Εκτύπωση

2 Plauen ΔΤ 09122016

Η εναρκτήρια συνάντηση του δικτύου για το σχέδιο “A new ENTRance”, του οποίου εγκρίθηκε η χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ πραγματοποιήθηκε από 28/11/16 έως 1/12/16 στο Πλάουεν (Γερμανία). Η συνάντηση διοργανώθηκε για το δίκτυο από τον επικεφαλής εταίρο του προγράμματος που είναι το Ινστιτούτο JugendStil e.V. (Γερμανία).

Ο Δήμος Λαρισαίων συμμετέχει στο δίκτυο του Σχεδίου “A new ENTRance” μαζί με άλλους συνολικά 8 εταίρους: JugendStil e.V. (Γερμανία) επικεφαλής εταίρος και οι: Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας (Ελλάδα), Romane Algonipe e.V. (Γερμανία), Human Erofforasert Egyesulet Del-Alfoldi Regio (Ουγγαρία), Bacs Kiskum Megyei Cigany Onkormanyzat (Ουγγαρία), Agentia Nationala pentru Romi (Ρουμανία), Camera de Comert, Industrie si Agricultura Buzau (Ρουμανία).

Το προς υλοποίηση έργο έχει στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων για την προώθηση της επιχειρηματικότητας των Ρομά. Αυτό προβλέπεται να επιτευχθεί μέσω της δημιουργίας ενός αναλυτικού εκπαιδευτικού προγράμματος προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κοινότητας των Ρομά, προκειμένου να τους βοηθήσει να δημιουργήσουν μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα και να διδαχθούν βασικά ζητήματα επιχειρηματικότητας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εταίροι συζήτησαν και οριστικοποίησαν το σχέδιο του προγράμματος σπουδών, τα ερωτηματολόγια διερεύνησης αναγκών καθώς και τα επόμενα βήματα για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως πολλοί Ρομά έχουν εγκλωβιστεί σε παραδοσιακές επαγγελματικές δραστηριότητες ή περιστασιακές αγροτικές εργασίες ως εναλλακτική λύση για την ανεργία. Παράλληλα βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη φτώχεια.

Τα ποσοστά της επιχειρηματικότητας των Ρομά είναι αμελητέα - και όχι μόνο σε σύγκριση με αυτά του γενικού πληθυσμού, αλλά και σε σύγκριση με άλλες πληθυσμιακές ομάδες, όπως πχ. μετανάστες. Οι ευκαιρίες προώθησης επιχειρηματικότητας και εκπαίδευσης που είναι διαθέσιμες σε πολλές χώρες δεν χρησιμοποιούνται επαρκώς από τους Ρομά, διότι δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις ειδικές ανάγκες αυτής της ομάδας-στόχου.

Η οργανωμένη προσπάθεια, η ολιστική προσέγγιση του θέματος καθώς και η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων αποτελούν στο πρόγραμμα αυτό βασικό στοιχείο για την άρση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Ρομά. Είναι φανερό πως η φιλοσοφία μιας Πόλης που Μαθαίνει που στηρίζεται στις συνεργασίες και στη διαμόρφωση κοινού κώδικα επικοινωνίας στο πλαίσιο μιας τοπικής κοινωνίας, υιοθετείται πλήρως για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.