Εκτύπωση

Στο Σανταντέρ στην Ισπανία πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του εγκεκριμένου χρηματοδοτούμενου ευρωπαϊκού σχεδίου Cultural and Educational Interventions for the exercise of the Active Citizenship of Migrant Women (InCommon) στις 1 και 2 Mαρτίου.

family photo


Ο Δήμος Λαρισαίων συμμετέχει στο εταιρικό σχήμα του σχεδίου που αποτελείται από 8 φορείς, με δεύτερο εταίρο από τη Λάρισα τη Δήμητρα Εκπαιδευτική Συμβουλευτική AE.
Επίσης, συμμετέχουν οι: Asociacion Instituto Europeo de Estudios para la Formacion y el Desarrollo (Ισπανία) ως συντονιστής και οι EDITC LTD (Κύπρος), Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού Κάτω Πολεμιδίων (Κύπρος), KIST Consult - MMag. Ingrid Trenner (Αυστρία), GS gain&sustain OG (Αυστρία), Asociacion Red Cantabra Contra la Pobreza y la Exclusion Social (Ισπανία).


Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενίσχυση της ένταξης στη χώρα διαμονής τους ως ενεργών πολιτών υπηκόων τρίτων χωρών γυναικείου φύλου,, μέσω της ανάπτυξης σχέσεων με την τοπική κοινότητα.


Στόχος είναι η δημιουργία και η εφαρμογή εργαλείων μέσω του πολιτισμού. Αυτό περιλαμβάνει την παρέμβαση τόσο σε ατομικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο (συμβουλευτική και κατάρτιση), καθώς και τη δημιουργία ή εμπλοκή ενός τοπικού δικτύου. Το πρόγραμμα θα εξετάσει τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη συμμετοχή τους σε πολιτιστικές δραστηριότητες, θα παρουσιάσει καλές πρακτικές ενσωμάτωσης, ενώ θα αναπτυχθούν πολυπολιτισμικά προγράμματα κατάρτισης και δικτύωση με τοπικούς φορείς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στην πρόσβαση στην εκπαίδευση και την πολιτιστική ζωή της κοινωνίας που τους φιλοξενεί. Το έργο στοχεύει επίσης στη συστηματοποίηση αυτής της διαδικασίας σε ένα εργαλείο που θα επιτρέψει τη μεταφορά του μοντέλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 24 μήνες και ο συνολικός προϋπολογισμός του είναι 600.918€.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης εναρκτήριας συνάντησης ο συντονιστής εταίρος ενημέρωσε για το σχεδιασμό και προγραμματισμό των ενεργειών και δράσεων του προγράμματος, ενώ έγιναν παρουσιάσεις των οργανισμών των εταίρων και των δράσεών τους. Το Δήμο Λαρισαίων εκπροσώπησε η Λία Γκουντρουμπή, υπεύθυνη ευρωπαϊκών προγραμμάτων η οποία παρουσίασε δράσεις του Δήμου στον τομέα του πολιτισμού καθώς και στον τομέα της ένταξης των προσφύγων που υλοποιούνται από το Συμβουλευτικό Σταθμό του Δήμου Λαρισαίων. Τέλος, πραγματοποιήθηκαν δύο εργαστήρια για τα εργαλεία και τις καλές πρακτικές που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, ενώ καθορίστηκαν τα χρονοδιαγράμματα, καθώς και οι επόμενες συναντήσεις και εργαστήρια.