sandal logo

poli 12

Δήλωση του Αντιδημάρχου Πολιτισμού και Επιστημών Π. Σάπκα για το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ ποίησης

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Φτάσαμε στο 10ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης κι είμαι πολύ ικανοποιημένος με την πορεία του, καθώς κάθε χρόνο συμμετέχουν σε αυτό, περισσότεροι ποιητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είναι ένα πολιτιστικό γεγονός ευρείας εμβέλειας που χαίρει εκτιμήσεως πολλών λογοτεχνικών κύκλων, εγχώριων και ξένων.

Σημαντικό θεωρώ επίσης, ότι δίνουμε βήμα όχι μόνο σε παλιούς και καταξιωμένους ποιητές, αλλά και σε νέους και ταλαντούχους που κομίζουν την ευαισθησία τους και τους προβληματισμούς τους.

Το φεστιβάλ, μαζί με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα λογοτεχνικών διαμονών “Το καταφύγιο του Οδυσσέα”, οι επιτυχίες των τοπικών εκδόσεων Θράκα, τα βραβεία της και ο Πολιτιστικός Χώρος – Λογοτεχνική Γωνία που πρόσφατα εγκαινιάσαμε, καθιστούν τη Λάρισα, κέντρο λογοτεχνίας της χώρας.

Κι είμαι πολύ περήφανος γι' αυτό, διότι πιστεύω ότι ένας δήμος πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για την πνευματική ανέλιξη των πολιτών του. Και πιο σίγουρος και σύντομος δρόμος για την υλοποίηση αυτού του σκοπού δεν υπάρχει από τη λογοτεχνία.

Και φέτος θα γίνουν εκδηλώσεις σε όλη τη Θεσσαλία, μια ειδική εκδήλωση στην Καρδίτσα στη μνήμη του πολύ ταλαντούχου ποιητή και μουσικού Χρήστου Διαμαντή που χάσαμε πέρσι από κορωνοϊό στα 34 χρόνια του, με τελετή έναρξης στο Διαχρονικό Μουσείο στις 18/7 και λήξης στον θερινό μας κινηματογράφο στις 22/7.

Καλώ τους Λαρισαίους που θα είναι στην πόλη να έρθουν να συναντήσουν τους ποιητές, να ακούσουμε τι έχουν να μας πουν, γιατί όπως έλεγε και ο Φρόιντ, “Όπου και αν με πήγαν οι θεωρίες μου, βρήκα ότι ένας ποιητής ήδη είχε πάει εκεί”.

Για τις συμμετοχές και το πρόγραμμα, θα σας μιλήσει ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος του φεστιβάλ, εκδότης – ποιητής Θάνος Γώγος:

Καλημέρα σε όλους και ευχαριστούμε για την παρουσία σας εδώ, εν όψει του Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης. Ευχαριστούμε για τον ενδιαφέρον και την υποστήριξη σας, όλα αυτά τα δέκα χρόνια της διοργάνωσης, και σας ευχαριστούμε για την έλευση σας ειδικά φέτος που γιορτάζουμε την 10η επετειακή διοργάνωση.

Το φετινό Φεστιβάλ διοργανώνεται σε συνεργασία με την αντιδημαρχία πολιτισμού με την υποστήριξη και υπό την αιγίδα του ΥΠΠΑ και της περιφέρειας αλλά και του δήμου Τρικκαίων, των Μαγνητών

Τι θα μπορούσα να αναφέρω για το φεστιβάλ που συνιστά την πιο σημαντική μου στιγμή στο κάθε έτος; Το παραλυτικό άγχος κατά την οργάνωση και το απίστευτο συναίσθημα ικανοποίησης που 9 φορές έχω βιώσει κατά την ολοκλήρωσή του.Είναι η δική μου ρουτίνα στο Φεστιβάλ. Γιατί όμως όλη αυτή η προσπάθεια; Γιατί πιστεύω πως είναι χρέος μας να προσφέρουμε στον τόπο που αγαπάμε, γιατί πιστεύω στην πολιτιστική αποκέντρωση στην πράξη. Όμως ένα τόσο μεγάλο project όπως ένα πολυήμερο Διεθνές Φεστιβάλ με εκδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας,με πάνω από 100 συμμετέχοντες κάθε χρόνο δε θα μπορούσε να γίνει πράξη χωρίς την ποιότητα της λογοτεχνικής σκηνής της Θεσσαλίας και την υποστήριξη πρώτα των πολιτών και μετά των τοπικών και άλλων φορέων.

