sandal logo

larissa

Θεσσαλικό Θέατρο - Η πόλις, μυθιστορηματική ανθρωπογεωγραφία της Λάρισας

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός :

ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Θέατρο Κώστας Τσιάνος

Η πόλις
Μυθιστορηματική ανθρωπογεωγραφία της Λάρισας
του Μάκη Λαχανά
Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στις 9μ.μ.
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «η Φύση στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη»

Το Θεσσαλικό Θέατρο στηρίζει πάντα της συνέργειες των φορέων της πόλης και των εκδηλώσεών τους, επαναλαμβάνοντας, στα πλαίσια του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «η Φύση στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη», που πραγματοποιείται από τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη - ΔΕΦΝΚ, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Λαρισαίων, την πολύ επιτυχημένη παράσταση με τίτλο Η πόλις, Μυθιστορηματική ανθρωπογεωγραφία της Λάρισας, του Μάκη Λαχανά, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Δημήτρη Ι. Τσουμάνη, την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στις 9μ.μ.στο θέατρο Κώστας Τσιάνος

Πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων στο 2410533417 Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-14:00 και την ημέρα της παράστασης 10:00-14:00 και 18:00-21:00.
Προπώληση: viva.gr
Γενική είσοδος 5 ευρώ
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Ο συγγραφέας
Ο ψυχίατρος και συγγραφέας Μάκης Λαχανάς (1924-2010) υπήρξε ένα σημείο αναφοράς για τη Λάρισα. Σπούδασε ιατρική στη Θεσσαλονίκη, νευρολογία στο Μόναχο και ψυχιατρική στην Τυβίγκη. Πέρα από τις επιστημονικές του εργασίες πάνω στη σχιζοφρένεια, έγραψε διηγήματα, μυθιστορήματα, ποιήματα, θεατρικά έργα και δοκίμια. Διακρίθηκε για το μεταφραστικό του έργο, ενώ εξέδιδε από το 1976 και για δεκαετίες το λογοτεχνικό περιοδικό Σπαρμός.

 Η παράσταση
Η Πόλις, μυθιστορηματική ανθρωπογεωγραφία της Λάρισας, είναι το τελευταίο έργο του Λαχανά. Εκδόθηκε το 2009, έναν χρόνο πριν από τον θάνατό του, και είναι αφιερωμένο στους πρόσφυγες όλου του κόσμου.
Ο συγγραφέας αναδημιουργεί μνήμες από τη δική του οικογένεια, που ζούσε στην ακμάζουσα Αδριανούπολη, στην Ανατολική Θράκη. Η αφήγηση αρχίζει το 1912, πριν από το ξέσπασμα του Α' Βαλκανικού Πολέμου. Οι γυναίκες και τα παιδιά της οικογένειας Φλωριά, που εμπορευόταν το μετάξι της Αδριανούπολης στις παραδουνάβιες χώρες, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη.

221115 polis

Αναζητώντας καταφύγιο καταλήγουν στη Λάρισα. Η οικογένεια τοποθετείται σε ένα παλιό αρχοντικό στον Άγιο Κωνσταντίνο (συνοικία των εύπορων μουσουλμάνων στην οθωμανική εποχή), όπου πρέπει να συγκατοικήσει με οικογένειες από διάφορα μέρη που έρχονται κατά κύματα, ως το 1922, όταν καταφθάνουν οι πρόσφυγες από τη Σμύρνη: αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο ο Λαχανάς ξεδιπλώνει την αφήγηση της Λάρισας, της εποχής του Μεσοπολέμου, μέσα από τη ματιά των προσφύγων και μέσα από τις προσωπικές του μνήμες.
Οι ιστορίες που αποτελούν την πρώτη ύλη της παράστασης συχνά προκαλούν έκπληξη. Πρόσωπα και καταστάσεις συνθέτουν ένα μεγάλο ψηφιδωτό, το ψηφιδωτό μιας πόλης σκληρής αλλά και βαθιά ανθρώπινης, αντιφατικής και σχεδόν παγανιστικής. Με κομβικό έτος το 1941, έτος μαρτυρικό, όταν μέσα σε λίγες μέρες η πόλη πλήττεται από βομβαρδισμούς και ισχυρό σεισμό και ισοπεδώνεται σχεδόν ολόκληρη.
Μέσα από τα ερείπια της παλιάς Λάρισας αναδύεται η νέα Λάρισα, μια άλλη πόλη, όπως μέσα από την οθωμανική αναδύεται προηγουμένως η ελληνική Λάρισα: η μεταμόρφωση, το μεγάλο θέμα που διατρέχει όλο το βιβλίο και την παράσταση. Η εχθρική αρχικά για τους πρόσφυγες πόλη, η οποία στη συνέχεια γίνεται η νέα εστία τους, η μήτρα, το χωνευτήρι της νέας ζωής.

221020 i polis

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Διασκευή-σκηνοθεσία: Δημήτρης Ι. Τσουμάνης
Ηθοποιοί: Χριστίνα Βράκα, Δημήτρης Όντος
Ακορντεόν: Μανώλης Ντάλλας
Ηλεκτρονική μουσική: Sot-K
Διεύθυνση παραγωγής: Νίκος Γεωργάκης
Φώτα: Μάκης Παπατριανταφύλλου
Ήχος: Γιώργος Γκόλαντας
Ενδύτρια: Νικολέτα Καΐση
Μηχανικοί σκηνής: Χρήστος Καράκης, Νίκος Ανδριανόπουλος
Φωτογραφίες προώθησης: Αλέξανδρος Ευθυμιόπουλος
Φωτογραφίες παράστασης: Γιάννης Χατζηαντωνίου
Αφίσα: Μουτζούρα
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην ενδυματολόγο-θεατρολόγο Ίλια Σδράλλη και στην χορογράφο Αναστασία Μπρουζιώτη.

Μεγάλοι Χορηγοί
: INTERCOMM FOODS - Εκπαιδευτήρια Ν. Μπακογιάννη - Efilial Travel
Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ, ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ASTRA, Formedia TV , TRT, Εφημερίδα Ελευθερία, Πολιτεία Λαρισαίων Larissanet,, Formedia.gr, Larissanet.gr, Larissapress.gr, On Larissa.gr, Paidis.com, thessaliatv.gr, Tι νέα Λάρισα, Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας, Πόλις Radio, Musica Radio, Formedia Radio.

Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στις 9μ.μ.

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
Fax: 2410 250 372
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1

© 2016 Δήμος Λαρισαίων | Όροι Χρήσης | Προσωπικά Δεδομένα | Πολιτική Cookies | Ανάπτυξη ITBIZ.gr