίνη Κόσσυβα, η Διευθύντρια Π.Ε. Λάρισας, κ. Αικατερίνη Καραγιώργου, καθώς και διευθυντές και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Λαρισαίων. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε και η βράβευση μαθητών που διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς ζωγραφικής και γραπτού-ποιητικού λόγου, με θέμα το περιβάλλον.

ΛΗΨΗ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Στο πλαίσιο της ανάγκης διενέργειας εκδηλώσεων πολιτιστικού και εορταστικού χαρακτήρα από το Δήμο μας, ενδέχεται να υπάρχει και δική σας συμμετοχή ως πολίτες. Κατά τις εκδηλώσεις αυτές, συνήθως θα γίνεται λήψη οπτικοακουστικού υλικού (φωτογραφίες, βίντεο) από το Δήμο μας, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για λόγους προβολής και προώθησης, στην ιστοσελίδα του ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ή και σε λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης, επίσης του ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ (προσοχή: μόνο σε αυθεντικούς τέτοιους λογαριασμούς).
Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι πολύ σημαντική για τον ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ και για το λόγο αυτό σας ενημερώνουμε για την χρήση των δεδομένων αυτών και τη διατήρηση τους στο αρχείο μας, με σκοπό την προβολή και προώθηση των δράσεων του Δήμου, μέσω της ανάρτησης των φωτογραφιών/βίντεο στην ιστοσελίδα του καθώς και στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης του ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ.
Τα δεδομένα σας θα διατηρηθούν για 6 μήνες. Για τα προσωπικά σας δεδομένα, σας παρέχονται τα δικαιώματα πρόσβασης, διόρθωσης, διαγραφής και λήθης, περιορισμού της επεξεργασίας, εναντίωσης στην επεξεργασία και φορητότητας μετά από σχετικό σας αίτημα εδώ.
Ενημερωθείτε πλήρως για την προστασία των προσωπικών δεδομένων σας.

06-06-2024
Έργα για τη βελτίωση αγροτικής οδοποιίας στη Γιάννουλη - Υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ Δήμου Λαρισαίων και αναδόχου εταιρείας

Ξεκινούν οι εργασίες για τη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας στη Δημοτική Κοινότητα Γιάννουλης, καθώς υπεγράφη η σχετική σύμβαση, μεταξύ του Δήμου Λαρισαίων και της αναδόχου εταιρείας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε περίπου 0,5 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ), ενώ το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε έξι μήνες, περίπου.

Για το έργο «βελτίωση Αγροτικής Οδοποιίας στη Δημοτική Κοινότητα Γιάννουλης» ο Δήμος Λαρισαίων έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και το πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020». Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία «Νικόλαος Μπούσιος-Κωνσταντίνα Μπούσιου και Σια» ΕΕ.

Σκοπός του έργου είναι η ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις για τα μηχανήματα και η ασφαλέστερη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων από τις αγροτι­κές περιοχές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ώστε να είναι δυνατή η βελτίωση και εκσυγχρονισμός των καλλιεργητικών μεθόδων και να βελτιωθούν οι συνθήκες ανταγωνισμού των εκμεταλλεύσεων της διαβίω­σης των κατοίκων των οικισμών.

(Διάγραμμα: η οδός παρέμβασης εμφανίζεται στο διάγραμμα με μωβ χρώμα)

05-06-2024
Eγκαινιάζεται η 23η Έκθεση Βιβλίου στην πλατεία Ταχυδρομείου

Η 23η Έκθεση βιβλίου εγκαινιάζεται την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024, στις 19.30 στην πλατεία Ταχυδρομείου, από το Σύλλογο Βιβλιοπωλών Λάρισας και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων.

Το βιβλίο αποτελεί ιδανική συντροφιά για όλες τις ηλικίες κι όλες τις εποχές και η έκθεση αυτή, εδώ και 23 χρόνια φέρνει το λαρισαϊκό κοινό πιο κοντά στο βιβλίο, στοχεύοντας κυρίως στην ανάπτυξη της αναγνωστικής κουλτούρας και στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας. Οι Λαρισαίοι θα έχουν την ευκαιρία από τις 6 έως και τις 15 Ιουνίου, να επισκεφθούν τα περίπτερα των βιβλιοπωλείων, να ενημερωθούν για τις νέες εκδόσεις, να ξεφυλλίσουν τα βιβλία και να διαλέξουν τίτλους για μικρούς και μεγάλους.

Στην 23η Έκθεση Βιβλίου εντάσσονται παράλληλες λογοτεχνικές δράσεις. 

Ώρες λειτουργίας Έκθεσης: 10:00-14:00 και 18:00-23:00.

05-06-2024
Εγκαινιάζεται η έκθεση Αγιογραφίας και Ζωγραφικής των μαθητών της Λέσχης Πολιτισμού Νέας Σμύρνης του Δήμου Λαρισαίων

Εγκαινιάζεται την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024, στις 19.30, η έκθεση Αγιογραφίας και ζωγραφικής των μαθητών της Λέσχης Πολιτισμού Νέας Σμύρνης του Δήμου Λαρισαίων, με υπεύθυνη την κ.Ζωή Καραμαλίγκα. Οι μαθητές της κ. Καραμαλίγκα, θα παρουσιάσουν, με αφορμή τη λήξη της σχολικής χρονιάς, τις δημιουργίες τους, με την στήριξη της Αντιδημαρχίας  Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στη λέσχη πολιτισμού της Ν. Σμύρνης, Τσαρουχά 5, Λάρισα.

05-06-2024
Συνεδριάζει την Πέμπτη 6 Ιουνίου το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Λαρισαίων

Συνεδριάζει την Πέμπτη 6 Ιουνίου το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Λαρισαίων.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο (Ίωνος Δραγούμη 1).

