sandal logo

larissa

Εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων για την Εργατική Πρωτομαγιά

image

Εκτύπωση

image
Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Ο Δήμος Λαρισαίων τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά και τους εργατικούς αγώνες, διοργανώνει εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη και Παρασκευή  5 και 6 Μαΐου 2016, στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα,

Ειδικότερα  ,την Πέμπτη 5  Μαϊου στις 7 μμ  ο  πολιτιστικός σύλλογος “H παρέα του Μ. Βαμβακάρη ‘’ θα πραγματοποιήσει αφιέρωμα στα τραγούδια της εργατιάς και της ξενιτιάς, ενώ θα υπάρξει σχετική ομιλία από τον  γνωστό συγγραφέα – μελετητή του ελληνικού τραγουδιού Παναγιώτη Κουνάδη. Την  Παρασκευή, την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο,  θα πραγματοποιηθεί ομιλία του αναπληρωτή δημάρχου κ. Γιώργου Σούλτη και προβολή της ταινίας "Απεργία" του Σεργκέι Αϊζενστάιν.

Η Εργατική Πρωτομαγιά

H 1η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Eργατών στις20 Ιουλίου 1889 κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι, σε ανάμνηση της εξέγερσης των εργατών στο  Σικάγο το 1886, υπέρ της διεκδίκησης της οκτάωρης εργασίας και καλύτερων εργασιακών συνθηκών Η μέρα έχει θεσπιστεί ως εργατική απεργία. Καθιερώθηκε ως γιορτή της εξέγερσης των εργατών, και αποτελεί μια από τις κορυφαίες στιγμές της πάλης των τάξεων στη νεότερη εποχή.

Στην Ελλάδα η πρώτη πρωτομαγιάτική συγκέντρωση έγινε το 1892, από το Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη. Το 1893, 2000 εργάτες διαδήλωσαν ζητώντας οκτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Οι αγώνες των εργαζομένων συνεχίζονται για καλύτερες συνθήκες εργασίας .

Η πρώτη Μαΐου είναι ημέρα ιστορικής μνήμης και αγώνα, ενάντια στην εκμετάλευση, την καταπίεση και την κοινωνική αδικία .Ημέρα τιμής στους συνδικαλιστικούς αγώνες του κόσμου της εργασίας για διεκδίκηση εργατικών δικαιωμάτων και κοινωνικής δικαιοσύνης .

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Πέμπτη 5  Μαϊου  -  7 μ.μ.

Αφιέρωμα στα τραγούδια της εργατιάς και της ξενιτιάς με τίτλο «Γειά σου περήφανη κι αθάνατη εργατιά" από τον πολιτιστικό σύλλογο “H παρέα του Μ. Βαμβακάρη ‘’

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα υπάρξει ομιλία από τον γνωστό συγγραφέα – μελετητή του ελληνικού τραγουδιού Παναγιώτη Κουνάδη.

Συντονισμός-καλλιτεχνική επιμέλεια-παρουσίαση : Θωμάς Αστερίου-Μπαγιαντέρας

 

Παρασκευή 6 Μαίου - 7 μ.μ.

Προβολή της  ιστορικής ταινίας "Απεργία" του Σεργκέι Αϊζενστάιν

Ο Αντιδήμαρχος Γ. Σούλτης θα αναφερθεί στα ιστορικά γεγονότα και στους αγώνες του Εργατικού κινήματος .

Την ταινία θα προλογίσει ο κριτικός κινηματογράφου Ν.Αρτινός .

* Επίσης, στην αίθουσα του φουαγέ του αμφιθεάτρου της Δ.Π.Λ.- Μ.Γ.Ι. Κατσίγρα θα λειτουργήσει έκθεση με ιστορικό  και φωτογραφικό υλικό από τις αρχές του αιώνα  του Αρχείου Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας ΑΣΚΙ .

 

 

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1