“Η μνήμη και η πόλις 40+1 δημόσιες ιστορίες” στη Λογοτεχνική Γωνία

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Το βιβλίο του Χάρη Αθανασιάδη “Η μνήμη και η πόλις 40+1 δημόσιες ιστορίες” παρουσιάζεται την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 στις 19:00 στη Λογοτεχνική Γωνία (Γαληνού & Φαρμακίδου).

Την εκδήλωση διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων ν. Λάρισας, το περιοδικό Θράκα, το βιβλιοπωλείο Καλτσάς και οι εκδόσεις Ασίνη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν, η Ελένη Αναστασοπούλου – συγγραφέας και ο Τάσος Μάτος – φιλόλογος – συντονιστής εκπαιδευτικού έργου. Συντονίζει και σχολιάζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Σιούλας.

Το βιβλίο
Οι 40+1 ιστορίες του βιβλίου είναι όπως ο υπότιτλος τις ορίζει: δημόσιες. Όχι μόνο διότι θέλουν να είναι εύληπτες και ελκυστικές, έτσι που ν' απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό, μα επίσης διότι αναμετριούνται με τις συλλογικές μας μνήμες όπως αυτές διαχέονται στη δημόσια σφαίρα:

Ποια από τα ίχνη του παρελθόντος αναδείχθηκαν σε σύμβολα, ποια ανασύρουμε από τη σκόνη του χρόνου (και ποιοι τα ανασύρουμε), ποια αφέθηκαν οριστικά στη λήθη και γιατί;

Τι γίνεται με τις δύσκολες, τις επώδυνες, τις διαιρεμένες και διαιρετικές μνήμες; Πώς εξηγείται η αντοχή τους και πώς επηρεάζουν τις ζωές και τους προσανατολισμούς μας;

Οι δημόσιες ιστορίες θέλουν να φωτίσουν την ηχώ των περασμένων, μα όχι αποστασιοποιημένα, με τον τρόπο του ιατροδικαστή, όχι σίγουρα ψυχρά, αλλά ασφαλώς ψύχραιμα και κάποτε ίσως θερμά, με τον τρόπο του πολίτη.

Προπαντός με συνείδηση των διακυβεύσεων του παρόντος - οι ιστορίες είναι δημόσιες διότι αναλύουν τις μνημονικές συγκρούσεις μετέχοντας ταυτόχρονο σε αυτές. (στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ο συγγραφέας
Ο Χάρης Αθανασιάδης είναι καθηγητής Δημόσιας Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάστηκε επίσης στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2005-2021) και στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (2002-2004), ενώ συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ (2001) και το Πανεπιστήμιο της Κύπρου (2009, 2012).

Παράλληλα, διευθύνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Δημόσια Ιστορία» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (2017 και εξής) και μετέχει στο Επιστημονικό Συμβούλιο του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ (2012 και εξής).

Οι δημοσιεύσεις, το ερευνητικό έργο και η δημόσια παρουσία του επικεντρώνονται στη Δημόσια Ιστορία, την Ιστορία της Εκπαίδευσης και την Ιστορία του Εργατικού Κινήματος.