Τα Θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι:

  1. Αναδιάρθρωση κανονισμού λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας περί Οργανωτικής Επιτροπής. Εισηγητής: Τσάτσος Αλέξανδρος - Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας
  2. Πρόταση σχηματισμού 4ου Φεστιβάλ Νεολαίας. Εισηγητής: Τσάτσος Αλέξανδρος - Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας

05-06-2024
Παρουσίαση παιδικού βιβλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας “Αλέξης Μπατζανούλης”

Το παιδικό βιβλίο της Ελπίδας Κορώνα “Ένα σύννεφο στην έρημο”, παρουσιάζουν την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024 και ώρα 18.30, στο παιδικό τμήμα της βιβλιοθήκης στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας (3ος όροφος), η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας “Αλέξης Μπατζανούλης” και οι Εκδόσεις Anima.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν οι: Σπυρίδων Α. Μαγγανιώτης, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής με ειδίκευση στο αναπτυξιακό τραύμα, Ελένη Στάθη, Φιλόλογος, επιμελήτρια κειμένου, συντονίστρια της εκδήλωσης. Αφήγηση κειμένου: Ειρήνη Καϊσούδη, Μουσική επένδυση: Κωνσταντίνος Μακρής

Θα ακολουθήσουν δραστηριότητες για παιδιά. Η είσοδος ελεύθερη.

Σύντομη περιγραφή του βιβλίου

Έχετε σκεφτεί ποτέ, πώς είναι να ζείτε στο πιο παγωμένο μέρος του κόσμου; Εκεί όπου όλα είναι κατάλευκα και χιονισμένα, το κρύο είναι αφόρητο και ζουν μόνο πολικές αρκούδες; Εκεί ζει και η μικρή μας πολική αρκουδίτσα, η Πόλα. Η Πόλα κρυώνει τρομερά και όταν κρυώνει  κουλουριάζεται και τρέμει, μοιάζοντας με άσπρο συννεφάκι!

Μια μέρα λοιπόν παίρνει την μεγάλη απόφαση. Να κάνει ένα τεράστιο ταξίδι για ένα μέρος ζεστό με ήλιο και καυτή άμμο, την έρημο, ελπίζοντας εκεί να σταματήσει να κρυώνει πια…

Στο μοναχικό της ταξίδι, θα βρει άραγε τον προορισμό της;

Βιογραφικό συγγραφέα

Η Ελπίδα Κορώνα γεννήθηκε και ζει στην Λάρισα. Είναι μητέρα δύο αγοριών, του Αιμίλιου και του Φίλιππου. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά αντιλαμβάνονται τον κόσμο μας, εξάπτει την περιέργεια και κινητοποιεί το ενδιαφέρον της. Δραστηριοποιείται στον χώρο της συγγραφής παιδικών βιβλίων, ωθούμενη από την πεποίθηση πως η διατήρηση και ο πολλαπλασιασμός των χαμογελαστών παιδικών προσώπων, είναι προτεραιότητά μας.

Άλλα έργα της: «Το Δεκαράκι» , Ήρα Εκδοτική (2017)

05-06-2024
Μεταφορά Διεξαγωγής Ημέρας Λαϊκής Αγοράς Λόγω Πανελλαδικών Εξετάσεων

Από το Τμήμα Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων ανακοινώνεται ότι λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων που διενεργούνται για το έτος 2024 και μετά από αίτημα του 12ου Λυκείου Λάρισας, η λαϊκή αγορά στη συνοικία Αβέρωφ (οδός Καλλισθένη), θα πραγματοποιηθεί την επόμενη μέρα Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024.

05-06-2024
Ξεκινά την Τετάρτη 5 Ιουνίου η υποβολή αιτήσεων για τα Προγράμματα Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ)

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με τον εποπτευόμενο Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), ανακοίνωσαν ότι από την Τετάρτη 5 Ιουνίου έως και την Τρίτη 25 Ιουνίου οι ενδιαφερόμενοι για τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής στα ΚΕΠ όλης της χώρας:

  • Κοινωνικός / Ιαματικός τουρισμός
  • Παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα
  • Εκδρομικό πρόγραμμα
  • Δωρεάν παροχή βιβλίων
  • Δωρεάν παροχή εισιτηρίων θεάτρου
  • Χρηματικά βοηθήματα για  1.000 πολύτεκνες μητέρες αγρότισσες και 4.000 τρίτεκνες μητέρες αγρότισσες.

Δελτίο Τύπου του ΟΠΕΚΑ

Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να επικοινωνείτε με οποιοδήποτε ΚΕΠ του Δήμου μας.

05-06-2024
Μήνυμα Δημάρχου Λαρισαίων, κ.Θανάση Μαμάκου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: «Η ανθρώπινη δραστηριότητα δίνει τις πιο καθοριστικές εξετάσεις για το μέλλον της»

«Η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα απλό πιθανό σενάριο. Είναι μια σκληρή πραγματικότητα που δεν διστάζει να δείξει το πιο σκληρό της πρόσωπο. Η ανθρώπινη δραστηριότητα δίνει τις πιο καθοριστικές εξετάσεις για το μέλλον της», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Θανάσης Μαμάκος.

Στο μήνυμά του με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο κ.Μαμάκος υπογραμμίζει πως «σήμερα δεν γιορτάζουμε. Σκεφτόμαστε παγκόσμια, δρούμε τοπικά».

Αναλυτικά, το μήνυμα του Δημάρχου Λαρισαίων έχει ως εξής:

Σήμερα δεν γιορτάζουμε.

Σκεφτόμαστε και προβληματιζόμαστε.

Σκεφτόμαστε και αποφασίζουμε να δράσουμε.

«Σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά», λέει το σύνθημα από το πρόσφατο παρελθόν, που γίνεται και πάλι επίκαιρο.

Γιατί πρέπει να προστατέψουμε πρώτα τον τόπο μας και έτσι να συμβάλουμε στην περιβαλλοντική προστασία ολόκληρου του πλανήτη.

Το θέμα για το 2024 «Η γη μας, το μέλλον μας - Είμαστε η #GenerationRestoration» τονίζει τη σημασία της αποκατάστασης της γης, της καταπολέμησης της ερημοποίησης και της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας στην ξηρασία.

Και μας αφορά άμεσα σαν περιοχή…

Το 40% της παγκόσμιας γης έχει υποβαθμιστεί, με επιπτώσεις σε περίπου 3,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως λόγω της ερημοποίησης.

