Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ
Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ
- «Στόχος, σε πρώτη φάση, η ανακούφιση των μονίμων κατοίκων του κέντρου», σημειώνει ο Αντιδήμαρχος Κυκλοφοριακών Παρεμβάσεων, κ.Ευάγγελος Παπαλέξης
- Από τη Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου, η υποβολή αιτήσεων για την Α και Β Ζώνη, ηλεκτρονικά η διαδικασία
Με την υποβολή αιτήσεων για έκδοση κάρτας μονίμου κατοίκου του κέντρου (Α και Β ζώνη σε πρώτη φάση), από τη Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου, ξεκινά η εφαρμογή του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης στον Δήμο Λαρισαίων, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι των υπόλοιπων πέντε ζωνών θα κληθούν να υποβάλουν τις αντίστοιχες αιτήσεις έναν μήνα μετά, από τις 10 Μαρτίου.
«Δίνουμε έμφαση στο πολύ έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου, αναφορικά με την εύρεση θέσης στάθμευσης για τα οχήματά τους. Στόχος της εφαρμογής της Ελεγχόμενης Στάθμευσης, ως μέρος των λύσεων που προωθεί η Δημοτική Αρχή, είναι η διαχείριση του ζητήματος του πάρκινγκ, αλλά και του όγκου των οχημάτων που εισέρχονται στο κέντρο της πόλης, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Αντιδήμαρχος Κυκλοφοριακών Παρεμβάσεων και Δημοτικής Αστυνομίας, κ.Ευάγγελος Παπαλέξης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παρατέθηκε στο Δημαρχείο Λάρισας.
Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν, εκτός από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, ο Αν.Προϊστάμενος Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας, κ.Αλέξανδρος Παπαχατζής και η Αν.Προϊσταμένη Τμήματος Προγραμματισμού Υποστήριξης & Ευφυών Συστημάτων, κ.Φωτεινή-Μαρία Μήτσιου.
Μόνον ηλεκτρονικά η υποβολή αιτήσεων
Σύμφωνα με τον κ.Παπαλέξη, η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων πραγματοποιείται ΜΟΝΟΝ ηλεκτρονικά, μέσω της ειδικής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα του Δήμου Λαρισαίων. Για τον λόγο αυτό, οι δικαιούχοι θα πρέπει να διαθέτουν ενεργή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email).
Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες, ιδίως οι μόνιμοι κάτοικοι, είναι πως μέσα στις ζώνες ορίζονται οδοί όπου η στάθμευση είναι δωρεάν, αλλά και συγκεκριμένοι οδοί (ΜΠΛΕ και ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΙΚΤΥΟ) όπου η στάθμευση θα είναι επί πληρωμή -με μικρότερο αντίτιμο για τους μόνιμους κατοίκους ζώνης.
Η εφαρμογή του συστήματος επί πληρωμή, στις οδούς που εντάσσονται στο ΜΠΛΕ και ΠΡΑΣΙΝΟ δίκτυο, θα γίνει από τη στιγμή που το μεγαλύτερο ποσοστό των μονίμων κατοίκων θα έχουν λάβει την κάρτα.
Για τη διευκόλυνση των δημοτών, θα λειτουργεί Help Desk (Γραφείο Εξυπηρέτησης), στο κτίριο του Δήμου (Ι.Δραγούμη 2, 5ος όροφος, όπου στεγάζεται και η Πολεοδομία), έναντι του Δημαρχείου, απ’ όπου και θα γίνεται η παραλαβή της κάρτας (2410549148, ώρες: 9.00-16.00, Δευτέρα-Παρασκευή, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.).
Διευκρινίζεται ότι παλαιότερες κάρτες μόνιμων κατοίκων ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ και θα πρέπει η διαδικασία υποβολής να γίνει εκ νέου.
Κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του συστήματος, οι κάρτες θα χορηγηθούν ατελώς στους δικαιούχους, ενώ να σημειωθεί ότι είναι υποχρεωτικό η κάρτα να τοποθετείται σε εμφανές σημείο, στον ανεμοθώρακα (παρμπρίζ) του οχήματος στο οποίο αντιστοιχεί. Η διάρκεια της κάρτας είναι ένα ημερολογιακό έτος, ενώ με τη λήξη της απαιτείται εκ νέου η διαδικασία έκδοσης, με επικαιροποιημένα όλα τα δικαιολογητικά.
Για περισσότερες πληροφορίες, αναλυτικές οδηγίες και υποβολή αιτήσεων (από 10.02.2025), οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Δήμου Λαρισαίων, στον σύνδεσμο:
Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης (ΣΕΣ)
Διάλεξη του καθηγητή Ν. Μπελαβίλα και διαγενεακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στις 15 & 16/2/2025
Έξι χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει φέτος το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων στον Μύλο Παππά. Στο διάστημα αυτό έχουν πραγματοποιηθεί πλήθος δράσεων εκπαιδευτικού, επιστημονικού και καλλιτεχνικού προσανατολισμού. Ως μέρος μιας άτυπης παράδοσης, κάθε χρόνο διοργανώνονται επετειακές δράσεις, δημόσιου χαρακτήρα, για το κοινό της πόλης.
Έτσι και φέτος, το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, από τις 11:00- 13:00, θα πραγματοποιηθεί ένα διαγενεακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Δυο γενιές στο Μουσείο! Μικρές ιστορίες του κάμπου στο χαρτί!”, το οποίο απευθύνεται σε γιαγιάδες, παππούδες και εγγόνια, σε σχεδιασμό και επιμέλεια της Κ. Κόντσα, υπεύθυνης του Μουσείου. Με αφετηρία τις ενότητες της μόνιμης έκθεσης φωτογραφιών του Τ. Τλούπα, μικροί και μεγάλοι ταξιδεύουν μέσα από την αφήγηση, το παιχνίδι και τη δημιουργική έκφραση μιλώντας για τον θεσσαλικό τόπο, τη διατροφή και καλλιεργητικές και διατροφικές πρακτικές του χθες και του σήμερα. Με κόλλα, χαρτί και ψαλίδι κι ένα εμπνευσμένο έντυπο δημιουργούμε γέφυρες ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, ανάμεσα σε τρεις γενιές!
Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, στις 11:00, στο αμφιθέατρο του Μύλου Παππά (2ος όροφος), ο καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Νίκος Μπελαβίλας, θα παρουσιάσει το θέμα:«Από το αλέτρι στο τρακτέρ: Η περιπέτεια της εκμηχάνισης της γεωργίας στη Θεσσαλία». Η ομιλία θα αναδείξει τη μακρά και σταδιακή διαδικασία εκμηχάνισης της γεωργίας στη Θεσσαλία, η οποία ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα και κορυφώθηκε τις δεκαετίες που ακολούθησαν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα κύρια βήματα αυτής της διαδρομής ήταν: οι οργανωμένες αποξηράνσεις, από τη λίμνη Ξυνιάδα έως τη λίμνη Κάρλα, η ανάπτυξη βιομηχανικών μονάδων επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων σε Λάρισα, Τρίκαλα και Βόλο και η αντικατάσταση των προβιομηχανικών εργαλείων και των ζώων εργασίας με μηχανήματα βιομηχανικής παραγωγής, όπως αντλίες, ελκυστήρες, θεριζοαλωνιστικές και εκκοκκιστικές μηχανές. Οι αλλαγές αυτές διαμόρφωσαν τόσο το αγροτικό τοπίο όσο και τις παραδοσιακές τεχνικές καλλιέργειας, επιφέροντας έναν βαθύ μετασχηματισμό στη ζωή τριών γενεών Θεσσαλών αγροτών.
