“Blueprints” - Σύγχρονη δράση χορού στο Λαογραφικό Μουσείο

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Η ομάδα χοροθεάτρου OFF ART, παρουσιάζει την παράσταση Blueprints, μια σύγχρονη δράση χορού, βασισμένη σε δύο χορεύτριες-ερμηνεύτριες, μία συνθέτρια-τραγουδίστρια κι έναν ιστορητή, στο πλαίσιο του 6ου φεστιβάλ OPEN NIGHTS που συνδιοργανώνουν με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων.

Η παράσταση είναι αποτέλεσμα έρευνας πάνω στα θεσσαλικά παραμύθια κι εστιάζει στον ρόλο της γυναίκας σ' αυτά. Το ερώτημα είναι αν ο κόσμος του χθες και τα παραμυθιακά του μοτίβα, μπορούν να μιλήσουν για τη σημερινή ταυτότητα του φύλου, του θεσσαλικού τόπου και της γλώσσας του σώματος.

Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021, στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, Γ. Γουργιώτη (πάροδος οδού Φαρσάλων), με δυο επιπλέον παραστάσεις την Πέμπτη 25 και Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021 με περιορισμένο αριθμό θεατών, στις 20:00.

Παραμύθια λέγανε συνήθως οι γυναίκες, που αποκλεισμένες από τον δημόσιο λόγο, άρθρωναν μέσα απ' αυτά έναν ιδιωτικό και συμβολικό λόγο. Με αυτά, προσπαθούσαν να δομήσουν τον ψυχισμό των αγοριών και των κοριτσιών που ανέτρεφαν, με βασικό στόχο την υιοθέτηση μιας συγκεκριμένης «ταυτότητας». Οτιδήποτε «διαφορετικό» θεωρούνταν απειλή, στ' αλήθεια και στα παραμύθια!

Στην παράσταση Blueprints, με αφορμή το παραμύθι «η Άτυχη Κόρη», αφηγούμαστε, χορεύουμε και εν τέλει, αναγνωρίζοντας τους μηχανισμούς της μίμησης και την αναπαραγωγή τους στο σύγχρονο γυναικείο σώμα, αναρωτιόμαστε αν έχουν αλλάξει οι κοινωνικές επιταγές.

Με παραστάσεις σε Λάρισα, Βόλο και Τρίκαλα, η ομάδα ανοίγει έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των τριών θεσσαλικών πόλεων με στόχο την καλλιτεχνική αναζήτηση στην κοινή θεσσαλική παράδοση και τη σύγχρονη τέχνη. Γιατί όπως λένε και τα παραμύθια: “…μερικά πράγματα πρέπει να τα πιστέψεις για να τα δεις”.

211215 blueprints

Ιδέα-Σκηνοθεσία-Χορογραφία: Ρούλα Καραφέρη

Χορός: Νατάσα Αραμπατζή, Ελένη Πέτκου

Έρευνα-Αφήγηση παραμυθιού-Στίχοι: Στέλιος Πελασγός

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση/Εκτέλεση: Ρούλα Πίκουλα

Συνεργάστηκαν οι μουσικοί: Θανάσης Ζιώζιας (Βιολί), Αποστόλης Γιάγκος (Μπάσο/sound fx στο τσάμικο), Δημήτρης Τσιλικόπουλος (Κιθάρα), Άρτεμις Γιάγκου (Παιδική φωνή/σύνθεση τραγουδιού)

Κοστούμια: Fab Jonkers, Μελισσάνθη Σπέη

Σχεδιασμός φωτισμού: Παναγιώτης Γιαννούλας

Τεχνική υποστήριξη: Γρηγόρης Καραφέρης

Εικαστικό περιβάλλον /Δημιουργία Βιντεο: Stephanie Felber

Φωτογραφία: Γιώργος Καλκανίδης

Γραφιστικά: Γιάννης Μαρκάτος

Παραγωγή: OFF ART- σκηνικές παρουσίες

Συντονισμός παραγωγής/ προώθησης: Βασιλική Σαγώνα

Video documentation: Ερμής Πελασγός

Η παραγωγή είναι υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ.

Η παράσταση είναι κατάλληλη και για παιδιά από 8 ετών.

Είσοδος ελεύθερη, μόνο με προσκλήσεις: Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, 2410614449 (Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες: 10:00 – 13:00). Περιορισμένος αριθμός θεατών.

Απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ισχύον αποδεικτικό νόσησης.

Ευχαριστούμε την κ. Μαρούλα Κλιάφα για την ευγενική παραχώρηση υλικού για την έρευνα και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Λάρισας για την πολύχρονη υποστήριξη.

Για περισσότερες λεπτομέρειες για την παράσταση BLUEPRINTS και την ομάδα Off Art, ακολουθείστε μας στα social media:

https://www.facebook.com/offartdance

https://www.facebook.com/offartblueprints