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι μέχρι το 2050, πάνω από τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού θα επηρεάζονται από την ξηρασία.

Όλα αυτά δεν γίνεται να μας αφήνουν αδιάφορους… Γιατί;

Διότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα απλό πιθανό σενάριο.

Είναι μια σκληρή πραγματικότητα που δεν διστάζει να δείξει το πιο σκληρό της πρόσωπο με φονικές πλημμύρες, ανεξέλεγκτες πυροθύελλες και καταστροφικά τσουνάμι από το σωρευτικό και ασταμάτητο λιώσιμο των πάγων.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα δίνει τις πιο καθοριστικές εξετάσεις που θα προσδιορίσουν, εν πολλοίς, το μέλλον της.

Το περιβάλλον κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Αύξηση θερμοκρασιών και λειψυδρία είναι δύο από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για την περιοχή μας.

Σύμφωνα με προβλέψεις των ειδικών, τα επόμενα χρόνια, αν η πόλη δεν καταφέρει να εμποδίσει την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας, ενδεχομένως να βιώσει «νεκρές ώρες» σε επίπεδο μετακίνησης, κατά τις οποίες δεν θα μπορεί να κινείται κανείς, ακόμη κι αν οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας τρέχουν.

Ο κίνδυνος της λειψυδρίας είναι επίσης εδώ. Και οδηγεί στο εφιαλτικό σενάριο της ερημοποίησης της περιοχής ως το 2100, αν δεν δραστηριοποιηθούμε έγκαιρα με έργα και όχι με λόγια, ώστε να βελτιώσουμε τη συμπεριφορά μας απέναντι στο περιβάλλον.

Έχουμε επίγνωση των προβλημάτων που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ως πόλη στο μέλλον.

Προσδιορίσαμε τους στόχους μας και τις προτεραιότητες, δουλεύουμε για την αναμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος, με στόχο να διασφαλίσουμε το αύριο για τα παιδιά μας, σε ένα υγιές φυσικό περιβάλλον, με ποιότητα ζωής.

 Όλοι μαζί θα το καταφέρουμε…

04-06-2024
«Γιατί είμαστε οικογένεια...» - Εκδήλωση των ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Δήμου Λαρισαίων

Τα ΚΔΑΠ- ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Δήμου Λαρισαίων οργανώνουν τη Πέμπτη  6 Ιουνίου 2024 ώρα 18:30 στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο τη γιορτινή εκδήλωση “Γιατί είμαστε οικογένεια…” με μουσική, χορό και θεατρικά στιγμιότυπα αφιερωμένα στο θεσμό της οικογένειας.

Στο φουαγιέ του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου θα λειτουργεί η έκθεση “Οικογενειακά Πορτρέτα” με έργα των παιδιών των ΚΔΑΠ του Δήμου Λαρισαίων.

04-06-2024
Εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων - Σύντομα στη διάθεση πολιτών και επισκεπτών 150 κοινόχρηστα ποδήλατα, με δωρεάν χρήση

Στην εγκατάσταση οκτώ σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων, στο κέντρο αλλά και σε συνοικίες, προχωρά ο Δήμος Λαρισαίων. Η αρχή έγινε χθες, Δευτέρα, με την εγκατάσταση του σταθμού φόρτισης στην Κεντρική πλατεία και την πλατεία Ταχυδρομείου, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες εγκατάστασης και στα υπόλοιπα σημεία.

Οι οκτώ σταθμοί στους οποίους προβλέπεται, αρχικά, η εγκατάσταση σταθμών φόρτισης είναι: Κεντρική πλατεία, πλατεία Ταχυδρομείου, πάρκο Αλκαζάρ, πλατεία Νεάπολης, πάρκο Χρωμάτων (Χατζηχαλάρ), πλατεία Αβέρωφ, πλατεία Νέας Πολιτείας, πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς). Στη διάθεση των πολιτών, για δωρεάν χρήση, θα είναι 150 ποδήλατα, ηλεκτρικά και συμβατικά, περίπου στα τέλη του Ιουνίου.

Πρόκειται για 55 ηλεκτρικά ποδήλατα ειδικής σχεδίασης, ενώ παράλληλα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και το σύστημα μίσθωσης με ειδικό τερματικό -η χρήση θα είναι δωρεάν. Φορέας χρηματοδότησης είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α., ενώ η προμήθεια έχει ενταχθεί στο υποέργο «Βιώσιμη μικροκινητικότητα μέσω συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων σε Δήμους της χώρας». Παράλληλα, άλλα 55 ηλεκτρικά ποδήλατα, καθώς και 40 συμβατικά θα είναι στη διάθεση των πολιτών στο πλαίσιο του έργου «Open Mall».

Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει εγκατάσταση επιπλέον βάσεων και διάθεση ποδηλάτων σε περιφερειακά πάρκινγκ, ως μέσο ενίσχυσης της χρήσης πράσινων μέσων μεταφοράς και με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη αποσυμφόρηση του κέντρου, από την κυκλοφορία οχημάτων.

04-06-2024
Τελικοί Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Εργαζομένων 2024

Το πρωτάθλημα που διοργανώνεται για 37η συνεχή χρονιά από το τμήμα Αθλητισμού Δήμου Λαρισαίων, αποτελεί μια γιορτή του αθλητικού πνεύματος και της συνεργασίας. Στο φετινό πρωτάθλημα συμμετείχαν δέκα ομάδες: Αρτοποιοί, ΤΕΕ, Δήμος, Τοπογράφοι, ΔΕΥΑΛ, Εργ.Μηχανικού, ΠΥΛ, Αστυνομία, Λογιστές, ΕΣΠΕΘ, προσφέροντας εντυπωσιακούς αγώνες και προάγοντας το πνεύμα συνεργασίας και ευγενούς άμιλλας.