Η είσοδος και στις δύο εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Για τη συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2410 530083, Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, από Τρίτη-Σάββατο 10:00-14:00.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΟΧ 2/2025
για την πρόσληψη προσωπικού με σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ενός (1) ατόμου, στο Δήμο Λαρισαίων, ειδικότητας ΥΕ Εργατών Γενικών Καθηκόντων, στο πλαίσιο του ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΘΕΣΣΑΛΙΑ 2021 - 2027» ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: «Συνέχιση λειτουργίας ξενώνα φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας Δήμου Λαρισαίων»
Η ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ξεκινά από το Σάββατο 08/02/2025 και λήγει την Τετάρτη 19/02/2025.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΣΗΜΑΝΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ 10.06.2021
Στις 10 και 11 Φεβρουαρίου στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό κέντρο
Παρουσία και της κριτικού του κινηματογράφου Καλίτσας Βλάχου
Με τη δραματική ταινία "Το Αγαπημένο μου Γλυκό" συνεχίζονται στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό κέντρο Λάρισας, οι προβολές του χειμερινού Κινηματογράφου του Δήμου Λαρισαίων, από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 10 και την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου και ώρες 19:00 & 21:30. Καλεσμένη στην προβολή της Δευτέρας θα είναι η κριτικός του κινηματογράφου Καλίτσα Βλάχου
Λίγα λόγια για την ταινία
Χήρα εδώ και καιρό, η 70χρονη Μαχίν δεν θέλει να ζει πλέον μόνη. Έτσι, όταν συναντά έναν συνομήλικό της ταξιτζή ο οποίος είναι εργένης, τον καλεί να περάσει το βράδυ σπίτι της.
Σκηνοθεσία: Μαριάμ Μογκαντάμ, Μπεχτάς Σαναεχά
Πρωταγωνιστούν: Λίλι Φαραντπούρ, Εσμαέλ Μεραμπί, Μανσούρ Ιλκανί
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το σεμινάριο που διοργάνωσε στο Μύλο του Παππά, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων και το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων σε συνεργασία με την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου (Ο.Π.Ι.Β.Ο.), με σκοπό τη συγκρότηση Ομάδας Προφορικής Ιστορίας (Ο.Π.Ι) στη Λάρισα.
Το κοινό της Λάρισας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και υπήρξε μεγάλη συμμετοχή για τη δημιουργία της ομάδας.
Τη νεοσύστατη Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Λάρισας (Ο.Π.Ι.ΛΑ), συγκροτούν οι παρακάτω: Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, ομότιμη καθηγήτρια Παν. Θεσσαλίας, μέλος ΕΠΙ, ΟΠΙΒΟ, Ντίνος Αργυρίου, ηχολήπτης, μέλος ΕΠΙ, ΟΠΙΒΟ, Μένη Τσίγκρα, κοινωνική ανθρωπολόγος, μέλος ΕΠΙ, ΟΠΙΒΟ, Αννίτα Πρασσά, ιστορικός,προϊσταμένη ΓΑΚ Μαγνησίας, μέλος ΕΠΙ, ΟΠΙΒΟ, Φανή Καραγιάννη, αρχειονόμος, προϊσταμένη ΓΑΚ Λάρισας, Κωνσταντίνα Κόντσα, αρχαιολόγος- κοινωνική ανθρωπολόγος, επιστημονική υπεύθυνη Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων.
Το βιβλίο της Ζωής Καλαφάτη «Γεύση από χαμένο παράδεισο…», παρουσιάζουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καμπύλη και το «Παλαιοβιβλιοπωλείο», την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025 στις 7.30 μ.μ. στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας. Για το βιβλίο θα μιλήσουν: η κ. Έφη Αργυρακούλη, φιλόλογος, Διδάκτωρ Ψυχολογίας και η κ. Ακριβούλα Γεράκη, εκπαιδευτικός, Οικονομολόγος-Νομικός, Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών.
Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει η κ. Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, Δημοσιογράφος της ΕΡΤ. Αποσπάσματα από τα διηγήματα θα αφηγηθεί η συγγραφέας. Ο Ντίνος Καραποστόλου και η Δάφνη Χατζηδάκη θα πλαισιώσουν μελωδικά την εκδήλωση. Το βιβλίο περιλαμβάνει δέκα διηγήματα που καθρεφτίζουν επίκαιρα κοινωνικά θέματα όπως: Την μοναξιά στις ανθρώπινες σχέσεις, τη δολοπλοκία στον έρωτα, την πολιτική και τον πολιτισμό, το αλτσχάιμερ, τον αλκοολισμό, την ανεργία των νέων, την ανθρώπινη απληστία, την αρμονική συνύπαρξη με την διαφορετικότητα. Οι ήρωες στα διηγήματα βιώνουν την περιπέτεια σε έναν επίγειο χαμένο παράδεισο αλλά αγωνίζονται και παλεύουν έως ότου φτάσουν στην εξιλέωση. Συναντώνται δε χαρακτηριστικά κάπου με τις αξίες των κλασσικών παραμυθιών, που αγαπήσαμε στα παιδικά και νεανικά μας χρόνια.
Τον Πολιούχο της Άγιο Χαράλαμπο τιμά το Δασοχώρι - Δημοτικής Κοινότητας Φαλάνης, με διήμερες εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει. Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 12:30 το μεσημέρι, θα διεξαχθεί ποδοσφαιρικός αγώνας παλαίμαχων μεταξύ των ομάδων Α.Ο. ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΔΑΣΟΧΩΡΙΟΥ-Σ.Ε.Π. (Σύλλογος Ερασιτεχνών Ποδοσφαίρου) στο γήπεδο Δασοχωρίου. Την ίδια ημέρα, στις 5:30 μ.μ. θα τελεστεί Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας Χοροσταντούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερώνυμου και περιφορά της εικόνας με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Λαρισαίων.
Τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025, στις 7:30 π.μ,. θα τελεστεί Όρθρος και Θεία λειτουργία μετ’ Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα ακολουθήσει η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του οικισμού Δασοχωρίου - Δημοτικής Κοινότητας Φαλάνης στο Καφενείο της Φλώρου Ελένης. Το απόγευμα στις 5:00, θα πραγματοποιηθεί ο Μεθεόρτιος Εσπερινός μετ` Αρτοκλασίας και παράκληση του Αγίου Χαραλάμπους.
