sandal logo

larissa

Δήμος Λαρισαίων - Έτοιμα τα σχολεία που χτυπήθηκαν από το σεισμό

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:
  • Σύσκεψη Δημάρχου Απ. Καλογιάννη με προισταμένους Εκπαίδευσης και αυτοψία σε σχολικά συγκροτήματα

Σε χρόνους ρεκόρ και κόντρα σε προβλέψεις, συνεχίζονται και ολοκληρώνονται από το Δήμο Λαρισαίων οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών σε σχολεία του νομού που επλήγησαν από τη σεισμική δραστηριότητα του περασμένου Μαρτίου.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, πραγματοποίσε αυτόψία  το μεσημέρι, στα διδακτήρια του 3ου ΔΣ και του 2ου ΕΠΑΛ, τα οποία παρουσίαζαν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Και τα δυο σχολεία είναι σχεδόν έτοιμα και θα λειτουργήσουν κανονικά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ο δήμαρχος στις επισκέψεις του στα σχολεία συνοδεύονταν από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Εργων Γ. Σούλτη, τον αν. προιστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Θαν. Πατσούρα, ενώ στα σχολεία συζήτησε με τους εργολάβους των έργων, τους διευθυντές σχολικών μονάδων.

Όπως είναι γνωστό, ο σεισμός του περασμένου Μαρτίου, προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Λαρισαίων. Υπενθυμίζεται ότι οι έλεγχοι και η αξιολόγηση των διδακτηρίων, μετά το σεισμό, έγινε από αρμόδια κλιμάκια μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και ειδικότερα της ΚΤΥΠ ΑΕ.

Με την ολοκλήρωση των ελέγχων από την ΚΤΥΠ και τις επισημάνσεις της ξεκίνησε άμεσε από το Δήμο Λαρισαίων, η εκπόνηση μελετών για τον προσδιορισμό του κόστους των εργασιών αποκατάστασης. Το κόστος αυτό προσδιορίστηκε τελικώς εκατ 9 εκατ. ευρώ περίπου. Αμέσως ξεκίνησαν οι επαφές του δημάρχου με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών για τη χρηματοδότηση με το υπουργείο Εσωτερικών να εκταμιεύει αρχικά προς το Δήμο Λαρισαίων το ποσό των 4 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο αυτό το ποσό, ο Δήμος Λαρισαίων ιεράρχησε πολύ γρήγορα και έθεσε προτεραιότητες στην έναρξη των εργασιών αποκατάστασης με κριτήριο την ομαλή επαναλειτουργία των σχολείων κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στις 13 Σεπτεμβρίου. Κεντρικός στόχος ήταν όλα υα σχολεία να λειτουργήσουν κανονικά, όταν χτυπήσει πρώτο κουδούνι.

Τα μεγαλύτερα και σοβαρότερα προβλήματα που προκάλεσε ο σεισμός εντοπίστηκαν στο 3ο Δημοτικό Σχολείο και το διδακτήριο του 2ου Επαγγελματικού Λυκείου. Υπενθυμίζεται ότι το 3ο Δημοτικό στην Ιουστινιανού, «χτυπήθηκε» σοβαρά από τον σεισμό, με αποτέλεσμα να κριθεί ακατάλληλο και οι μαθητές/-τριές του ολοκλήρωσαν τη σχολική χρονιά σε δύο βάρδιες πρωί και απόγευμα, ενώ για τους μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ παραχωρήθηκαν από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αίθουσες στους χώρους του πρώην ΤΕΙ Λάρισας, όπου ολοκληρώθηκε η χρονιά.

Και στα δυο σχολεία ο αριθμός των μαθητών είναι ιδιαίτερα μεγάλος και έτσι τέθηκαν σε άμεση προτεραιότητα προκειμένου η νέα σχολική χρονιά να μην βρει τους μαθητές των σχολείων να κάνουν μαθήματα σε πρωινό και απογευματινό ωράριο ή με τηλεκπαίδευση.

Σήμερα, και τα δυο αυτά σχολεία είναι έτοιμα να λειτουργήσουν την ερχόμενη Δευτέρα, αφού οι εργασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και απομένουν οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Σημειώνεται ότι μέσα στο καλοκαίρι πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης,  σε 17 Γυμνάσια – Λύκεια,και  σε 31 Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Οι εργασίες σε σχολεία θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα σε κατάλληλο χρόνο χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία τους, ενώ ο Δήμος Λαρισαίων διεκδικεί από το υπουργείο νέα χρηματοδότηση για να ολοκληρώσει την επίλυση όλων των προβλημάτων που δημιούργησε ο σεισμός., όπως καταγράφηκαν στις μελέτες των ειδικών.

  • Σύσκεψη δημάρχου με τους διευθυντές εκπαίδευσης

Για την πορεία των εργασιών στα σχολεία και τις εκκρεμότητες, ο κ. Καλογιάννης ενημέρωσε αναλυτικά τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Γ. Δοδοντσάκη και τις προϊσταμένες των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης κ.κ. Αικ. Καραγιώργου και Β. Ζιάκα αντίστοιχα, παρουσια των αντιδημάρχων κ.κ. Σ. Βούλγαρη και Θ. Δαούλα.

Αναλυτική ενημέρωση θα κάνει ο δήμαρχος και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, στην προγραμματισμένη  συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης.

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1