Με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό σας προσκαλούμε στους Τελικούς του Πρωταθλήματος Εργαζομένων Ποδοσφαίρου 2024, οι οποίοι θα διεξαχθούν στο  αθλητικό κέντρο Νεάπολης, την Τρίτη 4 Ιουνίου 2024, ώρα 21.00 (τελικός Α2 κατηγορίας ΔΗΜΟΣ- ΛΟΓΙΣΤΕΣ) και Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024, ώρα 21.00  (τελικός Α1 κατηγορίας ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ -ΤΕΕ)

Σας καλούμε όλους να παρευρεθείτε και να στηρίξετε το πρωτάθλημα εργαζομένων, απολαμβάνοντας μαζί μας την κορύφωση αυτής της υπέροχης διοργάνωσης.  Η παρουσία σας θα ενισχύσει τη δύναμη και το πάθος του αθλητισμού.

Ευχόμαστε στις ομάδες καλή επιτυχία και έναν δίκαιο αγώνα.

04-06-2024
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Πλούσιες δράσεις για μαθητές στην κοίτη του Πηνειού, από τον Δήμο Λαρισαίων και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Λάρισας

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα ποικίλων δράσεων και βιωματικών εργαστηρίων, με «πρωταγωνιστές» τις μαθήτριες και τους μαθητές δημοτικών σχολείων της Λάρισας, γιορτάζεται η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στην κοίτη του Πηνειού ποταμού. Για τις εκδηλώσεις, μεθαύριο, Τετάρτη 5 Ιουνίου, συμπράττουν ο Δήμος Λαρισαίων και η Α’θμια Εκπαίδευση Λάρισας, με τη συνδρομή των Αντιδημαρχιών Παιδείας & Άθλησης, Τεχνικών Έργων και Πρασίνου, Καθαριότητας & Ανακύκλωσης, καθώς και της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, υπό την αιγίδα της ΔΕΥΑΛ.

Περίπου 500 μαθήτριες και μαθητές των δημοτικών σχολείων της Λάρισας αναμένεται να δώσουν το «παρών», από τις 8.30 το πρωί της Τετάρτης, στην κοίτη του Πηνειού ποταμού (έναντι Κηποθεάτρου), προκειμένου να συμμετέχουν σε δράσεις ευαισθητοποίησης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Στην κοίτη του Πηνειού, οι μαθήτριες και οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να χαρούν, να δημιουργήσουν και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα ανακύκλωσης και κλιματικής αλλαγής, μέσα από δημιουργικά εργαστήρια με εικαστικό, παιδαγωγικό, εμψυχωτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα.

Οι Σχολικές Μονάδες που συμμετέχουν στα Βιωματικά Εργαστήρια είναι οι εξής: 27ο Νηπιαγωγείο Λάρισας, Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο Μπόμπολου Χρυσάνθης «Ντι-Ντιτ», Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο «Unikids», 1ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, 2ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, 4ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, 7ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, 30ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, 31ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, 32ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, 33ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, 1ο Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης, 3ο Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης.

Διαγωνισμός-Βραβεύσεις

Η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης έχει απευθυνθεί από καιρό στα δημοτικά σχολεία της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής και πολλοί μαθητές συμμετείχαν στον Καλλιτεχνικό διαγωνισμό με τίτλο «Καλλιτεχνώ για το περιβάλλον που αγαπώ», καθώς και στον λογοτεχνικό διαγωνισμό με τίτλο «Γράφω για το περιβάλλον που αγαπώ». Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Τετάρτης, θα βραβευτούν τα δύο καλύτερα εικαστικά έργα (δώρο δύο ποδήλατα, προσφορά της ΔΕΥΑΛ), καθώς και οι δύο καλύτερες εκθέσεις για το περιβάλλον (δώρο δύο βιβλία, προσφορά του βιβλιοπωλείου Αχ.Καλτσάς & ΣΙΑ ΟΕ).

Οι Σχολικές Μονάδες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό «Γράφω και Καλλιτεχνώ για το περιβάλλον που αγαπώ», είναι: 9ο Νηπιαγωγείο Λάρισας, 35ο Νηπιαγωγείο Λάρισας, 27ο Νηπιαγωγείο Λάρισας, 48ο Νηπιαγωγείο Λάρισας, Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο Μπόμπολου Χρυσάνθης «Ντι-Ντιτ», Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο «Unikids», 1o Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, 2ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, 18ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, 14ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, 15ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, 32ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, 36ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Ιδιωτικό Σχολείο Εκπαιδευτηρίων Μπακογιάννη, 1ο Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης, 3ο Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης.

Ανακύκλωση & Προστασία Περιβάλλοντος

Μεταξύ άλλων, οι μαθητές αναμένεται να ενημερωθούν για την ορθή χρήση των πολύχρωμων κάδων ανακύκλωσης, ότι από την Αντιδημαρχία Καθαριότητας & Ανακύκλωσης, καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να εντάξουν πρακτικές σεβασμού στο περιβάλλον, από την Αντιδημαρχία Πρασίνου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των δράσεων έχει ως εξής:

Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2024 - Κοίτη Πηνειού ποταμού

  • 08:30 | Προσέλευση της Α Ομάδας Σχολείων
  • 09:00-10:30 | Βιωματικά Εργαστήρια
  • 10:30 | Προσέλευση της Β΄ Ομάδας Σχολείων

