sandal logo

larissa

Βιωματικά εργαστήρια τυποβαφικής για ενήλικες στο Λαογραφικό Μουσείο – Νέος Κύκλος

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας οργάνωσε με επιτυχία διήμερο σεμινάριο-εργαστήριο Τυποβαφικής για ενήλικες συνολικής διάρκειας 4 ωρών με θέμα: «Βιωματικά εργαστήρια τυποβαφικής με αντίγραφα μουσειακών σφραγίδων».

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 & Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020 και αποτελούνταν από  δύο ενότητες.

Στο πρώτο θεωρητικό μέρος, η διευθύντρια του Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού ανέλυσε το ιστορικό πλαίσιο εξέλιξης της τυποβαφικής, την τεχνολογία και τα στάδια που οδηγούν από την χάραξη των ξύλινων καλουπιών έως την μεταφορά των μοτίβων στο ύφασμα.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις επιρροές των σταμπάτων, στην ποικιλία των διακοσμητικών μοτίβων και στην χρήση τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πορεία απόκτησης του εν λόγω μουσειακού υλικού από το Μουσείο και στις προοπτικές αξιοποίησής του, προκειμένου να διασωθεί η τεχνική μέσα από την αναβίωση τυποβαφικών εργαστηρίων και την παραγωγή σταμπωτών.

Στη συνέχεια ακολούθησε βιωματικό εργαστήριο εφαρμογής της τεχνικής με στάμπες, αντίγραφα των πρωτότυπων μουσειακών σφραγίδων και ανεξίτηλες βαφές.

Οι συμμετέχουσες  δημιούργησαν τα δικά σταμπωτά, και εξασκήθηκαν πάνω σε αυτό αποδεικνύοντας πώς μια παραδοσιακή τεχνική μπορεί να αποκτήσει νέα διάσταση στη σύγχρονη εποχή.

Όλες οι συμμετέχουσες έλαβαν βεβαίωση παρακολούθησης.

Νέος κύκλος

Ο νέος κύκλος σεμιναρίων τυποβαφικής για ενήλικες (4ωρών) θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 και την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου. Ώρες 10.00 – 12.00 π.μ.

 Δηλώσεις συμμετοχής καθημερινά στο τηλ: 2410 239.446

Αριθμός συμμετεχόντων 10 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες προστασίας όπως ορίζονται στο υγειονομικό πρωτόκολλο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να φορούν μάσκα κατά την είσοδο, κατά τη διάρκεια και κατά το πέρας του σεμιναρίου, και να χρησιμοποιούν αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα, ενώ κατά την είσοδο και έξοδο θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρου.

201001 laografiko

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1