Λάρισα, 04 Φεβρουαρίου 2025
Ανάρτηση Οριστικών πινάκων επιτυχόντων, απορριπτέων
της υπ΄ αριθμ. 47396/23-10-2024
πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος ωφελούμενων
Β΄ κύκλος
Ο Δήμος Λαρισαίων, προβαίνει στην ανάρτηση των οριστικών πινάκων επιτυχόντων και απορριπτέων της υπ’ αριθμ. 47396/23-10-2024 πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος Β΄ κύκλου της Πράξης με τίτλο: ««Αναδιοργάνωση των επιχειρήσεων εντός της περιοχής παρέμβασης / Κατάρτιση επαγγελματιών και εργαζομένων στην Βιώσιμη, Πράσινη και Καινοτόμα Επιχειρηματικότητα».
Με την λήξη των ενστάσεων και την εξέταση από την Επιτροπή Ενστάσεων, που υποβλήθηκαν μετά τη δημοσίευση των Προσωρινών Πινάκων επιτυχόντων και απορριπτέων της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η Επιτροπή Επιλογής Ωφελούμενων προβαίνει στη Συγκρότηση Οριστικών Πινάκων (κατά φθίνουσα σειρά με βάση τη βαθμολογία) των Επιτυχόντων και των Απορριπτέων Υποψήφιων Ωφελούμενων.
Τα αποτελέσματα έχουν προκύψει βάσει της μοριοδότησής τους, όπως αναφέρονται στη σχετική πρόσκληση.
Η πράξη συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και την Ελλάδα.
Η ενίσχυση του τουριστικού προφίλ και της εξωστρέφειας της Λάρισας βρέθηκαν εκ νέου στο επίκεντρο της συνάντησης του αρμόδιου Αντιδημάρχου, κ.Φώτη Τζατζάκη και στελεχών του Δήμου Λαρισαίων με φορείς της Λάρισας, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο.
Στη δεύτερη αυτή συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ο Πρόεδρος, κ.Θεόφιλος Καραχάλιος, καθηγητής και διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής και ο αναπληρωτής Πρόεδρος, κ.Αριστείδης Ζιμπής, καθηγητής Ανατομίας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα», κ.Ρίζος Χαλιαμπάλιας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων-Ψητοπωλών Ν.Λάρισας, κ.Βασίλης Παναγούλιας, ενώ εκ μέρους του Δήμου Λαρισαίων, εκτός από τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού & Εξωστρέφειας συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού του Δήμου Λαρισαίων «Όλον» ΑΕ κ.Χαράλαμπος Γιοντζής και η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, κ.Χρύσα Τζιαστούδη.
“Με έργα ουσίας προστατεύουμε την πόλη και θωρακίζουμε τις γειτονιές” δήλωσε ο κ.Θανάσης Μαμάκος κατά την επίσκεψη του
Ολοκληρώθηκε από τη ΔΕΥΑΛ η αντικατάσταση των δύο παλαιών χειροκίνητων θυροφραγμάτων στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης, με νέα θυροφράγματα στεγανοποίησης σε τέσσερις πλευρές.
Τα νέα θυροφράγματα διαθέτουν ηλεκτροκίνητο χειρισμό, βελτιώνοντας σημαντικά με αυτόν τον τρόπο, την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των υδάτων.
Τις επόμενες ημέρες, προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση επιπλέον ηλεκτρολογικού εξοπλισμού για τα θυροφράγματα, ο οποίος θα περιλαμβάνει: ηλεκτρικό πίνακα λειτουργίας & ελέγχου, όργανο ένδειξης θέσης του θυροφράγματος, Μετρητές στάθμης τύπου υπερήχων (ανάντη και κατάντη του θυροφράγματος) και εξοπλισμό τηλεμετρίας με σύνδεση στο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας της ΔΕΥΑΛ για απομακρυσμένη παρακολούθηση.
«Η προστασία της πόλης μας, από ακραία καιρικά φαινόμενα, αποτελεί προτεραιότητα. Με την αναβάθμιση των θυροφραγμάτων και τη βελτίωση της διαχείρισης των ομβρίων υδάτων, θωρακίζουμε τις γειτονιές μας και εξασφαλίζουμε την ασφάλεια των πολιτών. Συνεχίζουμε απρόσκοπτα με έργα ουσίας που βελτιώνουν την καθημερινότητα και ενισχύουν την ανθεκτικότητα της Λάρισας απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην περιοχή.
Ο Δήμαρχος, συνοδεύονταν από τον Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΛ κ.Κωνσταντίνο Αργυρόπουλο και τον Γενικό Διευθυντή της ΔΕΥΑΛ, κ.Δημήτρη Σαββοργινάκη.
Υπενθυμίζεται ότι, η συγκεκριμένη παρέμβαση, εντάσσεται στο έργο «Προμήθεια για την Αντικατάσταση & Αναβάθμιση Εξοπλισμού Χαμηλής Περιοχής Αγίου Θωμά και Γιάννουλης», συνολικού προϋπολογισμού 314.000,00 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α., το οποίο υλοποιείται από την ΔΕΥΑΛ.
Δήμαρχος Λαρισαίων: «Υλοποιείται σταδιακά το σχέδιο δενδροφυτεύσεων στην πόλη»
Με σύνθημα «Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας», το Τμήμα Αστικού & Περιαστικού Πρασίνου της Αντιδημαρχίας Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων, σε συνεργασία με σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης, πραγματοποίησε δενδροφύτευση στο Πάρκο των Χρωμάτων (Χατζηχαλάρ), το πρωί της Παρασκευής.
Μαθητές και μαθήτριες συμμετείχαν ενεργά, φυτεύοντας περισσότερα από 200 δέντρα, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός πιο πράσινου και βιώσιμου χώρου αναψυχής.
Η δράση αυτή αποτελεί μέρος του συνολικού σχεδίου του Δήμου για την αναβάθμιση του αστικού πρασίνου, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Στην έκταση των 60 στρεμμάτων του πάρκου, φυτεύτηκαν δασικά δέντρα, όπως Λικιδάμβαρη, Σφένδαμος, Κερλεουτέρια, Φράξος, Γκίνγκο Μπιλόμπα και Γαύρος, καθώς και οπωροφόρα δέντρα, όπως ελιά, φουντουκιά, συκιά και μηλιά.
Μια πόλη πιο βιώσιμη, πιο πράσινη, πιο όμορφη
«Είναι μια πολύ ευχάριστη στιγμή, η δενδροφύτευση 225 δέντρων στην περιοχή του Πάρκου των Χρωμάτων, στο Πάρκο Χατζηχαλάρ. Είναι μια προσπάθεια που έχουμε πει ότι αποτελεί προτεραιότητα για τη Δημοτική μας Αρχή, οι δενδροφυτεύσεις, οι μαζικές δενδροφυτεύσεις. Είχαμε πει για 1500 δέντρα. Σταδιακά υλοποιείται αυτό το σχέδιο, για τη δενδροφύτευση. Θέλουμε να κάνουμε μια Λάρισα πιο πράσινη, πιο βιώσιμη, πιο όμορφη. Και πολύ σημαντικό το γεγονός, ότι στην προσπάθεια μας αυτή, έχουμε αρωγούς την τοπική κοινωνία, και όχι μόνο την κοινωνία αυτή καθ’ αυτή, αλλά το πιο υγιές και ελπιδοφόρο κομμάτι της, τα παιδιά», τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος.
