Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς στο Λαογραφικό Μουσείο - «Τέχνες, τεχνικές και Βιομηχανική Κληρονομιά του τόπου μου»

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων – Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο, σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Α/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και Μαγνησίας, διά των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων, το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (Π.Ε.ΚΕ.Σ.) διά της Συντονίστριας Αειφορίας Θεσσαλίας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον δημοσιογραφικό Οργανισμό «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και τον Δήμο Τεμπών - Βιβλιοθήκη Ραψάνης, διοργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: «Τέχνες, τεχνικές και Βιομηχανική Κληρονομιά του τόπου μου».

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να γνωρίσουν οι εκπαιδευτικοί την πολιτιστική κληρονομιά της Λάρισας πριν και μετά την ανάπτυξη της Βιομηχανίας, ώστε να το εντάξουν σαν θεματική στον προγραμματισμό τους κατά τη νέα σχολική χρονιά.

Οι επιμορφωτικές δράσεις που θα υλοποιηθούν υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, εντάσσονται στο πλαίσιο δράσεων για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής κληρονομιάς που για το 2019 έχει θέμα: «Τέχνες και Ψυχαγωγία: Αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο».

Επίσης, εντάσσονται στο πλαίσιο στήριξης των εκπαιδευτικών μελών (παλαιών, νέων ή μελλοντικών) του Περιφερειακού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Πολιτιστικών Θεμάτων με θέμα «Βιομηχανική Κληρονομιά και Θεσσαλικά Τοπικά Προϊόντα» με φορείς – ιδρυτές τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και Μαγνησίας, οι οποίες πρόκειται να υλοποιήσουν προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων με συναφές θέμα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο φετινός τίτλος των δράσεων του Δικτύου είναι : «Τοπική Ιστορία και Βιομηχανική κληρονομιά».

Την επιστημονική οργάνωση και επιμέλεια του σεμιναρίου θα έχει η διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου, κ. Φανή Καλοκαιρινού.

Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

Α. Περιήγηση στο Ιστορικό κέντρο της Λάρισας με θέμα: «Με οδηγό το αρχείο της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» γνωρίζω την προμηχανική και πρωτοβιομηχανική Λάρισα»
Σάββατο 28/9/2019 από τις 10 π.μ. έως τις 12 μ.μ.

Β. Θεματικό sleepover-διανυκτέρευση στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας.
Σάββατο, Κυριακή 19-20/10/2019

Το ενδεικτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο 19/10
19.00 Προσέλευση
19.30-20.00 Ξενάγηση στις εκθέσεις του μουσείου
20.00-21.30 Βιωματικά Εργαστήρια Παραδοσιακών Τεχνικών (Τυποβαφική, Υφαντική, Κεραμική, Κεντητική κλπ)
21.45-23.00 Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Δ.Ο. «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» - Γνωριμία με την τυπογραφία – Παρακολούθηση εκτύπωσης του κυριακάτικου φύλλου
23.00 Επιστροφή στο μουσείο – Γνωριμία με την Μουσική Παράδοση της Θεσσαλίας

Κυριακή 20/10
8.00 Πρωινό ξύπνημα
9.00 – 10.00 Θεατρικό παιχνίδι και Βιωματικά εργαστήρια
10.00 Αποχώρηση από το μουσείο

Προαιρετικά:
Εκκλησιασμός στον Ι.Ν. Ταξιαρχών (έναντι του μουσείου) και ξενάγηση στα γλυπτά του παλαιού κοιμητηρίου, στην «Πολιτεία της Σιωπής» από τον Βαγγέλη Κολώνα.

Το σεμινάριο μπορούν να το παρακολουθήσουν 25-30 εκπαιδευτικοί που θα δηλώσουν εγκαίρως ηλεκτρονικά έως την Παρασκευή 20/9/2019 στον σύνδεσμο:
https://forms.gle/7Yijq7JdPiFdzdey7

         190912 laografiko1       190912 laografiko