Χαιρετισμοί - Βράβευση μαθητών/τριών

11:00-12:30 | Βιωματικά Εργαστήρια

  • 1ο Εργαστήριο: «Γνωρίζουμε το δάσος, το αγαπάμε και το προστατεύουμε», Υπεύθυνη εργαστηρίου: Φτίκα Ζωή, Επιθεωρήτρια Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
  • 2ο Εργαστήριο: «Ανακυκλώνω σωστά στους πολύχρωμους κάδους», Υπεύθυνες εργαστηρίου: Χαυτίκη Ελένη, Χημικός, αν. Προϊσταμένη Τμ.Εναλλακτικής Διαχείρισης & Πράσινων Σημείων Διεύθυνσης Καθαριότητας &
  • Ανακύκλωσης Δήμου Λαρισαίων και Χατζηαβραάμ Χρύσα, Περιβαλλοντολόγος
  • 3ο Εργαστήριο: «Συνεργάζομαι, Εμπνέομαι και Γράφω το μου μήνυμα για την προστασία του Περιβάλλοντος», Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Χατζημίχου Κων/να, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Λάρισας.
  • 4ο Εργαστήριο: «Ο Πηνειός είναι στη ... φύση μου», Βιωματικό Εργαστήρι ΚΠΕ Κισσάβου - Ελασσόνας», Υπεύθυνος εργαστηρίου: Σπανός Κωνσταντίνος, Αν. Υπεύθυνος του ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας.
  • 5ο Εργαστήριο: «Μην ψάχνετε αλλού το φυλαχτό του Πηνειού!», Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Υπεύθυνη εργαστηρίου: Μουσούλη Ελένη, Μουσειοπαδαγωγός
  • 6ο Εργαστήριο: «Πλάθω τα δέντρα και τα φυτά του Πηνειού», Δημοτική Πινακοθήκη - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Υπεύθυνη εργαστηρίου: Γκουντουβά Μαριάννα, κεραμίστρια
  • 7ο Εργαστήριο: «Συμμετέχουμε ενεργά: Το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας», Υπεύθυνος εργαστηρίου: Μανούσιος Χρήστος, Αν. Προϊστάμενος Τμήματος Αστικού και Περιαστικού Πρασίνου, Δ/νσης Πρασίνου το Δήμου Λαρισαίων.
  • 8ο Εργαστήριο: «Μικροί περίπατοι», Ομάδα «Έκφραση - Θεατρικό Παιχνίδι», Υπεύθυνες εργαστηρίου: Καραγεώργου Βασιλική, Ντιβέρη Παναγιώτα, Δανιήλ Μαρία, Δανιήλ Κατερίνα.
  • 9ο Εργαστήριο: « Νερό, Πηγή Ζωής», Υπεύθυνος εργαστηρίου: Γκουγκουλιάς Νίκος, Διευθυντής Περιβάλλοντος Δ.Ε.Υ.Α.Λ.
  • 10ο Εργαστήριο: «Το ποτάμι τρέχει να συναντήσει τη θάλασσα», 32ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Υπεύθυνες/οι εργαστηρίου: Μποντικούλη Εύη, Στεργιούλη Κατερίνα, Ροδοβίτης Γιάννης.

Δείτε το Πρόγραμμα της Εκδήλωσης

04-06-2024
Εκδρομή στον Παγασητικό κόλπο για τη λήξη του προγράμματος «Άθληση και Γυναίκα»

Την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024 και σε άκρως καλοκαιρινό κλίμα οι καθηγητές και καθηγήτριες του προγράμματος «Άθληση και Γυναίκα» του τμήματος Αθλητισμού Δήμου Λαρισαίων διοργάνωσαν μια μονοήμερη εκδρομή-κρουαζιέρα στον Παγασητικό.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε μπάνιο και ξενάγηση μέσα στον Παγασητικό κόλπο εξερευνώντας μέρη που μόνο με καράβι μπορεί κάποιος να πλησιάσει. Αργά το μέσημερι κατέληξαν στο Πευκί Εύβοιας όπου και γευμάτισαν.

Με τον τρόπο αυτό η καλοκαιρινή εκδρομή σηματοδοτεί το τέλος μιας ακόμη επιτυχημένης αθλητικής χρονιάς για το πολυπληθέστερο πρόγραμμα άθλησης του Δήμου.

Γυμναστές και αθλούμενες κρατάνε μόνο τις όμορφες αναμνήσεις που αποκόμισαν και όρισαν το νέο ραντεβού για τον Οκτώβριο ευχόμενοι και ευχόμενες υγεία και ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

03-06-2024
Ενημερωτική ημερίδα για την Τυτώ και τη φυσική καταπολέμηση τρωκτικών στη Φαλάνη

Ενημερωτική ημερίδα για την Τυτώ και τη φυσική καταπολέμηση τρωκτικών στη Φαλάνη - Την Παρασκευή, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κοινότητας

Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2024, και ώρα 9μμ, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κοινότητας Φαλάνης από την Αντιδημαρχία Αγροτικής & Περιαστικής Ανάπτυξης, το Γεωτεχνικό Τμήμα του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων και την ΑΜΚΕ «Οργάνωση για τη Διαχείριση και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας στα Αγροτικά Οικοσυστήματα, ΤΥΤΩ», για την φυσική καταπολέμηση των τρωκτικών στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, με το αρπακτικό πτηνό Τυτώ.

Στόχος της καμπάνιας είναι η ευαισθητοποίηση των κατοίκων και η γνωριμία με το ωφέλιμο αρπακτικό Τυτώ, δίνοντας λύση σε συγκεκριμένα αγροτικά προβλήματα. Στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται, θα τοποθετηθούν νέοι τεχνητοί κλωβοί (φωλιές) σε κατάλληλα σημεία, ενώ ήδη, στη Θεσσαλία έχουν τοποθετηθεί 120 τεχνητοί τέτοιοι κλωβοί.

Υπενθυμίζεται ότι, το νυκτόβιο αρπακτικό πτηνό Τυτώ (Tyto alba), είναι ένα είδος κουκουβάγιας / μπούφου άμεσα συνυφασμένο με την αγροτική ζωή, το οποίο ζει, φωλιάζει και αναπαράγεται εδώ και αιώνες σε παλαιά κτίρια, αποκλειστικά στα αγροτικά οικοσυστήματα. Τρέφεται αποκλειστικά με μικρά θηλαστικά (τρωκτικά και ποντίκια), και συνεπώς αποτελεί την καλύτερη φυσική λύση ως ελεγκτής, θηρευτής των επιβλαβών τρωκτικών στα αγροτικά οικοσυστήματα.

Να σημειωθεί ότι, θα ακολουθήσουν μια σειρά ενημερωτικών δράσεων ενημέρωσης σε όλες τις κοινότητες του Δήμου Λαρισαίων.

03-06-2024
Νέα διάκριση για τον μαθητή του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας Περικλή Σδραβόπουλο

Ο σπουδαστής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας Περικλής Σδραβόπουλος απέσπασε το 2ο Παγκό-σμιο Βραβείο στον Διαγωνισμό “ULJUS - XI International Piano Competition Smederevo” στην κατηγορία της Σύνθεσης. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο Smederevo της Σερβίας τον Μάιο του 2024 με συμμετοχές νέων μουσικών από όλο τον κόσμο.