«Βλέπετε λοιπόν ότι, την προσπάθεια τη σημερινή, την έχουνε αγκαλιάσει και την έχουνε ενισχύσει οι μαθητές σχολείων της πόλης μας, που έρχονται και θέλουνε να βοηθήσουν στο να διαμορφώσουμε μια διαφορετική κουλτούρα, στο πως θέλουμε να δούμε τη Λάρισα τον επόμενο χρόνο. Φυτεύουμε λοιπόν δέντρα, για να κάνουμε την πόλη μας βιώσιμη, πιο πράσινη, πιο όμορφη», συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Λαρισαίων.
Παραμένουμε πιστοί στο πλάνο για μια πόλη πιο καθαρή και κυρίως πιο πράσινη
«Η νέα Δημοτική Αρχή, παραμένει πιστή στο πλάνο για μια πόλη πιο καθαρή και κυρίως πιο πράσινη. Η σημερινή δράση, έρχεται να ενισχύσει το αρχικό πλάνο, με μια δενδροφύτευση 225 δένδρων, σε ένα από τα πιο όμορφα πάρκα που έχει η πόλη μας. Στο μέλλον θα υπάρξουν πολύ περισσότερες δράσεις, με νέες δενδροφυτεύσεις, γιατί η πόλη μας το έχει ανάγκη, μένοντας πιστοί σε αυτό. Αλλά κυρίως θέλουμε, την ενίσχυση και τη συμμετοχή των πολιτών, και κυρίως των παιδιών. Θα ενημερώνουμε διαρκώς για νέους χώρους όπως τον Πηνειό ποταμό, που θα προκύψει στο μέλλον, και θα θέλαμε τη συμμετοχή και πάλι όλων των πολιτών», δήλωσε από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου, κ.Κωνσταντίνος Καλόγηρος.
Στη δενδροφύτευση έδωσαν το παρών οι κ.κ.Χρήστος Τερζούδης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Κωνσταντίνος Βλαχούλης, Αντιδήμαρχος Αγροτικής & Περιαστικής Ανάπτυξης, Φώτης Τζατζάκης, Αντιδήμαρχος Τουρισμού & Εξωστρέφειας, Ιωάννης Διαμαντούλης, Αναπληρωτής Διευθυντής Πρασίνου, Χρήστος Μανούσιος, Αναπληρωτής Προϊστάμενος Τμήματος Αστικού & Περιαστικού Πρασίνου, Υπάλληλοι του Τμήματος Αστικού & Περιαστικού Πρασίνου, και μαθητές του 21oυ Δημοτικό Σχολείου, 9ου Δημοτικό Σχολείου, 6ου Γυμνασίου Λάρισας, Εκπαιδευτηρίων Μπακογιάννη (Γ’ Γυμνασίου), Εκπαιδευτηρίων Ράπτου και των Εκπαιδευτηρίων Καραβάνα.
Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ
Με 1,1 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εσωτερικών ο Δήμος Λαρισαίων, για αποκαταστάσεις ζημιών, τόσο εξαιτίας των πλημμυρών του Σεπτεμβρίου 2023, όσο και από φυσικές καταστροφές.
Από αυτό το ποσό, 700.000 ευρώ αφορούν σε χρηματοδότηση της ΔΕΥΑΛ, για αποκατάσταση ζημιών σε δίκτυα και υποδομές και 400.000 ευρώ κατευθύνονται στον Δήμο Λαρισαίων, για αποκατάσταση ζημιών σε σχολικά κτίρια από φυσικές καταστροφές.
Η χρηματοδότηση γίνεται στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης (3608/23.01.2025) του Υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία καλούνται οι Δήμοι, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), τα Λιμενικά Ταμεία και Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την υποβολή προτάσεων πράξεων, προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας: 2.4 «Πρόληψη & διαχείριση κινδύνων» με τίτλο «Ειδικό πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών-Υποπρόγραμμα υποδομών ΟΤΑ-1.25».
Η πρόσκληση εκδίδεται στο πλαίσιο της αριθμ. 43903/2022 κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία εγκρίνεται το Ειδικό Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά επείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες που προκαλούνται από κάθε είδους φυσική καταστροφή όπως σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες, κατολισθήσεις, χιονοπτώσεις, παγετώνες κλπ. σε υποδομές αρμοδιότητας των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και των νομικών τους προσώπων.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου θα υποβάλλουν ολοκληρωμένες τις αναγκαίες προτάσεις τους, προκειμένου να αξιοποιηθεί στο σύνολό της η συγκεκριμένη χρηματοδότηση.
στις 3 και 4 Φεβρουαρίου στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό κέντρο
Με την Ισπανική καλλιτεχνική επιτυχία "Ο Δάσκαλος που Υποσχέθηκε τη Θάλασσα" συνεχίζονται οι προβολές της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων και της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρισας στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Kέντρο Λάρισας.
Η ταινία που βασίζεται στην πραγματική ζωή και το έργο του δασκάλου Αντονι Μπενάγιες, εμβληματική φιγούρα την περίοδο του ισπανικού εμφυλίου, θα προβληθεί τη Δευτέρα 3 και την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου και ώρες 19:00 & 21:30.
Λίγα λόγια για την ταινία: Η Αριάδνα ανακαλύπτει ότι ο υπέργηρος παππούς της ψάχνει κρυφά τα ίχνη του πατέρα του, ο οποίος είχε εξαφανιστεί κατά τον ισπανικό εμφύλιο. Αποφασίζει τότε να ταξιδέψει ως τη γενέτειρά του, ένα ορεινό χωριό στον Βορρά, όπου θα μάθει την ιστορία του, αλλά κι εκείνη του δασκάλου Άντονι Μπενάγιες.
Σκηνοθεσία: Πατρίσια Φοντ
με τους: Ενρίκ Αουκουέρ, Λουίζα Γκαβάσα, Λάια Κόστα
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ
Για το κείμενο της ανακοίνωσης, πατήστε ΕΔΩ
Μια σημαντική δράση για την ενίσχυση του πρασίνου στη Λάρισα υλοποιεί ο Δήμος Λαρισαίων και η Αντιδημαρχία Πρασίνου, σήμερα, Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2025, στις 11 το πρωί, στο Πάρκο των Χρωμάτων (Χατζηχαλάρ).
Μαθήτριες και μαθητές δημοτικών σχολείων της πόλης, σε συνεργασία με τους ανθρώπους του Τμήματος Αστικού και Περιαστικού Πρασίνου, θα προχωρήσουν στη φύτευση περισσότερων από 200 δέντρων, σε μια συνολική έκταση 60 στρεμμάτων, μεταφέροντας το μήνυμα ότι η δημιουργία της πράσινης, βιώσιμης πόλης είναι υπόθεση όλων.
