Συνεργασία του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαρισαίων με τον Πολυχώρο Τέχνης “Ηλιαχτίδα”

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Την Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου 2021, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαρισαίων είχε τη χαρά να συμμετέχει στα εγκαίνια του Πολυχώρου Τέχνης “Ηλιαχτίδα” παρουσιάζοντας το πλαίσιο συνεργασίας των δύο φορέων αλλά και χειροποίητες δημιουργίες των φιλοξενούμενων γυναικών. 

211018 ksenonas6

Η “Ηλιαχτίδα” προσφέρει τη δυνατότητα στις φιλοξενούμενες γυναίκες του ξενώνα να συμμετέχουν δωρεάν στα δημιουργικά τμήματά της αλλά και να εκθέτουν στο χώρο της τις χειροποίητες δημιουργίες τους. Από την άλλη, το επιστημονικό προσωπικό του ξενώνα πρόκειται να διοργανώσει στο χώρο της “Ηλιαχτίδας” δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από θέματα έμφυλης βίας, που θα απευθύνονται στα μέλη της “Ηλιαχτίδας” αλλά και στο ευρύτερο κοινό.

Στα εγκαίνια, οι φιλοξενούμενες του ξενώνα έστειλαν το δικό τους μήνυμα στο κοινό παρουσιάζοντας τη δημιουργική τους πλευρά. Έδειξαν ένα μικρό δείγμα των χειροποίητων κατασκευών τους και δώρισαν συμβολικά στους παρευρισκόμενους φορείς τις χειροποίητες δημιουργίες τους.

Ακολουθεί η ομιλία του επιστημονικού προσωπικού που έλαβε χώρα στα εγκαίνια.

Καλησπέρα σας,

ευχαριστούμε την Ηλιαχτίδα για την πρόσκληση να βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στα εγκαίνια της, ως Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαρισαίων για να συμμετέχουμε με τη δική μας δημιουργική πλευρά.

Ο Ξενώνας μας φιλοξενεί γυναίκες θύματα βίας ή και πολλαπλών διακρίσεων (άστεγες, πρόσφυγες, άνεργες, μονογονείς) μαζί με τα παιδιά τους (κορίτσια εως 18 και αγόρια έως 12 ετών ). Λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2013, ανήκει στο Επιχειρησιακό Περιφερειακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ “Θεσσαλία 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με φορέα υλοποίησης το Δήμο Λαρισαίων. Ανήκει στις δομές του δικτύου της ΓΓΔΟΠΙΦ για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της έμφυλης βίας, μαζί με άλλους 19 ξενώνες φιλοξενίας και 41 Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη τη χώρα.

Λειτουργεί όλο το 24ωρο και παρέχει ασφαλή διαμονή και σίτιση, συμβουλευτική κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης, εργασιακή συμβουλευτική, υπηρεσίες παιδοψυχολόγου. Η διαμονή είναι βραχείας διάρκειας και έχει μεταβατικό χαρακτήρα. Μέσω της συμβουλευτικής επιτυγχάνεται η πολυεπίπεδη στήριξη της γυναίκας και των παιδιών της, ενώ απώτερος στόχος είναι η ενεργοποίηση και η ενδυνάμωση των γυναικών ώστε να ανακτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους και να προχωρήσουν αυτόνομα στην κοινότητα.

Μέσω των δικτυώσεων, ο ξενώνας επιδιώκει και διατηρεί συνεργασία με φορείς και υπηρεσίες που συνδράμουν στην ολιστική εξυπηρέτηση των αναγκών της κάθε φιλοξενούμενης, ενεργοποιώντας έτσι ένα ευρύ υποστηρικτικό δίκτυο σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Μια τέτοια δικτύωση ήταν και η συνάντησή μας με την Ηλιαχτίδα πριν από περίπου 2 χρόνια, όταν ακόμη λειτουργούσε ως Σύλλογος Ανέργων. H κα Ιωάννα γνώριζε ήδη για τον ξενώνα και ήταν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη. Μας υποδέχτηκε με χαμόγελο στον τότε στριμωγμένο χώρο του συλλόγου ανάμεσα σε πίνακες ζωγραφικής, χάντρες, εργαλεία, αναπαλαιωμένα αντικείμενα και άλλες δημιουργίες… Μας μίλησε με θαυμασμό για γυναίκες που μπορεί να μην είχαν ξαναπιάσει πινέλο στα χέρια τους, έμαθαν όμως βήμα βήμα να απεικονίζουν ολόκληρους νέους κόσμους σε έναν καμβά…  Μιλήσαμε για την αξία του να μπορείς να φτιάχνεις κάτι με τα χέρια σου… Από τότε η Ηλιαχτίδα προσφέρει τη δυνατότητα στις φιλοξενούμενες του ξενώνα να συμμετέχουν δωρεάν στα δημιουργικά τμήματα της.

