Συμμετοχή του Δήμου Λαρισαίων στην 4η Διακρατική Συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος URBACT III “Playful Paradigm”

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

200225 PLAYFUL

Ο Δήμος Λαρισαίων συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Playful Paradigm», με χρηματοδότηση από το URBACT III. Το έργο «Playful Paradigm» είναι ένα δίκτυο μεταφοράς (Transfer Network) που αφορά την Καλή Πρακτική της πόλης του Udine, που χρησιμοποιεί τα «παιχνίδια» ως έναν ευέλικτο και καινοτόμο τρόπο για τη δημιουργία μιας υγιούς και βιώσιμης πόλης. Η πόλη του Udine (που είναι επικεφαλής του δικτύου) είναι πρωτοπόρα στο Κίνημα Παιχνιδιάρικων Πόλεων της Ιταλίας και χρησιμοποιεί τα «παιχνίδια» ως έναν καινοτόμο τρόπο ενεργοποίησης και συμμετοχής των πολιτών διαφορετικών ηλικιών, για την προώθηση της υγιούς ζωής, της βιωσιμότητας, της κοινωνικής ενσωμάτωσης, καθώς και για την αντιμετώπιση εθιστικών συμπεριφορών.

Στο πρόγραμμα, επίσης, συμμετέχουν οι: Δήμος Cork (Ιρλανδία), Δήμος Klaipeda (Λιθουανία), Δήμος Esplugues de Llobregat (Ισπανία), Δήμος Viana do Castelo (Πορτογαλία), Δήμος Katowice (Πολωνία), Δήμος Novigrad (Κροατία).

Η 4η διακρατική συνάντηση του προγράμματος «Playful Paradigm» πραγματοποιήθηκε στις 28-29 Ιανουαρίου 2020, στην πόλη του Viana do Castelo, στην Πορτογαλία.

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας ξεκίνησαν με το καλωσόρισμα του Δημάρχου της πόλης κ. Jose Maria Costa, που τόνισε τη σημασία της προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης, στην οποία πρέπει να επενδύσουν οι τοπικοί φορείς. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν οι καλές πρακτικές μέσα από τις δράσεις των εταίρων. Ακολούθησαν ομάδες εργασίας που επικεντρώθηκαν στο ενεργό ρόλο των Τοπικών Ομάδων URBACT (ULG) στην κάθε πόλη-εταίρο, στις διαδικασίες μεταφοράς καλών πρακτικών, στη συμμετοχή διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, στα προβλήματα που προκύπτουν στην πορεία του έργου και στις προτεινόμενες λύσεις. Τέλος, έγιναν διαδραστικές συνεδρίες που είχαν ως στόχο την εύρεση και τον καθορισμό κριτηρίων, στα πλαίσια του αστικού σχεδιασμού, για τον εντοπισμό δημοσίων χώρων και την μετατροπή τους σε δυναμικά σημεία επαφής και κοινωνικής ενσωμάτωσης ευπαθών και μη ομάδων. Σ’ αυτούς τους ανοιχτούς χώρους, τα παιχνίδια, με την ευρύτερη έννοια, γίνονται εργαλεία για την ένταξη των μεταναστών, τη συμμετοχή των ηλικιωμένων και την προώθηση μιας καλύτερης σχέσης μεταξύ γονέων και παιδιών.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας, ο συντονιστής εταίρος ενημέρωσε για την πορεία του έργου και το σχεδιασμό και προγραμματισμό των ενεργειών και δράσεων για τη συνέχιση του προγράμματος. Οι συμμετέχοντες συνεργάστηκαν για την προετοιμασία ενός κοινού εγγράφου-πλαισίου, όπου θα περιγράφονται η έννοια και η φιλοσοφία του προγράμματος Playful Paradigm (URBACT III), οι αρχές του, οι αξίες του και τα αποτελέσματα από τη συγκεκριμένη διακρατική συνεργασία. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο κ. Kieran McCarthy, μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών και Δημοτικός Σύμβουλος του Cork (Ιρλανδίας) που αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Αστική Ατζέντα.
Στο τέλος της ημέρας, οι εκπρόσωποι των εταίρων επισκέφθηκαν τοπικούς πολιτιστικούς φορείς, το Κέντρο Πολιτιστικής και Κοινωνικής Εκπαίδευσης ACEP, μη κυβερνητικό οργανισμό (ΜΚΟ) και χώρο παιδικής απασχόλησης, καθώς και το λαογραφικό μουσείο της διοργανώτριας πόλης.

Στη Λάρισα, το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί η 3η συνάντηση της Τοπικής Ομάδας URBACT (ULG) του προγράμματος, με στόχο την ενημέρωση και προσέλκυση επιπλέον τοπικών φορέων και την καταγραφή των δράσεων τους, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ετήσιο καλεντάρι «παιχνιδιάρικων» δράσεων. Για την καταγραφή των δράσεων υπάρχει ηλεκτρονική φόρμα που μπορεί να συμπληρωθεί, διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Δήμου Λαρισαίων, στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://www.larissa.gov.gr/el/urbact-iii-playful-paradigm

Το Δήμο Λαρισαίων στην συνάντηση εκπροσώπησαν η κ. Μαρήλια Λέλλη από το Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και ο κ. Δημήτρης Ιωαννίδης, μέλος της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Λαρισαίων.

Περισσότερα για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιεί σήμερα ο Δήμος Λαρισαίων μπορείτε να δείτε αναλυτικά στην ιστοσελίδα:
https://www.larissa-dimos.gr/el/enimerosi/europaika-programmata