Από το Τμήμα Οδοποιίας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων, ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, από την Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου 2025, ξεκινάνε οι εργασίες ανακατασκευής πεζοδρομίων (στάδιο Α9) στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, στο τμήμα από την οδό Κουτσούμπα έως την οδό Υψηλάντου (στη δεξιά πλευρά κατά τη φορά κίνησης των οχημάτων από την οδό 23ης Οκτωβρίου προς την οδό Υψηλάντου). Η ισχύς των παραπάνω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, θα έχουν εφαρμογή έως και την Κυριακή 9 Μαρτίου 2025, καθ’ όλο το 24ωρο.
Για τους λόγους αυτούς θα εφαρμοστούν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη, με απαγόρευση στάθμευσης στη ζώνη των έργων και την κυκλοφορία να διεξάγεται σε μία λωρίδα πλάτους 5,00 μ. (και 2,75 μ. για την αριστερή στροφή προς την οδό Υψηλάντου) και θέσπιση ορίου ταχύτητας 30 km/hr. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί ασφαλής διάδρομος κίνησης των πεζών με τη χρήση μπαριέρων ασφαλείας (εξωτερικό όριο) και εργοταξιακού πλέγματος (εσωτερικό όριο). Κατά τη διάρκεια των εργασιών, η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου και στις κάθετες οδούς θα διεξάγεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες πληροφοριακές και ρυθμιστικές πινακίδες, που θα τοποθετηθούν από τον ανάδοχο του έργου.
Σημειώνεται ότι, συνεχίζονται και οι εργασίες κατασκευής του κυκλικού κόμβου στη συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου - Βόλου - 23ης Οκτωβρίου με την κατασκευή του υπερβατού τμήματος. Στη συνέχεια - ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες - θα ακολουθήσει και η ολική ασφαλτόστρωση πέριξ στου κυκλικού κόμβου και στις οδούς Βόλου (είσοδος προς κυκλικό κόμβο) και 23ης Οκτωβρίου.
Οι εργασίες εκτελούνται στα πλαίσια του έργου «Ολοκλήρωση Εσωτερικού Δακτυλίου Λάρισας», έχει προϋπολογισμό 11,7 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του ΥΠΕΣ και τον Δήμο Λαρισαίων.
Από το Τμήμα Αστικού και Περιαστικού Πρασίνου της Αντιδημαρχίας Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων ανακοινώθηκε ότι αύριο, Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2025, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη δενδροφύτευση στο Πάρκο των Χρωμάτων (Χατζηχαλάρ), σε συνεργασία με Δημοτικά Σχολεία της πόλης.
Στο πλαίσιο των προετοιμασιών, σήμερα, Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2025, θα ανοιχτούν 215 λάκκοι σε συνολική έκταση 60 στρεμμάτων, με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας για την αποφυγή ατυχημάτων.
Παρακαλούνται, οι πολίτες που επισκέπτονται το πάρκο, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες όπου ο φωτισμός είναι περιορισμένος, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. στα πλαίσια του έργου «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΓΩΓΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ» θα αντικαταστήσει τα δίκτυα ύδρευσης της οδού Ιωαννίνων (από την οδό Βονίτσης έως το ύψος των Εργατικών Κατοικιών του Αγίου Θωμά) και στις δύο πλευρές της οδού.
Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών στα προαναφερόμενα τμήματα, εφιστούμε ιδιαίτερα την προσοχή των πολιτών για την τήρηση των ορίων ταχύτητας και της οδοσήμανσης των έργων.
Παρακαλούμε για την κατανόηση των διερχόμενων πολιτών στην περιοχή των έργων.
Λάρισα, 30 Ιανουαρίου 2025
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Αξιότιμοι κύριοι Αντιδήμαρχοι & αξιότιμη κυρία Πρόεδρε του Δ.Σ.,
Αγαπητά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας,
Σας καλούμε να προσέλθετε στις 31-01-2025 ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:00 στο Δημαρχείο στην Αίθουσα Συνεδριάσεων (3ος όροφος) στην Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας και στην 9η (ένατη) Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας.
Παρακαλούμε σε περίπτωση απουσίας σας να μας ειδοποιήσετε εγκαίρως στη διεύθυνση email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
ΤΣΑΤΣΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
από την ομάδα χορού Off-Art και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων
Έως 30 Μαρτίου οι προτάσεις
Ανοιχτό κάλεσμα σε επαγγελματίες καλλιτέχνες (εικαστικούς, ερμηνευτές, συγγραφείς κτλ), απευθύνουν η ομάδα χορού Off Art-Σκηνικές Παρουσίες και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, για τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ Open Nights, που διοργανώνεται για 10η συνεχόμενη χρονιά, εξερευνώντας το θέμα H2O (ΥΔΩΡ).
Το νερό είναι η πηγή ζωής του πλανήτη μας. Γεννά στην πραγματική ζωή, φυσική και ανθρώπινη, αλλά και μέσα στις τέχνες και στη λογοτεχνία. Το νερό δεν είναι έξω από εμάς, αλλά μέσα σε εμάς. Είναι μια ουσιαστική δύναμη που διαμορφώνει τα οικοσυστήματα, τους πολιτισμούς και τις ατομικές ζωές. Από τους ωκεανούς και τα ποτάμια μέχρι τις σταγόνες της βροχής και τους ατμούς, το θέμα προκαλεί ποικίλες ερμηνείες.
Στη 10η διοργάνωση σημασία έχει η φυσική, πνευματική και μεταφορική σημασία του νερού και η εξερεύνηση θεμάτων όπως η κλιματική κρίση, η διατήρηση, η προστασία και η διατήρηση του νερού ή οι προσωπικές αναμνήσεις που συνδέονται με αυτόν τον ζωτικό πόρο.
Εικαστικές τέχνες (ζωγραφική, γλυπτική, εγκατάσταση, μικτή τεχνική), παραστάσεις (θέατρο, χορός, μουσική, διεπιστημονικές), ψηφιακή τέχνη και νέα μέσα, έργα κινηματογράφου και βίντεο, λογοτεχνικές συμμετοχές (ποίηση, πεζογραφία, spoken word), διαλέξεις, εργαστήρια και συμμετοχικά έργα είναι αυτά που ενδιαφέρουν το 10ο OPEN NIGHTS
Οι παρουσιάσεις του φεστιβάλ θα ξεκινήσουν στο τέλος του καλοκαιριού και θα ολοκληρωθούν το Φθινόπωρο του 2025, με κέντρο την Θεσσαλία και την πόλη της Λάρισας.
Οι δημιουργοί, ή ομάδες που ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος, παρακαλούνται να στείλουν στη διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. έως τις 30/3/2025:
Πληροφορίες για προηγούμενες διοργανώσεις:
https://www.opennightsfestival.com/
http://offart.gr & https://www.facebook.com/OpenNights-offArt
Το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης, που είναι στοχευμένο στην περιοχή της Θεσσαλίας και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τον “Daniel”, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος με την Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, κ.Νίκη Κεραμέως, το πρωί της Τετάρτης, στο Δημαρχείο της Λάρισας, παρουσία του Διοικητού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), κ.Σπύρου Πρωτοψάλτη.
