Εκτύπωση

Ο Δήμος Λαρισαίων συμμετέχει στο ευρωπαϊκό ανταγωνιστικό ερευνητικό πρόγραμμα Public Resilience using TEchnology to Counter Terrorism (ProTECT), το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ISFP).

Οι εταίροι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι: STICHTING DUTCH INSTITUTE FOR TECHNOLOGY, SAFETY & SECURITY (Ολλανδία), Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (Ελλάδα), NEDERLANDSE ORGANISATIE VOOR TOEGEPAST NATUURWETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK TNO (Ολλανδία), Inspectoratul General al Politiei Romane (Ρουμανία),FORUM EUROPEEN POUR LA SECURITE URBAINE (Γαλλία),LIETUVOS KIBERNETINIU NUSIKALTIMU KOMPETENCIJU IR TYRIMU CENTRAS (Λιθουανία), Δήμος EINDHOVEN (Ολλανδία), AYUNTAMIENTO DE MALAGA (Ισπανία), Δήμος Λαρισαίων (Ελλάδα), VILNIAUS MIESTO SAVIVALDYBES ADMINISTRACIJA, (Λιθουανία),Δήμος BRASOV (Ρουμανία), STICHTING KATHOLIEKE UNIVERSITEIT BRABANT (Ολλανδία), MINISTERIO DEL INTERIOR (Ισπανία).

Το πρόγραμμα στοχεύει να ενισχύσει τις τοπικές αρχές σε θέματα πολιτικής προστασίας. Συγκεκριμένα, μέσω του προγράμματος θα αναπτυχθούν εργαλεία και τεχνολογικές λύσεις και θα δοθεί εκπαίδευση που θα ενισχύσουν την ετοιμότητα και τη διαχείριση θεμάτων ασφάλειας και προστασίας στους δημόσιους χώρους. Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε τον Νοέμβριο 2018, η διάρκειά του είναι 24 μήνες, ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1.312.039,35 €, από τα οποία 48.968,55 € θα διατεθούν στο Δήμο Λαρισαίων.

Στις 8 & 9 Μαΐου 2019 ο Δήμος Λαρισαίων, σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, διοργάνωσε «Εργαστήριο Μελέτης ανοικτών δημόσιων χώρων», στο Αμφιθέατρο του «Μύλου του Παππά».

Στο διήμερο εργαστήριο συμμετείχαν στελέχη των Δήμου Λαρισαίων, ΚΕΜΕΑ, ΕΣΚΕΔΙΚ (Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας), Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας (Επιτελείο), Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λάρισας, Αστυνομικού Τμήματος Λάρισας, Τμήματος Άμεσης Δράσης Λάρισας, Τμήματος Τροχαίας Λάρισας, Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Θεσσαλίας, Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας, 8ης ΕΜΑΚ Λάρισας, Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, ΕΚΑΒ Λάρισας, Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, ΔΕΥΑΛ, ΔΕΔΔΗΕ, ΟΤΕ και ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Το αντικείμενο του εργαστηρίου ήταν η μελέτη-αναγνώριση-εκτίμηση της τρωτότητας-ευαισθησίας ανοικτών δημόσιων χώρων, για την μετέπειτα αναζήτηση λύσεων πρόληψης τρομοκρατικών επιθέσεων. Ως περίπτωση μελέτης για την πόλη της Λάρισας, αναλύεται το «Παζάρι της Λάρισας», που διοργανώνεται από το Δήμο Λαρισαίων, το Σεπτέμβριο κάθε έτους, στη «Σκεπαστή Αγορά Νεάπολης» (οδός Γ. Παπανδρέου). Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου παρουσιάστηκε το σχετικό με τη δράση εγχειρίδιο-εργαλείο του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο χώρο της «Σκεπαστής Αγοράς Νεάπολης», συγκροτήθηκαν ομάδες εργασίας για την μελέτη των τρωτοτήτων του χώρου και αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα και το εργαλείο εκτίμησης της τρωτότητας.

Στο πλαίσιο της παρούσας φάσης υλοποίησης του προγράμματος “PRοTECT”, στελέχη του Δήμου Λαρισαίων και του ΚΕΜΕΑ θα συμμετάσχουν τον Ιούλιο 2019 σε διήμερο εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη του Μπρασόβ της Ρουμανίας.

Περισσότερα για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιεί σήμερα ο Δήμος Λαρισαίων μπορείτε να δείτε αναλυτικά στην ιστοσελίδα:
http://www.larissa-dimos.gr/el/enimerosi/europaika-programmata

190513 protect workshop1

190513 protect workshop4