Ο Περικλής Σδραβόπουλος φοιτά με πλήρη υποτροφία του Δ.Ω.Λ. στην τάξη Σύνθεσης του κ. Ευριπίδη Μπέκου, ενώ από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος θα φοιτά στην Βασιλική Ακαδημία της Αμβέρσας, όπου έγινε δεκτός τόσο στην ειδίκευση της Σύνθεσης, όσο και του Πιάνου με καθηγητές τους Bram van Camp και Nikolaas Kende, αντίστοιχα.

03-06-2024
Ανοιχτό μάθημα, "ταξίδι" στη μαγεία κατασκευής χειροποίητου κοσμήματος

Ένα "ταξίδι" στη μαγεία κατασκευής χειροποίητου κοσμήματος, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Ιουνίου στον Μύλο του Παππά , από τα τμήματα ενηλίκων της λέσχης πολιτισμού του δήμου Λαρισαίων, που λειτουργούν στον ίδιο χώρο, υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων.

Στο ανοιχτό μάθημα θα συμμετέχουν όλα τα μέλη των τμημάτων κατασκευής χειροποίητου κοσμήματος, Οι καλεσμένοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ανοιχτό μάθημα, να θαυμάσουν έργα των μαθητριών, και φυσικά να κατασκευάσουν το δικό τους χειροποίητο κόσμημα.

Τα ανοιχτά μαθήματα θα πραγματοποιηθούν:
Πρωί 10.00-13.00
Απόγευμα 18.00-21.00

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Δηλώσεις συμμετοχής στο 6936653052.
Υπεύθυνη τμημάτων: Βίλμα Βαλάση.

03-06-2024
Σήμερα ξεκινούν τα έργα για τη διασύνδεση 16 μνημείων της Λάρισας – Αποκλεισμός κυκλοφορίας και στάθμευσης σε τμήμα της οδού Μανωλάκη

Με εργασίες στην οδό Μανωλάκη ξεκινούν τα έργα για τη διασύνδεση 16 μνημείων και πολιτιστικών σημείων της Λάρισας. Η έναρξη των εργασιών έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Δευτέρα, 3 Ιουνίου και, για τον λόγο αυτόν θα υπάρχει ολικός αποκλεισμός κυκλοφορίας και στάθμευσης σε τμήμα (από Κύπρου-Παπαναστασίου ως Μελετίου) της οδού Μανωλάκη, η οποία και θα ανακατασκευαστεί πλήρως.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Οδοποιίας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων, στο σημείο θα εφαρμοστούν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, με ολικό αποκλεισμό της κυκλοφορίας και της στάθμευσης των οχημάτων στη συγκεκριμένη οδό (από Κύπρου/Παπαναστασίου έως Μελετίου), από σήμερα, Δευτέρα 3 Ιουνίου έως και το Σάββατο 27 Ιουνίου 2024, καθ’ όλο το 24ωρο.

Σε πρώτη φάση θα ενεργοποιηθούν τα στάδια Α23 (35 ημέρες) και Α24 (20 ημέρες) του ΦΕΚ 2474/Β/26-4-2024 που αφορά στις προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (εργοταξιακού χαρακτήρα) για το παραπάνω έργο.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών στην οδό Μανωλάκη, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες πληροφοριακές και ρυθμιστικές πινακίδες που θα τοποθετηθούν από τον ανάδοχο του έργου.

Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των παραπάνω εργασιών, οι διασταυρώσεις των οδών Μανωλάκη με Ηφαίστου και Μανωλάκη με Μελετίου θα παραμένουν ανοικτές για την εξυπηρέτηση της εγκάρσιας κυκλοφορίας.

Οι ρυθμίσεις που θα ισχύσουν στην ευρύτερη περιοχή εμφανίζονται στα παρακάτω αποσπάσματα:

Και για ποδηλατόδρομο

Ταυτόχρονα θα εκτελεστούν και οι εργασίες ανακατασκευής του νοτίου πεζοδρομίου της οδού Κύπρου (από την οδό Σκαρλάτου Σούτσου έως την οδό Παπαναστασίου) στο Ο.Τ. 824Β (περιλαμβάνονται στο στάδιο Α22 του παραπάνω ΦΕΚ), ώστε να ενταχθεί σε αυτό ποδηλατόδρομος διπλής κυκλοφορίας, ο οποίος θα συνδέσει τον υφιστάμενο ποδηλατόδρομο της οδού Κύπρου, που έρχεται από την οδό Ανθ. Γαζή, με την κεντρική πλατεία της πόλης.

Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης αυτών των εργασιών, η οδός Κύπρου θα παραμένει ανοικτή, τόσο για τα οχήματα που κινούνται προς την Κεντρική Πλατεία, όσο και για τα οχήματα που θέλουν να στρίψουν στην οδό Σκαρλάτου Σούτσου.

Το έργο της διασύνδεσης

Υπενθυμίζεται ότι το έργο «Διασύνδεση αρχαιολογικών-πολιτιστικών σημείων στην πόλη της Λάρισας», συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 3,75 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αφορά στη διασύνδεση 16 μνημείων και πολιτιστικών σημείων της Λάρισας, με την ανακατασκευή διαφόρων οδών στο κέντρο της πόλης. Στόχος είναι η δημιουργία μιας ενιαίας και συγκεκριμένης διαδρομής, με οδούς «φιλικές» προς τους χρήστες, οι οποίοι θα μπορούν να περιηγούνται με ασφάλεια και άμεση πληροφόρηση για τα σημεία ενδιαφέροντος. Το έργο έχει ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα “Ελλάδα 2.0” και στο έργο “Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου”.

03-06-2024
Συνάντηση Δημάρχου Λαρισαίων με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Συνάντηση Δημάρχου Λαρισαίων, κ.Θανάση Μαμάκου με τον Αντιπρόεδρο της ΕΕ, κ.Μαργαρίτη Σχοινά - Στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ατζέντας η Λάρισα

Η Λάρισα -και η Θεσσαλία- βρίσκονται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής ατζέντας επισήμανε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ.Μαργαρίτης Σχοινάς, από το Δημαρχείο της Λάρισας, όπου και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Λαρισαίων, κ.Θανάση Μαμάκο. «Η στενή, ουσιαστική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς διασφαλίζει πως έχουμε ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο κ.Μαμάκος.