Στο επίκεντρο της συζήτησης, βρέθηκαν οι νέες σημαντικές δράσεις του Υπουργείου για την απασχόληση των ανέργων στη Θεσσαλία, η στήριξη του κράτους για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων από ανέργους που ξεκινούν το επόμενο διάστημα και οι πρωτοβουλίες που σκοπό έχουν την τόνωση της απασχόλησης στην πληγείσα περιοχή μας.
Για μια ολιστική προσέγγιση στο πρόβλημα της απασχόλησης στην Θεσσαλία έκανε λόγο η κ. Κεραμέως, ενώ από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ.Θαν. Μαμάκος, τόνισε πως σε μια περιοχή που έχει πληγεί από την καταστροφική πλημμύρα του Daniel, οι ανάγκες της είναι ακόμα πιο αυξημένες και ευχαρίστησε την υπουργό για την επίσκεψή της αλλά και τη διοίκηση της ΔΥΠΑ για την υπάρχουσα συνεργασία, όπως για παράδειγμα εκφράστηκε με την παραχώρηση του οικοπέδου επί της οδού Τσιόγκα, που αξιοποιήθηκε από το Δήμο ως χώρος στάθμευσης.
Σημειώνεται ότι, η Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, κ.Κεραμέως, βρίσκεται στη Λάρισα προκειμένου να παραχωρήσει κοινή συνέντευξη τύπου, με τον Διοικητή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), κ. Σπύρο Πρωτοψάλτη, με θέμα «Δράσεις για ενίσχυση της απασχόλησης στη Θεσσαλία».
Στη συνάντηση ήταν παρών και ο βουλευτής της ΝΔ Ν.Λάρισας, κ.Χρήστος Καπετάνος.
Το Θεσσαλικό Θέατρο θα φιλοξενήσει και φέτος από τις 7 Μαΐου έως τις 10 Ιούνιου 2025, το Θεατρικό Φεστιβάλ των ερασιτεχνικών σχημάτων με τίτλο «Όλη η πόλη μια σκηνή».
Στα πλαίσια του φεστιβάλ καλούμε τα ερασιτεχνικά σχήματα της πόλης που θέλουν να λάβουν μέρος να δηλώσουν συμμετοχή έως και τις 16 Φεβρουαρίου 2025.
Συγκεκριμένα οι όροι συμμετοχής είναι:
Φόρμα συμμετοχής εδώ: https://forms.gle/6sn3ruTrCdohKDFN8
Το Θεσσαλικό παρέχει:
- Δωρεάν παραχώρηση του Θεάτρου «Κώστας Τσιάνος»
- Ηλεκτρολόγο για στήσιμο φωτισμού – ήχου και για τις ανάγκες της παράστασης και ένας τεχνικός.
Τηλέφωνο επικοινωνίας:
2410621209 από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 με 14:00
Υπεύθυνη παραγωγής: Γκότση Ειρήνη
Το κτίριο του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας φωταγωγήθηκε από τον Δήμο Λαρισαίων, συμμετέχοντας στην παγκόσμια εκστρατεία μνήμης #WEREMEMBER, στο πλαίσιο των δράσεων για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος (27η Ιανουαρίου). Η εκστρατεία #WEREMEMBER υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την UNESCO και τη Σύνοδο των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε., με σκοπό τη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος και των 6.000.000 θυμάτων του.
Στο πλαίσιο της εκστρατείας, έχει καθιερωθεί η φωταγώγηση εμβληματικών κτιρίων ανά τον κόσμο, με το λογότυπο #WEREMEMBER, τη νύχτα της 26ης προς 27η Ιανουαρίου. Στην Ελλάδα φωταγωγούνται το Κοινοβούλιο, ο Λευκός Πύργος, τα Δημαρχεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης και δημόσια κτίρια στις μεγάλες πόλεις. Η Λάρισα συμμετέχει για τρίτη συνεχή χρονιά, με τη φωταγώγηση του κτιρίου του Δημοτικού Ωδείου.
Σημειώνεται ότι, στη φωταγώγηση έδωσαν το παρών οι κκ. Θανάσης Μαμάκος, Δήμαρχος Λαρισαίων, Ηλίας Σαμπετάι, Ραβίνος, Μωυσής Μανουάχ, Πρόεδρος Εβραϊκής Κοινότητας Λάρισας και μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας της πόλης, στέλνοντας ένα κοινό μήνυμα για την αξία της Μνήμης ως ασπίδα, για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και κάθε μορφής ρατσισμού.
Διαβάστε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για την εκδημία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Κυρού Αναστασίου.
Ο Δήμος Λαρισαίων ανακοινώνει την έναρξη του Γ΄ κύκλου του επιδοτούμενου προγράμματος συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης διάρκειας 100 ωρών σε εξειδικευμένες επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες για 700 ωφελούμενους.
Υποβολή αιτήσεων από 24/01/2025 έως 14/02/2025.
Συγκεκριμένα, θα υλοποιηθούν διά ζώσης προγράμματα κατάρτισης στα κάτωθι τέσσερα (4) εκπαιδευτικά αντικείμενα, εκατό (100) ωρών το καθένα:
Τα προγράμματα κατάρτισης αποσκοπούν στη βελτίωση των δεξιοτήτων και την ενίσχυση των επαγγελματικών ικανοτήτων των συμμετεχόντων και θα υλοποιηθούν από πιστοποιημένους φορείς κατάρτισης.
Για τους καταρτιζόμενους προβλέπεται η καταβολή εκπαιδευτικού επιδόματος 5,00€ /ώρα παρακολούθησης (συμπεριλαμβανομένων όλων των νόμιμων κρατήσεων) με συνολική αξία του Εκπαιδευτικού Επιδόματος είναι: 500,00€
Η προθεσμία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης και ανάρτησης των δικαιολογητικών των ωφελούμενων αρχίζει στις 24/01/2025 και λήγει στις 14/02/2025 στον ακόλουθο σύνδεσμο https://katartisibaadimlar.gr συμπληρώνοντας τη φόρμα «Αίτηση συμμετοχής».
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι ανήκουν στις πιο κάτω κατηγορίες και εργάζονται στην περιοχή παρέμβασης του ΣΒΑΑ:
Στόχος του έργου είναι η υποστήριξη της αναπροσαρμογής του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων, που βρίσκονται εντός της περιοχής ΣΒΑΑ Λάρισας, ώστε να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα τους, να υιοθετήσουν πολιτικές που αφορούν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τα ΑμΕΑ, να υιοθετήσουν τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας, να ενσωματώσουν σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία στην καθημερινή εργασία τους, καθώς και να αξιοποιήσουν την πολιτιστική και τουριστική ταυτότητα που προσπαθεί να επιτύχει η ΣΒΑΑ Λάρισας.
Ανάδοχος υλοποίησης είναι η Ένωση Εταιρειών «ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ - ΕΥΡΩΠΡΟΟΔΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε- ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Ι.Κ.Ε.»
