«Και μπροστά μας / Ο ουρανός» - Από το Φυτώριο της Δημοτικής Σχολής Μπαλέτου Λάρισας

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών παρουσιάζει τη βιντεοσκοπημένη χορογραφία  «Και μπροστά  μας / Ο ουρανός» της καθηγήτριας χορού της Δημοτικής Σχολής Μπαλέτου Λάρισας, Κατερίνας Μπούτου,  με τη συμμετοχή μαθητριών της τάξης του Φυτωρίου της Σχολής.

Με έναυσμα τον εορτασμό των 200 χρόνων της εθνικής μας ανεξαρτησίας που συνέπεσε με τη δεσμευτική συνθήκη της πανδημίας, με έμπνευση από  έργα των εμβληματικών ζωγράφων Ευγένιου Ντελακρουά και Νικόλαου Γύζη που αντλούν το θέμα τους από τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων, η χορογραφία προσπαθεί να αναδείξει μέσα από τη φόρμα του κλασικού μπαλέτου στοιχεία ελληνικότητας, σχολιάζοντας το σκοτάδι ως γονιμοποιό δύναμη της ζωής που εμπεριέχει,  ως προάγγελο εν τέλει του φωτός.

Οι στίχοι  του ποιητή Γιώργου Σαραντάρη «Και μπροστά μας / Ο ουρανός», εκφράζουν ίσως με τον πιο δηλωτικό  τρόπο, την ελπίδα για την αναγέννηση, τη μετάβαση από τα καθηλωτικά δεσμά στην ελευθερία και στον ανοιχτό ορίζοντα.

  • Χορογραφία-διδασκαλία: Κατερίνα Μπούτου
  • Διασκευή-ενορχήστρωση  του «Να ’τανε το ’21» σε μουσική σύνθεση Σταύρου Κουγιουμτζή:  Karl Laborge 
  • Χορεύουν οι μαθήτριες του Φυτωρίου της Δημοτικής Σχολής Μπαλέτου:

Πετρούλα Δρέντζα,  Χρύσα Ευθυμίου, Κατερίνα Μπαλαντίνα, Χριστίνα Στραγαληνού, Μιχαέλα Χάμου

  • Βίντεο: Πάνος Μπαντικούδης – Filmaki.gr
  • Ο τίτλος «Και μπροστά μας/ Ο ουρανός» προέρχεται από το ποίημα «Έπος» του Γιώργου Σαραντάρη: « Φύλλα δέντρου / Φτερά πουλιού / Άνεμος / Έπειτα θάλασσα / Κύματα / Χρόνος γαλάζιος / Ορίζοντες παντού/ Και μπροστά μας / Ο ουρανός»

Η Δημοτική Σχολή Μπαλέτου ευχαριστεί τον κύριο Γκες Μίχοφ για τις πολύτιμες συμβουλές του.

Το βίντεο θα κάνει πρεμιέρα την Δευτέρα 19 Ιουλίου στις 11 το πρωί στο κανάλι της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού στο youtube και στα κοινωνικά της δίκτυα και από τότε μπορείτε να το βλέπετε δωρεάν όποτε και όσο θέλετε. https://youtu.be/edM_4pOIPrE