Στη συνάντηση-συζήτηση των δύο ανδρών επί τάπητος βρέθηκαν τόσο η εξέλιξη της προγραμματικής περιόδου 2021-2027, καθώς και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, που μπορούν να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην ανάκαμψη και ανάπτυξη του Δήμου Λαρισαίων, όσο και οι επικείμενες ευρωεκλογές, την ερχόμενη Κυριακή, 9 Ιουνίου.

«Η συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, ιδίως μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Daniel και στην περιοχή μας, είναι καθοριστικής σημασίας για την επόμενη μέρα της Λάρισας.

Πρόσφατα, προχωρήσαμε στην επικαιροποίηση της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που περιλαμβάνει έργα και δράσεις, ύψους 46 εκατ. ευρώ, για έργα και δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και για νέες προτάσεις που ενισχύουν τις δομές της πόλης σε όλα τα επίπεδα. Την ερχόμενη Κυριακή, ξεκινά ένας νέος πολιτικός κύκλος στην Ευρώπη, με τις Ευρωεκλογές, πρωτίστως. Ως Ευρωπαίοι πολίτες, θα κληθούμε να αποφασίσουμε για την Ευρώπη που θέλουμε, απέναντι στις πολλές και σύνθετες προκλήσεις που μας επιφυλάσσει το μέλλον. Η στενή, ουσιαστική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς διασφαλίζει πως έχουμε ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο», τόνισε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος.

«Στη Λάρισα και στη Θεσσαλία τέμνονται πολλές από τις πολιτικές προτεραιότητες της ευρωπαϊκής ατζέντας. Και στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνά η τοπική οικονομία και η τοπική κοινωνία, η Ευρώπη, από την πρώτη στιγμή, στάθηκε αλληλέγγυα και θα συνεχίσει να είναι αλληλέγγυα, σε βάθος χρόνου, μέχρι να υπάρξει οριστική ανάταξη όλων των ζημιών και των επιπτώσεων από τις καταστροφικές πλημμύρες. Χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα στη Λάρισα, μια εβδομάδα πριν τις Ευρωεκλογές, ένα μεγάλο ευρωπαϊκό δημοκρατικό “ραντεβού”, στο οποίο οι πολίτες, όπου και να βρίσκονται, όπου και να ζουν, έχουν την ευκαιρία να απονείμουν ψόγο ή έπαινο για την ευρωπαϊκή πολιτική, με τη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές», επισήμανε ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ, κ.Μαργαρίτης Σχοινάς.

Δεσμοί

Οι κ.κ. Σχοινάς και Μαμάκος, μετά από έναν σύντομο περίπατο στο κέντρο της πόλης, έφτασαν στο Δημαρχείο της Λάρισας. Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Δήμαρχος Λαρισαίων προσέφερε στον Αντιπρόεδρο της ΕΕ, αναμνηστικά δώρα, μεταξύ αυτών και το «καλάθι» με τοπικά προϊόντα λαρισαϊκών επιχειρήσεων. Όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ.Σχοινάς, οι δεσμοί του με τη Λάρισα είναι ιδιαίτερα δυνατοί, καθώς υπηρέτησε τη θητεία του (στο ΑΤΑ) -μάλιστα, ήταν στη Λάρισα, όταν η ΑΕΛ κατέκτησε το Πρωτάθλημα, την Πρωτομαγιά του 1988. Αφορμή για την αναφορά αυτή στάθηκε η φωτογραφία της ΑΕΛ, στο Γραφείο του Δημάρχου Λαρισαίων, κ.Μαμάκου.

03-06-2024
Συνάντηση Δημάρχου Λαρισαίων με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης

Σε Δημαρχείο και ΚΕΠ Δήμου Λαρισαίων ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης, κ.Δημήτρης Κιρμικίρογλου - Καινοτομία και μεταρρυθμίσεις επί τάπητος στη συνάντηση με τον Δήμαρχο Λαρισαίων, κ.Θανάση Μαμάκο

Για σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που αφορούν στην εφαρμογή πολιτικών καινοτομίας, σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και σε ζητήματα  έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης, κ.Δημήτρης Κιρμικίρογλου, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε, νωρίτερα το μεσημέρι, με τον Δήμαρχο Λαρισαίων, κ.Θανάση Μαμάκο, στο Δημαρχείο της Λάρισας.

Στη συνάντηση, βρέθηκαν επί τάπητος θέματα διοίκησης των ΟΤΑ, με ιδιαίτερη έμφαση τόσο στη διαχείριση του ανθρώπινου κεφαλαίου της διοίκησης, όσο και συνολικά στην εφαρμογή πολιτικών, προς όφελος των πολιτών.

