Εκτύπωση

 

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος εδαφικής συνεργασίας URBACT ΙΙΙ 2014-2020, που προωθεί τη βιώσιμη ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη, ο Δήμος Λαρισαίων συμμετέχει στο δίκτυο «Rurban food» (που μετονομάστηκε σε FOOD CORRIDORS) έχει στόχο μέσα από την εμπειρία ενός δικτύου πόλεων να σχεδιάσει την διαδρομή της τροφής από τις αγροτικές μέσα στις αστικές και περιαστικές περιοχές. Όλες οι προσεγγίσεις θα βασίζονται στην δημιουργία του περιβάλλοντος τόσο της παραγωγής όσο και της κατανάλωσης βασιζόμενα όμως στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Οι πόλεις που συμμετέχουν είναι η Coimbra από την Πορτογαλία (που είναι και επικεφαλής του δικτύου), η Λάρισα από την Ελλάδα, η Cordoba από την Ισπανία, η Kran από την Σλοβενία, το Tartu από την Εσθονία, η Bassa Romagna από την Ιταλία, η Szécsény από την Ουγγαρία και η Alba Iulia από την Ρουμανία.

Στο πλαίσιο της σύνταξης του παραδοτέου της πρώτης φάσης και την προετοιμασία για την υποβολή της δεύτερης φάσης του προγράμματος (με την νέα ονομασία FOOD CORRIDORS) πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2019 ο εμπειρογνώμονας URBACT του δικτύου κ. Antonio Zaffra κι η εκπρόσωπος του επικεφαλής εταίρου Regiao de Coimbra κ. Paola Silvestri επισκέφθηκαν τη Λάρισα και συναντήθηκαν με υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων και επιχειρήσεις που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε τοπικές επιχειρήσεις και συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχετικά με την πρόσβαση στις αγορές, τα δίκτυα διανομής και τις ευκαιρίες εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η συνέχεια των εργασιών του δικτύου περιλαμβάνει την τελική συνάντηση της πρώτης φάσης του προγράμματος, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο 2020 στην περιοχή Bassa Romagna, όπου θα οριστικοποιηθούν οι δράσεις κάθε εταίρου για τη δεύτερη φάση και το πλαίσιο υποβολής του φακέλου για την επόμενη φάση.

200225 rurban1 200225 rurban2

200225 rurban3