sandal logo

larissa

Η Λάρισα τιμά τον φωτογράφο – δημιουργό Τάκη Τλούπα

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

• Εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 100 χρόνια από τη γέννησή του

• Την Κυριακή τα εγκαίνια της έκθεσης «Τάκης Τλούπας – Ταξίδια μιας ζωής»

200306 tloupas

Αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του διάσημου Λαρισαίου φωτογράφου Τάκη Τλούπα θα είναι σειρά σχετικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Λαρισαίων, εντός του 2020.
Με αυτόν τον τρόπο ο Δήμος Λαρισαίων τιμά τον γνωστό Λαρισαίο φωτογράφο και δημιουργό, ο οποίος έχει βάλει τη δική του σφραγίδα στην τέχνη της φωτογραφίας και έναν άνθρωπο που ταξίδεψε την Λάρισα στα πέρατα του κόσμου.
Πρώτη από τις εκδηλώσεις και δράσεις είναι η έκθεση «Τάκης Τλούπας – Ταξίδια μιας ζωής» που θα φιλοξενηθεί στο αίθριο της Δημοτικής Πινακοθήκης – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα και η οποία εγκαινιάζεται στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής.

Για τις εκδηλώσεις του Δήμου για το έργο και την προσωπικότητα του Τάκη Τλούπα, δόθηκε συνέντευξη τύπου από τον Δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη, τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Πάνο Σάπκα, την αντιπρόεδρο της Δημοτικής Πινακοθήκης – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα κ. Αννυ Ψάρρα και την κόρη του Τάκη Τλούπα, Βάνια.

O Δήμαρχος κ. Απ. Καλογιάννης, στην σύντομη παρέμβασή του, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από την γέννηση του Τάκη Τλούπα. Του Λαρισαίου καλλιτέχνη που έχει βάλει τη δική του σφραγίδα στην τέχνη της φωτογραφίας, έναν άνθρωπο ανήσυχο που εστίαζε στον άνθρωπο και το τοπίο, με ανήσυχο πνεύμα και μάτι.
Ο Δήμος Λαρισαίων, τιμά έναν άνθρωπο που ταξίδεψε την Λάρισα στα πέρατα του κόσμου, έναν άνθρωπο δεν απαρνήθηκε ποτέ, την πόλη που τον ενέπνευσε.
Με αφορμή λοιπόν την συμπλήρωση ενός αιώνα από την γέννηση του Τ. Τλούπα, ο Δήμος Λαρισαίων οργανώνει εντός του 2020 επετειακές εκδηλώσεις αφιερωμένες προς τιμήν του.
Η αρχή γίνεται με την τιμητική έκθεση που θα παρουσιαστεί στο Αίθριο της Δημοτικής Πινακοθήκης – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα με τίτλο «Ταξίδια μιας ζωής».
Θέλω να ευχαριστήσω την κόρη του Τάκη Τλούπα, Βάνια, η οποία διαθέτει το φωτογραφικό αρχείο για στενή συνεργασία και την εμπιστοσύνη.
Θα ακολουθήσουν και άλλες προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Έχουν ήδη δρομολογηθεί οι εξής:
• Εχουν τοποθετηθεί και θα παραμείνουν ως τέλος Δεκεμβρίου σε 13 επιλεγμένα σημεία της πόλης παλιές φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα με στόχο την αντιπαραβολή της όψης της παλιάς Λάρισας σε σχέση με το σήμερα.
• Στα μέσα Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας περιοδική έκθεση με φωτογραφίες από τα λιθανάγλυφα της Δυτικής Θεσσαλίας 19ος - αρχές 20ου (από τη συνεργασία Τάκη Τλούπα - Λένας Γουργιώτη στο πλαίσιο της έρευνας για έκδοση του Μουσείου) ώστε να αναδειχθεί η προσωπικότητα του Τάκη Τλούπα ως φωτογράφου-εθνογράφου. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές ξεναγήσεις για σχολεία στην έκθεση με βιωματική προσέγγιση στο έργο του, καθώς και ημερίδα, ομιλίες και διαλέξεις.
• Στις 29 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί προβολή ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία του κ. Τ. Παπαγιαννίδη με θέμα τον φωτογράφο Τάκη Τλούπα στο Χατζηγιάννειο
• Πραγματοποίηση πανελλήνιου φωτογραφικού διαγωνισμού με τίτλο «εμπνευσμένοι από τον Τάκη Τλούπα». Ο διαγωνισμός μπορεί να διοργανωθεί από το διαδικτυακό φωτογραφικό περιοδικό fmag σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών και τη φωτογραφική ομάδα fplus. Οι καλύτερες φωτογραφίες του διαγωνισμού θα παρουσιαστούν σε μια έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Μύλου του Παππά.

Ο κ. Π. Σάπκας, αναφέρθηκε επιγραμματικά στο έργο και την προσωπικότητα του «ταξιδευτή» όπως τον χαρακτήρισε Τάκη Τλούπα, και στην απόλυτη αφοσίωση του στην Λάρισα, στην οποία έζησε και παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του το 2003.

Από την πλευρά της η κ. Ψάρρα υπογράμμισε ότι η έκθεση «Ταξίδια μιας ζωής» αποτελείται από σαράντα πέντε ανέκδοτες φωτογραφίες τραβηγμένες κατά τις δεκαετίες 1950-1970 και απεικονίζουν σκηνές από την ύπαιθρο αλλά και το αστικό τοπίο της Ελλάδας και της Ευρώπης. Παρουσιάζονται επίσης φωτογραφίες από το οικογενειακό αρχείο του αλλά και πολλά προσωπικά του αντικείμενα επιχειρώντας έτσι να σκιαγραφηθεί φωτογραφικά η πολυσχιδής προσωπικότητα του Τάκη Τλούπα.

Τέλος, η Βάνια Τλούπα αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη και όλα τα στελέχη της δημοτικής αρχής για την εποικοδομητική συνεργασία, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι οι πολίτες της Λάρισας, ως ένδειξη αναγνώρισης του έργου και της προσφοράς του, έχουν αγκαλιάσει όλες τις δράσεις που έχουν γίνει και στηρίζονται στο πολύτιμο αρχείο των φωτογραφιών του Τάκη Τλούπα.

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1