sandal logo

poli 12
  • Home
  • Ενημέρωση
  • Δελτία Τύπου
  • Δωρεάν προγράμματα ποδηλατικής οδηγικής συμπεριφοράς για παιδιά και οικογένειες από το Δήμο Λαρισαίων

Δωρεάν προγράμματα ποδηλατικής οδηγικής συμπεριφοράς για παιδιά και οικογένειες από το Δήμο Λαρισαίων

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

• Ξεκινούν την ερχόμενη Τετάρτη με στόχο την ασφαλή οδήγηση ποδηλάτου, τη χρήση του στην πόλη, πεζοδρόμους, νέους ποδηλατοδρόμους κ.α.

Δυο σημαντικά προγράμματα εκπαίδευσης σε ποδηλατική οδηγική συμπεριφορά για μικρούς και μεγάλους, υλοποιεί στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Λαρισαίων την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και Εκπαιδευτικών Δράσεων και η Πόλη που Μαθαίνει – Learning city.

Τα προγράμματα ονομάζονται «ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ» και απευθύνεται σε γονιό και παιδιά και «EKΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ» που απευθύνεται σε μικρές ομάδες παιδιών.

Τα προγράμματα παρέχονται δωρεάν και την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει από την ερχόμενη Δευτέρα να συνεννοηθούν με τους υπεύθυνους των δράσεων για τον καθορισμό των ραντεβού.( Ώρες επικοινωνίας για προγραμματισμό επισκέψεων καθημερινά από 12:00-14:00 στο τηλέφωνο επικοινωνίας 6974024059 κα Ευαγγέλου Εύη. Για οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλ. 2410680246 κα Δερπάνη Ευγενία)

Ειδικότερα

• το πρόγραμμα «εκπαίδευση κυκλοφοριακής αρωγής για παιδιά» αφορά παιδιά ηλικίας 6-12 ετών που γνωρίζουν ποδήλατο και θα επισκέπτονται το πάρκο ως και 3 φορές με τα ποδήλατα τους, μαθαίνοντας βασικούς κανόνες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας αλλά και δεξιότητες ζωής για ασφαλή οδήγηση ποδήλατου.

• Το πρόγραμμα «Κινούμαι με ποδήλατο και το παιδί μου» αφορά τον γονιό και το παιδί του/παιδιά του. Προϋπόθεση να έχουν και να κάνουν και οι δύο ποδήλατο και το παιδί να είναι 7 ετών. Κύκλος 3 μαθημάτων -συμβουλών για το πώς να μετακινούμαστε με ασφάλεια στην πόλη με το παιδί μας. Τί και ποιούς κανόνες ακολουθούμε, πως κινούμαστε σε πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας μαζί.

Αφετηρία εκπαίδευσης το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής του Δήμου Λαρισαίων στο Αλκαζάρ.

210409 parko

Ως γνωστόν, η Λάρισα, είναι η πρώτη πόλη της χώρας που υλοποιεί έργα Βιώσιμης Αστικής Κινητικοτητας με στόχος τη βελτίωση μετακινήσεων και προσβασιμότητας, η μείωση των ατυχημάτων, η μείωση ατμοσφαιρικής ρύπανσης και θορύβου καθώς και η αναβάθμιση ποιότητας ζωής στην πόλη μας.

Για να εξελιχθεί η Λάρισα σε μια πόλη φιλική στις ήπιες μετακινήσεις, με σεβασμό στο δημόσιο χώρο, μία πόλη για τον άνθρωπο πρέπει να ξεπεράσουμε και να αλλάξουμε νοοτροπίες για την αλόγιστη χρήση του Ι.Χ στο κέντρο,την σωστή χρήση των ΜΜΜ, του ποδηλάτου και εναλλακτικών μέσων μετακίνησης. Ο Λαρισαίος πολίτης είναι εξοικειωμένος με την πεζή μετακίνηση καθώς την δεκαετία του ’90 η μορφή της πόλης άλλαξε με την εκτεταμένη πεζοδρόμηση. Τώρα που δημιουργούνται οι συνθήκες μείωσης των αναγκών μετακίνησης με Ι.Χ οι πολίτες έχουν να εκπαιδευτούν στην χρήση του ποδηλάτου και στην σωστή χρήση των δρόμων ήπιας κυκλοφορίας με οποιοδήποτε όχημα.
Η ενσωμάτωση του ποδηλάτου ως βασικό μέσο μετακίνησης δίνει την ευκαιρία στους πολίτες να διαμορφώσουν εκ νέου μια αστική κουλτούρα. Απαιτείται όμως η ευαισθητοποίηση τους ως προς την αλλαγή συμπεριφορά και νοοτροπίας. Για να επιλέξουμε το ποδήλατο για τις μετακινήσεις μας πρέπει να έχουμε κατανοήσει ποιος είναι ο ρόλος μας για το περιβάλλον και την λειτουργία της πόλης. Πρέπει να έχουμε κατανοήσει τα οφέλη στην ατομική σωματική και ψυχική υγεία. Με δημόσια μέσα συγκοινωνίας, περπάτημα , ποδήλατο όλα θα κυλούν πιο αποτελεσματικά. Οι δρόμοι της πόλης με την διαμόρφωση τους εκπαιδεύουν τους οδηγούς στο τι σημαίνει προσοχή και σεβασμός σε πεζούς και ποδηλάτες.

Στην περίοδο πανδημίας κατά την διάρκεια της καραντίνας παρατηρήθηκε αύξηση χρήσης του ποδηλάτου είτε ως μέσο μετακίνησης είτε και ως μέσο άθλησης ελλείψει άλλων εναλλακτικών αθλητικών δραστηριοτήτων. Το ποδήλατο μπαίνει σε πάρκα, πλατείες, πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους, δρόμους ήπιας κυκλοφορία. Τα οχήματα κινούνται με όριο ταχύτητας 20χλμ στους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και η Λάρισα είναι πόλη για να ζεις!!!!

210409 kyklof

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1