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υποβολή των αιτήσεων και των δικαιολογητικών, θα δίδονται μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στη διεύθυνση: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. καθώς και στα τηλέφωνα:
ΚΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ:2410.554026
ΚΕΚ ΕΥΡΩΠΡΟΟΔΟΣ: 2410.552706
ΚΕΚ ΔΥΝΑΜΙΚΗ: 2410.287061
Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΘΕΣΣΑΛΙΑ 2014- 2020 του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Με την ταινία «Πάντα υπάρχει το αύριο» συνεχίζονται οι προβολές της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων και της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρισας στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Kέντρο.
Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν σήμερα Δευτέρα 27 και την Τρίτη 28 Ιανουαρίου και ώρες 19:00 & 21:30.
Λίγα λόγια για την ταινία: Στη μεταπολεμική Ιταλία, μια μητέρα προσπαθεί να αναθρέψει τα παιδιά της, αλλά και να επιβιώσει ενός κακοποιητικού συζύγου, μέχρις ότου δεν αντέχει πια και αποφασίζει να αναλάβει δράση.
Σκηνοθεσία: Πάολα Κορτελέζι
με τους: Πάολα Κορτελέζι, Βαλέριο Μασταντρέα, Ρομάνα Ματζιόρα Βεργκάνο, Εμανουέλα Φανέλι
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ
Από το Τμήμα Οδοποιίας, της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων, ανακοινώνεται ότι, από αύριο Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2025, ξεκινούν οι εργασίες ανακατασκευής της συμβολής των οδών Αιόλου & Πλούτωνος, με απαγόρευση της κυκλοφορίας στο σημείο των εργασιών. Η ισχύς των παραπάνω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων θα έχουν εφαρμογή έως και την Πέμπτη 06 Φεβρουαρίου 2025, καθ’ όλο το 24ωρο.
Για τους λόγους αυτούς θα εφαρμοστούν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη, ενώ θα εφαρμοστεί ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων στην συμβολή των οδών Αιόλου και Πλούτωνος. Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες πληροφοριακές και ρυθμιστικές πινακίδες που θα τοποθετηθούν από τον ανάδοχο του έργου.
Επισημαίνεται ότι, η οδός Πλούτωνος, τόσο στο τμήμα μεταξύ των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου & Αιόλου, όσο και στο τμήμα μεταξύ των οδών Αιόλου & Σεφέρη, θα είναι οδός διπλής κυκλοφορίας, αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών, σε αυτά τα τμήματα. Παρακαλούμε, για τη συνεργασία των κατοίκων των παρόδιων ιδιοκτησιών και την προσοχή τους κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των παραπάνω εργασιών.
Οι εργασίες εκτελούνται στο πλαίσιο του έργου «Δημιουργία Εκτεταμένου Δικτύου Πεζοδρόμων & Ποδηλατικών Διαδρόμων (Αιόλου-Βυζαντίου-Ηρώων Πολυτεχνείου)», με προϋπολογισμό 3.080.262,05€ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020.
Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ
Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ
Με βαθιά θλίψη και οδύνη, σύσσωμη η Ορθοδοξία αποχαιρετά έναν από τους πιο φωτεινούς ιεράρχες της, τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστασίου.
Το έργο του, οι διδαχές του, το όραμα και η ακάματη εργασία του ανέδειξαν την Ορθόδοξη Εκκλησία παράγοντα σταθερότητας και ανάπτυξης του αλβανικού κράτους. Με παρρησία, αλλά και ταπεινοφροσύνη, με τεράστια υπομονή και ακατάπαυστο ζήλο έγινε το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίστηκε η αγάπη και η αφοσίωση απανταχού του Ελληνισμού, που στο πρόσωπο του Αναστασίου αναγνώριζε την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο.
Η πόλη της Λάρισας σήμερα θρηνεί την απώλεια ενός πεφωτισμένου τέκνου της, μιας και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είχε αναγορευτεί σε επίτιμο δημότη μας. Η γέφυρα των πεζών, στον Πηνειό ποταμό, κάτω από τον Άγιο Αχίλλιο θα φέρει για πάντα το όνομά του.
Αιωνία του η μνήμη.
- «Κοινός στόχος η προβολή της πόλης μας και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας», σημειώνει ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, κ.Φώτης Τζατζάκης
Σειρά επαφών με φορείς της Λάρισας και της Θεσσαλίας εγκαινιάζει η Αντιδημαρχία Τουρισμού και Εξωστρέφειας του Δήμου Λαρισαίων, στο πλαίσιο δράσεων και πρωτοβουλιών για την ενίσχυση του τουριστικού προφίλ της πόλης. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής, 24 Ιανουαρίου στο Δημαρχείο της Λάρισας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και συλλόγων της περιοχής, που δραστηριοποιούνται και έχουν άμεση σχέση με τον τουριστικό κλάδο.
«Aπό την πρώτη στιγμή, θέσαμε ως βασική προτεραιότητα την ενίσχυση της εξωστρέφειας της πόλης μας. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, δημιουργήθηκε, από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής, η Αντιδημαρχία Τουρισμού & Εξωστρέφειας -για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου Λαρισαίων. Μέσα στον πρώτο χρόνο της θητείας μας, η υλοποίηση δράσεων, όπως η διοργάνωση του Larissa Coffee Show και η χριστουγεννιάτικη παρέλαση αρμάτων έδωσαν διακριτό στίγμα των προθέσεών μας. Συνεχίζουμε ακόμη πιο δυναμικά, ξεκινώντας από την σημερινή συνάντηση με φορείς της πόλης μας. Κοινός μας στόχος είναι η προβολή της πόλης μας και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας», σημείωσε ο κ.Τζατζάκης.
Οι φορείς καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους στην Αντιδημαρχία Τουρισμού και Εξωστρέφειας, ώστε να μελετηθούν και να αξιολογηθούν και να αποτελέσουν τμήμα του συνολικότερου σχεδιασμού και προγραμματισμού του Δήμου Λαρισαίων για την τουριστική προβολή της Λάρισας, το επόμενο διάστημα. Στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν κατέθεσαν τους προβληματισμούς, αλλά και την πρόθεσή τους για μια αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων, στον κοινό στόχο ενδυνάμωσης της εξωστρέφειας της πόλης. Να σημειωθεί ότι τις επόμενες ημέρες προγραμματίζονται και άλλες συναντήσεις με φορείς.