 

Η δημιουργικότητα είναι αναπόσπαστο μέρος της εργασίας μας στον ξενώνα… Προσωπικό και φιλοξενούμενες ενεργοποιούμε τα χέρια μας και δημιουργούμε, ανταλλάσσοντας γνώσεις και εμπειρίες… Μαγειρική, ζωγραφική, χειροτεχνίες, πλέξιμο, κέντημα… Οτιδήποτε θέτει σε κίνηση τα χέρια σταματά το μυαλό και τη ροή των σκέψεων, επιφέροντας χαλάρωση και συγκέντρωση στο “εδώ και τώρα”. Το να φτιάχνεις κάτι με τα χέρια σου είναι χαλαρωτικό και θεραπευτικό. Τα χέρια είναι οι κεραίες της ψυχής και η κίνησή τους μαλακώνει τον πόνο και ανασύρει απ’ το σεντούκι της λήθης μνήμες ευχάριστες και ενδυναμωτικές. Η δημιουργική απασχόληση με τα χέρια είναι βίωμα συμπληρωματικό της διαδικασίας της συμβουλευτικής στήριξης στα πλαίσια του ξενώνα. Είναι η πρακτική εφαρμογή του “Παίρνω τη ζωή στα χέρια μου και της δίνω την μορφή που επιθυμώ”.

Ξέρετε οι γυναίκες που έχουν επιβιώσει από την κακοποίηση, από τη βία του πολέμου και της προσφυγιάς ή την ευαλωτότητα της αστεγίας έχουν ήδη επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Η ανθεκτικότητα αυτή περικλείει μια εξαιρετική δυναμική που χρειάζεται ανακατεύθυνση σε πεδία δημιουργικά. Γιατί τα δέντρα φυτρώνουν και στις πέτρες αλλά χρειάζεται να υψωθούν προς τον ήλιο για να ανθοφορήσουν…

Kαι μιλώντας για δέντρα και ανθοφορία, έχουμε σήμερα εδώ ένα δείγμα της δημιουργικότητας των γυναικών, καθώς εδώ και λίγο καιρό έχουμε στήσει το δικό μας εργαστήρι μέσα στον ξενώνα. Το φυλλάδιο που κρατάτε στα χέρια σας και οι χειροποίητες δημιουργίες που έχουμε φέρει είναι αποτέλεσμα της ομαδικής δημιουργικής εργασίας μας. Αυτό το δέντρο είναι δείγμα της δουλειάς που θα ακολουθήσει στο επόμενο διάστημα και αυτά τα χειροποίητα φύλλα οι γυναίκες θέλησαν σήμερα να τα δωρίσουν. Θέλουμε έτσι να αναδείξουμε τη φωτεινή πλευρά που ανατέλλει μακριά από τον κύκλο της βίας και να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι προορισμός του κάθε ανθρώπου δεν είναι η επιβίωση αλλά η ανθοφορία.

Η Ηλιαχτίδα, αναβαθμισμένη πια, ως Πολυχώρος Τέχνης παρέχει τη δυνατότητα να φιλοξενούνται στη νέα στέγη της εργόχειρα των γυναικών του ξενώνα. Εμείς από την πλευρά μας, ως επιστημονικό προσωπικό του ξενώνα θα διοργανώσουμε έναν κύκλο βιωματικών εργαστηρίων πάνω σε θέματα έμφυλης βίας, που θα είναι ανοιχτά στο κοινό και θα φιλοξενηθούν στο χώρο της Ηλιαχτίδας, καθώς η επικαιρότητα καθιστά αναγκαία την έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει σχετική πρόσκληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ευχαριστούμε...”

211018 ksenonas7 

211018 ksenonas8