«Επισκέπτομαι την πόλη της Λάρισας, και είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Δήμαρχο και να συζητήσουμε σημαντικά θέματα που αφορούν στον Δήμο Λαρισαίων, κυρίως ζητήματα που αφορούν στη στελέχωση του Δήμου. Η νέα πολιτική Καινοτομίας που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών αφορά στην μεγαλύτερη και πιο ενεργή εμπλοκή των Δήμων. Προτεραιότητά μας είναι η ανόρθωση της πόλης, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Θεωρούμε ότι με τις προσεχείς κινήσεις που θα ακολουθήσουμε, σε μεταρρυθμιστικό επίπεδο, θα αναδειχθεί πιο πολύ η σημασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη διαχείριση τόσο του ανθρωπίνου κεφαλαίου της διοίκησης, όσο και συνολικά στην υλοποίηση πολιτικών προς όφελος του πολίτη», σημείωσε ο κ.Κιρμικίρογλου.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που γνωρίζω έναν άνθρωπο γνώστη της Δημόσιας Διοίκησης, είτε αυτό αφορά στην υποστελέχωση του Δήμου είτε αφορά στα προβλήματα γραφειοκρατίας, καθώς και σε όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε, ως Δημοτική Αρχή, αλλά και οι πολίτες στις καθημερινές τους επαφές. Ταυτόχρονα, συζητήσαμε για ζητήματα Καινοτομίας, θέμα που αποτελεί “στοίχημα” για το Υπουργείο Εσωτερικών -και αναμένουμε και εμείς με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για ειδικότερες συζητήσεις, αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, ώστε να δημιουργήσουμε από κοινού λύσεις, με στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες της Λάρισας», σημείωσε, από την πλευρά του, ο κ.Μαμάκος.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι κκ. Αχιλλέας Κέλλας, Αντιδήμαρχος Οικονομικών & Διοίκησης, Μιχάλης Τσακίρης, Αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης Πολιτών, Χρήστος Κοκκάλας, Προϊστάμενος Τμήματος Καινοτομίας & Βέλτιστων Πρακτικών του Υπουργείου Εσωτερικών και Ειρήνη Κούγια, Συνεργάτης Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης Υπουργείου Εσωτερικών.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Γενικός Γραμματέας, μαζί με τον Δήμαρχο Λαρισαίων, επισκέφθηκαν το ΚΕΠ του Δήμου Λαρισαίων (στην Ι.Δραγούμη).

01-06-2024
«Λάρισα, πόλη στο μέλλον» - Δείτε ζωντανά (live)

Παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά, του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας κ. Σοφίας Ζαχαράκη και της Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Ζέττας Μακρή, πραγματοποιείται η ημερίδα με θέμα «Λάρισα, πόλη στο μέλλον».

Δείτε ζωντανά:

Την εκδήλωση, που είναι ανοιχτή στο κοινό, διοργανώνουν ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», ο Δήμος Λαρισαίων και η ΔΕΥΑΛ, υπό την αιγίδα του ΣΗΠΕ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ημερομηνία: Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Τόπος: Ξενοδοχείο Divani Λάρισα

Ώρα προσέλευσης: 10.30 π.μ – 11.00 π.μ

Χαιρετισμοί:

  • Αθανάσιος Μαμάκος, Δήμαρχος Λαρισαίων
  • Δανάη Δημητρακοπούλου, Εκδότρια - Πρόεδρος Δημοσιογραφικού Οργανισμού "Ελευθερία"

11.10 π.μ | Εναρκτήρια ομιλία

  • Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ώρα: 11.20 π.μ | 1η  Θεματική: Υποδομές / Ανάπτυξη 

Ομιλητές

  • Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών
  • Δημήτρης Κουρέτας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
  • Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος, Αντιπρόεδρος ΔΕΥΑΛ
  • Βασιλική Στεργιούλα, Τοπογράφος - Μηχανικός, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΑΣ ΑΤΕ
  • Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής ΓΝΛ, πρώην Βουλευτής ΠΑΣΟΚ

Συντονιστής:  Σωτήρης Πολύζος, Δημοσιογράφος, Γενικός Διευθυντής TRT

12.40 μ.μ | 2η Θεματική: Κοινωνική Συνοχή / Παιδεία

Ομιλητές

  • Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
  • Ζέττα Μ. Μακρή, Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
  • Θεόφιλος Καραχάλιος, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγητής Ορθοπαιδικής, Υπ. Ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ
  • Ιωάννα Καραβάνα, Δικηγόρος, Δημοτική Σύμβουλος μείζονος αντιπολίτευσης, Πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας
  • Αλέξανδρος Τσάτσος, Οικονομολόγος Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Λαρισαίων

Συντονιστής: Γιώργος Ρούστας, Δημοσιογράφος εφημερίδα "Ελευθερία" 

14.00 | 3η Θεματική: Πολιτισμός

Ομιλητές

  • Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού
  • Αθανάσιος Μαμάκος, Δήμαρχος Λαρισαίων
  • Μυρτώ Παπαθανασίου, Διεθνής Σοπράνο
  • Χρήστος Παπανικολάου, Ζωγράφος

Συντονιστής: Ντίνος Κόκκινος, Πρόεδρος Συνδέσμου Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας

Πολιτική Προστασία

Job Center

Δημοτικό Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων

Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας
Πανεπιστήμιο των Πολιτών

Κατασκήνωση στην Πόλη

Κέντρο Κοινότητας Δήμου Λαρισαίων

Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας

Εβδομάδα Ευρωπαϊκής Κινητικότητας

Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για τον Περιβάλλοντα Χώρο του Αρχαίου Θεάτρου

Επανασύνδεση ρεύματος για ευπαθείς ομάδες

Οικογιορτή Λάρισας

Λάρισα Ιστορία Πολιτισμού Παρελθόν και Μέλλον

Βόλτες στην πόλη του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης

Εκδρομές στη Λάρισα PDF

Larissa Tours and Excursions

Food Corridors European Program

Εμβολιάζομαι Νοιάζομαι

  ΕΟΔΥ Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας

Λάρισα Είμαστε Μαζί απέναντι στον covid-19

ΚΔΑΠ - ΚΔΑΠ μεα

Βρείτε σε ποια Κοινότητα του Δήμου Λαρισαίων ανήκετε

Υδάτινοι Πόροι και Περιβάλλον Θεσσαλίας

Πολυοδηγός για Μετανάστες - Multiguide for Immigrants

Λάρισα Πόλη που Μαθαίνει 

Stop TTIP/CETA

Η Ευρώπη σου

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις

Εγγραφή στο 112

Μέτρα Προστασίας από τα Κουνούπια

El municipio de Larisa

Diseñamo

una ciudad moderna en la que todos los ciudadanos estarán felices de vivir

Desarrollamos

infraestructura y servicios sociales para ciudadanos y visitantes

Prestamos atención

en la educación, la cultura y el reforzamiento de instituciones

Realizamos

proyectos de infraestructura que contribuirán al desarrollo de la ciudad

Contacto

El municipio de Larisa, 1 Ionos Dragoumi str P.C. 41222

Centro de llamadas: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Más Información

kairos 1 en ekdromes larissa en

© 2016 El municipio de Larisa | Diseño de sitio web por ITBIZ DIGITAL AGENCY