Κέντρο Κοινότητας (Παράρτημα ΡΟΜΑ)-Σχέδιο κατά της σχολικής διαρροής σε παιδιά Ρομά

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΟΜΑ

Με αφορμή την έναρξη των εγγραφών μαθητών για τη νέα σχολική χρονιά στα δημόσια νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα σε εκπροσώπους φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας της περιοχής της Νέας Σμύρνης Λάρισας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Παραρτήματος Ρομά, της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων, με σκοπό τον από κοινού προσδιορισμό και συντονισμό δράσεων, με κύριο στόχο την εξάλειψη της σχολικής διαρροής, καθώς και την εγγραφή μαθητών και μαθητριών Ρομά στη νέα σχολική χρονιά 2022-2023.Οι εγγραφές ξεκίνησαν την Τρίτη 1 Μαρτίου 2022 με τελική ημερομηνία εγγραφής την 20ή Μαρτίου 2022.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν το επιστημονικό προσωπικό του παραρτήματος Ρομά και του Προγράμματος Αλφαβητισμού Ρομά του Πανεπιστημίου θεσσαλίας, η κοινωνική λειτουργός του 11ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης, ο κ. Βασίλειος Κύργιας διευθυντής του 33ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης , η Δ/ντρια του 31ου νηπιαγωγείου,καθώς και ο κ. Χρήστος Γκόβαρης καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπεύθυνος του προγράμματος Αλφαβητισμού Ρομά, αλλά και η κα Σοφία Παπαδοπούλου, προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων και αναπληρώτρια διευθύντρια Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας.

Η συνάντηση εκπροσώπων πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Παραρτήματος Ρομά, όπου σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία και το Σχέδιο Δράσης Ένταξης των Ρομά 2021-2030 έχει ως σκοπό την ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης των Ρομά σε βασικές υπηρεσίες και αγαθά, καθώς και τον συντονισμό δράσεων τόσο για τη σχολική διαρροή μαθητών/μαθητριών Ρομά, όσο και για την υποστήριξη εγγραφής των μαθητών/μαθητριών Ρομά στα δημόσια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι επικεντρώθηκαν σε ενέργειες πρόληψης της σχολικής διαρροής και συμφώνησαν στο πλαίσιο εφαρμογής καλών πρακτικών ότι όλοι μαζί οι φορείς θα πρέπει να προσπαθήσουν τόσο για την επιστροφή των μαθητών Ρομά στη σχολική διαδικασία, όσο και την εγγραφή αυτών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, χωρίς βέβαια να παρεμποδίζεται ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του εκάστοτε φορέα.

Το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Λαρισαίων εντάσσεται στο «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Για πληροφορίες Παράρτημα Ρομά Κέντρου Κοινότητας Δήμου Λαρισαίων, Δημοσθένους 45 Νέα Σμύρνη, τηλ. 2410-231.122, email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

220315 roma