Θα΄ήθελα να ευχαριστήσω τους πολίτες της Λάρισας μιας και είναι η ψυχή του Φεστιβάλ που το στηρίζουν κάθε χρόνο, γιατί δε στηρίζουν μόνο τον πολιτισμό αλλά και την ίδια την πόλη. Η στήριξη τους είναι και μια πράξη αγάπης για την κοινότητά μας. Είναι αυτή που πλέον Έλληνες και διεθνείς αναγνωρισμένοι ποιητές/ιες δέχονται με χαρά τις προσκλήσεις μας για συμμετοχή για να βιώσουν ένα μικρό θαύμα που έχουμε επιτύχει για τον χώρο της ποίησης. Το κοινό να μην αποτελείται στην πλειοψηφία από τους ίδιους τους ποιητές ή αυτούς/ες που προσπαθούν να γράψουν ποίηση.

 Και για αυτό θέλω να υποστηρίξω και τους τόσους πολλούς τοπικούς φορείς που μας υποστηρίζουν γιατί χάρις σε αυτούς πάντα θα μπορούμε να έχουμε την ανεξαρτησία μας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη σημαντική βοήθεια που προσφέρει φέτος στο Φεστιβάλ και προσωπικά τον κύριο Μπουτίνα για τη σύντομη μα άριστη επικοινωνία και συνεργασία που είχαμε. Ευελπιστώ να συνεχιστεί και να συνεχίσουμε μαζί την ενίσχυση του πολιτισμού της Θεσσαλίας

 Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Σάπκα και την πόλη της Λάρισας που πιστεύουν στο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης τόσο όσο πιστεύουμε κι εμείς στη θράκα, και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τη δυνατή και γεμάτη εμπιστοσύνη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει μέσα στα χρόνια που συνδιοργανώνουμε το φεστιβάλ. Αυτή η υποστήριξη δείχνει ότι ο πολιτισμός είναι υπόθεση της κοινωνίας, και χωρίς αυτή την προοπτική, η διοργάνωση ενός φεστιβάλ τέτοιου μεγέθους και ποιότητας δεν θα ήταν εφικτή.

Αυτή τη χρονιά το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 18 ως τις 22 Ιουλίου σε Λάρισα, Βόλο (Μακρινίτσα), Τρίκαλα και Καρδίτσα. Έχουμε προετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα με 70 Ελληνίδες/ες ποιήτριες/τες και 12 διεθνείς. Η θεματική του φεστιβάλ είναι η Φύση, και το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον καλόψυχο, αγαπημένο, ειλικρινή, θαρραλέο και εκπληκτικά ταλαντούχο ποιητή, μουσικό, δάσκαλο φίλο και συνεργάτη Χρήστο Διαμαντή, του οποίου ο αστερισμός θα συνεχίζει να ζει μαζί μας μέσα από τη μουσική και την ποίησή του
Θα ήθελα να σας προσκαλέσω να συμμετάσχετε στις εκδηλώσεις που έχουμε προετοιμάσει για την κληρονομιά που μας άφησε στην Καρδίτσα, όπως παράλληλα και στα άλλα μέρη του προγράμματος, δηλαδή τις ποιητικές αναγνώσεις από Έλληνες και διεθνείς ποιητές, τις τελετές απονομής των βραβείων Θράκα και Μάκης Λαχανάς, τις βιβλιοπαρουσιάσεις, τη συναυλία από την Κροάτισσα τραγουδοποιό Sara Renar και την καλλιτεχνική έκθεση Νέκυα στο Μουσείο Σιτηρών σε επιμέλεια της Νίνας Καψάλη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλη την οργανωτική ομάδα για την καταπληκτική δουλειά που έκανε, και τους συντονιστές των εκδηλώσεων

Θα ήθελα επίσης να ανακοινώσω ότι φέτος σχεδιάζουμε να εκδώσουμε την Ανθολογία Θεσσαλικής Ποίησης στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα. Είμαστε υπερήφανοι που η Θεσσαλία έχει αναδειχτεί σε  ένα σημαντικό τόπο για την ελληνική ποίηση και είναι μια πόλη ορατή πια στον χώρο και στην Ευρώπη.

Ελπίζω ότι αυτή η ανθολογία θα παίξει ρόλο ώστε να λάβει η περιοχή μας την προσοχή που της αξίζει στη χώρα και στο εξωτερικό.
Σημαντική διανομή της θα γίνει στα σχολεία της Θεσσαλίας.

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1