sandal logo

larissa
  • Home
  • Ενημέρωση
  • Εκδηλώσεις
  • Εορταστική συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας στο ΔΩΛ (Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021 στις 20:00)

Εορταστική συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας στο ΔΩΛ (Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021 στις 20:00)

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Την εορταστική της συναυλία παρουσιάζει η Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Χρήστου Κτιστάκη, την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021 στις 20:00, στην αίθουσα συναυλιών Δ.Ω.Λ.

211224 synaylia sol

Θα ακουστούν μελωδίες που έχουμε συνδυάσει με χριστουγεννιάτικες ταινίες και παραμυθένιους κόσμους. Polar express, A most wonderful Christmas, Have yourself a merry little Christmas, Sleigh ride, είναι μερικές μόνο από αυτές που θα ακουστούν.

Η κλασική μουσική συναντά την τζαζ σε υπέροχες και «πολύχρωμες» ενορχηστρώσεις για μεγάλη  ορχήστρα.

Μια πανδαισία ήχου που μόνο μια πλήρης συμφωνική ορχήστρα μπορεί να δώσει.

Στο δεύτερο μέρος η ορχήστρα θα παρουσιάσει την ιδιαίτερα αγαπητή και γνωστή σουίτα «Καρυοθραύστης» του Τσαϊκόφσκι. Ένα από τα διασημότερα μπαλέτα στην ιστορία της μουσικής.

Η Συμφωνική Ορχήστρα της πόλης μας υπόσχεται μια ανεπανάληπτη ακουστική εμπειρία.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών, του ΔΩΛ και της στήριξης του Συλλόγου Φίλων της Σ.Ο.Λ.

Γενική είσοδος 5 ευρώ.

Η προπώληση στο viva.gr θα ισχύει μέχρι τις 29/12/2021 στις 12 το μεσημέρι.
https://www.viva.gr/tickets/music/eortastiki-synavlia-tis-sol/

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση, η προσέλευση κοινού και το ταμείο θα ξεκινήσει στις 18:00.

Απαραίτητη προσκόμιση self test 24 ωρών για ανήλικους 4-17 ετών.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους του Ωδείου.

Οι θεατές εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης.

 

P. I. Tchaikovsky- Nutcracker

Ο εξαίρετος Ρώσος συνθέτης Pyotr Il′yich Tchaikovsky (1840-1893), ήταν ίσως ο πρώτος που εγκαινίασε ένα νέο μουσικό ιδίωμα. Θεμελίωσε ένα βαθιά προσωπικό κι εθνικό ύφος, πάνω στη σπουδή της δυτικής μουσικής παράδοσης.

Κατάφερε με αυτό τον τρόπο να ενοποιήσει τη μουσική σκέψη του Beethoven και του Schumann, των οποίων οι δημιουργίες μεσουρανούσαν εκείνη την εποχή, με τις παραδοσιακές μελωδίες της Ρωσίας.

Μετά τη Λίμνη των κύκνων και την Ωραία κοιμωμένη του δάσους, ο Καρυοθραύστης είναι το τελευταίο από τα τρία σκηνικά του αριστουργήματα και από τα δημοφιλέστερα στην ιστορία του μπαλέτου.

Έργο της ώριμης συνθετικής του δραστηριότητας, βασίζεται στην ιστορία του Γερμανού συγγραφέα E.T.A. Hoffmann, ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών (1816). Πρόκειται για μια πικρή ιστορία που διασκεύασε με ευαισθησία ο Αλέξανδρος Δουμάς πατέρας, μετατρέποντάς τη σε  τρυφερό παραμύθι.

-Είναι παραμονή Χριστουγέννων και η οικογένεια, σε γιορτινή ατμόσφαιρα, τραγουδά και ανταλλάσσει δώρα. Μεταξύ των καλεσμένων και ο νονός της νεαρής Κλάρας της χαρίζει έναν ξύλινο καρυοθραύστη με μορφή μικρού στρατιώτη.