Στην πρώτη αυτή συνάντηση έδωσαν το «παρών» εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, κ.Αναστασία Αδαμοπούλου και η Διευθύντρια Τουρισμού-Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ.Ευφροσύνη Τεντόμα, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών και καθηγητής Τουριστικής Οικονομίας, κ.Ευστάθιος Βελισσαρίου, από το Επιμελητήριο Λάρισας, ο Α΄Αντιπρόεδρος, κ.Δημήτρης Παπαλέξης, ο υπεύθυνος Τουρισμού, κ.Νίκος Σκυβαλίδας, ο αντιπρόεδρος Επιτροπής Παιδείας, κ.Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, από τον ΣΘΕΒ η Γενική Διευθύντρια κ.Έλενα Καματέρη, από την Ένωση Ξενοδόχων Ν.Λάρισας, η Πρόεδρος, κ.Ειρήνη Παπαϊωάννου, από την Ένωση Τουριστικών Γραφείων Λάρισας ο Πρόεδρος, κ.Γρηγόρης Λάβδας, από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Λάρισας, ο Αντιπρόεδρος, κ.Θεόδωρος Γούπος, από τον Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας ο Πρόεδρος, κ.Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, από το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας η Διευθύντρια, κ.Χρύσα Βουλγαράκη, από τον ΣΙΚΑΕΛ, η Πρόεδρος, κ.Δήμητρα Μπαράτση και ο Γενικός Γραμματέας, κ.Βασίλης Λιάπης, από τον Σύλλογο Δισκοθετών Λάρισας ο Πρόεδρος, κ.Αποστόλης Δαρδόγιαννος και το μέλος, κ.Αχιλλέας Δαλαβίκας, οι ξεναγοί Λάρισας, κ.κ. Κωνσταντίνα Κόντσα, Αλεξάνδρα Δεσκάτα, Αθανασία Γκούνη και Χριστίνα Κοσμά, ενώ εκ μέρους του Δήμου Λαρισαίων ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Εξωστρέφειας, κ.Φώτης Τζατζάκης, η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, κ.Χρύσα Τζιαστούδη και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Όλον» ΑΕ, κ.Χαράλαμπος Γιοντζής.
2
Λάρισα, 24.01.2025
Ανάρτηση Προσωρινών πινάκων επιτυχόντων, απορριπτέων
της υπ΄ αριθμ. 47396/23-10-2024
πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος ωφελούμενων
Ο Δήμος Λαρισαίων, προβαίνει στην ανάρτηση των Προσωρινών πινάκων επιτυχόντων και απορριπτέων της υπ’ αριθμ. 47396/23-10-2024 πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος Β΄ κύκλου της Πράξης με τίτλο: «Αναδιοργάνωση των επιχειρήσεων εντός της περιοχής παρέμβασης / Κατάρτιση επαγγελματιών και εργαζομένων στην Βιώσιμη, Πράσινη και Καινοτόμα Επιχειρηματικότητα».
Οι ωφελούμενοι/ες που απορρίφθηκαν έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης προς τον Δήμο Λαρισαίων (Επιτροπή Ενστάσεων και Αντιρρήσεων) εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε (5) ημερολογιακών ημερών από την ανάρτηση του Μητρώου, επί των πινάκων απορριπτέων όπως αυτή η ανάρτηση έχει γίνει στην ιστοσελίδα του δικαιούχου https://www.larissa.gov.gr/el/
Οι ενστάσεις αποστέλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικώς, μέσω email στο ηλεκτρονική διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. συνοδευόμενες από τον κωδικό της αίτησης (ΚΑΥΑΣ), το ονοματεπώνυμο καθώς και τον λόγο της ένστασής τους. Οι ενστάσεις θα τεθούν προς εξέταση, ενώπιον της Επιτροπής Ενστάσεων και Αντιρρήσεων.
Η πράξη συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και την Ελλάδα.
Το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών N. Λάρισας, σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, το βιβλιοπωλείο «Bla bla» και τις εκδόσεις «Όστρια» παρουσιάζουν το βιβλίο της Μαρίας Σμυρναίου «Ποιος φοβάται τις πεταλούδες;» και τη συλλογή διηγημάτων «Η κουκουβάγια ήταν η πρωταγωνίστρια», την Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2025, στις 7:00 μ.μ., στη Λογοτεχνική Γωνία (Γαληνού & Φαρμακίδου), με ελεύθερη είσοδο.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η εκπαιδευτικός Μαρία Φούντα και για το βιβλίο θα μιλήσει η ίδια η συγγραφέας, ενώ θα διαβάσουν αποσπάσματα η Χαρούλα Σανή, ο Βαγγέλης Ρεμπάπης, η Γεωργία Γιάγκου και η Χριστίνα Τσίτσα. Η Δώρα Χατζή θα διαβάσει το διήγημα: «Τίποτα», το οποίο περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Η κουκουβάγια ήταν η πρωταγωνίστρια» και ο Αργύρης Γιουρούκης το σχετικό ποίημα που έγραψε «Από τι φτιάχνεται το τίποτα;».
Σύμφωνα με όσα γνώριζε η Αμέρσα δε μπορούσε να προσάψει κατηγορία στον Euclid. Δεν ήξερε πως αυτός που είχε μπροστά της ήταν ένας «καθ’ έξιν εγκληματίας» εθισμένος στις μικροκλοπές και κολλημένος μαζί της … που δεν είχε ρίξει ο άτιμος ο αέρας το τετράδιό της στο μπαλκόνι του, αλλά ο ίδιος εκ προμελέτης και από πρόθεση το είχε αφαιρέσει από τον ιδιωτικό χώρο του μπαλκονιού της και με όργανο εγκλήματος τον γάντζο για τις τέντες. Ο Euclid πάλι δε μπορούσε να ξεκολλήσει από την Αμέρσα. Ήξερε τα πάντα για τη ζωή της … Ήξερε πως φοβόταν τις πεταλούδες και ήξερε που να ψάξει να την βρει, όταν εκείνη αποφάσισε να φύγει. Και με έναν ιδιαίτερο δικό του τρόπο συνέχισε τις «συνομιλίες» μαζί της, μέχρι που η ίδια η ζωή αποφάσισε ότι οι δύο αυτοί άνθρωποι -κι ένας ακόμα- καλό είναι να ξαναβρεθούν. Κανένας τους δεν περίμενε το ραντεβού με τη μοίρα, που ήρθε τελικά στη μέση του πουθενά, στα καμένα … (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).
Η Μαρία Σμυρναίου είναι καθηγήτρια φιλόλογος (τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών), εργάζεται πάνω από 20 χρόνια στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση και νιώθει ευγνώμων για την καθημερινή της επικοινωνία με τους μαθητές. Είναι μητέρα τριών παιδιών. Έργα της έχουν βραβευτεί και περιλαμβάνονται στις συλλογές «Happy End» (εκδόσεις «Παράξενες Μέρες») και «Το Κάστρο» (εκδόσεις «Ανοικτή Βιβλιοθήκη»). Από τις εκδόσεις «Ελκυστής» κυκλοφόρησε το 2022 η 1η προσωπική της συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Η κουκουβάγια ήταν η πρωταγωνίστρια», ο οποίος είναι εμπνευσμένος από ένα εντυπωσιακό γκράφιτι, της περιοχής του σταθμού Λαρίσης. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ΟΣΤΡΙΑ» η νουβέλα: «Ποιος φοβάται τις πεταλούδες;», που τιμήθηκε με έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών το 2023. Διηγήματά της δημοσιεύονται στο ψηφιακό περιοδικό FRACTAL.
Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ανακοινώνει ότι τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, για το χρονικό διάστημα από 8:30 έως 13:00 θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης στις συνοικίες του Αγίου Θωμά-Λειβαδάκι και συγκεκριμένα στις παρακάτω οδούς:
Λάρισα, 24 Ιανουαρίου 2025
Copyright © 2016 Municipality of Larissa | Website Design by ITBIZ DIGITAL AGENCY