sandal logo

poli 12

Ικανοποίηση Απ. Καλογιάννη για την επιστροφή των τοιχογραφιών του Μ. Παντόλφι

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Την ικανοποίησή του για την επίτευξη του στόχου και της προσπάθειας του Δήμου και της δημοτικής αρχής  για την δρομολογηθείσα επιστροφή σημαντικών τοιχογραφιών του λαϊκού ζωγράφου Μιχάλη Παντόλφι,  ιδιοκτησίας  Δήμου Λαρισαίων, στο Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας, εξέφρασε ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης.

Σε σχετική δήλωσή του ο δήμαρχος σημειώνει τα εξής :

«Οι πρωτοβουλίες και οι ενέργειες της δημοτικής αρχής από το 2016 και μετά για την επιστροφή των τοιχογραφιών στη Λάρισα, απέδωσαν καρπούς. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη. Ευχαριστώ τον βουλευτή Λάρισας της ΝΔ κ. Μαξ. Χαρακόπουλο για τη συμβολή  και τις ενέργειές του προς την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και τον φίλο Νίκο Παπαθεοδώρου που ασχολήθηκε με το θέμα.

Πιστεύουμε στην συνεργασία, τις συνέργειες και τη συλλογική δουλειά. Η κοινωνία της Λάρισας μόνο κέρδος μπορεί να έχει όταν θεσμικοί φορείς και παράγοντες, τοπικές αρχές και συλλογικότητες εργάζονται και συνεργάζονται για το κοινό καλό», τονίζει ο Απ. Καλογιάννης  

Υπενθυμίζεται ότι τοιχογραφίες του λαϊκού ζωγράφου Μιχάλη Παντόλφι κοσμούσαν την παλιά αγορά της Λάρισας στη σημερινή πλατεία Αγ. Μπλάνα. Οι αποτοιχίσεις έγιναν το καλοκαίρι του 1978 από την παλιά αγορά και ακολούθησε η κατεδάφιση των κτισμάτων.  Τα έργα παραδόθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο . Στην συνέχεια, το 1991, οι τοιχογραφίες παραδόθηκαν στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας στο Βόλο, δεδομένου ότι τότε  το Λαογραφικό Μουσείο δεν διέθετε τμήμα συντήρησης.

Από το 2016 και μετά η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων και το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας, με σειρά εγγράφων και ασκώντας συστηματικά πίεση προς όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τους σχετικούς φορείς ζητούσε την επιστροφή των έργων στις εγκαταστάσεις του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, προκειμένου μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης να επιστραφούν στο Δήμο.

Η είδηση της επιστροφής των συγκεκριμένων τοιχογραφιών, γνωστοποιήθηκε από τις ανακοινώσεις του βουλευτή Λάρισας της Ν.Δ. κ. Μαξ. Χαρακόπουλου μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε με την υπουργό Πολιτισμού κ. Λ. Μενδώνη, η οποία γνωστοποίησε στον Λαρισαίο πολιτικό ότι έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την επιστροφή των τοιχογραφιών στη Λάρισα και ειδικότερα στο Διαχρονικό Μουσείο για την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης.

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1