Η Κλάρα και ο μικρός της αδερφός δεν σταματούν να παίζουν μαζί του. Το βράδυ στο μυαλό της Κλάρας τριγυρνά συνεχώς το ξύλινο παιχνίδι. Πηγαίνει στο σαλόνι να δει αν είναι ακόμα εκεί και εκείνη τη στιγμή κάτι παράξενο συμβαίνει: το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα και το ξύλινο στρατιωτάκι ζωντανεύει!

Μαζί με όλα τα παιχνίδια, που έχουν ζωντανέψει και αυτά, ρίχνονται στη μάχη με τα ποντίκια που ξαφνικά έχουν εισβάλλει στο δωμάτιο. Ο στρατός των παιχνιδιών μάχεται γενναία και τελικά τα ποντίκια υποχωρούν.

Ο Καρυοθραύστης τότε μεταμορφώνεται σε έναν νεαρό πρίγκιπα και παίρνει την Κλάρα μαζί του σε ένα μαγικό ταξίδι στις χιονισμένες βουνοκορφές.

-Στη  συνέχεια του ταξιδιού οι δυο ταξιδιώτες βρίσκονται στην πατρίδα του Καρυοθραύστη, στη χώρα των Ζαχαρωτών. Εκεί τους υποδέχεται η Ζαχαρένια Νεράιδα με μια φαντασμαγορική γιορτή: γλυκά και ροφήματα από όλο τον κόσμο, λουλούδια και, φυσικά, η ίδια η νεράιδα, χορεύουν ο ένας μετά τον άλλον μέχρι που έρχεται η ώρα η Κλάρα να τους αποχαιρετήσει για να επιστρέψει σπίτι.

Άραγε όλα αυτά συνέβησαν στ’ αλήθεια ή ήταν όνειρο…

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Mariinsky της Αγ. Πετρούπολης τον Δεκέμβριο του 1892 σε ευφάνταστη χορογραφία του κορυφαίου χορευτή και χορογράφου Marius Petipa. Ωστόσο, η παράσταση δέχτηκε σκληρή κριτική.

Τον Μάρτιο του 1892, κάποιους μήνες πριν την πρεμιέρα του έργου, ο συνθέτης παρουσίασε στο κοινό μια σύντομη ορχηστρική σουίτα με τις σημαντικότερες μελωδίες του έργου. Αυτή την ακολουθία οκτώ χορευτικών κομματιών θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στη συναυλία μας                                                         

-Στο βασίλειο των ζαχαρωτών η Κλάρα και ο Καρυοθραύστης απολαμβάνουν τα κεράσματα μαζί με τους αντίστοιχους χορούς!

-Μετά την μικρή εισαγωγή (Ouverture miniature) και το εμβατήριο (Marche), ακολουθεί ο χορός της νεράιδας των ζαχαρωτών (Danse de la Fée Dragée), όπου ο συνθέτης χρησιμοποιεί την celesta, ένα όργανο ασυνήθιστο που άκουσε στο Παρίσι τον καιρό που συνέθετε το μπαλέτο. Ο αιθέριος ήχος της συνδυάστηκε τέλεια με τον χαρακτήρα της νεράιδας. Ακολουθούν ο ζωηρός κοζάκικος χορός Trépak, ο αραβικός και ο κινέζικος χορός.

Η σουίτα συνεχίζεται με τον χορό danse des mirlitons. Τα mirlitons είναι παραδοσιακά φλάουτα της νοτιοανατολικής Ασίας που μοιάζουν με τις παιδικές σφυρίχτρες. Στο καταληκτικό βαλς, ο συνθέτης ξεδιπλώνει με κομψότητα τις γοητευτικές χορευτικές μελωδίες.

Ο Καρυοθραύστης χορογραφήθηκε και από τους δύο κορυφαίους χορευτές του 20ού αιώνα, τον Rudolf Nureyev για τα Βασιλικά Μπαλέτα της Σουηδίας και τον Mikhail Baryshnikov για το American Ballet Theater.

Στο διάβα των χρόνων ο Καρυοθραύστης, αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό και από τη δεκαετία του '60 γνωρίζει επιτυχία σε παγκόσμια κλίμακα. Σήμερα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα έργα στην ιστορία του μπαλέτου.

Μαρία- Δέσποινα Λουκίδου, μουσικολόγος- μουσικός της Σ.Ο.Λ.

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1