Φτιάχνουμε τη δική μας «Λιλιπούπολη» στο Μουσείο Κούκλας

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Εδώ Λιλιπούπολη, εδώ Λιλιπούπολη! Σας μιλάει ο δημοσιογράφος Μπρίνης.

Το Μουσείο Κούκλας στον Μύλο του Παππά σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών διοργανώνουν  ένα νέο και πρωτότυπο κύκλο απογευματινών σεμιναρίων για παιδιά.

Το θέμα των εργαστηρίων έχει ως κέντρο την αγαπημένη σε όλους Λιλιπούπολη! Η Λιλιπούπολη είναι μια φανταστική πατρίδα, αλλά έχει την ιστορία της, την πολιτισμική ταυτότητά της και την καθημερινότητά της όπως και η δική μας πόλη, η Λάρισα. Επίσης, έχει και ποτάμι, τον Γιαουρτοπόταμο!

Με αφορμή τα τραγούδια, τους ήρωες και τις ιστορίες της Λιλιπούπολης, τα παιδιά θα μάθουν τον κόσμο της μεταφέροντάς τον στο δικό τους κουκλοθέατρο!

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα μελετήσουν την τέχνη του κουκλοθέατρου, καθώς και όλες τις παραμέτρους της προετοιμασίας μιας άρτιας, ολοκληρωμένης  κουκλοθεατρικής παράστασης σε σχεδόν επαγγελματικό επίπεδο!

Και αυτό δεν είναι εύκολο, Θα χρειαστεί υπομονή,  μα τα παιδιά - ο λαός της Λιλιπούπολης -  ξέρουν καλά να σηκώνουν παντιέρα στα δύσκολα!

Στα εργαστήρια, οι μαθητές θα διδάξουν καλούς τρόπους στον Παπαγάλο, θα βουτήξουν στα άδυτα των Χαρχουδικών μυστικών υπηρεσιών, θα κατασκευάσουν τον Μπιξ Μπιξ και θα ανέβουν στο γαιδούρι του Δόκτωρ Δρακατώρ παρέα με την Πιπινέζα. Θα χορέψουν τσιφτετέλι με το χοντρό μπιζέλι, θα κατεβάσουν ιδέες με κρέμα φράουλα στη ροδοζαχαρένια παραλία της Ρόζας- Ροζαλίας, θα κάτσουν στο κρεβάτι για ξύσουν την πλάτη του δράκου με πινέλα και χαρτοπολτό.

Και μόνο όταν προσπεράσουν όλες αυτές τις δοκιμασίες, όταν νικήσουν την άγρια  φυλή των Ζουλού και των Παπούα, θα μπορέσουν να πατήσουν στο ιστορικό σανίδι της σκηνής του Τιριτόμπα και να παρουσιάσουν την παράστασή τους με τις κούκλες τους και την ιστορία τους.

Γιατί το κουκλοθέατρο δεν είναι εύκολη υπόθεση!

Το κουκλοθέατρο για να το γνωρίσεις, να το κατανοήσεις και να το εκτιμήσεις κατάβαθα, πρέπει να αναστενάξεις πολλά Άου Βάου Κουκουβάου. Να το αγαπήσεις τόσο, ώστε να μη θέλεις να βγεις από το Μουσείο Κούκλας, να λαχταράς να βλέπεις τους θησαυρούς που δεν τους χωράει ανθρώπου νους.

Πρέπει να μάθεις να χτυπάς  τα πόδια σου σαν την Κινέζα, για να μην κόψει η μαγιονέζα. Ή ακόμη να φτιάξεις ένα ξύλινο μπουφέ από χαρτόκουτο, μια ψητή  μπριζόλα από πηλό και να  βράσεις  φακή στην κατσαρόλα χρησιμοποιώντας αδιανόητα πράγματα. Δηλαδή, άχρηστα υλικά που όλοι οι άνθρωποι πετούν στον Σιδερομάσα,  εσύ να τα αξιοποιήσεις!

Τα παιδιά θα κατασκευάσουν τις κούκλες τους, θα διακοσμήσουν τα σκηνικά τους, θα γαργαλήσουν τις φωνές τους, θα εκπαιδεύσουν τα αυτιά τους και θα δουλέψουν συλλογικά και μεμονωμένα, ώστε να δημιουργήσουν με μεράκι μια  κουκλοθεατρική παράσταση που θα παρουσιαστεί στο Κουκλοθέατρο στον Μύλο στη λήξη της σχολικής χρονιάς. Και αυτή η παράσταση θα είναι δική τους, με την υπογραφή Τιριτόμπα !

Στόχος του προγράμματος είναι η επαφή των παιδιών με τις καλές τέχνες (γλυπτική, ζωγραφική, θέατρο, μουσική, λογοτεχνία και ποίηση, αρχιτεκτονική), καθώς το κουκλοθέατρο τις περιλαμβάνει όλες. Παράλληλα τα παιδιά θα ασχοληθούν και με κάποιες  εφαρμοσμένες τέχνες όπως μικροτεχνία,  φωτογραφία, ξυλουργική, ραπτική,  μαγειρική, κομμωτική, διακόσμηση.

Μέσα από την ενεργοποίηση και την εκπαίδευση όλων αυτών των δεξιοτήτων, θα καλλιεργήσουν την αισθητική τους, αλλά κυρίως  θα κατακτήσουν την πιο δύσκολη τέχνη στον κόσμο… Την τέχνη να είσαι ένας δημιουργικός, χαρούμενος και άξιος πολίτης, σε όποια πόλη κι αν βρεθείς!

Θα λειτουργήσουν δύο τμήματα: «Το Μικρό» από 5 ετών κάθε Τρίτη & Πέμπτη 4:30- 5:30 και «Το Μεγάλο»  από 9 ετών κάθε Τρίτη & Πέμπτη 18:00 – 19:00.

Έναρξη μαθημάτων: Τρίτη 25 Φεβρουαρίου.

Πληροφορίες : 2410251657 και WHATS UP 6989460969.

Υπεύθυνη Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού: Φωτεινή Καλούδη.

200205 lil