sandal logo

larissa

Θεσσαλικό Θέατρο - Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Αρχαίο Δράμα, Τοπίο και Τραύμα

Θεσσαλικό Θέατρο - Drama Department (Royal Holloway University of London)

Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας

Μια πολύ σημαντική στιγμή για τη Λάρισα και το Θεσσαλικό Θέατρο αποτελεί η δεύτερη συνάντηση του Διεθνές Δικτύου Αρχαίου Δράματος που πραγματοποιείται την περίοδο 6-12 Ιουνίου στο πλαίσιο της ειδικής Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού.  Μετά την διοργάνωση της πρώτης επιτυχημένης συνάντησης, τον Σεπτέμβριο του 2021, το Θεσσαλικό Θέατρο υποδέχεται - σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας - προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές   του πιο φημισμένου Τμήματος Θεάτρου της Βρετανίας, του Royal Holloway  του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Η Λάρισα, μια πόλη με δυο Αρχαία Θέατρα στον ιστό της μπορεί να παίξει έναν  ξεχωριστό ρόλο στην καλλιέργεια πολλαπλών προοπτικών πάνω στο πεδίο του αρχαίου δράματος που αφορά κυρίως στον τρόπο που αυτό συνδιαλέγεται με το μέλλον και τα τεράστια ανθρωπολογικά θέματα που θέτουν oi ανείδωτες  έως τώρα προκλήσεις.  Για το Θεσσαλικό Θέατρο και τη μεγάλη του παράδοση το αρχαίο δράμα είναι πάντα ένα προνομιακό πεδίο και κυρίως όσα πηγάζουν και εμπνέονται από αυτό με στόχευση  στο μέλλον και στη διεύρυνση του διεθνούς του χαρακτήρα.

Το θέμα της καλλιτεχνικής διαμονής (residency) του Ιουνίου 2022 έχει θέμα: Αρχαίο Δράμα,  Τοπίο και τραύμα  και με βάση το κείμενο των Βακχών θα διερευνηθούν ζητήματα που άπτονται της κλιματικής αλλαγής και της διαταραχής της σχέσης με το φυσικό περιβάλλον.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Μύλο του Παππά και στο Β΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, ενώ ως τόπος έρευνας στο πεδίο, έχει επιλεγεί ο αρχαιολογικός χώρος του Πυθίου, όπου θα πραγματοποιηθεί μια ενότητα των εργαστηρίων.

Κεντρικοί καθοδηγητές σε αυτές τις συναντήσεις, είναι ο σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος  (που πήρε φέτος το βραβείο αρχαίου δράματος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών), και θα διδάξει τη μέθοδο του Θεόδωρου Τερζόπουλου “Η Επιστροφή του Διόνυσου”, ο συνθέτης και μουσικός Κώστας Βόμβολος, οι σκηνοθέτες Κυριακή Σπανού και Αλέξανδρος Νικόλαος Μπαλαμώτης και ένα ειδικό masterclass θα κάνει η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου. Την αποστολή των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Royal Holloway  συνοδεύουν οι καθηγητές Rebecca Mc Cutcheon, David Bullen και Will Schuler.

Η εργασία των φοιτητών θα παρουσιαστεί το Σάββατο 11 Ιουνίου στο Β’ Αρχαίο Θέατρο (με ελεύθερη είσοδο), ενώ στο πλαίσιο του Δικτύου την Κυριακή 12 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα των Περσών του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, από την Ομάδα Σημείο Μηδέν.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά υποδέχεται το Θεσσαλικό Θέατρο και η καλλιτεχνική του διευθύντρια Κυριακή Σπανού τους σπουδαστές του Royal Holloway, όπου η ίδια, καθώς και ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Μπαλαμώτης πραγματοποίησαν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές.

Παράλληλη δράση στα πλαίσια του Δικτύου, σε συνεργασία με τη γκαλερί CASK είναι το εικαστικό εργαστήριο του γλύπτη Κώστα Σαχπάζη, του οποίου η έκθεση φιλοξενείται στην γκαλερί CASK και είναι ανοιχτό σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Ο Κώστας Σαχπάζης (γεν. Θεσσαλονίκη 1977) είναι διακεκριµένος γλύπτης που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το 2013 τιµήθηκε µε το 8ο βραβείο ΔΕΣΤΕ, από το Ίδρυµα ΔΕΣΤΕ για τη σύγχρονη τέχνη. Έργα του έχουν εκτεθεί σε σηµαντικά µουσεία, αίθουσες τέχνης και project spaces και άλλους οργανισµούς και διοργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό συµπεριλαµβανοµένων των: Ίδρυµα ΔΕΣΤΕ, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μουσείο Μπενάκη, Στέγη του Ιδρύµατος Ωνάση, οργανισµός ΝΕΟΝ, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Statements Art Basel (Βασιλεία), The Renaissance Society (Σικάγο), Palais de Tokyo (Παρίσι), Hydra School Project (Ύδρα), Sadie Coles HQ (Λονδίνο). Το 2016 παρουσίασε την πρώτη του ατοµική έκθεση µε την ιστορική γκαλερί της Αθήνας Bernier/Eliades µε την οποία και συνεργάζεται µόνιµα.

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1